Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 10:38 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Netizen desak polis ambil tindakan terhadap penganjur F1

Posted: 02 Oct 2016 10:30 PM PDT


Aksi warga asing ketika menyaksikan perlumbaan F1 di Sepang semalam menimbulkan kurang senang netizen mahu polis mengambil tindakan terhadap pihak penganjur.Aksi warga asing ketika menyaksikan perlumbaan F1 di Sepang semalam menimbulkan kurang senang netizen mahu polis mengambil tindakan terhadap pihak penganjur.
Netizen hari ini menggesa pihak berkuasa khususnya Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyiasat dan mengambil tindakan terhadap segelintir penonton Grand Prix (GP) Formula Satu (F1) Malaysia di Sepang yang dikatakan menghina dan mengaibkan Jalur Gemilang semalam.
Beberapa komen di Facebook Yayasan Keperihatinan Komuniti Malaysia (YKKM)rata-rata marah dengan tindakan penonton F1 yang dipercayai warga asing, menghina Jalur Gemilang dengan menjadikan bendera Malaysia itu sebagai seluar dalam.
Mereka juga menuntut agar pihak penganjur F1 di Sepang dikenakan tindakan kerana tidak dapat menjaga kelakuan penonton mereka yang hadir.
Seorang netizen, Mohd. Zaine Md. Sharif turut memuat naik komen: "Bangsa apa ini ... Tidak hormat negara kita ???" manakala Mohamad Farid pula memberikan komen "Melampau..pihak pgurusan (pengurusan) mne (mana?)".
Dalam pada itu, Srikandy Osanthy Nunha Salia yang turut marah dengan insiden berkenaan memuat naik status "indeed immoral and insulting state malaysia (Memang tidak bermoral, menghina negara Malaysia" manakala Mohd. Din Daud pula menyatakan "OH negara ku ... ke mana perginya penganjur... atau ini salah satu slot yang penganjur selitkan..."
Sementara itu di laman Twitter, Ranes Subramaniam (@ranes1985) pula memuat naik status: "Action should be taken on them. Very disrespectful towards the National Flag. @PDRMsia @themmailonline @UMonline @BuletinTV3 (Tindakan perlu diambil terhadap mereka. Tidak menghormati bendera kebangsaan"

Kisah Zahid Hamidi dan Bersih 5

Posted: 02 Oct 2016 05:40 PM PDT

Oleh Mohd Sayuti Omar
Pushhh... sehari dua ini sibuk sedikit, ada kerja besar dalam hidup saya - menulis dan menyiapkan buku terbaharu, pertama untuk tahun 2016. Tahun ini hanya tinggal dua bulan lebih sahaja lagi. 

Tahun Hijri pula sudah melangkah ke tahun baharu 1438. Sepanjang tahun ini (20016) saya belum menghasil atau menerbitkan apa-apa buku. Jadi saya kena penuh kelendar yang hampir ditutup ini.

Buku terakhir ialah; Nasib: Pas, Amanah dan Najib dalam PRU14. Buku itu terbit diakhir tahun lepas. Sedang elok selesai proses penerbitan berurusan dengan pencetak saya masuk wad, dan terpaksa melayan diri berbulan-bulan. Kerja rutin menerbitkan buku jadi tertangguh. Urusan pengedaran dan penjualan buku itu juga terjejas.

Alhamdulilah, dengan masa tersisa ada dua bulan setengah ini saya sedang menyiapkan buku mengenai analisis Piraum ke-14 di samping menduga dan memfirasatkan siapakah yang akan menjadi PM sebagai mengganti Najib Razak. Setakat ini penulisan lancar dan laju serta melekakan sehingga ada kala terabai makan dan minum telan ubat sekali.

Gara-gara itu sudah pasti blog dan media sosial lain tertinggal oleh saya. Isu pula banyak dan cepat berlalu bagaikan hujuh di awal Disember. Semua isu menarik untuk diulas, diberi pencerahan serta justifikasi mengikut laras pemikiran kita, saya.

Permainan dan percaturan politik bangsa kian kronik dan kronik.

Ada dua isu yang menarik perhatian saya dan perlu diulas tetapi kerana kengkangan masa ia terlepas atau hampir terlepas. Pertama isu penampilan Zahid Hamidi di persidangan PBB. Isu bahasa dan wibawa Zahid sebagai TPM.

Ucapannya panjang lebar dalam bahasa Inggeris. Penampilan Zahid berucap dalam bahasa Inggeris itu menjadi isu. Ada yang menyinis dan ada yang memuji Zahid. Ada yang kata bukan soal ketidakfasihan beliau dalam bahasa Inggeris perlu diketengahkan, tetapi isi ucapannya itu perlu dinilai.

Saya setuju soal ketidakfasihan bahasa Inggeris Zahid. Dia bukan berlajar dalam aliran Inggeris pun. Alirannya ialah bahasa Melayu sedikit Arab. Tidak seperti Najib belajar di luar negara atau seperti anak-anak bangsawan lain yang berpeluang mendalami bahasa Inggeris berfikir bahkan berbudaya Inggeris. Saya setuju juga apa harus dinilai ialah intisari ucapannya.

Dalam hal ini saya mengambil sikap berkecuali dalam dua keadaan itu. Bagi saya yang setuju sangat kalau bahasa Melayu dimartabatkan di arena antarabangsa. Cara memartabat itu selain daripada memurnikan sebutannya ialah menjadikan ia alat pertuturan menyampaikan hujah dan pandangan yang baik.

