Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 10:18 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


TAHNIAH BAJU MERAH! ANDALAH WIRA UMNO

Posted: 08 Oct 2016 09:47 PM PDT

Baju merah dibawah Jamal Ikan Bakar mengganas lagi sambil memberi bayangan apakah bentuknya Malaysia ditahun-tahun akan datang jika anda tidak mengubahnya.
Malaysia akan jadi negara mundur, terbahagi kepada kumpulan samseng dan rakyat seperti anda dan saya.
Kumpulan samseng akan bermaharajalela, memukul siapa sahaja yang tidak sehaluan dengan mereka.
Hidup harmoni antara kaum yang kita pelihara selama ini dan yang amat penting untuk kesinambungan Malaysia ini akan hancur. Kumpulan merah ini hampir semuanya Melayu dan anda cuma perlu dengar maki-hamun rasis mereka untuk mengetahui apa yang akan berlaku jika parti penaung mereka itu terus berkuasa. Negara akan mundur kerana tidak ada satu pun masyarakat samseng didunia ini yang pedulikan kemajuan. Asal mereka kaya, orang lain boleh pergi jahanam.
Inikah yang anda mahu? Masa depan beginikah yang anda mahu? Fikir lah masak-masak.
Jika anda tidak mahu masa depan yang saya bayangkan tadi, anda cuma perlu buat satu perkara — tolak parti pemerintah di pilihanraya yang akan datang.

Itulah dia UMNO NAJIB.
Pasukan baju merah yang diwujudkan tahun lepas dengan restu dan sokongan Najib … Mengikut khabar angin, Baju Merah ini dibawa berbincang dengan parti2 BN yang lain, mendapat bantahan dari parti bukan Melayu BN tapi diredah juga oleh Najib. Nah …… sekarang rakyat Malaysia boleh saksikan sendiri –  itulah dia wajah Umno Najib.
Wajah disebalik topeng Wassatiyah atau Kesederhanaan yang dipakai oleh Najib. Semuanya lakonan jer …. Takdernya Wassatiyah di sebalik nilai songlapan 1MDB … Ekstrim hingga pecah rekod dunia !
Takder Wassatiyah nya nilai derma yang direka oleh Najib  … Ekstrim hingga pecah rekod derma dunia peradaban manusia sejagat !
Dan kini rakyat Malaysia dipertontonkan nilai Wassatiyah Umno Najib yang dibawa oleh askar2 baju merah Umno ….
TAHNIAH Baju Merah !  Anda memang layak sebagai Wira Umno !
PS – Pihak Polis diharap ambil tindakan sewajarnya mengikut undang2 negara ya. Tak perlu tweet pun ok …

Tindakan samseng baju Merah dikecam

Posted: 08 Oct 2016 09:44 PM PDT

cuoukonuaaa0hpjKEADILAN Cabang Sabak Bernam mengutuk sekerasnya perbuatan liar sekumpulan peserta Gerakan Baju Merah menyerang salah seorang peserta konvoi BERSIH 5.
Menurut kenyataan KEADILAN Sabak Bernam, perbuatan mereka menunjukkan bahawa mereka sanggup menggunakan apa jua cara untuk menggagalkan konvoi Bersih 5.

"Cabang Sabak Bernam mengutuk sekeras kerasnya perbuatan samseng budak suruhan Ketua Umno Bahagian Sungai Besar.
"Sebagai seorang ketua beliau seharusnya menangani isu Bersih 5 dengan memberi penerangan Kepada masyarakat dan bukannya bertindak liar dan mengajar remaja remaja kita menjadi samseng," katanya dalam kenyataan.
Katanya ia amat berbeza dengan yang hadir untuk program Bersih 5 semalam apabila sukarela tanpa mengharapkan sebarang ganjaran tetapi dengan niat dan tekad demi menyelamatkan negara dari terus dijarah pemimpin korup.
"Cabang berharap dan meminta Ketua Umno Bahagian Sungai Besar agar gunakan duit yang ada itu untuk tujuan yang lebih murni.
"Kita di dunia ini hanya untuk sementara dan sehingga itu buatlah sesuatu yang rakyat akan sebut nama dan bukannya mencaci dimana seluruh keluarga terpaksa tanggung malunya," katanya.
Difahamkan, kekecohan mula meletus apabila dua penyokong baju kuning yang menunggang motosikal beredar dari stadium selepas tamat perhimpunan itu terus menuju ke tempat berkumpul baju merah di persimpangan lampu isyarat jalan masuk ke Kampung Batu Satu Sepintas.
Tindakan itu mengundang kemarahan baju merah lalu bertindak menghalang dua lelaki melalui jalan terbabit hingga mengakibatkan seorang mangsa terjatuh daripada motosikal.
Polis menjelaskan bahawa lelaki diserang itu mahu pulang ke rumah dan mengambil laluan diduduki kumpulan Baju Merah.

Jamal bidas polis layan pihaknya seperti 'anjing kurap'

Posted: 08 Oct 2016 09:43 PM PDT

Ketua gerakan Baju Merah, Datuk Jamal Md Yunus mendakwa pihak polis memberi 'layanan istimewa dan luar biasa' terhadap peserta BERSIH 5 yang kini mengadakan konvoi di seluruh negara.
Sebaliknya, kata Jamal, pihak berkuasa itu melayan kumpulannya seperti 'anjing kurap'.
"Kumpulan BERSIH 5 bukan sahaja dijaga rapi, malah pihak polis turut mengiringi setiap konvoi BERSIH 5 mengalahkan escort Perdana Menteri Malaysia.
"Walhal tindakan BERSIH 5 telah terbukti bukan sahaja menyalahi undang-undang, malah agenda kotor mereka menghasut rakyat untuk menggulingkan kerajaan di bawah kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak dengan mencabul sistem demokrasi menerusi turun ke jalan raya.
"Sebaliknya, layanan yang diberikan kepada Gerakan MERAH V2 saya sifatkan seperti anjing kurap," kata Jamal dalam kenyataan hari ini.

LEGASI MAHATHIR, LEGASI NAJIB

Posted: 08 Oct 2016 09:34 PM PDT

Barangkali masih ramai yang keliru mengenai masalah sebenar yang dihadapi negara. Bagi penyokong UMNO dan Najib Razak, daripada yang dapat dedak secara bulanan atau sekali-sekala sehinggalah kepada pemimpin yang diberikan habuan jawatan, kontrak atau kedudukan, mereka nampaknya lebih cenderung untuk melihat Tun Mahathir Mohamad sebagai punca segala-galanya.

