Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 10:03 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


'1MDB jangan spin, mahasiswa mahukan jawapan'

Posted: 11 Oct 2016 09:40 PM PDT

Tanpa si 'korup' pun, UMNO tiada masa depan - kata Dr M

Posted: 11 Oct 2016 08:36 PM PDT

Rayuan Anwar: Istana Kehakiman Dikawal Ketat

Posted: 11 Oct 2016 08:35 PM PDT

Rayuan Anwar: Pentas Mini Dibuka

Posted: 11 Oct 2016 08:35 PM PDT

Rayuan Anwar: Penyokong Berdebar Menunggu Keputusan

Posted: 11 Oct 2016 08:33 PM PDT

Bebas Anwar, Reformasi bergema di Istana Kehakiman

Posted: 11 Oct 2016 08:32 PM PDT

Imam sedih memanjatkan doa untuk Anwar Ibrahim

Posted: 11 Oct 2016 08:32 PM PDT

Gelagat kumpulan anti-Anwar buat bising dengan 'hailer'

Posted: 11 Oct 2016 08:31 PM PDT

'Saya bukan nak bom, ini mahkamah bukan bapak you punya' - kata Ronnie Liu

Posted: 11 Oct 2016 08:28 PM PDT

'Kita yakin mahkamah buat keputusan positif' - kata Hatta Ramli

Posted: 11 Oct 2016 08:27 PM PDT

Panel hakim kes Anwar enggan undur, jamin perbicaraan adil

Posted: 11 Oct 2016 08:21 PM PDT

Permohonan melucutkan kelayakan panel 5 hakim itu dibuat kerana mereka adalah hakim sama yang menolak permohonan Anwar, pada 24 Mei lalu, untuk memanggil Ramli memberi bukti tambahan bagi kes itu.
anwar-ibrahim-justice-leage
PUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan memutuskan tiada sebab melucutkan kelayakan panel 5 hakim daripada mendengar permohonan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengetepikan sabitan liwat dalam cubaan terakhirnya dibebaskan dari penjara, hari ini.
Peguam bekas ketua pembangkang itu mengemukakan permohonan untuk melucutkan kelayakan panel itu, kerana mereka adalah hakim sama yang menolak permohonan Anwar pada 24 Mei lalu untuk memanggil bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Datuk Ramli Yusof memberi bukti tambahan bagi kes liwat itu.
Hakim Besar Malaya, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin mengetuai panel 5 hakim yang terdiri daripada Hakim Besar Sabah Sarawak, Tan Sri Richard Malanjum, Tan Sri Hasan Lah, Tan Sri Abu Samah Nordin serta Tan Sri Zaharah Ibrahim.
"Kami tidak fikir 2 perenggan (dalam penghakiman sebelum ini) yang dirujuk (Datuk Seri) Gopal Sri Ram akan menyebabkan panel berat sebelah terhadap Anwar.
"Perenggan itu yang dikatakan dalam konteks mengemukakan bukti tambahan oleh Ramli Yusof," kata Zulkefli yang memberi jaminan kepada Anwar akan mengendalikan perbicaraan itu secara adil, berdasarkan fakta dan bukti.
Sehubungan itu, permohonan mengetepikan sabitan liwat Anwar diteruskan di Mahkamah Persekutuan, hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

Jadi 'bisu' sebab dedak

Posted: 11 Oct 2016 08:19 PM PDT

MELAKA TENGAH - Pengerusi Bersatu, Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa wakil rakyat dan Ketua Umno bahagian kini terus membisu dan menutup kegiatan salah pemimpin utama berikutan disogok 'dedak'.
Malah lebih membimbangkan, katanya, 'dedak' yang diterima untuk menutup mulut itu telah 'membutakan' mata pemimpin BN sehingga tidak mempedulikan derita ditanggung rakyat.
"Hari ini kita dapati wakil-wakil rakyat Umno dan BN dah bisu, tidak boleh bercakap kerana disuap dedak, mulut tak boleh dibuka sebab nanti tersembur keluar. Bisu, pekak dan buta tak nampak apa-apa dah.
Tun Dr Mahathir Mohamad "Bila tengok RM1 juta, RM2 juta..jadi kaku, dia (pemimpin akar umbi) tak boleh bercakap (tutup mulut). Itulah sikap yang ada dalam Umno sekarang. Wakil rakyat, ketua bahagian bahkan cawangan sudah disogok dengan dedak," katanya.
Beliau berkata demikian ketika berucap dalam siri Penjelajahan Penerangan 1MDB di Taman Paya Dalam di sini, kelmarin.
Bekas Perdana Menteri itu berkata, situasi itu berlaku apabila pemimpin percaya boleh menjadi raja jika mempunyai banyak wang.
"Pada mulanya saya percaya jika Najib sahaja disingkir, Umno akan pulih semula tetapi saya dapati Umno sudah jadi busuk...buruk sehingga tak boleh dibaiki lagi.
"Bila dia hutang duit banyak, kerajaan tak dapat bayar hutang, apa dia buat? Suruh rakyat la bayar! Ini cara Najib, dia balas (beri) duit tapi kita kena bayar. Sebab itu ada GST, tol naik tinggi, tak ada subsidi minyak lagi," katanya.
Menurutnya, pemerintahan yang  seperti itu hendaklah ditukar malah parti berkenaan wajar dibuang namun penukaran kerajaan memerlukan usaha rakyat kerana negara demokratik boleh menggunakan undi rakyat untuk menukar pentadbiran.
"Dalam masa sama pembangkang perlu pakatan yang lebih besar dianggotai lebih banyak parti bagi menumbangkan BN yang terdiri daripada 14 parti komponen.
"Pakatan itu perlu bagi memastikan pembangkang dapat meletakkan calon satu lawan satu dengan BN pada PRU14 nanti," katanya.