Kenapa Zahid tidak berucap dalam bahasa Melayu? Kenapa harus memilih bahasa Inggeris? Tidak ada alasan kalau hendak katakan pendengarnya (delegasi) tidak faham sebab ia ada penterjemah. Dalam hal ini bagi saya Zahid tidak mempunyai jatidiri yang kental mengenai bahasanya sendiri. Dia berasa rendah diri, tidak yakin dan berasa jatuh nilai kalau bertutur dalam bahasa Melayu.

Pemikiran Zahid masih lagi pemikiran lama yang tidak harus lekat kepada bakal PM.

Walhal Zahid patut menjual bahasa dan harga dirinya di sidang berkenaan. Belum pernah ada penutur dari Malaysia yang bercakap bahasa Melayu dalam sidang PBB? Semua bercakap dalam bahasa Inggeris. Selain mereka kebetulan mendapat dididikan Inggeris, mungkin mereka juga rasa rendah diri kalau berucap dalam bahasa Melayu. Seperti apa dialami Zahid itu. Maka walaupun sebutannya tidak betul tetapi janji dia boleh menyembur kata-kata tertulis dalam bahasa Inggeris.

Pada tahun 70an kalau tidak salah, pernah seorang wakil dari Malaysia yang mendapat peluang berucap dalam satu sidang PBB menggunakan bahasa Arab. Orang itu ialah Ibrahim Azmin, bekas wakil rakyat Kuala Nerus. Dia memang belajar di Arab, Ummu Qura Makkah. Hairan juga saya kenapa dia tidak mahu bercakap dalam bahasa Melayu sling Terengganu? Kalau itu boleh dibanggakan tentu ada kelainan penutur dalam sidang PBB, hanya itu sahajalah.

Mengenai isu Zahid dan bahasa Inggeris ini, saya sudah lepas komen sinis saya dalam twiter berbunyi: bahasa Inggeris Zahid sudah ada peningkatan. (Peningkatan di sini bunyi "idran" Jawanya kurang. Mungkin sebelum ke PBB dia sudah berlatih menyebut sling bahasa Inggeris ala PBB dengan rajin dan bersungguh. Lain kali kita mahu dengar Zahid berucap dalam bahasa Melayu di PBB pula seperti mana Seokarno dari Indonesia yang tidak pernah memperkecilkan bahasanya walaupun di mana dan di hadapan siapa pun beliau berpidato.

Demikian Karno yang berani dan tidak heran kepada mana-mana bangsa. Dia adalah petriotik yang sejati.

Bersih 5

Isu kedua menarik juga ialah mengenai road show pramula Bersih 5 yang diadakan di beberapa buah bandar besar pada hari Sabtu. Melihat kepada catatan dan pemasukan foto aktiviti itu di muka buku meriah sekali. Sambutannya rata-rata dalam skala kecil sahaja. Tetapi yang penting ia meriah dan menggambarkan rakyat sedia bangkit. Antara yang sempat dibaca road show atau dalam bahasa lain kerahan di buat di Perlis, Kota Bharu, Melaka, Pulau Pinang dan juga di Teluk Intan.
Read More / Baca Lagi >>

MyKmu dan dedak2nya.

Posted: 02 Oct 2016 05:39 PM PDT

Oleh Zaharin Mohd Yasin
Antara ilmu politik yang dipelajari dalam bidang komunikasi politik ialah pembelajaran 'penyebab krisis'. UMNO sekarang menjadi parah kerana disebabkan oleh persepsi.
Antara penyumbang persepsi yang menyebabkan UMNO rosak sekarang ialah yang ditulis oleh dua sumber satu dari portal MyKmu atau saya panggil MyKemut (milik penuh PMO) dan cybertrooper JASA (milik penuh pemikir) mereka mempayung tidaklah sampai ribuan tetapi puluhan ayam kampong yang diberikan dedak.. Jika ayam laga.. yang dibawa ke gelanggang sabung.. Tak kan cara menulis begitu. Berapa hari ini saya mengumpan mereka masuk.. dan mereka dengan lahapnya memakan umpan saya.. Saya amat sukacita kerana umpan saya di makan oleh pelahab dedak ini. Saya memerlukan bukti dan fakta dalam tuduhan saya.
Mereka ini tidak mengenal musuh.. musuh kepada mereka yang menulis atau memberi komen kepada pemberi dedaknya dan organisasi yang mereka berpayung dan pemberi stok dedak.. Mereka akan menyerang tanpa membuat kajian forensik.. jauh sekali untuk membuat DNA. Maka sesiapa yang menyerang pertama konunnya boss dia nombor 1.. ia itu Najib Razak dan kedua sumber mana yang bagi dedak. Akan diserang disemua penjuru.
Jika mereka tahu saya.. dan membaca secara forensik dan buat kajian DNA.. Saya jelas seorang penyokong UMNO yang tegar dan membela pemimpin saya. Tetapi apa yang saya tulis dia membaca saperti sebelah keping duit siling tanpa melihat keduanya keping.
Penyerangan itu banyak kepada 'Character assassination' dan 100% adalah fitnah dan diadakan.. Inikah cara berperang mereka?.. Maka secara nyata bahawa kedua portal dan orang yang menulis dalam dua platform memang sah sebagai pembawa fitnah.. Jika orang UMNO saperti saya pun tak membaca tulisannya.. Adakah anda fikir semua pembaca khasnya yang punya pendidikan akan membaca dan berubah hati atau kata budak sekarang beralih arah akan menyokong UMNO.
Read More / Baca Lagi >>

