Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 9:56 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Demo BERSIH 5 pada November ini

Posted: 06 Sep 2016 07:25 PM PDT

Pengerusi BERSIH Maria Chin Abdullah mengumumkan BERSIH 5 akan diadakan pada November depan.

Beliau bagaimanapun enggan menyatakan tarikh tepat buat masa ini.

"Kita akan ada BERSIH 5 pada November ini.

"Saya tidak akan beritahu kamu tarikhnya," katanya ketika ditemui di Putrajaya hari ini.

Gabungan proreformasi sistem pilihan raya akan mengadakan sidang media pada 14 September depan bagi mengumumkan tarikh itu.

Sumber memberitahu Malaysiakini bahawa BERSIH sudah mengenal pasti dua hari cuti hujung minggu untuk himpunan besar itu.

Tak pakai otak, Khoo Kay Kim bidas pasukan bola sepak negara

Posted: 06 Sep 2016 07:21 PM PDT

Ahli akademik terkenal itu mempersoalkan cara pemain bola sepak kebangsaan yang disifatkannya seperti robot "hantar bola pun tak betul".
Khoo-Kay-Kim
PETALING JAYA: Kualiti pemain bola sepak tempatan masih jauh ketinggalan, kata Tan Sri Prof Khoo Kay Kim, yang membidas pihak pengurusan gagal memberikan persediaan kepada pemain sehingga mereka beraksi di padang seolah-olah mereka tidak menggunakan otak.
"Pemain kita main tak pakai otak, mereka main macam robot, hantar bola tak betul, tendang tak betul, semua tak betul, macam mana mereka boleh bermain untuk pasukan kebangsaan?" soal Khoo, sejarahwan negara yang kerap dirujuk pendapatnya mengenai hal sukan dan sosio-ekonomi.
Beliau memberi contoh skuad negara bawah-22 (B-22) tewas 1-2 kepada skuad B-22 Bahrain pada aksi persahabatan antarabangsa di Stadium Universiti Teknologi Mara (UiTM) pada Jumaat.
Semalam, prestasi bola sepak negara terus merudum selepas Harimau Malaysia dikalahkan 3-0 oleh tuan rumah Indonesia pada perlawanan persahabatan.
Khoo berkata pihak pengurusan dan jurulatih gagal menyediakan latihan sesuai dengan corak permainan terkini.
"Mereka tidak diberi latihan yang sesuai, bila kita pilih pemain kita perlu mengkaji cara mereka bermain bukan seperti robot, selalu bagi bola kepada penjaga gol.
"Bagaimana mereka nak capai keputusan baik kalau mereka selalu hantar bola kepada penjaga gol?" soal beliau.
Read More / Baca Lagi >>

Ilmu pemimpin2 Islam-Umno memang hebat tinggi darjatnya..

Posted: 06 Sep 2016 07:12 PM PDT

Berdosa, masuk neraka jika kita melawan hujah2 mereka..

SEMALAM HARI SELASA !!!..

Posted: 06 Sep 2016 07:10 PM PDT

WSJ dedah perbualan BBM Jho Low dan pegawai bank tentang akaun rahsia PM

Kali ini ia adalah transkrip perbualan rahsia budak cina gemuk bernama Jho Low dan pegawai Ambank melalui Blackberry Messenger, BBM tentang betapa perlunya mereka menjaga kerahsiaan akaun peribadi Perdana Menteri.

Jho Low juga dilaporkan melarang pihak Ambank daripada menghantar penyata kad kredit akaun tersebut ke rumah Perdana Menteri. Sebaliknya individu tertentu dihantar untuk mengutipnya secara peribadi.

"Jangan benarkan orang luar daripada bank atau lebih daripada beberapa pihak dalaman tahu mengenai akaun ini. Gunakan email Gmail, jangan guna sistem email bank untuk komunikasi.

Apapun, jangan hantar penyata kad kredit ke rumah perdana menteri" itu antara arahan Jho Low kepada pegawai bank seperti yang didedahkan oleh WSJ.

"Tidak, tidak, tidak sangat sensitif..." Jho Low dilapor mempunyai seseorang untuk mengutip penyata akaun secara terus (by hand).

Jho Low turut dipetik dalam perbualan itu sebagai menegaskan supaya tidak ada sesiapa kecuali mereka mempunyai akses kepada penyata bank itu, bimbang ia tersebar ke internet.

"Sangat sangat penting tiada siapa patut tahu di Ambank selain kamu atau Cheah atau dapat penyata itu..."

"Kalau tersebar di internet dari mana asal dana itu nanti pening kepala" dedah WSJ lagi. — Wall Street Journal, Sept. 6, 2016 1:31 a.m. ET.

SEMALAM HARI SELASA !!!.. Sudah berapa puluh kali selasa Najib kata nak saman WSJ, tapi sampai sekarang habuk pun tak ada.

