Followers

Nuffnang

Taipingmali (tm)

Posted by Unknown | Posted on 2:28 PG | Posted in

sumber :-

Taipingmali (tm)


Musuh’ Bersama Gagal Satukan Pembangkang Untuk Tiru Formula, Falsafah BN Yang Jujur Posted: 10 Oct 2016 04:20 AM PDT

Posted: 11 Oct 2016 01:27 AM PDT


KUALA LUMPUR, 10 Okt – Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Annuar Musa berpendapat parti-parti pembangkang termasuklah beberapa parti baharu tidak mudah untuk membentuk sebuah gagasan yang jujur hanya semata-mata kerana UMNO dan Barisan Nasional (BN) musuh bersama mereka.

Jelas beliau cubaan mereka untuk menyediakan pelan satu lawan satu untuk menentang BN adalah cubaan untuk meniru segala pelaksanaan dan juga gagasan seperti mana BN yang berasaskan kepada satu formula yang telah diuji berdekad-dekad lamanya.

img_1123"Mereka kata nak lawan satu lawan satu… Ini adalah cubaan untuk tiru macam pakatan kita dalam BN. Hari ini Tun Dr Mahathir menaungi parti baharu. Dia pun nak buat satu lawan satu. Mereka cuba di pilihan raya kecil sebelum ini namun tidak berjaya. Tidak mudah…

"Hanya kerana UMNO dan BN adalah musuh bersama tidak bermakna mereka dengan mudah boleh membentuk satu gagasan yang jujur. Yang akan datang tentu memeritkan…sebab itu saya tidak bimbang walaupun Dr Mahahir berada di sebelah sana.

"Saya ingin tanya parti baharu yang dinaungi oleh Dr Mahathir…berapakah kerusi yang akan mereka dapat kelak. Apakah Dap akan beri kepada 'parti bunga' ini kawasan untuk ditandingi…tentu tidak.

"Habis tu dia nak ambil kerusi milik siapa dan kawasan mana…apakah kawasan yang ditandingi oleh PKR? Jawapannya tidak sama sekali…bagaimana pula dengan parti pimpinan Mohamad Sabu…sudah tentu mahukan kawasan untuk ditandingi. Ini akan menambahkan lagi kerumitan sesama mereka," katanya dalam himpunan Taklimat Bersama UMNO Jentera Penerangan UMNO Terengganu baru-baru ini.

Annuar Musa seterusnya menegaskan parti UMNO adalah yang pertama yang menerima realiti politik kehidupan masyarakat pelbagai kaum.

"Parti UMNO dan orang-orang UMNO redha walaupun pernah satu ketika dahulu 'dikafirkan', dicemuh, dihina…namun kita tidak meninggalkan perjuangan berasaskan kepelbagaian kaum.

"Jangan lupa apabila Datuk Onn Jaafar pilih untuk keluar daripada UMNO yang beliau tubuhkan hanya kerana ingin melihat UMNO ini ahlinya daripada semua kaum. Kemudiannya Tunku Abdul Rahman pula kata lebih baik dan lebih sesuai kaum lain berjuang untuk kaum masing-masing tetapi atas perkara dasar dan pokok kita tetap masih boleh bekerjasama.

"Akhirnya Datuk Onn Jaafar keluar membentuk Parti Negara yang ahli pelbagai kaum dan UMNO, MCA, MIC bergerak dengan cara kita…parti lain-lain tetapi apabila masuk pilihan raya UMNO tidak masuk dengan logo UMNO, MIC tidak masuk dengan logo MIC, Gerakan tidak masuk dengan logo Gerakan.

"Tetapi apabila tiba pilihan raya berdepan dengan rakyat kita dokong satu dasar, satu falsafah…berbeza-beza parti tetapi satu dalam fikiran soal membina bangsa dan itulah satu bentuk kerjasama tulen antara UMNO dengan pelbagai kaum yang sehingga hari ini tidak boleh ditiru oleh sesiapa pun," katanya. -MediaUMNO
Sent from Samsung tablet.

MAHATHIR SUDAH TIDAK PERCAYA MUHYIDDIN SEBAGAI CALON PM

Posted: 10 Oct 2016 11:41 PM PDT
Tiga minggu lalu, ketika berucap di London, Tun Dr. Mahathir Mohamad mengisytiharkan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai calon Perdana Menteri jika pembangkang menang pada pilihan raya umum (PRU14) kelak.

Muhyiddin ketika itu menjadi pilihan utamanya. Namun dalam satu temubual dengan portal pembangkang, MalaysiaKini, bekas Perdana Menteri itu telah menukar nada dengan menyatakan bahawa Muhyiddin boleh memimpin, tetapi dalam parti.

Dalam kata lain, Muhyiddin hanya boleh jadi presiden PPBM sahaja, menepati ramalan ramai selama ini bahawa Mahathir sebenarnya tidak yakin dengan Muhyiddin. Jika tidak sudah pasti beliau tidak akan menukar pendiriannya dan mengekalkan Muhyiddin sebagai calon utama Perdana Menteri.