APA CITER FINMA DENDA FALCON BANK DEK SEBAB URUSKAN DUIT 1MDB?

Posted: 11 Oct 2016 08:13 PM PDT


Sekali lagi Swiss membuat gempak dalam isu skandal 1MDB. Baru2 ini AG Swiss buat satu kenyataan akhbar mendakwa salahguna dana SRC ( juga 1MDB ) bernilai USD800 juta, hari ini Badan Penyelia Pasaran Kewangan Switzerland ( FINMA ) telah bertindak ke atas Falcon Bank atas dakwaan kegagalan atau kecuaian dalam melaksanakan due diligence ( usaha2 wajar ) dalam transaksi2 yang melibatkan dana 1MDB.
Maksudnya apa ? Adakah Finma salahkan 1MDB ? Tidak …. bukan 1MDB tapi Falcon Bank.
So apa kaitannya dengan 1MDB ? Duit 1MDB yang terlibat.
Sekarang ini apa saja berkaitan dana 1MDB akan buat mata orang luar terbeliak ! Sebab 1MDB sudah sinonim dengan amalan negatif Money Laundering atau penggubahan wang haram. Ini bukan tuduhan kosong semata2 atau tuduhan yang sengaja direka untuk menjatuhkan kerajaan Melayu oleh kuasa asing TAPI tuduhan yang berasaskan bukti.
Pergerakan dana dalam jumlah yang besar dan dalam masa yang singkat di akaun2 berkaitan 1MDB di Falcon Bank antara negara Swiss, Singapura dan Hong Kong adalah amat luarbiasa dan perkara ini memerlukan pihak Falcon Bank melakukan pemeriksaan yang rapi dalam menentukan kesahihan transaksi2 itu. Tindakan itu bertujuan menjaga integriti sistem kewangan Swiss supaya tidak dicemari dengan amalan2 negatif seperti money laundering.
Walaupun pihak pengurusan Falcon telah dimaklumkan akan kepelikan transaksi2 itu, mereka tetap gagal untuk menyiasat kesahihan disebalik transaksi2 itu. ( bagi memastikan transaksi2 itu adalah bersih, sumber yang halal dan mematuhi undang2 )
Turut di siasat oleh FINMA adalah pergerakan dana berjumlah USD681 juta yang disusuli pengembalian semula sebanyak USD620 juta enam bulan kemudian, kerana bukti2 yang mencurigakan. Tidak syak lagi FINMA merujuk kepada dana RM2.6 bilion yang masuk akaun Najib.
Dipercayai kes ini berkait rapat dengan siasatan pihak DOJ Amerika. Ingat lagi money trail ( jejak wang ) yang didedahkan oleh DOJ ?
Langsung tidak disebut oleh FINMA tentang kewujudan mana2 pak Arab sebagai penderma !
FINMA adalah badan yang menyelia sistem kewangan Swiss, lebihkurang macam fungsi Bank Negara Malaysia. Tugas mereka adalah memastikan semua bank2 mengikut prosedur yang telah ditetapkan. Sebarang kecuaian atau pelanggaran akan didenda.
Bank Negara Malaysia sendiri pernah bertindak mendenda AmBank RM53.7 juta hujung tahun lepas kerana melanggar peraturan yang ditetapkan. Kes adalah berkaitan 1MDB juga cuma kita tidak tahu maklumat lanjut kerana tidak didedahkan. ( Thestar 24/11/2015 )
Adakah BNM bertindak kerana mahu menjatuhkan kerajaan ? AmBank akui kesalahan dan bayar denda itu.
So …. samalah juga kesnya dengan FINMA dan Falcon Bank. Bukti2 kesalahan ada dan FINMA bertindak mendenda Falcon Bank.
Sekali lagi … apa kesalahan Falcon Bank ? Kerana terlibat dalam penggubahan wang haram dan salahlaku dana 1MDB. Selaku bank yang menguruskan transaksi2 haram berkenaan, Falcon Bank gagal melakukan apa yang sepatutnya ( due diligence ) sebelum melakukan transaksi2 itu.
Faham tak ?
Orang2 Umno mungkin tak faham apa itu due diligence. Yalah, Laporan PAC sendiri ada menyebut yang pihak 1MDB telah gagal dalam melaksanakan due diligence dalam beberapa urusniaga tapi kita dengar pemimpin2 Umno mendakwa laporan Pac kata semuanya OK !
Contohnya dalam kes 1MDB-Petrosaudi. 1MDB ternyata gagal membuat semakan dan siasatan yang sewajarnya bagi mengurangkan risiko perniagaan. Mangkuk hayun dalam 1MDB hanya tahu main redah saja tanpa memperdulikan segala SOP yang sepatutnya dipatuhi.
Kemungkinan besar jika due diligence dilakukan, banyak skandal2 1MDB mampu dielakkan. Tapi kalau dah memang niatnya nak songlap …..
Read More / Baca Lagi >>