Huluran tangan Tun, Anwar: Ancaman buat BN

Posted: 06 Sep 2016 06:57 PM PDT

Huluran tangan antara dua seteru hampir dua dekad lamanya, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam, disifatkan sebagai satu amaran jelas kepada BN.
Penganalisis politik menjangkakan peristiwa itu mungkin menjadi titik perubahan landskap politik dalam kalangan pembangkang dan politik tanah air.
Pensyarah Fakulti Sains Sosial Universiti Malaysia Sarawak (Unimas), Prof Madya Dr Jeniri Amir berkata titik sejarah itu perlu dipandang serius oleh BN kerana pertemuan itu bukan sekadar untuk menghantar mesej kepada kepimpinan dalam pembangkang tetapi juga amaran kepada kerajaan.
Aksi bersalaman Tun M-Anwar trending di media sosial "Sebelum mereka bertindak untuk bertemu itu, pastinya mereka sudah membuat suatu perkiraan yang menyeluruh. Untuk itu BN perlu berhati-hati dan melihat perkembangan tindakan selanjutnya oleh kedua-dua pemimpin ini.
"Jelas bukan mudah utk Mahathir sendiri mengunjungi, bersalaman dan berbicara dengan seteru politiknya selepas 18 tahun Anwar dipecat. Maksudnya, pasti ada sesuatu yang menggerakkan beliau untuk meleburkan ego politiknya sehingga bersedia membuka hatinya kepada orang yang pernah dimasukkannya ke penjara...sesuatu yang amat penting dan kuat.
"Ini mungkin titik tolak yang memberi sinar baru kepada masa depan politik Malaysia dan menjurus ke arah kerjasama politik lebih bermakna dalam kalangan pembangkang bagi berdepan dengan BN dalam pilihan raya akan datang," katanya kepada Sinar Harian.
Semalam, kehadiran Mahathir ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dikatakan sebagai tanda sokongan terhadap permohonan Anwar bagi mencabar Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) 2016 menarik perhatian banyak pihak apatah lagi kedua-duanya bersalaman selepas 18 tahun bermusuhan.
Ketika diminta mengulas soal kehadirannya ke persidangan itu, Mahathir menafikan soal berbaik-baik namun mengulang beberapa kali kehadirannya ada kaitan dengan akta tersebut.
Dalam pada itu, Jeniri akui masih terlalu awal untuk membuat sebarang andaian namun sama ada pertemuan itu bakal mencoret sejarah baharu dalam landskap politik tanah air atau tidak, ia bergantung kepada perkembangan selanjutnya pasca pertemuan tersebut.
"Bergantung pada bagaimana perkembangan politik atau tindakan yang akan diambil Mahathir dan kumpulan Anwar dalam minggu-minggu yang akan datang.
"Kalau ada sesuatu yang konkrit berlaku dari segi kerjasama dalam kalangan parti politik pembangkang ini, kemungkinan kita dapat mengharapkan sesuatu yang lebih bermakna kerana mereka tidak ada pilihan sebenarnya jika betul-betul nak menumbangkan BN kecuali bersatu dari segi hati dan strategi. Ini juga termasuk dengan memastikan Pas berada di pihak mereka," katanya.
Sementara Ketua Pegawai Eksekutif Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas), Wan Saiful Wan Jan melahirkan keyakinan pertemuan itu bukan sekadar atas alasan MKN.
"Kalau sekadar nak menyokong isu MKN ini satu sahaja, satu kenyataan media sudah cukup daripada pihak Tun Mahathir. Mungkin itu (sokongan kes MKN) kenyataan politik yang dikeluarkan tapi hakikatnya lebih besar," katanya.
Melihat kepada suasana itu, beliau melihat Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) perlu segera mengambil peluang memainkan peranan atas pertemuan itu.
"Saya lihat Bersatu ini agak perlahan dalam gerak kerjanya. Sebelah Anwar memang sudah lama bergerak tetapi di sebelah Tun Mahathir ini nampaknya...kalau Parti Amanah Negara (Amanah) sebelum diumumkan penubuhan lagi, mereka sudah buat kerja.
"Bersatu ini sudah memohon untuk daftar pun tapi kelihatan masih tidak bergerak lagi. Bersatu kena tunjuk bahawa parti itu hidup," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Agamawan perlu berjiwa merdeka

Posted: 06 Sep 2016 06:54 PM PDT

Umat Islam sangat memerlukan agamawan, sebagai pembimbing mereka bukan saja di segi agama, tetapi juga di jalan kehidupan umumnya untuk mencapai keredhaan Allah.
Sangat besar ertinya kerana ulama atau agamawan itu mempunyai status sebagai 'pewaris para nabi' yang berilmu, penuh sabar dan tabah menghadapi pelbagai ujian.
Sejarah Islam sejak zaman berzaman merakamkan pelbagai peristiwa bagaimana ulama dengan ilmu dan ketakwaannya yang sangat tinggi berinteraksi di tengah masyarakat, menghadapi pelbagai gelombang cabaran yang bukan kecil.
Kini, di zaman moden ini, di Abad ke-21, di negara ini sendiri, dengan gelora bukan saja di bidang politik, krisis kepimpinan, ekonomi, pendidikan, kemasyarakatan dan segalanya, maka agamawan dengan statusnya sebagai golongan terpandang sedang diberi perhatian oleh masyarakat.
Umat Islam di negara ini yang kini menghadapi kekeliruan menghadapi krisis ini mahu menyaksikan peranan agamawan dalam memberi petunjuk bagaimana seharusnya masalah negara ini dapat diselesaikan. Tentunya melalui pendekatan Islam, justeru Islam itu 'Rahmatan Lil-Alamin' rahmat seluruh alam, melindungi kepentingan manusia seluruhnya.

Kerana itu sejak akhir-akhir ini sudah banyak kedengaran suara-suara yang memancarkankekecewaan umat Islam di negara ini apabila mereka yang bergelar agamawan amat jarang – kecuali beberapa orang - yang kedengaran bersuara memberikan pandangan mengenai masalah yang dihadapi negara sekarang ini yang sudah sampai ketahap berat dan mencemaskan.
Agamawan dengan ilmu dan statusnyaa tentunya memiliki jiwa merdeka, iaitu tidak takut kepada siapapun melainkan Allah s.w.t. Maka itu jika ia dilihat 'membisu' dengan pelbagai alasan maka tentu sekali tidak munasabah.
Agamawan, seperti anggota masyarakat lainnya, masa kini yang berada di tengah pelbagai saluran melalui maklumat, tidak mungkin boleh memberi alasan 'tidak tahu' akan isu-isu yang berbangkit, terutama yang dilihat menyentuh soal amar makruf nahi mungkar.
Memang menyeru yang makruf lebih mudah dari menentang yang mungkar kerana risikonya amat tinggi.
Tidak mungkin semua maklumat itu tidak benar atau palsu dan fitnah. Agamawan – dengan ilmu dan kewibawaannya - bebas untuk menentukan, tetapi untuk mengatakan semuanya tidak benar adalah alasan yang tidak kukuh.
Atau jika ia memakai alasan 'ini isu politik tidak boleh campur', maka adakah benar agamawan tidak perlu menyentuh isu politik. Tentu saja isu politik tidak terlepas dari masalah atau persoalan amar makruf, nahi mungkar.
Read More / Baca Lagi >>

Di sebalik pertemuan Mahathir-Anwar di mahkamah

Posted: 06 Sep 2016 06:52 PM PDT

Mahathir kekal menyatakan bahawa pemecatan Anwar dari kabinet Malaysia dan parti Umno bukanlah suatu kesilapan. Mahathir kekal menyatakan bahawa pemecatan Anwar dari kabinet Malaysia dan parti Umno bukanlah suatu kesilapan.
Kenyataan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebelum ini bahawa bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed yang memerlukan Pakatan Harapan ada kebenarannya dengan kunjungan Mahathir ke mahkamah semalam bagi menyokong saman Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap kerajaan Malaysia.
Mahathir yang dikenali sebagai Perdana Menteri 10 peratus di kalangan pembangkang pada zamannya kelihatan begitu terdesak meraih sokongan Pakatan Harapan bagi menumbangkan Perdana Menteri Malaysia.
Dakwaan pembangkang bahawa peruntukan sebanyak 10 peratus perlu disediakan sebagai bayaran rundingcara,komisen atau sagu hati bukanlah suatu rahsia, malah menjadi bualan di kalangan ahli politik, pemaju projek mega dan konglomerat.
Kehadiran beliau dilihat ramai rakyat Malaysia sebagai usaha terdesak meraih simpati dan sokongan banduan tersebut, sejak 18 tahun lampau.
Untuk pengetahuan rakyat Malaysia, Mahathir tidak pernah mengeluarkan permohonan maaf terhadap Anwar dan tidak pernah menafikan bahawa tangkapan dan pendakwaan ke atas Anwar suatu ketika dahulu merupakan sesuatu yang salah, silap atau bertentangan dengan etika dan undang-undang.
Sehingga kini Mahathir kekal menyatakan bahawa pemecatan Anwar dari kabinet Malaysia dan parti Umno bukanlah suatu kesilapan. Hakikat yang sebenarnya kita serahkan kepada Tuhan yang Maha Mengetahui. Namun Anwar telah melalui suatu proses kehakiman yang cukup panjang
Mahathir adalah lambang pengorbanan seorang bapa yang mahu menobatkan anaknya sebagai Perdana Menteri sementara Wan Azizah adalah lambang pengorbanan seorang isteri yang mahu menobatkan suaminya sebagai seorang Perdana Menteri.
Untuk mencapai cita-citanya, Mahathir berusaha keras mahu menumbangkan Najib sementara Wan Azizah berusaha keras mahu menumbangkan Mahathir.
Read More / Baca Lagi >>

