Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 10:23 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Pembangkang perlu bersedia bentuk gabungan mantap

Posted: 06 Oct 2016 08:49 PM PDT

anwar
Parti pembangkang termasuk Pas, Bersatu dan parti-parti dalam Pakatan Harapan digesa membincangkan pembentukan sebuah gabungan yang mantap.
Bekas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu, semua pihak tersebut perlu bersedia untuk berhadapan dengan perkara itu.
"Perlu ada kesediaan untuk berunding. Itu adalah permulaannya," katanya selepas pendengaran kes qazaf di Mahkamah Rayuan Syariah di Kuala Lumpur, semalam.
Beliau turut bersetuju rundingan antara Harapan, Bersatu dan Pas bagi mengukuhkan kedudukan pembangkang.
"Penyertaan Pas dalam pakatan pembangkang baharu adalah bergantung kepada rundingan dan persetujuan bersama," katanya.
Pada masa sama, beliau sempat mengirim salam dan doa buat Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang baru sahaja keluar selepas mendapatkan rawatan di Institut Jantung Negara (IJN).
"Kirimkan salam dan doa saya untuk beliau," katanya lagi.

Ketelusan perlu jadi teras pentadbiran Islam

Posted: 06 Oct 2016 08:48 PM PDT

Datuk Husam Musa merasmikan kuliah Jumaat di Wisma Tok GuruDatuk Husam Musa merasmikan kuliah Jumaat di Wisma Tok Guru
Antara teras terpenting sebuah pentadbiran Islam bagi mendapat kepercayaan orang ramai ialah ketelusan.
"Memang sifat manusia bila kita dilihat cuba merahsiakan sesuatu, mereka akan mencari segala jalan untuk mengetahuinya," kata Adun Amanah tunggal Kelantan, Datuk Husam Musa semasa merasmikan Kuliah Pagi Jumaat di Wisma Tok Guru, Salor pagi ini.
Beliau mengulas soalan-soalan yang dikemukakan oleh masyarakat Mekah apabila mereka diseru kepada Islam.
"Mereka bertanya Nabi saw tentang bila akan berlaku kiamat, makanan apa yang pertama dihidang bila masuk syurga dan mengapa wajah anak-anak ada sebahagian menyerupai ibu manakala yang lain menyerupai bapa," katanya memetik satu hadis.
Walaupun katanya, baginda nabi tidak menjawab terus semua soalan, baginda kemudian memberi jawapan selepas diberitahu malaikat Jibrail  sebagai memenuhi semangat ketelusan.
"Sikap telus pentadbiran Islam ditunjukkan semasa pentadbiran Sayyidina Umar al-Khattab apa segala urusan kerajaan didokumenkan dan boleh disemak oleh sesiapa," katanya.
Sebab itu katanya di Zaman Umar dimulakan kalendar Islam berdasarkan taqwim qamariah (peredaran bulan) supaya segala dokumen diketahui bila ditulis sebagai rujukan orang kemudian.
Menurutnya Parti Amanah Negara (Amanah) bila diberi peluang memerintah nanti perlu mengamalkan konsep ketelusan sepenuhnya.
"Dalam hal kelulusan kawasan balak misalnya, kita perlu buat papan tanda depan SUK untuk umumkan syarikat dan pemilik yang berjaya mendapat konsesi pembalakan," katanya.
Turut menyampaikan kuliah pagi ini adalah Ustaz Dr. Fauzi Zakaria, bekas setiausaha akhbar arwah Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nikmat.

APA CERITA SWISS AG & SALAHGUNA US$800 JUTA DANA SRC NI?

