Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 10:24 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Persempadanan semula p'raya: Kanun sedia pandu proses bantahan

Posted: 30 Sep 2016 09:56 PM PDT

Kanun akan memberikan khidmat nasihat percuma kepada pihak pihak yang memerlukan panduan dalam proses membuat bantahanKanun akan memberikan khidmat nasihat percuma kepada pihak pihak yang memerlukan panduan dalam proses membuat bantahan
Biro Undang-undang Parti Amanah Negara (Kanun) akan memberikan khidmat nasihat percuma kepada pihak-pihak yang memerlukan panduan dalam proses membuat bantahan ke atas cadangan persempadanan semula kawsan pilihan raya oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).
Timbalan pengerusi Kanun Wan Anwar Wan Ibrahim berkata, pihaknya mengalu-alukan semua pihak dalam kawasan pilihan raya yang terkesan dengan cadangan SPR tersebut untuk berhubung dengan para peguam Kanun di setiap negeri selepas sesi taklimat dijalankan bagi mendapatkan khidmat nasihat dan penyelarasan tindakan.
Sebelum itu katanya, Kanun akan memberikan taklimat khas kepada pasukan peguam Amanah di seluruh negara dalam tempoh terdekat ini sebagai persiapan dan persediaan untuk membuat bantahan terhadap cadangan persempadanan semula ini selaras dengan peruntukan item 5 Bahagian 2 Jadual Ke 13 Perlembagaan Persekutuan.
"Persoalan hakikinya adalah adakah cadangan persempadanan semula ini dibuat bertepatan dengan prinsip dan syarat yang diperuntukkan di bawah peruntukan item 2(a), (b), (c) dan (d) bahagian 1, Jadual ker 13 Perlembagaan Persekutuan? Soalnya dalam satu kenyataan.
Justeru Kanun menyeru pihak SPR agar melaksanakan fungsi dan tanggungjawab mereka seperti yang diperuntukkan di bawah Perlembagaan Persekutuan dengan adil, berkecuali, berhikmah dan bijaksana sebagai memenuhi tugas dan menjunjung titah perintah Yang Di Pertuan Agong.
"Yang Di Pertuan Agong melantik ahli-ahli SPR dengan kriteria mustahak iaitu mereka boleh mendapat kepercayaan awam sepertimana yang diperuntukkan di bawah Perkara 114(2) Perlembagaan Persekutuan," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Konvoi Bersih 5 'Flag Off' berlansung aman

Posted: 30 Sep 2016 09:52 PM PDT

Lokasi 'flag off' Konvoi Bersih 5 Lokasi 'flag off' Konvoi Bersih 5
Hari ini bermulanya Konvoi Bersih 5 di enam bandar utama di Lumut, Johor Baharu, Miri, Kangar, Kota Baharu, Sandakan dan Miri berlangsung dengan aman tanpa sebarang kekecohan di lokasi terbabit.
Dari tinjauan Malaysia Dateline di setiap negeri konvoi bermula jam lebih kurang 9.30 pagi untuk melakukan 'flag off' menuju ke lokasi seterusnya yang telah dijadualkan.
Konvoi Bersih 5 ini dimulakan di empat bandar utama di Semenanjung dan dua bandar utama di Malaysia Timur iaitu Sabah dan Sarawak.
Enam bandar utama terbabit dalam acara `flag off' akan menjadi 'check point' semua peserta konvoi sejak awal pagi lagi untuk bersama dengan pemimpin  politik, NGO, gerakan mahasiswa dan rakyat.
Dikalangan peserta ada yang menaiki basikal, bermotor, berkereta menuju ke laluan yang akan menjadi perhentian peserta dibeberapa daerah dan mukim (lokaliti) negeri terbabit.
Perhimpunan Bersih 5 kali ini menuntut lima perkara dilaksanakan, antaranya mengadakan pilihan raya yang bersih, kerajaan yang bersih, mengukuhkan demokrasi berparlimen, hak membantah, dan memperkasa Sabah dan Sarawak.
Selain bertujuan memberikan kesedaran kepada masyarakat terutamnya penduduk luar bandar tujuaan berkaitan tuntutan Bersih 5 terhadap kerajaan yang memerintah.
Manakala konvoi yang diadakan selama tujuh minggu ini 'obor'akan sentiasa dinyalakan ke setiap destinasi dituju bertujuan untuk meningkatkan kesedaran rakyat tentang tuntutan Bersih 5.
Pengerusi Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah sebelum ini dipetik berkata  kepada Malaysia Dateline , beliau berharap  Konvoi Bersih 5 yang akan dirasmikannya di Kota Bharu hari ini, berlansung aman.
Malah katanya lagi,  jika  kumpulan baju merah turut hadir di lokasi peserta konvoi beliau berharap peserta tidak dihalang atau berlaku provokasi oleh kedua pihak membabitkan baju kuning dan baju merah.
Konvoi Bersih 5 yang memperoleh permit kebenaran berhimpun disetiap negeri tidak seharusnya timbul mana-mana pihak menghalang perhimpunan aman dilakukan peserta konvoi.
Konvoi Bersih 5 yang bermula hari ini akan diadakan setiap minggu dan berlansung selama tujuh minggu sebelum tiba ke acara kemuncaknya di Kuala Lumpur pada 19 November depan.
Aksi Pengerusi Bersih  Maria Chin  di Kota Bharu pagi tadi.Aksi Pengerusi Bersih Maria Chin di Kota Bharu pagi tadi.
Peserta Konvoi Bersih 5  bersama Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah dan  Maria Chin di Kota Bharu.Peserta Konvoi Bersih 5 bersama Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah dan Maria Chin di Kota Bharu.
Timbalan Pengerusi Amanah Perak Datuk Seri Nizar Jamaluddin  dan Ahli Parlimen Batu Tian Chua turut menyertai konvoi di Lumut, Perak pagi tadi.Timbalan Pengerusi Amanah Perak Datuk Seri Nizar Jamaluddin dan Ahli Parlimen Batu Tian Chua turut menyertai konvoi di Lumut, Perak pagi tadi.
Read More / Baca Lagi >>