Seolah-olah jika Tun Mahathir berdiam diri dan tidak berkata apa-apa, malah menyokong semua langkah dan perbuatan Najib Razak, seluruh rakyat  akan menikmati kehidupan yang lebih baik dan bahagia.

Benarkah begitu? 

Bagi mereka yang waras dan berfikir dengan jujur, agak memualkan sebenarnya apabila Ketua Penerangan UMNO, Annuar Musa menyarankan agar Najib Razak berani merombak beberapa legasi Tun Mahathir yang dianggapnya memberi kesan negatif kepada rakyat.

Beliau mengambil contoh penswastaan lebuhraya yang ditandatangani di zaman Tun Mahathir yang mensyaratkan kenaikan tol dalam tempoh tertentu dan  pengurusan sisa pepejal yang membebankan pihak berkuasa tempatan, sebagai contoh legasi negatif yang perlu dirombak oleh Najib.
Benarkah legasi Tun Mahathir yang menjadi masalah atau legasi itu merupakan masalah kerana Tun Mahathir begitu lantang mahu menyingkirkan Najib?
Read More / Baca Lagi >>

MP gesa SPRM terima arahan Raime, jangan memilih dalam siasatan

Posted: 08 Oct 2016 09:31 PM PDT


Rampasan wang tunai dan harta lain oleh SPRM di Sabah menimbulkan pelbagai persoalanRampasan wang tunai dan harta lain oleh SPRM di Sabah menimbulkan pelbagai persoalanAhli Parlimen Segambut. Lim Lip Seng mahu SPRM menyahut gesaan Ahli Parlimen Tenom, Datuk Raime Unggi supaya menyiasat Datuk Seri Shafie Afdal, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah pada tahun 2010, serta pegawai-pegawai senior kementerian tersebut berikutan kes rasuah melibatkan projek infrastruktur bernilai RM3.3 bilion.
Tetapi katanya tindakan seperti itu jangan terhad kepada kes Shafie sahaja.
"Sekiranya SPRM mahu mengikut 'arahan' Raime supaya menyiasat Shafie Apdal, SPRM juga wajar menyiasat ibu dan bapa (tiri) Riza Aziz, tidak lain Datuk Seri Najib Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor tentang bagaimana anak mereka yang mempunyai pengalaman kerja sebagai pegawai junior bank selama kurang empat tahun dapat mengumpul kekayaan berjumlah US$238 juta dalam syarikat Red Granite Capital, malah memiliki hartanah mewah di Amerika Syarikat berjumlah lebih US$50 juta?," kata beliau dalam satu kenyataan.
Beliau melahirkan rasa hairan dari mana munculnya Raime ini? Adakah beliau berada di planet lain sebelum kelmarin? Kenapa beliau tidak muncul mendesak tindakan SPRM supaya menyiasat Datuk Seri Ahmaad Shabery Cheek dan Khairy Jamaluddin, yang merupakan mantan dan menteri bagi Kementerian Belia dan Sukan (KBS), ekoran rasuah dan penggelapan dana berjumlah RM138.5 juta melibatkan bekas pegawai KBS yang didakwa melakukan kesalahan terbabit antara 2012 dan 2015?
"Berasaskan kebijaksanaan Raime ini, mustahil bagi pegawai KBS tersebut untuk mengumpulkan kekayaan yang begitu besar tanpa pengetahuan kedua-dua bosnya itu." katanya.

SPRM juga katanya, wajar menyiasat Menteri Wilayah Perseketuan, Tengku Adnan Mansor dan juga datuk-datuk Bandar Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dahulu dan sekarang kerana 'membenarkan' seorang pegawai senior DBKL berpangkat Datuk Seri untuk mengumpul kekayaan berupa 31 unit kondominium dan kini berhadapan dakwaan rasuah dan pengubahan wang haram melibatkan dana berjumlah RM10 juta.
Read More / Baca Lagi >>

Selepas Agong, Dr M serah Deklarasi Rakyat kepada semua sultan

Posted: 08 Oct 2016 09:30 PM PDT

Dr Mahathir berkata, raja-raja dan Yang di-Pertuan Agong mempunyai hak dalam perlembagaan untuk menangani masalah dihadapi negara sekarang.
mahathir-raja
PETALING JAYA: Tun Dr Mahathir Mohamad menghantar surat kepada semua pemerintah negeri bagi memaklumkan usahanya mendesak perdana menteri meletak jawatan menerusi Deklarasi Rakyat.
Bekas perdana menteri itu berkata, surat yang dihantar pada 4 Oktober lalu itu turut memaklumkan pertemuannya dengan Yang di-Pertuan Agong di Istana Anak Bukit, Alor Setar, pada 15 September lalu.
"Setakat ini, saya belum mendapat reaksi daripada Yang di-Pertuan Agong mengenai perjumpaan tersebut. Tetapi, oleh kerana Majlis Raja-raja akan bermesyuarat pada 11 Oktober ini, saya fikir ada baiknya kita hantar surat kepada semua raja.
"Ini untuk memaklumkan kepada mereka mengenai rayuan kita supaya Majlis Raja-raja ambil tindakan terhadap apa yang terkandung dalam Deklarasi Rakyat," katanya dipetik Sinar Harian.
Dr Mahathir mengadap Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah, bulan lalu, bagi menyerahkan deklarasi mendesak Datuk Seri Najib Razak meletak jawatan.
Pertemuan itu disahkan pegawai khas Dr Mahathir, Sufi Yusof ketika dihubungi FMT.
Perdana menteri yang berkhidmat selama 22 tahun itu turut memaklumkan raja-raja dan Yang di-Pertuan Agong mempunyai hak dalam perlembagaan untuk menangani masalah dihadapi negara sekarang.
Read More / Baca Lagi >>