Posted: 06 Oct 2016 08:44 PM PDT

Jom layan kenyataan akhbar oleh Swiss AG yang sudah bikin gempak dalam media sosial semalam. Ini adalah satu kenyataan akhbar ok, bukan komen spontan menjawab pertanyaan wartawan. Maknakata ia adalah kenyataan resmi oleh pihak Swiss AG.
Dan sebelum sebarang kenyataan resmi dikeluarkan, sudah pasti mereka sudah kaji dan semak dengan teliti kes mereka kerana mereka tentunya tidak mahu dituduh sebagai membuat tuduhan rambang yang bakal memalukan diri sendiri jika ianya satu tuduhan remeh.
OK ? Kita sambung …… Mkini ada laporannya dalam Melayu ( KLiK ). Antara lain dilaporkan –
1 – Swiss AG dakwa terdapat salahguna dana SRC ( dan 1MDB ) sebanyak USD800 juta. ( mengikut rate waktu itu @ 3.2, maknanya sekitar RM2.6 bilion )
2 – Ala Ponzi ( atau dalam bahasa mudahnya – Gali Lubang Tutup Lubang atau stail Pak Man Telo. Bayar pelabur awal menggunakan dana dari pelabur kemudian bukannya dari hasil pelaburan.) dalam menyembunyikan skandal dari ketahuan. Kalau ikut pemahaman kita tentang cara 1MDB, iaitulah songlap duit pinjaman / pelaburan awal kemudian ditutup dengan pinjaman lain.
3 – Swiss AG minta bantuan dari pihak berkuasa Malaysia untuk bantu siasatan mereka.
4 – Ini kali kedua selepas kali pertama pada bulan Januari 2016 yang mana respon dari pihak Malaysia dikatakan sebagai ' is still pending ', maknanya BELUM ADA bantuan diterima.
Setakat ni OK ?
Apakata kita lihat rujuk kembali kenyataan akhbar @ permohonan bantuan pertama dulu ( KLiK )
Juga melalui kenyataan akhbar pada 29/1/2016. Waktu itu disebut nilainya adalah USD4 bilion (!) yang merangkumi 1MDB, SRC, Petrosaudi, Genting/Tanjong dan ADMIC.

Maknanya ….. kenyataan kedua ini lebih spesifik kepada siasatan terhadap dana SRC saja. Sebab itu nilainya USD800 juta berbanding USD4 bilion sebelumnya.
Kenyataan pertama itu ada mendapat respon dari AG Apandi, yang mana antara lain menyebut –
3. Pihak berkuasa Malaysia, termasuk Jabatan Peguam Negara komited untuk bekerjasama dengan semua badan penguatkuasaan undang-undang asing melalui konvensyen antarabangsa dan perjanjian yang disepakati. Turut mengikut langkah tersebut ialah syarikat 1MDB sendiri yang telah menunjukkan kesediaan untuk bekerjasama dengan badan-badan berkenaan.
4. Merujuk kepada kenyataan yang dikeluarkan oleh Pejabat Peguam Negara Switzerland, pihak kami bercadang untuk mengambil semua langkah yang mungkin untuk mengikuti dan bekerjasama dengan pihak di Switzerland, dan kami berharap untuk memperolehi bukti-bukti dan hasil dari siasatan  yang dilakukan melalui saluran yang betul. Bukti-bukti ini akan dikaji semula disamping bukti dari pihak-pihak berkuasa yang lain termasuk pihak kami sendiri untuk menentukan tindakan yang tepat.
Itu kata AG Apandi pada 29 Januari 2016. Tapi AG Swiss kata pihak mereka tidak mendapat apa2 bantuan pun dari Malaysia hasil kenyataan pertama mereka.
Adakah AG Apandi telah MENIPU kita ?
So ….  AG Swiss minta kerjasama dari Malaysia sekali lagi. Kali ini diharap AG Apandi berilah kerjasama ya . Jangan malukan Najib ! Sebab baru 2 minggu lepas ketika melawat Germany, Najib telah berikan sepenuh komitmen untuk bantu siasatan pihak luar dalam kes 1MDB
( Para macai dan balaci jangan pula kata – Itu Najib janji kepada DOJ Amerika, bukannya kepada mana2 pihak lain seperti AG Swiss ! Dengan tahap pemikiran mereka, segalanya mungkin )
So …. apa ceritanya dengan duit SRC sebanyak USD800 juta atau RM2.6 bilion itu yang didakwa telah disalahgunakan ?
Read More / Baca Lagi >>

