Followers

Nuffnang

Taipingmali (tm)

Posted by Unknown | Posted on 2:22 PG | Posted in

sumber :-

Taipingmali (tm)


DAP tidak puas hati dengan propaganda 7 tahun lali

Posted: 12 Oct 2016 11:47 PM PDT


Ini sekali lagi adalah propaganda yang telah dikitar semula tanpa segan silu oleh DAP dan Lim Guan Eng selama 7 tahun yang lalu.

Pada September 2009, Kerajaan Pulau Pinang telah dipuji oleh Transparency International Malaysia atas usahanya berkenaan Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan.

Pada masa itu, Pulau Pinang telah dipuji kerana perancangan awal mereka untuk mengurangkan perbelanjaan pengurusan negeri, melaksanakan tender terbuka dan mewujudkan Akta Kebebasan Maklumat.

guan-eng-muka-babiTetapi sekarang kita tahu bahawa sejak 2008, bajet operasi Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak dikurangkan tetapi sebaliknya telah meningkat hampir empat kali ganda daripada RM200 juta setahun kepada RM800 juta setahun.

"Tender terbuka" mereka juga didapati adalah RFP dan bukannya tender terbuka.

RFP yang sama yang membolehkan KLIDC untuk memenangi bidaan bagi tanah Taman Manggis pada tahun 2010 dengan hanya RM11.5 juta dengan alasan perjanjian konsesi untuk membina kemudahan pelancongan perubatan manakala tiga syarikat lain yang turut mengambil bahagian muflis sejurus selepas itu.

Enam tahun kemudian, tanah itu masih lagi tanah kosong dan pemenang bidaan itu telah ditangkap cuba untuk menjual projek itu dengan harga RM70.5 juta.

Dan RFP yang sama juga yang membolehkan projek Terowong Pulau Pinang untuk menghadapi isu-isu seperti "penyelidikan" bernilai RM305 juta dan model yang unik iaitu membayar sepenuhnya untuk projek itu tetapi masih memberi konsesi tol selama 30 tahun.

Sudah tentu, kedua-dua kajian dan projek itu sendiri masih tertangguh walaupun berbilion ringgit tanah kerajaan telah diberi atau dipra-jual oleh syarikat swasta yang dianugerahkan projek tersebut.

Mengenai Akta Kebebasan Maklumat Pulau Pinang, ia kini didapati hanyalah sandiwara semata-mata. Kelulusan jarang diberikan dan yuran tinggi akan dikenakan.

SD juga dikehendaki untuk ditandatangani dan walaupun anda mendapat maklumat tersebut, anda tidak boleh mendedahkannya di khalayak ramai. Itulah sebabnya banyak NGO sekarang ini telah berkata bahawa Akta Kebebasan Maklumat Pulau Pinang ini tidak memberi faedah kepada sesiapa pun.

Dan orang TI yang ketika itu memuji Pulau Pinang adalah Paul Low. Beliau sekarang adalah seorang menteri di bawah Najib dan sering diserang oleh DAP.

Pujian ini diberikan sudah 7 tahun yang lalu dan mereka tidak lagi dipuji oleh TI sejak itu – tetapi ini tidak menghalang DAP untuk tanpa segan silu mengulangi propaganda ini walaupun pujian awal itu tidak lagi wajar.

DAP suka mengulangi propaganda yang telah pun terbukti palsu, sebagai contoh mereka mengurangkan hutang negeri sebanyak 95% apabila ianya telah didapati bahawa ia adalah Kerajaan Persekutuan yang mengambil alih hutang itu dan menukarkannya kepada "pajakan" setiap tahun selama 45 tahun – yang mana masih merupakan hutang kerana anda masih membayar dengan jumlah yang sama.

Atau propaganda bahawa Pulau Pinang berada di tangga atas untuk pelaburan walaupun mereka tidak lagi berada di tangga atas sejak tahun 2011 dan telah jatuh ke tangga ke-3, ke-4 atau ke-5.