Polis buru penyokong Baju Merah disyaki serang konvoi Bersih

Posted: 08 Oct 2016 09:28 PM PDT

Nor Azmi menafikan laporan kononnya 3 penunjuk perasaan Baju Merah ditahan berhubung serangan yang didakwa berlaku di Sabak Bernam, semalam.
polis-konvoi
PETALING JAYA: Polis giat mengesan penunjuk perasaan Baju Merah yang disyaki menyerang penyokong Bersih ketika mereka berkonvoi di Sabak Bernam, semalam.
Ketua Polis Daerah Sabak Bernam, Supt Nor Azmi Isa yang dipetik Star Online mengesahkan polis sedang memburu suspek terbabit dan menyiasat kejadian itu.
Beliau bagaimanapun menafikan laporan kononnya 3 penunjuk perasaan Baju Merah ditahan berhubung serangan yang didakwa berlaku semalam.
Satu rakaman video disertakan dengan laporan itu yang menunjukkan penunggang motosikal berbaju Bersih ditendang 2 kali oleh penunjuk perasaan.
Seorang anggota polis dilaporkan tampil membantu mangsa serangan itu dan kejadian berkenaan berlaku selepas konvoi Bersih dari Teluk Intan melalui Sabak Bernam.
Dua penunggang motosikal itu dikatakan memakai baju Bersih berwarna kuning.
Sementara itu, 3 penunggang motosikal dilaporkan menyerang kereta konvoi Bersih ketika mereka berhenti di pusat bandar Tawau, Sabah, untuk mengedarkan risalah kepada orang ramai, semalam.
Pengerusi Bersih Sabah, Beverly Joeman yang dipetik NST Online berkata, 3 pemuda bermotosikal itu mengekori konvoi berkenaan, sebelum mereka memecahkan tingkap 2 kenderaan dan mencucuk tayar sebuah lagi kereta.

Terima kasih teruna sunti berbaju merah

Posted: 08 Oct 2016 08:48 PM PDT

Dzulfikri beria-ia benar mahu memasukkan topeng gas ke beg galasnya untuk ke Kuala Lumpur tetapi rakannya - Amir - menghalang.
Selain menganggap ia reaksi agak keterlaluan, membawa topeng gas dalam beg galas menaiki bas ekspres dari Perak ke Kuala Lumpur akan mudah menarik perhatian pihak yang tidak diperlukan.
Mereka kakitangan awam yang bertugas di utara semenanjung tapi selalu 'dekat' dengan pergolakan semasa di Kuala Lumpur.
Dari media massa Dzulfikri dan Amir - sama seperti jutaan lagi rakyat Malaysia - mendapat tahu bahawa Polis Diraja Malaysia sudah menggerakkan anggotanya ke tempat-tempat strategik.
Di persimpangan Jalan Kuang - Jalan Kuala Selangor, misalnya, ada sekatan jalan raya. Di Plaza Tol Jalan Duta ada pemeriksaan kenderaan.
Hal sama berlaku di beberapa jalan masuk utama ke Kuala Lumpur.
PDRM merancang, para penunjuk perasaan juga merancang. Perancangan terbaiklah yang akan 'menang'.
Justeru Amir dan Dzulfikri berasa perlu untuk mereka turun bersama-sama orang ramai menghantar mesej kepada pihak yang berkenaan bahawa proses pilihan raya negara ini perlukan reformasi.
Mahu bantah arahan
Mereka mengatur strategi. Mula berkira-kira mencari bilik penginapan sementara di Brickfields dan menghubungi rakan-rakan lain di Kuala Lumpur untuk menyelaraskan tindakan.
Masa dan tempat pertemuan untuk bergerak bersama-sama ke Stadium Merdeka disepakati. Mereka mahu ke stadium bersejarah itu ketika mengetahui ada ia tidak dibenarkan.
Ia adalah satu bentuk penentangan ke atas penguasaan pihak berkuasa.
Seperti orang lain, mereka mahu menegaskan keadaan semasa politik negara mesti diubah ke arah lebih baik. Dan salah satu caranya ialah dengan membantah arahan yang dibuat kerajaan itulah.
Dalam keadaan begitulah BERSIH 2.0 berlangsung dengan tegang dan panas. Entah berapa banyak kanister pemedih mata dilepaskan pada 9 Julai 2011 itu.
Ia melakar sejarah tersendiri. Selain kesakitan dan kepenatan, BERSIH 2.0 itu juga memaksa kerajaan mengambil langkah sewajarnya bagi memenuhi desakan rakyat.
Memanglah tidak semua desakan itu diterima. Malah ada beberapa tuntutan itu dipenuhi tetapi kemudian menjadi lelucon yang epik. Penggunaan dakwat kekal semasa mengundi, misalnya.
Demonstrasi selepas BERSIH 2.0 adalah demonstrasi yang - secara relatif - hambar. PDRM memang bersikap keras terhadap tunjuk perasaan namun kekerasan itu tidak sama lagi seperti 2011.
Ia adalah sikap yang sepatutnya diambil oleh polis sejak awal lagi. Bersikeras dengan sentimen popular semasa rakyat biasanya akan membawa kesan yang songsang. Ia adalah persoalan psikologi.
Tak nampak bayang lagi
Kemudian PDRM lebih lunak. Lalu ada pula Akta Perhimpunan Aman 2011 yang diluluskan Dewan Rakyat pada 24 November tahun berkenaan.
Selepas itu demonstrasi di tengah Kuala Lumpur adalah "membosankan" bagi kebanyakan orang.
Tiada lagi gas pemedih mata, aksi berlarian di lorong-lorong belakang bangunan di Jalan Tuanku Abdul Rahman kerana dikejas polis menjadi nostalgia yang mahal.
Amir dan Dzulfikri tidak lagi nampak bayang mereka di hari demonstrasi diadakan.
Dalam mood begitulah BERSIH 5 dirancang dan dipromosi. Dan dalam suasana begitu juga kumpulan baju merah tampil dengan bermacam provokasi melampau.
Soal mereka mendapat upah, menutup muka kerana enggan dikenali (malu, mungkin?) dan melarikan diri selepas membuat tendangan terbang adalah isu yang lain.
Isu utama sekarang ialah kerajinan kumpulan baju merah membuat kemunculan dengan pelbagai aksi yang menarik perhatian.
Menggunakan telur sebagai 'senjata' - misalnya - mungkin adalah simbolik kepada kegigihan untuk mempertahankan idelologi politik mereka di negara ini.
Ia ditambah lagi dengan aksi Datuk Seri Jamal Md Yunos mengepam notis saman Maria Chin Abdullah ke lubang tandas baru-baru ini.
Ia cuma dua daripada contoh yang diperlukan pertubuhan BERSIH untuk mengajak orang turun beramai-ramai ke Kuala Lumpur pada 19 November nanti.
Read More / Baca Lagi >>

Ini dia Bukti-bukti Baju Merah (geng Jamal Yunos) serang Bersih 5

Posted: 08 Oct 2016 08:41 PM PDT

DUA Kamera tangkap merah vs Bersih 5 (Jamal Yunos kantoi)