Bukti baru penyelewengan dana 1MDB didedah Switzerland

Posted: 06 Oct 2016 08:41 PM PDT

Skandal kewangan membabitkan anak syarikat 1MDB SRC International disiasat pihak berkuasa SwissSkandal kewangan membabitkan anak syarikat 1MDB SRC International disiasat pihak berkuasa Swiss
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak boleh terus berdiam diri dalam skandal RM4 bilion membabitkan SRC International, bekas anak syarikat 1MDB.
Ini ekoran pendedahan siasatan terbaru oleh Jabatan Peguam Negara Switzerland (OAG Swiss).
Menurut Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua,  siasatan OAG Swiss mendedahkan dana dalam amaun yang sangat besar telah digelapkan dari SRC International, serta muslihat secara skim 'Ponzi' telah dilakukan untuk menutup penggelapan wang terbabit.
"Najib tidak boleh terus berdiam diri dalam berhadapan satu lagi siasatan antarabangsa ke atas dana yang dikawal olehnya.
"Beliau mesti tampil ke depan dan menjelaskan sama ada dakwaan pihak berkuasa Swiss adalah tidak benar atau sebaliknya, yang akan memerlukan siasatan terbuka dilakukan di Malaysia," ujarnya dalam satu kenyataan dipetik Roketkini.
Menurut Tony, Perdana Menteri mesti menyatakan sama ada beliau akan memberi kerjasama penuh kepada pihak berkuasa Switzerland yang cuba mendapatkan maklumat dari pihak berkuasa negara ini.
"Siapa yang menguruskan SRC International? Setahu kami, Pengarah Urusan SRC International, Nik Faisal Ariff Kamil telah ghaib dari muka bumi Malaysia bersama seorang lagi pengarah, Datuk Suboh Yassin.
"Dan walaupun tidak dapat dikesan, mereka masih lagi menjadi pengarah SRC International sepanjang lebih setahun lalu," soal Tony yang juga Setiausaha Publisiti DAP.
Read More / Baca Lagi >>

Rasuah di Jabatan Air Sabah kecil berbanding 1MDB

Posted: 06 Oct 2016 08:39 PM PDT

Wang ringgit dan barangan mewah yang dirampas daripada dua pegawai tinggi Jabatan Air Sabah oleh SPRM menggegarkan negara.Wang ringgit dan barangan mewah yang dirampas daripada dua pegawai tinggi Jabatan Air Sabah oleh SPRM menggegarkan negara.
Rampasan bernilai RM112 juta membabitkan dua pegawai Jabatan Air Sabah sebenarnya kecil berbanding rasuah mega membabitkan syarikat pelaburan milik negara, 1MDB.
Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang berkata, walaupun rampasan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Sabah itu menggegarkan negara dan mendapat liputan meluas media massa arus perdana, ia masih kecil berbanding masalah rasuah yang sedang dihadapi negara.
Malah beliau mempersoalkan sikap media massa negara yang mengabaikan berita permohonan Pejabat Peguam Negara Switzerland kepada pihak berkuasa negara ini dalam siasatan melibatkan penggelapan dana berjumlah USD800 juta (RM3.36 bilion) daripada bekas anak syarikat 1MDB, SRC International.
"Lebih memeranjatkan, permohonan pihak berkuasa Swiss itu masih belum dilayan selama sembilan bulan, sejak Januari lalu," ujar Ahli Parlimen Gelang Patah itu dalam satu kenyataan.
Setiausaha DAP Sabah Chan Foong Hin pula mahu siasatan SPRM dibuat di semua jabatan dan agensi kerajaan negeri, bagi membanteras rasuah sektor awam.
"Mereka (yang diberkas SPRM semalam) hanya pengarah dan timbalan pengarah jabatan yang disangka mempunyai peluang lebih rendah untuk mendapatkan kekayaan melalui salah guna kuasa.
"Jika Jabatan Air boleh ada skandal sebesar ini, bagaimana pula dengan jabatan dan agensi kerajaan yang lain yang sentiasa mengeluarkan tender dan konsesi?" soal Chan yang juga Adun Sri Tanjong.
Penolong Setiausaha Publisiti DAP Johor, Sheikh Omar Ali pula berkata rampasan SPRM di Sabah menggambarkan bagaimana rasuah dan salah guna kuasa dalam negara kian meruncing.
"Ini adalah mimpi ngeri buat rakyat yang terpaksa bergelut dengan kesempitan hidup sehari-hari, dengan kuasa beli yang amat terhad lebih-lebih lagi setelah polisi-polisi tempang seperti GST.
Read More / Baca Lagi >>

AKIBAT PEMIMPIN KERAJAAN MENCURI DUIT ATAU AKIBAT MASYARAKAT DUNGU YANG TIDAK FAHAM APA PUN?

