Followers

Nuffnang

Komentar Kini

Posted by Unknown | Posted on 7:51 PTG | Posted in

sumber :-

Komentar Kini


Tiada ubat untuk pesakit radang prostat?

Posted: 21 Oct 2016 06:31 PM PDTCatatan ini saya tujukan khas kepada perdana menteri, menteri kewangan Datuk Seri Mohd Najib Razak yang menwar warkan cogan kata rakyat didahulukan.

Saya tergerak menulis rencana ini setelah mendapat tahu dari mulut salah seorang Doktor pakar yang berkhidmat di hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu mengenai tiada kos peruntukan ubat ubatan khas kepada pesakit radang prostat .

Berpandukan kepada apa yang dinyatakan mengenai kos peruntukan ubat ubatan khusus kepada pesakit radang prostat hanya dua jenis ubat sahaja yng ada di farmasi hospital besar Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu.

Beliau menyatakan hanya dua jenis ubat sahaja yang ada di farmasi hospital besar ini, itu ubat Fincar finasteride tablest USP 5mg dan Xatral XL 10 mg.

Dua jenis ubat ini sahaja yang ada di Farmasi Hospital besar Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu membuat saya terkejut dan hairan,

Mengapa?  kerana tak munasabah tiada kos peruntukan sedangkan perdana meteri menteri kewangan mendewa dewakan  dinyatakan rakyat didahulukan.Rakyat didahulukan hidup sengsara.


Bayangkan, jika ubat Fincar dan Xatral XL tidak sesuai dengan seorang pesakit radang prostat A.dan tidak memberi apa kesan.Sudah tentu peakit berkenaan kena beli ubat yang mahal harga di lain lain Farmasi.

Bayangkan pesakit itu seorang yang miskin. Sudah tentu tidak mampu membeli ubat yang mahal, kecuali panandol. Apakah yang terjadi dengan pesakit berkenaan.Lainlah bagi mereka yang berkemampuan.Bagaimana pula kepada mereka yang miskin?
  

Comments (0)