Posted: 08 Oct 2016 08:39 PM PDT

WHO IS ANIFAH, PAIRIN OR SHAFIE COMPARED TO CASH-IS-KING NAJIB? EXPOSED -SRC CHIEF ORDERED TO DEPOSIT BAGS OF CASH INTO NAJIB’S A/CS

Posted: 08 Oct 2016 06:03 PM PDT

BAGS OF CASH! – SRC Chairman Tasked With Making 'Urgent Cash Deposits' Of Millions Of Ringgit Into Najib Accounts
Following the allegation by the Swiss Attorney General that US$800 million was stolen from the 1MDB subsidiary SRC International, Sarawak Report can reveal details of multi-million ringgit cash deposits made by the Chief Executive of that fund into bank accounts held in the name of Prime Minister Najib Razak.
Bank statements made available to Sarawak Report show that at least five separate cash deposits were made into two of Najib's AmBank accounts in KL, totalling RM3.4 million between 2nd February and 3rd March 2015. The sum represents 34 times his official salary of RM100,000 per month.
First deposits in January to acc no
First deposits in February to acc no XXX880 – total RM2.1 million
According to the statements these accounts were held in the name of Najib Razak, but managed by none other than SRC's CEO, Nik Faisal Arif Kamil, to whom the statements were addressed
Nik Faisal, who was a long-standing business associate of the tycoon at the centre of the 1MDB scandal, Jho Low, was employed at the same time as Chief Executive of the much criticised SRC, which had been set up as a subsidiary of 1MDB. Prior to that he had acted as Investment Manager for 1MDB, while simultaneously acting as Investment Manager for the company UBG, at the time when Jho Low secretly deployed 1MDB money to buy out his own shareholding in 2010.
In 2011 SRC was financed by a RM3.81 billion loan from the public pension fund KWAP and Nik Faisal was deployed to be in charge. However SRC has never produced a single audit to explain where that money went.
On Wednesday, the Swiss AG, who together with Singapore's Commercial Affairs Department has investigated the now closed Singapore branch of BSI Bank, where SRC held its accounts, confirmed the bulk of the money (a staggering $800 million) was misappropriated.
Second cash deposit of RM300,000 in February to Acc No XXX
Second cash deposit of RM300,000 in February to Acc No xxx906
Pensioners who have invested their savings in KWAP are entitled to ask why the man who was officially in charge of investing their money through SRC was also privately managing the Prime Minister's own accounts?
In January, after Malaysia's own Anti-Corruption Commission investigators provided evidence that a total of at least RM57 million had passed from SRC into three of these private accounts managed by Nik Faisal for the Prime Minister,  Malaysia's own Attorney General, Mohammed Apandi, ruled there was no case to answer.
Najib had claimed he did not know where the money had arrived from and had assumed it was part of a claimed Saudi donation. He has not paid the money back and credit card and bank statements indicate that the bulk was spent on luxury goods as well as cheques written out to as yet unnamed recipients.
Two more cash deposits of over 1 million ringgit into acc no xxxx906 in March
Two more cash deposits of over 1 million ringgit into acc no xxxx906 in March

Cash Deposits

However, mystery continues to surround the multi-million ringgit 'Urgent Cash Deposits', which were separately paid into the same bank accounts – and therefore not directly traceable to SRC:
"It means the cash was carried physically into the bank – that is a heck of a lot notes to stuff in a bag then lug up to a till to be counted" one banker commented to Sarawak Report.
Correspondence obtained by investigators shows that once again it was SRC Chief Nik Faisal Arif Kamil who was responsible for handling the cash deposits.
A letter dated 20th January 2014 shows that, as the "Authorised Person" managing Najib's accounts, Nik Faisal appointed a deputy to make 'urgent cash deposits' while he was absent abroad.
As the "Authorised Person" managing Najib's accounts Nik Faisal appointed a deputy in January 2014 to make 'urgent cash deposits' while he was absent abroad.
As the "Authorised Person" managing Najib's accounts Nik Faisal appointed a deputy in January 2014 to make 'urgent cash deposits' while he was absent abroad.
Read More / Baca Lagi >>

VIOLENT JAMAL & RED SHIRTS PROVE BERSIH’S POINT: NAJIB MUST GO OR MALAYSIA IS FINISHED

Posted: 08 Oct 2016 06:00 PM PDT


Bersih and red shirts leader Jamal Md Yunos both claimed victory in Sabak Bernam today, at the end of a four-hour convoy from Teluk Intan, Perak.
Bersih claimed it was successful for having reached Sabak Bernam despite the red shirts' efforts to prevent them from doing so.
Jamal however, said the red shirts had been successful in other ways.
"We successfully prevented them from going to villages and other areas where they had planned to go," Jamal told reporters after their respective rallies ended.
Earlier in his speech, he also noted how Bersih was boxed in at the Sabak Bernam stadium where they could only talk to themselves.
Based on Malaysiakini's observations, Jamal's claim to victory did have merits
The Bersih convoy in Teluk Intan was split into two teams, and the one Malaysiakini followed only made one stop in Kampung Chui Chak, Perak where both teams converged.
There they addressed a small crowd, only about a dozen of whom were not part of the convoy or from an opposition party.
Their plans to stop at other locations, including Hutan Melintang, were cancelled following delays caused by Jamal's impromptu blockade at the Teluk Intan-Bidor road.

Instead they went straight to Sabak Bernam where they were indeed somewhat boxed in at the stadium, and all the 200 in attendance were either part of the convoy or with the Selangor team welcoming them.
In this sense, Jamal may have indeed succeeded in his goals, giving him the win.
However, Bersih may have won the moral battle, after red shirt supporters kicked and pelted a Bersih supporter with eggs.
The incident has caused an uproar on social media, with many netizens slamming the incident.
The Bersih convoys are being held nationwide in an effort to boost support for their Nov 19 rally.
The red shirts have vowed to fight them every step of the way.

