Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 10:21 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Nurul Nuha: Kita lupakan kisah lalu, tumpu masa depan

Posted: 20 Sep 2016 08:44 PM PDT

'Hubungan mesra Anwar - Dr M: Apa kata Puteri Anwar'

Posted: 20 Sep 2016 08:12 PM PDT

‎Puteri kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim, Nurul Nuha meminta agar isu 'minta maaf' antara bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dengan ayahnya tidak perlu diungkitkan lagi.
Nurul Nuha berkata, apa yang penting sekarang adalah perkongsian sikap  kebersamaan‎ mereka untuk mereformasikan agenda pembangunan  negara.
Tun M - Anwar: Sleepless nights for Najib "Saya rasa apa yang penting kita perlu bergerak kehadapan, persetujuan mereka adalah mengenai agenda pembaharuan antara Mahathir dan Papa (Anwar)...jadi apa yang papa buat adalah untuk kepentingan negara.
"Saya rasa itu tidak perlu lagi diungkitkan kerana sekarang saya sudah katakan pada kenyataan yang lalu kami sekeluarga akan sokong pendirian papa," katanya kepada media selepas ‎selesainya  forum Detik Tercetusnya Reformasi di Kelana Jaya, malam tadi.
5 September lalu, ‎Mahathir hadir ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bertujuan menyatakan sokongan terhadap permohonan Anwar bagi mencabar Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) 2016.
Apa yang lebih menarik lagi, apabila sokongan itu disertakan dengan tautan salam daripada kedua-dua pemimpin yang dikhabarkan sudah 18 tahun 'bermusuh'.
‎Dalam pada itu, terbaharu Mahathir dan Anwar mengeluarkan kenyataan bersama bagi menolak  Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN).
‎Perkembangan terbaharu ini sekaligus memperlihatkan dua seteru ini yang dahulunya adalah musuh ketat tetapi kini kembali bertaut semula dan semakin mesra.

PKR perlu terima hakikat PRU 14 tanpa Anwar, kata Saifuddin

Posted: 20 Sep 2016 08:10 PM PDT

Ini bukan kali pertama PKR berdepan PRU tanpa Anwar kerana perkara sama pernah berlaku dalam 2 pilihan raya sebelum ini, iaitu pada tahun 1999 dan 2004.
PETALING JAYA: Datuk Saifuddin Nasution meminta PKR bersiap sedia menerima hakikat parti itu akan bertanding dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14), tanpa Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Saifuddin, yang juga Pengarah Pilihan Raya PKR berkata, barisan pembangkang tiada pilihan tetapi wajib bersedia tanpa Anwar untuk mengetuai barisan pembangkang.
"Bersedia atau tidak, PKR tiada pilihan dan jika diberi peluang kami tentu mahu Anwar mengetuai PRU ini.
"Dalam keadaan ini PKR wajib bersedia dengan keadaan ini," katanya kepada FMT.
Bagaimanapun beliau akui ini bukan kali pertama PKR berdepan PRU tanpa Anwar kerana ia pernah berlaku dalam 2 pilihan raya sebelum ini iaitu pada 1999 dan 2004.
Saifuddin turut menegaskan, cabaran besar PKR pada PRU akan datang ialah untuk mengelakkan pertandingan 3 penjuru.
"Itu cabaran utama Keadilan dan parti pembangkang lain. Oleh itu PKR sedang bekerja keras mendapatkan persetujuan dari semua parti pembangkang bagi mengelak keadaan itu berlaku. Pada tahun 2008 dan 2013, pembangkang bersatu hati dengan saingan satu lawan satu tetapi senario kali ini berbeza," katanya.
Beliau juga berkata isu sama ada Tun Dr Mahathir Mohamad akan mengetuai parti pembangkang tidak penting memandangkan fokus utama parti itu adalah usaha berdepan pengundi Umno di kawasan Felda.
Read More / Baca Lagi >>

Noh Omar tuduh Selangor gagalkan projek PR1MA

Posted: 20 Sep 2016 08:09 PM PDT

Katanya 27 projek perumahan mampu milik untuk rakyat Selangor gagal dilaksanakan kerana mendapat pelbagai kekangan kerajaan negeri.
noh-omar_pr1ma_600
KUALA LUMPUR: Tan Sri Noh Omar semalam menuduh kerajaan Selangor menimbulkan pelbagai masalah berhubung pembinaan rumah mampu milik untuk rakyat yang dirancang kerajaan persekutuan di negeri itu.
Menteri kesejahteraan bandar, perumahan dan kerajaan tempatan itu berkata Perbadanan Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) merancang membina 27 projek perumahan mampu milik untuk rakyat Selangor tetapi gagal dilaksanakan kerana mendapat pelbagai kekangan.
"Kami mahu membantu rakyat untuk memiliki rumah dengan projek yang sudah diluluskan, tapi kerajaan negeri pula menimbulkan pelbagai masalah, hari ini satu pun belum dapat dilaksanakan," katanya ketika berucap pada majlis Sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia 2016 serta di Cheras, malam tadi.
Beliau berkata jumlah itu meliputi pembinaan 51,000 unit rumah PR1MA yang sehingga kini belum dapat dilaksanakan.
Bagaimanapun Noh tidak menjelaskan terperinci berhubung kekangan berkenaan.
Noh yang juga pengerusi Umno Selangor turut mempersoalkan tindakan kerajaan negeri yang tidak membantu rakyat khususnya mereka yang berpendapatan rendah membeli rumah dengan pemberian subsidi sebagaimana dilakukan kerajaan pusat melalui Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT).
"Kalau rumah harga RM100,000, paling tidak mereka boleh bagi subsidi RM10,000. Seperti kerajaan persekutan, kalau ikut kos sebenar sebuah rumah PPRT bernilai RM165,000 tetapi kami jual RM35,000 sahaja," katanya.

