Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 10:24 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Siapa ada masalah dengan Pas sila keluar, kata Abdul Hadi

Posted: 02 Sep 2016 04:25 PM PDT


Berita Abdul Hadi yang dilaporkan Ismaweb.Berita Abdul Hadi yang dilaporkan Ismaweb.
Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang meminta mana-mana ahli yang mempunyai masalah dengan Pas agar keluar dari parti itu.
"Semua mereka yang ada masalah dengan Pas biar dia keluar daripada Pas, senang sahaja… Keluar (Pas) dan masuk parti lain. Tinggal yang tiada masalah," katanya kepada wartawan di perkarangan Masjid Rusila pagi tadi, lapor portal berita Ismaweb.
Hadi berkata demikian ketika mengulas tindakan bekas naib presiden parti itu yang dipecat, Datuk Husam Musa yang kini menyertai Amanah.
Menurut Hadi, sehingga kini tidak ada ahli Pas yang menurut jejak langkah Adun Salor itu menyertai Amanah.
"Ahli Pas tetap dengan Pas. Setakat ini tiada (ikut Husam)," katanya.

Bagi Hadi, Pas langsung tidak terkesan dengan penyertaan Husam Musa ke dalam Amanah.
Bagaimanapun, katanya, pihaknya tidak boleh menghalang keputusan Husam untuk menyertai Amanah kerana ia adalah keputusannya sendiri.
"Itu terpulang (kepada keputusan) masing-masing, dia nak masuk parti apa, negara kita (negara) demokrasi. Tidak mahu masuk parti…masuk parti, atas pagar…terpulang pada dia (Husam), kita tidak boleh paksa.
"(PAS Kelantan) tidak akan tergugat. Insya-ALLAH makin teguh," katanya ditemui selepas merasmikan Majlis Perasmian Asrama Baharu Banin (Putera) di Kompleks Maahad Darul Quran, di Rusila di sini, hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

Peguam Dr M: Kenapa AG menari-nari dengan menteri?

Posted: 02 Sep 2016 04:24 PM PDT


TANGGUNGJAWAB DAN TINGKAHLAKU SEORANG PEGUAM NEGARA :

1. PEGUAM NEGARA adalah salah satu kerusi terpenting dalam pentadbiran negara Malaysia sehinggakan cara perlantikan, skop perjawatanan dan cara pemecatan dinyatakan secara khusus di bawah PERKARA 145 PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN.
2. Selain dari menjadi Penasihat Undang-undang Utama kepada Kerajaan, PEGUAM NEGARA adalah juga pihak yang bertanggungjawab untuk mentadbir dan memelihara sistem keadilan jenayah negara untuk kepentingan awam , sehinggakan cuma PEGUAM NEGARA mempunyai kuasa untuk mendakwa mana-mana pihak termasuk syarikat, individu, mahupun penjawat awam dan MENTERI KERAJAAN yang dipercayai telah melakukan kesalahan jenayah.
3.PEGUAM NEGARA lah yang dipertanggungjawabkan untuk mendakwa orang yang dipercayai bersalah di Mahkamah, dan bertanggungjawab untuk memanggil kesemua saksi yang perlu dan menampilkan kesemua keterangan(bukti) yang perlu untuk meyakinkan Mahkamah bagi tujuan perolehan sabitan terhadap kesalahan yang dituduh di Mahkamah terhadap individu terbabit atau pihak terbabit.
4. Justeru, ianya adalah terpenting dalam sistem keadilan asasi (natural justice ), antara lain bahawa "keadilan bukan sahaja dilakukan, namun keadilan hendaklah nampak telah dilakukan" (justice is not only done, justice must be seen to be done). Dalam erti kata lain, tingkahlaku dan perhubungan PEGUAM NEGARA hendaklah di tahap profesional tertinggi dengan kesemua pihak, yakni orang awam mahupun MENTERI KERAJAAN, kerana seperi yang diperincikan di atas, antara tanggungjawab PEGUAM NEGARA adalah untuk mendakwa mana-mana pihak yang dipercayai telah melakukan kesalahan.
5. Dalam keadaan masa kini, di mana wujudnya pelbagai kritikan awam, laporan polis, laporan SPRM, dan Laporan pelbagai agensi siasatan dalam negeri dan luar negara berkaitan penyelewengan dana rakyat di dalam syarikat 1MDB serta salahguna kuasa yang wujud terhadap PERDANA MENTERI dan KERAJAAN terbabit, ianya adalah JAUH LEBIH PENTING mana-mana tingkahlaku PEGUAM NEGARA akan menarik perhatian awam, dan semestinya menarik perhatian awam di bawah konsep keadilan asasi (natural justice). Oleh itu, seorang PEGUAM NEGARA hendaklah sentiasa dalam apa hal keadaan sekalipun, menampilkan tingkahlaku yang mengatasi mana-mana kekhuatiran perlanggaran prinsip keadilan asasi (natural justice) tersebut.
6. Justeru, dengan berat hati saya sebagai seorang peguam, yakni seorang Pegawai Mahkamah dan Rakyat Malaysia, mengatakan dengan penuh kekecewaan bahawa tingkahlaku PEGUAM NEGARA yang dipaparkan di dalam video di bawah, tertakluk kepada mana-mana penjelasan munasabah jika wujud daripada pihak berkenaan, menampilkan tingkahlaku yang BOLEH DIPERSOALKAN berhubung kemungkiran konsep dan prinsip keadilan asasi (natural justice) tersebut, di atas 2 perkara pokok ;
a) Kenapakah PEGUAM NEGARA, sebagai PENJAWAT AWAM memakai PAKAIAN SERAGAM dengan MENTERI-MENTERI KABINET KERAJAAN yang tampil semasa sambutan Hari Kemerdekaan 31.08.2016, di Dataran Merdeka, sedangkan PEGUAM NEGARA bukanlah MENTERI KABINET KERAJAAN, sehingga, akan menampilkan kecurigaan Rakyat, bagaimanakah PEGUAM NEGARA dapat melaksanakan keputusan berhubung mana-mana pertuduhan jenayah yang disiasat terhadap mana-mana PERDANA MENTERI ataupun MENTERI-MENTERI KABINET KERAJAAN, jika beliau dari sudut pakaiannya, pun sudah sama sebagai MENTERI KABINET KERAJAAN ? !!!, DAN
Read More / Baca Lagi >>