"Saya fikir pada masa ini, dengan sokongan, saya fikir beliau (Muhyiddih) boleh memimpin. Sama ada beliau boleh memimpin kerajaan adalah perkara yang lain," katanya yang dipetik dari MalaysiaKini bertarikh 10 Oktober lepas.

Kenyataan pusingan u Mahathir ini menjadi satu tamparan hebat kepada Mahathir dan ia juga mungkin satu cara untuk menyatakan bahawa anaknya, Datuk Seri Mukhriz sebenarnya adalah potensi Perdana Menteri pada masa depan.

Meskipun semua sudah tahu agenda berkenaan, sekurang-kurangnya kali ini Mahathir bersikap lebih jujur walaupun dalam keadaan berselindung.

Hakikatnya pada saat Mahathir memeluk Datuk Seri Anwar Ibrahim di mahkamah sebelum ini, selepas 18 tahun mereka berseteru, ia telah menunjukkan bahawa Mahathir telah membuat keputusan mengenai Muhyidin.

Ia juga menunjukkan bahawa Anwar menjadi lebih penting daripada Muhyiddin sendiri. Dari situ, kita boleh melihat ketidakyakinan Mahathir sendiri dalam menyokong penuh Presiden PPBM itu.

Selain itu, kes skandal Muhyiddin yang dikaitkan dengan seorang wanita Nika Ghee Siew Yee  juga dikatakan turut menyumbang kepada goyahnya kepercayaan Mahathir terhadap Muhyiddin.

Dalam kes itu, satu akaun bersumpah (SD) yang bertarikh 7 Disember 2015 mendakwa Nika bertemu Muhyiddin di luar negara dan menyatakan juga mengenai skandal Muhyiddin dengan Nika semasa beliau menjadi Menteri Besar Johor.

SD itu dibuat oleh peguam Stanley Cle­ment Agustin yang ketika itu masih suami Nika. Stanley dan Nika telah disahkan bercerai oleh mahkamah pada 6 September lalu. Namun sehingga kini, Muhyiddin masih belum menjawab mengenai dakwaan skandal terbabit dan mendiamkan diri.

Pada masa sama, terdapat khabar angin bahawa Muhyiddin kini sedang dalam dilema, sama ada mahu kekal bertanding di kerusi Parlimen Pagoh atau bertanding di kawasan baru iaitu di Muar pada PRU14 nanti.

Ini kerana beliau dikatakan sukar untuk mempertahankan kerusi Pagoh dan demi kelangsungannya, beliau terpaksa berpindah ke Muar, yang mempunyai lebih ramai pengundi Cina di situ.

_"BERSATU BERSETIA BERKHIDMAT"._

  #RespectMyPM  #RespectMyTPMSent from Samsung tablet.

"BERSIH 5 TIDAK SEHEBAT DAHULU"

Posted: 10 Oct 2016 11:08 PM PDT

PENGANALISIS politik berpandangan Bersih 5 yang bakal diadakan November nanti tidak akan memberi impak yang berkesan terhadap rakyat dan kerajaan.

Ini kerana menurut penganalisis politik, Prof Madya Dr Jeniri Amir, rakyat kini sudah letih untuk mengikuti dan menyertai pelbagai siri himpunan anjuran pembangkang.

"Saya rasa yang dulu (Himpunan Bersih 1 dan Bersih 2) lebih hebat, kesannya mungkin tidak seberapa kerana rakyat sudah letih dan muak dengan setiap himpunan jalanan. Hasilnya (dari himpunan) tetap tiada."

"Mungkin yang kelihatan berbeza sedikit berbanding dahulu adalah himpunan ini digerakkan di seluruh negara," katanya.

Beliau juga percaya rakyat tidak perlu banyak berhimpun di jalanan untuk menyuarakan kehendak masing-masing.

Jelasnya lagi, tindakan seperti itu hanya akan mengeruhkan keadaan semasa negara seperti mana yang berlaku di beberapa negara lain.

Jeniri dalam masa sama turut menasihatkan kumpulan Baju Merah dan Bersih mengawal tingkah laku dan berhati-hati dalam mengeluarkan kenyataan.

"Kedua-duanya perlu kawal tingkah laku dan kawal emosi. Perlu diingatkan, tindakan yang melampau boleh menjerumuskan kita ke dalam kancah yang merugikan.

"Jangan keluarkan kenyataan yang menghasut atau tidak disukai orang lain. Jangan sampai pertembungan kedua himpunan ini merosakkan hubungan rakyat dan sistem demokrasi negara," katanya lagi.