PROTON VS 1MDB

Posted: 06 Sep 2016 06:45 PM PDT

1.Ogos 1983 mula pembinaan kilang kereta Proton di Shah Alam pinjam wang Kerajaan sebanyak Rm 480 juta.
2.Julai 1985 kereta pertama Proton Saga keluar dari kilang.
3. Disember 1996 Proton berjaya mengeluarkan sejumlah 1 juta kereta.
4.Perolehan/Turnover 1993 : Rm 2,286,500,000 1994 : Rm 3,087,000,000 1995 : Rm 3,708,400,000 1996. : Rm 5,166,700,000
5.Untung sebelum cukai 1993 : Rm 311,200,000 1994 : Rm 282,000,000 1995 : Rm 307,900,000 1996 : Rm 454,600,000 1997 : Proton umum untung sebelum cukai telah melepasi RM 1 Bilion pada tahun kewangan berakhir 31.3.1997.
6. Cukai yang telah dikutip oleh Kerajaan dari Proton dalam tempoh 10 tahun ialah sebanyak Rm 18 Bilion.
7. Model kereta Proton yang telah dipasarkan ialah Proton Saga, Waja, Iswara, Satria, Gen 2, Arena, Juara, Perdana, Exora, Inspira, Preve, Suprima dan Iriz.
8. Memberi perkerjaan kepada 30 ribu orang dan majoritinya ialah bumiputera.

1MDB

1. 2009 bermula dengan nama Trengganu Investment Authority@TIA dan seterusnya ditukar nama ke 1Malaysian Development Berhad @1MDB 2. Modal Rm 1 juta
3. Pinjam melalui terbitan bon sebanyak Rm 42 Bilion
4. Beli asset stesen janakuasa letrik@IPP dari Syarikat Genting dan Tanjong berjumlah Rm 18 Bilion
5. Beli tanah TRX,Kem Tudm Sg Besi dan Air Hitam, Penang Rm 1.7 Bilion.
6. Pelaburan diluar negara, UAE, ARAB SAUDI, CAYMAN ISLAND DAN BRITISH VIRGIN Rm 15.4 Bilion
7. Perbelanjaan Kewangan @Finance Charges Rm 5.5 Bilion
8. Kerugian pertukaran mata wang asing ( forex losses ) Rm 1 Bilion.
9. Jumlah rugi yang dilapor pada tahun kewangan berakhir 2013/2014 ialah Rm 665 juta.
10. Laporan kewangan tahun 2015 dan 2016 belum boleh dikeluarkan lagi.
11.Terkini hutang telah meningkat ke Rm 50 bilion.
12. Janakuasa Letrik @IPP telah dijual kepada syarikat negara Cina dengan harga Rm 9.5 Bilion.
13. Tanah Kem TUDM Sg Besi pun telah dijual kepada syarikat negara Cina.
Siapa sebenarnya penipu, penyangak dan penyamun?
Renungan Untuk Rakyat 1Malaysia… Mangsa Banjir – Rakyat Sukarelawan
Rakyat Yg Menderma-
Rakyat Yg Risau-
Rakyat Yg Bantu Pemimpin-
Rakyat Yg Kena Berjimat Cermat-
Rakyat Yg Kena Tipu-
Rakyat Yg Disuruh Bersyukur-
Rakyat Yg Selalu Susah-
Rakyat Yg Kena GST-
Rakyat Yg kena bayar Tol –
Rakyat Yg kena bayar hutang –
Rakyat Yg menanggung beban –
Rakyat Yg mengikat perut-
Rakyat Yg tanggung Biawak hidup-
Rakyat.. Bestnya jadi Rakyat 1Malaysia ni..
Semua Rakyat Didahulukan
Share supaya kita semua sedar.

'Grand Strategy' jalan penyelesaian atasi perpecahan ummah

Posted: 06 Sep 2016 06:44 PM PDT


Prof Datuk Mohamad Abu BakarProf Datuk Mohamad Abu BakarRealiti yang menyelubungi umat Islam di Malaysia ke arah perpaduan ummah hanya bersifat 'hangat-hangat tahi ayam'  dan menyerang antara satu sama lain kini memerlukan  konsep  'Grand Strategy' sebagai gagasan perpaduan  dalam menangani cabaran dari dalam dan luar negara,kata Profesor Datuk Mohamad Abu Bakar.
Beliau selaku ahli Panel Perunding Perpaduan Ummah (PPPU), Majlis Dakwah Negara (MDN) berkata, dalam sejarah terdahulu faktor pendorong yang menggerakkan 'perpaduan'  kerana adanya pemimpin negara dan ulama yang menggerakkan usaha ke arah perpaduan ummah sebelum dan diawal zaman negara mencapai kemerdekaan.
Namun ia tidak lagi berlaku pada hari ini ekoran persekitaran politik dan tekanan globalisasi telah mengubah sikap, tindakan, pemikiran pemimpin, ulama dan masyarakat.
"Realiti yang telah menyelubungi umat Islam khasnya Malaysia apabila pergerakan mereka ke arah perpaduan kini bersifat 'fire fighting', 'one off',sementara, segera dan hangat-hangat tahi ayam.
"Tahun-tahun 30an sehingga 70-an lebih mudah disegerakan perpaduan kerana adanya 'mulut-mulut yang masin' daripada seorang perdana menteri,mufti,khatib dan sebagainya, sebaliknya hari ini tiada lagi mulut-mulut masin seperti itu menyebut ke arah perpaduan.
"Mungkin dahulu tidak ramai agamawan dan cerdik pandai ketika itu cukup dalam `ketiadaan rotan akar pun berguna', mudah sekali masyarakat terdesak untuk berpadu dalam peristiwa bersejarah seperti 13 Mei 1969.
"Dalam keghairahan mengerakkan Islam berlatarbelakangkan agamawan yang bertaburan masa kini dengan kepelbagaian program agama, kebebasan bercakap di media massa,keilmuan semakin berkembang tetapi menjadi percanggahan dari sudut politik dan agama hingga merenggangkan antara kita untuk mewujudkan perpaduan.
"Ditambah faktor globalisasi di mana nilai luar mengubah kehidupan kita terutama orang Melayu beragama Islam yang mudah terpikat dengan idea berlainan antaranya wujud pula kumpulan G25 atau apa sahaja dengan kelainan dan kepelbagaian menyebabkan berinteraksi dalam medan sama tetapi bercanggah dengan idea Islam dan perpaduan ummah pula," ujarnya.
Beliau bercakap demikian ketika mengulas kertas kerjanya bertajuk: Grand Strategy- Gubahan Ummah dan Gagasan Perpaduan pada Persidangan Pendakwah Kebangsaan yang bertemakan:'Peranan Pendakwah dalam Perpaduan Ummah dan Pembangunan Negara di Bangi semalam.
Read More / Baca Lagi >>