Siapa calon PM?: Bukan isu besar, kukuhkan kesepakatan pakatan pembangkang

Posted: 11 Oct 2016 08:10 PM PDT


(Dari kiri) Datuk Seri Anwar Ibrahim, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Datuk Seri Mohd Azmin Ali, Datuk Abdul Hadi Awang dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir antara calon perdana menteri bayangan oleh pakatan pembangkang sekiranya berjaya menumbangkan kerajaan BN pada PRU akan datang.(Dari kiri) Datuk Seri Anwar Ibrahim, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Datuk Seri Mohd Azmin Ali, Datuk Abdul Hadi Awang dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir antara calon perdana menteri bayangan oleh pakatan pembangkang sekiranya berjaya menumbangkan kerajaan BN pada PRU akan datang.
Masih terlalu awal pakatan pembangkang berbicara soal memilih siapakah calon sesuai sebagai perdana menteri sedangkan ia banyak bergantung kepada persepakatan dalam gabungan pakatan pembangkang, kata Penganalisis Politik dari Universiti Sains Malaysia (USM) Prof Madya Dr Sivamurugan Pandian.
"Siapa yang akan jadi 'perdana menteri' ia bergantung kepada Pakatan Harapan, Pas dan Bersatu.
"Sejauhmana tahap penerimaan, sokongan, kesetiaan dan keterbukaan untuk memilih mana-mana calon yang difikirkan bersesuaian perlu diambil kira.
"Pertamanya kecenderungan itu (memilih calon perdana menteri) banyak bergantung sejauh mana kemampuan gabungan pembangkang itu sama ada berjaya atau tidak menjatuhkan Barisan Nasional.
"Keduanya sejauh mana pula keyakinan dan kepercayaan untuk menzahirkan hanya ada satu pilihan saja (calon sesuai).
"Saya percaya usaha itu (memilih calon sesuai) akan dilakukan kerana ramai mengintai jawatan tersebut, kerana setiap parti ada calon yang mereka rasakan layak jadi perdana menteri," ujarnya kepada Malaysia Dateline.
Memperincikan lagi siapakah calon yang sesuai membabitkan pakatan pembangkang ini, Dr Sivamurugan lebih tertumpu kepada calon dari PKR, Pas dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).
Beliau berkata, DAP dan Amanah juga mempunyai hasrat untuk meletakkan calon masing-masing tetapi sejauhmana kesediaan DAP meletakkan calon Melayunya dan Amanah pula ujarnya sebuah parti baharu yang mana kepimpinan pemimpinnya belum lagi teruji di lapangan yang lebih luas untuk dicalonkan sebagai perdana menteri.
Walaupun gabungan PKR, DAP dan Amanah dalam Pakatah Harapan masih lagi baharu,tidak bermakna parti serpihan Umno seperti Bersatu pemimpinnya, harus dipilih sebagai calon perdana menteri.
"Semata-mata Muhyiddin berada di luar Umno-BN dan beliau juga bekas timbalan perdana menteri, pernah menjadi menteri, tidak semestinya Muhyiddin jadi pilihan.
"Barangkali ada muka lain yang turut mahu dijadikan pilihan sebagai calon perdana menteri yang dipersetujui Pakatan Harapan.
"Lagipun  Dr Mahathir masa ini tidak komited untuk membuat kenyataan bahawa Muhyiddin yang sesuai kerana organisasi Bersatu masih lagi belum laksanakan pemilihan rasmi parti itu.
"Pastinya selepas pemilihan parti secara rasmi sekiranya ada yang boleh memimpin, maka akan ada calon di pihak Bersatu yang akan diwarwarkan sebagai yang layak," ujarnya.
Beliau juga merujuk kepada pendirian PKR sebelum ini yang membayangkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon perdana menteri.
Bagaimanapun ujarnya lagi, usaha itu mungkin tidak akan menjadi kenyataan sekiranya Anwar dibebaskan kerana mungkin akan ditentang dikalangan parti gabungan itu terutama Pas.
"Pada PRU 2013 ketika Anwar berada di luar hukuman,ketika itu Pas mahukan Hadi Awang (Datuk Seri Abdul Hadi Awang) sebagai PM.
"Sekiranya hari ini Anwar dibebaskan mungkin ia bersangkutan dengan kelayakannya sama ada sesuai atau tidak lagi memimpin negara.
"Saya percaya banyak rundingan diadakan sebelum ini antara PKR dan Pas.Setelah Pas keluar dari pakatan hingga hari ini PKR dan Pas belum mendapat persetujuan sama ada memilih Anwar atau Hadi," ujarnya.
Ditanya sekiranya bukan Anwar, kemungkinan Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali antara calon dikatakan sesuai  menjadi perdana menteri, Dr Sivamurugan berkata, ia bergantung kepada penerimaan Presiden Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail dan Anwar.
"Azmin mungkin dilihat menjadi antara calon sesuai untuk PKR selepas Anwar.
"Azmin berjaya menemukan Anwar dengan Dr Mahathir dan Muhyiddin, serta usaha Azmin untuk memujuk Pas menyertai Pakatan Harapan.
"Ditambah pengalaman Azmin yang pernah berada di dalam dan luar kerajaan dan kini menjadi Menteri Besar.
"Tetapi sejauhmana PKR bersedia dan sejauh mana pula Wan Azizah mahu melihat timbalan presiden melangkaui Presiden?