Posted: 06 Oct 2016 08:38 PM PDT

Di sebuah hospital yang tidak jauh dari sini doktor bedah otak (nero-surgeon) mengalami masalah kerana alat bedah (surgical instruments) rosak atau belum di servis (maintenance). Disebabkan tidak cukup peruntukan (bajet sudah habis) untuk membayar servis dan maintenance.
Alat electric saw yang digunakan untuk memotong tengkorak atau skull cap sudah tidak berfungsi dengan baik sebab belum lagi di servis. Akibatnya kerja neuro-surgery (bedah otak) untuk memotong skull (bahagian tengkorak) pesakit yang dulunya boleh dibuat dalam masa 15 minit sekarang mengambil masa sehingga 60 minit. Doktor bedah terpaksa menggunakan kaedah 'lama' ia itu gunakan alat lain termasuk surgical saw (gergaji bedah) dengan menggunakan tangan. Itu hanya tahap permulaan pembedahan. Pembedahan otak boleh mengambil masa empat atau enam jam lamanya.
Sekarang pesakit di wad neuro-surgery terpaksa tanggung risiko yang membahayakan pemulihan otak dan juga membahayakan nyawa. Sebab masa yang lebih lama yang diperlukan doktor untuk menjalankan pembedahan bermaksud pendarahan yang lebih banyak sewaktu pembedahan (extended bleeding during surgery). Pesakit akan memerlukan blood transfusion yang lebih dan anaesthetic yang lebih lama. Semua ini sangat membahayakan kesihatan pesakit terutama sekali pesakit yang sudah tua.
Peralatan dan mesin di fakulti kejuruteraan juga rosak dan tidak cukup bajet dan peruntukan untuk servis dan maintenance peralatan fakulti. Samada pelajar tidak dapat jalankan pengajian, tidak boleh siapkan assignment dan sebagainya atau mereka terpaksa membaiki peralatan dengan kemampuan yang ada sahaja. Maka jadilah graduan engineer yang kurang faham. Sebab peralatan di universiti rosak sebab bajet sudah habis. Lepas itu mereka kurang fasih cakap Inggeris, lebih fasih jadi ekstremis agama – jadi rasa-rasa boleh ke graduan macam ini dapat tawaran kerja dengan gaji yang lumayan?
JPA tidak ada kekosongan macam dulu. Petronas pun sudah nak 'bungkus'. Engineer Petronas pun ramai sudah diberhentikan kerja.
Dulu kita tidak mengalami masalah seperti ini. Dulu di hospital dan fakulti universiti bukan saja peruntukan dan bajet cukup tetapi pada penghujung tahun bajet belum habis dibelanja. Selalu ada duit lebih dalam bajet.
Read More / Baca Lagi >>

Di sebalik kemelut pembangkang, usaha ‘diplomatik’ pastikan 1 lawan 1

Posted: 06 Oct 2016 08:37 PM PDT

Muhyiddin dan Salahuddin kini giat berkempen bagi merealisasikan pertandingan satu-lawan-satu dengan BN pada PRU nanti.
muhyiddin Salahuddin AyubKUALA LUMPUR: Kerja "diplomatik" sedang rancak berjalan bagi memastikan semua parti pembangkang bersetuju pertandingan satu-lawan-satu yang memerlukan kerjasama semua parti pembangkang melawan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.
Dua tokoh yang paling sibuk dalam usaha tersebut adalah Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Tan Sri Muhyiddin Yassin, dan Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub.
Rabu lalu, Muhyiddin buat pertama kalinya bertemu dengan bekas ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Mahkamah Kuala Lumpur, dan berbincang bagaimana menyatukan Pakatan Harapan, PPBM dan PAS.
Muhyiddin minggu lepas bertemu dengan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, timbalannya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan Pengarah Pilihan Raya PAS, Datuk Mustafa Ali.
Muhyiddin juga mengadakan pertemuan dengan Salahudin pada sambutan ulang tahun pertama parti itu di Muar, Johor, baru-baru ini.
Salahuddin merupakan antara tokoh yang sibuk bertemu beberapa pemimpin pelbagai latar belakang politik, khasnya dari Johor.
Anak kelahiran Pontian, Johor itu berjanji akan memberikan fokus kepada negeri selatan tanah air itu dalam usaha mengambil alih Johor daripada Barisan Nasional (BN).
Salahuddin turut bertemu bekas timbalan perdana menteri Tun Musa Hitam, seorang tokoh politik berasal dari Johor, di pejabat Yayasan Forum Ekonomi Dunia Islam di Kuala Lumpur.
"Kami melancarkan jentera pilihan raya Amanah Johor dan saya sendiri akan memberikan komitmen penuh untuk projek ini," kata bekas ahli parlimen Kubang Kerian, Kelantan selama 2 penggal itu.
Ada peluang PAS turut sama
Selain tokoh dari Johor, Salahuddin juga bertemu dan berbincang serta membuat sidang media bersama Datuk Seri Mukhriz Mahathir.
"Ini adalah persiapan untuk menghadapi pilihan raya umum ke 14," kata pemerhati politik Hasbie Muda kepada FMT.
Hasbie, ketua Pemuda Amanah Terengganu yang menghasilkan buku politik "Kemenangan Yang Tertangguh", yakin jika Mustafa masih berpengaruh dalam PAS, cadangan membentuk "gabungan besar" menentang BN akan menjadi kenyataan.
"Saya yakin, jika Cikgu Pa (Mustafa) masih berpengaruh, usaha ke arah satu-lawan-satu boleh jadi kenyataan," kata Hasbie merujuk kepada pengarah pilihan raya PAS itu.
Read More / Baca Lagi >>