320 unit rumah dibeli, dijual harga murah oleh Kerajaan Negeri P.Pinang

Posted: 06 Sep 2016 06:43 PM PDT


KETUA Menteri (tujuh dari kiri), barisan pemimpin negeri dan wakil pemaju Zubicon selepas majlis MoU, turut melawat serta merakamkan gambar kenang-kenangan di tapak projek pemajuan The Rise dekat Jalan S.P. Chelliah baru-baru ini.-Foto Malaysia Dateline oleh Darwina Mohd DaudKETUA Menteri (tujuh dari kiri), barisan pemimpin negeri dan wakil pemaju Zubicon selepas majlis MoU, turut melawat serta merakamkan gambar kenang-kenangan di tapak projek pemajuan The Rise dekat Jalan S.P. Chelliah baru-baru ini.-Foto Malaysia Dateline oleh Darwina Mohd Daud
Kerajaan Negeri Pulau Pinang hari ini yang digambarkan anti Melayu membeli 320 unit rumah kos sederhana rendah (KSR) berharga RM140,000 seunit untuk dijual semula kepada pembeli Bumiputera dengan harga RM72,500.
Ketua Menterinya Lim Guan Eng berkata langkah itu mampu memastikan lebih 30 peratus kuota Bumiputera yang diperuntukan dalam projek perumahan di tengah-tengah bandar raya George Town turut mampu dimiliki oleh mereka yang layak.
"Ia (320 unit rumah KSR) tidak akan dilepaskan sekiranya tidak dapat dijual, sebaliknya tetap akan disimpan," ujarnya.
Sebelum itu, Guan Eng yang juga Exco Hal Ehwal Tanah & Pembangunan Tanah, Penerangan, Kebudayaan & Kesenian, Warisan dan Hal Ehwal Bukan Islam menyaksikan Majlis Menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoU) Jual Beli 320 Unit Rumah Mampu Milik Jenis B (KSR) The Rise, antara wakil Kerajaan Negeri dan pemaju, sebelum melawat tapak projek pembinaan.
Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Farizan Darus yang mewakili Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dan Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) menandatangani MoU tersebut, dengan Pengarah syarikat pemaju Zubicon Sdn. Bhd. (Zubicon) Lim Beng Keong.
Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Mohd. Rashid Hasnon yang juga Naib Pengerusi I PKR Negeri, Jagdeep Singh Deo (Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Datuk Keramat), serta barisan pemimpin Kerajaan Negeri dan beberapa Adun lain turut menyaksikan majlis MoU tersebut.
Difahamkan, sebanyak 2,093 unit rumah mampu milik (RMM) dibina dalam projek The Rise di atas sebidang tanah berkeluasan 11.04 ekar di dalam Dun Datuk Keramat.
Mengikut kategori, 883 unit RMM dengan luas lantai 800 kaki persegi ditawarkan dengan harga jualan RM200,000; 165 unit RM luas lantai 900 kaki persegi ditawarkan dengan harga jualan RM300,000; dan 275 unit luas lantai 1,000 kaki persegi ditawarkan harga jualan RM400,000.
Dalam projek sama ini, sejumlah 770 unit KSR dengan luas lantai 700 kaki persegi turut dibina, dengan 320 KSR sahaja dibeli oleh Kerajaan Negeri untuk dijual semula kepada Bumiputera.
Menurut Guan Eng, Kerajaan Negeri mengeluarkan sejumlah RM44.6 juta daripada dana Akaun Amanah Perumahan Bumiputera Pulau Pinang (Tabung Bumiputera) untuk membeli semua 320 unit rumah KSR itu.
Read More / Baca Lagi >>

Tan Sri, Datuk Seri seleweng RM15 juta didakwa pagi ini

Posted: 06 Sep 2016 06:42 PM PDT

Pengerusi sebuah bank bergelar 'Tan Sri' dan Pengarah Urusan bank sama bergelar 'Datuk' akan didakwa di Mahkamah Sesyen di Kuala Lumpur pagi ini berhubung kes penyelewengan dana penerbitan buku bernilai hampir RM15 juta.
Pengarah Siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Azam Baki berkata kedua-dua mereka akan didakwa atas beberapa pertuduhan mengikut Kanun Keseksaan.
Pada 30 Ogos lepas, Mahkamah Majistret Putrajaya membenarkan permohonan SPRM untuk menahan reman lelaki berusia 65 tahun bergelar Tan Sri itu selama tujuh hari sehingga 5 Sept bagi membantu kes penyelewengan dana penerbitan buku berkaitan seorang tokoh pemimpin negara.
Lelaki bergelar Datuk berusia 48 tahun itu pula ditahan reman tiga hari bermula 26 Ogos oleh mahkamah sama bagi membantu siasatan kes sama.

Kenapa diskaun rumah bumiputera tak berguna

Posted: 06 Sep 2016 06:40 PM PDT

Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam) melihat polisi baru kerajaan negeri Selangor yang mewajibkan pemaju membina unit mampu milik dalam setiap pembinaan pangsapuri perkhidmatan, SOHO (rumah pejabat) dan Sovo (pejabat maya di rumah) sebagai langkah ke arah perlaksanaan kawalan harga rumah.
Polisi tersebut selari dengan cadangan HartaGuam sebelum ini yang mahukan kerajaan sama ada kerajaan negeri mahu pun persekutuan, memperkenalkan harga siling sesuatu harta tanah untuk mengawal harganya yang makin meningkat dari tahun ke tahun.
Dasar itu juga sewajarnya diperluas untuk kesemua jenis hartanah kediaman di negeri tersebut dan bukannya sekadar terhad untuk unit pangsapuri perkhidmatan, SOHO dan Sovo sahaja.
Melalui dasar itu, dilaporkan pemaju diwajibkan membina 10 hingga 20 peratus unit mampu milik pada harga RM230,000 hingga RM270,000 berbanding harga jualan hartanah SOHO dan Sovo yang kini melebihi RM450,000 hingga RM500,000.
Walaupun melalui dasar itu kerajaan negeri telah "menghapuskan" diskaun 10 peratus pembelian harta tanah untuk bumiputera, ia dilihat tidak akan memberikan kesan terhadap pemilikan harta tanah oleh bumiputera.
Tiada guna menawarkan diskaun kepada bumiputera sedangkan harga jualan asal harta tanah yang ditawarkan oleh pemaju sejak daripada awal lagi memang tidak mampu dimiliki oleh golongan tersebut, khususnya belia.
Perlu perincian

Misalnya, jika harga jualan asal untuk sesuatu harta tanah pun sudah melebihi RM500,000, jika diskaun 10 peratus ditawarkan kepada bumiputera sekalipun, ia tetap tidak mampu dimiliki golongan bumiputera berpendapatan sederhana.

