Followers

Nuffnang

MiLo SuaM

Posted by Unknown | Posted on 1:55 PG | Posted in

sumber :-

MiLo SuaM


Mana bantuan RM1,000 dijanji untuk pelajar STPM Terengganu?

Posted: 29 Oct 2016 01:48 AM PDT

PELAJAR yang menjadi calon Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia, STPM di Negeri Terengganu setiap tahun dijanjikan dengan bantuan "one off" setiap seorang sebanyak RM1,000.

Namun janji itu yang masih tidak ditunaikan kepada pelajar STPM Negeri Terengganu tahun ini menimbulkan pelbagai persoalan di kalangan keluarga dan pelajar sendiri.

Salah seorang daripada keluarga pelajar STPM yang terlibat menghubungi facebook MiLo SuaM memaklumkan perkara ini.Sedih bila dapat tahu ramai pelajar STPM yang penuh berharap dengan bantuan RM1,000 itu, hari-hari periksa akaun tapi duit tak masuk-masuk.

Namun adik-adik pelajar STPM ini akhirnya kecewa apabila guru sekolah memaklumkan bahawa Kerajaan Negeri Terengganu sudah tiada duit untuk menunaikan janji itu.

Betapa hancur remuk hati dan harapan mereka.

Kerajaan Negeri melalui Portal Rasmi terengganu.gov.my memaklumkan sebelum ini bahawa bantuan RM1,000 kepada pelajar STPM sebagai insentif yang sudah menjadi tradisi sebagai sokongan dan galakan kepada anak-anak Terengganu yang bakal menduduki Peperiksaan STPM.

Bantuan sebanyak RM1,000 seorang diberikan kepada mereka tanpa mengambil kira faktor sosial ekonomi keluarga masing-masing.

Rujuk — terengganu.gov.myMana pergi peruntukan yang sepatutnya telah disediakan untuk adik-adik pelajar STPM ini?

Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Razif Abdul Rahman patut mencari jalan untuk tunaikan janji ini jangan buat bodoh duduk kerusi empuk MB makan gaji buta.

Budak sekolah kena ragut, baju sekolah koyak hp dan beg dilarikan

Posted: 28 Oct 2016 10:18 AM PDT

RAKAMAN CCTV yang viral menyaksikan pelajar perempuan memakai pakaian seragam sekolah berwarna biru muda menjadi mangsa ragut penjenayah menunggang motorsikal dalam sebuah kawasan perumahan.

Aku difahamkan rakaman CCTV tersebut diperolehi daripada salah sebuah rumah di lokasi kejadian. Dari pemerhatian aku, baju luar berwarna biru pelajar yang menjadi mangsa koyak rabak akibat pergelutan dengan peragut tersebut.

Mujur nampaknya tiada kecederaan yang serius pada mangsa.Telefon yang digunakan sebelum kejadian itu berlaku dan beg sandang mangsa telah dilarikan oleh peragut.

Aku harap ibu bapa dan pelajar sendiri terutama perempuan selepas ini lebih berhati-hati dan ambillah pengajaran daripada video ini.

Aku nampak telefon bimbit salah satu faktor yang menyebabkan kejadian ragut ini berlaku.

Budak-budak sekolah sekarang pakai hp canggih beriban-riban harganya, membuatkan peragut jadi merah mata sekaligus memungkinkan anda, anak anda atau saudara mara menjadi sasaran mereka.

Ambillah langkah keselamatan yang perlu, jangan tayang sangat hp mahal anda, elakan guna hp canggih-manggih anda di lokasi terpencil seperti dalam video.

Bila orang tak ramai, peragut jadi berani, awak pula perempuan, lagilah mudah peragut nak buat kerja. Macam harimau jumpa arnab.

Di bawah ini rakaman CCTV yang dimaksudkan, sila klik 'play' untuk menonton.


Comments (0)