SEJARAH BARU DI JOHOR, PPBM JADIKAN BN TIADA LAGI MAJORITI DUA PERTIGA

Posted: 06 Oct 2016 08:37 PM PDT

Ketika Muhyiddin Yassin serta Mukhriz Mahathir dipecat daripada UMNO dan kemudian Shafie Apdal meninggalkan parti itu beberapa bukan dahulu, perbualan ramai segera tertumpu kepada  nasib Johor, Kedah dan Sabah dalam pilihanraya umum akan datang.

Dipersoalkan apakah melalui tindakan itu,  UMNO dan BN dapat terus mengekalkan kuasanya di ketiga-tiga negeri tersebut?

Setelah beberapa bulan berlalu, dengan wujudnya PPBM serta ramai bekas pemimpin serta ahli UMNO Kedah sudah bertukar angin, negeri itu hampir pasti akan bertukar kerajaan lagi dalam PRU 14 nanti.

Di Sabah, melalui gelombang untuk mengembalikan kuasa kepada parti tempatan yang sedang digerakkan oleh Shafie Apdal bersama beberapa bekas pemimpin PKR dan DAP, tidak mustahil sejarah pemerintahan UMNO akan turut berakhir serta mengulangi sejarah sepertimana Usno, Berjaya dan PBS berkuasa dahulu.
Di Johor pula, walaupun geloranya tidak begitu kelihatan, sedar tak sedar sebenarnya satu sejarah baru telah tercatit melalui wujudnya PPBM yang diketuai oleh Muhyiddin dan dipengerusikan oleh Tun Mahathir Mohamad.
Read More / Baca Lagi >>

BN Johor akan hilang suara majoriti 2/3 Dun

Posted: 06 Oct 2016 08:35 PM PDT


Aminolhuda HassanAminolhuda HassanPelantikan Adun Jorak Datuk Dr Shaharuddin Md Salleh sebagai Setiausaha Agung Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) akan membuka lebih banyak ruang kepada BN untuk hilang suara majoriti Dewan Undangan Negeri (Dun), kata Pengerusi Amanah Negeri Johor Aminolhuda Hassan.
"Berdasarkan kepada perlembagaan parti, sekiranya seseorang Ahli Yang Berhormat menyertai parti lain, maka secara automatik keahlian parti lamanya gugur.
"Maka saya melihat berlaku kekurangan ahli Yang Berhormat di pihak kerajaan BN Negeri Johor kerana Datuk Dr. Shaharuddin telah meninggalkan Umno dan menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia.
"Ini bermakna ahli dewan undangan negeri daripada BN Johor telah berkurang dari 38 kepada 37 manakala Barisan Pembangkang bertambah dari 18 Ahli Yang Berhormat kepada 19.
"Ini juga bermakna buat pertama kalinya dalam sejarah, Negeri Johor ditadbir oleh sebuah kerajaan yang tidak memperolehi 2/3 majoriti di dalam Dewan Undangan Negeri," ujarnya dalam satu kenyataan.
Semalam Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pelantikan Datuk Shaharuddin Md Salleh menjawat jawatan Setiausaha Agung parti itu.
Aminolhuda yang juga Adun Parit Yaani berkata,implikasi utama apabila kehilangan majoriti 2/3 dalam Dewan Undangan Negeri ialah Kerajaan Umno-BN tidak boleh meminda Undang-Undang Tubuh Negeri Johor.
"Saya menjangkakan akan berlaku kejutan sebelum pembubaran Dewan apabila ada beberapa lagi Ahli Yang Berhormat dari Umno yang akan turut meninggalkan parti," dakwanya.
Read More / Baca Lagi >>