Husam anggap Hadi tidak mahu kempen tentang rasuah seperti kes 1MDB

Posted: 30 Sep 2016 09:20 PM PDT

"DOJ kata kes 1MDB catat rekod dunia," kata Husam

Posted: 30 Sep 2016 08:56 PM PDT

'Baju merah' muncul di konvoi BERSIH 5.0 di Johor

Posted: 30 Sep 2016 08:55 PM PDT

Volkswagen kuning, Konvoi BERSIH 5.0 Johor mulakan perjalanan

Posted: 30 Sep 2016 08:53 PM PDT

Ambiga, Mazlan Aliman sertai Konvoi BERSIH 5.0 di Johor

Posted: 30 Sep 2016 08:49 PM PDT

Polis Johor beri kerjasama lancarkan konvoi BERSIH 5.0

Posted: 30 Sep 2016 08:48 PM PDT

Konvoi BERSIH 5.0 Kelantan bermula

Posted: 30 Sep 2016 08:47 PM PDT

Jelajah BERSIH dekati rakyat dapat sambutan, kata Maria Chin

Posted: 30 Sep 2016 08:47 PM PDT

Ini mesej Wan Azizah kepada PAS

Posted: 30 Sep 2016 08:46 PM PDT

Puad Zarkashi tak setuju halang sumber asing salur dana politik

Posted: 30 Sep 2016 08:39 PM PDT

Cadangan Jawatankuasa Konsultatif Nasional Mengenai Pembiayaan Politik (JKNMPP) untuk tidak membenarkan sumber dana politik daripada luar negara perlu diperhalusi.
Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi berkata, beliau tidak bersetuju dengan cadangan tersebut.
Mohd Puad Zarkashi "Dengan adanya akta ini, maka ia mewujudkan ketelusan daripada mana sumber dana tersebut diperoleh terutamanya jika ia datang daripada sumber luar negara. Cuma saya tidak setuju cadangan yang tidak membenarkan sumber dana politik daripada luar negara.
"Yang patut diharamkan ialah sumber dana politik yang datang daripada sumber haram seperti daripada kumpulan gengster, penjenayah, pengganas atau pihak yang mahu mencampuri urusan politik Malaysia," katanya kepada Sinar Harian, semalam.
Mohd Puad berkata, pihak pembangkang harus menyokong akta khas mengenai dana politik yang akan diwujudkan itu.
"Saya berharap pembangkang khususnya Bersih menyokong cadangan akta dan cadangan-cadangan jawatankuasa dibawa ke Parlimen.
"Apatah lagi selama ini merekalah (pembangkang) yang sering mendabik dada sebagai pejuang pilihan raya yang bersih dan adil," katanya.