Muhyiddin mahu Pakatan Harapan, Pas bersatu untuk menang PRU

Posted: 02 Oct 2016 05:37 PM PDT

Tan Sri Muhyiddin Yassin (tiga dari kiri) bersama kepimpinan utama Pas dalam ceramah yang diadakan pada malam tadi.Tan Sri Muhyiddin Yassin (tiga dari kiri) bersama kepimpinan utama Pas dalam ceramah yang diadakan pada malam tadi.
Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) mencadangkan supaya satu bentuk kerjasama dapat dijalinkan secara rasmi dalam Pakatan Harapan khususnya dengan Pas bagi mewujudkan gelombang perubahan besar ke arah pembentukan kerajaan baharu pada pilihan raya umum (PRU) akan datang.
Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pihaknya bersedia untuk bersama-sama dalam apa keadaan sekali pun dan optimis segala perbezaan yang ada di antara parti serta perkara berbangkit dapat diselesaikan melalui rundingan secara terperinci.
"Gandingan kerjasama secara rasmi ini saya kira dapat membantu kita capai kejayaan pada PRU akan datang dan apabila adanya kerjasama dengan Bersatu dan lain-lain parti, ia sebenarnya satu bentuk pengiktirafan tentang peranan boleh dimainkan secara bersama-sama.

"Saya percaya sudah sampai masanya untuk dijalinkan kerjasama dalam bentuk lebih konkrit. Mana mungkin Bersatu dan parti-parti lain boleh bersendirian (memenangi PRU)…tidak mungkin…tidak boleh, yang boleh ialah gabungan serta gandingan semua parti dalam pakatan.
"Walaupun sedikit atau banyak, apabila dikumpulkan maka jumlahnya memadai untuk cukupkan bilangan (kerusi bertanding), maka cara itulah kita boleh buat supaya kita sama-sama dapat laksanakan.
"Saya tahu cabarannya besar tetapi kita boleh ketepikan berbezaan antara kita dan melihat ke depan. Lebih penting kemuafakatan ini serta formula satu lawan satu mampu membantu memenangi PRU akan datang, gelombang besar yang mahu lihat perubahan," katanya ketika berucap pada Harap 3.4, di Kemasek, pada  Sabtu seperti  lapor portal media Sinarharian.
Penampilan mantan timbalan perdana menteri yang juga Ahli Parlimen Pagoh ke program tersebut merupakan penampilan sulungnya di pentas Pas dan Harap 3.4 berlangsung selama empat hari berakhir 1 Oktober dianjurkan Pas Terengganu.
Read More / Baca Lagi >>

Tun M teruskan ucapan walaupun siren ‘polis’ dibunyikan

Posted: 02 Oct 2016 05:26 PM PDT

Program Jelajah Penerangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) di Pahang malam tadi didakwa berlakunya sentimen sabotaj oleh pihak tidak bertanggungjawab.
Ia susulan bunyi siren yang menyamai siren polis ketika bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad tampil berucap pada sesi ceramah.

img_20161002_232150_289Bagaimanapun, Tun Mahathir tenang dengan insiden berkenaan dan tetap meneruskan ucapan beliau berhubung pendedahan skandal kewangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
"Mereka nak buat bunyi apa pun, saya tetap teruskan," katanya mendapat tepukan meriah hadirin.
Siren yang dibunyikan selama 15 saat itu berakhir tanpa berlakunya sebarang insiden tidak diingini.
Namun, tiada sebarang maklumat lanjut berhubung sumber bunyi siren berkenaan.
Dalam perkembangan itu, penganjuran siri jelajah kali ini berjaya menghimpunkan hampir 5,000 hadirin walaupun ia diadakan di salah satu kubu kuat Umno Barisan Nasional.
Perkembangan positif ini diyakini mampu meruntuhkan legasi Umno BN di Pahang sebagai negeri yang sinonim dengan Perdana Menteri.

Tun Mahathir sah hadir Bersih 5, tolak provokasi Umno

Posted: 02 Oct 2016 05:24 PM PDT

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengesahkan kehadirannya untuk turun berdemonstrasi dalam himpunan Bersih 5, 19 November ini.
Bagaimanapun katanya, pengajuran kali ini disifatkan agak 'terganggu' susulan provokasi melampau kumpulan merah, dinaungi Ketua Bahagian Umno Sungai Besar, Datuk Jamal Md Yunos.

344a5568"Seperti tahun lalu, saya turut serta dan tahun ini saya akan hadir juga. (Bersih 5).
"Tapi tindakan provokasi kumpulan baju merah itu dilihat cara ganas Jamal dan semudahnya pula (dia) mendapat pingat Datuk," sindir Mahathir.
Beliau bercakap kepada SelangorKini menerusi temubual esklusif di sebuah hotel sempena penganjuran Program Jelajah 1MDB, di sini.
Dalam perkembangan itu, kenyataan Mahathir kini dilihat senada dengan sokongan dizahirkan Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Timbalannya, Dato' Seri Mohamed Azmin Ali terhadap himpunan itu.
Mahathir sebelum ini bersama Tun Dr Siti Hasmah tampil pada demonstrasi himpunan Bersih 4, di Dataran Merdeka Kuala Lumpur, Ogos tahun lalu.
Kehadiran beliau pada himpunan rakyat itu sekali gus memberi tamparan hebat kepada pimpinan tertinggi Umno khususnya, Datuk Seri Najib Razak.
Bersih 2.0 menerusi pengerusinya, Maria Chin Abdullah berkata, penganjuran Bersih 5 diadakan sebagai desakan menuntut pembaharuan institusi dan sistem pilihan raya yang lebih bersih.