Akhirnya apabila tiada golongan bumiputera yang mampu membeli, harta tanah tersebut akan ditawarkan kepada golongan bukan bumiputera.
Sebaliknya, menetapkan harga siling untuk bumiputera bagi sesuatu projek perumahan baru mampu memberi peluang kepada golongan bumiputera berpendapatan sederhana memiliki rumah.
Pun begitu, dasar kerajaan negeri tersebut tidak harus hanya sekadar terhenti setakat itu sahaja.

Ia perlu diperincikan dengan lebih teliti supaya tiada pihak cuba mengambil kesempatan dengan membeli harta tanah tersebut secara pukal dan kemudian menjualnya kepada orang ramai dengan harga lebih mahal.
Kuota tersebut seharusnya dihadkan untuk golongan berpendapatan sederhana yang masih belum memiliki rumah sahaja.
Dasar 'harga patut'
Read More / Baca Lagi >>

Mesyuarat kabinet hari ini digesa sahkan identiti MO1

Posted: 06 Sep 2016 06:37 PM PDT

Lim Kit Siang berkata Najib perlu membenarkan polis membuka kembali siasatan terhadap 1MDB selepas kenyataan menterinya mengenai identiti MO1.
Lim Kit SiangPETALING JAYA: Menjelang mesyuarat mingguannya hari ini, Lim Kit Siang mahu Kabinet membincangkan pengakuan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan mengenai identiti sebenar "Malaysian Official 1" yang dirujuk Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ).
Ketua Parlimen DAP itu berkata Datuk Seri Najib Razak juga perlu mengesahkan dirinya adalah MO1 seperti disebut Abdul Rahman, dan membenarkan polis membuka semula siasatan ke atas 1MDB dengan berlandaskan maklumat yang diperincikan dokuman DoJ Julai lalu.
"Apakah Kabinet akhirnya akan bertindak pada mesyuaratnya hari ini – 7 minggu selepas permohonan DoJ pada 20 Julai – bukan sahaja bagi menamatkan skandal kewangan global 1MDB yang sudah lama itu, tetapi membuktikan wujud patriot di kalangan menteri bagi mengambil langkah proaktif membersihkan reputasi Malaysia sebagai pusat kleptokrasi global?" soal Lim dalam kenyataannya hari ini.
"MO1" disebut 36 kali oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat pada Julai lalu, dalam dokumen permohonannya mahu merampas aset berkait 1MDB bernilai lebih RM1 bilion susulan dakwaan salah laku dan kecurian dana.
Ia mengundang spekulasi MO1 merujuk kepada perdana menteri, walaupun Najib dan pemimpin Umno sehingga ini rata-rata tidak memberikan komen secara langsung mengenai perkara itu.
Pada 1 September, badan penyiaran Britain BBC memetik Abdul Rahman sebagai berkata identiti MO1 bukan sesuatu yang rahsia.
"Saya sudah nyatakan secara terbuka. Kalau dokumen (DOJ) itu dibaca, ia merujuk kepada perdana menteri," katanya, yang menambah nama Najib tidak disebut kerana beliau bukan sebahagian daripada siasatan.
"Terdapat orang lain yang dinamakan… dan Jabatan Kehakiman akan membawanya ke mahkamah untuk membuat keputusan."
Bagaimanapun, Lim berkata terdapat menteri lain yang masih tidak tahu siapa di sebalik MO1, termasuk rakan sejawat Abdul Rahman, Datuk Seri Wee Ka Siong dan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Noh Omar.
Katanya, alasan Abdul Rahman yang Najib tidak dinamakan dokumen tersebut kerana bukan merupakan sebahagian daripada siasatan pihak berkuasa AS adalah sesuatu yang tidak boleh diterima.
Read More / Baca Lagi >>

RAKYAT TAK BODOH!! Percaya Duit Derma Dari Jutawan Arab

Posted: 06 Sep 2016 07:43 AM PDT

SALAH DIA!!Siapa Menteri KEWANGAN Yang Luluskan Pinjaman 1MDB??

Posted: 06 Sep 2016 07:42 AM PDT

Mat Sabu seru tambah ahli AMANAH sempena ulangtahun pertama

Posted: 06 Sep 2016 07:21 AM PDT

Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH), Mohamad Sabu menyeru kepada semua ahli parti itu agar menumpukan kepada usaha-usaha bagi menambah keahlian, pembukaan cawangan baru serta meningkatkan penerangan kepada rakyat.
Seruan tersebut dibuat menjelang sambutan ulangtahun AMANAH pada 24 September nanti.
"Kurangkan perbincangan terhadap perkara-perkara yang bersifat sepekulasi atau khabar angin yang tidak sahih, sehingga mengganggu kerja untuk membina kekuatan parti.
"Tumpukan kepada tugas kita yang paling utama sebelum berbincang tentang sebarang spekulasi pilihan raya umum atau soal pembahagian kerusi," jelasnya dalam kenyataan.
AMANAH ditubuhkan bekas pemimpin progresif PAS yang kalah dalam pemilihan muktamar yang diadakan Jun 2015.
Pengumuman mengenai penubuhan parti itu dibuat di Pusat Konvensyen IDCC Shah Alam dengan disaksikan ribuan orang yang berpakaian jingga pada 16 September tahun lalu.
Logo AMANAH iaitu tiga jalur jingga dan tulisan hitam perkataan "Amanah" dengang latar belakang putih turut diperkenalkan pada hari yang sama selain barisan kepimpinan tertinggi.
Turut hadir pada majlis itu ialah kepimpinan tertinggi DAP dan PKR seperti Lim Kit Siang serta Rafizi Ramli selain Pengerusi BERSIH 2.0, Maria Chin Abdullah.
Mengulas lanjut, Mohamad yang lebih terkenal dengan panggilan Mat Sabu berkata, semua ahli AMANAH di seluruh peringkat perlu memaksimumkan penggunaan ahli-ahli jawatankuasa nasional dan sayapnya untuk memberi penerangan kepada seluruh rakyat.
"Kemasukan Datuk Husam Musa dan rakan-rakan yang lain juga perlu digunakan sebaiknya untuk meningkatkan lagi gelombang penyertaan masyarakat ke dalam AMANAH.
"Gunakan baki masa yang ada ini untuk kuatkan parti dengan menarik ahli seramai mungkin menyertai AMANAH menjelang PRU14 akan datang," jelasnya lagi.