‘Hubungan penyokong Zahid, Hishammuddin semakin tegang’

Posted: 20 Sep 2016 08:04 PM PDT

Akhbar Singapura, The Straits Times berkata Najib boleh mengharapkan peralihan sokongan masyarakat Cina, tetapi juga perlu menyelesaikan sebarang ketegangan dalaman Umno.
PETALING JAYA: Hubungan antara penyokong Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein semakin runcing, menurut akhbar The Straits Times (ST), yang turut menganggap ada petanda jelas menunjukkan pilihan raya umum (PRU) akan diadakan selewat-lewatnya tahun depan.
Ketegangan di antara timbalan perdana menteri itu dengan Hishammuddin, yang juga sepupu Datuk Seri Najib Razak, boleh menyebabkan prestasi Umno terjejas, mendedahkannya kepada sabotaj menjelang PRU.
"Cengkaman Najib ke atas Umno membantunya kekal berkuasa sepanjang kemelut 1MDB," kata akhbar Singapura itu, merujuk kontroversi melibatkan syarikat milik negara itu.
"Menyelesaikan sebarang perbezaan sebelum PRU akan menentukan berapa lama beliau kekal berkuasa."
Menurut ST, Najib masih berpeluang memenangi PRU ke-14 yang perlu diadakan sebelum 2018, tetapi dengan syarat ia diadakan lebih awal dalam masa setahun.
Selepas tempoh setahun, Barisan Nasional (BN) bakal menghadapi kesukaran.
Pengundi Cina alih arah?
Antara faktor kemenangan Najib, menurut ST, ialah pengundi Cina sudah mula mengalihkan sokongan mereka daripada pembangakang.
Ini kerana ada petanda beberapa segmen masyarakat Cina akan kembali kepada BN disebabkan usaha PAS mahu melaksanakan undang-undang Islam dan hudud, yang dilihat pengundi Cina sebagai satu pengkhianatan.
Read More / Baca Lagi >>

Permata, Rosmah tidak pernah mohon anugerah UNESCO - Setiausaha Akhbar PM

Posted: 20 Sep 2016 08:02 PM PDT

Permata, Datin Seri Rosmah Mansor atau Kerajaan Malaysia tidak pernah memohon untuk mendapatkan anugerah penghargaan khas daripada Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNESCO), kata Setiausaha Akhbar Perdana Menteri Datuk Seri Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad.
Beliau berkata Ketua Pengarah UNESCO Irina Bokova yang mengutus surat kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Rosmah dan Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman pada 8 Sept lepas untuk memaklumkan bahawa isteri Perdana Menteri akan diberi penghormatan menerima anugerah penghargaan khas itu pada satu majlis yang dihoskan bersama oleh UNESCO pada 22 Sept.
"Ini bagi menghargai usaha yang dijalankan oleh Kerajaan Malaysia dalam mengekang ekstremisme melalui sistem pendidikan, dan khususnya pendekatan yang diambil oleh Permata yang diasaskan pada 2007 oleh Datin Seri Rosmah," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.
Rosmah ialah Penaung Program Permata bagi pendidikan awal kanak-kanak di Malaysia.
Tengku Sariffuddin berkata bagaimanapun, pada 18 Sept lalu Wakil Tetap Malaysia ke Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) menerima e-mel daripada Profesor Tudor Parfitt, Pengerusi Lembaga Penasihat Akademik Jawatankuasa Penganjur Penghormatan Kepada Wira-wira Kempen Global memerangi Ekstremisme Ganas, menyatakan bahawa penganugerahan itu akan ditunda ke 2017 kerana apa yang disifatkannya sebagai 'campur tangan' Wall Street Journal dan the New York Times berhubung pembiayaan Permata.
"Kami mengesahkan bahawa Permata dibiayai sepenuhnya oleh Kerajaan Malaysia di bawah peruntukan yang secara telus dimasukkan dalam bajet Kerajaan dan diluluskan oleh Parlimen.
"Semua perbelanjaan adalah selaras dengan prosedur kewangan Kerajaan. Ini bukan sahaja berkaitan dengan rekod awam tetapi ia boleh diperjelaskan dengan segera jika kami atau Permata diminta berbuat demikian sebelum penangguhan penganugerahan itu," kata Tengku Sariffuddin.
Beliau berkata Permata dan Rosmah sentiasa mengutamakan program yang memberi impak positif kepada berpuluh-puluh ribu anak muda.
"Untuk mengelak perhatian terhadap usaha-usaha penting untuk kanak-kanak di Malaysia terganggu, Permata dan Datin Sri Rosmah telah menolak pemberian anugerah yang dicadangkan itu.
"Kami kesal dengan cubaan mempolitikkan usaha organisasi yang menjadi teladan itu yang matlamatnya adalah semata-mata untuk meningkatkan lagi kehidupan kanak-kanak. Dan, kami kesal bahawa mereka yang dipilih untuk menerima anugerah berkenaan telah difitnah dan disindir oleh sesetengah pihak yang hanya memberi tumpuan kepada kempen memburuk-burukkan Malaysia, kerajaan dan Perdana Menteri.
Read More / Baca Lagi >>

PERMATA, ROSMAH TIDAK TERJEJAS DENGAN PENANGGUHAN ANUGERAH....

