Followers

Nuffnang

Taipingmali (tm)

Posted by Unknown | Posted on 2:16 PG | Posted in

sumber :-

Taipingmali (tm)


Siapa bakal masuk penjara selepas Justo bebas?

Posted: 20 Sep 2016 10:12 PM PDT

Serangan politik Tun Mahathir terhadap Datuk Seri Najib sudah hampir menjangkau dua tahun lebih.

Namun "attacking progress" Mahathir amat lembab, bercelaru dan nampaknya mulai mencederakan tenteranya sendiri.

Tentera sendiri cedera bila Mahathir mulai menghulur tangan kepada Kit Siang dan Anwar Ibrahim. Ada tentera setia Mahathir anggap itu salam itu satu pengkhianatan pada mereka.

Sebab itu serangan Mahathir masih tidak membuahkan hasil, walaupun pihak Tun Mahathir telah berhabisan sehinga ratusan juta untuk menyogok media barat untuk memainkan isu 1MDB dari segala sudut.

Dari Australian News sampailah ke Sarawak Report hingga ke Wall Street Journal, Mahathir membina bantuan mereka untuk serang Najib.

Ketika isu 1MDB sedang hangat , mereka yang berpihak kepada pembangkang telah mengambil kesempatan untuk menemui Xavier Justo yang dikatakan telah membawa lari dokumen dari majikannya Petro Saudi.

Mereka mereka ini termasuk lah "Trojan Horse" Tun Mahathir iaitu Tony Pua, dan individu dari pembangkang seperti Tong Kooi Ong dan juga Nurul Izzah.

Tong Kooi Ong adalah Pengerusi Majalah The Edge dan dituduh oleh XJ sebagai orang yang pernah menipu dirinya dengan umpanan wang sebanyak USD $2 juta untuk perolehi dokumen tetapi tidak melunaskan janjinya itu.

Dipercayai juga dokumen yang diperolehi TKO kemudiannya disunting dan di "tempered", diolah untuk menampakkan ada sesuatu.

Pelik juga, jika benar 1MDB ada kesalahan, kenapa pula dokumen perlu diolah? Bermakna tiada kesalahan tetapi mesti dibuat seolah olah ada kesalahan.

Sambil itu maklumat yang di siarkan oleh Sarawak Report dan Claire Brown juga adalah maklumat yang diberi dan telah diubahsuai TKO untuk nampak semacam ada kebenaran.

Apabila SR melaporkannya, pihak di sebelah sini seperti The Edge , Mkini dan sekutunya akan menyambar berita itu seolah olah ia bahan baru dari SR ,sedangkan ia asalnya dari sini juga.

Begitulah lakonan yang mereka mainkan kepada minda terpenjara rakyat Malaysia.

Berita sensasi dan berbentuk mahu menimbulkan geram kepada rakyat Malaysia dimainkan dari pelbagai sudut untuk menampak betapa ianya "real".

Namun sedikit sahaja yang cerdik untuk bertanya soalan pukul maut, iaitu mengapakah cerita itu semua tidak bertarikh? Tidak diiringi gambar? Dan sebagainya?

Dan selain cerita sensasi, mereka juga berpura pura menunjukkan grafik dan "draft flowchar", wang masuk ke sini, keluar ke sana dan masuk ke sinun lalu masuk kembali kesana dengan nama pelbagai syarikat, tetapi tetap tidak di iringi sumber terpenting, iaitu tarikh.

Jika sudah tahu pelbagai bagai, kenapa tidak diiringi tarikh wang masuk ke sana sini?

Jawapannya mudah, kerana ia semua cerita dongeng dan ciptaan sahaja.

Mahathir sendiri hampir berputus asa dalam menyerang Najib pada suatu ketika. Mahathir berkata "Saya tidak akan buat laporan polis kerana saya tiada bukti" katanya pada 10 Oktober 2015 dalam Malaysian Insider.
 
Puak Mahathir sudah membayar "advance fee", jadi kisah 1MDB sudah tidak sensasi pun tidak mengapa asalkan kerja mencipta kisah karut diteruskan, sejajar dengan upah.

Banyak cerita karut dan rekaan ini telah didedahkan oleh Lester Melanyi dalam videonya pada 21 Julai 2015, bahawa 90% cerita Sarawak Report mengenai 1MDB adalah rekaan untuk memburukkan kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib.

Semalam Setiausaha Akhbar Perdana Menteri Datuk Seri Tengku Sarifuddin membuat kenyataan berkenaan dakwaan akhbar Le Temps kononnya Datuk Seri Najib mengambil kesempatan terhadap kerajaan Thailand ketika berlangsung mesyuarat Malaysia- Thailand Annual Consultation untuk mempengaruhi kerajaan Thailand bagi kes Xavier Justo.

Tuduhan ini adalah tidak benar. Kita sudah dapat hidu siapa yang buat tuduhan itu.  Kebiasaan amat berbau tangan ProTun di belakangnya.