Pakar: Ku Li patut main peranan

Posted: 30 Sep 2016 08:37 PM PDT

Tengku Razaleigh Hamzah perlu lebih berperanan dalam politik Malaysia mahupun Kelantan, bersesuaian dengan pengalaman luas dan kedudukannya sebagai negarawan.
Pengarah Institut Kajian Politik Malaysia (Mapan) Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr Kamarul Zaman Yusoff berkata, dengan cara ini barulah pelbagai masalah disuarakannya boleh diselesaikan.
Tengku Razaleigh Hamzah "Kenyataan Tengku Razaleigh bahawa sekarang ini banyak pemimpin memikirkan kepentingan diri lebih daripada kepentingan rakyat, sudah tidak amanah ataupun sudah tamak, adalah kenyataan yang berani.
"Begitu juga dengan kenyataannya mengenai perpecahan Melayu kepada lima parti politik yang dikatakan akan memberi peluang kepada DAP bermaharajalela dan memudahkan DAP menguasai dan menakluki orang Melayu dalam pilihan raya akan datang," katanya.
Menurutnya, Tengku Razaleigh mengakui beliau baik dengan kerajaan mahupun pembangkang dan itu menyebabkan beliau diberikan peranan berunding dengan pemimpin pembangkang waktu BN hendak ditubuhkan dahulu.
"Sepatutnya peranan sama dapat dimainkan oleh beliau pada waktu ini, khususnya bagi menyelesaikan masalah perpecahan Melayu yang semakin meruncing sejak kebelakangan ini, memandangkan beliau masih dihormati banyak pihak," katanya.
Begitu juga di peringkat nasional, pendirian tegas Tengku Razaleigh mengenai pelbagai isu semasa termasuk masalah perpecahan Melayu sangat diperlukan, kerana ia boleh membantu mencorakkan hala tuju politik negara.

Segerakan cadangan akta pembiayaan politik

Posted: 30 Sep 2016 08:26 PM PDT

Akhbar SatarCadangan akta pembiayaan politik perlu dibawa segera ke Kabinet bagi memastikan ia dapat dilaksanakan dalam PRU14.
Presiden Transparency International Malaysia (TI-M), Datuk Akhbar Satar berkata, akta itu penting dalam usaha mewujudkan satu pilihan raya yang bersih.
"Cadangan ini perlu dipercepatkan seperti telah dijanjikan. Perlu ada kemahuan politik yang kuat kerana rakyat nak tengok apa yang dibuat oleh kerajaan," katanya kepada Sinar Harian, semalam.
Mengulas lanjut, Akhbar berkata, antara perkara utama perlu ditekankan jika akta itu diluluskan ialah semua dana atau sumbangan politik mesti dimasukkan ke dalam akaun parti dan bukannya individu.
"Dalam mana-mana pilihan raya, setiap parti kena telus supaya tidak wujud kes sembunyi dana atau pecah amanah. Sebab itu kena ada undang-undang khusus.
"Parti politik kena jelaskan kepada rakyat setiap keluar masuk dana. Malah, di luar negara sudah ada undang-undang sebegini di mana rakyat boleh melihat dengan terbuka dana parti politik," katanya.
Bagaimanapun, katanya, akta pembiayaan politik akan sia-sia jika tiada penguatkuasaan dan ahli politik tetap melanggar undang-undang tersebut.
"Kita tak mahu jadi negara yang ada banyak undang-undang tapi tiada siapa nak kuat kuasa. Kita kena tambah lebih banyak penguat kuasa yang mahir.
"Setiap parti tidak kira pembangkang atau pemerintah kena ikutlah apa yang diluluskan," katanya.

Wan Azizah naik 'teksi' di Kota Bharu simbol pelancaran Bersih 5

Posted: 30 Sep 2016 08:21 PM PDT


Wan Azizah mengepalai perarakan 'teksi' di pelancaran Bersih 5 di Kota BharuWan Azizah mengepalai perarakan 'teksi' di pelancaran Bersih 5 di Kota Bharu
Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail diarak dengan 'teksi' (panggilan untuk beca di Kelantan), sebagai simbolik pelancaran (flag off) konvoi Bersih 5 peringkat negeri Kelantan.
Konvoi berkenaan akan berkembara ke seluruh negeri Kelnatan sebelum menghantar obor ke sempedan negeri Terengganu.
Sebelum itu ketika berucap, Wan Azizah berkata rakyat Malaysia harus malu dengan sistem pilihan raya kita yang penuh dengan kesamaran dan penyelewengan.
"Saya sendiri bila berada di luar negara berasa malu nak mengaku wakil rakyat Malaysia kerana semua orang mencemuh sistem kita yang tidak adil.
"Semua rakyat tanpa mengira parti mesti ikut serta menuntut pilihan raya bersih ini kerana bila ada pilihan raya bersih barulah rakyat mendapat hak mereka tanpa penipuan dan penyelewengan," katanya.

