Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 10:40 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Amanah wants 1MDB issue to be brought up by the Conference of Rulers

Posted: 04 Sep 2016 10:08 PM PDT

Najib harus buktikan tiada komplot hina Agung

Posted: 04 Sep 2016 10:07 PM PDT

MO1: MP Amanah mahu campurtangan Yang Dipertuan Agong

Posted: 04 Sep 2016 09:23 PM PDT

Serahan surat kepada wakil YDPA (dari kiri) Mohd Yusni Yusup, manakala wakil Amanah terdiri daripada Datuk  Raja Kamarul Bahrin, Khalid Samad dan Wan Anwar Wan Ibrahim di Istana Negara hari ini.Serahan surat kepada wakil YDPA (dari kiri) Mohd Yusni Yusup, manakala wakil Amanah terdiri daripada Datuk Raja Kamarul Bahrin, Khalid Samad dan Wan Anwar Wan Ibrahim di Istana Negara hari ini.
Ahli Parlimen dari Parti Amanah Negara (Amanah) hari ini menyerahkan surat kepada Yang di-Pertuan Agong (YDPA) bagi memohon perkenan baginda berhubung tindakan saman Datuk Husam Musa dan Matthias Chang di Amerika Syarikat (AS) bagi menuntut semula wang yang dicuri melalui 1MDB.
Mereka yang diwakili ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad dan ahli Parlimen Kuala Terengganu, Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad memohon YDPA campur tangan dalam isu berkenaan memandangkan tiada tindakan yang diambil kerajaan.

Sedangkan Majlis Raja-raja Melayu yang bersidang pada 7 Oktober 2015 telah meminta kerajaan Malaysia menangani dengan baik dan menyelesaikan masalah 1MDB.

"Patik memohon sokongan ke Bawah Duli Tuanku ke atas tindakan ini sebagai satu usaha mengembalikan hak rakyat Malaysia dan mengelakkan kedaulatan negara dari tercemar.

"Maka, sokongan ke Bawah Duli Tuanku penting kerana ia melibatkan kepentingan negara dan rakyat seluruhnya," kata kandungan surat tersebut yang ditunjukkan kepada pemberita selepas selesai mengadap pihak istana.

Surat tersebut ditandatangani enam ahli Parlimen Amanah iaitu Khalid Samad (Shah Alam); Datuk Raja Kamarul Bahrin (Kuala Terengganu); Dr Hatta Ramli (Kuala Krai); Dr Siti Mariah Mahmud (Kota Raja); Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa (Parit Buntar) dan; Hanipa Maidin (Sepang).
Surat itu diterima oleh Pegawai Perhubungan Istana Negara Mohd Husni Yusup.
Read More / Baca Lagi >>

Isu FAM: 'Saya terima laporan pendrive dari orang dalam' - TMJ

Posted: 04 Sep 2016 09:20 PM PDT

'Menari dan berjoget, Apandi digesa letak jawatan'

Posted: 04 Sep 2016 09:17 PM PDT

Awak beri saya satu jawapan mana 1Malaysia, soal TMJ

Posted: 04 Sep 2016 09:17 PM PDT

Politik wang, istilah muluk rasuah.

Posted: 04 Sep 2016 08:47 PM PDT

Secara mudah, rasuah ialah suapan wang atau janjian ganjaran untuk memperolehi sesuatu. Dlm bahasa biasa rasuah juga disebut duit kopi. "Kalau awak mahu menang dlm bidaan ini, awak faham-faham la", demikian maksudnya.

Rasuah dlm politik juga sama mafhumnya. Dlm pertandingan jawatan ketua bahagian, ketua cawangan dijanjikan sejumlah wang atau janjian percutian dan sebagainya, agar mereka mengundi calun berkenaan. 
Rasuah adalah haram dlm agama juga undang-undang negara. Tiada takwil tiada qias.
Namun dlm umno, tiada istilah rasuah walau berlaku janjian sedemikian. Ia ditukar kpd istilah politik wang. Ketua bahagian menjanjikan sejumlah wang atau janjian percutian kpd ketua cawangan dgn niat tak lain tak bukan supaya ketua cawangan mengekalkannya dlm pemilihan seterusnya.
Rasuah dlm umno ini mendapat tempat yg istimewa kerana ia tidak boleh diambil tindakan oleh sprm. Kata sprm, ia hal ehwal dalaman parti. Maka ujudlah sprm kedua, jawatankuasa disiplin umno.
Baru-baru ini, seorang ketua bahagian umno, datok jamal md yunos menjanjikan rm1,000.00 kpd setiap ketua cawangannya. Juga kpd enam ratus lebih perwakilan. Katanya ia adalah wang yg disumbangkan pehak tertentu sbg perbelanjaaan lawatan sambil belajar ke dhubai yg tak jadi.
Jelas ia percubaan rasuah. Kerana apabila ketua cawangan telah menerima wang, pastilah dengan balasan undi jika ada pertandingan ketua bahagian. Tak mungkinlah datok jamal begitu bermurah hati dgn ketua cawangan tanpa niat yg tersirat itu.
Apabila hal ini berada diluar bidang sprm, berleluasalah rasuah politik dlm umno. Rasuah disebut sumbangan atau pemberian atau apa juga istilah. Spt juga dlm pilihanraya, umni dgn jelas berkata "kita akan bena berbagai prasarana di kawasan tuan-tuan dgn syarat tuan-tuan memilih calun kami". Itu bukan rasuah kata umno tapi kewajiban.
Membeli undi, adalah istilah yg tepat bg rasuah dlm umno. Dan datok jamal hanya melanjutkan apa yg telah jadi budaya.

