Followers

Nuffnang

REZQEEN HILL

Posted by Unknown | Posted on 10:39 PG | Posted in

sumber :-

REZQEEN HILL


Transformasi Sistem Pengangkutan Awam Darat Penuhi Keperluan Rakyat - @NajibRazak #RapidKL

Posted: 17 Oct 2016 09:00 PM PDT


Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan akan terus menangani keperluan pengangkutan awam secara holistik dan inklusif di bandar atau luar bandar.

Perdana Menteri berkata ini bagi memastikan ia kekal relevan, seiring dengan keperluan rakyat dan setanding standard negara maju.
Beliau berkata transformasi sistem pengangkutan awam darat negara mencatat kemajuan yang boleh dibanggakan selaras dengan pencapaian signifikan yang diraih menerusi pelaksanaan Program Transformasi Negara (NTP). 

Najib berkata demikian melalui catatan dalam laporan Perjalanan Transformasi Pengangkutan Awam Darat (PTPAD) 2010-2015 yang dilancarkannya sempena Simposium Tahunan Pengangkutan Awam Darat 2016 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur hari ini.

Menurutnya, penambahbaikan pengangkutan awam darat yang kini sudah mula menampilkan impaknya di seluruh negara, mungkin tidak dapat tercapai sekiranya tiada keberanian untuk berdepan dengan beberapa persoalan introspektif sebelum memulakan NTP.


Najib berpendapat pengangkutan awam yang mantap menjadi perkara asas untukmenyokong pertumbuhan sosioekonomi bagi meningkatkan taraf hidup, produktiviti,pelaburan dan penciptaan pekerjaan bernilai tinggi untuk kesejahteraan rakyat.


Kos Pengajian Di Malaysia Hampir Percuma

Posted: 17 Oct 2016 06:31 PM PDT


Kos pendidikan di Malaysia hampir percuma berikutan usaha kerajaan memberikan pelbagai bantuankepada para pelajar, kata Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Idris Jusoh.

Beliau berkata yuran pengajian di negara ini juga masih murah berbanding dengan universiti di negara lain. 

"Jika kita banding kos untuk bidang perubatan, tahunan ialah RM60,000, tetapi hanya lima peratus daripada kos itu ditanggung oleh pelajar-pelajar perubatan," katanya menjawab soalan Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail (PKR-Permatang Pauh) yang ingin tahu sama ada kerajaan bercadang menyemak semula yuran akademik di Institusi Pengajian Tinggi Awam bagi mengurangkan bebanan kos pelajar pada persidangan Dewan Rakyat.

Malah, katanya, pelajar di negara ini menerima pelbagai bantuan pendidikan termasuk daripada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang membiayai lebih 200,000 pelajar dan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA). 

Dalam pada itu, beliau berkata perbezaan yuran pengajian bagi kursus yang sama ditawarkan di universiti-universiti awam ketika ini adalah kerana ia ditentukan oleh pihak pentadbir universiti berkenaan.

Katanya universiti awam yang dianugerahkan status autonomi boleh meletakkan kadar yuran pengajian masing-masing.

"Bagaimanapun, saya telah buat pengumuman bahawa setiap universiti supaya tidak menaikkan yuran untuk ijazah pertama, ini arahan yang telah saya keluarkan, dan kita lihat tiada peningkatan yuran," katanya.

Comments (0)