"不是很大第一网5"

清洁短视的政治分析家5,其将于明年11月将不提供对人民和政府有效的影响。

这是因为,按照政治分析家副教授Jeniri阿米尔博士,人们早已厌倦出席并参加反对派集会举办了系列。

"我认为第一(净选盟净选盟1和2)时,其效果可能只是因为人们厌倦了与每组街道够了。由于(的设定),结果是人仍下落不明。"

"也许你看起来有点不同比以前是,这个组件全国各地的感动,"他说。

他还认为,人们不应该有很多街头,表达他们的个性化需求。

他解释说,这样的举动只会加重该国目前的状态就像在其他一些国家的情况。

Jeniri同时告知红衫军与清洁控制行为,并在发表声明小心。

"无论是需要控制的行为和情绪控制。应该指出的是,极端的措施我们陷入可怕的缺点。

"不要删除煽动或不喜欢他人的事实。不要让这种毁灭的冲突两套关系和国家的民主制度,"他说。

_"BERSATU BERSETIA BERKHIDMAT"._

  #RespectMyPM  #RespectMyTPM


Sent from Samsung tablet.

Surat Pada Majlis Raja Raja, Mahathir Digelar Pak Pandir

Posted: 10 Oct 2016 08:57 PM PDTSejak bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad melancarkan Deklarasi Rakyat pada 25 April 2016 yang lalu,  pelbagai usaha digerakkan oleh para pentaksub Tun Mahathir untuk menjayakan misi mereka mengumpul 1 juta tandatangan bagi mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak meletakkan jawatan.

Semua usaha itu temui kegagalan. Tandatangan yang didakwa 1.4 juta orang terbukti palsu.

Deklarasi itu dipersendakan dengan kewujudan tandatangan palsu. Paling teruk lagi, bila hampir sebulan parti PPBM tertubuh, belum sampai pun 20,000 orang sertai parti itu.

Jumlah 20,000 ini jadi pembuktian, tandatangan 1.4 juta adalah satu rekaaan sahaja. Jika benar, ada 1.4 juta orang, dalam satu bulan ahli PPBM mestilah sekurang kurangnya 500,000 orang. Ini tidak, kontradik jumlahnya dengan angka 1.4 juta.

Melihat kegagalan deklarasi ini untuk membuatkan Datuk Seri Mohd Najib meletakkan jawatan, Tun Mahathir mencuba nasib untuk masuk mengadap Duli Yang Maha Mulia, Seri Paduka Baginda, Yang DiPertuan Agong bagi mendesak pihak istana menyingkirkan Datuk Seri Mohd Najib, bersandarkan kepada deklarasi berkenaan.

Namun, bukan semua kemahuan Tun Mahathir akan dituruti oleh Yang DiPertuan Agong. Baginda dilaporkan telah menolak usaha yang dibuat oleh Tun Mahathir kerana Baginda berpendapat, pihak istana tidak sepatutnya mencampuri urusan negara dan paling utama, Datuk Seri Mohd Najib dipilih secara sah oleh rakyat untuk menjadi Perdana Menteri.

Melihat akan kegagalan pertemuan itu, Mahathir mencuba lagi memujuk Yang DiPertuan Agong semalam.

Hari ini, 11 Oktober adalah mesyuarat Majlis Raja Raja.

Mahathir telah mengutus surat kepada Majlis Raja-Raja untuk meminta pihak majlis membincangkan kedudukan Datuk Seri Mohd Najib, juga bersandarkan kepada tuduhan tanpa bukti dan Deklarasi Rakyat yang beliau perjuangkan.

Menariknya, tindakan beliau ini ditempelak oleh NGO pro pembangkang, Otai Reformis. Menerusi kenyataan Presidennya, Saari Sungib, pihaknya mempersoalkan tindakan Tun Mahathir yang kini cuba mempengaruhi Majlis Raja-raja dan Yang DiPertua Negeri untuk menerima Deklarasi Rakyat dalam usaha mendesak Perdana Menteri letak jawatan.

Menurut beliau lagi, banyak pihak yang tidak tahu sejauh mana deklarasi ini mewakili secara keseluruhan suara rakyat.

Ini kerana agenda yang dibawa tidak didedahkan kepada umum selain masih samar hingga kini.

Saari Sungib turut mempersoalkan apa locus-standi Tun Mahathir, asas yang diperjuangkan olehnya, adakah ia merupakan satu gesaan rakyat umum dan secara keseluruhannya.

Jika berjaya, apa pula langkah seterusnya yang akan dibuat oleh Tun Mahathir menerusi Deklarasi Rakyat berkenaan.

Saari Sungib secara terbuka mempersoalkan, adakah Deklarasi Rakyat berkenaan adalah hasil persetujuan majoriti rakyat Malaysia kerana pihaknya difahamkan, ramai yang tidak bersetuju cara Tun Mahathir.

Saari juga mempertikai kesahihan Deklarasi yang dibawa Mahathir.

Oleh yang demikian, beliau turut menasihatkan Tun Mahathir supaya usah membuat kerja seperti Pak Pandir atau Lebai Malang hanya kerana mahu memuaskan nafsu politik sehingga rakyat melihat usahanya, tidak lebih dari  sekadar sia-sia.

Tulisan :
Beruang Biru
BB78, Selasa
11 Oktober 2016Sent from Samsung tablet.

Comments (0)