Kebebasan Xavier Justo bukan ancaman kepada Datuk Seri Najib, kerana ketika XJ berada dalam penjara dan di luar sebelum masuk penjara pun semua susu sudah diperah dari lembu oleh malaun dari pembangkang dan Tun Mahathir sendiri.  

"What else is new?" itu persoalannya.

Tanpa XJ pun pihak malaun akan mencipta isu dan cerita. Maka sah sekali DS Najib tiada kepentingan untuk menggunakan pengaruhnya terhadap kerajaan Thailand. 

Tetapi satu perkara harus di ingat, iaitu XJ ada menyebut nama nama tertentu yang datang menemuinya untuk pelbagai perkara.

Mereka inilah sebenarnya dalam ketakutan jika XJ "spill the bean".

Malah Nurul Izzah dikatakan mahu perolehi dokumen bukan dengan bayaran wang tetapi dengan mengganti dengan sesuatu jika Pakatan Harapan memerintah.

Sedarkah kita betapa senyapnya Tony Pua pada hari ini? Nama beliau juga disebut dalam pendedahan XJ.  

Selain itu, pasti sekali jika XJ pandai bermain politik dia akan menjadi jutawan kerana pihak "gelabah" akan menyogoknya wang untuk menafikan pelbagai bagai perkara.
 
Apa pun Polis Malaysia sudah pun mengambil butiran dar XJ ketika IGP berada di Thailand,

Rumusan hanya boleh di buat dengan dua opsyen sahaja, jika XJ tidak mahu meneruskan kesnya selepas dia bebas, pasti sekali ada pihak di sini mahu cuba menyogoknya.

Dan jika dia mahu "let the cat out of the bag" ada yang bakal masuk ke penjara kerana pelbagai kesalahan.

Apa pun Kerajaan Thailand masih enggan melayan kehendak kerajaan Swiss untuk ekstradisi XJ, sehingga kini mereka yang terbabit dari pihak pembangkang masih boleh dikira selamat untuk sementara.

Siapa agaknya yang akan ke dalam penjara jika Xavier Justo bebas?

Pada 17 Julai 2015, Xavier Justo menamakan 10 nama yang terbabit dalam konspirasi gulingkan Najib. Jika berjaya Claire Brown mahu raikannya dengan segelas arak.

Tulisan :
Beruang Biru
BB54, Rabu
21 September 2016Sent from Samsung tablet.

ANUGERAH KEPADA DATIN SERI ROSMAH & PERMATA:

Posted: 20 Sep 2016 10:21 AM PDT


KENYATAAN OLEH SETIAUSAHA AKHBAR PERDANA MENTERI

20 September 2016

1. Pada 8 September 2016, Irina Bokova dalam kapasiti beliau sebagai Ketua Pengarah UNESCO telah menghantar surat kepada Perdana Menteri Dato' Sri Najib Tun Razak, isterinya Datin Seri Rosmah Mansor dan Menteri Luar Negeri Dato' Sri Anifah Aman. Surat-surat itu menyatakan bahawa Datin Seri Rosmah akan diberi anugerah penghormatan khas pada satu majlis yang dianjurkan bersama oleh UNESCO pada 22 September 2016. Ini adalah sebagai pengiktirafan kepada usaha yang dijalankan oleh Kerajaan Malaysia untuk menangani ekstremisme melalui sistem pendidikan, dan secara khususnya melalui pendekatan yang diambil oleh PERMATA, yang diasaskan pada tahun 2007 oleh Datin Seri Rosmah.

2. Pada 18 September 2016, Wakil Tetap Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menerima satu e-mel daripada Profesor Tudor Parfitt, Pengerusi Lembaga Penasihat Akademik Jawatankuasa Penganjur Penghormatan Kepada Wira-wira Dalam Kempen Global Menentang Keganasan. Profesor Parfitt menyatakan bahawa anugerah itu akan ditangguhkan ke 2017 kerana apa yang beliau kenali sebagai "campur tangan" dari Wall Street Journal dan The New York Times mengenai pembiayaan PERMATA.

3. Kami boleh mengesahkan bahawa PERMATA sepenuhnya dibiayai oleh Kerajaan Malaysia di bawah peruntukan telus yang dimasukkan di dalam Belanjawan Kerajaan tahunan dan diluluskan oleh Parlimen. Semua perbelanjaan adalah mengikut prosedur kewangan Kerajaan. Ini bukan sahaja satu rekod awam, tetapi boleh dijelaskan dengan segera jika kami atau PERMATA diminta berbuat demikian sebelum penangguhan anugerah itu.

4. PERMATA, Datin Seri Rosmah atau Kerajaan Malaysia tidak pernah memohon untuk anugerah itu. Keutamaan PERMATA dan Datin Seri Rosmah sentiasa adalah program-program yang memberi impak positif kepada hidup puluhan ribu orang muda. Untuk mengelakkan sebarang gangguan daripada kerja yang penting untuk anak-anak Malaysia ini, PERMATA dan Datin Seri Rosmah telah menolak penundaan anugerah yang dicadangkan.
 