Juanda: Pengumuman kerajaan hiris hati saya

Posted: 02 Oct 2016 05:21 PM PDT

"Pengumuman bahawa projek jambatan yang menghubungkan Daerah Matu ditangguhkan sehingga tahun 2018 menghiris hati saya," demikian kata Adun Jemoreng, Datuk Dr Juanda Jaya.
Menerusi laman sosial Facebook, Juanda melahirkan rasa marah dan kecewa dengan penangguhan tersebut selepas ia diluluskan di bawah Rancangan Malaysia (RMK) ke-11.
Menurutnya, kenyataan Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusuf bukan sahaja mengguris hatinya malah penduduk di kawasan tersebut yang selama ini penyokong setia BN.
"Kasihan penduduk kita yang selama ini cukup setia. Setiap kali menunggu feri, suara kekesalan penduduk tidak dapat disembunyikan lagi.
"Alhamdulillah, telinga saya belum pekak untuk mendengar keluhan rakyat di bawah sana setiap minggu apabila melawat kawasan. Mulut saya pun tidak dapat bisu untuk bercakap tentang kepentingan rakyat yang juga adalah rakyat Malaysia," katanya.
Dr Juanda Jaya Beliau berharap rakyat di kawasan pesisir Melanau tidak dijadikan masyarakat kelas kedua.
"Kasihan rakyat di kawasan pesisir Melanau. Mereka juga dahagakan pembangunan seperti rakyat di bandar.
"Takkan kawasan kami tidak ada beza sejak dari sebelum merdeka lagi. Kalau ada yang tidak percaya, sila ke kawasan saya," katanya.
Tegasnya, permintaan penduduk Kampung Igan agar jambatan lalu dalam kawasan kampung diambil perhatian.
"Pegawai kerajaan yang terbabit memberi pandangan tentang lokasi jambatan diharap ingat bahawa kerajaan yang ada, dibentuk dengan undi orang kampung, bukan dengan senioriti.
"Ada mata jangan buta, ada telinga jangan pekak, ada mulut jangan bisu. Ingat, pembangunan dan politik berpisah tiada," katanya.

Skandal 1MDB: Jho Low dan beberapa individu lain akan didakwa di AS

Posted: 02 Oct 2016 05:18 PM PDT

Jho Low
Ahli perniagaan Jho Low antara individu utama  akan didakwa oleh Pendakwaraya Amerika Syarikat kerana terbabit dalam pengubahan wang haram di negara itu dalam masa terdekat.
Jho Low  yang juga  seorang warga negara Amerika Syarikat  itu dipercayai adalah proksi  kepada Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Mohd Najib Razak.
Kemungkinan nama lain yang terbabit dalam sebahagian tempoh kecurian berlaku termasuk Jasmine Loo (juga pemastautin di Amerika Syarikat); Riza Aziz (anak tiri Najib);Eric Tan (bertanggungjawab menguruskan pengubahan wang haram untuk Jho Low) dan Shahrol Halmi (Ketua Ekesekutif 1MDB).
Terdapat juga spekulasi Goldman Sach Asia Tenggara, Tim Leissner yang mendapat habuan USD600juta kerana meningkatkan pinjaman yang mencurigakan sebanyak USD6.5bilion juga dikatakan akan didakwa.
Sarawak Report (SR) pada Selasa lalu, dengan tajuk beritanya: 'Criminal Charges Imminent Over 1MDB- Jho Low Top Wanted' melaporkan akan mendedahkan lebih banyak tindakan sivil yang akan dikenakan oleh Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DOJ) untuk mengesan semula semua harta yang diperoleh melalui wang yang dicuri daripada rakyat Malaysia itu.
Khabar angin juga turut tersebar luas menyebut individu pertama yang akan dikenakan tindakan sivil oleh DOJ adalah Jho Low yang mewakili perdana menteri Malaysia sebagai 'penasihat' di 1MDB.
SR adalah portal media pertama mendedahkan peranan Jho Low menguruskan dana awal tahun lalu, walaupun Najib dan 1MDB menafikan Jho Low memainkan peranan menguruskan dana tersebut.
Malah dilaporkan juga Jho Low turut pernah menghadiri mesyuarat lembaga pengarah dan menyelia 'pelaburan' utama dan usahasama 1MDB itu- mengaut berbilion dollar AS dalam proses untuk membayar 'backhanders' melalui syarikatnya dan kemudian secara haram merampas melalui atas talian membabitkan syarikat perbankan di luar persisir seperti BSI,Coutts,UBS,Falcon, Standard Chartered dan ban-bank lain.
Walau bagaimana pun Najib selaku perdana menteri Malaysia, dilaporkan SR, mengunakan kedudukannya sebagai tokoh politik di negara init memainkan peranan dalam keputusan tersebut.
Terdapat juga sebab Najib telah mengunakan proksinya untuk semua tawaran habuan untuk membersihkan namanya di AS, yang mana penanda aras bukti diperoleh amat tinggi.
Mereka termasuk anak tirinya Riza Aziz lebih USD100juta ke dalam akaun syarikat peribadinya Red Granite untuk membuat filem Wolf of Wall Street (dibintangi Leonardo De Caprio), juga Pengarah Eksekutif Kumpulan Strategi 1MDB Jasmine Loo dan Ketua Pegawai Ekesekutif Shahrol Halmi dan Pengarah Eksekutif Casey Tang.
Read More / Baca Lagi >>