Bersih 5 mahu rakyat Kelantan paling ramai sertai himpunan 19 November

Posted: 30 Sep 2016 08:20 PM PDT

Presiden PKR DS Dr Wan Azizah dan Datuk Husam Musa turut serta di himpunan pelancaran Bersih 5 di Kota BharuPresiden PKR DS Dr Wan Azizah dan Datuk Husam Musa turut serta di himpunan pelancaran Bersih 5 di Kota Bharu
Pelancaran konvoi Bersih 5 di Kota Bharu bermula pagi ini dengan azam mengerah penyertaan paling ramai dari Kelantan ke perhimpunan 19 November ini.
Penyelaras Pantai Tumur Bersih 5, Safwan Anang berkata, pehimpunan aman hari bertujuan menggerakkan rakyat untuk bersama-sama menuntut satu pilihanraya yang benar-benar adil dan bersih.
"Konvoi hari ini mahu semua rakyat sedar bahawa semua mesti ikut serta menuntut satu pilihanraya yang akhirnya memberi kemenangan kepada majoriti rakyat, buka pihak yang memanipulasi undi.
"Kita mengaharapkan penyertaan rakyat Kelantan paling ramai kerana kita yakin rakyat Kelantan ada kesedaran politik yang tinggi.
Turut berucap Yong Safura (Rara) dari DAP, Bekas MP Datuk Zaid Ibrahim dan Naib Pengerusi Amanah Kelantan, Ustaz Che Ibrahim Mohamad.

Akta perbelanjaan politik bukan perkara baharu sembang Najib

Posted: 30 Sep 2016 06:55 PM PDT

Umno secara prinsipnya menyokong cadangan pengenalan Akta Sumbangan dan Perbelanjaan Politik untuk penambahbaikan soal integriti dan pembiayaan politik, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.
Perdana Menteri yang juga Presiden Umno berkata, ia bukan perkara baharu, malah pernah diutarakan oleh Umno dan BN sebelum pilihan raya umum ke-13 dalam mewujudkan kaedah sumbangan politik yang lebih telus di negara ini.
Najib "Jadi pada prinsipnya, kita bersetuju dan kita perlu menyokong kepada kaedah baharu yang mana kaedah ini perlu disokong oleh kedua-dua belah pihak (kerajaan dan pembangkang).
"Walaupun BN setuju pada masa itu, pembangkang tidak setuju dengan kaedah yang kita nak cadangkan...jadi, kita tak boleh laksanakan, tidak adil lah kalau cuma BN sahaja dikenakan peraturan baharu," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di sini, hari ini.
Jawatankuasa Konsultatif Nasional Mengenai Pembiayaan Politik (JKNMPP) hari ini menggariskan 32 cadangan termasuk memperkenal Akta Sumbangan dan Perbelanjaan Politik untuk penambahbaikan soal integriti dan pembiayaan politik.
Pengerusinya, Datuk Paul Low Seng Kuan yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri dilaporkan sebagai berkata, cadangan tersebut akan dibawa ke Kabinet dalam tempoh dua minggu lagi sebelum dibawa ke Parlimen untuk dibahas dan diluluskan.
Najib berkata perincian berhubung akta berkenaan boleh dibincangkan secara mendalam antara pihak kerajaan dan pembangkang.
"Ada yang kita setuju, ada mungkin kita perlu buat pengubahsuaian, tetapi prinsip kepada perlunya kaedah pembiayaan politik yang baharu adalah disokong oleh Umno dan BN," katanya.

