Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 10:19 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Maria kata KPN mengarut dakwa Bersih sengaja langgar peraturan

Posted: 28 Oct 2016 07:50 AM PDT

Mungkin Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak tahu Bersih 2.0 sudah menghantar notis 10 hari kepada polis hari ini
Maria Chin, IGP, Khalid Abu Bakar, Bersih 5, Bersih 2.0PETALING JAYA: Dakwaan Ketua Polis Negara mengatakan penganjur himpunan Bersih 5 sengaja tidak mahu mengikut peraturan adalah mengarut dan melulu.
Pengerusi Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah menyangkal tuduhan Tan Sri Khalid Abu Bakar yang mendakwa Bersih sengaja mahu polis bertindak ke atas mereka untuk menarik perhatian masyarakat antarabangsa.
"Saya rasa beliau mengeluarkan kenyataan tanpa mengetahui kita sudah pun menghantar notis 10 hari kepada polis hari ini," katanya ketika dihubungi.
Hari ini, Bersih menghantar notis penganjuran himpunan Bersih 5 yang bakal diadakan 19 November ini ke Ibu Pejabat Polis Bukit Aman dan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi dan Brickfields.
"Malah polis Brickfields sudah menghubungi kami memaklumkan sudah menerima notis itu dan meminta saya berjumpa mereka," katanya lagi.
Menurut Akta Perhimpunan Aman 2012, penganjur perlu menghantar notis permohonan kepada polis 10 hari sebelum himpunan dan mendapatkan kebenaran pemilik lokasi.
Berhubung kebenaran pemilik lokasi, Maria berkata seperti himpunan Bersih yang lalu, beliau tidak melihat sebarang isu berkaitan perkara itu.
"Pada Bersih 4, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur tidak benarkan kita masuk kawasan Dataran Merdeka, jadi kita tidak masuk," katanya lagi.
Read More / Baca Lagi >>

KPN: Bersih 2.0 sengaja langgar peraturan demi tarik perhatian dunia

Posted: 28 Oct 2016 07:48 AM PDT

Khalid berkata, penganjur mahu menunjukkan kepada masyarakat dunia kononnya anggota penguat kuasa di negara ini menyekat kebebasan rakyatnya untuk bersuara dan berhimpun.
khalid-bersih-5-1MELAKA: Penganjur perhimpunan Bersih 5 sengaja tidak mahu mengikut peraturan seperti terkandung dalam Akta Perhimpunan Aman 2012 (APA 2012) kerana mahu menarik perhatian dunia, kata ketua polis negara.
Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, menerusi cara itu, penganjur mahu menunjukkan kepada masyarakat dunia kononnya anggota penguat kuasa di negara ini menyekat kebebasan rakyatnya untuk bersuara dan berhimpun.
"Nasihat saya patuhilah peraturan seperti terkandung dalam APA 2012, kenapalah susah sangat (patuhi peraturan). Mereka (penganjur) ini suka kalau nanti kita guna FRU (Pasukan Simpanan Persekutuan) bawa water cannon (penyembur air), mereka sukalah macam tu.
"Negara kita ini ada undang-undang, bukannya negara cowboy…kalau dia (penganjur) masih lagi kekal dengan keputusan melanggar undang-undang, maka bersedialah dengan tindakan undang-undang," katanya selepas merasmikan Sambutan Hari Inovasi Polis Diraja Malaysia 2016, hari ini.
Sambutan itu diadakan setiap tahun sebagai penghargaan dan pengiktirafan kepada pegawai kanan, pegawai rendah dan pegawai awam yang berjaya menterjemahkan idea serta kreativiti dalam menghasilkan inovasi yang dapat memberi impak besar kepada perkembangan dan kemajuan organisasi itu.
Khalid berkata, penganjur disarankan mengikut saluran betul sebelum mengadakan sebarang perhimpunan, termasuk membuat permohonan dan mendapatkan kebenaran bagi lokasi dipilih mereka.
"Peruntukan undang-undang memerlukan notis dikemukakan 10 hari sebelum perhimpunan dibuat, seterusnya dapatkanlah kebenaran tuan punya tempat, kalau tak bagi, banyak lagi tempat lain boleh dibuat, selain Kuala Lumpur. Jadi patuhilah peraturan, apa yang payah sangat?" katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Kerajaan negeri dan pembangkang sebulat suara tuntut hak Sarawak

Posted: 28 Oct 2016 07:47 AM PDT


Dewan Undangan Negeri SarawakDewan Undangan Negeri Sarawak
Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Lintang See Chee How menyifatkan usul yang bakal dibentangkan di sidang Dewan Undangan Negeri (Dun) Sarawak bulan depan sangat penting kerana ia bakal menghantar isyarat tegas kepada kerajaan persekutuan berhubung tuntutan hak Sarawak.
Beliau gembira kerana Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem mengumumkan kesediaan kerajaan negeri untuk membentangkan usul itu.
Sebelum ini, Adun Ba'Kelalan yang juga Pengerusi PKR Sarawak Baru Bian mengumumkan akan membentangkan usul mencadangkan kerajaan negeri menyatakan pendirian untuk merombak pindaan kepada Artikel 1(2) Perlembagaan Persekutuan pada 1976 yang telah merendahkan kedudukan Sarawak kepada 'negeri' dalam Persekutuan.
"Marilah kita tunggu dan lihat sebab kita tidak tahu isi kandungan (usul kerajaan negeri). Sudah tentu ia menyentuh soal intergriti wilayah, hak Sarawak berdasarkan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), untuk melaksanakan janji-janji yang termaktub di bawah Laporan Jawatankuasa Antara Kerajaan (IGC) dan saranan-saranan Suruhanjaya Cobbold, kita akan memberi sokongan penuh," kata See dalam sidang media di Kuching, semalam.
Beliau menambah, usul yang bakal dibentangkan itu menunjukkan komitmen kerajaan negeri untuk mempertahankan hak dan intergriti, menjelaskan kaedah dan langkah susulan bagi merealisasikan semua komitmen yang digariskan, lapor The Borneo Post.
Menurut See, pindaan kepada Artikel 1(2) Perlembagaan Persekutuan pada 1976 telah melangggar Perjanjian Malaysia 1963 kerana ia tidak boleh dibuat tanpa penglibatan semua pihak yang menandatangani perjanjian itu (termasuk Sarawak).
Read More / Baca Lagi >>

Sembang Hadi-Salleh bagi perangi pelampau media.....

