Followers

Nuffnang

Cucu Tok Selampit

Posted by Unknown | Posted on 2:13 PTG | Posted in

sumber :-

Cucu Tok Selampit


Standard Presiden Parti Bunga Raya Ceramah Kedai Kopi Saja?

Posted: 04 Sep 2016 04:54 AM PDT

Amat memalukan bagi seorang Mantan Timbalan Perdana Menteri dan Mantan Timbalan Presiden parti orang Melayu yang terbesar di dunia berceramah di kedai kopi! Terdesak sungguh Presiden parti cap Bunga Raya ini hendak meraih sokongan. Semasa mula melihat gambar ini ingatkan TS Muhyiddin Yassin sedang menyanyi karaoke di majlis orang kahwin. Rupanya berceramah.

Seburuk-buruk Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim beliau berjaya mengumpulkan ribuan penyokong di tempat-tempat strategik seperti Masjid Negara dan Dataran Merdeka secara spontan dalam masa yang singkat. Standard Presiden parti cap Bunga Raya hanya di kedai kopi? Tak ada orang pulak tu! Awat yang lekeh sangat ni?

Urus Penerbitan Majalah Pun Lingkup, Siapa A Kadir Jasin Hendak Cakap Ekonomi Negara Genting?

Posted: 03 Sep 2016 06:42 PM PDT

Sehari dua ini penganut kitab WSJ, ProTun begitu galak menyerang Kerajaan dari segi ekonomi dan kewangan. Terbaru, seorang blogger, wartawan dan usahawan yang gagal telah dihantar untuk menulis kononnya kewangan Kerajaan pada masa kini amat genting.

Tidak banyak fakta yang beliau bentangkan untuk menyokong dakwaannya itu. Apa yang pasti CTS bersetuju dengan satu kenyataannya iaitu ekonomi tidak pernah berbohong. CTS ingin mengajak ProTun Minions untuk menghadam keadaan ekonomi Malaysia setakat 31/07/2016 seperti yang dibentangkan oleh Dato Johari Ghani, Menteri Kewangan II:

1. Rizab Bank Negara adalah kira-kira RM400 bilion.

2. Pertumbuhan KDNK kita antara yang terbaik di Asean. Walaupun ekonomi global lambat meningkat, ekonomi kita masih meningkat sebanyak 4.1% pada separuh pertama tahun ini. Singapura hanya meningkat sebanyak 2%.

3. Hutang kita kepada KDNK hanya 54.5% berbanding dengan Singapura, iaitu 89% daripada KDNK.

4. Lebihan akaun kita untuk tahun 2015 adalah kira-kira RM95 bilion dan RM45 bilion untuk 6 bulan pertama tahun 2016.

5. Kedudukan negara kita mengikut Fitch, Moody dan Standard & Poor kekal sebagai A- berbanding dengan semua negara Asean kecuali Singapura, kita adalah jauh lebih baik.

6. Pasaran Modal kita sangat kuat dengan nilai RM2.8 trilion. Pasaran ekuiti bernilai RM 1.7 trilion dan Sukuk/Bon bernilai RM1.1 trilion. Sistem kewangan kita sangat berdaya tahan. Sektor perbankan juga dipermodalkan dengan baik.

7. Ekonomi kita terdiri daripada pelbagai sektor. Sektor perkhidmatan adalah 54% daripada KDNK kita, diikuti dengan 23% pembuatan, 9% perlombongan, 8% pertanian dan 4% pembinaan.

Kedua, siapa A Kadir Jasin untuk bercakap mengenai kewangan dan ekonomi. Sejarah beliau mengenai keusahawanan juga tidak begitu memberansangkan. Apa terjadi dengan syarikat Berita Publishing yang dibelinya dengan harga istimewa RM1 daripada New Straits Times Press (NSTP) pada tahun 1998? 

Beliau gagal menguruskan syarikat berkenaan dengan baik. Pemasaran dan jualan majalah syarikat gagal! Syarikat hanya hidup dengan kontrak daripada Malaysia Airlines System (MAS) untuk menerbitkan majalah 'Going Places'. 

Apabila kontrak telah tamat, syarikat dan A Kafir Jasin juga turut tamat. Hendak urus syarikat majalah pun lingkup, ada hati hendak membuat komen kepada Kerajaan kononnya gagal menguruskan ekonomi negara.

Comments (0)