Posted: 20 Sep 2016 06:47 PM PDT

Program Permata Negara (PERMATA) dan penaungnya, Datin Seri Rosmah Mansor mengambil keputusan menolak 'Anugerah Memimpin dengan Teladan' lantaran campur tangan daripada Wall Street Journal (WSJ) dan New York Times (NYT) yang dimaklumkan oleh pengerusi badan penasihat penganjur, Prof Tudor Parfitt.
Selain itu Kerajaan Malaysia tidak pernah memohon untuk mendapatkan anugerah penghargaan khas daripada Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNESCO).
Sebenarnya Ketua Pengarah UNESCO Irina Bokova yang mengutus surat kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Rosmah dan Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman pada 8 September lepas.
Ia memaklumkan bahawa isteri perdana menteri akan diberi penghormatan menerima anugerah penghargaan khas itu pada satu majlis yang dihoskan bersama oleh Unesco pada 22 September (esok).
Ia  bagi menghargai usaha yang dijalankan oleh Kerajaan Malaysia dalam mengekang ekstremisme melalui sistem pendidikan, dan khususnya pendekatan yang diambil oleh PERMATA yang diasaskan pada 2007 oleh Rosmah.
Program PERMATA diwujudkan bagi memberikan tumpuan terhadap pembangunan pendidikan awal kanak-kanak di Malaysia.
Setiausaha Akhbar Perdana Menteri Datuk Seri Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad menjelaskan semalam, pada 18 September lalu Wakil Tetap Malaysia ke Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) menerima e-mel daripada Profesor Tudor Parfitt, Pengerusi Lembaga Penasihat Akademik Jawatankuasa Penganjur Penghormatan Kepada Wira-wira Kempen Global memerangi Ekstremisme Ganas, menyatakan bahawa penganugerahan itu akan ditunda ke 2017.
Ini kerana apa yang disifatkannya sebagai 'campur tangan' WSJ dan NYT berhubung pembiayaan PERMATA.
Kelmarin dilaporkan satu anugerah UNESCO untuk mengiktiraf program PERMATA dalam satu majlis yang diadakan sempena Persidangan Agung ke-71 PBB di New York telah ditarik balik.
Tudor Parfitt...hantar email kepada Wakil Tetap Malaysia di PBB
NYT kelmarin juga melaporkan anugerah anjuran Antiquities Coalition yang sepatutnya diterima Rosmah di Muzium Seni Metropolitan, New York, telah ditarik balik. pada saat akhir.
Parfitt dalam satu kenyataan berkata ia susulan beberapa persoalan yang dibangkitkan sekitar dana PERMATA, walaupun penganjur tidak mengesan sebarang salah laku secara khusus, keputusan diambil kerana mereka kesempitan masa untuk menyemak dakwaan.
Menurut kenyataan itu, pelbagai persoalan dibangkitkan mengenai sumber dana PERMATA dan walaupun penganjur acara tidak menyedari wujud sebarang salah laku tertentu, mereka tiada masa untuk memeriksa persatuan itu.
Tengku Sariffuddin sebaliknya mengesahkan bahawa PERMATA dibiayai sepenuhnya oleh Kerajaan Malaysia di bawah peruntukan yang secara telus dimasukkan dalam bajet Kerajaan dan  diluluskan oleh Parlimen.

"Semua perbelanjaan adalah selaras dengan prosedur kewangan Kerajaan. Ini bukan sahaja berkaitan dengan rekod awam tetapi ia boleh diperjelaskan dengan segera jika kami atau PERMATA diminta berbuat demikian sebelum penangguhan penganugerahan itu," kata Tengku Sariffuddin.

Beliau berkata PERMATA dan Rosmah sentiasa mengutamakan program yang memberi impak positif kepada berpuluh-puluh ribu anak muda.

"Untuk mengelak perhatian terhadap usaha-usaha penting untuk kanak-kanak di Malaysia terganggu, PERMATA dan Datin Sri Rosmah telah menolak pemberian anugerah yang dicadangkan itu.

Tengku Sariffuddin...PERMATA dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan Malaysia.
"Kami kesal dengan cubaan mempolitikkan usaha organisasi yang menjadi teladan itu yang matlamatnya adalah semata-mata untuk meningkatkan lagi kehidupan kanak-kanak.
Read More / Baca Lagi >>

Biduk Berlalu Kiambang Bertaut & Manouvres Tun Dr Mahathir Mohamad

Posted: 20 Sep 2016 06:33 PM PDT

Oleh Hayar Hassan.

Sebelum ini, saya telah pernah menulis sekitar langkah Tun Dr Mahathir Mohamad memohon maaf kepada rakyat Malaysia atas pindaan Perlembagaan yang menyebabkan kelulusan, tandatangan Yang di Pertuan Agong tidak lagi perlu untuk menjadikan suatu Akta Parlimen sebagai undang-undang. Impak terhadap pindaan Perlembagaan itu terlalu besar sekali. Banyak pihak menilai bahawa kuasa yang dimiliki oleh seorang Perdana Menteri Malaysia selepas pindaan tersebut adalah terlalu besar dan sukar untuk diganggugugat.