Bila minyak naik RAKYAT AKAN SEJAHTERA

Posted: 30 Sep 2016 06:50 PM PDT
Kerajaan Kelantan perlu disoal rakyat hal pemulihan banjir dan orang asli, kata Husam

Posted: 30 Sep 2016 06:45 PM PDT


Ustaz Hashim Muhammad menyerahkan borang menyertai Amanah kepada Pengerusi Amanah Kelantan Datuk Wan Abdul Rahim AbdullahUstaz Hashim Muhammad menyerahkan borang menyertai Amanah kepada Pengerusi Amanah Kelantan Datuk Wan Abdul Rahim Abdullah
Dengan mengambil contoh pengurusan banjir 2014 dan skandal penebangan hutan yang kini membangkitkan protes orang asli, Penasihat Amanah Kelantan, Datuk Husam Musa mahu rakyat menyoal adakah kerajaan negeri sekarang masih mampu menunaikan amanah.
"Ketika mula berlaku banjir 2014 kerjaan tidak memberitahu perkara sebenar kepada rakyat menyebabkan semua menjadi kelam kabut kemudiannya.
"Bila saya diberitahu air telah naik di Dabong dan beberapa kampung telah telah tenggelam pada 22 Disember saya terus ke bilik gerakan banjir di Kota Darulnaim dan dapati hanya empat orang berutas, MB tak ada TMB pun tak ada.
"Semua kita tahu masa tu TMB kata banjir kecil saja, MB pula kata rumahnya turut banjir dan tak boleh keluar membantu.
"Bila saya dah "confirm" keadaan kritikal saya masukkan amaran dalam facebook dan maklumkan keadaan kecemasan.
"Mujur ada satu hamba Allah maklum kepada saya untuk berikan sebuah helikopter membolehkan misi bantuan ke beberapa kawasan yang jauh dan putus hubungan seperti Kandek dapat dibuat segera.
Sekarang timbul pula isu orang Asli membuat kubu manusia membantah penebangan hutan berhampiran kawasan penempatan mereka.
"Hutan adalah rumah dan punca rezeki bagi mereka.
Read More / Baca Lagi >>

Tambahan Pengundi Muda, Bahaya Pada Najib Dan Umno

Posted: 30 Sep 2016 06:45 PM PDT

Oleh Zainudin Maidin
SEMALAM tersebar berita mengatakan ramai anak-anak muda yang menyerbu ke pejabat pos dan lain-lain pusat pendafaran untuk mendaftarkan diri sebagai pengundi kerana kabar angin Pilihanraya Umum  telah hampir dan pendaftaran akan ditutup

Mengenai hal ini saya membuat tweet  ringkas dalam twitter saya sebagai berikut:
Kabarnya hari ini ramai anak muda berebut daftar sebagai pengundi. Berita ini tidak baik bagi UMNO kerana majoriti pengundi muda adalah anti Najib.
Saya agak terkejut kerana dalam masa sekelip mata impressions kepada tweet ini ini telah meningkat kepada ribuan. Adakah ini menunjukan perasaan simpati pada Najib atau Anti Najib?
Bagaimanapun apa yang saya perhatikan setiap kali tulisan saya yang menampakan kritikal terhadap Najib  mendapat reaksi pantas  dan bagitu banyak sambutan.
Apakah arti semua ini?

Bagi saya demi untuk keselamatan masa depan UMNO,Datuk Seri Najib mestilah menerima hakikat sebenar dari sekarang dan keluar dari alam khyalannya,hadapilah realiti dengan berani , bukan sahaja anak muda yang tidak menyokong UMNO sekarang tetapi banyak veteran UMNO juga telah tidak percaya lagi kepada UMNO dan mencari borang BERSATU.

Penambahan ahli UMNO tidak berarti akan bertambahnya  undi kepada UMNO dalam Pilihanraya  UMUM akan datang.Kenyataan Najib dalam hal ini adalah syok sendiri

‘Politik wang itu biasa dalam Umno’