Dr Fauziah, 10 anak kapal misi Gaza dibebaskan

Posted: 06 Oct 2016 08:33 PM PDT

Mereka akan diterbangkan semula ke negara masing-masing malam ini atau esok.
Dr FauziahKesemua anak kapal termasuk seorang sukarelawan Malaysia yang menyertai misi Women's Boat To Gaza (WBG) yang ditahan Israel Rabu lalu sudah dibebaskan, menurut pertubuhan MyCARE pagi tadi.
Ia memetik sumber dari Freedom Flotilla Coalition yang menguruskan peguam hak asasi manusia di Tel Aviv.
Semalam, Israel membebaskan 2 daripada mereka, iaitu wartawan Al Jazeera dari United Kingdom, Mina Harballou dan Hoda Rakhme dari Rusia.
"11 orang ahli delegasi yang lain akan diterbangkan semula ke negara masing-masing samada pada malam ini (waktu tempatan) atau awal pagi esok," kata MyCARE dalam laman Facebook.
Tentera Israel menahan kapal itu bersama 3 kru dan 10 aktivis wanita, termasuk Dr Fauziah Mohd Hasan, pada kira-kira 3 petang Rabu lalu.
Kapal itu yang dalam perjalanan menuju ke Gaza dikepung sebelum ditahan dan ditunda tentera Israel ke Pelabuhan Ashdod.
Selain Dr Fauziah, 10 sukarelawan wanita lain di atas kapal Zaytona-Oliva itu ialah Madelaine Anne Habib (Australia), Synne Sofie Reksten (Norway), Emma Charlota Ringqvist (Sweden), Laureate Mairead MacGuire (Ireland), Marama Davidson (New Zealand), Jeannette Escanilla (Sweden), Mary Ann Wright (USA), Samira Douaifia (Algeria), Leign Ann Naidoo (Afrika Selatan) dan Sandra Barrilaro (Sepanyol).

Maria saman Jamal kerana kaitkan BERSIH dengan IS

Posted: 06 Oct 2016 08:31 PM PDT

Pengerusi BERSIH Maria Chin Abdullah mengemukakan saman fitnah terhadap Ketua Umno Sungai Besar Datuk Seri Jamal Md Yunos kerana mendakwa pertubuhan itu diresapi pengganas IS.
Saman berkenaan dikemukakan oleh peguam N Surendran dan Melissa Sasidaran di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pagi ini.
Kata Surendran Maria tidak dapat hadir di mahkamah kerana sedang berada di Kedah menghadiri majlis berkaitan BERSIH.
"Pagi ini kami memfailkan saman sivil bagi pihak anak guam Maria ke atas Jamal Yunos.
"Maria menyaman fitnah Jamal kerana kata-kata yang diucapkannya pada sidang media di dua tempat berasingan minggu lalu.
"Pada sidang media itu Jamal mendakwa BERSIH diresapi IS dan tuduhan itu adalah jelas suatu fitnah pada pandangan anak guam kami," katanya.
Menurut Surendran disebabkan Maria adalah pengerusi BERSIH dan Jamal mengaitkan pertubuhan pendesak reformasi pilihan raya itu dengan dakwaan berkenaan, anak guamnya berpendapat ahli politik terbabit melakukan fitnah ke atasnya.
Merujuk Jamal sebagai "pelaku aksi tandas" Surendran juga mengesahkan Maria menuntut sejumlah ganti rugi dalam saman berkenaan.
Semalam Jamal mengoyak dan membuang surat tuntutan daripada Maria ke tandas di depan wartawan.
Sebelum ini BERSIH memberi tempoh 48 jam kepada Jamal - yang sering muncul dengan kumpulan baju merah - untuk membuat permohonan maaf atas kenyataannya sebelum ini.

Yang songlap RM2.6 bilion itu nak panggil apa plok ??!!

Posted: 06 Oct 2016 08:29 PM PDT

Membantu ahli keluarga satu perbuatan terpuji.. TAPI menyebabkan ratusan ribu rakyat Sabah menderita kerana menggunakan wang yang sepatutnya disalurkan untuk kebajikan rakyat.. itu Haram Jadah...

RM750,000 pantas lipas kudung SPRM siasat..

Posted: 06 Oct 2016 08:28 PM PDT

RM2,000,000 (2 juta) masuk tunai ke dlm akaun peribadi milik seorang isteri yg tidak bergaji, BILA SPRM NAK SIASAT !!!

KENAPA MASUK TUNAI ??
Kenapa tidak dibuat secara Overdraft (OD).. atau takut terkantoi akan tahu sumber dari mana datangnya RM2 juta itu ka !!!