Namun demikian, seperti lazimnya, musuh-musuh politik Tun Dr Mahathir Mohamad memang cepat untuk menyatakan bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad tidak ikhlas dalam permintaan maafnya, sekadar lakonan orang politik sahaja. Malah ada yang menyamakannya seperti filem "Bollywood" sahaja. Sepertinya, mudah meremehkan pandangan orang lain yang tidak sehaluan dengan kita sudah menjadi begitu lumrah bagi rakyat Malaysia, terutamanya bagi orang-orang politik.

Sepatutnya lontaran sesuatu idea daripada negarawan seperti Tun Dr Mahathir Mohamad perlu diberikan perhatian kerana beliau adalah mantan Perdana Menteri Malaysia Ke 4. Sepatutnya idea yang bakal memberikan banyak manafaat itu dipertimbangkan dahulu, bukan diremehkan, walau pun ianya  datang daripada kelompok lawan kita. Budaya begini telah lama diamalkan oleh negara-negara maju.

Namun begitu, rupanya Tun Dr Mahathir Mohamad bukanlah seperti orang biasa. Beliau seorang yang kuat semangat, cekal dengan prinsip dan tidak mudah mengalah dengan sindiran dan tohmahan orang ramai. Seandainya beliau berpendapat sesuatu tindakannya betul, beliau akan terus mencuba tanpa ragu-ragu. Kalau kita imbau kembali , Tun Abdullah Ahmad Badawi akhirnya berundur juga dari jawatan Perdana Menteri ke 5, ekoran asakan bertalu-talu dari Tun Dr Mahathir Mohamad dan orang-orang UMNO sendiri.  

Banyak orang berkata, dalam politik ini kita perlu banyak melaku" manoeuvres ". Banyak " manoeuvres" bukannya bermakna kita meninggalkan prinsip-prinsip perjuangan. Ianya adalah strategi dan sentuhan-sentuhan untuk menghasilkan apa yang kita perjuangkan.

Tanggal  5 September 2016, Tun Dr Mahathir Mohamad sekali lagi menjadi  perhatian umum rakyat Malaysia, apabila beliau hadir di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memberikan sokongannya kepada Dato' Seri Anwar Ibrahim (DSAI) dalam usaha menyekat penguatkuasaan akta Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Selanjutnya, Tun Dr Mahathir telah menghulurkan salam erat sambil bertanya khabar kepada DSAI dengan diperhatikan oleh ramai orang. Ada pihak yang menamakan peristiwa tersebut sebagai "Salam Bersejarah" . Kesanggupan Tun Dr Mahathir Mohamad untuk datang sendiri bertemu DSAI adalah sesuatu yang mengejutkan dan mengharukan. Mana mungkin orang yang lebih tua, mantan Perdana Menteri pula datang sendiri menemui seorang banduan dan musuh ketatnya suatu waktu dulu.

" Manoeuvres " terkini Tun Dr Mahathir Mohamad ini telah menambahkan banyak kawan kepada beliau dan telah mengurangkan banyak musuh kepadanya. Betul lah seperti kata peribahasa Melayu, pertemuan dan salam erat antara dua tokoh tersebut umpama " Biduk Berlalu, Kiambang Bertaut ".  Perbezaan pendapat dan perseteruan antara dua tokoh negarawan ini sewajarnyalah ditangani dengan baik dan dilupakan oleh keluarga dan sahabat-sahabat mereka.
Kelihatannya asakan Tun Dr Mahathir Mohamad kali ini terhadap Dato' Seri Najib Tun Razak supaya berundur daripada jawatan Perdana Menteri ke 6 melibatkan juga pihak pembangkang. Ini bermakna Tun Dr Mahathir Mohamad sudah mempersiapkan strategi dan langkah yang lebih rapi dan mantap. Itu lah keistimewaan Tun Dr Mahathir Mohamad, beliau tidak akan mudah mengalah dan duduk diam selagi impiannya tidak tercapai. Harapan kita semua agar ianya dapat berjalan dengan baik dan dalam kerangka undang-undang yang dibenarkan. Kita tidak impikan suatu keadaan huruhara yang pastinya akan terus menjejaskan ekonomi dan keselamatan Negara.
Read More / Baca Lagi >>

20 September tarikh penting buat Nurul Nuha

Posted: 20 Sep 2016 06:26 PM PDT

20 September tarikh penting buat Nuha
"Pada malam itu 20 September 1998, saya berlari masuk ke rumah dengan membawa Ehsan (adik) berlari...saya nak jumpa papa.
Demikian coretan imbauan kenangan  anak kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim , Nurul Nuha ketika berkongsi cerita mengenai kisah ayahnya yang ditangkap ketika itu sehingga tercetusnya gelombang reformasi di negara ini.
Mengambil sempena tarikh sama yang jatuh pada tarikh hari ini 20 September 2016, Nuha berkata, walaupun kenangan itu sudah lama berlalu, namun pada setiap kali tarikh ini 'datang' jiwa mereka  sekeluarga ‎akan  dikocak semula dengan kenangan lalu.
"Pada malam itu kami dilarang masuk ke rumah , tapi saya tendang kon FRU, saya lari masuk dan melihat papa dan ada polis sekitar 20 anggota, saya sangat terkejut, papa kemaskan barang dalam beg beliau.
"Saya tanya papa nak pergi mana? Kenapa papa perlu dirampas‎, kemudian kami semua turun dan dimasukkan ke dalam sebuah van bersama Anwar, kami dibawa ke Balai Polis Bukit Aman.
"Namun di pertengahan jalan, Anwar diambil dan dibawa oleh kereta lain, dan kami terpisah‎ dengan menaiki van itu...kami jumpa ayah di sana," katanya dalam forum Detik Tercetusnya Reformasi di Kelana Jaya, malam ini.
Sementara itu ketika mengulas mengenai detik Reformasi Nuha berkata Anwar hanya menjadi pencetus.
"Ia digelombangkan oleh ramai rakyat, semangat perjuangan Anwar‎ ini," katanya.