Atau propaganda bahawa pertumbuhan KDNK negeri Pulau Pinang adalah sangat memberangsangkan walaupun ia sebenarnya terendah di kalangan 15 negeri dan wilayah dari segi KDNK per kapita sejak tahun 2008.Sent from Samsung tablet.

PAN mahu merekrut rakyat Malaysia di luar negara

Posted: 12 Oct 2016 10:16 PM PDT

Tulisan asal oleh :
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 12 Oktober 2016.


Apabila puak 'Team B' dalam PAS hanya memenangi 20% undi dalam pemilihan parti, dan semua tetapi satu gagal untuk memenangi kerusi, dan mereka gagal untuk menggulingkan presiden parti Abdul Hadi Awang (yang merupakan agenda utama), mereka semua meninggalkan parti itu untuk membentuk PAN atau lebih dikenali sebagai Amanah.

DAP kemudiannya mengumumkan bahawa Pakatan Rakyat kini tidak berfungsi lagi dan PAN akan menggantikan PAS dalam pakatan pembangkang yang baru, Pakatan Harapan. PKR, bagaimanapun, atau lebih tepat lagi Menteri Besar Selangor (juga dikenali sebagai Ketua Menteri) Azmin Ali, tidak bersetuju dan memecat ahli-ahli PAS itu daripada kerajaan negeri Selangor (khususnya Ahli-ahli EXCO PAS).

Sudah tentu, Azmin tidak dapat berpisah daripada PAS kerana beliau tidak akan menjadi Menteri Besar jika bukan kerana PAS. Dan tanpa PAS beliau tidak lagi boleh menjadi Menteri Besar. Tetapi mengapa DAP (dan beberapa dalam PKR) sangat menentang Azmin? Mereka mengesyaki bahawa beliau sebenarnya adalah 'kuda Trojan' Tun Dr Mahathir Mohamad dan syak wasangka itu nampaknya kini telah dibuktikan betul.

PAS tahu bahawa Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor tidak mahu Anwar Ibrahim, atau sesiapa yang bersekutu dengan beliau, terutama isterinya, Dr Wan Azizah Wan Ismail, untuk menjadi Menteri Besar Selangor yang baru bagi menggantikan Khalid Ibrahim.

Jika Tuanku boleh mengikut kehendaknya sahaja, Tuanku lebih suka Khalid kekal sebagai Menteri Besar dan tidak mempedulikan DAP-PKR. Tetapi, daripada mencetuskan krisis perlembagaan, Tuanku bersetuju untuk Khalid digantikan tetapi Tuanku mesti mempunyai suara dalam penggantian itu.

Pilihan pertama Tuanku adalah PAS tetapi kerana PAS tidak mahu jawatan itu (atau lebih tepat lagi Iskandar Samad tidak berani mengambil jawatan itu kerana beliau tahu DAP akan menghentamnya dengan teruk) Tuanku menawarkannya kepada Azmin.

Tetapi saya baru sahaja berkata Tuanku tidak mahu sesiapa yang bersekutu dengan Anwar. Adakah Azmin tidak ada kaitan dengan Anwar? Itulah masalahnya. Tuanku tahu apa yang kita semua tidak tahu (sekurang-kurangnya pada masa itu). Dan perkara yang Tuanku tahu yang kita tidak tahu adalah bahawa Azmin BUKAN dengan Anwar. Azmin adalah dengan Mahathir. Sudah tentu, sekarang kita tahu perkara ini tetapi Tuanku tahu perkara ini lama sebelum kita semua tahu.

Apa-apa pun, DAP dan PKR kemudian mula menyerang baginda. Mereka juga menyerang Raja Muda atau Putera Mahkota. Dan itu hanya membuatkan Tuanku lebih berazam untuk tidak tunduk kepada DAP dan PKR. Pakatan Harapan baru sahaja mengisytiharkan perang ke atas Tuanku, maka peranglah yang akan meletus.

