Followers

Nuffnang

Taipingmali (tm)

Posted by Unknown | Posted on 1:53 PG | Posted in

sumber :-

Taipingmali (tm)


Pembinaan rumah ibadat secara haram sememangnya mengundang kemarahan rakyat.

Posted: 22 Sep 2016 05:31 PM PDT

Malaysia merupakan sebuah negara yang bertuah. Bertuah kerana bumi yang kaya dengan hasil mahsyul telah menjadi tarikan dan tumpuan dunia. Itu lah yang menyebabkan pada tahun 1511 bumi Melaka dijajah oleh Portugis, kemudiannya diambil alih oleh Belanda, British dan Jepun. Hatta panglima-panglima komunis mula menyusup masuk seawal tahun 1930an untuk menguasai negara.

Walaubagaimanapun kedatangan British selepas Perjanjian Inggeris-Belanda pada 1824 telah mengubah corak politik, sosio budaya masyarakat kita hingga hari ini.

Kini di abad 21 trend semakin berkembang, masyarakat kulit putih, kulit hitam dari seluruh benua Afrika, Amerika dan Eropah mula berhijrah ke sini.

Seperti biasa penghijrahan mereka bukan lah kosong, mereka juga mengimport dan membawa masuk bersama sosio budaya mereka ke sini. Perkara ini berlaku sejak jumpaan bijih timah di Larut dan Lembah Kelang lagi.  Cukup setakat ini, Kalau nak huraikan tentang migrasi dua hari dua malam pun tak habis.

Berbalik kepada tajuk di atas iaitu mengenai pembinaan rumah ibadat secara haram, ianya berlaku kepada semua kaum, Orang beragama Islam dengan surau dan masjid, orang India dengan kuil, gereja dan masjidnya. begitu juga dengan kaum sikh. Orang Tionghua dengan tokong, gereja dan diikuti oleh etnik yang lain.

Sudah menjadi kebiasaan apabila mereka membina sebuah surau, masjid, kuil, gereja dan lain-lain rumah ibadat boleh dikatakan menjadi kontroversi.

Apa sekumpulan orang etnik membina rumah ibadah yang bermula dibawah sepohon pokok atau di tepi-tepi jalan, di tanah resab sungai dan semakin hari semakin membesar maka ia akan menimbulkan ketidakselesaan kaum lain yang terganggu dengan bunyi bising dan kesesakan kenderaan dan orang ramai apabila terdapat satu-satu acara yang disambut oleh pengikut atau penganutnya.

Oleh itu berlakulan konflik antara dua pihak iaitu pelaku dan orang ramai. Maka kadangkala timbullah ketegangan yang membawa kepada kejadian yang tidak diingini. Sudah banyak kekecohan yang berlaku sehingga melibatkan campur tangan polis dan pihak politik serta pbt.

Baru-baru ini saya menerima satu permintaan dari pembaca yang meluahkan rasa tidak puas hati dengan wujudnya sebuah rumah ibadah yang dibina secara haram dan semakin hari semakin besar dan semakin bising dan hingar bingar dengan aktiviti harian mereka.

Walaupun aduan telah dipanjangkan kepada pihak pbt namun ia tidak dapat mengambil apa-apa tindakan kerana mungkin wujud campur tangan daripada pihak politik yang berkepentingan atau pihak gangster yang mengawal dan menguasai rumah ibadat untuk mencari dana bagi membiayai kumpulan mereka.

Berikut ialah kisah yang sama berlaku Johor di Taman Tampoi Indah II Johor Bahru, Johor,

Sebuah rumah ibdat telah dibangunkan di belakang Pangsapuri Park Avenue. berdekatan dengan Sungai Skudai, Perling. 

Selain membuat bising ia juga membuang sampah sesuka hati ke dalam sungai bersebelahan.

Di Taiping juga terdapat sebuah rumah ibadat yang dibina di tepi sungai dan mengambil tanah resab sungai dan pihak pbt telah pun mengeluarkan surah arahan supaya pihak rumah ibadat tersebut meruntuhkan binaan tambahan di tanah resab sungai , tetapi nampaknya sehingga hari ini belum ada apa-apa perubahan dan aktiviti harian berjalan seperti biasa, Jika kita masuk ke bandar Taiping ia dapat dilihat di sebelah kiri jalan sebelum masuk ke Kampung Boyan atau Sekolah Mengengah Dr Burhanuddin.

Itu yang diluar, jika kita masuk ke dalam-dalam kampung dan petempatan lain kita akan lihat lebih banyak rumah ibadat yang dibina secara haram dan membuang sampah sesuka hati ke dalam sungai dan semak.


16-18 Sept 16 Pihak kuil semakin melampau membuat bising; bergendang dan membuka radio.
Jumaat (16/9) 8 malam hingga 11 malam (Bergendang)

Sabtu (17/9) 8 malam hingga 1 pagi (Bergendang)

Ahad (18/9) 4 – 5 pagi (Memasang radio lagu india dengan kuat)
8 – 10 pagi (Memasang radio lagu india dengan kuat)
11 pagi hingga 3.30 petang (Bergendang)
3.30 petang hingga 7 malam (Memasang radio lagu india dengan kuat)


18 Sept 2016 1 lagi laporan polis dibuat kerana bising melampau
Ini bukan melibatkan soal keagamaan tetapi soal penubuhan
KUIL HARAM atas tanah yang tidak dibenarkan dan bising melampau
sehingga mengganggu ketenteraman penduduk.19 Sept 2016 Follow up semula dengan:-
- MBJB (Puan Shafiza Binti Mohd Fadzil)
- JPS (IR Tuan Mohd Shahril Bin Mohd)

MBJB dan JPS saling menolak tanggungjawab dan akhirnya memaklumkan
kuasa perintah untuk merobohkan kuil haram adalah di bawah Pejabat Tanah
Daerah


20 Sept 2016 Puan Shafiza dan kumpulan penguatkuasa MBJB datang meninjau kuil haram
dan mendapati kuil tersebut semakin besar. MBJB akan mengarahkan
pemotongan bekalan air dan api dari loji kumbahan kerana mendapati
pihak kuil membuat sambungan ke kuil secara haram.

MBJB menasihatkan supaya memanjangkan aduan melalui Persatuan
Penduduk kepada Pejabat Tanah Daerah supaya tindakan arahan
merobohkan kuil dapat dilakukan oleh MBJB dengan segera.
Comments (0)