Pakatan Harapan, Bersatu akan cipta gelombong rakyat di Johor

Posted: 20 Sep 2016 06:23 PM PDT


Salahuddin AyubSalahuddin AyubNegeri Johor akan menjadi destinasi politik yang menarik untuk pakatan pembangkang menerajui negeri itu selepas Kelantan, Pulau Pinang dan Selangor dalam menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 kelak.
Kecenderungan pakatan pembangkang untuk merampas negeri Johor itu disokong dengan tertubuhnya Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).
Timbalan Presiden Amanah Salahuddin Ayub berkata, senario politik di Johor sudah melalui beberapa proses krisis kepimpinan di kalangan pemimpin utama Umno negeri itu dan terkini katanya, krisis bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga pernah menjawat jawatan menteri besar Johor (1986-1995).
"Di Johor ada satu perkara yang kita boleh 'ride on' kalau kita mengkaji sejarah bangsa Johor.
"Ia bukan sifat kenegerian yang akan memisahkan Johor dan persekutuan tetapi kemunculan bangsa Johor itu dalam konteks berdepan dengan isu semasa seperti 1MDB dan kemungkaran politik perdana menteri.
"Saya yakin jika rakan DAP dan PKR dapat memposisikan peranan mereka dalam geo politik di negeri itu kita boleh cipta sejarah baru di situ.
""Saya lihat Johor bakal jadi destinasi politik yang menarik kerana apa yang berlaku di Johor menuntut kita melalui proses kematangan dan kebijaksanaan untuk Pakatan Harapan dan Bersatu merampas negeri itu," ujarnya kepada Malaysia Dateline.
Masyarakat Melayu di negeri itu begitu sentimental terhadap Umno dari segi sejarah penubuhan parti Melayu tertua itu yang bermula di Johor dan krisis politik yang dibawa oleh beberapa pemimpin utama parti seperti Tan Sri Shahril Abdul Samad dan Tun Musa Hitam.
Tun Musa Hitam meletakkan jawatan sebagai timbalan perdana menteri kerana tidak berpuas hati dengan keputusan Dr. Mahathir mengekalkan Tengku Razaleigh Hamzah dalam Kabinet selepas pemilihan Umno 1984.
Manakala Tan Sri Shahril Samad mengosongkan kerusi parlimen yang dimenanginya atas tiket Barisan Nasional (BN) pada 1986. Shahrir cuba menguji kekuatan Umno dengan bertanding semula atas tiket bebas yang ditaja oleh kumpulan S46. Pilihan Raya Kecil Parlimen Johor Bahru diadakan pada 25 Ogos 1986, iaitu hampir tujuh bulan selepas Umno diharamkan.
Read More / Baca Lagi >>

Pas mampu gugat Pakatan Harapan‎

Posted: 20 Sep 2016 06:22 PM PDT

PAKATAN Harapan sukar ulangi kejayaan besar seperti dalam dua kali PRU lalu, sekalipun mengadakan pilihan raya mengejut di Selangor.
Ini kerana Pas mampu gugat kekuatan Pakatan Harapan sekiranya kedua-dua pihak gagal mencapai kata sepakat dalam isu pembahagian kerusi.
Demikian pendapat seorang pengulas politik, Tang Ah Chai ketika mengulas saranan pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang agar Dun Selangor dibubarkan memandangkan cadangan persempadanan semula oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah 'mengubah' peta negeri itu dengan tujuan membolehkan Umno kembali berkuasa.
Menurut Ah Chai, sekiranya pilihan raya negeri mengejut diadakan di Selangor, ia pasti memberikan kelebihan kepada Pakatan Harapan kerana masih boleh menggunakan kawasan persempadanan lama.
"Tetapi Pakatan Harapan perlu sedar, mereka akan hadapi cabaran lain, iaitu daripada Pas yang masih belum jelas akan pendirian mereka sama ada sokong Pakatan Harapan ataupun BN.
"Pas jika bekerjasama dengan BN menyaksikan satu lawan satu dengan Pakatan Harapan, perkembangan ini sudah tentu akan menjejaskan Pakatan Harapan untuk terus menerajui pentadbiran kerajaan negeri Selangor," katanya ketika dihubungi Sin Chew Jit Poh.
Read More / Baca Lagi >>

PM tidak bangkit isu Xavier Justo dalam Rundingan Malaysia-Thai, kata setiausaha akhbar