"Ini akan menimbulkan isu lebih besar dalam PKR kerana meletakkan timbalan presidennya untuk dilantik sebagai calon perdana menteri," ujarnya.
Siapa calon PM bukan isu besar
Read More / Baca Lagi >>

Masih ada mangsa banjir tanpa rumah, Amanah bidas kerajaan Kelantan

Posted: 11 Oct 2016 08:00 PM PDT

Kelantan dan pusat gagal menunaikan segala janji mereka apabila menetapkan pelbagai syarat kepada mangsa banjir sehingga permohonan mereka ditolak, kata pengerusi Amanah negeri.
kelantanPETALING JAYA: Projek pembinaan rumah mangsa banjir di Kelantan mendukacitakan, kata Amanah, yang mendakwa keengganan kerajaan pusat dan negeri meluluskan pembinaan rumah bagi mangsa banjir besar akhir tahun 2014 itu menyebabkan ramai antara mereka masih tinggal di khemah dan menumpang.
Pengerusi Amanah Kelantan, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah turut menyelar Putrajaya dan kerajaan Kelantan pimpinan PAS kerana tidak bersunguh membantu penduduk yang kehilangan tempat tinggal.
"Masih lagi ada mangsa yang menumpang, tinggal di rumah yang rosak akibat banjir dan ada yang tinggal di dalam khemah walupun tidak ramai, ia berpunca daripada masalah teknikal pentadbiran kerajaan (Kelantan).
"Kerajaan turut mengenakan pelbagai syarat, seperti rumah perlu dibina di atas tanah yang dimiliki mangsa banjir. Walaupun sudah 3-4 generasi tinggal di sana, mereka tidak mempunyai surat hak milik tanah, yang ada pun sudah hilang kerana banjir," kata Wan Rahim kepada FMT.
Kerajaan juga menjadikan alasan tanah yang diduduki penduduk tidak sah kerana ia merupakan rizab sungai dan pembinaan laluan Kereta Api Tanah Melayu ( KTM) untuk menolak permohonan mangsa banjir.
"Saya merasakan bahawa pihak kerajaan baik pusat atau negeri mereka perlu memudahkan bentuk bantuan, saya rasa wang untuk bina rumah ada cuma kelemahan dari sudut pengurusan yang menjadi masalah sehingga projek untuk mangsa tidak dapat dibina," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Pertindihan: Kembalikan kuasa kementerian yang diambil JPM

Posted: 11 Oct 2016 07:59 PM PDT

Dewan Rakyat akan kembali bersidang pada 17 Oktober 2016 dan Bajet Negara 2017 akan dibentang oleh Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Razak pada 21 Oktober.
Tanggal 5 Oktober, Menteri Kewangan Kedua, Datuk Johari Abdul Ghani berkata, kerajaan ingin menghapuskan pertindihan fungsi antara kementerian-kementerian dalam usaha untuk menguruskan perbelanjaan mengurus atau operating expenditure (opex) dengan berkesan.
Badan pemikir Kajian Politik Untuk Perubahan (KPRU) melihat kenyataan menteri tersebut secara positif dan ingin membangkitkan beberapa perkara berkaitan seperti berikut:
Pertama, Pertindihan antara kementerian yang merangkumi pertindihan fungsi agensi-agensi kementerian telah lama wujud dalam pentadbiran kerajaan.
Kedua, Pelbagai pihak telah membangkitkan masalah berikutan pertindihan seumpama khususnya kesan pertindihan terhadap tatakelola, pelaksanaan dan koordinasi dasar kerajaan sehingga menjejaskan keupayaan kerajaan menyelesaikan masalah yang berbangkit.
Ketiga, kerajaan sedang berdepan dengan era pendapatan daripada hasil sumbangan berkaitan petroleum dan produk petroleum telah menurun secara mendadak sehingga andaian penyediaan Bajet yang sebelum ini berasaskan harga minyak mentah Brent sekitar AS$100 setong telah mengalami anjakan baru sehingga andaian baru berasaskan harga minyak kurang daripada AS$50, malah serendah AS$30 hingga AS$35 harus diambil kira.
Keempat, kutipan hasil cukai GST pada suku kedua tahun ini berkurangan sebanyak 30 peratus atau RM3.1 bilion, yakni daripada RM10.2 bilion pada suku pertama 2016 kepada RM7.1 bilion pada suku kedua.
Dalam keadaan sedemikian, kenyataan menteri kewangan menonjolkan kebijakan dasar dan betapa kerajaan harus mengambil tindakan segera apabila menteri kewangan mengumumkan Bajet 2017 minggu depan.
Seperti yang dibangkitkan oleh menteri kewangan kedua, pertindihan fungsi kementerian dan agensi berkaitan bukan sahaja menjejaskan tatakelola, tetapi juga menyumbang kepada pelbagai bentuk kebaziran.
Dalam keadaan ekonomi hari ini, kebaziran adalah satu bentuk kegagalan keupayaan kerajaan yang begitu menonjol.
Tetapi apa yang tidak dibangkitkan oleh menteri kewangan kedua ialah, penelitian kabinet pimpinan Perdana Menteri Najib menunjukkan bahawa, Jabatan Perdana Menteri (JPM) merupakan kementerian yang paling banyak bertindih dengan kementerian-kementerian lain.
Sesungguhnya, terdapat satu trend di mana setiap perdana menteri baru cenderung membentuk agensi baru dan melakukan rombakan tertentu sehingga bilangan agensi JPM meningkat dan bertindih dengan agensi kementerian lain. Trend ini begitu terserlah setelah Tun Abdullah Ahmad Badawi menggantikan Tun Mahathir Mohamad dan juga setelah Najib menggantikan Pak Lah.
Sesungguhnya, JPM adalah agensi utama yang mempunyai kontroversi di mana peranan JPM itu sendiri bertindih di antara pelbagai agensi dan kementerian. Dengan demikian, JPM harus diteliti semula aktiviti-aktiviti dan bahagian yang berkenaan serta membuat penyusunan semula bagi mengatasi masalah pertindihan tersebut.
Jabatan Perdana Menteri terlalu besar. Daripada penelitian terkini portal rasmi JPM, di bawah JPM wujud 93 entiti, merangkumi 58 jabatan, 15 badan berkanun, 14 syarikat, lima yayasan, dan satu pertubuhan antarabangsa. Banyak 'agensi' JPM didapati memaparkan fungsi yang sama atau hampir sama dengan kementerian lain.
Read More / Baca Lagi >>

