Followers

Nuffnang

Cucu Tok Selampit

Posted by Unknown | Posted on 1:59 PTG | Posted in

sumber :-

Cucu Tok Selampit


Tahniah Perwakilan UMNO Gelang Patah, Pengerusi Tetap Letak Jawatanpun Tiada Masalah

Posted: 10 Sep 2016 09:08 PM PDT


Tindakan bekas Pengerusi Tetap Gelang Patah yang ingin mensabataj Mesyuarat UMNO Bahagian berkenaan ketika ucapan beliau gagal! Di Gelang Patah, Johor persidangan terus berlangsung dengan sempurna hingga selesai semua aturan mesyuarat. Tiada lain-lain perwakilan mengikut tindakan bekas Pengerusi Tetap membuat pengumuman keluar parti. Ini diakui sendiri oleh Datuk Abdul Rahman Dahlan yang merasmikan penutupan persidangan bahagian berkenaan di dalam laman sosial Twitter beliau.


Bagi mereka yang masih keliru mengenai jawatan Pengerusi Tetap di dalam UMNO, jawatan Pengerusi Tetap itu tugasnya hanya mempengerusikan persidangan perwakilan Bahagian setahun sekali sahaja. Jawatan Pengerusi Tetap bukan jawatan paling tinggi dalam Bahagian UMNO. Sekiranya Pengerusi Tetap mengumumkan keluar parti semasa persidangan perwakilan Bahagian sedang berlangsung seklaipun, ianya tidak menjejaskan perjalanan persidangan perwakilan.

Sebabnya, Timbalan Pengerusi Tetap masih ada. Jika dalam ketiadaan Timbalan Pengerusi Tetap sekalipun, persidangan masih boleh memilih dan melantik seorang daripada kalangan perwakilan yang hadir untuk mempengerusikan persidangan tesebut. Tiada masalah berbangkit. Mungkin jawatan Pengerusi dalam Parti Cap Bunga Raya paling tinggi melebihi Presidennya. Konon-konon untuk "check and balance", ala macam PKR jugak kut, ada Presiden dan ada Ketua Umum.

Comments (0)