Posted: 28 Oct 2016 07:46 AM PDT

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dilaporkan berjumpa dengan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Salleh Said Keruak Rabu lalu sebagai sebahagian daripada peranannya sebagai 'parti pembangkang konstruktif".
Ketua Penerangan PAS Nasrudin Hassan berkata antara perkara yang dibincangkan adalah memerangi 'pelampau media'.
"Subjek penting dalam pertemuan itu juga ialah saranan Hadi kepada pihak berkuasa kementerian agar dapat mewujudkan inisiatif kerjasama pemberitaan di kalangan negara serantau terutama untuk melawan pelampau media dengan pemberitaan palsu dan fitnah mereka yang berleluasa mutaakhir ini...," kata Nasrudin dalam satu kenyataan.
Presiden PAS berkata pelampau media itu sangat bahaya dan mampu menggugat keharmonian masyarakat atau rakyat negara ini.
Katanya, ini termasuk 'keganasan' media dan agensi berita asing dengan pemberitaan yang direka cipta untuk melunaskan agenda tersembunyi mereka.
Bagaimanapun Nasrudin tidak menghuraikan media yang dirujuk itu mahupun mengulas lanjut mengenai kes-kes yang didakwa.
Hadi juga membincangkan peranan media sosial dan bagaimana menjadi tanggungjawab semua pihak dalam meneliti kesahihan dan kewajaran maklumat yang dimuat naik ke dunia siber.
Nasrudin berkata mesyuarat itu berlangsung di pejabat Salleh di Angkasapuri. Pada pertemuan itu, Hadi diiringi oleh setiausaha politiknya Ahmad Samsuri Mokhtar dan Naib Presiden PAS, Idris Ahmad.
Beliau berkata mereka membincangkan isu-isu melibatkan kepentingan negara dan rakyat.
Antara topik berkenaan, Hadi selaku Naib Ketua Kesatuan Ulama Antarabangsa menawarkan bantuan untuk membantu menyelesaikan isu penculikan di perairan Sabah yang sering berlaku.
Beliau berkata satu penyelesaian yang lebih menyeluruh dalam merungkai isu tersebut.

Skandal 1MDB: Peguam Negara dalam proses jawab permohonan Swiss

Posted: 28 Oct 2016 07:25 AM PDT

Tan Sri Apandi Ali mengesahkan penerimaan permohonan Bantuan Perundangan Bersama (MLA) daripada Pejabat Peguam Negara Switzerland
apandiPETALING JAYA: Pejabat Peguam Negara dalam proses menjawab permohonan Bantuan Perundangan Bersama (MLA) daripada Pejabat Peguam Negara Switzerlang berhubung siasatan ke atas 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Menurut laporan Malaysiakini, Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali mengesahkkan penerimaan permohonan MLA kedua daripada Pejabat Peguam Negara Swiss, selepas mendakwa pejabatnya belum terima permohonan pertama.
"Kami sudah terima MLA dan sekarang dalam proses menjawabnya," katanya kepada pemberita selepas menerima pelantikan sebagai profesor adjung di Universiti Utara Malaysia di Kuala Lumpur hari ini.
MLA merupakan perjanjian antara negara bagi tujuan mengumpul dan berkongsi maklumat dalam usaha untuk menguatkuasakan undang-undang.
Menurut laporan terdahulu, permohonan MLA kedua daripada Pejabat Peguam Negara Swiss kepada Malaysia dihantar pada 5 Oktober untuk membantu siasatan ke atas dakwaan kemungkiran peraturan sektor kewangan Switzerland yang membabitkan SRC International Sdn Bhd, iaitu anak syarikat 1MDB.
Negara lain yang menjalankan siasatan tersendiri ke atas 1MDB adalah United Kingdom, Singapura, Amerika Syarikat, Hong Kong dan Luxembourg.
Read More / Baca Lagi >>

SPRM siasat kerugian aneh anak syarikat Yayasan Sabah

Posted: 28 Oct 2016 07:24 AM PDT


TAWAU, 28 OKT: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Jabatan Audit Negara digesa untuk menyiasat dakwaan kerugian RM81 juta yang dialami anak syarikat Yayasan Sabah, Rakyat Berjaya Sdn. Bhd. (RBJ) yang diberi amanah menguruskan kawasan konsesi perhutanan negeri itu.
Gesaan tersebut dibuat Setiausaha DAP Sabah Chan Foong Hin itu berdasarkan rekod yang diperolehi dari Suruhanjaya Syarikat Malaysia yang membuktikan bahawa RBJ telah gagal menjalankan tanggungjawabnya sebagai anak syarikat Yayasan Sabah.
chanfhAkibat kerugian besar itu, Yayasan Sabah didakwa sekali lagi menawarkan Mutual Separation Scheme (MSS) kepada kakitangan RBJ dalam penghujung tahun ini.
"Yayasan Sabah telah gagal dalam peranannya dalam mengurusi hutan secara mapan yang seharusnya dapat mengekalkan sumber kayu yang berterusan tanpa membelakangi aspek-aspek alam sekitar dan sosial," jelasnya dalam satu kenyataan.
Adun Sri Tanjung itu juga mempersoalkan ketelusan RBJ memandangkan sebagai 'tuan tanah' syarikat tersebut tidak sepatutnya rugi sedangkan kontraktor-kontraktor yang mendapat projek dari RBJ boleh mengaut keuntungan.
Justeru alasan yang diberikan anak syarikat Yayasan Sabah bahawa kekurangan sumber kayu menjadi punca kerugian adalah tidak munasabah.
"Bagaimana RBJ sebagai pengurus kawasan konsesi perhutanan boleh rugi? Adakah RBJ dan Yayasan Sabah diterajui oleh pengurusan yang tidak cekap? Apakah wujud kepincangan pengurusan RBJ dan Yayasan Sabah? Rakyat berhak mengetahui keadaan sebenarnya!" tegas Chan.
Tambahan pula, dua insiden kematian gajah di kawasan konsesi perhutanan RBJ sejak kebelakangan ini seolah-oleh membuktikan bahawa syarikat itu kurang mahir dalam selok belok pengurusan hutan khususnya semasa operasi pembalakan dan perladangan.
Dalam perkara berkaitan, beliau turut mempersoalkan satu lagi anak syarikat Yayasan Sabah iaitu Benta Wawasan Sdn. Bhd. Yang ditubuhkan bagi memulihkan kedudukan dan ekonomi dan kewangan negeri itu dalam usaha mengurangkan kebergantungan terhadap hutan.
"Ia telah digunakan untuk menukar bentuk operasi hampir separuh daripada kawasan konsesi Yayasan Sabah daripada perhutanan dan pembalakan kepada perladangan ITP termasuklah kelapa sawit.
Read More / Baca Lagi >>

Ke mana hala tuju PAS selepas dibohongi umpan perpaduan ‘Melayu-Islam’ Umno?