MO1: BILAKAH RAHMAN DAHLAN MAHU DISIASAT?

Posted: 02 Sep 2016 04:17 PM PDT

Sedarkah kita bahawa mengaitkan Najib Razak dengan Malaysian Official 1 rupa-rupanya adalah suatu kesalahan?

Pada 1 Ogos lalu, Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua terpaksa mengadap Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia atau SKMM untuk diambil keterangannya kerana mengaitkan Najib Razak dengan Malaysian Official 1.

Menurut Tony Pua, SKMM memanggilnya setelah agensi itu difahamkan menerima lima aduan berikutan tulisannya di laman Facebook yang menuduh Najib sebagai Malaysian Official 1 susulan dokumen saman oleh Jabatan Kehakiman AS sebelum itu.

Siasatan terhadap beliau dilakukan mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia iaitu penggunaan kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian yang tidak wajar.
Selepas memberi keterangan, Tony Pua bagaimanapun bertegas bahawa beliau tidak melakukan sebarang kesalahan serta tidak akan memadam tulisannya yang mengaitkan Najib dengan Malaysian Official  1 itu.

Sehingga ini tidak diketahui apa nasib seterusnya kepada Ahli Parlimen DAP itu, sama ada akan didakwa atau dilepaskan begitu saja.

Tetapi dengan memanggil Tony Pua untuk diambil keterangannya kerana menuduh Najib sebagai Malaysian Official 1, jelas bahawa bagi SKMM perbuatan tersebut merupakan suatu kesalahan atau boleh disabitkan dengan kesalahan.

Dalam erti kata lain, Najib cuba dielakkan sebarang kaitannya dengan Malaysian Official 1 yang didakwa oleh Jabatan Kehakiman AS telah menerima AS$731 juta atau kira-kira RM3,000 juta daripada wang 1MDB yang dilencongkan melalui akaun bank peribadinya.
Read More / Baca Lagi >>