5. Kami kesal ke atas percubaan mempolitikkan kerja-kerja organisasi contoh ini yang tujuannya hanya untuk memperbaiki kehidupan kanak-kanak. Dan kami kesal dengan mereka yang memilih untuk mengurniakan anugerah itu kerana mengalah kepada tuduhan dan sindiran mereka yang hanya memberi tumpuan kepada kempen mereka menentang Malaysia, Kerajaan, dan Perdana Menteri. Mereka yang mendalangi kempen bermotifkan politik ini tidak mengambil kisah tentang kerosakan yang disebabkan oleh tuduhan-tuduhan palsu ke atas PERMATA, kakitangannya dan semua anak-anak muda yang telah mereka bantu dan jaga.

6. PERMATA mahupun Datin Seri Rosmah tidak akan terganggu oleh orang-orang yang menyampaikkan berita palsu untuk melemahkan satu perjuangan yang mulia. Tumpuan mereka akan kekal dalam usaha membuat perbezaan yang sebenar untuk kanak-kanak hari ini, untuk membantu membina hari esok yang lebih baik untuk Malaysia.


NOTA UNTUK EDITOR:

· PERMATA berfungsi dalam rangka sistem pendidikan negara untuk menyediakan satu permulaan dalam hidup melalui pendidikan awal kanak-kanak dan penjagaan yang berkualiti. PERMATA terdiri daripada satu siri program holistik yang bertujuan untuk melahirkan potensi kanak-kanak untuk mempercepatkan pertumbuhan negara dan memupuk generasi pemimpin yang boleh Malaysia banggakan. Program PERMATA telah menyumbang kepada peningkatan dalam kehidupan puluhan ribu kanak-kanak, dan telah menerima pujian ke atas pendekatan inovatif mereka di Malaysia dan di luar negara.
 
· Pujian Ini termasuk Profesor Parfitt dan rakan kerjanya, yang mengiktiraf kejayaan PERMATA sebagai "Satu model yang boleh digunakan di negara-negara lain yang mempunyai kepelbagaian dalam populasi untuk menangani beberapa isu-isu asas yang membolehkan pelampau untuk merekrut anak-anak muda dalam persekitaran itu ke dalam barisan pejuang mereka" .

· Banyak badan-badan lain telah mengiktiraf PERMATA. Sebagai contoh, New York Academy of Sciences memberi Datin Seri Rosmah dan PERMATA Anugerah STEM Heroes mereka di PBB pada tahun 2014; Anugerah Kebajikan Kanak-kanak 3G telah diterima di Anugerah Tadbir Urus Baik Global pada Mei 2016; dan individu-individu telah memnberi penghormatan kepada PERMATA, seperti wanita pertama dari seluruh dunia yang datang ke Malaysia untuk Persidangan Antarabangsa PERMATA yang julung kali diadakan pada bulan yang sama.

· Program PERMATA termasuklah:

Ø PERMATA Negara, yang menyediakan pendidikan awal kanak-kanak dan penjagaan untuk kanak-kanak daripada keluarga yang datang daripada kawasan luar bandar dan daripada kawasan bandar yang berpendapatan rendah, yang meliputi 5421 pusat di seluruh negara.

Ø PERMATA Pintar dan PERMATA Insan, iaitu program bagi mereka yang berkebolehan dan berbakat yang memerlukan pendekatan pedagogi secara individu yang mencabar mereka dalam STEM sementara membimbing mereka dalam bidang kemanusiaan dan kecekapan bertutur dalam berbilang bahasa. PERMATA telah mengenal pasti dan memupuk kanak-kanak pintar seawal usia dua tahun.

Ø PERMATA Seni, yang meningkatkan prestasi kanak-kanak yang berbakat dalam seni persembahan, terutamanya muzik, koir dan tarian.

Ø PERMATA Kurnia, yang menyediakan intervensi awal untuk kanak-kanak dengan gangguan spektrum autisme, menyediakan mereka untuk sekolah arus perdana dan tanggungjawab semasa dewasa.

Ø PERMATA Remaja, yang melibatkan belia berisiko dengan mengukuhkan hubungan yang positif dan mengajar mereka dengan kemahiran vokasional dan keusahawanan; untuk memberikan rasa kejayaan dalam tanggungjawab ekonomi dan menjauhkan mereka daripada pengaruh negatif.

Ø PERMATA Hospital Pakar Kanak-kanak sedang dibina untuk menyediakan kemudahan dan perkhidmatan terbaik untuk kanak-kanak dan dijangka beroperasi pada 2018.

DATUK SERI TENGKU SARIFFUDDIN
SETIAUSAHA AKHBAR KEPADA PERDANA MENTERI

Comments (0)