Posted: 28 Oct 2016 07:22 AM PDT


Cita-cita peribadi dan misi jemaah adalah sesuatu yang jauh berbeza. Lebih-lebih lagi bila sudah wujud konsensus bersama yang dinamai tahaluf siyasi dalam sesebuah gerakan siasah.
Situasi ini dapat dilihat apabila PAS 'tercicir' dari bahtera Pakatan Rakyat sekaligus menguburkan agenda yang disetujui bersama sebelum ini.
Hadi-PAS-UMNOPAS makin tertekan bila kegelojohan cita-cita peribadi 'hudud' atau setidak-tidaknya sekarang, RUU355 telah dipergunakan Umno untuk kepentingan politik mereka.
Persoalan mula timbul. Adakah Presiden PAS tidak fikir panjang sebelum kemukakan usul itu atau sememangnya ia adalah rancangan bersama apabila beliau, senang dilihat mesra dan baik dengan Presiden UMNO Datuk Seri Najib Razak.
Ada pihak mengatakan hubungan Hadi dan Najib itu demi 'perpaduan Melayu dan Islam'. Namun, realiti politik tidak memberi ruang untuk itu berlaku memandangkan UMNO yang menjadi nakhoda BN terbukti gagal melaksanakan dasar-dasar adil khususnya dasar-dasar ekonomi mapan yang akhirnya memangsakan golongan pekerja dan miskin – yang kebanyakannya juga 'Melayu Islam'.
Akhirnya, usul RUU355 yang pada mulanya diletak sebagai usul perbahasan nombor empat kini sudah semakin terkebawah. Pimpinan dan ahli PAS yang riuh bertakbir gembira pada ketika ia dimasukkan dalam Aturan Mesyuarat kini pun sudah ada yang berasa curiga.
PAS terus menerima tamparan memalukan apabila Speaker Dewan Tan Sri Pandikar Amin menyatakan bahawa perbahasan RUU355 tertakluk pada kerajaan sama ada mendahulukannya atau tidak. Dalam erti kata lain, hanya kerajaan sahaja yang berkuasa menentukannya.
Malah, jika diluluskan sekalipun dalam perbahasan Parlimen sesi ini, RUU tersebut perlu melalui beberapa lagi sekatan termasuk sebelum perbahasan mengenainya diteruskan.
Kini, PAS semakin terhimpit dalam permainan Umno yang mengatasnamakan 'Perpaduan Melayu dan Islam' yang sebenarnya sangat abstrak dan longgar. Mengapa terlalu mudah PAS termakan umpan Umno?
Sepanjang polemik 'hudud' dan RUU355 ini, kita telah melihat banyak korban besar berlaku. Anasir pro-Umno di dalam PAS yang senyap-senyap berkempen bahawa 'pendekatan melalui Pakatan Rakyat merugikan PAS' sebelum ini, sudah memecahkan gerakan Islam tersebut dan merugikan tahaluf siyasi dalam PR yang amat digeruni BN.
Read More / Baca Lagi >>

PAS nyatakan komitmen, tolak RUU355 tidak rosak aqidah

Posted: 28 Oct 2016 07:21 AM PDT

pertemuan
KUALA LUMPUR, 27 OKT: Berbeza pandangan dan tidak bersetuju dengan usul pindaan Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (RUU355) yang diusulkan Ahli Parlimen Marang Datuk Seri Abdul Hadi Awang tidak merosakkan akidah.
Ini kerana RUU355 tersebut merupakan usul yang memerlukan ijtihad iaitu kajian dan penyelidikan menyeluruh.
Demikian keputusan yang dicapai dalam satu pertemuan tertutup antara ahli akademik Islam, peguam dan pimpinan utama PAS di Hotel Seri Pasifik Kuala Lumpur yang telah diadakan 25 Oktober lalu bagi merungkai gejala takfir atau mengkafirkan sesama umat Islam yang mempersoal dan tidak bersetuju dengan RUU tersebut.
Hadir dalam pertemuan itu ialah Dr Muhamad Rozaimi Ramle, Pensyarah Jabatan Pengajian Islam Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), bekas mufti Perlis Datuk Dr Juanda Jaya, Ketua Biro Pemantapan Agama Angkatan Muda Keadilan (AMK) Ustaz Wan Ji Wan Hussin, dan peguam serta aktivis DAP Zulhazmi Shariff.
Pimpinan PAS pula diwakili Ketua Penerangan PAS Pusat Nasruddin Hassan, Ketua Penerangan Dewan Ulama PAS Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali dan Pengarah Jabatan Undang-Undang & Hak Asasi Manusia Pemuda PAS Wan Rohimi Bin Wan Daud.
Zulhazmi dalam perkongsian Facebooknya menulis bahawa pertemuan diadakan bagi menjernihkan suasana berkaitan isu Usul RUU Persendirian Ahli Parlimen Marang untuk meminda Akta 355.
Menurutnya apabila Dr Rozaimi meminta supaya jangan mengkafirkan pihak yg tidak bersetuju dengan usul tersebut dalam satu siri ceramahnya, beliau diserang dengan pelbagai tuduhan.
"Hari ini dalam perbincangan bersama telah dipersetujui bahawa sesiapa yang tidak menyokong usul tersebut tidak kafir kerana ia hanya usul bukannya hukum Allah.
Read More / Baca Lagi >>