Tindakan Jamal aibkan parti, bukti wujud politik wang dalam Umno

Posted: 02 Sep 2016 04:15 PM PDT

Rais berkata, tindakan Jamal itu akan terus mengeruhkan imej Umno yang sudah teruk di mata masyarakat hari ini.
Rais YatimPETALING JAYA: Tindakan Datuk Jamal Md Yunos menawarkan RM1,000 secara terang-terangan kepada setiap perwakilan pada Rabu lalu, mengaibkan Umno kerana ia membuktikan wujud amalan politik wang dalam parti itu.
Pemimpin veteran Umno, Tan Sri Rais Yatim berkata, ia turut menunjukkan berlaku rasuah, salah guna kuasa, pembaziran dan perbuatan membeli pengaruh dalam Umno.
Sehubungan itu, beliau menggesa majlis tertinggi parti mengambil tindakan sewajarnya supaya pemimpin lain menghentikan perbuatan sama seperti ketua Umno Bahagian Sungai Besar itu.
"Apabila Jamal membuat pengumuman itu, dengan sendirinya dia membuat kepastian tentang apa yang diserlahkan masyarakat terhadap Umno.
"Selama ini saya di dalam Umno, tidak pernah ada seorang pemimpin yang mengaku mengagih duit secara menyeluruh.
"Saya kena nasihatkan. Adakah selama ini anda guna duit untuk membuat lawatan, berfoya-foya, kepentingan remeh dan sebagainya.
"Orang boleh membuat perbandingan. Mengapa tidak diguna duit itu kepada anak-anak yatim atau kegunaan kelas tambahan kepada masyarakat," katanya yang dipetik Astro Awani Online hari ini.
Rais mengulas tindakan Jamal mengumumkan pemberian wang tunai RM1,000 kepada setiap ketua cawangan Umno dan 646 perwakilan pada majlis perasmian mesyuarat perwakilan Umno Bahagian Sungai Besar, kelmarin, bagi menggantikan rancangan asal membawa mereka ke Dubai untuk lawatan sambil belajar.
Penasihat kerajaan dalam hal ehwal sosial dan kebudayaan itu berkata, tindakan Jamal itu akan terus mengeruhkan imej Umno yang sudah teruk di mata masyarakat hari ini.
Semalam, Jamal berkata, beliau adalah orang baik dan mempunyai ramai kawan yang murah hati dan sanggup menyumbang sehingga RM50,000 kepadanya.
Bagaimanapun, beliau tidak akan mengambil satu sen pun daripada sumbangan itu, sebaliknya ia akan diberikan kepada ahli Umno dan rakyat Sungai Besar.

Skandal 1MDB: Khalid nafi mohon bantuan perundangan bersama dengan AS

Posted: 02 Sep 2016 04:13 PM PDT


Tan Sri Khalid Abu BakarTan Sri Khalid Abu Bakar
Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar menafikan bahawa Polis Diraja Malaysia (PDRM) memohon Bantuan Perundangan Bersama (MLA) Amerika Syarikat untuk menemubual saksi-saksi di luar negara berhubung siasatan ke atas 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Khalid menegaskan bahawa beberapa laporan yang disiarkan oleh media hari ini adalah tidak tepat.
"Ini tidak benar dan saya tidak pernah menyatakan seperti itu...semalam saya hanya menjelaskan proses jika siasatan hendak dijalankan di luar Malaysia.
"Sekiranya kita memohon untuk mengambil keterangan daripada saksi di luar negara, PDRM akan mengikuti protokal antarabangsa yang diperlukan dan memohon MLA di bawah bimbingan Jabatan Peguam Negara," kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.
Khalid berkata PDRM berpuas hati dengan kemajuan yang dicapai berhubung siasatan ke atas 1MDB dan berharap siasatan akan selesai dengan secepat mungkin.
Ketika siasatan berjalan, semua pihak harus mengelak daripada menyiarkan apa-apa laporan yang boleh menimbulkan prejudis, kata beliau.
"Kegagaglan berbuat demikian akan menyebabkan PDRM mengambil tindakan selaras dengan undang-undang," kata beliau.
Khalid berkata fasa pertama siasatan ke atas 1MDB oleh PDRM telah selesai iaitu berdasarkan laporan oleh Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).
"Kertas siasatan telah diserahkan kepada Jabatan Peguam Negara dan dibincangkan.
"Jabatan Peguam Negara telah mengembalikan kertas siasatan dan memohon siasatan selanjutnya yang akan dilaksanakan oleh PDRM," kata beliau.

Amanah tanya Rahman Dahlan: Kamu cuba bohong siapa?