Ada kesan Mufti kata wajib sokong RUU 355 - Samsul Adabi

Posted: 04 Sep 2016 08:37 PM PDT


Samsul Adabi Mamat

SHAH ALAM - Kenyataan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri  yang mewajibkan ahli Parlimen beragama Islam menyokong Rang Undang-Undang (RUU) Persendirian Akta Mahkamah Syariah (bidang kuasa jenayah) pindaan 2016 bakal mempengaruhi persepsi rakyat.
Pensyarah kanan Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Datuk Dr Samsul Adabi Mamat berkata, sekiranya ahli Parlimen beragama Islam menolak untuk menyokong, masyarakat Islam pastinya akan mengecam tindakan tersebut.
"Apabila mufti mengatakan wajib, setiap MP menolaknya nanti akan menghadapi pandangan serong atau dikecam dalam kalangan orang Islam.
"Ini kerana pandangan seseorang mufti itu akan memberi pengaruh besar kepada pemikiran masyarakat Islam," katanya kepada Sinar Online.
Zulkifli melalui siri Bayan Linnas: Isu Cadangan Pindaan Akta 355: Satu Pendapat menyatakan ahli Parlimen beragama Islam wajib menyokong manakala yang bukan Islam perlu menyokong memandangkan pindaan itu membawa ke arah kebaikan.
Ketua Pegawai Eksekutif Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas), Wan Saiful Wan Jan menyifatkan kenyataan Zulkifli sebagai satu pandangan yang mendalam serta teliti yang tidak dipengaruhi emosi.
"Beliau mengatakan di peringkat awal lagi, kita kena cari adab bersetuju untuk tidak bersetuju dalam hal yang berbeza pandangan.
"Jadi, saya rasa walaupun dia mengeluarkan pandangan RUU itu patut disokong, saya yakin dia boleh terima bahawa ada orang yang mungkin berbeza pandangan," katanya.
Dalam pada itu, beliau tidak menolak kemungkinan ada ahli Parlimen yang akan mengambil kesempatan politik ketika tiba masanya nanti.
"Saya pasti akan ada yang petik pandangan mufti wilayah ini,. Macam biasalah, mereka ini apabila nak ambil kesempatan politik ini, akan petik tiga atau empat perenggan daripada berpuluh perenggan kenyataan mufti ini.
Read More / Baca Lagi >>

Kit Siang kata usaha selamatkan Najib gagal

Posted: 04 Sep 2016 07:43 PM PDT

Usaha menyelamatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak daripada terus dituduh sebagai Malaysian Official 1 (MO1) gagal.
Penasihat DAP, Lim Kit Siang berkata, kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Abdul Rahman Dahlan dalam satu wawancara cuba menutup kes berkenaan MO1, namun ia lebih terdedah.
Lim Kit Siang "Persoalannya, mengapa Najib sendiri berpura-pura malu untuk tampil ke hadapan dan buat pengakuan seperti laporan Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat?
"Najib sehingga sekarang menafikan dia tidak melakukan sebarang salah laku dalam skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB)," katanya dalam satu ucapan di Stulang, Johor Bahru, malam kelmarin.
Jelasnya, kenyataan mengenai MO1 mendedahkan kesalahan perdana menteri itu dan pegawai-pegawai dalam isu 1MDB.
"Selain itu, dunia melihat Malaysia kerajaan kleptokrasi global sekelip mata," katanya.
Justeru katanya, cadangan sesi khas Parlimen pada bulan ini membincangkan kaedah mempertahankan dan melindungi kedaulatan negara wajar dipertimbangkan.
"Satu delegasi Parlimen terdiri daripada semua pihak perlu dihantar ke sesi Perhimpunan Khas Bangsa-Bangsa Bersatu untuk membersihkan Malaysia daripada dakwaan antarabangsa berkaitan kleptokrasi.

SIAPA YANG DOAKAN ZAHID HAMIDI TU, ORANG UMNO ATAU DAP?

Posted: 04 Sep 2016 07:41 PM PDT

Mungkin disebabkan terlalu letih kerana baru kembali daripada New York kerana menghadiri persidangan PBB dan kemudian disusuli dengan merasmikan banyak mesyuarat UMNO,  lalu Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi menghadapi sedikit masalah kesihatan diri.

Berikutan itu, tersebar pelbagai berita palsu mengenai keadaan kesihatannya, termasuk kononnya diserang sakit jantung dan mengalami strok.
Menyedari banyaknya spekulasi yang menjadi viral itu, ketika merasmikan mesyuarat perwakilan UMNO Subang semalam, dalam keadaan suaranya yang serak dan tidak dapat berucap panjang, Zahid secara bergurau berkata, "ramai betul yang mendoakannya agar cepat padam."