Posted: 20 Sep 2016 06:16 PM PDT

Akhbar Le Temps lapor dakwaan Sarawak Report tanpa mahu menentusahkan maklumat itu dengan pihak yang dituduh
le-temps
Nasib pembocor maklumat 1MDB, Andre Xavier Justo yang menjalani hukuman penjara di Thailand atas kesalahan pemerasan tidak termasuk dalam agenda Rundingan Tahunan Malaysia-Thailand ke-6.
Setiausaha akhbar perdana menteri berkata rundingan membincangkan agenda besar kedua negara seperti kerjasama melawan pelampau, perjanjian dagangan, pertumbuhan ekonomi dan pembangunan untuk masyarakat Islam di Selatan Thailand.
"Semasa perjumpaan rundingan tahunan Malaysia-Thailand ke 6, Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak) atau delegasi tidak pernah membangkitkan perkara berkaitan pemeras tersabit Xavier Justo.
"Tambahan pula, Perdana Menteri tidak ditemani oleh individu yang dinamakan Le Temps (dalam laporannya)," kata Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad dalam satu kenyataan hari ini.
Sebelum ini, Le Temps memetik sumber mereka melaporkan Bangkok enggan melepaskan Justo pulang ke negaranya. Media Switzerland itu mendakwa keputusan itu dibuat selepas Najib memohon supaya Justo tidak dihantar pulang.
Sariffuddin menyesali Le Temps menyiarkan dakwaan itu tanpa mahu menentusahkan maklumat dengan pihaknya.
Read More / Baca Lagi >>

EHHH...KENAPA ROSMAH TOLAK PULAK??

Posted: 20 Sep 2016 06:12 PM PDT

Mula-mula dikeluarkan kenyataan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan, Alias Ahmad dan dilaporkan oleh Bernama bahawa Rosmah Mansor akan menerima anugerah "Lead by Example"  oleh Unesco atas sumbangannya membangunkan potensi kanak-kanak melalui program Permata pada 22 September ini di New York.

Tetapi semalam, anugerah itu diberitakan ditarik balik oleh Unesco berikutan timbulnya keraguan mengenai dana yang diterima Permata dan walaupun pihak penganjur tidak menyedari wujud sebarang salah laku, mereka tidak mempunyai cukup masa untuk membuat pemeriksaan.

Hari ini pula, melalui kenyataan yang dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri, gambarannya seolah-olah anugerah itu bukanlah ditarik balik, sebaliknya cuma ditangguhkan kepada tahun depan.
Menurut kenyataan itu, pada 18 September, wakil tetap Malaysia ke PBB telah menerima email daripada Prof Tudor Parfit, yang mempengerusikan lembaga penasihat akademik jawatankuasa penganjur yang menyebut bahawa anugerah itu akan ditangguh ke tahun 2017 kerana wujudnya "gangguan"  daripada The Wall Street Journal dan New York Times berkaitan penajaan Permata.

Kata kenyataan itu lagi, Rosmah dan Permata bagaimanapun menolak untuk menerima anugerah tersebut bagi mengelak perhatian daripada kerja-kerja membantu kanak-kanak yang dilakukannya selama ini.

Dalam masa yang sama, Pejabat Perdana Menteri juga menyatakan Permata ditaja sepenuhnya di bawah peruntukan kerajaan dan telus, serta laporan tahunannya diluluskan oleh Parlimen.

Apabila Pejabat Perdana Menteri menyatakan Rosmah dan Permata menolak untuk menerima anugerah itu, bermakna namanya masih dicalonkan serta menjadi pilihan untuk diberikan anugerah berkenaan pada tahun depan.
Read More / Baca Lagi >>

Marah hina Rosmah, media Umno gesa gantung kerjasama dengan Unesco

Posted: 20 Sep 2016 06:10 PM PDT

Media milik Umno, MyKMU, mencadangkan agar kerajaan Malaysia menggantung semua kerjasama dengan The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (Unesco) sehingga Ketua Pengarahnya, Irina Bokova memohon maaf secara terbuka.
Mereka juga perlu memberi penjelasan yang masuk akal dalam kontroversi membabitkan isteri Perdana Menteri Malaysia, Datin Seri Rosmah Mansor, kata editor laman Kelab Maya Umno itu.
"Menteri Pelajaran Malaysia juga perlu menggantung sementara pejabat Unesco Malaysia yang berada di bawah pembiayaan Kementerian Pelajaran Malaysia. Beranikah Datuk Seri Mahadzhir Khalid melakukan?" soal editor laman itu.
Menurut laman itu, tindakan Irina Bokova menjemput Datin Seri Rosmah mengambil anugerah penghormatan khas pada satu majlis yang dianjurkan bersama oleh Unesco pada 22 September 2016 tetapi kemudiannya membatalkan, hanya kerana pertanyaan Wall Street Journal dan The New York Times mengenai pembiayaan PERMATA, adalah sesuatu yang kurang ajar.
Unesco sebagai sebuah pertubuhan di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang bertanggungjawab ke atas keilmuan dan ketamadunan tidak menunjukkan sikap organisasi yang bertamadun apabila menarik balik jemputan yang telah tersebar hanya kerana pertanyaan media tertentu, katanya lagi.
Laman ini juga mendakwa, tindakan menarik anugerah ini adalah konspirasi menjatuhkan perdana menteri oleh Tun Dr Mahathir Mohamad dan kuncu-kuncunya.
"Apapun, kita tidak nampak bagaimana perkara ini boleh menjejaskan Perdana Menteri mahupun Rosmah sendiri. Yang nyata ini semua adalah sebahagian daripada konspirasi yang dirancang dan apa pun yang berkaitan konspirasi, semuanya tidak betul.
"Lagipun, bukan Rosmah yang terhegeh-hegeh mahukan anugerah tersebut, ia adalah mereka yang berkenaan sendiri nak bagi, kemudian mereka berkenaan juga yang membatalkannya kerana termakan dengan hasutan media asing upahan Mahathir," kata tulisan itu.
ROSMAH TOLAK
Sementara itu, Rosmah Mansor dan Program Permata Negara (PERMATA) menolak menerima anugerah 'Lead by Example' yang ditunda ke tahun depan.
Read More / Baca Lagi >>