Najib Ciplak Lagi: Cukai Eksais Dihapus Bagi Kereta Pertama Untuk Orang Muda

Posted: 08 Oct 2016 05:58 PM PDT

10082016-cukaieksaiskereta
Saya merujuk kepada laporan Sinar Harian Online hari ini bertajuk "Beli Kereta Tanpa Cukai Eksais" mengenai berita tidak rasmi Belanjawan 2017 akan mengecualikan cukai eksais ke atas pembelian kereta pertama enjin bersaiz kecil.
Saya mula menggerakkan kempen #turunhargakereta sejak tahun 2012. Dari awal saya mengkritik tindakan Umno/Barisan Nasional mengenakan cukai di antara 80% hingga 100% ke atas kereta yang dibeli rakyat biasa sehingga menjadikan kereta di Malaysia secara relatifnya antara yang termahal di dunia. Harga kereta yang mahal dan ditambah pula kegagalan kerajaan persekutuan menyediakan sistem pengangkutan awam yang baik menyebabkan sebahagian besar keluarga terpaksa berhutang dengan bank; kadang-kadang sehingga mencecah 9 tahun.
Sepanjang saya berkempen agar cukai eksais dihapuskan sejak tahun 2012, tidak pernah sekali pun menteri-menteri Umno atau Barisan Nasional mengakui bahawa hujah yang saya bawa itu ada benarnya. Malah, mereka menuduh dan menyerang saya dengan pelbagai panggilan. Akhbar-akhbar mereka berterusan melaporkan bahawa Pakatan Rakyat (hasil dari cadangan saya untuk menghapuskan cukai eksais agar #turunhargakereta) akan memufliskan negara, seperti laporan Utusan Malaysia yang saya sertakan dalam grafik di bawah.
Tetapi dalam senyap-senyap Dato' Seri Najib Tun Razak meniru dasar yang kami bawa.
Dalam manifesto Barisan Nasional memasuki PRU13, Dato' Seri Najib berjanji akan menurunkan harga kereta sehinga 30% secara berperingkat-peringkat. Pada masa mereka menyerang cadangan saya, mereka menciplak cadangan saya.
Kali ini, jika benar cukai eksais akan dihapuskan bagi kelas enjin bersaiz kecil yang digunakan kebanyakannya oleh model kereta-kereta Proton – sekali lagi Dato' Seri Najib menciplak cadangan saya tetapi tidak mahu mengaku.
Apa yang saya kesalkan ialah keengganan Dato' Seri Najib mendepankan rakyat dan berhenti mempolitikkan idea-idea bernas yang diberikan Pakatan Harapan. Beliau dan Jemaah menteri tahu bahawa cadangan saya untuk menghapuskan cukai eksais adalah baik untuk rakyat dan baik untuk ekonomi negara. Akibat bongkaknya mereka, cadangan ini tidak dilaksanakan lebih cepat iaitu dalam tahun 2012 pada masa saya mula-mula mencadangkannya; sebaliknya hanya dilaksanakan 5 tahun kemudian iaitu 2017.
Read More / Baca Lagi >>

Ahli Umno sertai himpunan balas Baju Merah bantah Bersih 5

Posted: 08 Oct 2016 05:56 PM PDT

Himpunan Merah Rakyat Bersatu Tolak Rasuah lebih memfokuskan desakan Guan Eng Azmin berundur kerana rasuah.
zul-karnainPETALING JAYA: Gerakan Akar Umbi Umno Malaysia (GAUM) akan menyertai Gerakan Baju Merah untuk mengadakan perhimpunan balas bagi membantah himpunan Bersih 5, pada 19 November nanti.
Pengerusi GAUM, Datuk Zulkarnain Mahdar berkata, Himpunan Merah Rakyat Bersatu Tolak Rasuah akan diadakan pada masa dan lokasi sama dengan Bersih 5.
Beliau berkata, gerakan itu sedang berbincang dengan Ketua Gerakan Baju Merah, Datuk Jamal Md Yunos untuk bersatu dan bergabung tenaga bagi menjayakan himpunan itu.
"Ahli GAUM bersama rakan gabungan badan bukan kerajaan lain dijangka menurunkan ahli pada hari perhimpunan tersebut seramai 3,000 orang.
"Perancangan awal program ini adalah untuk berarak bersama baju kuning (Bersih 5) bermula di beberapa tempat, antaranya di hadapan bangunan Sogo dan seterusnya bergerak ke Dataran Merdeka," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Bersih 2.0 sebelum ini mengumumkan himpunan Bersih 5 akan diadakan pada 19 November ini untuk memberi tekanan kepada kerajaan bagi menyiasat skandal 1MDB dengan telus dan menuntut peletakan jawatan Datuk Seri Najib Razak sebagai perdana menteri.
Susulan itu, Jamal melancarkan gerakan 'Merah V2' minggu lalu, bagi membantah himpunan Bersih 5 di ibu negara.
Zulkarnain berkata, himpunan pada bulan depan itu lebih memfokuskan desakan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berundur kerana rasuah.
"Turut disentuh semasa perhimpunan tersebut adalah isu perkampungan bumiputera yang dirobohkan di Pulau Pinang, isu air di Selangor, tempat berniaga bumiputera dirobohkan dan salah laku berkaitan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Tun Dr Mahathir Mohamad.
Read More / Baca Lagi >>

Adakah Permata mula melangkaui bidang kuasanya seperti Jabatan Perdana Menteri?

Posted: 08 Oct 2016 05:53 PM PDT


permataRakan-rakan pimpinan saya, Ahli Parlimen Kluang Liew Chin Tong dan Pengarah Strategi Parti Amanah Negara Dr. Dzulkefly Ahmad telah menjelaskan bagaimana peruntukan untuk Jabatan Perdana Menteri (JPM) telah meningkat dua kali ganda dari RM10 bilion pada 2009 ke RM20 bilion pada 2016. Pada masa sama, jangkauan bidang kuasa dan program di bawah JPM juga meningkat dengan ketara di bawah pemerintahan Najib. Hampir semua program baru dengan perbelanjaan skala besar, sama ada perumahan PR1MA atau Lebuhraya Pan-Borneo diletakkan di bawah JPM.
Kelihatannya seperti jenis jangkauan yang sama telah dilaksanakan ke atas program Permata yang juga tertakluk di bawah JPM. Bermula dengan menyediakan persekitaran pembelajaran yang sesuai kepada murid pintar cerdas berumur bawah 5 tahun, Permata kini ketara memperluas capaiannya serta bilangan program di bawah bidang kuasanya.
Sebagai contoh, dalam enam tahun, bilangan pusat penjagaan kanak-kanak Permata atau Pusat Anak Permata Negara (PAPN) telah meningkat kepada 88 pusat secara total di seluruh negeri di Malaysia.
permataSebuah Kolej Permata Pintar telah ditubuhkan di UKM bagi memenuhi keperluan pelajar 'pintar cerdas' dari peringkat umur 9 hingga 15 tahun dengan kos sebanyak RM83 juta (RM20 juta untuk Fasa 1 dan RM63 juta untuk Fasa 2). Kem musim panas dijalankan dengan kerjasama Center for Talented Youth, John Hopkins University, bagi sesetengah kanak-kanak yang berbakat tersebut.
Program Permata Seni kemudiannya ditubuhkan bagi mengenalpasti kanak-kanak berbakat dalam bidang seni termasuk nyanyian, tarian dan muzik. Sejumlah RM17.5 juta telah diperuntukkan kepada program itu dari 2010 hingga 2014.
Perkasa Remaja pula ditubuhkan dengan tujuan mendekati remaja 'berisiko' dengan memperkenalkan mereka kepada program pencegahan berasaskan komuniti (dikenali sebagai Komuniti Perkasa) dan melalui program intervensi berasaskan kem-kuratif (dikenali sebagai Kem Perkasa).
Jumlah peruntukan keseluruhan untuk Perkasa Remaja dari 2010 hingga 2014 adalah sebanyak RM6.4 juta.
Permata Kurnia pula kemudiannya ditubuhkan sebagai satu usaha mendekati kanak-kanak autistik melalui pusat autisme termasuk penyelidikan dan latihan. Sebuah pusat autisme bernilai RM10 juta telah dibina melalui usaha Permata Kurnia pada 2014.
Permata Insan adalah sebuah lagi inisiatif untuk mengenalpasti pelajar pintar cerdas di dalam bidang pengajian Al-Quran dan Islam, serta dilaksanakan di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dengan tujuan memperkasakan pelajar-pelajar tersebut untuk menjadi tokoh-tokoh Islam masa depan.
Sejumlah RM24 juta telah diperuntukkan kepada Permata Insan, termasuk RM18 juta untuk pembinaan bangunan baru di USIM.
Read More / Baca Lagi >>