Pembangkang di Sabah di ambang kejatuhan, kata Rahman Dahlan

Posted: 02 Oct 2016 05:15 PM PDT

Rahman Dahlan berkata tindakan keluar beramai-ramai seolah-olah Adun dari pembangkang mengatakan 'PKR dan DAP adalah parti tidak berguna'.
Rahman-Dahlan_pakatan-harapan_600_2
KOTA KINABALU: Pakatan Pembangkang berada diambang kejatuhannya di Sabah berikutan tindakan beberapa wakil rakyat dan kepimpinan PKR dan DAP mengistiharkan keluar parti hari ini, kata Barisan Nasional (BN) Sabah.
Setiausahanya, Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata tindakan keluar beramai-ramai itu seolah-olah Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dari pembangkang mengatakan "PKR dan DAP adalah parti tidak berguna."
"Tetapi bukankah sebelum ini mereka menyanjung PKR dan DAP sebagai penyelamat rakyat Sabah?," katanya dalam kenyataan yang dipos melalui twitternya @mpkotabelud di sini.
Abdul Rahman, yang juga Ahli Parlimen Kota Belud, berkata demikian mengulas pengumuman Pengerusi PKR Sabah, Datuk Seri Lajim Ukin (Adun Klias), Adun Moyog, Terence Siambun (PKR) dan Adun Likas, Junz Wong (DAP) keluar dari parti masing-masing.
Turut meninggalkan parti masing-masing ialah Setiausaha Agung PKR Sabah, Datuk Maijol Mahap, Ketua Wanita PKR Sabah, Johair Matlani, Timbalan Pengerusi DAP Sabah, Joan Hoh serta Naib Pengerusi DAP Sabah, George Hiew.

CERAMAH PERDANA: MENGAPA AMANAH PILIHANKU?

Posted: 02 Oct 2016 05:07 PM PDT

Siri Jelajah 1MDB - 1 malaysia Dalam Bahaya "Bohong Yang Tak Berpenghujung" Simpang Kepayang, Bera, Pahang.

Posted: 02 Oct 2016 05:06 PM PDT

Saifuddin: Skandal Najib ‘popular’ di dunia, cemar imej Malaysia

Posted: 02 Oct 2016 05:15 AM PDT

Imej Malaysia di mata dunia terus tercemar susulan skandal dan penyelewengan membabitkan syarikat milik kerajaan, 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Ketua Setiausaha Sekretariat Pakatan Harapan, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, situasi tersebut sekali gus menimbulkan persoalan berhubung kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

img_20161002_180333_223"Isu 1MDB sekarang sudah menjadi buah mulut masyarakat antarabangsa seantero dunia.
"Persepsi masyarakat luar terhadap Malaysia bukan lagi seperti dulu, kalau dulu kita dihormati kerana ketokohan Tun Mahathir atau Saudara Anwar Ibrahim.
"Tetapi imej negara kita ini dimalukan ekoran skandal 1MDB dengan negara kita ini dibiarkan ditadbir Najib dan skandal kewangannya," katanya.
Beliau berkata demikian ketika berucap pada sesi penerangan ringkas Jelajah 1MDB di Felda Teriang 1, di sini petang ini.
Hadir sama, Ketua Wanita Keadilan, Zuraida Kamarudin, Ketua Cabang Bera, Zakaria Abdul Hamid dan Ketua Penerangan Cabang Bera, Hamzah Bawa.
Pendedahan media antarabangsa Wall Street Journal dan Sarawak Report mendedahkan wujudnya unsur penggubalan wang dan korupsi melibatkan kewangan 1MDB.
Susulan daripada itu, Saifuddin berkata 1MDB juga kini didakwa menanggung beban hutang melebihi RM40 bilion yang akhirnya menjerut leher rakyat.
"Jelaslah 1MDB ini hanya meletakkan situasi satu Malaysia dalam bahaya," katanya.

MANA SATU BOHONGNYA !!!

Posted: 02 Oct 2016 05:10 AM PDT

ANDA PERCAYA kata si pembohong AyahJib ini.
Kejap kata kukuh, lps tu tak memberangsangkan, kmudian tak bermasalah plok...

( 9 Apr. 2015 )
"Asas ekonomi Malaysia kekal kukuh"

( 22 Jan. 2016 )
"Saya memahami ekonomi negara ketika ini kurang memberangsangkan"

( 13 Apr. 2016 )
"Asas ekonomi mapan, tak bermasalah"

MANA SATU BOHONGNYA !!!

APA sebenarnya dah terjadi pada duit2 di perbendaharaan negara skrg ini !!!

Malaysia Kearah Krisis Kewangan....

Posted: 02 Oct 2016 05:07 AM PDT

JANGAN RISAU... pakar Menteri Kewangan Malaysia, Najib Razak kata asas ekonomi negara kita MAPAN, TAK BERMASALAH & KUKUH w'pun negara dilanda krisis ekonomi...

JIKA ASAS EKONOMI KUKUH, kenapa gadai aset2 pada negara komunis-China demi NAK LANGSAIKAN HUTANG 1MDB di bawah pemerintahan PALING KORUP BN Najib..!!

