Followers

Nuffnang

Anak Sungai Derhaka

Posted by Unknown | Posted on 10:44 PG | Posted in

sumber :-

Anak Sungai Derhaka


Serangan WSJ Terhadap Rosmah Seperti Serangan Terhadap Kedaulatan Negara?

Posted: 14 Sep 2016 03:37 AM PDT


Ini kenyataan paling 'Kurang Cerdik' yang aku jumpa setakat ini.. boleh pulak Bendahari Agung MIC ni sifatkan dakwaan akhbar Wall Street Journal (WSJ) mengenai Rosmah sebagai serangan terhadap kedaulatan Malaysia.

Kalau ikut kenyataan dia tu, maka Malaysia seharusnya menggerakkan seluruh angkatan tentera kita untuk mempertahankan Rosmah dari serangan itu..

Tapi.. soalnya apa kena mengena Rosmah dengan kedaulatan negara?.. nak kata dia keturunan Raja-raja.. bukan.. sebab dia hanya isteri seorang Perdana Menteri.

Apa itu kedaulatan?.. Kedaulatan ialah hak eksklusif untuk menguasai sepenuhnya sesebuah kawasan pentadbiran, rakyat, atau diri sendiri.

Seseorang yang berdaulat contohnya ialah Raja ialah pihak penggubalan undang-undang yang agung, dan tidak menurut perintah sesiapa yang lain.

Itu makna kedaulatan..

Datuk Seri S Vell Paari menyamakan dakwaan akhbar Wall Street Journal (WSJ) mengenai isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor sebagai serangan terhadap kedaulatan Malaysia. 
Bendahari Agung MIC itu berpendapat dakwaan WSJ ke atas Rosmah adalah satu bentuk serangan pengganas ke atas Malaysia bertujuan memusnahkan negara dari segi politik dan ekonomi. 
"Saya tertanya-tanya berapa banyak WSJ dibayar untuk menyerang negara ini. Dalam anggaran kasar, WSJ dibayar sekurang-kurangnya AS$20 hingga 30 juta untuk menyerang Malaysia dan membawa ekonomi ke bawah ke ambang keruntuhan. 
"Mereka yang membayar ini pastinya tidak lain daripada jutawan kroni yang menikmati peluang daripada perdana menteri sebelum ini yang kini hilang layanan istimewa daripada perdana menteri sekarang," kata beliau dalam kenyataan. 
Dua hari yang lalu, WSJ mendakwa Rosmah membelanjakan AS$6 juta membeli pakaian, kasut dan barangan kemas antara tahun 2008 dan 2015 berdasarkan kepada dokumen-dokumen baru yang diteliti oleh WSJ. 
"Dokumen-dokumen baru mendedahkan (Rosmah) membelanjakan sekurang-kurangnya AS$ 6 juta melalui caj kad kredit pada tahun-tahun kebelakangan ini - walaupun tidak mempunyai sumber pendapatan kecuali gaji suaminya. 
"Beliau adalah satu-satunya anak guru sekolah, tidak mempunyai pekerjaan tetap dan suaminya, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, adalah seorang birokrat dengan gaji tahunan sebanyak AS$ 100,000," kata laporan itu. 
Laporan penuh silalah baca di SINI

Selain dari membodek kenapa tidak Bendahari Agung MIC ini meminta Rosmah atau Najib untuk saman WSJ untuk membuktikan apa yang disiar WSJ itu adalah fitnah?


Anak Anwar Mahu Mahathir Minta Maaf Secara Terbuka..

Posted: 13 Sep 2016 09:59 PM PDT


Tun Dr Mahathir Mohamad perlu meminta maaf kepada Datuk Seri Anwar secara terbuka dan mengakui salah laku yang dibuatnya terhadap pemimpin pembangkang itu, mengikut puteri beliau. 

Nurul Nuha Anwar berkata, Dr Mahathir perlu mengakui kesalahannya "mereka-reka" Anwar terlibat dalam liwat dan rasuah pada tahun 1998 sebelum berfikir tentang membentuk sebarang pakatan dengan ketua umum PKR yang sedang dipenjarakan itu.


"Sebagai anak yang menyaksikan pelbagai seksaan yang dihadapi ayah saya sejak 18 tahun lalu, saya berharap agar Dr M meminta maaf secara terbuka dan mengakui beliau mereka-reka dakwaan itu.