Namun, Zahid meminta semua pihak agar memaafkan mereka yang membuat sebaran berita palsu mengenai dirinya itu.

Siapa agaknya yang banyak menyebarkan berita palsu dan mendoakan perkara tidak baik mengenai Zahid itu?

Orang UMNO sendiri atau orang DAP?

Antara kelompok tertentu dalam UMNO dengan orang DAP, PKR atau lain-lain parti pembangkang, siapa gerangannya yang lebih tidak mahu atau takut jika Zahid jadi Perdana Menteri?

Pas “rollback” ke era 1980an?

Posted: 04 Sep 2016 05:45 PM PDT

Jika kita menggunakan istilah "Leadership of the Clergy" untuk merujuk kepada amalan kepimpinan PAS, ia mungkin akan dirasakan janggal. Bunyinya seolah-olah satu konsep yang diambil dari agama lain di mana wujudnya pembahagian diantara golongan "clergy" dan golongan "lay" atau orang-orang biasa.

Namun, itulah hakikat konsep kepimpinan ulama. Ia sangat asing pada Islam dan sebenarnya lebih hampir pada fahaman sekular yang membahagikan di antara urusan agama dan duniawi. Ia seolah satu langkah ke belakang atau "rollback' yang akan memundurkan PAS.

Namun, implikasi dari perkembangan yang berlaku pada Muktamar PAS ke 61 bukan sekadar satu perubahan semantik semata-mata. Ia juga mempunyai implikasi strategik yang amat ketara. Malahan, ia merupakan kemuncak strategi membina kembali "containment" pengaruh PAS dan melemahkan Pakatan Rakyat.

Pas sederhana

Sebelum PRU 1999, pengaruh PAS dilhat sebagai terbatas. Prestasi pemimpin-pemimpin PAS di luar Kelantan amat tidak menentu. Adakalanya menang dan adakalanya kalah dalam pilihanraya.Bagi Umno, PAS diterima sebagai "necessary evil".

Dengan adanya PAS, Umno dapat memaparkan dirinya sebagai golongan sederhana. Dalam konteks hubungan antarabangsa, PAS boleh digunakan sebagai jembalang untuk mengingatkan pengkritik, sekiranya Umno lemah Malaysia akan jatuh kepada golongan fundamentalis agama.

Pendekatan strategik yang digunakan dalam menanggani PAS ialah pendekatan "containment". Biarkan PAS bertapak di kawasan-kawasan tertentu, khususnya di negeri-negeri Pantai Timur. Biarlah PAS wujud dalam "sphere of influence" yang terbatas dan terbendong ini.Prestasi ulama PAS pula tidaklah begitu memberansangkan.

Walau pun mampu memberi ceramah dan pidato berapi-api serta mengistiharkan berbagai hukum, mereka umumnya tidak berkesan dalam Parlimen dan Dewan Undangan Negeri. Kebanyakan mereka tidak mampu membahaskan isu-isu dasar dengan berkesan. Kalau ada pun, sekadar membuat saranan umum mengenai perlu kembali kepada Islam, perlu ikut sistem ekonomi dan pendidikan Islam tetapi tidak melebihi dari itu.

Dalam isu-isu berkaitan dasar fiskal, mengenai strategi merubah ekonomi Malaysia dari ekonomi yang dipacu pelaburan kepada ekonomi yang dipacu inovasi dan bagaimana meningkatkan pelaburan, golongan ulama umumnya mati punca. Demikian juga, apabila muncul skandal-skandal mega golongan ini juga kelihatan ibarat rusa sesat di tengah pekan.

Sama ada skandal BMF, Maminco, Perwaja atau skandal spekulasi matawang Bank Negara yang berlaku 20-30 tahun dahulu mahupun skandal-skandal yang mutakhir seperti skandal PKZ, MAS, 1MDB dan NFC, golongan ulama nyata tidak dapat menguasai isu-isu semasa ini. Mereka lebih selesa membisu dalam isu-isu sebegini.

Umno menganggap adalah memadai dengan pendekatan "containment" terhadap PAS. Ini berlarutan sehinggalah dua perkembangan yang membimbangkan Umno. Pertama ialah perkembangan politik selepas pemecatan Anwar Ibrahim dari kerajaan pada tahun 1998. Ia menyaksikan lonjakan aktivitisme politik di kalangan rakyat Malaysia.

PKR masih belum wujud, ramai di antara aktivis Melayu menyertai PAS. Ini termasuklah golongan professional. Penyertaaan mereka ini membawa beberapa perubahan penting kepada PAS.

Gelombang profesional

Golongan ini lebih canggih dari segi pemikiran politik dan keupayaan menanggani isu-isu semasa. Mereka dapat mengolah isu dan idea dalam bahasa dan gaya yang mempunyai daya tarikan kepada golongan kelas pertengahan Melayu. Golongan ini juga selesa menjalinkan hubungan dengan golongan bukan Islam, sama ada dengan DAP atau NGO-NGO yang turut disertai bukan Islam. Golongan ulama sebaliknya lebih bersikap "insular". Mereka jarang sekali menyertai program-program bersama yang diwujudkan parti-parti Pakatan Rakyat.