Posted: 02 Sep 2016 04:11 PM PDT

Rahman tidak perlu diingatkan pertamanya tidak ada asas untuk menyita aset sekiranya tidak ada salahlaku.
PETALING JAYA: Pengarah Strategi Amanah Dr Dzulkefly Ahmad mengajar Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Abdul Rahman Dahlan, yang bertegas perdana menteri tidak dibabitkan dalam siasatan Amerika Syarikat keatas 1MDB.
"Rahman cuba bohong siapa dan sampai bila mahu pertahan yang tidak dapat dipertahankan?" soal Dzulkefly.
Beliau menjawab hujah Rahman yang mengatakan Datuk Seri Najib Razak tidak dinamakan dalam dokumen berkenaan 1MDB terbitan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) Julai lalu kerana presiden Umno itu bukan dalam kalangan yang disiasat.
Perkara itu susulan kenyataannya kepada BBC yang mengatakan MO1 yang dimaksudkan DoJ adalah Najib dan tidak boleh dinafikan.
Namun Dzulkefly mengetengahkan prinsip yang diguna pakai dalam sistem perundangan AS yang dikenali sebagai "In Rem".
"Mereka yang faham perundangan AS akan mengesahkan 'In Rem' adalah 'prosiding yang tidak mengendahkan pemilik harta (disini merujuk kepada 1MDB) sebaliknya menentukan siapa pemunya hak yang muktamad keatas harta itu.
(a proceeding that takes no notice of the owner of the property but determines rights in the property that are conclusive against all the world)
'In rem sekadar memaklumkan pihak yang mempunyai kepentingan dalam harta atau aset yang dirampas, supaya mereka boleh mengemukakan tuntutan masing-masing ke mahkamah, oleh yang demikian mereka namakan 'Red Granite Pictures, Inc dan defendan lain," katanya, merujuk kepada syarikat yang diterajui anak tiri Najib – Riza Aziz – yang didakwa DoJ terbabit dalam penggelapan wang berbilion ringgit daripada dana milik syarikat milik kerajaan.
Oleh itu, kata Dzulkefly, Najib tidak dinamakan kerana beliau dianggap bukan pemilik aset yang mahu dirampas itu.
"Atau Rahman cuba menyampaikan sesuatu," tambahnya.
Beliau juga mahu menyorot perhatian Rahman kepada satu lagi terma yang digunakan pendakwaraya AS iaitu "18 U.S.C", atau Title 18 of the United States Code, iaitu kanun jenayah dan keseksaan pemerintah persekutuan Amerika Syarikat.
"Ia menangani prosedur jenayah dan jenayah peringkat persekutuan. Rahman tidak perlu diingatkan pertamanya tidak ada asas untuk menyita aset sekiranya tidak ada salahlaku.
"Sebenarnya isu yang perlu Rahman pertimbangkan secara berhemah samada perlu membetulkan kenyataannya sebelum ini iaitu 'PM tidak perlu bertanggungjawab keatas masalah syarikat milik kerajaan'," kata Dzulkefly.
Menurutnya, siasatan jelas menunjukkan asal wang yang disalurkan ke akaun bank peribadi Najib.
"Lupakan semua dongeng penderma RM2.6 bilion dari Arab Saudi itu! Itu semua ilusi. Membiarkan 1MDB terjerumus dalam penjarahan dan pengubahan wang sepanjang lima tahun (2009-2014), ketika Najib menerajuinya dan kononnya mendapat manfaat daripada transaksi itu, memang menyebabkan negara mendapat nama yang buruk," kata Dzulkefly.

Reactions after Rahman Dahlan tells BBC that Najib is MO1

Posted: 02 Sep 2016 04:07 PM PDT

'Siri Jelajah 1MDB' road show off to a slow start

Posted: 02 Sep 2016 04:06 PM PDT

Siri Jelajah Penerangan 1MDB - 1Malaysia Dalam Bahaya

Posted: 02 Sep 2016 04:05 PM PDT

Kajian saya, 67 kerusi BN terumbang ambing - Muhyiddin

Posted: 02 Sep 2016 04:04 PM PDT

Jelajah 1MDB : Tak boleh disahkan, RM28 bilion pergi mana? - Muhyiddin

Posted: 02 Sep 2016 04:04 PM PDT

Jelajah 1MDB : 'Talkinkan' UMNO pada PRU-14 -Azmin

Posted: 02 Sep 2016 04:03 PM PDT

Muafakat Pakatan-Bersatu-Pas penting, menangkan perjuangan rakyat - Azizah

Posted: 02 Sep 2016 04:03 PM PDT

NAJIB RAZAK DIKENAL PASTI SEBAGAI MO1 - APA SELEPAS INI?