TAK PELIK KE? Deposit Aabar DiRahsiakan Dari Pembeli Bon, Lembaga Pengarah 1MDB, dan Juruaudit KPMG

Posted: 06 Sep 2016 06:54 AM PDT

1MDB dikatakan telah membayar deposit RM4.2 bil kepada Aabar sebagai cagaran kepada jaminan yang diberikan oleh IPIC kepada pinjaman bon 1MDB melalui bank Yahudi Goldman Sachs.
Deposit ini atau dalam dollar USD1.367 bil disebut oleh kedua PAC dan DOJ
dari m/s 61 lapuran PAC disebut –
Pembayaran deposit sebesar itu dibuat TANPA kelulusan Lembaga Pengarah 1MDB ? Ni apa punya syarikat milik kerajaan yang langsung tidak ada check and balance dan keputusan boleh dibuat sewenang2nya ? !
Pelikkan juga amaun yang dibayar itu …..  USD576.94 juta daripada jumlah pinjaman USD1.75 bil dan USD790.35 juta daripada jumlah pinjaman USD1.75 bil.  Kenapa amaunnya berbeza ?
Satu lagi yang pelik, kenapa tidak disebut juga mengenai pembayaran deposit itu dalam Nota Pekeliling yang diedarkan kepada pembeli2 bon pinjaman itu ? Dari m/s 50 DOJ –
Pendek kata – Tidak ada siapa tahu yang 1MDB perlu bayar deposit sehingga 40% dari nilai pinjaman kepada pihak penjamin !
Perkara sepenting itu seharusnya didedahkan kepada bakal2 pembeli bon sebab ia bakal memberi kesan kepada pelaburan mereka. Tidak pernah berlaku di mana2 pun di dunia ini sebuah syarikat terpaksa bagi deposit sehingga 40% nilai pinjaman kepada penjamin.
Ia tidak diumumkan langsung. Bukan kecik anak amaun nya. RM4.2 bilion !
Kemudian kita digemparkan dengan hebahan umum yang dibuat oleh IPIC bahawa Aabar BVI, syarikat yang menerima deposit itu, bukan milik IPIC.
Oooooooooooo…… patutlah deposit itu tidak dihebahkan……
Bayangkan kalau dari awal lagi, sewaktu Nota Pekeliling diedarkan kepada bakal2 pembeli bon itu sudah disebut bahawa 40% hasil jualan bon itu akan dibayar kepada IPIC sebagai deposit, gerenti IPIC dah bising – MANA ADA DEPOSIT ! ?
Kantoilah perancangan mereka nak songlap sejumlah wang yang begitu besar dari pinjaman itu …
Begitu juga kalau persetujuan diminta dari ahli lembaga pengarah 1MDB mengenai deposit itu, saya percaya lembaga pengarah akan menolak usul pinjaman itu sebab ianya MEREPEK ! Bodoh sangatlah buat pinjaman dengan terma yang sebegitu pelik.
Rosaklah pelan nak songlap duit dari pinjaman itu kalau tak jadi buat pinjaman dengan bank Yahudi itu !
Read More / Baca Lagi >>

‘Jangan hantar penyata kad kredit ke Seri Perdana’

Posted: 06 Sep 2016 06:33 AM PDT

Akhbar, The Wall Street Journal hari ini mendedahkan sekutu Datuk Seri Najib Razak, Low Taek Jho yang kononnya mengendalikan akaun peribadi AmBank perdana menteri.
Menurut laporan itu, Low berulang kali menekankan sensitiviti akaun berkenaan dan menekankan keperluan untuk kerahsiaan.
Beliau juga dilaporkan melarang AmBank daripada menghantar penyata kad kredit yang berkaitan dengan akaun tersebut ke kediaman perdana menteri.
"Jangan biarkan mereka di luar bank atau lebih daripada beberapa orang dalaman tahu mengenai akaun ini, arahnya. Gunakan Gmail, bukan sistem e-mel bank, untuk komunikasi.
"Apa sahaja yang kamu lakukan, jangan hantar penyata kad kredit ke rumah perdana menteri," petik laporan WSJ yang menyenaraikan arahan yang boleh dan tidak boleh dilakukan oleh Low.
"Tidak tidak tidak, tulis Low, menurut transkrip mesej BlackBerry yang diperolehi oleh The Wall Street Journal. Super sensitif.
"Sebaliknya, beliau mengarahkan seseorang untuk menerima penyata secara peribadi," petik laporan yang disiarkan pagi ini.
Malaysiakini bagaimanapun tidak dapat mengesahkan kesahihan laporan itu.
Laporan itu merujuk kepada transkrip yang dikatakan antara hartawan kelahiran Pulau Pinang itu dengan seorang pegawai bank AmBank yang bertindak sebagai orang perantara mengenai perkara-perkara yang berkaitan dengan akaun berkenaan.
Seorang lagi eksekutif kanan bank itu didakwa mengendalikan akaun berkenaan secara peribadi.
Low dilapor menegaskan bahawa sangat penting yang tidak ada sesiapa kecuali kedua mereka yang harus mempunyai akses kepada penyata bank itu.
"(Ini) kerana jika ia (disebar) di internet mengenai sumber dana itu, kita akan sakit kepala," kata Low yang dipetik WSJ.
Mesej berkenaan juga kononnya membincangkan bagaimana untuk berurusan dengan gabenor Bank Negara ketika itu, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz, sekiranya beliau menimbulkan kebimbangan mengenai transaksi berkaitan 1MDB.
Dalam keadaan sedemikian, eksekutif AmBank kanan itu sepatutnya berjumpa dengan Zeti dan memberitahunya bahawa "ini adalah permintaan bos" yang WSJ merujuk kepada Najib.
Najib sebelum ini telah didakwa memiliki ratusan juta dana 1MDB melalui pelbagai perantara yang berakhir di akaun bank peribadinya di AmBank.
Bagaimanapun, menurutnya, beliau tidak melakukan sebarang kesalahkan dan menyifatkan wang yang berada di akaun itu adalah sumbangan derma daripada seorang putera Arab Saudi.
Peguam Negara Tan Sri Mohd Apandi Ali bersependapat dan memutuskan untuk tidak mendakwanya selepas siasatan pihak berkuasa.
Malaysiakini telah menghubungi setiausaha akhbar Najib untuk mendapatkan ulasan mengenai laporan WSJ hari ini.
Menurut laporan akhbar itu, peguam Low enggan mengulas mahupun pihak AmBank dan dua pegawai bank berkenaan yang didakwa terbabit berurusan dengan Low dan akaun bank Najib.
Ia juga mendakwa bahawa dokumen bank menunjukkan Najib telah mengeluarkan lebih 500 cek daripada akaun yang kononnya dibiayai melalui dana 1MDB berjumlah AS$ 400 juta.

APA YANG BETUL UNTUK TUN M?