Pembangkang perlu bersaing dengan kerajaan di kawasan luar bandar

Posted: 28 Oct 2016 07:19 AM PDT

Kekurangan tumpuan pembangkang di kawasan luar bandar akan memberi kesan kepada mereka pada pilihan raya kelak, kata Ong Boon Keong.
Ong-Boon-KeongPETALING JAYA: Pembangkang perlu meningkatkan kehadiran mereka di kawasan luar bandar jika mahu memperoleh kejayaan dalam pilihan raya, kata Ong Boon Keong.
Aktivis dan pengasas NGO, Lightup Borneo, berkata sebab utama masyarakat luar bandar menyokong parti pemerintah adalah kerana kekurangan relatif kehadiran pembangkang di negeri itu.
"Penduduk luar bandar menyokong parti pemerintah yang mengambil kesempatan terhadap mereka. Mereka (parti pemerintah) seolah-olah tidak merasakan yang mereka perlu berjuang bagi mendapatkan undi luar bandar.
"Ini kerana pembangkang tidak cukup memberi tekanan ke atas kerajaan. Mereka tidak boleh, atau tidak mahu mencabar kerajaan, terutama apabila mereka tidak menunaikan segala janji," katanya kepada FMT.
Menurut beliau, pembangkang tidak melihat kejayaan pilihan raya berbaloi dengan usaha berterusan bagi menyediakan kemudahan asas seperti elektrik.
Ong menegaskan ini adalah kerana "permainan pilihan raya" Malaysia sengit berlaku di kawasan bandar, walaupun keputusan bergantung pada kerusi di luar bandar.
"Pembangkang membuat banyak kemajuan di kawasan bandar. Bagaimanapun, keputusan bergantung pada kerusi luar bandar.
Melainkan terdapat demokrasi kompetitif di kawasan luar bandar, pembangkang tidak akan mendapat apa-apa keuntungan.
Ong menyedari idea "pengundi tidak berfikir" muncul setiap kali selepas pilihan raya, dengan menuduh penduduk luar bandar tidak berfikir.
"Tetapi sebenarnya banyak bandar kecil, lebih separuh daripada penduduknya bukan pengundi berdaftar. Jadi ia tidak sepenuhnya benar yang kebanyakan mereka menyokong ahli politik yang sama.
Read More / Baca Lagi >>

BERSIH kemuka notis kepada polis untuk himpunan 19 Nov

Posted: 28 Oct 2016 07:18 AM PDT

BERSIH hari ini mengemukakan notis kepada pihak polis untuk perhimpunan 19 November, kata pengerusinya, Maria Chin Abdullah.
Ini dilakukan selepas tiga hari, kumpulan penenentangnya yang diketuai oleh Ketua Bahagian Umno Sungai Besar, Datuk Jamal Md Yunus mengemukakan notis sendiri untuk perhimpunan berasingan pada tarikh yang sama.
"Kami telah mengemukakan notis kepada Bukit Aman, Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi dan Brickfields," katanya.
Dalam notis itu, menurut Maria, BERSIH memaklumkan kepada polis bahawa mereka akan berkumpul berhampiran Dataran Merdeka.
Bagaimanapun, BERSIH masih belum memutuskan lokasi pesertanya akan berkumpul.
Jamal yang menerajui gerakan baju merah, sebelum ini memberitahu Malaysiakini bahawa mereka telah mengemukakan notis untuk berhimpun pada 5 dan 19 November kepada pihak polis.
Mengulas pertembungan tarikh itu, dan kemungkinan polis hanya membenarkan satu perhimpunan pada 19 November memandangkan gerakan baju merah mengemukakan notis lebih awal, Maria berkata pihaknya tidak akan berganjak.
"Kita tidak akan tukar masa, tarikh dan tempat. Kita akan lihat apa polis kata (terlebih dahulu)," katanya kepada Malaysiakini.
Menurutnya, keputusan BERSIH berhubung masa dan tempat perhimpunan itu adalah muktamad.

HIPOKRIT MALAYSIA - DR M

Posted: 28 Oct 2016 06:57 AM PDT

1. Keadaan politik dan pemerintahan di Malaysia agak pelik dan ganjil.
2. Di lain-lain negara di dunia, pemimpin besar diturunkan jika melaku perbuatan yang salah atau dituduh salah. Jika tidak diturunkan, pemimpin digantung jawatan sementara siasatan dibuat.
3. Tetapi di Malaysia walaupun terdapat bertimbun-timbun bukti salahlaku Najib berkenaan pinjaman yang dibuat oleh 1MDB yang dipengerusi olehnya, kehilangan berbillion Ringgit oleh 1MDB, kegagalan membayar faedah hutang, kesalahan pelaburan, terdapat 2.6 billion Ringgit dalam akaun peribadi Najib dalam Arab Malaysian Bank, kenyataan yang tidak munasabah tanpa bukti/dokumen akan punca wang itu yang dibuat oleh Najib, kenyataan oleh akhbar asing tentang punca wang itu, dakwaan laporan oleh Jabatan Keadilan Amerika Syarikat bahawa wang itu dari 1MDB, kemasukan RM42 million dari SRC International (milik Kementerian Kewangan diperbadankan) ke dalam akaun peribadi Najib, ia masih berada sebagai YAB Perdana Menteri Malaysia. Selain dari itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin semasa masih Timbalan Perdana Menteri telah dimaklum oleh Tan Sri Gani Patail akan kemasukan ke dalam akaun Najib di AmBank berbillion Ringgit. Sekarang Husni Hanadzlah pula menyoal berkenaan 1MDB dan pengurusannya.
4. Penerimaan Najib ini adalah oleh kerana Ahli Dewan Rakyat termasuk Ahli Kabinet dan penyokong Najib dalam UMNO, MCA dan lain-lain parti dalam BN masih kononnya menanti sehingga Najib didapati bersalah sebelum mereka terima kebenaran tuduhan-tuduhan terhadapnya.
5. Pendirian ini cuma merupa alasan yang lemah terhadap pendirian mereka. Sebenarnya mereka tahu tuduhan terhadap Najib memang berasas dan benar.
6. Mereka tahu bahawa sebabnya Najib tidak didapati bersalah ialah kerana ia sendiri menyalahguna kuasanya dengan menyekat proses undang-undang dengan menukar Pendakwa Raya supaya penjawat yang baru menolak segala tuduhan terhadapnya.
7. Jika proses perundangan berjalan Pendakwa Raya akan membawa kesnya ke mahkamah dan perbicaraan boleh diadakan. Menurut tuduhan dan bukti yang diketahui umum Najib tetap akan didapati bersalah oleh mahkamah.
8. Tetapi Pendakwa Raya menyembunyi laporan-laporan ini supaya mahkamah tidak dapat mendengar kes Najib. Sebaliknya Pendakwa Raya berlagak sebagai hakim dan memutuskan bahawa tidak ada kesalahan dibuat oleh Najib dalam laporan-laporan yang diserah kepadanya.
9. Yang jelas ialah Najib bukan didapati oleh mahkamah tidak bersalah, tetapi perbicaraan tidak dapat diadakan kerana disekat oleh Pendakwa Raya.
10. Alasan mereka yang kononnya menerima Najib sebagai Perdana Menteri kerana ia tidak didapati bersalah, hanyalah alasan yang tidak berasas.
11. Mereka sebenarnya cuba menipu diri dan menipu masyarakat. Mereka bersikap hipokrit. Mereka tahu tindakan Pendakwa Raya menghalang proses perundangan adalah salah.
12. Amatlah malang Malaysia mempunyai wakil rakyat dan pemimpin masyarakat hipokrit yang turut bersama dengan Najib menjayakan penipuan olehnya.