Lajim pimpin parti baru, tidak sertai Shafie

Posted: 02 Oct 2016 04:39 AM PDT

Bekas pemimpin tertinggi PKR Sabah Datuk Lajim Ukin berkata beliau akan memimpin sebuah parti baru dan tidak akan menyertai pertubuhan diketuai Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.
Menurut bekas timbalan menteri itu permohonan menubuhkan parti baru itu sudah dibuat di Pendaftar Pertubuhan pada 19 September lalu.
Proses itu kata Lajim dijangka tidak berdepan dengan sebarang masalah dan berharap ia akan diluluskan tidak lama lagi.
Bercakap kepada media di Kota Kinabalu Lajim menjelaskan partinya itu bagaimanapun tidak ada masalah bekerjasama dengan parti pimpinan Shafie.
"Apa yang penting ialah kita tidak mahu bertembung dan bersaing dengan pemimpin lain di kerusi sama.
"Kita boleh berunding dengan parti tempatan berbanding parti nasional (yang berpangkalan di semenanjung)," katanya dipetik Malay Mail Online hari ini.
Terdahulu Lajim mengumumkan keputusannya keluar dari PKR - bersama dua ADUN lain - bagi memimpin sebuah pergerakan baru berasaskan Sabah.
Mereka ialah ADUN Moyog yang mewakili PKR dalam pilihan raya sebelum ini, Terrence Siambun, serta Junz Wong (DAP - Likas).
Siambun menyatakan beliau akan menyertai parti pimpinan Shafie, manakala Wong belum membuat keputusan rasmi.
Lajim yang juga ADUN Klias memberitahu Sabah tidak sepatutnya dianggap sebagai 'simpanan tetap' kepada mana-mana kuasa politik yang mengharapkan sokongan rakyat negeri itu untuk menguasai Putrajaya.
Read More / Baca Lagi >>

Penganalisis: Pembiayaan politik terbuka baik untuk semua

Posted: 02 Oct 2016 04:37 AM PDT

Penyokong pembangkang diberi perlindungan supaya tidak menjadi mangsa kerajaan persekutuan atau negeri dan penyokong kerajaan tidak mendapat manfaat.
Mohamed-Mustafa-Ishak_political-fund128
PETALING JAYA: Cadangan parti politik mendedahkan sumber pembiayaan perlu disambut baik oleh semua kerana ia akan membantu mengukuhkan demokrasi dan ketelusan, kata penganalisis politik.
Mohamed Mustafa Ishak berkata, pengisytiharan sumber dana juga merupakan langkah baik mencegah rasuah.
Bagaimanapun, beliau menyarankan penyokong pembangkang diberi perlindungan supaya tidak menjadi mangsa kerajaan persekutuan atau negeri dan penyokong kerajaan pula tidak mendapat manfaat.
Bertindak balas kepada komen parti pembangkang yang menentang undang-undang pembiayaan politik, termasuk keperluan mengisytiharkan sumber dana, Mustafa berkata penderma yang menyokong parti pembangkang secara semula jadi tidak akan suka idea itu kerana takut tindak balas dari pihak kerajaan persekutuan atau negeri.
"Ia adalah satu kebimbangan yang wajar, tetapi kita juga perlu menitik berat pihak yang menerima wang daripada sumber yang tidak sah atau luar negara, seperti yang didakwa sesetengah orang," katanya.
"Jika kita objektif dan melihat dari semua perspektif, maka tindakan mengisytiharkan sumber pembiayaan adalah sesuatu yang baik. Syarikat yang menyokong kerajaan akan berada di bawah penelitian berat rakyat."
Kerajaan persekutuan dan negeri akan menghadapi kesukaran mewajarkan pemberian kontrak kepada penyokong mereka kerana boleh membawa syak kewujudan unsur jenayah.
Mustafa, yang juga ketua majlis politik, keselamatan dan hal ehwal antarabangsa dengan Majlis Profesor Negara berkata, undang-undang perlu diperkenalkan untuk melindungi mereka yang membiayai parti pembangkang sebaliknya pihak yang membiaya kerajaan tidak diberi sebarang manfaat.
Tambahnya, walaupun Barisan Nasional menguasai Kerajaan Persekutuan, parti-parti pembangkang seperti Pakatan Harapan dan PAS juga menguasai kerajaan negeri, maka pembaharuan yang dicadangkan tidak memihak kepada sesiapa.
Read More / Baca Lagi >>

