Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 10:20 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Hutang kerajaan Umno@Bn RM655 bilion tetapi terurus, sembang Najib

Posted: 24 Oct 2016 09:47 PM PDT

Pinjaman yang dibuat membiayai perbelanjaan pembangunan dan produktif, kata perdana menteri.
KUALA LUMPUR: Sehingga akhir Jun tahun ini, kedudukan hutang kerajaan berjumlah RM655.7 bilion atau 53.2% daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK), kata Datuk Seri Najib Razak.
Menurutnya, hutang kerajaan persekutuan kekal terurus dan dikategorikan sebagai negara keberhutangan sederhana.
Perdana menteri berkata daripada jumlah itu, sebanyak 95.9% atau RM628.8 bilion merupakan hutang domestik sementara 4.1% atau RM26.9 bilion adalah pinjaman luar pesisir.
"Hutang yang dibuat oleh kerajaan persekutuan bertujuan untuk membiayai defisit berikutan kekurangan hasil bagi menampung perbelanjaan pembangunan kerajaan.
"Pinjaman yang dibuat untuk membiayai perbelanjaan pembangunan ini adalah perbelanjaan yang produktif, yang dapat menyokong pertumbuhan ekonomi dan dapat memanfaatkan rakyat seperti pembinaan sekolah, hospital, jalan raya dan empangan," katanya ketika sesi Waktu Pertanyaan Menteri (MQT) pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.
Beliau menjawab soalan Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid (BN-Kota Tinggi) mengenai jumlah hutang negara dan jumlah jaminan kerajaan berasaskan pembentangan Bajet 2017 pada Jumaat lepas.
Najib yang juga menteri kewangan berkata perbelanjaan pembangunan itu secara tidak langsung turut memberi manfaat kepada sektor swasta melaksanakan pelbagai program dan aktiviti ekonomi.
Dalam pada itu, beliau berkata jumlah jaminan yang diberikan oleh kerajaan sehingga Jun 2016 adalah sebanyak RM180.9 bilion atau 14.7% daripada KDNK.
"Jaminan tersebut diberikan terutamanya kepada entiti awam yang melaksanakan projek infrastruktur seperti Prasarana dan PTPTN (Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional) yang terlibat dalam pembinaan infrastruktur seperti LRT, MRT dan penyediaan pinjaman pelajaran untuk pendidikan peringkat tinggi," katanya.
Beliau berkata kerajaan terus komited untuk memastikan paras hutang tidak melebihi 55% daripada KDNK
Read More / Baca Lagi >>

Selepas Pendedahan Mengenai 1MDB, Husni Mula Diserang..

Posted: 24 Oct 2016 09:44 PM PDT


Media atas talian yang berada di bawah Pejabat Perdana Menteri (PMO) mula menyerang bekas bekas menteri kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah ekoran pendedahan penipuan dijalankan oleh syarikat sarat hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) semalam.

Husni yang tidak lagi berada dalam Kabinet akhirnya membuat pendedahan terbuka membabitkan syarikat yang diterajui oleh bekas bosnya itu, Datuk Seri Najib Razak.

Lebih mengejutkan, Husni mempersoalkan banyak urus niaga meragukan melibatkan syarikat tersebut walaupun suatu ketika dahulu ditugaskan dalam plan rasionalisasi syarikat kontroversi itu.

Media atas talian, Mykmu.net antara yang mula memainkan artikel menghentam Husni apabila mempersoalkan tindakannya semalam walhal selama ini beliau yang lantang mempertahankan 1MDB dan ditugaskan memberi penerangan berhubung syarikat tersebut.

"Kepada Datuk Seri Husni Hanadzlah usahlah mempertikaikan apa yang berlaku di MOF sepanjang 8 tahun lalu kerana seperti kata pepatah, meludah ke langit kena muka sendiri juga.-MYKMU.NET," tulis komentar dilaman tersebut.

Media tersebut juga mendakwa Husni sebenarnya terkilan apabila tidak lagi dilantik dalam Kabinet sebagai punca beliau mula menyerang 1MDB.

"Dari keseluruhan ucapan di Parlimen semalam, Husni sebenarnya bertindak dalam keadaan "sour grapes" kerana tidak disambung jawatan di Kementerian Kewangan dan kerana dikritik di media sosial.