Posted: 06 Sep 2016 05:41 AM PDT

- Menegur dan mengkritik Najib Razak berhubung skandal 1MDB dan derma RM2,600 juta - SALAH.

- Menegur dan mengkritik pembaziran serta kemewahan Najib dan keluarganya - SALAH.

- Menolak pemberian BR1M kepada rakyat dan menganggap ia sebagai suatu bentuk rasuah - SALAH.

- Mendesak Najib berundur berikutan pelbagai kelemahan dan masalah yang dicetuskannya yang jelas merugikan negara - SALAH.

- Mendesak Najib berundur kerana skandal 1MDB dan terdapatnya wang sebanyak RM2,600 juta dalam akaun peribadinya - SALAH.

- Menyifatkan tidak sepatutnya seorang Perdana Menteri memiliki wang sebanyak RM2,600 juta - SALAH.

- Mendesak Najib berundur kerana bimbang UMNO dan BN kalah pilihanraya akan datang - SALAH.

- Keluar UMNO sebagai tanda protes terhadap Najib - SALAH.

- Terus menegur dan mengkritik Najib, seiring dengan kedudukannya bukan lagi sebagai ahli UMNO - SALAH.

- Menggerakkan Deklarasi Rakyat melalui kutipan tandatangan untuk menunjukkan rakyat menolak kepimpinan Najib - SALAH.

- Bekerjasama dengan pemimpin-pemimpin pembangkang bagi meneruskan usaha menyingkirkan Najib - SALAH.

- Menubuhkan parti BERSATU untuk menyertai pilihanraya akan datang bagi memastikan Najib dapat disingkirkan - SALAH.

- Memohon maaf kepada rakyat berikutan pindaan perlembagaan berkaitan kuasa Agong yang dilakukannya dahulu sehingga terbuka kepada pelbagai tafsiran yang akhirnya membuka ruang kepada Najib meluluskan Akta Majlis Keselamatan Negara - SALAH.

- Bersalam dan berbaik semula dengan Anwar Ibrahim - SALAH.

Sebagai bekas Perdana Menteri selama 22 tahun yang membina negara ini dengan penuh kehormatan dan sanjungan, tapi kini semakin merasakan detik-detik kehancuran, apa sebenarnya yang BETUL untuk Tun Mahathir lakukan?

Berdiam diri? Tidak peduli? Atau terus memuji-muji Perdana Menteri?

KETIKA MAHATHIR-ANWAR ‘BERPENCAK’, PEMIMPIN UMNO KINI MASIH BERHINGUS

Posted: 06 Sep 2016 05:25 AM PDT

Sebenarnya sejarah lama berulang. Tahun 1981, rakyat Malaysia melonjak gembira apabila Saudara Anwar Ibrahim bersetuju untk bekerjsama dengan Dr Mahathir dengan menyertai UMNO. Dan bermulalah sejarah gemilang bangsa Melayu yang merupakan tonggak bangsa Malaysia apabila muncul gandingan Mahathir-Anwar yang berteungkus lumus memikrkan tentang kemajuan bangsa.
            Mereka berjuang untuk memajukan bangsa dan bukan untuk mengkayakan diri sepertimana yang dilakukan oleh setengah pemimpin negara ketika ini. Mereka berjuang untuk meletakkan Malaysia di peta dunia sebagai satu negara dan bangsa yang diharapkan akan disegani oleh negara di dunia. Malaysia telah pun diiktiraf sebagi salah sebuah negara 'tigers' di Asia pada ketika itu, hasil usaha yang diterajui oleh mereka.
            Negara Malaysia dihormati oleh negara asing ketika itu dan bukan seperti kini kita sentiasa diherdik dan dipandang hina oleh negara luar. Dr. Mahathir 'walking tall' apabila muncul di persidangan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk mencapaikan ucapan. Bukan sahaja negara-negara Afrika dan Asia yang menghormati kita pada ketika itu, malah seluruh negara dunia memandang Malaysia sebagai sebuah neara yang seharusnya dihormati.
            Kehadiran perwakilan Malaysia di UNESCO bukan sekadar untuk 'memanas punggung' seperti yang berlaku kini tetapi Saudara Anwar Ibrahim telah untuk menjadi Presiden UNESO pada tahun I992 menewaskan pencabarnya, bekasa Timbalan Perdana Menteri Australia.
            Anak Malaysia yang berada di luar negara begitu bangga menjadi rakyat Malaysia bukan seperti keadaan kini dimana kita terpaksa 'menyembunyikan' diri untuk berhadapan dengan rakan-rakan dari negara asing. Kejayaan yang dicapai pada ketika itu adalah 'sumbangan' dua orang tokoh ini ia itu Dr Mahathir dan Saudara Anwar Ibrahim.
            Mungkinkah sejarah akan berulang? Rakyat Malaysia dari semua bangsa dan keturunan sedang mendoakan agar keadaan sedemikian terjadi.
abuhassanadam

Tun Mahahthir Dan Datuk Seri Anwar Dua Tokoh Besar Yang Berjiwa Besar

Posted: 06 Sep 2016 05:19 AM PDT

OLEH DATO'HJ MAHFUZ HJ OMAR
1.Kehadhiran Tun Mahathir Mohamad di mahkamah Jalan Duta pada Isnin 5 Sept dan bertemu serta bersalam erat dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim suatu yang sangat menarik untuk dianalisa oleh penganalisis politik masa depan Malaysia.

Pertemuan ini sudah tentu suatu yang sangat mengejutkan semua pihak kerana kedua dua manusia ini mempunyai sejarah hitam dan pedih antara satu sama lain.Tiada siapa menjangka pertemuan seperti ini boleh terjadi.
2.Walau tiada permohonan maaf dan kemaafan dilafazkan antara keduanya tetapi sokongan dan dokongan Tun M terhadap usaha DSAI dalam samannya menghalang perlaksanaan akta MKN serta penghargaan DSAI atas sokongan dan dokongan Tun M sudah cukup  memberi gambaran dan isyarat kepada rakyat tentang politik Malaysia yang memerlukan jiwa besar untuk mu Malaysia diselamatkan. Akta MKN menjadi titik permulaan kepada banyak persamaan antara mereka berdua.

3.Pada saya mereka berdua adalah manusia besar yang berjiwa besar untuk Malaysia yang lebih besar. Apa yang ada di dalam hati mereka itu serah pada Allah,yang penting Malaysia memerlukan mereka berdua untuk menggerakan reformasi bersama rakan pembangkang yang lain terhadap institusi pentadbiran negara.

4.Doa dari Tun M untuk DSAI sihat serta perakuan DSAI yg Tun M baik hati suatu yang di nanti oleh rakyat untuk masa depan Malaysia yang bebas dari cengkaman MO1 dan parti Umno milik MO1.Reformasi institusi sangat diharapkan untuk mereka berdua bersama rakyat menebus kegagalan masa lalu dengan menggerakan people Grand Coalition.
Read More / Baca Lagi >>

Salam Paling Penting Dalam 18 Tahun ?