Tidak perlu bubar Dun selesaikan mandat masih berbaki, kata AMK Selangor

Posted: 02 Oct 2016 03:59 AM PDT


Timbalan Ketua AMK, Zainol AbidinTimbalan Ketua AMK, Zainol Abidin
Angkatan Muda Keadilan (AMK) Selangor menegaskan langkah pembubaran awal Dewan Undangan Negeri (Dun) di negeri itu tidak perlu dilakukan.
Timbalan Ketuanya, Zainol Abidin berkata, mandat kerajaan negeri yang masih berbaki lebih kurang dua tahun tidak harus dikorbankan.
"Selesaikan mandat masih berbaki, tidak perlu tergesa-gesa, gabungan pembangkang juga longgar," katanya dalam forum di ibu negara hari ini.
Menurutnya, semua parti pembangkang perlu kembali kepada meja rundingan termasuk Pas.
"Biarlah pertemuan satu lawan satu dengan mengutamakan kepentingan rakyat mengatasi ego masing-masing," jelas Zainol lagi.
Walau bagaimanapun, Ketua Pemuda Amanah Selangor, Abbas Azmi berkata, tiada jaminan Pas yang pernah melakukan pengkhianatan kepada Pakatan Rakyat tidak akan mengulang situasi sama.
"Timbalan Presiden Amanah telah mengeluarkan kenyataan bahawa Amanah sedia bekerjasama dengan Pas demi kepentingan rakyat.
"Pendirian Amanah cukup jelas. Kita hendak bekerjasama dengan semua pihak untuk menjatuhi Umno-BN. Itu jelas. Terpulang pada pihak Pas atau pihak-pihak lain. Sejauhmana mereka merasakan Amanah penting bagi mereka," tegasnya.
Abbas berkata, Pas sebenarnya bertanggungjwab mencipta masalah dalam blok pembangkang sebelum ini.
Read More / Baca Lagi >>

Pas sedia bincang dengan Bersatu, PKR

Posted: 02 Oct 2016 03:54 AM PDT

KEMAMAN - Gabungan Pas bersama Bersatu dan PKR dilihat mampu membentuk formula berkesan untuk menumbangkan BN sekali gus memastikan berlakunya peralihan kuasa politik pada pilihan raya akan datang.
Pas sedia bincang dengan Bersatu, PKR
Pengarah Pilihan Raya Pas Pusat, Datuk Mustafa Ali berkata, kerjasama itu membawa perkembangan positif yang akan membuka peluang kemenangan lebih cerah kepada pembangkang bagi pertandingan satu lawan satu antara gabungan pembangkang dan BN.
"Kalau hendak tumbangkan BN kita perlu kalahkan Umno terlebih dahulu sebab majoriti kerusi BN didominasi Umno. Kita bukan perlu semua kerusi Umno, kalau dapat lebih separuh menang pun kita (pembangkang) akan menang.
"Semua ini bukan kerja sukar tetapi kita semua perlu kerja kuat. Kalau ketiga-tiga parti masing-masing tidak mahu bergabung dan bergantung pada parti sendiri sahaja tentu sukar untuk menang, jadi kita perlu bekerjasama.
"Pas sedia berbincang dengan Bersatu dan PKR kerana gabungan ini satu formula pembentukan gabungan pembangkang yang lebih kuat. Sekarang, Pas masih bekerjasama dengan PKR dan dengan Bersatu belum secara rasmi," katanya.
Beliau berkata demikian sewaktu menyampaikan Ceramah Perdana Himpunan Harapan Semua (Harap) 3.4 di Kemasek, di sini, malam tadi yang turut disertai Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin serta Naib Presiden Pas, Idris Ahmad.
Read More / Baca Lagi >>

EZAM UMUM KELUAR UMNO

Posted: 02 Oct 2016 03:53 AM PDT

Berikut ialah kenyataan penuh Ezam Mohd Nor yang dipetik daripada laman Facebook miliknya. Beliau ialah bekas Setiausaha Politik Anwar Ibrahim dan Ketua Angkatan Muda PKR, sebelum kemudian menyertai semula UMNO. Di bawah kepimpinan Najib Razak, beliau pernah dilantik sebagai Senator dan Pengarah Komunikasi di Kementerian Kewangan.


1.Hari ini 1 Muharam 1438H saya membuat keputusan untuk tidak lagi bersama parti UMNO. 

2.Enam bulan lalu saya telah membuat keputusan menamatkan perkhidmatan saya di Kem Kewangan, satu tahun lebih awal dari tarikh tamat tempoh kontrak perkhidmatan saya yang sepatutnya berakhir 1April 2017.

3.Saya membuat keputusan sukar ini demi mempertahankan prinsip saya berjuang demi melakukan perubahan (islah) sedaya upaya saya.

4.Keputusan saya sertai semula parti UMNO pada Mei 2008 atas prinsip yg sama.Saya mendapat komitmen jelas drpd PM pada masa itu Tun Abdullah Badawi untuk melakukan perubahan besar dalam usaha memerangi rasuah dengan menggubal akta baru SPRM menggantikan akta BPR.Perubahan itu benar berlaku  sejurus slps kemasukan saya ke dalam parti UMNO dan SPRM yg lahir dari akta baru itu jauh berbeza berbanding BPR dalam banyak aspek.

5.Dua lagi akta yang menjadi tumpuan saya ialah Akta keselamatan dalam negeri ISA dan Akta rahsia rasmi OSA.Saya pernah di penjarakan di bawah kedua2 Akta ini namun yang lebih penting ialah saya percaya kedua2 Akta ini sering menjadi hambatan kpd perjuangan melawan jenayah rasuah.

6.Dalam tempoh saya menjadi Ahli Dewan Negara 2010-14  ISA dibahas dan dimansuhkan.Manakala OSA masih tiada tanda2 akan berlaku perubahan.

