Followers

Nuffnang

Anak Sungai Derhaka

Posted by Unknown | Posted on 10:15 PG | Posted in

sumber :-

Anak Sungai Derhaka


Hah!!! Benarkah Haji Hadi Sokong GST?.. Biaq Betoi TV3 Ni..

Posted: 18 Oct 2016 08:44 AM PDT


Tiba-tiba malam ni riuh rendah pulak dalam Fb dengan gambar-gambar Haji Hadi yang kononnya menyokong GST menurut laporan TV3..

Aku tak tahu betul atau tidak sebab aku ni dah lama tak tengok berita kat TV3.. sebab TV3 ni media tunggangan UMNO..

Jadi faham-fahamlah kalau ianya menyiarkan laporan atau berita mengenai Pembangkang.. apa yang dia boleh spin.. di spin nya habis-habisan..

Malangnya.. walaupun apa yang disiarkannya itu auta.. ramai jugak penyokong pembangkang yang percaya.. kah.. kah.. kah.. dulu sibuk dengan kempen boikot TV3.. sekarang apa cerita weiii?

Betulke Haji Hadi kata dia sokong GST?.. dulukan Haji Hadi pernah berkata.. GST yang diluluskan Parlimen bercanggah dengan Islam..

Ini videonya..


Dulu pun Dewan Ulamak PAS telah menegaskan perlaksanaan GST ini adalah haram.. kalau dah lupa tengoklah kat ( SINI )

Tiba-tiba hari ini dalam Buletin Utama TV3 dikatakan Haji Hadi sokong GST pulak..

Gambar yang memaparkan tulisan "GST terbukti berkesan — Presiden PAS," itu membayangkan kononnya TG Hadi menyokong cukai GST..

Ramai yang mempertikai dan mengkritik TG Hadi kerana terbelit dengan paparan dari TV3 itu.

Bagaimanapun Ahli Parlimen Sepang, Hanipa Maidin yang ada di dewan Rakyat ketika TG Hadi berucap tampil mendedahkan putar belit tersebut melalui akaun facebooknya.

Menurut Hanipa, TV3 telah memutar belitkan ucapan YB Marang (Hadi Awang) kononnya beliau menyokong GST.Hanipa turut mendakwa secara keseluruhan ucapan Hadi tidaklah menyokong GST meskipun dalam mukadimah ucapannya ada mengatakan bahawa tidak dapat dinafikan GST adalah mekanisme yang berkesan untuk mengutip cukai dan selesaikan masaalah orang tak bayar cukai.

Hmmm... yang hangpa pi percaya bulat-bulat berita TV3 tu buat apa??

Kenapa Hj Hadi Balik Awal?.. Ini Jawapannya..

Posted: 18 Oct 2016 07:05 AM PDT


Setiausaha Politik kepada Ahli Parlimen Marang, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar menjelaskan ‎Datuk Seri Abdul Hadi Awang keluar awal daripada Sidang Dewan Rakyat hari ini, kerana ada urusan lain.


"Tuan Guru (Abdul Hadi) keluar awal kerana ada urusan," katanya ringkas kepada Sinar Online hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjelaskan isu kepulangan awal Hadi daripada Sidang Dewan Rakyat hari ini, selepas Usul Rang Undang-Undang (RUU) Persendirian Akta 355 yang menjadi tumpuan banyak pihak sebelum ini untuk dibentangkan oleh Hadi tidak berjaya dibentangkan semalam.

Sementara itu hari ini, menyaksikan usul tersebut jatuh ke senarai ketujuh aturan mesyuarat selepas tersenarai pada kedudukan keempat pada hari pertama Parlimen bersidang semalam.

Sementara itu, Hadi hadir hari ini kira-kira sejam dan sempat berhujah mengenai isu Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) sebelum bergegas keluar daripada Sidang Dewan Rakyat.