Serangan ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan memanggilnya lanun Bugis sebenarnya mengguris perasaan Tuanku lebih daripada mengguris perasaan Najib. Tuanku bangga dengan keturunan dan warisan Bugisnya dan untuk memanggil semua Bugis sebagai lanun adalah satu penghinaan buat Tuanku. Itu seperti memanggil semua keturunan India paria atau keturunan Cina pelacur Yap Ah Loy di sepanjang Jalan Ampang. 

Apa-apa pun, setakat yang Kerabat Raja kisah, PAN adalah boneka DAP manakala PPBM hanyalah sebuah parti untuk agenda peribadi Tun Dr Mahathir Mohamad semata-mata. Jadi kedua-dua tidak penting bagi mereka.

Hari ini, Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-242 bermula di Istana Negara. Mahathir berharap Duli Yang Maha Mulia akan membincangkan Deklarasi Rakyat beliau. Itu tidak akan berlaku dan Raja-Raja sebenarnya telah secara halus menyatakan mengapa. Anda mungkin mahu menyelidik siapakah Datuk Salehuddin Saidin.

Apa-apa pun, dalam masa yang sama orang-orang PAN sedang melakukan lawatan ke UK untuk cuba untuk mendapatkan sokongan untuk perjuangan mereka. Mereka mengharapkan kerana mereka tidak berjaya di Malaysia, mereka sebaliknya boleh mendapatkan sokongan daripada rakyat Malaysia yang tinggal di luar negara.

Saya ingin mengucapkan selamat berjaya kepada mereka. Kebanyakan rakyat Malaysia melihat PAN hanya sebagai kuda DAP. Mereka juga sepatutnya memasuk Tony Pua dan semua orang-orang Kristian Evangelist lain dalam lawatan mereka untuk segala kebaikan yang ia bawa. 


Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/pan-seeks-to-recruit-overseas-malaysians/

Sent from Samsung tablet.

Majlis Raja-Raja berkuasa pecat PM? Ini penjelasan pakar

Posted: 12 Oct 2016 08:00 AM PDTSeorang pengamal undang-undang, Datuk Salehuddin Saidin tampil menjelaskan mengenai tanggapan salah yang mengatakan Majlis Raja-Raja boleh mengambil tindakan untuk memecat seorang perdana menteri.

Beliau menegaskan perdana menteri tidak boleh dipecat oleh Yang di-Pertuan Agong, apatah lagi perdana menteri yang dipilih rakyat menerusi pilihan raya kerana tiada peruntukan khusus mengatakan langkah sedemikian boleh diambil.

"Tiada satu peruntukkan secara khusus yang menyatakan Agong boleh memecat PM… jadi saya rasa terpanggil untuk memperbetulkan sedikit persepsi masyarakat tentang peranan Majlis Raja-Raja.

"Jangan anggap bahawa MRR merupakan satu institusi yang diberikan undang-undang untuk buat apa sahaja yang disarankan, tidak sedemikian, ia ada tatacara dan prosuder yang perlu dipatuhi," katanya dipetik dalam akhbar Sinar Harian.

Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-242 yang berlangsung minggu ini pastinya menjadi tumpuan sama ada ia akan turut membincangkan tuntutan daripada Deklarasi Mahathir yang diketuai bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad atau tidak.

Usaha yang dilakukan sudah pun dimaklumkan oleh Dr Mahathir dalam surat dihantar kepada semua raja-raja dan Yang di-Pertua Negeri, 4 Oktober lalu.

Dr Mahathir mendakwa, Majlis Raja-Raja mempunyai hak dalam Perlembagaan untuk menasihatkan Yang di-Pertuan Agong agar mengambil tindakan terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menerangkan lebih lanjut, Salehudin berkata dalam Perlembagaan juga tidak dinyatakan secara mutlak Agong atau raja-raja mempunyai kuasa mutlak.