Dari segi aktivisme, golongan ulama lebih selesa dengan program-program dalaman. Sebaliknya, golongan profesional lebih aktif dalam ruang lingkup kegiatan-kegiatan yang lebih luas. Ini termasuklah dalam isu-isu seperti reformasi pilihanraya dan hak asasi manusia. Inilah sebabnya pemimpin-pemimpin PAS dari golongan profesional lebih ramai menghadapi dugaan ditangkap dan dipenjarakan.

Golongan ulama lebih selesa berjuang di medan ceramah sedangkan golongan profesional yang selalu berada di barisan hadapan dan menghadapi berbagai ujian dan ibtilak. Sekiranya perjuangan para anbiya dipenuhi dengan dugaan dan ujian, tidak sukar untuk melihat siapakah yang lebih hampir pada perjuangan para anbiya.

Roboh tembok

Perkembangan kedua ialah PRU pada 2008. Akibat dari jalinan hubungan dengan golongan bukan Islam, PAS mula diterima masyarakat bukan Melayu dan bukan Islam. Semakin ramai pengundi bukan Melayu yang memberi undi kepada PAS dan membolehkan PAS menang kerusi-kerusi di luar Pantai Timur dan khususnya di kawasan-kawasan bandar.Hasil PRU 2008 dan 2013 menunjukkan tembok "containment" yang wujud sebelum ini roboh.

Perkembangan ini juga turut dirasakan DAP. Pengundi-pengundi Melayu, terutama golongan kelas pertengahan dan generasi muda, mula memberi sokongan kepada DAP. Dengan robohnya tembok "containment" ini, berlakulah tsunami yang merungkaikan penguasaan dua pertiga Parlimen BN dan menafikannya sokongan majoriti pada PRU ke 13.

Untuk menghadapi realiti baru ini, Umno memerlukan satu strategi baru untuk menggantikan strategi "containment". Strategi ini mestilah mampu memusnahkan sumber-sumber kekuatan yang membolehkan PAS keluar dari tembok "containment" ini.

Bagi Umno, ancaman sebenar kepada pengaruhnya bukanlah ulama PAS. Golongan ulama lama wujud di dalam PAS dan dapat di "contain" dengan mudah. Sebaliknya, ancaman utama kepada Umno ialah golongan professional.Mereka inilah yang berjaya merobohkan tembok "containment". Adalah perlu kekuatan ini dimusnahkan.

Strategi melemahkan PAS dan PR bolehlah diistilahkan sebagai strategi "rollback". Tujuan strategi "rollback" ialah menolak kembali PAS ke ruang "containment" yang wujud sebelum 1998. Ini akan dicapai bila kepercayaan di kalangan golongan kelas pertengahan, khususnya di Pantai Barat, dan di kalangan pengundi bukan Melayu terhadap PAS dapat dilunturkan.

Untuk tujuan ini, umpan hudud dan sentimen perpaduan Melayu digunakan. Pada ketika yang sama, langkah untuk melemahkan PR dan PKR turut diambil. Ini adalah dengan mewujudkan fitnah liwat terhadap Anwar Ibrahim dan memenjarakan beliau.

Di antara langkah yang diambil untuk menawan hati beberapa ulama PAS ialah program-program "taklimat" tertutup yang diberikan sebuah agensi perang saraf kerajaan.Dua perkara utama cuba dicapai dari program-program ini.

Asabiyah Melayu

Pertama, memberi gambaran, kedudukan orang Melayu dan Islam akan terjejas jika PR memerintah. Ini kerana golongan MP bukan Islam dikatakan lebih ramai dari golongan Islam dalam sebuah kerajaan PR. Ini dikatakan boleh menjejaskan kedudukan Melayu dan Islam.

Kedua, usaha dilakukan untuk meyakinkan golongan ulama ini, Anwar Ibrahim ialah seorang peliwat dan membawa kefahaman liberal.
Read More / Baca Lagi >>

‘Jika bukan kerana Husam Pas hilang Kelantan PRU 13’