Menolak DAP dengan hujah agama?

Posted: 08 Oct 2016 05:52 PM PDT

Ketua Penerangan PAS Nasrudin Hassan mendakwa parti DAP menentang Islam. Justeru, dia mencadangkan kepada PKR dan lain-lain parti agar meninggalkan DAP jika mahukan PAS bersama dengan kumpulan pembangkang.
mahdzir-rencanaDengan maksud lain, parti kafir DAP ini harus ditentang dan dikeluarkan dari gabungan pakatan pembangkang. Ini adalah kata dua atau 'ultimatum' daripada PAS kepada rakan-rakan pembangkang.
Mesej ini jelas menunjukkan bahawa PAS cukup yakin akan kekuatan dan pengaruhnya. Ini disokong apabila Nik Abduh menyatakan bahawa selepas UMNO, PAS adalah parti kedua paling popular dalam kalangan rakyat.
Biarlah, itu hak mereka. Saya lebih berminat untuk meneliti dan memahami maksud kenyataan beliau itu.
PAS tidak mahu berunding dengan DAP itu tiada masalah, kerana ia politik dan sewajarnya dia menggunakan alasan politik yang lebih konstruktif, bukan menggunakan alasan agama sebagai hujah politik.
Dengan hujah agama, dia mendakwa parti DAP menentang Islam. Dia seharusnya menerangkan dengan lebih jelas lagi, Islam apa yang DAP tentang?
Dakwaan menentang Islam kepada satu organisasi yang berdaftar ini satu dakwaan yang cukup berat. Ia bertentangan dengan semangat Perlembagaan Negara bagi mana-mana pertubuhan yang didaftarkan secara sah.
Jika Nasrudin bersungguh-sungguh dan tegas dengan pendiriannya, sebagai wakil PAS yang menjadi penasihat kepada UMNO, beliau seharusnya menggunakan peluang ini dengan mencadangkan kepada kerajaan Najib untuk mengharamkan terus parti DAP yang didakwanya menentang Islam.
Dengan ketegasan itu, beliau dan PAS tidak perlu bersusah payah lagi beretorik menolak DAP, kerana keabsahan parti DAP dalam demokrasi berparlimen sudah diharamkan oleh undang-undang atas hujah Nasrudin Hassan.
Jika dia menolak DAP kerana DAP tidak menyokong cadangan pelaksanaan Hudud PAS, itu soal politik, bukan soal akidah.
Dalam hal ini, jika Nasrudin betul-betul bertegas ia melibatkan akidah, sekali lagi beliau boleh menggunakan pengaruh beliau yang besar itu dengan mencadangkan kepada majlis fatwa untuk memfatwakan hukuman kafir kepada muslim yang membantah pelaksanaan Hudud PAS.
Biar rakyat terpegun dan gerun dengan ketegasan beliau.
Read More / Baca Lagi >>

Rasuah: Masa untuk Islam

Posted: 08 Oct 2016 05:51 PM PDT


Oleh NIK MOHAMAD ABDUH NIK ABDUL AZIZ
Negara kita dikejutkan dengan penahanan dua orang pegawai kanan kerajaan di negeri Sabah yang dikatakan terlibat dengan kesalahan rasuah yang melibatkan ratusan juta ringgit. Menurut SPRM, ia adalah kejayaan membongkar skandal yang melibatkan jumlah wang ringgit terbesar semenjak ditubuhkan.

Rasuah bukanlah isu asing dan janggal dalam negara kita. Ia adalah gejala harian dan bukan bermusim sebagaimana musim buah durian dan rambutan. Tiap-tiap hari rasuah berlaku dalam negara kita sama ada kecil atau besar, dibongkar atau pun tidak. Ia sebahagian cara rakyat Malaysia mencari rezeki walaupun hina dan haram. Di negara kita, tidak semua merasa malu untuk hidup hina dengan punca rezeki yang haram.
Skandal besar rasuah yang baru terbongkar di negara kita itu, bagi para pengamat politik negara, bukanlah sukar untuk ditelah bahawa ia pastinya melibatkan orang politik. Projek kerajaan berjumlah RM3 bilion adalah dengan kelulusan orang politik. Ia masuk ke Sabah dengan pengetahuan orang politik. Umno BN pula terkenal sebagai parti hamba abdi rasuah sejak puluhan tahun. Bagaimana Umno hidup memancing undi rakyat Sabah juga diketahui umum. Masakan projek seenak ini tidak menggiurkan mereka.

Tetapi bagi rakyat dan orang awam yang enggan berfikir, rela kekal hanyut dan membiarkan diri ditipu, mereka akan berfikir bahawa yang bersalah adalah dua orang itulah dan beberapa individu lagi yang terlibat dalam projek melibatkan RM3 bilion itu sahaja. Sebaik dihukum, maka kes ditutup dan selesai. Adapun orang-orang politik, mereka akan kekal selamat sehinggalah mereka ditangkap dengan kes yang sama. Bila? Jawabannya bila-bila pun, mereka akan kekal selamat.

