Followers

Nuffnang

Anak Sungai Derhaka

Posted by Unknown | Posted on 10:15 PG | Posted in

sumber :-

Anak Sungai Derhaka


Orang Asli Tidak Bodoh!! Pesanan Kepada Kerajaan Negeri Kelantan

Posted: 05 Oct 2016 05:30 AM PDT


Digertak kumpulan samseng yang dipercayai pihak syarikat pembalak serta cuba untuk ditangkap individu yang mendakwa dirinya sebagai anggota polis.


Itulah detik mendebarkan ketika berlaku pergelutan antara masyarakat Orang Asli di Pos Simpor, Gua Musang dengan syarikat pembalakan, 28 September lalu.

Salah seorang pemuda Orang Asli yang diugut tangkap itu, Manglo Tegau berkata, tindakan mereka membina sekatan menghalang kerja pembalakan sehingga tercetusnya pergelutan tersebut bukanlah kerana Orang Asli tidak tahu menggunakan saluran yang sewajarnya untuk membantah.

"Surat kepada pihak kerajaan sudah awal-awal kami hantar. Pada 2 April lepas, kami juga sudah hantar surat kepada pejabat tanah, perhutanan serta jabatan dan agensi kerajaan berkaitan sama ada di peringkat negeri mahupun pusat.

"Selepas itu, kami hantar lagi surat minta supaya kegiatan pembalakan ini dihentikan kepada mereka bulan Mei dan Jun lalu," ujarnya ketika ditemubual Malaysia Dateline malam tadi.

Walau bagaimanapun, pemuda berusia 27 tahun itu berkata, segala urusan surat-menyurat berkenaan tidak mendapat maklum balas yang sepatutnya.

"Pejabat Tanah, Perhutanan pun tidak datang jenguk nasib kami yang diancam syarikat pembalak. Padahal, mereka patut sudah tahu tuntutan kami sebelum ini.

"Sedihnya, pihak kerajaan negeri pun tidak sudi mendengar suara apa lagi melayan tuntutan kami. Tiada respon apa pun daripada kerajaan negeri setakat siang tadi. Tiada juga perbincangan dengan kami Orang Asli di sini walaupun pergelutan Rabu lepas (28 September) sampai pihak pembalak melepaskan tembakan," keluhnya.

Tidak mudah berputus asa dengan sikap dingin pihak kerajaan itu, Manglo berkata, mereka kemudiannya menghantar surat kepada syarikat pembalak supaya mengeluarkan segala jentera, 21 September lalu.

"Macam biasa suara kami tidak dipeduli. Kerja-kerja membalak tetap diteruskan. Jadi, disebabkan kedegilan mereka, kami sebulat suara bersama Jaringan Kampung Orang Asli Kelantan (JKOAK) membuat sekatan di jalan masuk ke penempatan kami yang terdiri daripada lebih 30 kampung suku Temiar," ujarnya.

Mengulas reaksi pihak kerajaan negeri yang dilihat banyak menjawab bagi kepentingan pembalak, Manglo berkata, sikap Timbalan Menteri Besar Datuk Mohd Amar Nik Abdullah itu amat mengewakan mereka.

"Betullah kerajaan negeri sekarang sudah tidak mengambil kira langsung hak kami. Kami Orang Asli ini dianggap macam tidak tahu menggunakan cara baik untuk bersuara dan tidak mempunyai hak ke atas tanah didiami.

"Orang Asli tidak bodoh tapi jangan marah kalau Orang Asli anggap pihak kerajaan negeri yang bodoh.

"Kawasan yang diletak papan tanda kata kononnya hutan simpan, itulah yang gondol. Kami Orang Asli pelik kenapa tampal kata hutan simpan tapi kawasan itu juga diberi lesen untuk pembalak," bidasnya lagi.

Dalam hal berkaitan, Datuk Mohd Amar semalam dilaporkan berkata, tuntutan masyarakat Orang Asli supaya kawasan 19,720 hektar tanah di Hutan Simpan Kekal Balah diwartakan perlu dilakukan menerusi saluran yang betul.

"Kalau mereka bersedia kita tetapkan tarikh, saya tiada masalah. Tapi datang dengan cara yang betul," ujarnya yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wilayah, Tanah dan Sumber Asli Kelantan.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Perhutanan Kelantan Zahari Ibrahim dipetik berkata, pihaknya juga dalam usaha mewartakan seluas 937 hektar kawasan di Pos Gob yang terletak dalam kawasan Hutan Simpan Kekal Balah sebagai tanda menghormati masyarakat tersebut walaupun tanah berkenaan berstatus hutan simpan.

Tinjauan Malaysia Dateline semalam turut mendapati longgokan balak dapat dilihat di mana-mana sepanjang perjalanan antara Pos Tohoi dan Pos Simpor, kira-kira dua jam 30 minit pemanduan dari bandar Gua Musang ~ Malaysia DatelineSPRM Temui Tunai RM50 Juta Di Rumah Pegawai GLC Sabah

Posted: 05 Oct 2016 02:38 AM PDT


Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjumpai wang tunai yang dianggarkan hampir RM50 juta di dalam sebuah rumah salah seorang pegawai kanan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) Sabah dalam serbuan ke rumahnya semalam.


Sumber berkata, selain itu, SPRM juga menemui wang tunai dalam jumlah yang besar dalam salah sebuah kenderaan milik suspek.

"Siasatan awal mendapati salah seorang suspek yang merupakan ketua kepada suspek kedua ini mempunyai bilik khas untuk menyimpan wang berkenaan.

"Dia tidak menyimpan dalam bank, sebaliknya menyimpan wang tunai di rumah. Terdapat juga sejumlah besar barang kemas dan jam tangan pelbagai jenama," katanya.

Siasatan dilakukan berikutan SPRM menahan dua pegawai berkenaan kerana disyaki menyalahgunakan kuasa dengan memonopoli dan memberikan projek-projek yang dikendalikan jabatan tersebut kepada sanak saudara mereka.

Kedua-duanya yang berusia 54 dan 51 itu ditahan di pejabat mereka di Kota Kinabalu, Sabah kira-kira pada jam 9.15 pagi semalam.

Semalam, SPRM turut merampas wang tunai bernilai lebih kurang RM3 juta yang disimpan dalam peti besi di pejabat salah seorang pegawai kanan itu.

Kedua-dua pegawai kanan yang berjawatan pengarah dan timbalan pengarah di jabatan kerajaan yang mengendalikan projek-projek pembinaan infrastruktur asas bernilai lebih RM3.3 bilion sejak tahun 2010 itu telah memonopoli kesemua projek dan diserahkan kepada adik-beradik mereka.

Hasil penyalahgunaan kuasa ini yang dipercayai bermula sejak tahun 2010 hingga kini, siasatan awal mempercayai mereka telah mengumpul harta kekayaan melebihi RM50 juta.

Sementara itu, seorang lagi suspek ditemukan wang tunai berjumlah hampir RM3 juta, dan simpanan dalam akaun bernilai puluhan juta ringgit.

Difahamkan, SPRM juga akan mendapatkan perintah tahanan reman terhadap mereka berdua hari ini di Mahkamah Sesyen Kota Kinabalu.

Susulan tangkapan ini, Timbalan Ketua Pengarah (Operasi), Datuk Azam Baki akan mengadakan sidang media khas di Kota Kinabalu petang ini lapor SinarComments (0)