Media kita tak pernah merdeka

Posted: 20 Sep 2016 06:08 PM PDT


Wacana: Media kita tak pernah merdeka

Malaysia adalah antara negara yang mengamalkan sekatan ke atas kebebasan media, kata Dekan Fakulti Komunikasi Seni Visual dan Perkomputeran Universiti Selangor, Prof Dr Azmuddin Ibrahim.
Beliau berkata demikian ketika merujuk kepada laporan kajian kebebasan media oleh Freedom House.
Menurut, kajian tersebut telah melihat kepada beberapa sudut misalnya pemilikan, undang-undang,  tekanan politik dan sebagainya dan memutuskan negara ini bukan sebahagian daripada negara yang mengamalkan kebebasan media.
"Tentu sekali media kita tidak pernah merdeka. Kalau kita merujuk kepada laporan kajian tentang, Malaysia memang tidak mengamalkan kebebasan dalam media.
"Kajian ini telah dilakukan lebih di 200 negara dan tidak ada sebab untuk kita tidak percaya dengan hasil kajian tersebut," katanya seperti yang dipetik menerusi menerusi Wacana Sinar Harian bertajuk 'Merdekakah Media Kita?' di Universiti Selangor, di sini, hari ini.
Wacana yang bermula jam 2.45 petang itu turut disertai Tokoh Wartawan Negara, Datuk A Kadir Jasin; Ketua Pengarang Projek MMO, Fathi Aris Omar dan aktivis media yang juga bekas Pengarah Eksekutif South East Asian Press Alliance, Gayathtry Venkiteswaran.
Katanya lagi, pengamal media sepatutnya diberikan kesempatan untuk melaporkan sesuatu isu dan perkara secara tepat serta telus.
"Itulah tanggungjawab sebenar pihak akhbar iaitu untuk berkongsi sesuatu maklumat yang betul dan menjadikan masyarakat yang penuh informasi.
"Masyarakat berinfomasi dapat menjadikan negara semakin aman dan lebih maju ke hadapan. Kalau masyarakat pada keseluruhannya tidak mengetahui perkara sebenar, macam mana negara nak maju?" katanya lagi.

Biar merah dan kuning bertembung, kata Jamal

Posted: 20 Sep 2016 06:05 PM PDT

Nurul Iman sebak cerita saat Anwar dipenjara

Posted: 20 Sep 2016 06:04 PM PDT

'Kejayaan besar reformasi apabila Tun M akhirnya sokong'

Posted: 20 Sep 2016 06:03 PM PDT

Reformasi 1998 - Bukit Damansara

Posted: 20 Sep 2016 08:32 AM PDT

Ledakan Reformasi 1998

Posted: 20 Sep 2016 08:24 AM PDT

NOSTALGIA REFORMASI 1998

Posted: 20 Sep 2016 08:23 AM PDT

Reformasi 1998 in Memory: Let's Re-Built Our Spirit - 20 Sept 1998

Posted: 20 Sep 2016 08:18 AM PDT

Rafizi dakwa jumlah pelajar tak dapat PTPTN naik mendadak

Posted: 20 Sep 2016 07:52 AM PDT

Beliau berkata keadaan itu menunjukkan PTPTN berdepan masalah aliran tunai yang mencetuskan krisis pengajian tinggi negara.
rafizi-ptptn
KUALA LUMPUR: Rafizi Ramli mendakwa anggaran jumlah pembiayaan baharu dikeluarkan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) pada 2015 hanya satu pertiga berbanding 2010, membayangkan kemungkinan ramai pelajar di IPTA dan IPTS tidak mendapat pembiayaan pendidikan.
Setiausaha agung PKR itu berkata anggaran itu berdasarkan Buku Info PTPTN 2011, kenyataan Kementerian Pengajian Tinggi pada 19 November 2015 dan "sumber lain".
"Jumlah pembiayaan pendidikan baharu yang diluluskan pada 2015 (sekitar RM2 bilion) adalah satu pertiga daripada jumlah pada 2010 (RM6 bilion)," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
"Jawapan Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Mary Yap pada 19 November 2015 menunjukkan pembiayaan baharu (diluluskan dan diagihkan) bagi 9 bulan pertama 2015 hanyalah RM2.08 bilion.
"Walaupun saya belum mendapat jawapan bagi seluruh 2015, semester pengajian bermula sebelum September maka ia anggaran baik bagi pembiayaan baharu yang diluluskan bagi setiap tahun," katanya.
Rafizi berkata keadaan itu menunjukkan PTPTN berdepan masalah aliran tunai yang mencetuskan krisis pengajian tinggi negara.
Katanya, masalah aliran itu boleh dilihat melalui langkah PTPTN menyenaraihitamkan peminjam, membuat potongan gaji secara automatik dan mengehadkan pinjaman penuh kepada pelajar daripada keluarga yang layak menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) saja.
"IPTS dan IPTA bergantung kepada PTPTN untuk membiayai pelajar, maka kegagalan PTPTN membiayai pelajar pada jumlah drastik ini bermakna sistem pendidikan tinggi sekarang sedang berdepan krisis yang runcing," katanya.
Pada 17 September lalu, beliau mencadangkan kerajaan menghentikan penghantaran pelajar ke universiti luar negara secara berperingkat dan menggunakan dana itu untuk memajukan institusi pendidikan tempatan.
Beliau berkata ia hanyalah sebahagian daripada reformasi pendidikan tinggi yang berpunca daripada krisis yang dihadapi.
Ahli Parlimen Pandan itu juga membangkitkan kembali idea pendidikan percuma yang ditawarkan PKR menjelang pilihan raya umum lalu.
"Ramai menuduh ia helah murahan untuk meraih undi. Saya sebenarnya bimbang kelangsungan pendidikan tinggi negara dengan model pinjaman PTPTN kerana saya yakin dalam beberapa tahun dari 2012 ia akan mengalami krisis kewangan yang meruncing," katanya.