Lihatlah kepada beberapa skandal kewangan besar di negara kita. Sebahagian besarnya kekal misteri. Hakikatnya, ia bukanlah misteri. Ia hanyalah kes yang dipaksa untuk ditutup dan dighaibkan oleh orang politik yang berkuasa.

Begitulah, kawanan kambing hitam akan kekal hidup diternak di negara kita dan masanya satu persatu akan disembelih dengan reda tuannya. Rakyat akan terus dihidangkan dengan jamuan opera seperti ini. Ia bagai satu rasuah awam terancang untuk kesekian kalinya bagi mengabui mata rakyat seolah-olah kerajaan sentiasa bertindak ke atas salah laku rasuah. Rupanya, begitulah penyakit rasuah terus hidup subur di dalam negara.
Read More / Baca Lagi >>

Parti baharu muncul bukti jenama Pakatan Harapan tak laku, kata Gerakan

Posted: 08 Oct 2016 05:48 PM PDT

Tan Keng Liang berkata, huru-hara dan perpecahan dalam kalangan pembangkang ketika ini bukan kelebihan buat Gerakan, sebaliknya Pemuda Gerakan akan bekerjasama dengan BN untuk terus memperkukuhkan pasukan mereka.
tang
PETALING JAYA: Kemunculan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dan parti baharu yang diambil alih Datuk Seri Shafie Apdal menunjukkan rakyat semakin hilang keyakinan terhadap Pakatan Harapan, kata ketua Pemuda Gerakan.
Tan Keng Liang yang dipetik Nanyang Siang Pau berkata, beliau tidak hairan dengan senario itu, memandangkan jenama pembangkang tidak lagi laku seperti dahulu.
Beliau berkata, pembangkang juga cakap tak serupa bikin, kerana sebelum ini mendesak pemimpin yang terbabit dakwaan rasuah digantung tugas sehingga kes selesai, tetapi perkara sebaliknya berlaku apabila Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dihadapkan ke mahkamah.
"Ketua menteri Gerakan tidak pernah didakwa kerana rasuah, ini sesuatu yang kami banggakan," katanya semalam.
Tan berkata, huru-hara dan perpecahan dalam kalangan pembangkang ketika ini bukan kelebihan buat Gerakan, sebaliknya Pemuda Gerakan akan bekerjasama dengan Barisan Nasional untuk terus memperkukuhkan pasukan mereka.
"Pemuda Gerakan perlu lebih berusaha untuk bersama BN menguatkan jentera parti, fokus kepada prinsip dan asas perjuangan parti," katanya ketika berucap di Perhimpunan Agung Gerakan ke-45, pada Sabtu.
Read More / Baca Lagi >>

4 sebab yang buat BN yakin akan menang lagi PRU14 nanti

Posted: 08 Oct 2016 05:46 PM PDT

Saifuddin Nasution kata ada 4 sebab yg buat BN menang dan BN yakin akan menang lagi iaitu:-
1. Tanah Rancangan Felda ada dalam 55 kawasan parlimen.
2. Undi awal 400,000 orang oleh anggota tentera, polis dan petugas SPR.
3. Kawasan parlimen Sabah sebanyak 26 dan Sarawak 31, yang berjumlah 57 kerusi.
4. Persempadanan semula yang terbaharu.
Jika dikira 55 kerusi parlimen yang ada Felda dan kerusi di Sabah & Sarawak, semuanya berjumlah 112 kerusi.
112 kerusi itu cukup untuk membentuk kerajaan untuk BN terus berkuasa.

40 peratus yang memohon menyertai PBBM terdiri golongan muda, belum berparti

Posted: 08 Oct 2016 05:21 PM PDT

Datuk Kamaruddin Mohd Nor disambut orang ramai di majlis sambut menantu rumah ketua Amanah Pasir PutehDatuk Kamaruddin Mohd Nor disambut orang ramai di majlis sambut menantu rumah ketua Amanah Pasir Puteh
Mereka yang belum menyertai mana-mana parti politik dan masih dalam lingkungan umur 35 tahun ke bawah adalah antara yang ramai memohon untuk menyertai Parti Bumiputra Bersatu Malaysia (PBBM).
Ketua penerangan parti itu, Datuk Kamaruddin Mohd Nor berkata golongan itu mewakili 40 peratus daripada jumlah pemohonan sehingga ini.
"Untuk negeri Kelantan saja kita telah menerima lebih 20 ribu permohonan menjadi ahli setakat ini," katanya ketika ditemui semasa menghadiri majlis kenduri menyambut menantu ketua Amanah Pasir Puteh, Abdul Halim Muhamad semalam.
Menurutnya, jumlah ahli untuk menubuhkan semua bahagian-bahagian di Kelantan sudah mencukupi dan sekarang sedang diuruskan oleh bahagian masing-masing.
"Permohonan untuk menubuhkan cawangan juga kita terima dari hampir semua peringkat
Datuk Kamaruddin Mohd Nor bergambar bersama pemimpin Amanah Pasir PutehDatuk Kamaruddin Mohd Nor bergambar bersama pemimpin Amanah Pasir Puteh
Pusat Daerah Mengundi (PDM).
"Kita meminta semua bersabar kerana parti perlu dilengkapkan mengikut susunan supaya memenuhi peraturan ditentukan pendaftar pertubuhan (ROS)," katanya.
Ditanya mengenai persiapan pilihan raya beliau berkata, pihak PBBM akan terus berperanan bagi mengajak semua parti-parti pembangkang bertolak ansur bagi memastikan Barisan Nasional (BN) tumbang pada pilihan raya akan datang.
"Kita terbuka dan sedia bertemu dan berbincang dengan semua pihak demi merealisasikan kemenangan.
"Saya sendiri akan menghadiri majlis mana-mana parti pembangkang termasuk Pas jika menerima jemputan," katanya.

Berpuluh ribu sudah sertai Bersatu

Posted: 08 Oct 2016 05:20 PM PDT

Berpuluh ribu sudah sertai Bersatu Belum pun sampai sebulan Bersatu ditubuhkan, parti itu sudah pun menerima berpuluh ribu penyertaan ahli, kata Pengerusinya, Tun Dr Mahathir Mohamad.
"Semalam (kelmarin) sahaja di Pagoh, kita sudah menerima 3,500 borang keahlian Bersatu.
"Di tempat lain kita belum dapat kumpul lagi. Kami terima keahlian di merata tempat di seluruh Semenanjung dan saya yakin angka ini akan meningkat," katanya.
Mahathir berkata, pihaknya juga menerima sambutan keahlian luar biasa daripada bukan Bumiputera.
"Kita baru daftar parti tidak sampai sebulan, tetapi sudah berpuluh ribu penyertaan ahli kami terima.
"Kami juga menerima sambutan keahlian daripada bukan Bumiputera. Paling banyak yang kami terima adalah dari golongan anak muda," katanya.