Orang ramai berkumpul sokong usaha terakhir Anwar untuk bebas

Posted: 11 Oct 2016 07:52 PM PDT

Polis menutup semua pintu masuk ke mahkamah, ketika penyokong memegang sepanduk dan kain rentang mendesak Anwar dibebaskan.
anwar-ibrahim
PUTRAJAYA: Ratusan orang berkumpul di luar Mahkamah Persekutuan pagi ini, bagi menyokong cubaan terakhir Datuk Seri Anwar Ibrahim dibebaskan hari ini.
Bekas ketua pembangkang itu sedang menjalani hukuman penjara 5 tahun, selepas Mahkamah Persekutuan pada 10 Februari 2015 mengekalkan sabitan kesalahan meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, dan hukuman penjara yang dijatuhkan Mahkamah Rayuan pada 7 Mac 2014.
Peguam Anwar dijangka menggunakan Aturan 137 Kaedah-kaedah Mahkamah Persekutuan 1995 untuk semakan semula keputusan panel 5 hakim, dan akan dibenarkan mendengar semula rayuannya.
Di Putrajaya hari ini, polis menutup semua pintu masuk ke mahkamah, ketika penyokong memegang sepanduk dan kain rentang mendesak pembebasan Anwar.
Hakim Besar Malaya, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin dijadualkan mengetuai panel 5 hakim Mahkamah Persekutuan untuk mendengar permohonan Anwar mengetepikan sabitan liwatnya.
Dalam senarai yang diedarkan kepada media, panel itu turut dianggotai Hakim Besar Sabah Sarawak, Tan Sri Richard Malanjum, Tan Sri Hasan Lah, Tan Sri Abu Samah Nordin serta Tan Sri Zaharah Ibrahim, dan pihak pembelaan mungkin menolak anggota panel itu.
Ini adalah panel sama yang menolak permohonan terdahulu tahun ini untuk memanggil bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Datuk Ramli Yusof memberi bukti tambahan kes itu.
Minggu lalu, seorang daripada peguam Anwar, Latheefa Koya menulis surat kepada Mahkamah Persekutuan untuk mengecualikan 13 hakim di Mahkamah Persekutuan yang mendengar rayuan dan perkara lain berkaitan kes salah laku seksual itu.

Rakyat zahir sokongan tuntut pembebasan Anwar

Posted: 11 Oct 2016 07:25 PM PDT

PUTRAJAYA, 12 OKT: Tuntutan ke arah pembebasan Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim dizahirkan orang ramai yang mula berkumpul di perkarangan Istana Kehakiman, pagi ini.
Ia susulan perbicaraan permohonan semakan semula pendakwaan fitnah liwat II ke atas bekas Ketua Pembangkang itu, Februari tahun lalu.

