Followers

Nuffnang

Cucu Tok Selampit

Posted by Unknown | Posted on 2:09 PTG | Posted in

sumber :-

Cucu Tok Selampit


Betulkah Ada 100,000 Yang Belum Dapat Kerakyatan Atau Ini Adalah Pelancung China Yang Hilang?

Posted: 02 Sep 2016 11:37 PM PDT


Adakah benar dakwaan Presiden Gabungan Pertubuhan Cina Malaysia (Hua Zong), TS Pheng Yin Huah bahawa terdapat sekurang-kurangnya 100,000 kaum Cina yang menjadi penduduk tetap di negara kita masih belum memperoleh warganegara? Secara tiba-tiba berita ini menjadi tajuk hangat akhbar Cina Sin Chew Jit Poh dan dipetik oleh Sinar Harian. 

Menurut Yin Huah, di bawah Perkara 16 Perlembagaan Persekutuan, sesiapa yang dilahirkan di Persekutuan sebelum merdeka, maka seseorang itu berhak didaftarkan sebagai warganegara dan beliau berharap pihak kerajaan memandang serius mengenai perkara ini dan dapat menyelesaikannya dalam tempoh terdekat.

Jangan kita lupa, pada November 2005, Mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi telah meminta Jabatan Imigresen dan Polis mengesan kira-kira 50,000 rakyat China yang masuk ke Malaysia tahun ini tetapi masih belum meninggalkan negara. Ini data pada tahun 2005. Bagaimana pula data pada tahun 2016?

Tidakkah mustahil 100,000 kaum Cina yang dimaksudkan oleh Yin Huah ini termasuk pendatang asing China yang masuk sebagai pelancong tetapi masih belum meninggalkan Malaysia? Tidakkah mustahil mereka inilah sebenarnya yang akan menjadi pengundi-pengundi DAP di dalam Pilihanraya Umum ke 14 kelak apabila memiliki warganegara? Apakah jumlah 100,000 ini kini berada di Pulau Pinang, Kepong, Seputeh dan kawasan-kawasan DAP yang lain dan sedang menanti masa untuk 'diputihkan'?

Ceramah Presiden Parti Bunga Raya Di Sungai Besar Gagal

Posted: 02 Sep 2016 05:03 PM PDT

Nasihat kita kepada Presiden Parti Bunga Raya, kalau kail panjang sejengkal, jangalah memancing di lautan dalam. Cukuplah memancing di kolam udang yang berbayar. 

Kalau sudah tahu anda tidak berkemampuan untuk menarik perhatian penonton untuk mendengar ceramah anda yang tiada bermaklumat, hambar dari segi intonasi dan penyampaian dan wajah anda yang sembab, culuplah sekadar buat ceramah di dewan komuniti yang boleh memuatkan 100 orang. 

Ini berselera besar. Nak buat di padang terbuka. Lihatlah hasilnya. Berapa agaknya penonton yang membanjiri ceramah 1MDB Presiden Parti Bunga Raya ini di Sungai Besar semalam?

TS Muhyiddin Yassin berkata 67 kerusi Parlimen BN milik UMNO terumbang ambing. Parti cap Bunga Raya dan pembangkang mampu untuk tawan. Berdasarkan laporan bergambar kat bawah, rasanya memang ada asasnya.


Ini portal mesra pembangkang sendiri yang lapor ...

Comments (0)