"Jadi soalan-soalan mengenai 1MDB sebenarnya lebih kepada balas dendam Husni kepada orang tertentu yang beliau anggap telah menyerang beliau, bukannya kerana mahu mencari kebenaran atau mendedahkan kebenaran.
Read More / Baca Lagi >>

Perbaiki cuti perayaan untuk pelajar - gesa MP Kapar

Posted: 24 Oct 2016 09:41 PM PDT

Akhirnya Najib Razak menjawab HUTANG NEGARA di Parlimen

Posted: 24 Oct 2016 09:32 PM PDT

Enam terkorban kebakaran di ICU Hospital Sultanah Aminah - Polis

Posted: 24 Oct 2016 09:31 PM PDT

Selepas ‘suntikan’ bajet, Anak Dara mahu buka kedai

Posted: 24 Oct 2016 09:23 PM PDT

Siti Hajjar berkata beliau dibanjiri pelbagai mesej selepas disebut Najib dalam ucapan bajet.
siti-hajjar-nasi-lemak-anak-dara
KUALA LUMPUR: Peniaga "Nasi Lemak Anak Dara" Siti Hajjar Ahmad ternyata bukan sensasi viral semata-mata, dan kini memasang impian membuka kedai makanannya sendiri.
Beliau sedang giat mengumpul modal bagi merealisasikan matlamat itu.
"Kini saya ada membuat penghantaran ke syarikat. Kalau cukup modal, saya bercadang nak buka kedai supaya lebih senang mengendalikan perniagaan, seperti memasak.
"Insya Allah, tetapi kena kumpul modal dahulu," katanya kepada FMT.
Segalanya bermula buat gadis kelahiran Kedah berusia 24 tahun itu selepas kisahnya dikompaun RM300 oleh Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) kerana berniaga tanpa lesen bulan lalu tersebar meluas di internet.
Sejak itu, namanya mula disebut dan Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali sendiri berkunjung ke gerainya bagi menyerahkan borang permohonan lesen berniaga.
Jumaat lalu, Datuk Seri Najib Razak turut menyebutnya dalam pembentangan Bajet 2017 sebagai contoh graduan muda yang berani berniaga.
Keesokannya, Siti Hajjar dilaporkan berjaya menjual hampir 1,000 bungkus nasi lemak, berbanding 300 pada Khamis dan 600 pada Jumaat.
Menyifatkan pengalaman disebut Najib itu sebagai "sukar dipercayai", graduan jurusan Kejuruteraan Elektronik Universiti Tun Hussein Onn itu berkata dia masih berhadapan dengan tumpuan media dan orang ramai.
Read More / Baca Lagi >>

Setiausaha Sarawak dilantik jadi ahli lembaga pengarah Petronas

Posted: 24 Oct 2016 09:19 PM PDT

Morshidi berkata, tanggungjawabnya ialah membawa balik sebarang perkara yang memerlukan perbincangan lanjut kepada kerajaan negeri Sarawak.
Mohamad-Morshidi-Abdul-Ghani
PETALING JAYA: Setiausaha kerajaan negeri Sarawak, Tan Sri Mohamad Morshidi Abdul Ghani dilantik untuk menganggotai Lembaga Pengarah Petronas.
Morshidi yang dipetik Borneo Post Online hari ini berkata, beliau sudah menerima surat pelantikan dan akan mewakili Sarawak dalam lembaga pengarah syarikat minyak negara itu yang kini mempunyai 15 anggota.
"Sebagai ahli lembaga mewakili Sarawak, tugas saya ialah membawa balik apa-apa yang memerlukan perbincangan lanjut kepada kerajaan negeri."
Pelantikan seorang rakyat Sarawak ke Lembaga Pengarah Petronas, satu daripada 7 perkara yang dipersetujui antara Putrajaya, Petronas dan kerajaan negeri Sarawak, Ogos lalu.
Perjanjian 7 perkara itu dibuat, susulan rasa tidak puas hati Sarawak terhadap tindakan Petronas kurang memberi keutamaan kepada penduduk tempatan dalam operasi syarikat di negeri terbabit.
Ini seterusnya membawa kepada pembekuan permit kerja kakitangan Petronas dari Semenanjung Malaysia.
Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem kemudiannya mencapai persetujuan 7 perkara yang antara lain menyaksikan seorang wakil negeri itu akan dilantik sebagai ahli lembaga pengarah Petronas.
Read More / Baca Lagi >>