Rata-rata orang ramai turut membawa pelbagai sepanduk dan kain rentang sebagai sokongan terhadap pembebasan Anwar, demi negara yang lebih sejahtera.
Mereka yang mula berkumpul sejak jam 7 pagi ini turut melaungkan kata keramat Bebas Anwar dan Reformasi yang sinonim dengan perjuangan Anwar Ibrahim ketika gelombang Reformasi sejak 1998.
Antara pimpinan tertinggi yang turut hadir pagi ini menzahirkan sokongan termasuklah Ketua Wanita KEADILAN, Zuraida Kamarudin ; Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua dan Naib Ketua Wanita Pusat, Haniza Talha.
Himpunan AnwarAnwar menerusi peguamnya dari Amerika Syarikat, Kimberley Motley sebelum ini tampil mengeluarkan kenyataannya bahawa terdapat bukti yang mengaitkan bahawa Anwar tidak bersalah bersabit pertuduhan politik terhadapnya.
Perbicaraan pagi ini merupakan proses akhir permohonan rayuan Anwar berhubung pendakwaan sabitan fitnah liwat bekas pembantunya, Saiful Bukhari Azlan.
Mahkamah Persekutuan sebelum ini mengekalkan hukuman penjara lima tahun ke atas Anwar selepas didapati bersalah.
Keputusan itu disampaikan oleh Ketua Hakim Negara, Tun Arifin Zakaria, yang mengetuai panel lima hakim Mahkamah Persekutuan tahun lalu.
Anwar kini sedang menjalani hukuman penjara di Sungai Buloh untuk tempoh lima tahun.SKANDAL 1MDB-BSI SEMAKIN HAMPIR DIDEDAHKAN - 2 LAGI DIDAKWA DI SINGAPURA

Posted: 11 Oct 2016 06:49 PM PDT

"Apakah pada perbicaraan  kelak akan mendedahkan banyak 'rahsia dan jawapan'  membabitkan kerja 'haram' mengenai pengubahan wang, transaksi serta juga pemalsuan dokumen tertentu yang mungkin 'meresahkan pihak tertentu'."

Memang ketika ini tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah.

Atau masih tersembunyi dan menjadi rahsia sebelum didedahkan di Mahkamah Singapura.
Namun tindakan Polis Singapura hari ini mendakwa dua lagi bekas pegawai kanan bank swasta Switzerland (BSI) memberikan gambaran bagaimana seriusnya kerajaan republik itu melihat kes berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Perbicaraan dijangka mulai 31 Oktober hingga 11 November depan dijangka akan mendedahkan banyak perkara.

Persoalannya apakah dengan perbicaraan mereka kelak akan mendedahkan banyak 'rahsia dan jawapan'  yang mungkin 'meresahkan pihak tertentu'?
Ini kerana pegawai-pegawai ini dituduh terbabit dalam kerja-kerja 'haram' membabitkan pengubahan wang, transaksi serta juga pemalsuan dokumen tertentu melibatkan 1MDB.

Mei lalu, bank pusat Singapura mengarahkan penutupan operasi BSI di bandar raya itu, manakala Switzerland pula memulakan prosiding jenayah terhadap bank swasta itu.
Ia adalah antara tindakan keras antarabangsa yang terbesar dilakukan terhadap entiti kewangan yang berurusan dengan 1MDB.
Pendakwaan terhadap dua lagi bekas kakitangan BSI ini dilihat penting, pada ketika siasatan berterusan membawa kepada penutupan cawangan bank swasta Switzerland di republik itu, Mei lalu.
Dua pegawai bank terbabit peranannya dalam mengendalikan hubungan bank itu dengan 1MDB yang dilanda masalah.
Pegawai berkenaan ialah Yak Yew Chee, 57 ialah naib presiden kanan di BSI Singapura didakwa melakukan pemalsuan dan kegagalan mendedahkan transaksi mencurigakan.
Read More / Baca Lagi >>

Jelajah Kampus JASA - 1MDB: '1MDB jangan spin, mahasiswa mahukan jawapan'

Posted: 11 Oct 2016 06:30 PM PDT

Beberapa pelajar di sesi jelajah kampus bersama presiden 1MDB, Arul Kanda Kandasamy di Universiti Malaya (UM) malam tadi bangun menuntut jawapan mengenai skandal 1MDB.
Ketika sesi itu hampir selesai sekitar jam 11.15 malam, empat pelajar bangun serentak, sambil memegang sepanduk mereka. Juga kedengaran laungan 'Tangkap MO1'.
Sepanduk tersebut berbunyi 'Mahasiswa Mahukan Jawapan', '1MDB Jangan Spin' dan '1MDB Pulangkan Duit Rakyat'.
Bagaimanapun, pelajar berkenaan didatangi beberapa lelaki yang mengoyakkan sepanduk dari mereka, dan mereka turut ditegur oleh hos majlis tersebut, Tun Faisal Ismail Aziz.
Sambil menyifatkan pelakuan itu sebagai tidak bertamadun, Tun Faizal berharap ia tidak akan berlaku pada sesi jelajah kampus pada masa depan.
Acara tertutup itu adalah sebahagian daripada siri 'Jelajah Kampus' anjura Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) dari Kementerian Komunikasi dan Multimedia.
Tun Faisal adalah ahli panel pemikir JASA.

SPR digesa tak jadi budak suruhan Umno BN

Posted: 11 Oct 2016 06:23 PM PDT

SERI ANDALAS, 12 OKT: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) diperingat tidak menjadi 'budak suruhan' kepada pentadbiran Kerajaan Umno Barisan Nasional ekoran gagal memainkan fungsi sebenarnya apabila kini lebih cenderung berpihak kepada Umno BN dalam isu persempadanan semula.
Ahli Dewan Negeri (ADN) Sri Muda, Shuhaimi Shafiei, berkata SPR memberikan kelebihan kepada Umno untuk bertanding di kawasan yang mereka reka khusus untuk Umno tanpa memikirkan rakan gabungan dalam Barisan Nasional lagi.