Posted: 04 Sep 2016 05:43 PM PDT


'Jika bukan kerana Husam Pas hilang Kelantan PRU 13' - Penyelidik

Pas Kelantan menang dalam pilihan raya umum ke-13 (PRU13) kerana beberapa isu yang dibawa oleh bekas exco kerajaan negeri Datuk Husam Musa, dakwa bekas Penyelidik Pusat Kajian Strategik Kelantan, Syam Ghaz.
Beliau berkata, isu utama yang dibawa Husam seperti naik taraf stadium, pembinaan lebuh raya dan tuntutan royalti petroleum berjaya menyedarkan rakyat Kelantan untuk terus memilih Pas ketika itu.
"Jika tidak kerana isu besar di atas, kemungkinan Pas Kelantan pun sudah tumbang seperti Pas Kedah.
"Lihat kepada kenyataan pesuruhjaya dan timbalan pesuruhjaya Pas Kelantan di Sinar Harian 31 Ogos, nampak jelas kerisauan itu timbul bila mereka sendiri yang gusar.
"Nak pandang rendah pada Datuk Husam silakanlah, yang pasti ambo (saya) dan pasukan ambo juga akan turun bantu musim ni," katanya dalam satu kenyataan.
Pesuruhjaya Pas Kelantan Datuk Ahmad Yaakob yang juga menteri besar Kelantan sebelum ini berkata penyertaan Husam ke dalam Amanah tidak menjejaskan Pas di negeri itu.
Beliau berkata masih terlalu awal untuk menjangka kekuatan Amanah terutama di Kelantan selepas penyertaan Husam dalam parti itu pada 30 Ogos lalu.
Syam juga berkata, Pas masih memerintah Kelantan sehingga kini dengan undi popular tidak sampai 10 peratus sedangkan keahlian Amanah paling ramai di Malaysia adalah Kelantan.
"Pas memerintah Kelantan dengan 33 kerusi, 1 kerusi dari PKR. Kini Pas sudah hilang 1 Kerusi Dun apabila memecat Datuk Husam, tinggal 32.
"Keputusan PRU13 lalu, 14 kerusi Dun yang dimenangi PAS adalah bawah 1,500 undi, bahasa mudahnya menang tipis, dan bermakna Pas betul-betul stabil di 18 Dun sahaja, tolak Dun Salor jadi 17," katanya.
Menurut beliau, jika mensasarkan 30 Dun, 14 Dun PAS akan goyah dan 7 DUN BN goyah.
"Itu sudah cukup untuk Amanah mentadbir Kerajaan Kelantan PRU14 nanti. Kerana 23 Kerusi Dun sudah cukup untuk memerintah majoriti 1 kerusi," katanya lagi.
Husam yang juga Adun Salor mengumumkan menyertai Amanah dalam satu majlis makan malam ambang merdeka di cyberjaya, 30 Ogos lalu.
Beliau disambut meriah di kelantan dan mula merasmikan dua cawangan Amanah di Salor.
Sementera itu, ketua Pemuda Amanah Terengganu, Hasbie Muda pula menyifatkan Husam sebagai bekas ahli Parlimen yang sangat berkaliber.
Read More / Baca Lagi >>

Rakyat terpaksa buat beberapa kerja

Posted: 04 Sep 2016 05:34 PM PDT

DALAM memenuhi cabaran hidup seperti kenaikan kos sara hidup yang semakin tinggi, melakukan kerja lebih daripada satu kini sudah menjadi kelaziman rakyat Malaysia khususnya bagi mereka yang tinggal di bandar-bandar besar.


Justeru, tidak hairanlah ada yang sanggup menghabiskan masa lapang dan cuti untuk mendapatkan sumber pendapatan lain meskipun sudah mempunyai pekerjaan tetap.
Menurut Profesor Pusat Pengajian Ekonomi, Fakulti Ekonomi dan Pengurusan, Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Dr. Rahmah Ismail, kehidupan warga kota pada hari ini semakin mencabar, kesan daripada pelbagai peristiwa yang berlaku sama ada dalam negara mahupun luar negara.
"Memenuhi keperluan harian merupakan tuntutan kehidupan yang penting dan mencabar. Justeru, di dalam menempuh kenaikan kos sara hidup, melakukan kerja lebih daripada satu merupakan kelaziman rakyat.
"Ia bukan sahaja berlaku dalam kalangan mereka yang tiada pekerjaan tetap atau bekerja secara underemployed, malah dalam kalangan mereka yang mempunyai pekerjaan tetap.
"Selain itu, terdapat juga individu yang ingin memaksimumkan kepuasan mereka dalam apa jua aktiviti dilakukan, sepertimana yang dihujahkan dalam teori ekonomi bahawa kehendak seseorang tidak terbatas, tetapi kemampuannya terhad," katanya.
Memandangkan harga keperluan asas harian di kota lebih tinggi berbanding di desa maka warga kota tidak dapat mengelak daripada berdepan dengan tuntutan perbelanjaan yang tinggi.
"Harga sewa rumah dan pembelian rumah misalnya jauh berlipat ganda lebih mahal di kota. Tambahan pula cukai barang dan perkhidmatan (GST) yang diperkenalkan pada Apil 2015 telah meningkatkan harga barang dan perkhidmatan sebanyak enam peratus.
"Meskipun kesan GST ini dirasai oleh semua pihak sama ada tinggal di kota atau desa, namun kesannya lebih besar di kota memandangkan corak dan keperluan hidup yang berbeza.
"Misalnya daripada sudut penggunaan, kesibukan kerja menyebabkan mereka lebih banyak makan di luar rumah yang kosnya lebih tinggi berbanding dengan memasak di rumah yang banyak dilakukan oleh masyarakat di luar bandar.
"Bagi pasangan yang bekerja mereka perlu menghantar anak-anak mereka ke taman asuhan yang kosnya sangat mahal sementara di desa sokongan keluarga masih kukuh dalam membantu masalah penjagaan anak," katanya.
Dalam pada itu menurutnya, melakukan lebih satu pekerjaan bukan sahaja berlaku dalam kalangan pekerja bawahan tetapi juga pekerja peringkat tinggi seperti golongan profesional.
"Namun, motif mereka adalah berbeza. Bagi golongan bawahan, mereka inginkan pendapatan bagi menampung keperluan asas harian.
"Bagi mereka yang sudah mempunyai berpendapatan tinggi, tujuannya lebih kepada meningkatkan lagi harta kekayaan, tabungan dan memenuhi keperluan barangan dan perkhidmatan mewah seperti memiliki lebih daripada satu rumah atau melancong ke luar negara," katanya.
"Ada juga dalam kalangan mereka yang ingin memenuhi masa lapang dengan melakukan perniagaan atas talian walaupun mempunyai pekerja yang hakiki," katanya.
Katanya, dunia hari ini memerlukan kepada kemahiran 'multitasking' untuk lebih berdaya saing dalam pasaran buruh.
"Oleh itu, melakukan lebih daripada satu pekerjaan sudah semestinya memberi peluang individu mendapat kemahiran yang pelbagai dan memudahkan mereka mendapatkan pekerjaan pada masa akan datang.
"Pengalaman kerja merupakan modal manusia yang paling berharga. Malah kuasa tawar menawar pekerja dalam mendapatkan upah yang lebih tinggi banyak diasaskan kepada pengalaman bekerja," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

