Followers

Nuffnang

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted by Unknown | Posted on 12:36 PG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


PENYOKONG REFORMASI MENGAMUK, MELUDAH ANWAR

Posted: 08 Sep 2016 06:21 PM PDT

Wayang berjabat tangan di antara Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim dengan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad adalah satu pengkhianatan kepada penyokong mereka, kata adalah satu pengkhianatan kepada penyokong mereka, kata Raja Sara Petra.
Dalam satu kenyataan, Raja Sara yang juga anak blogger reformasi terbuang, Raja Petra Kamaruddin menceritakan penderitaan keluarganya 18 tahun lalu semata-mata untuk membela Anwar yang dipecat daripada UMNO oleh Dr Mahathir pada September 1998.
Menurutnya, bukan sahaja ayahnya, Raja Petra yang menjadi salah seorang tunggak utama reformasi, kemudiannya mengepalai FAC (Free-Anwar Campaign) menanggung penderitaan daripada tindak balas kerajaan yang ketika itu diketuai Dr Mahathir, bahkan dia dan ahli keluarga yang lain turut menanggung beban yang sama.
"Saya hanya berumur 13 tahun ketika itu, dalam tingkatan satu, apabila polis menahan kereta kami dan membawa ayah pergi,"katanya sambil menambah pada ketika itu dia tidak memahami sepenuhnya apa yang sedang berlaku.
Katanya, ketika itu dia hanya diberitahu bahawa ayahnya mungkin berada jauh dalam masa yang agak lama, tetapi dia tidak tahu berapa lamakah jangka masa tersebut.
Sara berkata dia diberitahu, bapanya terpaksa ditahan kerana ayahandanya itu merupakan menyokong Anwar dan menentang Mahathir, serta apa yang dilakukan bapanya itu adalah satu jenayah yang serius.
"Pada Isnin (5 September 2016), Anwar dan Mahathir telah berjumpa dan berjabat tangan. Jadi permusuhan 18 tahun lalu sekarang menjadi 'air di bawah jambatan'. Masa lalu adalah masa lalu. Maafkan dan lupakannya.
"Tetapi bagaimana pula dengan orang-orang seperti saya, yang selama bertahun-tahun mengalami tekanan emosi yang setiap mengetuk pintu itu, sekali lagi, polis datang untuk mengambil bapa saya pergi?,"katanya.
Bagi tempoh tujuh tahun lalu, Sara berkata bapanya menjadi orang buangan di luar negara kerana menyokong Anwar dan bertanya apakah selepas wayang berjabat tangan itu, Anwar dan Mahathir akan datang meminta maaf kepada keluarganya kerana menderita selama 18 tahun termasuk ditahan ISA di pusat tahanan Kamunting, Taiping.
Sara berkata berjabat tangan di antara Anwar dan Mahathir adalah satu pengkhianatan kepada orang-orang yang diseret ke dalam konflik peribadi mereka dan kini telah dilupakan.
"Lebih baik kebenaran didedahkan sekarang sebelum ianya terlambat.
"Jadi perjuangan (selama ini) bukan benar-benar tentang perubahan sebagaimana yang kami telah diberitahu. Ia hanya berkaitan dengan persoalan kuasa,"katanya lagi.
Pada Isnin, Dr Mahathir telah mengadakan lawatan tidak berjadual menemui Anwar di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur. Mereka dilaporkan berjabat tangan di bilik mahkamah itu.
Dr Mahathir berkata kedatangannya semata-mata untuk memberi sokongan kepada Anwar untuk mendapatkan perintah injunksi bagi menggantung penguatkuasanya Akta Majlis Keselamatan Negara 2016.
Namun, ramai pemerhati politik berpendapat kehadiran Dr Mahathir itu sebenarnya didorong untuk mendapat pengiktirafan parti baharu yang Dr Mahathir merupakan pengerusinya, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) daripada Pakatan Harapan.
FB Otai Reformasi dan Group Wassap Reformasi dipenuhi dengan kutukan-kutukan kepada Anwar. Mereka rasa terhina dengan perbuatan Anwar.

PAN KECEWA PKR TIKAM BELAKANG

Posted: 08 Sep 2016 08:25 AM PDT


pan-pas
Akar umbi Parti Amanah Negara (PAN) menuduh sekutunya dalam Pakatan Harapan, PKR mengkhianati mereka apabila mengadakan rundingan secara senyap-senyap dengan PAS berhubung pembahagian kerusi bagi Pilihan Raya Umum Ke-14 nanti.
Perkara tersebut didedahkan oleh Naib Ketua PAN, Sepang Abdul Halim Mohd Sharif yang bingung dengan maklumat baharu diperoleh mereka berhubung isu tersebut dan kesal dengan tindakan PKR yang membelakangkan perjanjian bersama dalam Pakatan Harapan.
"Kami mewakili ahli akar umbi PAN, mendapat maklumat bahawa sekarang ini sedang berlaku rundingan di antara PKR dan PAS dalam menentukan kedudukan kerusi-kerusi bagi PRU14 akan datang.
"Kami tidak peduli jika perbincangan ini hanya melibatkan kedua-dua parti tersebut. Tetapi sekarang ini, kami telah mendapat maklumat khususnya di Selangor, PAS dengan sengaja telah menghantar PKR untuk berunding dengan PAN bagi pihak PAS," katanya.
Beliau berkata demikian dalam sidang media di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) pada Selasa.
Abdul Halim berkata, pihaknya tidak akan berdiam diri sekiranya perkara ini benar-benar berlaku kerana PKR dilihat telah membelakangkan perjanjian dalam Pakatan Harapan.
Sidang media itu turut dihadiri kira-kira sepuluh akar umbi PAN yang lain.
Ini bukan kali pertama PAN dikhianati oleh PKR, semasa dua Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar dan Kuala Kangsar mereka juga dipermainkan oleh PKR yang berunding dengan PAS dalam menentukan kerusi yang akan mereka tandingi.
Malahan, semasa di Sungai Besar, jentera PKR juga tidak turun membantu PAN dalam berkempen semasa pilihan raya tersebut.

Comments (0)