"Gambaran yang diberikan adalah mereka terus fokus untuk menang sekurang-kurangnya 35 kawasan dengan perubahan cadangan persempadanan baru ini.
"Jelas sekali SPR melakukan proses ini atas arahan daripada Umno dan Barisan Nasional," katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang medianya bersama Ahli Dewan Negeri (ADN) Seri Andalas, Dr Xavier Jayakumar di Pusat Khidmat DUN Seri Andalas, di sini semalam.
Sebelum ini, proses persempadan semula yang dijalankan SPR menimbulkan keraguan dan dilihat berpihak kepada parti pemerintah Umno BN.
Atas desakan itulah, pelbagai pihak tampil menggesa supaya SPR lebih telus memainkan fungsi sebenar badan itu tanpa cenderung berpihak kepada mana-mana parti politik.
"Cadangan persempadanan semula ini diatur secara tergesa-gesa dan dibuat dengan pertimbangan dan strategi untuk menangkan Umno.
"Kita menyeru rakyat untuk membuka mata terhadap apa yang dilakukan SPR ini," katanya.

Harga barangan naik, peluang kerja hampir tiada…

Posted: 11 Oct 2016 06:20 PM PDT

Oleh Lanh
TERKEJUT saya di kedai baru-baru ini apabila si peruncit memberitahu harga sepaket (sekilogram) makanan kucing sudah naik RM1 menjadi RM9. Kasihan 'miaw' saya,  dalam seminggu saya perlukan dua paket, dengan kenaikan itu saya perlu tambahan RM8 sebulan; fikir punya fikir saya ambil keputusan mengurangkan kuantiti pembelian, jadi kucing-kucing itu perlu makan lebih banyak sisa makanan dan tulang!

Masalahnya, di kediaman saya jumlah kucing sentiasa bertambah – ada saja orang membuang kucing mereka. Baru-baru ini saya membawa balik dua ekor anak kucing yang dibuang di surau (depa ingat surau tempat orang makan ke?) manakala isteri pula membawa pulang seekor anak kucing yang dibuang di sekolahnya. Kenapa semakin banyak kucing dibuang, apakah ia petanda semakin ramai orang tidak mampu memberi makan kepada kucing?
Pertanyaan ini nampaknya macam satu 'lawak', tetapi jika diamat-amati ada kebenarannya. Seorang jiran selang beberapa rumah dari rumah saya memberitahu bahawa haiwan kesayangan Nabi Muhammad SAW itu tidak lagi di'welcome' (alu-alukan) ke rumahnya.  "Aku sendiri pun nak makan payah…inikan pula nak bagi kucing makan!" katanya membuatkan saya terkedu.
Mungkin sesetengah daripada kita terkejut dengan 'statement' si jiran itu tetapi selepas diselidiki dia sekarang ini tiada kerja. Dia adalah seorang daripada ribuan orang yang dibuang kerja. Ketika ini pembuangan pekerja bukan saja membabitkan syarikat kecil tetapi juga firma gergasi.
Menurut laporan, Petronas akan memberhentikan  51,000 pekerjanya, CIMB mengumumkan 23 cawangannya di seluruh negara ditutup manakala Tesco bakal mengurangkan 600 peluang pekerjaan. Dulu pun syarikat gergasi MAS memberhentikan 6,000 kakitangannya.
Sekarang ini sukar untuk seseorang itu termasuk graduan universiti memasuki dunia pekerjaan. Sebagai contoh seorang anak saudara saya yang menamatkan pengajian MBBS-nya Jun lalu masih belum dipanggil untuk menjalani 'housemanship'-nya manakala seorang lagi anak saudara yang mempunyai ijazah kejuruteraan terpaksa berpuas hati dengan menjadi guru sementara.
Menurut bakal doktor itu, ratusan rakan-rakannya masih menunggu tempat 'housemanship'.  Dilaporkan di Malaysia hanya ada 5,000 tempat menjalani 'housemanship' di hospital-hospital awam. Jumlah ini ternyata tidak mencukupi bagi memenuhi permintaan ribuan graduan kedoktoran setiap tahun. Jadi, adalah biasa untuk graduan menunggu tiga hingga enam bulan untuk mendapat tempat.
Baru-baru ini saya berpeluang bercakap dengan seorang pensyarah sebuah pusat pengajian tinggi mengenai masalah 'housemanship' ini. Menurut beliau selain tempat terhad,  masalah itu diperburukkan lagi oleh semakin ramai bakal doktor gagal menamatkan tempoh pelatihan selama dua tahun. Ini mungkin bermaksud graduan kedoktoran kita semakin menurun mutunya.
Apabila tempoh 'housemanship' mereka dilanjutkan, peluang pelatih baru semakin mengecil, kata pensyarah itu membuatkan saya bertanya: "Tidak bolehkah ditambah tempat 'housemanship' itu?" 
Beliau berkata perkara itu adalah berkaitan polisi, jadi beliau tidak boleh mengulasnya tetapi mengakui untuk menambah tempat 'housemanship' memerlukan kos tersangat tinggi dan persoalannya mampukah negara kita melakukannya pada ketika era yang sangat mencabar sekarang ini?
Read More / Baca Lagi >>