Posted: 06 Sep 2016 05:17 AM PDT

Oleh Dinsman
Ya, ramailah orang beranggapan demikian. Dan kita pun maklum mengapanya. Tapi saya tidak. Saya tak anggap itu penting dan mustahak sangat. Itu hanyalah satu daripada sekian banyak salam yg terjadi dalam tempoh 18 tahun itu.

Kononnya ia penting kerana kita mempercayai mitos bahawa kehidupan kita hari ini adalah dan mestilah ditadbir dan dikawal dan diperintah oleh orang pokitik. Sedangkan saya mempersoalkan mitos itu. Kenapa mesti begitu?
Tidakkah sepatutnya kuasa dan pengaruh politik ke atas kehidupan masyarakat itu diimbangi dengan pengaruh dan 'kuasa' para budayawan, agamawan dan profesional? Ini yg saya bersama PAKSI namakan TEKAD BUDAYA.
Dalam konteks Tekad Budaya (TB) kita tidak melihat jabat salam Mahathir-Anwar itu sebagai begitu penting seolah-olah ia akan menyelamatkan keadaan hidup kita yg dalam bahaya sekarang.
TB tidak percaya kepada peranan satu pihak iaitu politik sahaja. TB percaya kepada keseimbangan dan keharmonian yg sepatutnya dibangunkan dalam kerjasama politik-budaya-agama-profesional. Semua pihak mestilah berperanan dan berkolaborasi. Bukan politik yg menentukan. Tetapi semua mestilah hormat-menghormati.
Kenapa mesti politik sahaja yg menentukan? Apa pernahkah Islam mengajarkan demikian?

Pertemuan Anwar-Mahathir wajar jadi contoh, ketepi perbalahan demi selamatkan negara

Posted: 06 Sep 2016 05:16 AM PDT


Slide1GELANG PATAH, 6 SEP: Pertemuan bersejarah Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Tun Dr Mahathir semalam selepas lebih 18 tahun berseteru wajar dijadikan contoh ikutan rakyat Malaysia untuk mengetepikan perbalahan demi menyelamatkan Malaysia.
Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang, dalam kenyatannya berkata pertemuan bersejarah itu memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk bertindak atas dasar cinta kepada negara dan menyelamatkan Malaysia daripada menjadi sebuah negara kleptokratik yang gagal.
"Sudah tiba masanya untuk diadakan Sidang Kemuncak Patriotik Nasional untuk setiap pemimpin dan individu, serta organisasi politik, sivik, agama dan komersil untuk bersatu dan menyatakan pendirian bagi menyelamatkan Malaysia," ujar Ahli Parlimen DAP itu.
Ini katanya untuk membersihkan Malaysia daripada dimalukan di peringkat antarabangsa sebagai sebuah negara kleptokrasi.
"Belum pernah lagi Malaysia berada di tahap yang begitu corot sepanjang usia 59 tahun Merdeka.
"Kredibiliti, kehormatan, reputasi dan nama baik negara dikotori dalam masa yang begitu singkat, setelah menjadi fokus utama tindakan undang-undang Jabatan Kehakiman Amerika (DOJ)," ujarnya merujuk saman sivil jabatan itu untuk menyita aset terkait pengubahan wang haram melibatkan dana 1MDB.
Pun begitu katanya, kerajaan masih enggan berbuat apa-apa bagi membersihkan nama baik negara setelah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Abdul Rahman Dahlan mendedahkan dalam wawancara bersama BBC bahawa karakter 'Malaysian Official 1' yang disebut 36 kali dalam saman sivil DOJ, adalah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sendiri.
Read More / Baca Lagi >>

“Tiada lagi jaminan Najib terima sokongan ahli biasa Umno” – Dr Ariffin Omar

Posted: 06 Sep 2016 05:15 AM PDT

Dr AriffinKUALA LUMPUR, 6 SEP: Tiada lagi jaminan sokongan kepada Umno dari ahli-ahli biasa parti itu jika pertemuan 'dua seteru' semalam di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membuka ruang kerjasama yang lebih konstruktif kepada gabungan oposisi negara ini.
Pertemuan antara bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam telah mengejutkan ramai pihak yang tidak menyangka ia boleh berlaku setelah bermusuhan hampir dua dekad.
Senator Dr. Ariffin Omar, berkata pertemuan dua tokoh politik itu semalam merupakan petanda positif dalam usaha memulihkan negara dari kemelut kewangan dan ketirisan mega di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
"Walaupun amat susah untuk mengaku salah-benar bagi dua-dua pihak (Anwar atau Mahathir), tapi (pertemuan) itu mungkin langkah pertama yang mampu memulihkan permusuhan antara penyokong dan pembangkang bagi kedua-dua pihak," katanya kepada Roketkini.
Menurut beliau, pertemuan bersejarah semalam memberi tekanan yang lebih kuat kepada Umno dan Najib ditambah dengan skandal mega 1MDB yang telah merosakkan imej negara.
"Sudah pasti (tertekan). Sokongan Najib dalam Umno-Baru pun tidak lagi terjamin di kalangan ahli biasa," ujar beliau.
Kehadiran Tun Mahathir di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur petang semalam adalah bagi menyatakan sokongannya terhadap permohonan Anwar bagi mencabar Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) 2016 sebagai bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.
Dalam pertemuan itu,Tun Mahathir dan Anwar dirakam bersalaman, mesra dan bertegur.
Anwar juga dilaporkan menggenggam tangan Tun Mahathir ketika berjabat tangan dan bekas Perdana Menteri itu pula dilaporkan menepuk bahu pemimpin de facto PKR itu.

SAYA TAK TAKUT

Posted: 06 Sep 2016 05:06 AM PDT

Siapakah SAYA?
Saya tak takut dengan Tun Mahathir yg tua itu!
Saya tak takut kpd sesiapa.
saya hanya takut kepada Allah.
Saya tak takut bini.
Saya tak takut nak saman akhbar seperti Wall Street Journal yang kata saya curi duit 1 MDB.
Saya tak takut nak berdebat dengan Tun Mahathir yg tua itu mengenai tadbir urus Negara.
Saya tidak guna duit 2.6 B dalam akaun saya tu untuk tujuan persendirian.
Saya tak tahu siapa MO1 tu
Saya sain dokument 1 MDB tapi saya tak bertanggungjawab atas apa yg saya sign tu.
Saya hanya manusia biasa.
Saya akan mempertahankan Putrajaya sampai ketitisan darah yang terakhir.
Saya akan terus berkhidmat untuk negara dan Bangsa.
Saya bernasib baik kerana ada GST
Saya buang timbalan saya dan mereka yg lawan saya dari parti.
Saya kemudian cabar mereka kalu berani lawanlah untuk jawatan saya.
Saya tetap saya!
Siapa tak tahu siapa saya?
Sopian Ahmad

Comments (1)

I would like to advise that you pick the highest ranking Forex broker.