Posted: 30 Sep 2016 06:43 PM PDT

Gejala politik wang dan sikap mementingkan kemewahan dalam Umno adalah perkara biasa dan sukar  dihentikan, dakwa bekas Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Saifuddin Abdullah.
Katanya, ini kerana sikap demikian sudah merebak bermula daripada pemimpin Umno hingga ke peringkat bawahan.
"Penggunaan politik wang bermula dalam pemilihan Majlis Tertinggi Umno. Kemudian, ia turun ke bawah hingga ke pemilihan peringkat Bahagian, malahan di peringkat Cawangan.
"Apabila ramai pimpinan Umno memperagakan gaya hidup mewah, ia mempengaruhi hingga ke peringkat bawah termasuk dalam kalangan Pemuda. Ia telah menjadi budaya dan norma yang diterima sebagai kebiasaan, bukannya kesalahan dalam Umno," katanya kepada Sinar Harian, semalam.
Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) kelmarin bahawa ramai pemimpin sekarang lebih mementingkan wang dan kuasa.
Saifuddin yang kini Ketua Sekretariat Pakatan Harapan berkata, apa yang dinyatakan oleh Tengku Razaleigh sememangnya berlaku dalam Umno
"Politik wang berlaku dalam pelbagai bentuk, contohnya, pemberian kontrak kerajaan kepada ahli dan pimpinan Umno, penggunaan sumber kerajaan dalam menggaji aktivis-aktivis Umno dan semasa kempen pilihan raya.  Paling teruk ialah membeli undi, sama ada semasa pemilihan parti dan juga semasa kempen pilihan raya.
"Sebab itu, ramai ahli Umno menggunakan wang untuk mendapatkan jawatan, atau mendapatkan jawatan untuk mengejar wang. Dulu, Umno berjuang tetapi kini Umno berwang," dakwanya.
Katanya, lebih malang apabila kebanyakan pimpinan utama Umno tidak serius untuk membanteras gejala ini.
"Malah, pimpinan tertinggi Umno juga tidak anggap ia satu kesalahan. Jika  terima derma dalam akaun peribadi sebagai satu kesalahan, sudah tentu beliau telah letak jawatan," katanya.

KWSP rancang naikkan simpanan minimum usia 55 tahun

Posted: 30 Sep 2016 06:39 PM PDT

Simpanan asas itu merujuk kepada jumlah yang dianggap cukup bagi menyokong keperluan persaraan asas ahli selama 20 tahun daripada umur 55 ke 75.
Nurini Kassim KWSPKUALA LUMPUR: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengumumkan yang jumlah simpanan asas akan disemak semula daripada RM196,800 kepada RM228,000 berkuat kuasa 1 Januari 2017.
Jumlah itu akan ditetapkan sebagai sasaran minimum simpanan KWSP yang ahli perlu miliki apabila mereka mencapai usia 55 tahun, katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.
Simpanan asas itu merujuk kepada jumlah yang dianggap cukup bagi menyokong keperluan persaraan asas ahli selama 20 tahun daripada umur 55 ke 75 seiring dengan jangka hayat rakyat Malaysia.
Kuantum baharu itu ditanda aras terhadap pencen minimum untuk kakitangan sektor awam, yang dinaikkan daripada RM820 kepada RM950 sebulan daripada usia 55 hingga 75.
"Kuantum simpanan asas KWSP itu disemak semula secara berkala mengikut pencen minimum kakitangan sektor awam, atau setiap 3 tahun, yang mana lebih awal, dengan semakan terakhir berkuat kuasa pada 2014," kata Ketua Jabatan Hal Ehwal Korporat, Nurini Kassim.
Berikutan kenaikan kos sara hidup, jangka hayat yang lebih panjang dan kadar inflasi lebih tinggi, KWSP memutuskan untuk menyemak semula simpanan asas kepada RM228,000 daripada RM196,800.
"Sejajar dengan itu, ahli ahli perlu mempunyai simpanan lebih tinggi dalam akaun KWSP mereka untuk layak menyertai Skim Pelaburan Ahli (SPA) KWSP," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Menteri Umno mahu derma 'tin milo' pembangkang turut diteliti

Posted: 30 Sep 2016 06:38 PM PDT

Selain cadangan Jawatankuasa Konsultatif Nasional Mengenai Pembiayaan Politik (JKNMPP), Datuk Abdul Rahman Dahlan mahukan lebih pengawasan.

Ini, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, harus turut melibatkan derma "tin milo" yang diterima pembangkang.

"Saya percaya inisiatif baru tidak hanya melihat jumlah derma-derma besar.
"Ceramah mingguan pembangkang, yang melibatkan derma-derma dengan mengedarkan tin Milo untuk mengutip sumbangan hadiri, patut juga diteliti.

"Sebagai tambahan, sumbangan melalui majlis makan malam kutipan dana juga perlu dilihat.
"Mungkin setiap derma jumlahnya kecil, tetapi memandangkan nilainya besar, angka akhir adalah besar dan boleh jadi sehingga berjuta-juta dalam setahun," kata Rahman di Facebook hari ini.