Posted: 02 Sep 2016 06:07 AM PDT

"Saya telah kata secara terbuka. Jelas sekali jika kamu membaca dokumen berkenaan, ia adalah Perdana Menteri...Tidak ada misteri tentang Malaysian Official 1, hanya orang bodoh tidak tahu siapa orang itu. Datuk Abdul Rahman Dahlan
Sehari selepas sambutan Hari Kemerdekaan ke 59, rakyat kini tidak payah lagi tertantya-tanya mengenai siapa "Malaysian Official 1" (MO1).

Juga tidak payah lagi bersusah-susah mengadakan perhimpunan untuk mengenal pasti siapa individu yang disebut sebagai MO1
Tidak lagi perlu mempersenda bahawa Yang Di-Pertuan Agong adalah individu yang dinamakan sebagai 'MO1'."
Malah,  yang selama ini mengkritik pembangkang atau sesiapa sahaja yang menjuruskan 'nama itu' sebagai 'MO1', anggaplah anda sudah kalah.
Malah anda semua adalah orang BODOH yang buta dan pekak mempertahankan orang itu BUKAN sebagai MO1.
Dengan sendirinya mereka yang mempertahankan UMNO atau kerajaan atau juga Perdana Menteri perlulah bertanggungjawab untuk terima hakikat bahawa anda semua menjalankan kerja sia-sia kerana sudah jelas siapa 'MO1'.
Jelas dan nyata sudah Mohd Najib Razak adalah 'MO1'.
Dokumen Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat memang  tidak menamakan Najib, tetapi menyebut MO1 sebanyak 36 kali, yang sering dikaitkan dengan Najib, walaupun disangkal beberapa pemimpin Umno.
Najib ialah Perdana Menteri Malaysia, Presiden UMNO, Pengerusi Barisan Nasional (BN) dan Penasihat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang menjadi isu utama di Malaysia dan seantero dunia sejak 36 bulan lalu.
Media Britain, BBC dalam laporannya 'Who is 'Malaysian Official 1'? Case closed' yang dibuat oleh , iaitu koresponden menyebut: "(But) in an interview with me, Abdul Rahman Dahlan, a senior government minister in Mr Najib's cabinet, has confirmed that "MO1" is none other than Mr Razak."
"I've said it openly. Obviously if you read the documents, it is the prime minister," he (Abdul Rahman) said.
Dengan kata lain, hari ini kerajaan juga secara rasmi mengesahkan bahawa "Malaysian Official 1 (MO1) yang dirujuk sebanyak 36 kali dalam saman sivil Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat berkaitan penyelewengan dana 1MDB adalah Najib.
"Saya telah kata secara terbuka. Jelas sekali jika kamu membaca dokumen berkenaan, ia adalah perdana menteri," kata menteri UMNO, Datuk Abdul Rahman Dahlan yang dipetik BBC itu.
Ini bermakna Abdul Rahman hari ini sekali lagi menamakan Najib sebagai orang yang dimaksudkan sebagai" (MO1), dan ini kali kedua Abdul Rahman menamakan Najib.
Awal Ogos, beliau berkata identiti di sebalik MO1 bukan sesuatu yang rahsia.
"Tidak ada misteri tentang Malaysian Official 1, hanya orang bodoh tidak tahu siapa orang itu," katanya kepada seorang wartawan Malaysiakini.
Bermakna ramai yang bodoh di Malaysia, termasuk pemimpin UMNO dan kerajaan yang cuba menafi dan mengatakan Najib bukan MO1.
Badan penyiaran Britain BBC memetik menteri di Jabatan Perdana Menteri itu sebagai berkata perkara itu tidak perlu diragukan lagi.
"Saya sudah nyatakan secara terbuka. Kalau dokumen (DOJ) itu dibaca, ia merujuk kepada perdana menteri," katanya.
Setiap orang yang membaca dokumen-dokumen mahkamah atau mengetahui isu berkenaan akan tahu siapa orang yang sedang dirujuk, katanya.
"Tidak ada misteri tentang Malaysian Official 1, hanya orang bodoh tidak tahu siapa orang itu," katanya.
Amat nyata seperti dikatakan oleh Abdul Rahman, sebelum ini, ramai pemimpin UMNO yang BODOH enggan menafikan atau menyetujui sama ada MO1 merujuk kepada Najib.
Bulan lalu, Ahli Parlimen Langkawi, Datuk Nawawi Ahmad mencetuskan kemarahan selepas mendakwa MO1 atau "pegawai Malaysia pertama" yang disebut pihak berkuasa AS itu merujuk kepada Yang Di-Pertuan Agong. Beliau kemudian membuat permohonan maaf atas kenyataannya.
Read More / Baca Lagi >>