Sejurus keluar daripada Dewan Rakyat, Abdul Hadi diserbu oleh wartawan, namun sedikit hampa apabila beliau hanya berdiam diri dan tersenyum.‎

Tidak lama kemudian, Abdul Hadi mengangkat tangan beliau, sebelum berlepas pergi menaiki kereta untuk meninggalkan bangunan Parlimen. ‎

Sementara itu, Ahmad Samsuri ketika ditanya lanjut mengenai RUU 355, beliau menyampaikan keyakinan bahawa usul itu akan dibentangkan nanti. ‎

" Tentang pembentangan RUU 355, kami (Pas) optimis masa dan ketika akan tiba, insya-ALLAH," katanya.

Persidangan Parlimen kali ini akan berakhir pada 24 November ini lapor Sinar


RUU 355: Hadi Tinggalkan Dewan Sambil Tersenyum Tanpa Sepatah Kata

Posted: 18 Oct 2016 02:06 AM PDT


Rang Undang-Undang Persendirian bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah), telah diturunkan ke senarai nombor 7 hari ini dari nombor 4 semalam.


Ia menimbulkan pertanyaan, apakah RUU355 itu dapat dibahaskan hari ini atau akan terus diturunkan lagi esok dan hari-hari mendatang.

Ketika tumpuan diberikan kepada usul persendirian itu, Ahli Parlimen Marang Datuk Seri Abdul Hadi Awang dilihat melangkah keluar dewan ketika sidang masih berjalan pagi ini.

Presiden PAS itu bagaimananpun mengunci mulut dan hanya tersenyum apabila diminta mengulas peluang untuk usul persendirian yang dibawanya itu dibahaskan.

Usul kontroversi itu diturunkan apabila lebih banyak usul kerajaan dimasukkan dalam senarai.

Kebiasaannya usul kerajaan akan didahulukan untuk dibentang dan dibahaskan berbanding usul persendirian.

Bermula minggu depan, perbahasan di Dewan Rakyat akan memberi tumpuan kepada Bajet 2017 yang akan dibentangkan pada Jumaat ini oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak lzpor AstroAwani


Usul Hadi Ditolak Ke Bawah.. PAS Dah Kena Main Ke Ni?

Posted: 17 Oct 2016 08:15 PM PDT


Dengan kedudukan di bawah senarai itu, ada kemungkinan usul Hadi tidak akan dibawa ke Dewan, malah, ia mungkin terus ditolak lebih bawah pada kertas perintah itu berikutan hari-hari akan datang. 


Nampak tak??.. Najib pun bukannya bodoh sangat.. mudah saja dia permainkan Haji Hadi dan PAS, hari ni tolak ke bawah.. bila dia bentang bajet esok lusa, Bajet itulah yang akan diperbahaskan pula..

Lagipun takkan lah Najib nak mengecewakan MCA, MIC dan GERAKAN yang ada dalam komponen Barisan Nasional tu.. kenapa dia nak jaga hati PAS?

Matlamat untuk memecah belahkan Pakatan Rakyat melalui isu hudud dah berjaya.. sekurang-kurangnya bila dia istihar bubar Parlimen, pertandingan 3 penjuru akan berlaku..

3 penjuru tu maknanya Najib akan kekal sebagai Perdana Menteri selepas PRU14..

Isu RUU 355 yang dicanangkan sebagai hudud walaupun hanya untuk memperkasakan undang-undang dalam Mahkamah Syariah ini telah berjaya dimanupulasi oleh Najib dengan baiknya dan dijangka tidak akan diperbahaskan hingga PRU14.

Kalau UMNO benar-benar nak perkukuhkan Mahkamah Syariah.. dah lama UMNO boleh lakukan sendirian tanpa perlu bantuan PAS..

Tapi kenapa UMNO biarkan PAS yang bawa isu ini sedangkan mereka lebih berkemampuan??.. fikirkanlah..