Mengapa audit NOW, bagaimana 1MDB, soal Rafizi

Posted: 28 Oct 2016 06:29 AM PDT

Tindakan mengaudit sepatutnya dilakukan kepada syarikat yang jelas bermasalah dan melibatkan kepentingan awam seperti 1MDB.

KUALA LUMPUR: Menghantar Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mengaudit Pusat Pemantauan dan Pemberi Maklumat Kebangsaan (NOW) adalah satu langkah luar biasa, kata ahli Parlimen PKR Rafizi Ramli.
Beliau berkata, mempersoalkan jika tindakan tersebut merupakan sejenis gangguan politik.
Rafizi, yang dipanggil hari ini ke Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) bagi mengemukakan rekod kewangan NOW untuk pengauditan, berkata adalah sangat luar biasa SSM diberikan bidang kuasa sebegitu.
"Ia bukan sesuatu yang biasa bagi mereka untuk menilai rekod akaun syarikat. Saya tidak pernah mendengar tentang perkara ini sebelum ini.
"Biasanya mereka memberi tumpuan kepada setiausaha dan pecah amanah, seperti memorandum artikel dan sebagainya, jika anda melakukan sesuatu yang anda tidak patut lakukan.
"Tetapi kami akan menghadapi, saya tidak mempunyai masalah," kata Rafizi pada sidang media hari ini di bangunan SSM.
Rafizi, yang diiringi Pengasas Bersama NOW, Akmal Nasir, berkata SSM baru-baru ini mengumumkan mereka mengaudit 167 syarikat setahun.
Beliau mempersoalkan mengapa NOW kini menjadi sebahagian daripada bilangan 167 itu.
"Terdapat 200,000 hingga 300,000 syarikat (seluruh negara), dan untuk NOW menjadi sebahagian daripada 167 ini yang mana ia tidak lebih sebuah entiti perniagaan adalah gangguan dan merupakan tekanan politik," kata Rafizi.
NOW adalah sebuah badan bukan berasaskan keuntungan yang ditubuhkan untuk menggalakkan pemberi maklumat, dan diketuai Rafizi yang merupakan pengarah eksekutif.
Minggu lalu, ia melancarkan indeks pembaziran kerajaan NOW (NGWI), formula empirik untuk mengesan rasuah kerajaan dan pembaziran.
Read More / Baca Lagi >>

SIAPA LAGI MENTERI BN ADA SKANDAL SEKS?

Posted: 28 Oct 2016 06:22 AM PDT

Di antara menteri-menteri kabinet di atas, siapa lagi yang ada skandal seks? Tataplah satu persatu wajah mereka, adakah ia boleh dikenalpasti?

Ada sesiapa ingin tahu? Bila ia akan terdedah?

Semua mereka itu akan didapati ada skandal seks yang tersembunyi, sama ada dengan setiausaha sendiri, kerani pejabat, isteri orang atau sesiapa saja, jika tiba-tiba berani menentang Najib Razak dan mempersoalkan mengenai 1MDB.

Itulah trend sekarang ini dan ia secara tidak langsung menunjukkan betapa "agungnya" Najib dan 1MDB di mata pembodek dan pengampu-pengampunya.

SUMPAH RAHSIA AHLI KABINET MENGATASI PERUNTUKAN PERLEMBAGAAN?

Posted: 28 Oct 2016 06:20 AM PDT

Panas telinga Pandikar sehari dua sidang Parlimen ni kot bila bekas2 Menteri mula bercakap mengenai skandal 1MDB dalam Parlimen !

Punyalah dia mahu halang skandal 1MDB daripada disebut, ditanya dan dijawab dalam Parlimen hingga keluar pelbagai arahan sejak dulu lagi …. subjudis bagai konon takut punya kesan kepada kes DOJ di Amerika nun ….
Kali ini beliau gunakan alasan sumpah kerahsiaan ahli kabinet bila Muhyiddin, Husni dan Shafie dengan beraninya bercakap mengenai 1MDB.
"Pasal apa yang saya dengar kelmarin, keputusan kabinet konon tidak dilaksanakan. Itu adalah informasi dalam kabinet," kata Pandikar pada sidang akhbar di bilik resepsi parlimen hari ini.

Pandikar berkata, dalam pengalamannya sebagai bekas menteri sendiri, anggota-anggota kabinet perlu mengangkat sumpah kerahsiaan.
Jom layan apa Perlembagaan kata mengenai isu ini. Perhatikan no 2 di bawah –
Ia bercakap mengenai imuniti yang diberikan kepada ahli2 Parlimen. Tidak ada siapa boleh didakwa dalam mana2 prosiding mahkamah ke atas apa2 yang diucap dalam Parlimen. ( kecuali jika ia merupakan kesalahan di bawah Akta Hasutan )
Ia tidak sebut mengenai sebarang sumpah kerahsiaan penjawat awam atau ahli kabinet. Pengecualian kepada imuniti itu HANYA berkaitan Akta Hasutan.
No person shall be liable to any proceedings in any court in respect of anything said … when taking part in .. Parliament …
Mengikut pemahaman saya, jika ada pun rahsia kerajaan yang didedahkan oleh mana2 ahli kabinet atau bekas ahli kabinet , ia merupakan satu kesalahan jika didedahkan kepada umum TAPI ia tidak merupakan satu kesalahan jika didedahkan dalam prosiding Parlimen.
Tidak boleh di dakwa di mahkamah…. maknanya Pandikar boleh sebut apajua undang2 tapi tetap tidak boleh dakwa di mahkamah ! …. kecuali ada kesalahan pada Akta Hasutan.
Apakah sumpah rahsia ahli kabinet mengatasi peruntukan Perlembagaan ?
So …. apakata mana2 ahli kabinet atau bekas ahli kabinet cuba try test sekali lagi …. sebab kalau nak harap kerajaan jawab skandal 1MDB, rasanya kerajaan TIDAK AKAN BERANI JAWAB.
Najib berani jawab ? Hahahahahaha …….