SARANAN "BIJAK" SEORANG KJ

Posted: 24 Oct 2016 09:17 PM PDT

Kontrak penganjuran Fomula 1 di Litar Sepang adalah sehingga 2018 dan ketika nasib perlumbaan itu dijangka diputuskan pada minggu depan berikutan kemerosotan jualan tiket yang mendadak sejak 2014 yang lalu, Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin pantas menyarankan agar perlumbaan itu segera diberhentikan.

Saya rasa kita perlu berhenti menganjurkan perlumbaan Formula 1, sekurang-kurangnya untuk sementara waktu. Kos terlalu tinggi, pulangan terhad, kata beliau,

Tampak dengan saranan KJ itu seperti satu lagi legasi Tun Mahathir Mohamad bakal dilenyapkan.
Dua minggu lalu, Mokhzani Mahathir diminta meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Litar Sepang, kini perlumbaan Formula 1 di negara ini yang merupakan cetusan idea Tun Mahathir pula mahu dimangsakan.

Saranan KJ mahu menghentikan perlumbaan Formula 1 pula hanya menyusul beberapa hari setelah Najib mengumumkan "kematian"  visi Wawasan 2020 untuk digantikan dengan impian Transformasi Nasional 2050 atau TN50 sebagaimana yang diumumkannya  dalam pembentangan Bajet 2017.

Dari segi pertimbangan kos dan bagi  menjimatkan perbelanjaan wang negara di ketika suasana ekonomi sedang suram, saranan KJ itu tidaklah  sukar untuk difahami. Ada logik dan rasionalnya.
Read More / Baca Lagi >>

Shafie kecewa hartanah negara dijual 60 peratus kepada China oleh kerajaan Umno@Bn

Posted: 24 Oct 2016 08:58 PM PDT

Isu DOJ & 1MDB DAP Puchong Vs Speaker BN

Posted: 24 Oct 2016 08:54 PM PDT

Bahas Bajet 2017 MP Umno Tambun

Posted: 24 Oct 2016 08:53 PM PDT

Hutang Negara? itu tak termasuk hutang 1MDB - BN jawab (Najib, 1MDB)

Posted: 24 Oct 2016 08:52 PM PDT

Malaysia dikategorikan negara hutang sederhana sembang Najib

Posted: 24 Oct 2016 08:51 PM PDT

Malaysia Bernasib Baik Kerana Punyai Perdana Menteri Seorang Pencuri !

Posted: 24 Oct 2016 08:50 PM PDT

Geng Baju Merah Samseng Sengaja Mahu Cetuskan Rusuhan

Posted: 24 Oct 2016 08:50 PM PDT

Belanjawan Tinggi Tapi Duit Takde ... Tulis Atas Kertas Jer

Posted: 24 Oct 2016 08:49 PM PDT

Tun Mahathir Sekolahkan Najib Cara Lebih Baik Dari BR1M

Posted: 24 Oct 2016 08:48 PM PDT

Najib Tak Berani Nak Saman !

Posted: 24 Oct 2016 08:48 PM PDT

Negara DiPerintah Oleh Yang Amat Berhormat Pencuri !

Posted: 24 Oct 2016 08:47 PM PDT

Perihal Speaker halang perbahasan mengenai 1MDB

Posted: 24 Oct 2016 08:46 PM PDT

Baju Merah jadi alat untuk guna RUU MKN

Posted: 24 Oct 2016 08:35 PM PDT

Dr M hairan tapi gembira PDRM iringi beliau ke ceramah

Posted: 24 Oct 2016 08:35 PM PDT

Hospital Sultanah Aminah JB Terbakar

Posted: 24 Oct 2016 08:33 PM PDT

Video tingkat 2 Unit Rawatan Rapi HSA terbakar

Posted: 24 Oct 2016 08:32 PM PDT

Video Penuh Unit Rawatan Rapi tingkat 2 HSA terbakar

Posted: 24 Oct 2016 08:31 PM PDT

Comments (0)