RUU 355: Jangan guna kedudukan keluar hukum wajib

Posted: 04 Sep 2016 05:30 PM PDT

Dr Zulkifli Mohamad Albakri Amanah mengingatkan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri agar tidak menggunakan kedudukannya dalam menjatuhkan hukum wajib atau tidak berkaitan urusan undang-undang.
Naib Presidennya, Datuk Mujahid Yusof Rawa berkata, kenyataan Zulkifli itu dibuat dengan tidak melihat secara menyeluruh kerana RUU 355 atau Akta Mahkamah Syariah (bidang kuasa jenayah) pindaan 2016 masih belum diperincikan di Dewan Rakyat.
"Saya hairan juga dengan mufti ini. Ini isu legislatif ada prosedurnya. Sebagai ahli legislatif, kita berbahas atas fakta, kerangka prosedur, Perlembagaan dan sebagainya. Bagaimana kamu buat pendirian tanpa kamu dengar apa Marang (Datuk Seri Abdul Hadi Awang) bentang lagi?
"Ketika Marang bentang, tidak ada perincian apa pun lagi. Kita tak dapat tengok apa-apa maklumat pun. Kenyataan 'wajib' itu dibuat tanpa melihat keseluruhan isu-isu 'legal', prosedural yang lebih rumit daripada sekadar suruh sokong," katanya kepada Sinar Online.
Sebelum ini, Zulkifli melalui siri Bayan Linnas: Isu Cadangan Pindaan Akta 355: Satu Pendapat menyatakan ahli Parlimen beragama Islam wajib menyokong manakala yang bukan Islam perlu menyokong pindaan itu memandangkan ia membawa kebaikan.
Bacaan kedua bagi RUU355 itu dijangka bakal berlaku pada sesi sidang Dewan Rakyat bulan depan selepas Abdul Hadi berjaya membawanya untuk bacaan pertama, Mei lalu.
Dalam pada itu, Mujahid berkata, sokongan bukan isu sebaliknya ia lebih menjurus ke arah isu teknikal dan pelaksanaan.
"Secara asasnya, kalau bercakap tentang undang-undang Islam, siapa yang tak sokong? Itu bukan isunya. Kalau sebut dari segi sokongan, perkara yang dah ada pun banyak kelemahan, bagaimana kita nak sokong perkara yang kita tak tahu.
"Saya sudah membaca kenyataan beliau tapi saya masih menganggap itu hanya satu pandangan sahaja. Jangan gunakan kedudukan beliau untuk mengeluarkan perkataan 'wajib' itu. Ini perkara legislatif...dah semacam satu tekanan pula," katanya.
Katanya, tindakan Zulkifli yang memetik titah Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah ketika merasmikan Mesyuarat Pertama Parlimen ke-13, lebih mengelirukan.
Read More / Baca Lagi >>

Isu 10 peratus: ‎Azmin tempelak kenyataan Noh

Posted: 04 Sep 2016 05:28 PM PDT


Azmin Noh Omar

SHAH ALAM - Kenyataan dibangkitkan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar berkaitan pemansuhan diskaun 10 peratus Bumiputera baru-baru ini disifatkan sebagai pembohongan.
Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata demikian mengulas kenyataan Noh yang mempertikaikan tindakan kerajaan negeri memansuhkan diskaun 10 peratus melibatkan pangsapuri perkhidmatan, rumah pejabat (Soho) dan pejabat maya di rumah (Sovo) di Selangor.
Menurutnya, kerajaan negeri sudah berbincang dengan pemaju supaya harga pangsapuri perkhidmatan, Soho dan Sovo diselaraskan antara RM230,000 hingga RM270,000.
"Perkara tersebut juga mendapat makluman Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (Redha), malah exco berkaitan juga sudah memberi penjelasan kuota jualan untuk Bumiputera dikekalkan dan kerajaan negeri melakukan penyelarasan harga Soho dan Sovo.
"Sebelum ini, harga Soho dan Sovo nilainya melebihi RM450,000 dan jika diberi diskaun 10 peratus, mereka tetap tak mampu membelinya. Jadi kenyataan beliau (Noh) boleh disifatkan sebagai pembohongan," katanya selepas merasmikan Persidangan Perwakilan Tahunan Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Selangor ke-64, di sini, semalam.
Beliau berkata, persoalan pengkhianatan yang ditimbulkan juga tidak betul kerana penyelarasan harga itu memberi peluang lebih besar kepada bumiputera memiliki Soho dan Sovo.
Katanya, sebelum ini, harga hartanah itu tinggi kerana ia berstatus komersil dan perniagaan, bukan kediaman.
"Harga jualan Bumiputera bagi projek lain kekal, tiada sebarang pembatalan.
"Kita mahu beri keadilan kepada semua rakyat Selangor tanpa menjejaskan hak bumiputera dan sebab itu kita tak batalkan harga jualan khusus kepada Bumiputera tetapi berusaha bantu golongan berpendapatan rendah dan sederhana memiliki Soho dan Sovo," katanya.

