Followers

Nuffnang

REZQEEN HILL

Posted by Unknown | Posted on 10:42 PG | Posted in

sumber :-

REZQEEN HILL


Kapitalis Rasuah Musuh Utama Negara

Posted: 28 Aug 2016 11:15 PM PDT


Sifat kapitalis dan rasuah adalah punca sebenar kepada segala permasalahan negara ketika ini..

Apabila Kekayaan menjadi ukuran kejayaan.. Memiliki hartanah yg banyak, kereta mewah, jam yg mahal, pakaian berjenama menjadi kebanggaan dan ukuran kejayaan.. Akibatnya ramai yg berlumba2 mengejar status kekayaan utk dilihat berjaya dikaca mata manusia..

Skim cepat kaya, penipuan, peras ugut, menggadai kepentingan bangsa dan negara dgn mengambil rasuah, menaikkan harga sesuka hati utk mengaut keuntungan segera, menekan org lain utk kepentingan diri adalah sebahagian permasalahan berpunca dari keinginan yg membuak2 utk kaya..

Mengejar kekayaan juga telah menyebabkan ramai yg kecundang, jatuh muflis dan membawa kepada pelbagai jenayah dan masalah sosial kerana tekanan hutang, bebanan hidup dll..

Dasar negara dan perjuangan bangsa telah gagal akibat pihak2 yg sepatutnya menjaga dan melaksana telah menjual maruah diri dan negara semata2 utk kepentingan peribadi kekayaan..

Sedarlah... Kejayaan sebenar dan hakiki adalah hidup tanpa rasuah, tanpa pendapatan yg haram, berjaya atas usaha sendiri, pengurusan kewangan yg baik, perbelanjaan mengikut keupayaan dan yg paling penting hidup mengikut lunas2 agama kerana Dunia hanyalah persinggahan..

Tidak kisah kehidupan kita kaya atau sederhana asalkan ianya dari rezeki yg halal, tidak dihimpit hutang, hidup tidak resah gelisah & keberkatan dapat dirasai..

Selamat bertugas dan berbakti


Sumber : Adnan Seman

Di Mana Melayu?

Posted: 28 Aug 2016 08:59 PM PDTSingapura Mula Diserang Virus Zika

Posted: 28 Aug 2016 06:55 PM PDT


Singapura mengesahkan se­banyak 41 kes penularan dalam negara virus Zika berlaku di republik ini.

Akhbar Straits Times dan te­levisyen Channel News Asia hari ini memetik kenyataan media Kementerian Kesihatan dan Agensi Alam Sekitar Kebangsaan sebagai berkata, sejumlah 36 daripada kes tersebut membabitkan buruh asing di tapak pembinaan di Aljunied, tenggara republik ini.
Pengesahan itu dibuat selepas pihak berkuasa menjalankan pe­me­riksaan terhadap 124 orang te­rutamanya pekerja asing.

Daripada jumlah itu, 34 orang sudah pulih sepenuhnya manakala tujuh lagi yang masih mengalami simptom Zika kini dirawat di Hospital Tan Tock Seng.

Semua kes itu melibatkan penduduk dan pekerja asing di Aljunied Crescent atau Sims Drive.

"Ketika ini, corak penularan didapati hanya melibatkan penduduk di dua kawasan itu," jelas Kementerian Kesihatan dan Agensi Alam Sekitar Kebangsaan dalam satu kenyataan bersama.

Pendedahan hari ini dibuat sehari selepas Singapura mengumumkan kes pertama Zika di republik ini membabitkan wanita Malaysia berusia 47 tahun yang tinggal di Blok 102 Aljunied Crescent.

Selain Aljunied Crescent, pihak kuasa turut memantau keadaan di lokasi lain seperti Khatib Camp, Sembawang Drive serta lokasi-lokasi penempatan buruh asing termasuk Joo Chiat Place, Senoko South Road, Toh Guan East dan Lorong 101 Changi.

Jelas dua agensi itu lagi, mengambil kira penyebaran virus Zika oleh nyamuk aedes, pihak­nya tidak menolak kemungkinan mereka yang dijangkiti mungkin datang dari lokasi lain di Singapura.

Sebagai langkah berjaga-jaga, kementerian terlibat menjalin kerjasama dengan pemaju bagi menjalankan pemeriksaan kesihatan terhadap buruh asing.

"Kami menjangkakan banyak lagi jangkitan akan berlaku. Bagaimanapun, kes-kes sedia ada boleh dikategorikan sebagai sederhana.

"Proses kuarantin sudah cukup untuk menghalang penyebaran virus itu," jelas dua pihak tersebut.

- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/singapura-catat-41-kes-virus-zika-1.376011#sthash.BUO8Id8Z.dpuf

Comments (0)