Usul kontroversi 'hudud' Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang telah ditolak ke bawah dalam kertas perintah pada hari kedua sesi ketiga dan terakhir Parlimen tahun ini. 
Usul Hadi membentangkan rang undang-undang persendirian bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah), telah diturunkan daripada senarai nombor 4 semalam kepada nombor 7 hari ini. 
Ia diturunkan apabila lebih banyak usul kerajaan dimasukkan dalam senarai. 
Lazimnya, usul kerajaan didahulukan berbanding usul persendirian. 
Dengan kedudukan di bawah senarai itu, ada kemungkinan usul Hadi tidak akan dibawa ke Dewan. 
Malah, ia mungkin terus ditolak lebih bawah pada kertas perintah itu berikutan hari-hari akan datang. 
Bermula minggu depan, debat parlimen akan memberi tumpuan kepada Bajet 2017 yang akan dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak Jumaat ini. 
Perbahasan hanya akan beredar kepada perkara-perkara lain pada dua hari terakhir sesi Parlimen ini, yang berakhir pada 24 November. 
Jika usul itu terus ditolak ke bawah, peluang Hadi adalah hanya jika beliau memohon kerajaan menaikkannya. 
Ini yang berlaku pada sesi Parlimen lalu, apabila Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said berbuat demikian atas arahan Najib dan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi. 
Namun selepas bantahan daripada parti komponen BN seperti MCA dan MIC, peluang untuk perkara ini berulang menjadi persoalan lapor Malaysiakini

Dah 60 tahun dalam politik.. masih tak kenal lagi UMNO ke?


Pakar Ramal GST Naik 2% Kerana Kerajaan Tiada Sumber Produktif Lain

Posted: 17 Oct 2016 05:30 PM PDT


Pakar ekonomi berpendapat kerajaan sedang merancang untuk menaikkan kadar Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) daripada 6% kepada 8%, memandangkan ia tidak mampunyai sumber cukai produktif yang lain.


Jika tidak, kerajaan mungkin terpaksa menjual sebahagian aset Khazanah Nasional Berhad bagi menampung pendapatan kerajaaan buat sementara bagi tahun 2017.

Memandangkan ekonomi dunia menuju kegawatan, pensyarah Universiti Tun Abdul Razak Prof Dr Barjoyai Bardai berkata GST satu-satunya cukai yang sangat produktif dan berdaya maju, ketika cukai korporat dan cukai individu golongan berpendapatan tinggi dijangka menurun.

"Kalau boleh kerajaan mahu laksanakan tahun ini untuk belanjawan tahun depan (2017)," kata Barjoyai kepada FMT.

"Tapi bergantung pada berani atau tidak kerajaan melakukannya. Mungkin mereka pun tak ada pilihan lain sebab tidak ada sumber pendapatan lain untuk diharapkan," katanya.

Pakar ekononomi itu sebelum ini diminta mengulas kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang berkata ekonomi akan lumpuh sekiranya kadar GST diturunkan daripada 6% kepada 3%.

Najib menjawab Liew Chin Tong (DAP-Kluang) di sesi soal jawab Dewan Rakyat hari ini, yang berkata penurunan kadar GST akan mendorong penggunaan domestik.

Menurut Barjoyai, penurunan sehingga 3% akan menyebabkan jumlah kutipan GST berkurangan kepada RM20 bilion.

Kutipan tahun ini dijangka mencapai RM39 bilion.

"(Penurunan) itu akan menyebabkan pendapatan kerajaan terlampau rendah sehingga tidak dapat menampung perbelanjaan yang besar, dan akan menyebabkan defisit belanjawan naik sampai 4% atau lebih 4%," jelasnya.

Barjoyai tidak optimis kerajaan akan dapat mencapai kutipan GST RM39 bilion kerana jumlah perbelanjaan persendirian yang merosot.

"Kemungkinan berkurang hampir RM6 bilion hingga RM8 bilion. Ini akan menyebabkan sasaran defisit perbelanjaan kita meleset sebab kita jangkakan kita akan mencapai sasaran 3.1%.

"Kemudian pada masa yang sama Petronas telah menurunkan jangkaan dividen bayaran cukai yang akan mereka buat daripada RM60 bilion kepada RM30 bilion. Jadi ini merupakan satu tamparan besar juga," katanya lapor FMT


Comments (0)