Terbaik Rafizi!!~ Sesi Soal Jawab & Hala Tuju Politik Malaysia

Posted: 04 Sep 2016 08:20 AM PDT

Tindakan Husam tak selari dengan didikan Nik Aziz, kata Dewan Ulama PAS

Posted: 04 Sep 2016 07:48 AM PDT

GEMPAR!! Beberapa Individu DIBUNUH, Institusi Negara Digunakan Bagi TUTUP Kes 1MDB

Posted: 04 Sep 2016 07:19 AM PDT

SANGAT JELAS!! 136 Muka Surat Jelaskan SIAPA MO1,Najib Tak Berani Saman DOJ

Posted: 04 Sep 2016 07:18 AM PDT

RM650j perindah sekitar Tugu Negara... rakyat terus ikat perut dan merana...!!

Posted: 04 Sep 2016 07:06 AM PDT

Tugu Negara dan kawasan di sekitarnya mendapat suntikan RM650 juta bagi menjadikan kawasan seluas 66 ekar itu sebagai taman hutan hujan dalam bandar.
Sebahagian besar projek itu akan dibiayai Khazanah Nasional yang memperuntukkan dana sebanyak RM500 juta.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata "hutan tropika mini dalam bandar raya" itu akan menjadi sebahagian daripada ikon utama Kuala Lumpur.
Berucap merasmikan projek Taman Tugu di Tugu Negara hari ini Najib berkata fasa pertama akan siap pada pertengahan 2018.
"Salah satu ciri global city (bandar raya global) ialah pembangunan masyarakat dalam sesebuah bandar raya menuju kepada kemudahan riadah. Kemudahan green lungs (kawasan hutan).
"Sebab itulah bandar raya London sinonim dengan Hyde Park, Central Park sinonim dengan New York.
"Jadi saya ingin suatu hari nanti, Taman Tugu ini sinonim dengan Kuala Lumpur yang bertaraf global city," katanya.
Projek itu dijalankan ketika isu mengenai kewajaran tugu menggambarkan makhluk hidup dianggap haram dalam Islam diperkatakan.
Isu itu kembali menjadi perhatian selepas timbalan mufti Perak Zamri Hashim menulis dalam sebuah akhar mengenai binaan patung seperti burung helang adalah haram kerana menyerupai haiwan hidup.
Memetik hadis nabi Zamri berkata ijmak seluruh ulama mazhab Ahli Sunnah wal Jamaah menetapkan haram membina atau membuat replika patung yang lengkap bagi benda bernyawa seperti manusia atau binatang.
"Malah, jika sudah dibina wajib dirobohkan, manakala membinanya atau membuatnya adalah dosa besar," tulisnya dalam sisipan "Ibrah" di Berita Harian pada 2 September lalu.
Dijangka siap pada 2020
Tugu Negara terdiri daripada patung gangsa menyerupai sekumpulan tentera dengan satu daripadanya memegang tiang bendera mengibarkan Jalur Gemilang.
Ia telah disiapkan pada 1966 untuk memperingati pasukan keselamatan yang terkorban semasa darurat di negara ini.
Read More / Baca Lagi >>

Mereka ini berkiblatkan siapa ??!!

Posted: 04 Sep 2016 06:45 AM PDT

SETELAH KUTIPAN GST LEBIH RM30 BILION berjaya dikutip, inilah yang bakal dihasilkan..

"Taman Tugu ini (Tugu Negara) sinonim dengan Kuala Lumpur yang bertaraf 'global city'" -Najib Razak

APA DAH JADI pada suara2 penasihat agama, mufti2 & 'ularmak' Umno yang 'makan gaji' KERAjaan UMNO/BN !!!

SAMAN WSJ 'HARI SELASA' TAHUN LEPAS APA DAH JADI !!

Posted: 04 Sep 2016 06:42 AM PDT

TAHUKAH ANDA.. Dilaporkan dlm WSJ penyiasat berkata sekurang2nya AS$3.5 bilion telah disalahgunakan daripada 1MDB. Mereka percaya AS$1 bilion berakhir di dalam akaun bank Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Jika laporan WSJ ini palsu & fitnah, BERANIKAH NAJIB NAK SAMAN WSJ !!!