Tiada sebab Pendaftar Pertubuhan lengahkan penubuhan Bersatu

Posted: 02 Sep 2016 06:04 AM PDT

Muhyiddin bersama jawatankuasa protem Bersatu ketika mengemukakan permohonan penubuhan parti baharu pada 9 Ogos lalu.Muhyiddin bersama jawatankuasa protem Bersatu ketika mengemukakan permohonan penubuhan parti baharu pada 9 Ogos lalu.
Tiada sebab Pendaftar Pertubuhan (RoS) melengahkan kelulusan penubuhan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang telah dipohon ke pertubuhan itu pada 9 Ogos lalu.
Setiausaha protem Bersatu Kamarulazman Habibur Rahman optimis berkata, beberapa hari lalu Ros mengesyorkan dua perkara mengenai dasar parti perlu diubah.
"Semuanya sudah okey. RoS suruh ubah dua perkara dan kita menepati apa yang dikehendaki.
"Pada dasarnya RoS tiada masalah untuk luluskan permohonan.
"Kita beri tempoh hingga 9hb ini kerana akan genap sebulan. Tambahan pula Menteri Dalam Negeri telah memberi jaminan pihak kerajaan tidak ada masalah mana-mana pihak untuk menubuhkan parti politik baharu.
"Kita mengharapkan tiada lagi sebarang halangan bagi kelulusan penubuhan Bersatu," ujarnya kepada Malaysia Dateline.
Beliau juga memberitahu selepas parti itu diluluskan kelak ahli jawatankuasa protem yang baharu akan dilantik bagi mengukuhkan gerak kerja parti itu.
Beliau enggan menyatakan siapakah yang akan dilantik sebagai jawatankuasa protem ini.
'Semalam kami telah berbincang dengan Tun Dr Mahathir berkaitan dengan penambahan ahli jawatankuasa protem yang akan ditambah dari masa ke semasa kepada jumlah yang lebih signifikan," ujarnya yang enggan menyebut tokoh yang mungkin menjadi tulang belakang penggerak Bersatu kelak.
Kamarulazman juga menyebut bekas ketua Umno Bahagian Batu Kawan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan tidak lagi menyatakan pendiriannya untuk bersama dalam jawatankuasa yang dibentuk.
"Datuk Seri Khairuddin bersama kami berjuang untuk selamatkan Malaysia dari awal lagi sentiasa bersama kami.
"Kita sentiasa membuka pintu kepada beliau untuk sertai Bersatu.
"Jadi kita alu-alukan apa sahaja keputusan yang dibuatnya, kalau boleh kita mahu beliau menggerakkan hala tuju Bersatu," ujarnya.
Mengenai perkembangan terkini Datuk Seri Shafie Apdal yang masih lagi tidak mengumumkan parti baharu di Sabah,khabar angin berkemungkinan beliau akan menyertai Bersatu.
"Datuk Seri Shafie masih kekalkan pendiriannya untuk menubuhkan parti baharu di Sabah.
"Pada hakikatnya beliau akan bersama dengan kita dalam falsafah perjuangan untuk selamatkan negara.
Read More / Baca Lagi >>