7.Saya tetap bersangka baik kpd kerajaan transformasi di bawah PM DS Najib dan melakukan segala usaha mempengaruhi pentadbiran melakukan perubahan khususnya OSA.
Read More / Baca Lagi >>

Takiyuddin: Pas Tak Sertai Bersih 5

Posted: 02 Oct 2016 03:40 AM PDT

Muhyiddin: Abdul Gani, Najib Semuka Soal RM42j

Posted: 02 Oct 2016 03:39 AM PDT

Pemimpin2 dan Bahagian2 Sedang DiKenalpasti - TSMY

Posted: 02 Oct 2016 02:54 AM PDT

Najib Nak Buat Apa Pun Muka Tak Malu Dah ! - Muhyiddin

Posted: 02 Oct 2016 02:54 AM PDT

Sah HARAPAN bawa SPR ke mahkamah

Posted: 02 Oct 2016 01:19 AM PDT

Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar mengesahkan Pakatan Harapan (HARAPAN) akan merujuk Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) ke mahkamah.
Langkah itu dibuat kerana gabungan pembangkang itu berpendapat cadangan pesempadanan semula pilihan raya oleh SPR dianggap tidak adil.
"Kerana itu, pada peringkat kerajaan Selangor, peringkat saya, ramai anggota parlimen - termasuk DAP - kita bukan saja bantah persempadanan, kita akan saman SPR," katanya disambut tepukan gemuruh hadirin yang menyertai sambutan ulang tahun pertama Parti Amanah Negara (AMANAH) peringkat Wilayah Persekutuan di Kuala Lumpur malam tadi.
SPR mencadangkan semua negeri - kecuali Sarawak - melakukan persempadanan semula kawasan pilihan raya menjelang pilihan raya umum ke-14 yang mesti diadakan selewat-lewatnya pada 2018.
Secara keseluruhan 128 daripada 222 kawasan parlimen sedia ada akan terlibat dengan persempadanan semula itu.
Tiga negeri yang paling banyak mengalami perubahan ialah Johor (21 kawasan pilihan raya), Selangor (18) dan Perak (17).
Menurut Nurul Izzah yang juga anggota parlimen Lembah Pantai persempadanan semula itu - jika diterima nanti - akan menyaksikan BN memperoleh semula penguasaan dua pertiga di parlimen.
Katanya persempadanan semula itu juga menyaksikan beberapa pengundi di Lembah Pantai - termasuk Brickfields 0 dikeluarkan dari kawasan asal.
Tidak akan terkalahkan
Sebaliknya kata Nurul Izzah pengundi di Bukit Aman dimasukkan ke kawasannya.
"Ada yang berkata, jangan takut-takutkan rakyat (dengan persempadanan semula itu) tetapi pada saya rakyat memang patut takut.
"Kalau sekarang pun (Datuk Seri) Najib (Razak boleh) mengambil kuasa Yang di-Pertuan Agong (seperti didakwa pembangkang melalui Akta Majlis Keselamatan Negara), bayangkan mereka (BN) menang dua pertiga kerusi parlimen," katanya.
Justeru katanya sesiapa yang sudah bosan atau "geram" dengan kepimpinan sekarang perlu mendaftar untuk menjadi pengundi serta melakukan apa yang termampu untuk memproses, termasuk menyertai himpinan BERSIH 5 pada 19 November ini.
Rakyat kata Nurul Izzah tidak sepatutnya membuang masa dengan berasa sedih kerana individu yang sepatutnya berasa begitu ialah bapanya yang juga bekas ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Read More / Baca Lagi >>

"Polis perlu tegas ke atas Baju Merah, bukan jadi jurugambar'

Posted: 02 Oct 2016 01:18 AM PDT

Pemuda AMANAH Perak meminta pihak polis bertindak tegas terhadap kumpulan Baju Merah yang diketuai Ketua Bahagian Umno Sungai Besar Datuk Jamal Md Yunos.
Ini susulan tindakan kumpulan berkenaan yang dilapor menghalang peserta Konvoi BERSIH dari Lumut ke Teluk Intan semalam sehingga menyebabkan kekecohan.
"Kumpulan Baju Merah ini bermaharaja lela dan seolah-olah menganggap diri mereka kebal daripada sebarang tindakan menyebabkan mereka berani untuk melakukan tindakan jenayah.
"Mereka seperti tidak takut untuk 'beraksi' biarpun dikelilingi pihak polis yang datang menjalankan tugas," kata Pengarah Komunikasi Pemuda AMANAH Perak, Muhammad Faeez Azahar.
Katanya, polis gagal menjalankan tugas apabila tidak bertindak pantas terhadap kumpulan itu yang didakwa mengancam keselamatan peserta konvoi.
"Pihak polis dikatakan lebih bertindak sebagai jurugambar dan juruvideo, sedangkan tugas utama pihak polis pada ketika itu ialah melakukan tindakan terhadap mana-mana individu yang melakukan jenayah serta melanggar undang-undang," katanya.
Semalam, peserta BERSIH yang dalam perjalanan dari Lumut ke Teluk Intan disekat ketika tiba ke destinasi akhir mereka oleh kumpulan diketuai Jamal.
Kekecohan berlaku selepas Jamal dilapor cuba merampas kain rentang daripada kumpulan konvoi berkenaan.
Sebelum itu peserta konvoi berkenaan diganggu sekumpulan 30 hingga 40 peserta Baju Merah yang bermotosikal ketika mereka dalam perjalanan dari Lumut.
Ahli Parlimen Segambut Lim Lip Eng berkata ketua polis di setiap daerah yang dikunjungi peserta BERSIH perlu mengambil tindakan kepada kumpulan Baju Merah tanpa menunggu arahan ketua polis negara.
"Pihak polis mesti diperingatkan bahawa mereka mesti bertanggungjawab terhadap sebarang kejadian tidak diingini sepanjang konvoi BERSIH 5 selama tujuh, sekiranya Jamal dan kumpulan samsengnya tidak diberkas," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Comments (0)