Bukit Katil bakal hilang 10,000 pengundi, Umno mohon SPR kaji semula

Posted: 20 Sep 2016 07:49 AM PDT

Bekas calon Tan Sri Mohd Ali Rustam persempadanan semula akan menyebabkan Daerah Mengundi Bachang dan Peringgit dipindahkan ke Parlimen Kota Melaka
ali-rustam
MELAKA: UMNO Bahagian Bukit Katil hari ini meminta Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengkaji semula cadangan persempadanan semula untuk kawasan Parlimen dengan nama yang sama.
Ketua UMNO bahagian itu Tan Sri Mohd Ali Rustam berkata ini kerana persempadanan semula dicadangkan itu akan membawa keluar pusat daerah mengundi (PDM) Bachang dan Peringgit ke kawasan Parlimen Kota Melaka.
"Sekiranya ini berlaku Parlimen Bukit Katil yang kini mempunyai kira-kira 105,000 pengundi akan kehilangan lebih 10,000 pemilih berdaftar di kedua-dua PDM itu," katanya dalam sidang akhbar di Bandar Hilir di sini hari ini.
Mohd Ali yang juga anggota Dewan Negara berkata UMNO juga akan mencadangkan kepada SPR untuk menambah dua atau tiga kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Parlimen itu dalam kajian persempadanan semula kawasan tersebut.
Pada masa ini, Parlimen Bukit Katil mempunyai empat kerusi Dewan Undangan Negeri iaitu Bachang, Ayer Keroh, Bukit Baru dan Ayer Molek.
Pada pilihan raya umum 2013, kerusi Parlimen Bukit Katil dimenangi Shamsul Iskandar Mohd Akin daripada PKR menewaskan Mohd Ali dengan majoriti 5,447 undi.
Telah dilaporkan sebelum ini Parlimen Bukit Katil merupakan kawasan parlimen yang bakal menjadi tumpuan utama dan 'kawasan panas' di Melaka pada pilihan raya akan datang.
Dalam pada itu, beliau turut menyelar sikap pembangkang yang mendakwa SPR melaksanakan persempadanan semula itu demi kepentingan pihak tertentu.
"Dari dahulu lagi pembangkang akan sentiasa menuduh bahawa ada konspirasi namun apa yang dilaksanakan SPR adalah mengikut peraturan dan sebagaimana diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan," katanya.

'Teknologi maju, rakyat mundur kebenaran tertinggal'

Posted: 20 Sep 2016 07:46 AM PDT

Di sebalik kecanggihan teknologi rakyat negara ini masih tertinggal daripada mendapat berita yang "benar", kata seorang wartawan veteran.
Menurut Datuk A Kadir Jasin dalam keadaan semasa orang ramai dilihat terus "dibuku ketakutan" gara-gara kekangan kerajaan serta kongkongan pemilikan agensi media.
"Dari segi teknologi, kita maju… tapi di satu aspek lain kita diburu ketakutan. Kita juga tak bergerak ke hadapan tapi mundur ke belakang," katanya
Pada masa sama kata Kadir wartawan pula semakin takut dan taasub kepada pimppinan.
Malah katanya orang ramai dipaksa untuk setia.
Bagaimanapun katanya wartawan perlu beringat bahawa mereka mempunyai tanggungjawab kepada masyarakat.
"Saya rasa kepada yang nak jadi wartawan, kena ingat - sejauh mana dan sehebat mana kita dikawal pemilik (syarikat) kita, kita punyai tanggungjawab untuk maklumkan (kebenaran) kepada masyarakat," katanya di Shah Alam hari ini.
Kadir menjadi salah seorang panel forum bertajuk Merdekakah Media Kita? yang diadakan di Universiti Selangor (Unisel) kampus Shah Alam.
Forum itu turut dibarisi Ketua Pengarang Projek MMO Fathi Aris Omar (gambar), aktivis media Gayathry Venkiteswaran dan Dekan Fakulti Komunikasi, Seni Visual dan Pengkomputeran Unisel Prof Dr Azmuddin Ibrahim.
Menurut Kadir turut memburukkan lagi keadaan wakil rakyat kini tidak lagi mewakili orang yang memilih mereka dalam pilihan raya apabila membincangkan isu melibatkan akta yang menaungi media sebaliknya memihak kepada Peguam Negara.
"Kebertanggungjawaban semakin hari makin kurang. Kita ada (media) sosial yang bebas (tetapi kita) tak ada hak (bersuara) dan kita masih ditekan.
"Ironinya orang yang sepatutnya mewakili kita - wakil rakyat - (tidak lagi) mewakili kita.
"Wakil rakyat patut melihat undang-undan itu dari aspek kepentingan orang yang memilih mereka," katanya.
Forum lebih banyak
Sementara itu Fathi pula berkata sistem di negara ini perlu diubah untuk mendapatkan media yang lebih bebas.
Read More / Baca Lagi >>

Comments (0)