Presiden Gerakan selar kenyataan ‘politik tidak sihat’ Dr Mahathir

Posted: 08 Oct 2016 05:17 PM PDT

Beliau membidas Dr Mahathir dengan berkata perubahan pucuk kepimpinan dan pentadbiran sesebuah negeri hanya boleh diputuskan melalui proses demokrasi .
Mah-Siew-Keong_mahathir_600_1
KUALA LUMPUR: Presiden Gerakan Datuk Seri Mah Siew Keong menyifatkan kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad kononnya kerajaan Barisan Nasional (BN) di 3 negeri bakal tumbang sebelum Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-14 adalah 'politik tidak sihat'.
Beliau berkata perubahan pucuk kepimpinan dan pentadbiran sesebuah negeri hanya boleh diputuskan melalui proses demokrasi iaitu PRU dan bukan dengan menukar wakil rakyat sesuka hati.
"Adalah tidak wajar baginya menyatakan perubahan kerajaan akan berlaku di Perak, Terengganu dan Johor. Itu tak betul…
"Pada pilihan raya akan datang, biarlah rakyat yang memilih," katanya sambil meminta bekas perdana menteri itu supaya memberi peluang kepada kerajaan BN untuk terus mentadbir dengan mandat rakyat.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Persidangan Perwakilan Nasional 2016 Gerakan di sini, hari ini.
Sementara itu, Ketua Wanita Gerakan Datuk Tan Lian Hoe menyelar pemimpin dan parti pembangkang yang sanggup bertukar 'pasangan politik' demi memenuhi sifat gila kuasa dan kedudukan.
Read More / Baca Lagi >>

Premiership cannot be shared

Posted: 08 Oct 2016 05:16 PM PDT

The federal opposition needs to know which way it's headed.
anwar-muhyiddin-hadi
The political landscape that Malaysians are accustomed to is gone. Events that have punctuated the 40 months since GE13 have led us to this unfamiliar territory. Traditional loyalties that were thought to be fixtures have come apart and the new relationships that replace them are still fluid in their infancy. Associations previously unthinkable are now real, but the minds of the people have yet to catch up to this.
Political representation has never been as dynamic in terms of side switching and party hopping. New parties and those soon to be registered will be making their debut in this climate of uncertainty. For as much as the lieutenants and foot soldiers of the federal opposition may be engrossed in their peculiar game of musical chairs, the main actors and elites of the new opposition are not expected to vary.
We have seen an ex-deputy premier cross the aisle before but an ex-premier and two ex-deputies across the aisle is a sight to behold. And that's where they'll remain – in the opposition – if they fail to raise their sails and weigh anchor together on the tide and the changing wind.
Without an admiral to lead the opposition parties as a group, they are just lost ships drifting on the sea. They cannot fight as a fleet.
The opposition must not only identify, but settle conclusively, who will be the candidate for commander-in-chief. This may be somewhat of an Achilles heel for the new opposition as it has been struggling to remake itself since the departure of Anwar Ibrahim.
Read More / Baca Lagi >>

Tak serik2 nak menipu rakyat...

Posted: 08 Oct 2016 05:14 PM PDT

NAJIB KANTOI LAGI ciplak manifesto pembangkang ??

Ini merujuk kepada laporan Sinar Harian Online hari ini bertajuk "Beli Kereta Tanpa Cukai Eksais" mengenai berita tidak rasmi Belanjawan 2017 akan mengecualikan cukai eksais ke atas pembelian kereta pertama enjin bersaiz kecil.

Inikah tahap mentaliti seorang perdana menteri yg suka menyamun ciplak idea pembangkang.

Jangan ingat rakyat mudah lupa, Salleh Keruak ingatkan Muhyiddin

Posted: 08 Oct 2016 05:12 PM PDT

Salleh mengingatkan Muhyiddin dengan zaman internet, orang akan ingat dan boleh selidik tentang apa yang dikatakan walaupun selepas beberapa dekad berlalu.
Salleh-Keruak_Muhyiddin_600
KUALA LUMPUR: Bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan mendapati apa yang dikatakannya pada masa lalu dan apa yang dikatakannya sekarang akan dibangkitkan dan percanggahan di antara 'dahulu dan sekarang' pastinya sangat ketara.
Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Salleh Said Keruak berkata jika Muhyiddin fikir orang akan lupa tentang apa yang dikatakan dahulu dan percanggahannya dengan apa yang dikatakan sekarang maka, beliau tersilap besar.
Dengan zaman internet atau era media sosial, katanya orang akan ingat tentang apa yang dikatakan Muhyiddin walaupun selepas beberapa dekad berlalu – dan jika tidak ingat, mereka boleh menyelidik dan mengetahuinya.
"Jadi, anda bukan sahaja perlu berhati-hati dengan apa yang anda katakan, tetapi anda harus ingat apa yang anda katakan pada masa lalu.
"Calon Presiden Amerika Syarikat Donald Trump terpaksa berdepan dengan situasi sukar ini dan sekarang, beliau terpaksa memohon maaf atas apa yang dikatakannya pada masa lalu, yang kini menjejaskan kempennya," kata Salleh menerusi posting terbaharu dalam blog beliau hari ini.
Calon presiden Parti Republikan itu hari ini memohon maaf kerana menyampaikan ucapan seksual yang kasar dan agresif mengenai wanita pada 2005 susulan video menggemparkan disiarkan oleh The Washington Post semalam.
Salleh berkata sudah tentu, rakyat akan memahami apa yang Muhyiddin katakan pada masa lalu adalah atas kapasiti beliau sebagai pemimpin Umno, namun apa yang dikatakannya kini adalah sebagai musuh Umno.
Sebagai contoh, katanya, dalam hanya beberapa bulan sahaja bekas menteri besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir mengubah nadanya dengan menyatakan apa yang cuba dilakukannya dahulu adalah kerana sayangkan Umno dan sekarang, beliau cuba memastikan Umno berkubur buat selama-lamanya.
Read More / Baca Lagi >>

Comments (0)