Skandal 1MDB: ‘Sumpah kerahsiaan bukan untuk lindung salah laku’

Posted: 28 Oct 2016 06:18 AM PDT

Pakar perlembagaan, Profesor Abdul Aziz Bari mengingatkan Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia bahawa sumpah kerahsiaan bertujuan untuk melindungi perkara yang sah dan mengikut undang-undang.
"Ia (sumpah kerahsiaan) bukan untuk melindung salah laku," kata Abdul Aziz dalam satu kenyataan kepada Malaysiakini.
Ini, katanya, adalah kerana skandal 1MDB banyak melanggar undang-undang di negara ini.
"Dalam mana-mana kes, jika Pandikar benar-benar serius, biarkan mahkamah yang membuat keputusan."
Aziz mengulas kenyataan Pandikar yang mendakwa bekas anggota kabinet Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah mungkin melanggar sumpah kerahsiaan apabila mereka menyentuh mengenai 1MDB dalam ucapan di Parlimen.
Pandikar berkata, keputusan kabinet itu belum dilaksanakan dan bahawa ia adalah maklumat rahsia kabinet.
Bagaimanapun bagi Aziz, ini adalah satu lagi contoh Pandikar menggunakan kuasanya untuk "menekan dan menyelamatkan kerajaan semasa" dan bukannya untuk "memperkasakan demokrasi dan akauntabiliti".
"Itu adalah salah mengikut perlembagaan," kata Aziz.
Pandikar, katanya, melakukan kesilapan yang sama apabila beliau menghalang usul undi tidak percaya terhadap kerajaan yang diterajui oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Menurut Aziz, speaker itu juga telah menjadikan perbahasan 1MDB di Parlimen sesuatu yang mustahil.
"Kedua-dua proses dibenarkan oleh perlembagaan," katanya.

Skandal 1MDB: TI lobi DiCaprio beri tekanan kepada Najib

Posted: 28 Oct 2016 06:17 AM PDT

Transparency International (TI) sedang melobi bintang filem Hollywood Leonardo DiCaprio untuk menggunakan kuasanya untuk memberi tekanan ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berhubung skandal 1MDB.
Penyelaras serantau TI bagi Asia Pasifik, Samantha Grant berkata DiCaprio boleh melakukan ini dengan menandatangani deklarasi menentang rasuah.
Ini, katanya, akan memasksa bintang itu membuat pengakuan bahawa dirinya tidak menerima sogokan dan berkempen menentang rasuah serta melaporan sebarang salah-laku rasuah.
"Kita hidup dalam dunia yang sangat menarik, jadi dengan Leonardo DiCaprio berkata secara terbuka bahawa ini tidak okay, beliau sebenarnya meletakkan tekanan ke atas Perdana Menteri Najib.
"Rakyat Malaysia akan mendengar jauh lebih kuat," katanya yang dipetik oleh Hollywood Reporter yang berpangkalan di Amerika Syarikat.
Grant berkata, langkah ini juga akan membantu melindung imej DiCaprio sebagai seorang aktivis alam sekitar.
NGO Bruno Manser Fund (BMF) yang berpangkalan di Switzerland pada 14 Oktober lalu, menggesa DiCaprio untuk meletakkan jawatan sebagai utusan pendamai Bangsa-bangsa Bersatu mengenai perubahan iklim jika beliau gagal menjauhkan diri daripada skandal 1MDB.
Ia juga menggesa DiCaprio untuk kembali apa-apa wang yang dikaitkan dengan 1MDB.
DiCaprio terjebak dengan skandal 1MDB melalui kerjasamanya dengan Red Granite, yang ditubuhkan bersama dengan anak tiri Najib, Riza Shahriz Abdul Aziz.
Syarikat itu dituduh dibiayai oleh dana yang diselewengkan dari 1MDB, termasuk untuk penerbitan filem The Wolf of Wall Street yang dibintangi oleh DiCaprio.

Bekas tiga menteri tidak langgar OSA bangkit isu 1MDB

Posted: 28 Oct 2016 06:16 AM PDT

Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang menegaskan bahawa tindakan tiga mantan menteri kabinet yang membangkitkan kebimbangan mereka mengenai isu skandal 1MDB di Parlimen baru-baru ini tidak melanggar mana-mana sumpah kerahsiaan.
Kit Siang dipetik berkata, pandangan Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang mendakwa mereka melanggar sumpah kerahsiaan hanyalah bersifat peribadi.
"Pandikar perlu tahu bahawa meskipun beliau memegang jawatan tertinggi daripada dalam pejabat speaker, beliau sebaliknya bukanlah seorang hakim yang berkuasa dalam mahkamah undang-undang," katanya dalam satu kenyataan dilapor Roketkini.
Bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin; bekas Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Shafie Apdal; dan bekas Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hadzlah dirujuk sebagai individu yang didakwa melakukan kesalahan itu.
Pandikar dalam sidang medianya semalam berkata, kritikan lantang tiga bekas pemimpin Barisan Nasional itu akan mendedahkan mereka kepada risiko berdepan tindakan undang-undang mengikut Akta Hasutan dan Akta Rahsia Rasmi (OSA).
"Apabila melanggar sumpah kerahsiaan, bermakna (mereka) tidak beretika dan berintegriti," katanya.
Sebaliknya, menurut Kit Siang yang juga merupakan Ahli Parlimen Gelang Patah, berkata,Pandikar adalah pihak yang patut dilihat sebagai tidak mempunyai integriti kerana gagal memahami kepentingan doktrin pengasingan kuasa antara kuasa eksekutif dan kuasa perundangan.
Kenyataan Pandikar itu juga, menurut Kit Siang, menimbulkan persoalan sama ada Speaker mencadangkan agar Peguam Negara dan Ketua Polis Negara untuk mengambil tindakan terhadap trio berkenaan.
"Entah di mana di dunia ini ada Speaker Parlimen yang mencadangkan kepada eksekutif untuk mengenakan tindakan terhadap anggota Parlimen yang merupakan bekas menteri kabinet ekoran ucapan mereka di Parlimen?" soalnya.
Read More / Baca Lagi >>