Husam mula membuat kejutan di Kelantan

Posted: 02 Sep 2016 06:03 AM PDT


Husam berucap di Pasir Puteh dan merasmikan 17 cawangan Amanah di situ.Husam berucap di Pasir Puteh dan merasmikan 17 cawangan Amanah di situ.
Bekas naib presiden Pas, Datuk Musa disifatkan sebagai sudah mula membuat kejutan di Kelantan selepas beliau menyertai Amanah di Cyberjaya 30 Ogos lalu.
Bagi blogger dan penganalisis politik, Mohd Sayuti Omar, Husam mula membuat kejutan sejak hari pertama beliau tiba di Kelantan lagi selepas menyertai parti berumur setahun itu.
Husam berdiam diri selama empat bulan selepas dipecat dari Pas April lalu. Beliau membuat permohonan agar pemecatan itu dikaji semula dengan menulis surat kepada presiden Pas namun tidak diendahkan.
"Kejutan Husam sudah bermula di Kelantan hari ini," tulis Sayuti, blogger yang pernah bermusuh dengan Husam dalam Facebooknya. Sayuti turun ke Kelantan bagi mengikuti sendiri apa sambutan yang diberikan kepada Husam selepas beliau menyertai parti baru, Amanah.
Katanya, kepulangan Husam Musa ke Kelantan selepas beliau mengumumkan kemasukan ke dalam Parti Amanah Negara (Amanah) disambut oleh para penyokong dan pimpinan Amanah negeri Kelantan di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra Pengkalan Chepa yang diketuai Pengerusi Amanah Kelantan Wan Abdul Rahim Wan Abdullah.
Berbagai sepanduk menyatakan sokongan kepada bekas Exco Kanan Kerajaan Pas dibawah pimpinan Nik Aziz itu dipamerkan sebagai tanda sokongan kepadanya.
Husam bercakap dalam program santai sambil minum kopi di Meranti Rantau Panjang, yang menyebabkan Adunnya tidak senang duduk.Husam bercakap dalam program santai sambil minum kopi di Meranti Rantau Panjang, yang menyebabkan Adunnya tidak senang duduk.Selepas mengadakan sidang akhbar, Husam diiringi dengan puluhan buah kenderaan yang dilengkapi bendera Amanah ke Pasir Puteh untuk menghadiri majlis penubuhan 16 cawangan Amanah dalam Dun Limbongan.
"Penubuhan 16 cawangan itu sebagai simbolik kepada penerimaaan rakyat Kelantan khasnya bekas ahli Pas kepada Husam dan juga parti Amanah," tulisnya.
"Tidak terfikir oleh saya, belum sampai 72 jam Husam menyertai Amanah sudah 17 cawangan ditubuhkan.
"Itu memberi pertanda yang baik Husam bakal memberi momentum baharu kepada politik di Kelantan," tulis Sayuti.
Tidak cukup dengan apa yang berlaku di Limbongan itu, katanya, tersambung pula di Gebeng yang terletak di Dun Meranti.
Dun Meranti terkenal dengan kawasan menjadi kubu kuat parti agama.
Katanya, pertemuan di sebuah kedai kopi di cabang Gebeng pagi tadi juga memberi petanda yang cukup mencemaskan wakil rakyat negeri itu.
"Sejak dari malam tadi ada usaha untuk menghalang majlis minum tea dan makan pagi bersama Husam itu agar tidak diadakan," tulis Sayuti.
Bagi Sayuti, ia pelik bunyinya.
"Selama ini berbagai-bagai kecaman dan kritikan serta andaian dibuat terhadap Husam. Kononnya masa depan politik Husam sudah berakhir apabila beliau tidak bersama parti agama itu lagi.
"Tetapi semangat dan sokongan yang ditunjukkan oleh para penyokongnya dan pimpinan Amanah dalam majlis pagi tadi memberasangkan," tulisnya.
Lebih bermakna lagi, tulisnya, apabila beberapa veteran Pas yang berjuang sejak tahun 1960 hadir memberi sokongan dan semangat kepada Husam.
Read More / Baca Lagi >>

Khairy Sedia Beri Keterangan Isu 'Pendrive'

Posted: 02 Sep 2016 05:43 AM PDT

'Saya Tak Tahu Siapa Bagi Pada TMJ' - KJ

Posted: 02 Sep 2016 05:42 AM PDT

Wee Ka Siong: I don't know about MO1 being Najib. ask Rahman Dahlan

Posted: 02 Sep 2016 05:41 AM PDT

'Saya hanyalah hamba Allah yang lemah, masih perlu pelajari ilmu' - Najib

Posted: 02 Sep 2016 05:41 AM PDT

"Ali Tinju, duduk diam-diam," kata Khalid

Posted: 02 Sep 2016 05:40 AM PDT

'Saya tak mahu campur dalam hal politik' - KPN

Posted: 02 Sep 2016 05:39 AM PDT

PDRM Tak Campur Saman Sivil DOJ

Posted: 02 Sep 2016 05:38 AM PDT

Cops to get foreign assistance in 1MDB probe

Posted: 02 Sep 2016 05:38 AM PDT

Skandal 1MDB: Polis enggan dipengaruhi kenyataan politik

Posted: 02 Sep 2016 05:37 AM PDT

Comments (0)