Muhyiddin: Johor Dah Jadi 'Blur State'

Posted: 06 Oct 2016 08:23 PM PDT

Pandangan DAP vs UMNO - "Jamal Yunos" Merah (Bersih 5 vs Bodoh x5)

Posted: 06 Oct 2016 08:22 PM PDT

"Tun M, kenapa buat kerja bodoh? Agong tidak boleh pecat PM," kata Nazri

Posted: 06 Oct 2016 08:21 PM PDT

Nazri: 'Kenapa masa Muhyiddin jadi TPM tak jenguk Anwar?'

Posted: 06 Oct 2016 08:20 PM PDT

'Kepala Tun M tak betul sebab nak jatuhkan Najib' - kata Nazri

Posted: 06 Oct 2016 08:20 PM PDT

'Jamal bukan mewakili pemikiran UMNO, bukan wakil rakyat pun' - Nazri

Posted: 06 Oct 2016 08:19 PM PDT

Syaitan mana dalam jamban, soal Jamal

Posted: 06 Oct 2016 08:18 PM PDT

'BN Johor hilang majoriti dua pertiga'

Posted: 06 Oct 2016 08:18 PM PDT

Penjara 3 tahun, denda RM5,000 kerana curi RM1..tapi curi berjuta dan berbilion wang rakyat..??

Posted: 06 Oct 2016 03:37 AM PDT

Seorang lelaki warga asing dipenjara tiga tahun oleh Mahkamah Majistret di Kuala Lumpur, hari ini selepas didapati bersalah memecah masuk sebuah kedai dan mencuri RM1.
Tertuduh, Abu Huraira Razak, 27 diarahkan membayar denda RM5,000 atau 12 bulan penjara dan diusir pulang ke negara asal selepas mengaku bersalah di hadapan Majistret, Faelly Jeffrey Lanjungan.
Faelly turut mengarahkan tertuduh yang didakwa mengikut Seksyen 457 Kanun Keseksaan menjalani hukuman penjara daripada tarikh ditangkap pada 15 September tahun ini, lapor BH Online. 
Berdasarkan fakta kes, Abu Huraira, warga Filipina yang baru tiga hari tiba di negara ini secara haram dan tinggal di Kampung Mangkalinau ‎pergi ke Bandar Indah, Batu 4 dengan menaiki kereta sapu untuk mencari peluang memecah masuk sebuah kedai pada 15 September lalu, kira-kira jam 5 pagi.
‎Tertuduh kemudian memecah masuk sebuah restoran menerusi pintu belakang dan mencuri tabung hiasan yang diletakkan dalam kaunter sebelum membawa tabung keluar dan mendapati cuma ada RM1 dalam tabung berkenaan. ‎
Pekerja restoran yang menyedari kedai dipecah masuk kemudian menghubungi polis dan tertuduh ditangkap ketika cuba melarikan diri. ‎‎
Pendakwaan dilakukan Pegawai Pendakwa Polis, Asisten Superintendan Tan Hiap Wah, manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Rozita Orang Asli Kristian, bukan Melayu murtad, jelas Ahli Parlimen Kuantan

Posted: 06 Oct 2016 03:33 AM PDT

Pesuruhjaya PAS Terengganu sudah menyunting muatnaik yang mencetuskan gempar dalam kalangan warga Facebook dan memohon maaf.
Fuziah SallehPETALING JAYA: Ahli Parlimen Kuantan meminta orang ramai untuk menyebarkan maklumat palsu menuduh wanita bernama Rozita Othman yang dikuburkan di Perkuburan Kristian Taman Gelora, Kuantan seorang murtad.
Fuziah Salleh dalam satu kenyataan hari ini menjelaskan mendiang seorang Orang Asli Kristian daripada suku Jakun dari Kampung Soi.
"Ini disahkan dari daftar kematian beliau. Maklumat ini juga disahkan oleh sepupu beliau di dalam Facebook," kata Fuziah menerusi status di Facebooknya, hari ini.
"Selidik dahulu maklumat yang kita terima. Takut-takut kita juga tergolong di kalangan orang yang membawa fitnah. Allah maha memberi petunjuk dan maha mengetahui," tambahnya.
Sebelum ini, kecoh di media sosial apabila Pesuruhjaya PAS Terengganu, Saiful Bahri Mamat memuat naik gambar di Facebook dengan status yang mendakwa seorang wanita Melayu murtad bersemadi di perkuburan itu.
Tambahnya ia merupakan bala besar untuk umat Islam di Tanah Melayu.
Semakan FMT di Facebook Saiful mendapati status berkenaan sudah disunting dan pihaknya turut memohon maaf.