Skandal 1MDB: Peguam Negara sahkan terima permintaan MLA dari AG Switzerland

Posted: 28 Oct 2016 06:15 AM PDT

Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali hari ini mengesahkan pejabatnya telah menerima permintaan daripada Pejabat Peguam Negara (OAG) Switzerland di bawah Bantuan Perundangan Bersama (MLA) berhubung penyelewengan dan pengubahan wang haram yang dikatakan melibatkan 1MDB.
Ini adalah permintaan kedua untuk mendapatkan bantuan daripada rakan sejawatannya dari Malaysia di bawah Bantuan Perundangan Bersama, selepas pejabat peguam negara di sini mendakwa ia tidak menerima permohonan pertama.
Bercakap kepada pemberita selepas dilantik sebagai adjunct professor oleh Universiti Utara Malaysia di Kuala Lumpur, Apandi berkata beliau akan membalas permintaan itu dengan sewajarnya.
"Kami telah menerima dan ia sedang dalam proses untuk kita balas," katanya.
Dilaporkan pada 6 Oktober bahawa pejabat peguam negara Switzerland telah menghantar permintaan MLA kedua untuk Malaysia.
Apandi juga diminta mengulas mengenai posting blog terkini bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang menuduh beliau menyembunyikan laporan dan bertindak sebagai hakim untuk tidak mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Bagaimanapun peguam negara berkata beliau tidak mempunyai komen.
"Saya tidak tahu, saya tidak boleh mengulas mengenai apa yang dia katakan kerana saya tidak dengar," katanya.
Apabila diberitahu ia adalah satu posting blog, Apandi berkata beliau tidak membacanya.
"Jadi perkara yang terbaik adalah no commentlah," katanya.

MBT: Dari forum Whatapps ke wacana terbuka untuk Terengganu

Posted: 28 Oct 2016 06:12 AM PDT

MBT menganjurkan wacana dari orang Terengganu untuk orang Terengganu pagi esok.MBT menganjurkan wacana dari orang Terengganu untuk orang Terengganu pagi esok.
Kalau selama ini MBT atau kumpulan perbincangan Minda Baru Terengganu (MBT) sibuk berbincang di Whatapps sahaja, esok mereka meluaskan perbincangan ke forum terbuka pula.
Esok MBT, sebuah NGO yang sangat prihatin dengan nasib negeri Terengganu itu akan menganjurkan wacana ilmu terbuka "Dari orang Terengganu untuk orang Terengganu" pula bagi membincang tentang masa depan negeri itu.
Mereka menganjurkan forum bertajuk "Halatuju Terengganu Pasca PRU-14" dengan menjemput dua anak Terengganu yang kini terkenal di luar negeri itu. Ahli parlimen Pandan, Rafizi Ramli dan Profesor Dr Mohd Nazari Ismail dari Universiti Malaya akan menjadi penal forum itu.
Wacana itu akan diadakan Sabtu 29 Oktober di sebuah hotel di Tanjung dan bakal bermula jam 9.30 pagi.
Sebelum ini, program ini menjadi kecoh apabila nama Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu dikaitkan dengan wacana ini sehingga ia terpaksa dinafikan.
Padahal ia hanya berasas sebuah poster yang dikatakan palsu.
MBT sejak beberapa tahun kebelakangan ini menjadi tapak forum dalam Whatapps yang mengumpulkan pelbagai pihak termasuk pemimpin parti politik, bekas pegawai kanan kerajaan negeri dan juga aktivis masyarakat yang berkait dengan negeri Terengganu.
Mereka berdebat secara terbuka pelbagai isu sehingga kadang-kadang bergaduh dalam kumpulan itu.

Jangan salahkan pihak lain, Najib punca tanggapan negatif pada negara

Posted: 28 Oct 2016 06:09 AM PDT


Khalid SamadKhalid Samad
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dinasihati agar tidak menyalahkan pihak lain berhubung persepsi negatif pihak luar terhadap ekonomi dan politik negara ini kerana imej negara di peringkat antarabangsa terjejas teruk akibat tindak tanduk beliau sendiri.
Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad berkata, ingatan Najib ketika membentangkan Bajet 2017 bahawa ekonomi sesebuah negara sangat berkait rapat dengan persepsi memang benar dan tepat, namun tindakannya menyalahkan pihak lain kerana "melemahkan dan mengkhianati ekonomi" negara adalah menyimpang daripada hakikat sebenar.
"Apa yang dikatakan Datuk Seri Najib adalah amat benar dan tepat. Dalam soal membuat keputusan berhubung mana ingin dilabur, tiada yang lebih penting selain persoalan persepsi pelabur terhadap negara Malaysia dan khususnya, kerajaan Malaysia.
"Sekiranya diyakini bahawa Malaysia mempunyai suasana dan iklim ekonomi yang subur, dengan rakyatnya yang terlatih dan berdisiplin, serta adanya sebuah kerajaan yang adil dan saksama, maka mereka akan mempunyai keyakinan untuk melabur di negara kita," ujar Pengarah Komunikasi Amanah Nasional itu.
Malangnya tambah Khalid, persepsi buruk terhadap suasana ekonomi Malaysia yang sudah bertapak di seluruh dunia bukan dibina oleh pembangkang atau mana-mana pihak tidak bertanggungjawab, sebaliknya berpunca daripada tindak-tanduk Perdana Menteri dalam menangani isu 1MDB.
"Hasil cara ianya (skandal 1MDB) diuruskan, Malaysia diyakini ramai sebagai negara yang diperintah oleh pencuri dan perompak," tegas beliau.
Khalid menambah, tuduhan bahawa Malaysia adalah sebuah negara 'kleptokrasi' (pemimpin mencuri harta rakyat) bukan dibuat oleh sebarangan pihak dan dilakukan secara senyap malah dikemukakan Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat dan dilaporkan di seluruh dunia.
"Begitu juga ianya bukan berlaku sekadar melalui kata-kata. Sebaliknya ada bank yang ditutup dan ada pegawai-pegawai yang ditahan dan didakwa. Ada harta yang dirampas dan Jabatan Peguam Negara beberapa negara - bukan hanya satu dua -digerakkan untuk melakukan siasatan.
Read More / Baca Lagi >>