JKNMPP hari ini mengumumkan 32 cadangan, termasuk keperluan parti-parti mengisytiharkan sebarang penderma yang menyumbang lebih daripada RM3,000 setahun.

Cadangan itu bagaimanapun tidak diterima baik oleh anggota parlimen Pakatan Harapan.

Wakil Pandan Rafizi Ramli antaranya berkata cadangan itu hanya untuk menutup masalah integriti yang melanda negara.
Katanya, ia dilakukan hanya kerana Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mempunyai masalah dengan pembiayaannya dan ia juga tidak lebih daripada tindakan perhubungan awam.

Lupus hutan kekal: Husam jawab Pengarah Perhutanan Kelantan

Posted: 30 Sep 2016 06:32 PM PDT


Husam MusaSaya berbesar hati kerana akhirnya, Pengarah Perhutanan Negeri Kelantan mengambil tanggung jawab memberikan respon untuk pencerahan bersama dalam isu pelupusan Hutan Simpan Kekal (HSK) Negeri Kelantan secara sistematik - terakhir dengan kelulusan tanaman ladang durian kunyit dalam hutan simpan kekal Kelantan yang didakwa telah diteroka.
Sememangnya menjadi tanggung jawab penjawat awam untuk telus dalam menyampaikan maklumat berkaitan bidang tugas mereka. Amalan menyembunyikan maklumat adalah patut dielakkan.
Penyampaian maklumat bila diperlukan oleh masyarakat awam, seharusnya holistik dan tidak terpilih atau gambaran separuh.
A. KELUASAN SEBENAR DILULUSKAN UNTUK TANAMAN DURIAN KUNYIT?
Tuan Pengarah Hutan dalam jawapan hari ini menulis:
"(5) Kerajaan Negeri telah meluluskan secara dasar kepada empat buah syarikat sahaja. Daripada jumlah tersebut hanya dua syarikat sahaja diberi kelulusan perlesenan yang melibatkan kawasan seluas 100 hektar iaitu Syarikat Gunung Basor Enterprise dan Syarikat Kundor Tegoh Solution Sdn. Bhd. Dakwaan yang menyatakan kelulusan pembangunan kawasan teroka haram dalam KSK seluas 1,697 hektar adalah tidak benar."
Ada empat kelulusan dasar diberikan. Dua dari empat kelulusan dasar itu telah diberikan kelulusan pelesenan iaitu Syarikat Gunung Basor Enterprise dan Syarikat Kundor Tegoh Solution Sdn Bhd.
Para jawapan Tuan Pengarah di atas tidak jelas, sama ada setiap satu syarikat dari ke empat-empat syarikat diluluskan itu mendapat 100 ha masing-masing atau 100 ha dibahagikan dengan dua syarikat.
Saya terpaksa membuat sedikit andaian dan ini rasanya diizinkan dalam investigative writing.
a. Jika setiap satu syarikat mendapat 100 ha masing-masing, bermakna jumlah keluasan bagi ke empat-empat syarikat termasuk yang mendapat kelulusan dasar tetapi belum mendapat kelulusan lesen adalah 400 ha.
Angka ini tidak sama dengan apa yang disebut oleh Setiausaha Politik Menteri Besar, bahawa hanya 100 hektar sahaja yang telah diluluskan.
b. Jika 100 hektar itu adalah untuk dua syarikat, bermakna setiap satu syarikat mendapat 50 hektar masing-masing.
c. Lebih tepat rasanya, maksud Tuan Pengarah itu adalah masing-masing Syarikat Gunung Basor Enterprise dan Syarikat Kundor Tegoh Solution Sdn. Bhd. telah diluluskan seluas 100 hektar.
Bermakna, jumlah keluasan bagi dua syarikat ini adalah 200 hektar.
d. Memandangkan dalam kenyataannya Tuan Pengarah tidak menyebut bahawa dua lagi syarikat yang telah mendapat kelulusan dasar tidak pula dibatalkan tetapi hanya belum mendapat kelulusan lesen, maka adalah selamat untuk berpendapat seluas 400 hektar HSK telah diluluskan untuk tanaman durian kunyit.
e. Kesemua angka ini bersalahan dengan angka 100 hektar yang disebut oleh Setiausaha Politik Menteri Besar.
Surat 1Surat 1B. HSK MANA YANG TERLIBAT?
Tuan Pengarah Perhutanan telah menafikan bahawa kawasan yang diluluskan kepada Gunong Basor dan Kundor Tegoh Solution adalah HSK Sg Brok:
"(2) Berhubung dengan dakwaan yang menyatakan terdapat kelulusan Projek Pembangunan Kawasan Teroka Haram dengan tanaman spesies pokok durian kunyit di Kompartmen 32 dan 34, Hutan Simpan Sungai Brok, hasil semakan JPNK mendapati dakwaan tersebut tidak benar dan tidak berasas. Ini kerana hasil semakan adalah seperti berikut:
(i) Pelan kawasan yang tertera dalam kawasan tersebut adalah tidak merujuk kepada Kompartmen 32 dan 34, Hutan Simpan (HS) Sungai Brok. Ini kerana pelan kawasan yang dinyatakan adalah di Hutan Simpan Ulu Galas..."
Tuan Pengarah seharusnya sedar, isu perkaitan dengan HS Sg Brok berbangkit ekoran surat sokongan dari Pejabat MB Kelantan ditujukan kepada beliau yang menyebut dalam kepala surat itu seperti berikut:
"PERMOHONAN PROJEK LADANG TANAMAN DURIAN KUNYIT DI DALAM HUTAN SIMPAN SUNGAI BEROK, KOMPARTMEN 32 DAN 34 SELUAS 404.0 HEKTAR (DALAM ZON TLC)"
No rujukan surat Pejabat MB adalah MB KN (D) 700-1/1 (33) bertarikh 31 Mac 2016.
Surat ini menyokong permohonan SYARIKAT GUNONG BASOR yang disebut oleh tuan telah pun mendapat kelulusan lesen.
Di manakah sebenarnya kawasan Hutan Simpan yang diluluskan untuk Syarikat Gunong Basor jika ia bukan HS Sg Berok?
Tuan Pengarahlah sepatutnya memaklumkan kepada awam untuk menghilangkan kekeliruan.
Gunong Basor dalam surat Pejabat MB, memohon di HS Sg Berok.
Read More / Baca Lagi >>