Cadangan SPR: PAS bimbang terjejas teruk di Terengganu

Posted: 11 Oct 2016 06:02 PM PDT

Cadangan persempadanan semula SPR itu akan menyebabkan PAS kehilangan banyak kerusi termasuk di DUN dalam kawasan Parlimen Marang diwakili Hadi.
mustafar aliPAS menganggap peluang kemenangannya di Terengganu bakal terjejas teruk sekiranya cadangan persempadanan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dilakukan.
Pengarah Pilihan Raya PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, cadangan persempadanan semua SPR itu akan menyebabkan PAS kehilangan banyak kerusi terutama di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Parlimen Marang.
Katanya, PAS paling banyak membuat bantahan di Terengganu.
"Kita nampak ada kepentingan untuk Umno," kata veteran PAS itu kepada FMT.
Neliau memberi contoh DUN Alor Limbat dalam Parlimen Marang yang diwakili Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Menurutnya, di bawah persempadanan baru, peti undi Gelugor di Alor Limbat yang sebelum ini dimenangi PAS dipindahkan ke DUN Wakaf Krai "yang memang kita sudah memang besar".
Mustafa percaya, ia akan menyebabkan PAS hanya memenangi satu sahaja kerusi di salah satu kawasan berkenaan, dan tidak seperti sebelumnya pada pilihan raya 2013 di mana PAS mendapat majoriti besar di kedua-dua kawasan itu.
"Selalunya 2 kawasan itu kita akan menang. Tetapi kali ini nampaknya SPR hanya mahu satu sahaja kawasan yang menang."
Read More / Baca Lagi >>

Dr M: Majoriti rakyat hargai apa yang saya lakukan sebagai PM

Posted: 11 Oct 2016 06:00 PM PDT

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad - bagi kebanyakan orang - sama ada anda membencinya atau menyayanginya.
Mereka yang membenci Mahathir menuduhnya menggunakan 22 tahun beliau memegang jawatan itu untuk memperkayakan dirinya, keluarganya dan kroninya, dan menyebabkan negara berdepan dengan masalah-masalah yang dihadapi hari ini, termasuk genggaman kuasa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Bagaimanapun, Mahathir percaya majoriti rakyat menerimanya dengan baik.
"Saya rasa, walaupun saya - mungkin pada sesetengah orang - telah melakukan sesuatu yang salah, tetapi di mata majoriti rakyat, saya fikir mereka menghargai apa yang telah berlaku kepada mereka," katanya dalam satu wawancara eksklusif dengan Malaysiakini.
Beliau mengakui terdapat beberapa dasar yang tidak baik semasa beliau menjadi ketua kerajaan, tetapi beliau menegaskan bahawa ini tidak menghalang pertumbuhan negara.
"Ada rasuah, sebagai contoh, tetapi tidak sampai ke tahap di mana ia menyekat pembangunan negara ini.
"Orang beritahu saya bahawa mereka mendapat manfaat, mereka masih berkata 'terima kasih' kepada saya.
"Negara ini berkembang lebih cepat semasa pentadbiran saya berbanding sebelumnya, dan itu adalah kerana beberapa dasar yang baik dilaksanakan," kata Mahathir.
Secara bergurau beliau berkata, ada orang yang bertanya kepadanya: "Hey, kenapa berundur cepat sangat."

'Lihat Jepun, sediakan pekerjaan untuk warga tua' - Husni Hanadzlah

Posted: 11 Oct 2016 05:58 PM PDT

Kerajaan perlu melihat kepada Jepun dari segi mewujudkan pekerjaan untuk penduduk warga tua yang akan muncul tidak lama lagi, kata Presiden Forum Asia mengenai Ahli Parlimen berkaitan Penduduk dan Pembangunan (AFPPD) Malaysia Datuk Seri Husni Hanadzlah.

"Kita boleh melihat kepada Jepun. Di sana penduduk tua masih boleh bekerja dan mendapat pekerjaan, jadi kita perlu berusaha mewujudkan pekerjaan sesuai untuk penduduk tua," katanya kepada Bernama selepas majlis jamuan malam diberikan oleh AFPPD untuk para anggota parlimen Asia di ibunegara malam tadi.

"Kita perlu mengambil pendekatan holistik tentang bagaimana mentransformasi ekonomi negara menerusi ekonomi inovatif.

"Bila kita mempunyai ekonomi inovatif, kita menjadi negara berpendapatan tinggi.

"Jadi kita perlu melihat cara bagaimana membantu kerajaan memperkukuh kedudukan kewangannya," kata Ahmad Husni, bekas menteri kewangan kedua.
Beliau juga berkata antara isu lain yang melibatkan pendududk tua yang perlu diperkukuh ialah penjagaan kesihatan negara dengan menyediakan penjagaan kesihataan yang termampu.
Read More / Baca Lagi >>

Comments (0)