Pemimpin BN semua hipokrit, kata Dr Mahathir

Posted: 28 Oct 2016 06:05 AM PDT

Merekalah sebab mengapa Najib masih bertahan, kata bekas perdana menteri itu
mahathir-bn-1
PETALING JAYA: Pemimpin Barisan Nasional (BN) semua hipokrit kerana terus menyokong Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak walaupun mereka sedari kesalahannya, kata Dr Mahathir Mohamad.
Dalam catatan blog hari ini, bekas perdana menteri itu berkata pemimpin BN yang menguar-uarkan Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali memutuskan Najib tidak bersalah berhubung hutang 1Malaysia Development Berhad, cuba memperbodohkan diri sendiri dan orang lain.
"Mereka sebenarnya cuba menipu diri dan menipu masyarakat. Mereka bersikap hipokrit.
"Mereka tahu tindakan Pendakwa Raya menghalang proses perundangan adalah salah," kata Mahathir, dan menambah amat malang kita mempunyai wakil rakyat dan pemimpin masyarakat "hipokrit" yang terus menyokong Najib.
Katanya di negara lain, pemimpin yang berada dalam kedudukan Najib akan meletak jawatan atau digantung sementara disiasat.
Beliau turut memetik dakwaan bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mendakwa bekas peguam negara Tan Sri Gani Patail memaklumkan kepadanya akan berbilion ringgit yang dimasukkan ke dalam akaun AmBank milik Najib, ketika mereka masih dalam kerajaan.
"Sekarang (bekas menteri kewangan II) Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah pula menyoal berkenaan 1MDB dan pengurusannya," tambah Mahathir.

Saya sudah letih minta bajet Persekutuan, kata Adnan Satem

Posted: 28 Oct 2016 05:55 AM PDT

Saya letih minta peruntukan dari Persekutuan, kata Adnan Satem Saya letih minta peruntukan dari Persekutuan, kata Adnan Satem

"Saya sudah letih. Saya mula jemu meminta peruntukan daripada Kerajaan Persekutuan untuk membantu penduduk luar bandar.
"Mereka sering kata tidak cukup peruntukan. Ya memang benar… dan kita faham akan situasi ekonomi sekarang," kata Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adnan Satem sebagaimana dilaporkan Sarawakvoice.com.
Kerana itu, katanya, beliau tidak akan menunggu Kerajaan Persekutuan untuk projek mega negeri ini seterusnya, sebaliknya akan mencari sendiri dana untuk membiayai projek itu, tanpa terlalu mengharapkan Kerajaan Pusat.
Berucap ketika merasmikan persidangan Pewakilan Tritahunan Ke-4, Parti Rakyat Sarawak (PRS) di sini hari ini, Adenan berkata, projek mega yang dimaksudkan itu ialah jajaran pesisir pantai, yang akan menjadi penghubung kepada semua pusat bandar di kawasan luar bandar negeri ini.
"Untuk tujuan itu, (James) Masing dan (Wong) Soon Koh akan ke China untuk mendapatkan cadangan pembinaan jalan raya pesisir pantai itu," katanya.
Kerajaan Negeri tambahnya, akan menggunakan rizab simpanan RM1 bilion untuk kemudahan asas penduduk luar bandar untuk menjayakan projek tersebut.
"Kita membuat keputusan ini kerana kita mahukan penduduk luar bandar di negeri ini mendapat manfaat daripada projek kerajaan, sebagai membalas kesetiaan mereka kepada Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya lalu.
Tegasnya, jika kerajaan Persekutuaan boleh memajukan keretapi laju, tidak mustahil mereka boleh membantu komitmen Kerajaan Negeri dalam menyediakan laluan jalan raya di luar bandar selain bekalan elektrik dan air untuk semua sekolah yang tiada kemudahan asas itu.
Read More / Baca Lagi >>

Najib tuduh Dr Mahathir hasut rakyat, pecah belah Melayu

Posted: 28 Oct 2016 05:54 AM PDT

Najib menuduh Dr Mahathir menggunakan alasan perjuangan Umno sudah berbeza sebagai alasan menarik orang masuk ke dalam partinya.
najib-mahathir-m
KUALA LUMPUR: Perdana menteri hari ini membidas tindakan seorang pemimpin senior yang semakin lantang menentang kepimpinannya sehingga berani menghasut rakyat.
Walaupun tidak berkata secara jelas, dipercayai ia merujuk kepada Tun Dr Mahathir Mohamad.
Datuk Seri Najib Razak menerusi blognya berkata, semua tuduhan yang diterimanya hari ini sama dengan tuduhan yang dilemparkan terhadap Dr Mahathir semasa beliau menjadi perdana menteri.
"Sejak akhir-akhir ini, ada seorang pemimpin lama mula menghasut rakyat, mengatur langkah dari dalam dan luar negara untuk menuduh saya dengan perkara-perkara yang sama beliau dituduh semasa beliau berkuasa," kata beliau.
"Beliau menuduh perjuangan parti saya sudah lari daripada perjuangan beliau dahulu sebagai alasan untuk menarik orang masuk ke dalam parti beliau dan memecahbelahkan orang Melayu," katanya.
Mengakui perjuangannya dengan Dr Mahathir berbeza, Najib juga sentiasa berusaha memajukan agama, bangsa dan negara sepanjang 40 tahun perkhidmatannya.
Beliau mempersoalkan apakah usaha kerajaan di bawah pimpinannya seperti membina infrastruktur yang bertujuan meningkat ekonomi dan taraf hidup rakyat tidak dianggap sebagai satu perjuangan.
"Apakah usaha kami membina infrastruktur seperti MRT, BRT, LRT, Lebuhraya Pan Borneo, Rapid Pengerang, kota Iskandar untuk meningkatkan ekonomi dan taraf hidup rakyat, bukan satu perjuangan?
"Apakah penyediaan bantuan kerajaan seperti Teraju, Tekun, bantuan-bantuan 1Malaysia, PR1MA, e-Kasih, UTC, RTC untuk kemudahan rakyat bukan satu perjuangan?"
Read More / Baca Lagi >>

Parti Tetap Tipu Walaupun Ada Had Pembiayaan Politik - Abdul Rashid

Posted: 28 Oct 2016 05:47 AM PDT

Tak Boleh Buat Projek Bila Parlimen Bubar - Abdul Rashid

Posted: 28 Oct 2016 05:46 AM PDT

Comments (0)