Nasib baik 'presiden Najib' diungkap TPM bukan pembangkang

Posted: 30 Sep 2016 06:30 PM PDT


Ahmad Zahid ketika berucap di sidang PBB.Ahmad Zahid ketika berucap di sidang PBB.
Malaysia nampaknya sudah menjadi negara republik yang mempunyai presiden, ujar sinis timbalan Ketua Wanita Amanah Nasional (Awan) Aiman Athirah Al-Jundi.
Beliau merujuk ucapan timbalan perdana menteri Datuk Seri Dr Zahid Hamidi di Persidangan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) pada 24 September lalu.
"Ketika menyampaikan ucapan rasminya mewakili Malaysia di Persidangan UNGA Ke-71 pada  24 September yang lepas, timbalan perdana menteri Malaysia menyebut secara jelas "... jointly launched by... President Obama & President Najib Tun Razak..."
"Bukankah ini satu penghinaan kepada negara, rakyat dan yang paling penting institusi Diraja khususnya Yang di-Pertuan Agong itu sendiri?" katanya dalam satu kenyataan.
Beliau membayangkan,  jika kesliapan tersebut dilakukan pemimpin pembangkang seperti Lim Kit Siang atau Datuk S Ambiga, sudah pasti Umno, Perkasa, kumpulan Baju Merah akan bangkit membantah.
"Silap-silap IGP pun akan tumpang semangkuk, beraksi untuk dilihat lebih hero! Adiwira yang  memerlukan agar Malaysia melihatnya.
"Demikian gegak gempita juga seantero dunia dan Malaya bahawa konon kedudukan Melayu, Islam dan Raja-Raja Melayu sedang dicabar dan digugat.
"Nafiri perkauman dan pergeseran agama akan kembali mendapat nyawa barunya. Malahan ia akan terus ditiup dari kota raya ke desa paling pedalaman guna menaikkan semangat dan sentimen," katanya.
Zahid dalam ucapannya dilihat tidak fasih  dan tersalah menyebut beberapa perkataan seperti "blue ocean" dan merujuk Datuk Seri Najib Razak sebagai "presiden".
Sedutan Ucapan itu kemudian dikongsi meluas di Internet, yang menyaksikan kebanyakan warga maya memperlekehkannya.

Comments (0)