Followers

Nuffnang

REZQEEN HILL

Posted by Unknown | Posted on 10:16 PG | Posted in

sumber :-

REZQEEN HILL


Rejim DAP Punca Pulau Pinang Hilang Status UNESCO?

Posted: 17 Aug 2016 09:30 PM PDT


Dek kerana kerakusan dan salah tadbir Rejim DAPigs Pulau Pinang bakal menyebabkan mereka kehilangan status Unesco ekoran pelan pembangunan pengangkutan yang tidak teratur.

Jabatan Warisan Negara mengesahkan bahawa Sia Boey, kawasan yang dirancang untuk dibangunkan menjadi hab pengangkutan oleh kerajaan Pulau Pinang, terletak terlalu hampir dengan zon penampan dan boleh membahayakan status Unesco George Town.

Dalam kenyataannya pada Rabu, jabatan itu berkata struktur binaan ditemukan di sekitar kawasan Sia Boey dan ia percaya penemuan itu akan mengukuhkan lagi sejarah George Town sebagai pelabuhan perdagangan.
"Tapak ini penting untuk dilindungi sebelum sebarang rancangan pembangunan dilaksanakan...ketika ini, kerja-kerja ekskavasi masih dijalankan bagi mengesahkan kepentingannya terhadap sejarah George Town," kata kenyataan itu.

Jabatan itu juga akan menghantar satu pasukan ahli arkeologi bagi membantu pasukan USM menyambung titik artifak yang ditemukan untuk mendapatkan maklumat baharu berkaitannya.

Jabatan itu juga merancang untuk meletakkan tempat berkenaan di bawah Akta Warisan Negara 2005 bagi tujuan perlindungan selepas kerja arkeologi selesai dijalankan.

Terdahulu, Penang Forum meminta kerajaan Pulau Pinang supaya tidak memberi kebenaran kepada pembinaan Transit Aliran Ringan (LRT) di sempadan kawasan warisan sehingga 2018 kerana ia melibatkan nilai universal ketara yang terdapat pada warisan George Town, yang dijangka dibuat penilaian oleh Unesco.

Jurucakap Penang Forum Khoo Salma berkata forum itu tidak mahu kerajaan Pulau Pinang melakukan kesilapan dengan membina hab pengangkutan di Sia Boey dan menyesal kemudiannya apabila mendapati projek itu membahayakan tapak warisan.

"Kami rasa bertanggungjawab mengundang Unesco untuk membuat pemeriksaan dan penilaian mengenai warisan ini kerana kami bimbang pembinaan itu akan menyebabkan George Town kehilangan status warisannya," kata beliau.

Baru-baru ini, Penang Forum dan beberapa kumpulan sivil lain termasuk Penang Heritage Trust menjadi sasaran kritikan Ketua Menteri Lim Guan Eng yang mendakwa projek LRT tidak akan menjejaskan kawasan warisan itu kerana ia terletak di luar kawasan Unesco.

Sumber : Semut Hitam

Tajuk Berita Kosmo Amat Menghampakan Semangat Patriotik Rakyat

Posted: 17 Aug 2016 08:42 PM PDT


Kalah ataupun menang sudah pasti menjadi ukuran untuk memastikan sokongan padu terus diberikan kepada atlet² yang bertanding khususnya di Olimpik Rio 2016, Brazil. Barangkali itu yang berlaku di luar negara dan bukannya di Malaysia.

Kita harus akui bahawa rakyat Malaysia sudah semakin matang dan profesional menterjemah sokongan terhadap atlet² Malaysia yang bertanding mewakili negara. Untuk beraksi di peringkat Olimpik, seseorang atlet tersebut perlu melalui pelbagai saringan di mana mereka perlu melepasi tahap tertentu bagi melayakkan mereka ke Brazil. Itu perkara asas yang kebanyakan antara kita ketahui.

Realitinya juga kita sebagai penyokong tidak mudah mencemuh ataupun memberikan kata² yang menyebabkan mood sokongan kepada atlet Malaysia menjadi hambar ataupun membuatkan mereka para atlet merasa kehilangan sokongan rakyat di tanah air. Itu adalah fakta.

Setelah menonton aksi perlawanan badminton akhir pasangan beregu badminton negara yang kecundang kepada lawan dari Indonesia, tidak sedikit pun perasaan atau sokongan kepada atlet negara berkurangan. Apa yang saya dan jutaan rakyat Malaysia rasai adalah kita semakin bersemangat dan berdoa untuk kejayaan beregu lelaki seterusnya.

Yang menjadikan hal ini pelik adalah, apa kejadahnya akhbar Kosmo kata pasangan beregu Malaysia yang tewas tersebut telah menghampakan jutaan rakyat Malaysia?

Kami tidak merasa langsung perasaan tersebut dan apa yang pasti kami gembira dengan penambahan koleksi pingat negara serta berdoa untuk kejayaan atlet seterusnya. Ini yang kami rasai.

Barangkali penulis tersebut seorang saja yang merasai hampa atau barangkali juga penulis tewas dalam pertaruhan / betting atau barangkali juga beliau dah ketandusan perkataan yang lebih sesuai untuk dijadikan headline akhbar.

Kepada penulis tersebut, jangan sesekali gunakan perkataan yang membuatkan penyokong / rakyat merasa tak syok atau merasa tidak gembira dengan pencapaian atlet kita. Seharusnya penulis lebih kreatif dan positif dalam penulisan. Bakar semangat rakyat untuk pamerkan sokongan. Dalam masa yang sama penulis perlu menerapkan semangat / nilai² patriotisme di kalangan pembaca agar rakyat terus hidup bersatu dan cintakan tanah air memandangkan bulan ini merupakan bulan kemerdekaan negara.

Contohi Utusan Malaysia, gambar dan headline penuh dengan nilai positif.


Comments (0)