Siapa ‘jaguh’ Amanah di Kelantan, PAS soal Mat Sabu

Posted: 06 Oct 2016 03:31 AM PDT

Datuk Abdul Fattah Mahmood berkata presiden Amanah juga sepatutnya tahu kekuatan PAS di Kelantan kerana pernah 2 kali bertanding dalam pilihan raya umum di negeri itu.
fattah
PETALING JAYA: Amanah tidak mempunyai pemimpin yang berkaliber dan layak untuk mengambil alih pentadbiran di Kelantan, kata exco negeri.
Datuk Abdul Fattah Mahmood berkata Presiden Amanah Mohamad Sabu sepatutnya tahu kekuatan PAS di Kelantan kerana pernah 2 kali bertanding dalam pilihan raya umum di negeri itu.
"Dia (Mohamad) cakap macam itu, siapa dia hendak letak di Kelantan? Dia sepatutnya tahu kekuatan PAS berbanding Amanah yang ada sekarang ini.
"Semua orang boleh kata, tetapi bagi PAS kita akan tunaikan janji kita dan selesaikan manifesto (janji) kita," katanya kepada FMT.
Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Mohamad atau popular digelar Mat Sabu yang yakin partinya boleh menawan kembali Kelantan, ketika ceramah pada program ulang tahun penubuhan Amanah di Kelab Sultan Sulaiman Kampung Baru, Kuala Lumpur baru-baru ini.
Dalam ucapannya, Mat Sabu berkata perkara itu boleh tercapai dengan sokongan Pakatan Harapan dianggotai DAP dan PKR yang menjalinkan kerjasama politik dengan PAS.
"Di Malaysia, kalau kamu nak politik berseorangan, eloklah duduk bersendirian, jadi kera sumbang," katanya.
PAS memerintah Kelantan selama 26 tahun sejak 1990 manakala Amanah dibentuk oleh pimpinan PAS yang dikecewakan dalam pemilihan parti itu tahun lepas.
Read More / Baca Lagi >>

BMF cabar DiCaprio berdebat mengenai rasuah di Malaysia

Posted: 06 Oct 2016 03:28 AM PDT

NGO alam sekitar antarabangsa, Tabung Bruno Manser (BMF) mencabar bintang Hollywood, Leonardo DiCaprio berdebat mengenai rasuah di Malaysia
Dalam suratnya bertarikh 4 Oktober, BMF "mempelawa" DiCaprio untuk hadir pada debat awam di kota London pada 14 Oktober ini.
"Kami ingin mempelawa anda untuk membahaskan kesan buruk rasuah besar ke atas masyarakat Malaysia dan alam sekitar.
"Kami juga, khususnya berminat untuk belajar lebih lanjut mengenai hubungan kewangan Yayasan Leonardo DiCaprio, Appian Way Productions dan anda secara peribadi bersama Riza Aziz, Low Taek Jho dan sekutu mereka," petik surat itu.
Appian Way Productions adalah syarikat yang ditubuhkan oleh DiCaprio.
Riza adalah anak tiri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, manakala Low, yang lebih dikenali sebagai Jho Low, adalah seorang hartawan yang mempunyai hubungan rapat dengan Riza.
Kedua-dua mereka dinamakan dalam saman sivil oleh Jabatan Keadilan (DOJ) dalam usaha untuk mendapatkan kembali aset lebih AS$ 3.5 bilion yang didakwa telah diselewengkan daripada 1MDB.
DiCaprio juga dirujuk dalam saman berkenaan sebagai 'Hollywood Actor 1' dan adalah didakwa bahawa dana 1MDB telah digunakan untuk membiayai aktiviti perjudiannya bersama Low.
Terdapat juga tuduhan bahawa dana berkaitan 1MDB turut didermakan kepada Yayasan DiCaprio.
Debat itu dianjurkan sempena pelancaran dokumentari Before the Flood di Eropah yang diterbit dan dibintangi oleh DiCaprio.
"DiCaprio harus memahami bahawa kita tidak boleh menyelamatkan alam sekitar jika kita gagal menghentikan rasuah," kata Pengarah Eksekutif BMF, Lukas Straumann dalam satu kenyataan media.

Comments (0)