MANA SATU SPRM NAK TANGKAP, TAHAN & SIASAT, 'politik wang' atau 'rasuah' ??!!!

Posted: 04 Sep 2016 06:40 AM PDT

SEJAK BILA penyamun mengaku dirinya PENYAMUN.. ?

SEJAK BILA kaki rasuah mengaku dirinya KAKI RASUAH.. ?

TAHUKAH ANDA..
Merasuah dalam Umno dipanggil politik wang.. Manakala merasuah dlm bukan Umno dipanggil rasuah...

Kenapa KPN Anggap Kenyataan Rahman Dahlan Kenyataan Politik ?

Posted: 04 Sep 2016 05:16 AM PDT


OLEH MAHFUZ HJ OMAR
1.Sesuatu yang sangat menghairankan 1Malaysia bila Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Khalid Abu Bakar menyatakan polis tidak mahu campurtangan berhubung dengan dakwaan Datuk Rahman Dahlan Menteri di JPM yang PM Najib adalah MO1 dalam saman civil  Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat berkaitan 1MDB. Lebih pelik apabila KPN Tan Sri Khalid menganggap dakwaan Menteri JPM Rahman Dahlan tersebut sebagai kenyataan politik.


2.Persoalannya kenapa KPN menganggap kenyataan Rahman sebagai kenyataan politik. Apa yang politiknya kenyataan Rahman yang juga merupakan ahli MT Umno dan Pengarah Komunikasi dan Strategi BN. Apakah menamakan PM Najib sebagai MO1 dianggap politik.Dimana politiknya saman civil tersebut yang menyebut wang berjumlah AS681 juta (RM2.6) bilion berakhir dalam poket (akaun) peribadi MO1.

ADAKAH KPN MENGESAN ADA KOMPLOT BARU DALAM UMNO NAK NAJIB UNDUR.

3.Adakah kenyataan Rahman Dahlan telah berjaya dicium oleh polis adanya kopmlot tertentu dalam Umno sudah merasakan PM Najib sebagai bebanan politik Umno.Ini membawa kepada usaha untuk Najib berundur sedang digerakan oleh kumpulan tertentu dalam Umno. Adakah Rahman Dahlan sebagai penggeraknya bagi pihak tok dalang di belakang pentas.

4.Saya bersetuju yang Polis tak perlu campurtangan dalam usaha pihak tertentu dalam Umno mahu menurunkan Najib dari PM untuk digantikan dengan orang lain.Saya bersetuju soal politik parti Umno serahkan pada orang politik.Tetapi Polis perlu menyiasat tentang wang yang berjumlah AS681 juta (RM2.6) bilion yang berakhir kedalam akaun peribadi Najib yang merupakan MO1 adalah daripada 1MDB dan bukannya derma dari Tok Arab.MO1 adalah PM Najib telah disahkan oleh Rahman Dahlan seperti yang terkandung dalam saman sivil DOJ Amerka Syarikat. Ini adalah kes Jenayah perdagangan bukannya isu politik. Saya nak tanya KPN setuju tidak dengan kenyataan Rahman Dahlan MO1 adalah PM Najib

#PMNajibMO1
#MalaysiaNegaraMO1
#SelamatkanMalaysia.

Nik Abduh kecam Husam

Posted: 04 Sep 2016 05:08 AM PDT

Dengan nada sinis dalam statusnya di Facebook, Nik Abduh Nik Abdul Aziz berkata Datuk Husam Musa memberi gambaran seolah-olah Tok Guru akan mengikutnya keluar PAS.
nik-abduh-husam
PETALING JAYA: Ketua Pemuda PAS Nik Abduh, anak kepada allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengecam bekas naib presiden parti Islam itu, Datuk Husam Musa kerana masih menggunakan nama bapanya untuk menjustifikasikan tindakannya bertukar sekutu dengan Amanah, parti serpihan PAS.
Dalam satu posting di Facebook, Nik Abduh menggelar Husam sebagai anak murid Tok Guru yang 'rare' yang bercakap seolah-olah Nik Aziz akan mengikut jejak langkahnya meninggalkan PAS, meskipun sudah meninggal dunia.
Tanpa menyebut nama Husam, Nik Abduh menulis: "Masa tok guru hidup dulu, dia ni sering bagitahu orang bahawa tok guru akan ikut saja cakap dia. Lepas tok guru meninggal pun, dia masih bagitahu orang kalau masih hidup, tok guru akan ikut dia tinggalkan PAS dan masuk parti baru. Nampaknya, sampai mati tok guru istiqamah ikut dia. Memang 'rare' murid tok guru ni sorang. Siapa 'dia' ni?"
Walaupun tidak menyebut nama sesiapa dalam posting itu, tetapi jelas ia ditujukan kepada Husam, yang merujuk kepada hubungan rapatnya dengan allahyarham Tok Guru ketika mengumumkan penyertaannya dalam Amanah.
Husam sebelum ini pernah digelar anak didik Nik Aziz. Beliau dipecat daripada PAS kerana masalah disiplin, awal tahun ini.
Semalam, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengkritik Husam kerana menggunakan nama Nik Aziz sebagai alasan untuk mengukuhkan tindakannya bertukar parti.

Comments (0)