"Saya rasa itu dapat mengurangkan sedikit beban yang kami sekeluarga lalui. Ia bukannya mudah tetapi anda perlu lebih kuat," kata Nurul Nuha ketika dihubungi Malay Mail Online.

Dr Mahathir muncul di mahkamah pada 5 September lalu mendengar kes Anwar yang memfailkan bantahan awal terhadap Akta Majlis Keselamatan Negara di Mahkamah Tinggi. 

Namun kedua-duanya masih membisu samada pertemuan itu merupakan satu permulaan untuk mereka berdamai.

Baca seterusnya di Malay Mail Online

Terdapat Banyak Bukti Anwar Tidak Meliwat Kata Peguam AS

Posted: 13 Sep 2016 07:35 PM PDT


Peguam dari Amerika Syarikat, Kimberly Motley percaya terdapat banyak bukti yang menunjukkan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini sedang menjalani hukuman penjara lima tahun tidak melakukan liwat.

"Baik, maksud saya Anwar tidak melakukannya," kata peguam itu apabila ditanya rancangannya untuk mencabar sabitan itu.

Sebagai contoh, Motley menegaskan bahawa penuduh Mohd Saiful Bukhari Azlan bertemu pegawai kerajaan dua hari sebelum kejadian yang dikatakan itu.

"Terdapat keterangan kononnya DNA ditemui pada pakaian mangsa yang dikatakan itu yang berbeza daripada pakaian yang dipakainya semasa dia kata dia diliwat.

"Kenyataan mangsa dikatakan menjadi sangat tidak konsisten dari awal hingga akhir, DNA tidak konsisten dari awal hingga akhir, DNA diganggu oleh pegawai polis dalam kerajaan ... Itu adalah keterangan di mahkamah dan kami gembira untuk berkongsi semua dokumentasi dengan anda ...

"Satu perkara bahawa kenyataan Anwar, versi beliau mengenai apa yang telah berlaku, perkara yang benar dari Anwar sentiasa konsisten. Dan itu adalah perkara tentang kebenaran bukan? Yang benar tetap sama dan penipuan berubah-ubah," katanya kepada pemberita di Putrajaya petang ini.

Anwar melantik peguam hak asasi manusia yang terkenal itu untuk membantunya dalam beberapa kes termasuk kajian beliau daripada Februari 2015 mengenai sabitan liwat.

Bekas pemimpin pembangkang itu sentiasa mengekalkan bahawa pertuduhan liwat itu, sama dengan yang pertama dihadapinya pada tahun 1999 dan telah direka oleh pesaing politiknya.

Bagaimanapun, kerajaan menafikan perkara ini.

Isu politik lebih dari undang-undang

Sementara itu, Motley menggambarkan sabitan Anwar sebagai "salah satu keputusan keadilan paling dahsyat abad ke-21".

"Sesiapa sahaja yang tahu apa-apa mengenai kedaulatan undang-undang atau keadilan akan setuju bahawa apa yang telah berlaku kepada Anwar adalah isu politik lebih daripada isu undang-undang.

"Dan orang perlu faham bahawa apa yang berlaku kepada Anwar bukan hanya isu untuk Anwar tetapi isu untuk 30 juta rakyat Malaysia;. Ia isu global. Saya bercadang untuk bercakap di peringkat global mengenai cara dia dilayan dalam sistem undang-undang," katanya.

Menjelaskan sebab mengambil kes itu, Motley berkata beliau mengenali Anwar selama beberapa tahun.

"Saya telah berbincang dengan peguamnya. Saya telah bertemu dengan anak perempuannya. Dan selepas benar-benar memahami apa yang telah berlaku, dan mengetahui hak asasi manusia dan tindakan undang-undang antarabangsa adalah pengkhususan saya, ia menggalakkan saya untuk mengambil kes ini," katanya.

Motley akan bekerjasama dengan peguam Anwar dari Malaysia, dan kertas kerja difailkan untuk membenarkan dia mewakili ketua umum PKR itu.

Beliau merupakan seorang graduan dari Marquette Law School pada tahun 2003 dan pernah menjadi pengamal undang-undang di Amerika Syarikat dan Afghanistan.

Motley juga melakukan kerja-kerja penyelidikan dalam bidang keadilan juvana yang dilaporkan di peringkat antarabangsa.

Beliau juga membantu melatih beratus-ratus peguam di Afghanistan lapor Malaysiakini


Comments (0)