Followers

Nuffnang

Cucu Tok Selampit

Posted by Unknown | Posted on 2:07 PTG | Posted in

sumber :-

Cucu Tok Selampit


Zuraidah Kamaruddin Kata BN Tambah 13 kerusi DUN Sabah Bukti Jual Negara

Posted: 15 Sep 2016 01:19 AM PDT

Ketua Wanita PKR yang juga Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin hari ini menuduh Barisan Nasional (BN) akan menjual negara dengan mencadangkan bahawa kerusi DUN Sabah ditambah kepada 13 kerusi. 

Difahamkan, beliau berkata demikian ekoran kenyataan Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Abdul Ghani Salleh mengesyorkan supaya jumlah kerusi DUN Sabah ditambah sebanyak 13 bahagian daripada 60 berikutan pindaan peruntukan dalam Perlembagaan Negeri Sabah, sekali gus menjadikan jumlah keseluruhannya adalah 73 kerusi DUN bagi Sabah.

SPR juga dikatakan bercadang melakukan pindaan dan perubahan nama kepada bahagian-bahagian pilihan raya kerusi Parlimen dan DUN dalam Sabah. Datuk Abdul Ghani turut berkata akan mempamerkan Syor Kajian Semula Persempadanan Bahagian-Bahagian Pilihan Raya bagi Negeri-Negeri Tanah Melayu dan Sabah selama satu bulan bermula hari ini sehingga 14 Okt. Zuraida dipetik berkata,
"BERSIH 5 perlu diteruskan bagi menghalang Barisan Nasional (BN) menjual negara Malaysia ini kepada bangsa asing dengan memberi mereka kad pengenalan dan peluang mengundi pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang. Sabah sebuah negeri yang terkenal sebagai pintu masuk bagi warga asing secara haram dan mereka inilah yang akan membawa kad pengenalan Malaysia sewaktu hari pengundian kelak." 
"Dengan penambahan kerusi negeri dan Parlimen ini, secara tidak langsungnya Barisan Nasional sedang menjual negara kita kepada orang asing, dan tiada apa yang boleh kita lakukan pada akhirnya nanti. Dengan adanya orang asing memegang kad pengenalan Malaysia, maka tidak hairanlah jika suatu hari nanti di dewan rakyat kita akan diwarnai oleh orang asing. Yang kini sudah adapun warga asing yang menjadi Ketua Bahagian UMNO."
Zuraida sebenarnya terlupa siapa sebenarnya dirinya. Zuraida Kamaruddin di lahirkan di Bengkulu, Sumatera, Indonesia yang mendapat kerakyatan Malaysia pada tahun 1982 setelah berkahwin dengan lelaki Malaysia. Sebelum di pilih sebagai Ahli Parlimen Ampang pada tahun 2008 Zuraida adalah seorang penjual buah di kawasan Ampang. Selain menjual buah beliau juga secara sampingan turut menjual ubat-ubatan tradisional termasuk minyak angin. 

Sebelum menjadi wakil rakyat di negeri yang diperintah oleh PKR, Zuraida atau terkenal di kalangan netizen sebagai "Mak Lampir" hanya menggunakan kenderaan Perodua Myvi yang dibelinya pada tahun 2005. Itulah satu-satunya kenderaan yang dimiliki beliau pada masa itu. Hanya beberapa tahun menjadi wakil rakyat, Zuraida telah memiliki empat buah kenderaan atas nama beliau antaranya SUV Volvo, Toyota Hilux dua buah dan terbaru sebuah Mercedes. Apabila beliau berkata "maka tidak hairanlah jika suatu hari nanti di Dewan Rakyat kita akan diwarnai oleh orang asing", maka jawab CTS cerminlah diri sendiri dulu.

Kedua, Rang Undang-Undang Persempadanan Semula Kawasan untuk menambah kerusi DUN Sabah telah diluluskan dengan jayanya pada 09/08/2016 dengan 55 daripada 60 ADUN mengundi menyokong. Daripada 12 ADUN pembangkang di Sabah, 8 mengundi untuk menyokong peningkatan kerusi berkenaan termasuklah Ketua PKR Sabah Lajim Ukin, Timbalan Ketua PKR Sabah Christina Liew dan whip DAP Sabah Edwin Bosi. Bodoh punya Mak Lampir, cakap tiada buat rujukan terlebih dahulu.

Comments (0)