"Dalam Perlembagaan Persekutuan tidak menyatakan Agong atau raja-raja mempunyai kuasa mutlak oleh kerana ianya tertakluk kepada peruntukan-peruntukan yang menggariskan kuasa yang dijalankan secara budi bicara dan kuasa yang dijalankan mengikut nasihat.

"Walau bagaimanapun di dalam soal perlantikan seseorang perdana menteri, ada peruntukan yang khusus yang memberikan kuasa budi bicara kepada Agong.

"Ini sepertimana peruntukan Perkara 43 Fasal 2 Perlembagaan yang memberi kuasa kepada Agong untuk melantik seorang perdana menteri tetapi ianya tertakluk kepada pra syarat yang perlu dipenuhi terlebih dahulu.

"Antara pra syarat penting adalah Agong perlu memastikan seorang calon yang hendak dilantik sebagai perdana menteri perlulah seorang ahli Dewan Rakyat yang pada pandangan baginda mendapat sokongan majoriti daripada ahli-ahli dalam Dewan Rakyat itu sendiri. Itu pra syarat utama," ujarnya.

Dalam situasi ini, Najib masih mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat.

"Ini bermakna sekiranya terdapat pra syarat yang perlu dipenuhi sebelum Agong boleh melaksanakan kuasa baginda bagi melantik seorang perdana menteri maka bermakna jika sekiranya perdana menteri hendak dipecat atau hilang kelayakan, ianya perlu juga memenuhi syarat bahawa beliau telah hilang kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat.

"Ini bermakna Agong tidak diberi kuasa sewenang-wenangnya untuk memecat seorang perdana menteri," katanya.

_"BERSATU BERSETIA BERKHIDMAT"._

  #RespectMyPM  #RespectMyTPMSent from Samsung tablet.

LIWAT II - TIADA CAMPUR TANGAN PMO

Posted: 12 Oct 2016 06:57 AM PDTPEJABAT Perdana Menteri (PMO) tidak campur tangan berhubung dengan keputusan Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman penjara lima tahun ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana meliwat bekas pembantunya.

Ketua Bahagian Perbicaraan dan Rayuan di Jabatan Peguam Negara, Datuk Ahmad Kamal Md Shahid yang mengetuai pasukan pendakwaan memberitahu Mahkamah Persekutuan hari ini bahawa PMO langsung tidak mengetahui hasil keputusan Mahkamah Persekutuan pada 10 Februari 2015.

Malah, katanya Mahkamah Persekutuan bebas sepenuhnya dalam membuat keputusan.

"Semua kata-kata sindiran kononnya PMO mengetahui keputusan itu terlebih dahulu adalah salah, tidak berasas dan tidak bertanggungjawab. Ini diperkukuhkan oleh hakikat bahawa pemohon (Anwar) telah dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi," kata beliau.

Sehubungan itu, katanya, sebarang kata-kata sindiran selanjutnya adalah tidak benar, berniat buruk, tidak mempunyai sebarang merit dan perlu ditolak sama sekali.

"鸡奸II - 无干预PMO"

总理办公室(PMO)就联邦法院的判决没有干预坚持五年以上鸡奸他的前助手拿督斯里安华的信念和监禁。

行政审判和检察总长上诉司,拿督艾哈迈德·卡迈勒·沙希德马里兰州,谁领导的检察队伍今天告诉联邦法院,该项目办不知道联邦法院2015年2月10日的决定。

事实上,他表示,联邦法院的决策完全独立。

"所有的所谓的讽刺话PMO事先知道这个决定是错误的,毫无根据和不负责任的。这是一个事实,即申请人(安华)已被高等法院释放增强,"他说。

因此,他说,任何进一步的典故的话是不真实的,恶意的,没有什么优点,应该完全拒绝。

_"BERSATU BERSETIA BERKHIDMAT"._

  #RespectMyPM  #RespectMyTPMSent from Samsung tablet.

Comments (0)