Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 10:41 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


MASIH ADA YANG BELUM MERDEKA

Posted: 30 Aug 2016 09:33 PM PDT

Hari ini hari ulangtahun kemerdekaan negara yang ke 59. Setiap tahun kita meraikannya kerana itulah tanda kita bebas daripada ikatan penjajahan setelah ratusan tahun sebelumnya, silih berganti dirantai oleh beberapa negara asing sejak tahun 1511 lagi.

Merdeka sebenarnya mempunyai pengertian dan ruang lingkup yang sangat luas. Ia tidak saja bermakna bebas daripada penjajahan atau cengkaman negara asing, malah mengisinya dalam ertikata sebagai manusia yang merdeka, jauh lebih mendalam pengertiannya. 

Sebagai manusia, makna paling asas bagi merdeka ialah kebebasan serta keberanian untuk menyatakan antara yang benar dan yang salah. Tidak guna kita merdeka, mengaku merdeka atau berbangga setelah 59 tahun bebas daripada penjajahan, kiranya masih ada ketakutan untuk menyatakan kebenaran secara terbuka.

Tidakkah benar dan salah itu seperti berbezanya hitam dengan putih? Lalu, mengapa masih ada yang ragu-ragu untuk menyatakannya?

Sejak kecil kita memang diajar mengenal antara yang salah dan benar atau antara yang baik dan buruk. Kepada anak-anak juga kita selalu mengatakan demikian. Kita akan pantas mengatakan kepada mereka bahawa mencuri misalnya, biar sebiji telur ayam sekali pun, tetap salah dan berdosa.

Jika mengetahui ada kecurian, kita mesti melaporkannya kepada pihak berkuasa. Kalau kita kenal pencuri pula, kita mungkin memberitahu pencuri terbabit bahawa mencuri adalah perbuatan yang salah. Kemudian, kita tentu akan menjauhi pencuri terbabit dan enggan berkawan dengannya. Berkawan dengan pencuri memungkinkan barang kita juga turut dicuri suatu hari nanti atau mungkin akhirnya bersubahat memakan hasil curi.

Pokoknya, seseorang yang kenal antara benar dan salah, bukan saja membenci perbuatan mencuri, berusaha mencegahnya dan akhirnya akan bertindak menjauhi pencuri terbabit.
Read More / Baca Lagi >>

Usah ugut, kami mahasiswa Merdeka, kata Mahasiswa PH

Posted: 30 Aug 2016 09:30 PM PDT


Mahasiswa PH juga dengan ini mengingatkan bahawa anak muda pada hari ini sentiasa peka dan cakna akan segala perkembangan yang berlaku dalam negara.Mahasiswa PH juga dengan ini mengingatkan bahawa anak muda pada hari ini sentiasa peka dan cakna akan segala perkembangan yang berlaku dalam negara.
Penyelewengan dan salah guna kuasa secara terang-terangan akhirnya membuatkan mahasiswa-mahasiswi serta anak muda sudah tidak boleh berdiam diri dan perlu bertindak.
Justeru tarikh 27 Ogos lalu telah menandakan satu lagi sejarah baru dalam lipatan gerakan mahasiswa negara ini apabila himpunan #TangkapMO1 telah dilaksanakan secara aman.
Hari ini satu Perutusan kemerdekaan bersama yang ditandatangani membabitkan Mahasiswa Pakatan Harapan (Mahasiswa PH) oleh Pengerusi Mahasiswa Amanah Nasional, Ahmad Fadhli Umar Aminolhuda;Presiden Mahasiswa Keadilan Malaysia(MKM) Muhammad Affendy Hasni dan Pengarah Hal-ehwal Varsiti DAPSY Leong Yu Sheng untuk menyatakan pendirian mereka mengenai gerakan mahasiswa ini.
Dalam kenyataan tersebut, Mahasiswa PH berkata, satu gabungan dibentuk oleh kumpulan pelajar yang diketuai Anis Syafiqah yang mendesak pendakwaan keatas individu dilabelkan sebagai 'Malaysian Official No 1' seharusnya tidak harus tidak perlu diugut oleh pihak berkuasa.
"Hasil kejayaan Demonstrasi yang diketuai kumpulan mahasiswa ini secara jelas ia membawa satu kejayaan yang besar.
"Buktinya,pelbagai ugutan serta ancaman dihalakan kepada beberapa orang mahasiswa ini.
Bukan sahaja pendakwaan oleh Polis DiRaja Malaysia,bahkan Menteri yang "memegang amanah menjaga duit orang Melayu iaitu Majlis Amanah Rakyat(MARA) turut mengancam penarikan balik biasiswa terhadap mahasiswa yang menyertai demonstrasi ini," ujarnya.
Justeru katanya, Mahasiswa PH dengan ini mengutuk segala bentuk ancaman dan ugutan yang dihalakan terhadap mahasiswa ini.
"Adakah kerajaan lupa bahawa mahasiswa ini mampu berfikir apa yang baik dan buruk? Adakah kerajaan juga lupa bahawasanya anak muda mahasiswa ini jugalah yang bakal menjadi pemimpin negara masa hadapan?
Read More / Baca Lagi >>

Henti desak mufti, ulama, agamawan bagi pandangan mengenai 1MDB - Harussani

Posted: 30 Aug 2016 09:30 PM PDT


Tan Sri Harussani ZakariaTan Sri Harussani Zakaria Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria mahu dikalangan pemimpin politik tidak harus berterusan mendesak golongan agamawan, ulama dan mufti di negara ini menyuarakan pandangan terhadap isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sebagaimana didedahkan oleh Jabatan Keadilan (DoJ) Amerika Syarikat.
"Saya sudahpun membuat kenyataan mengenai DoJ sebelum ini bila ditanya wartawan, tetapi masih ada lagi desakan yang mahu mufti bersuara.
"Sekali lagi saya nak katakan, bahawa kami tidak akan buat kenyataan jika 1MDB hanya satu pra sangka, fitnah, prejudis dan sebagainya," ujarnya kepada Malaysia Dateline.
Ditanya apakah ada perbincangan dikalangan mufti untuk mendapatkan maklumat berkaitan isu 1MDB ini beliau berkata, ia bukan satu keperluan untuk mufti duduk berbincang secara serius mengenai perkara itu.
"Mufti tidak perlu berbincang dalam isu ini dengan serius, melainkan jika ada fakta yang cukup kuat.
"Kalau mufti bercakap pada perkara yang kita sendiri tidak tahu, itu tandanya kita bodoh.
"Kalau ada pihak dakwa betul ia berlaku buktikan. Kalau tidak ia hanya merupakan fitnah yang membuat dosa semata-mata," ujarnya.
Beliau diminta mengulas mengenai desakan beberapa pemimpin politik pembangkang baru-baru ini yang mahu ulama, agamawan dan mufti bersuara dalam isu 1MDB.
Pada 1 Ogos Penasihat Umum Amanah,Ahmad Awang telah menggesa Majlis Fatwa Kebangsaan membuat pendirian tentang isu 1MDB dan DoJ.
Pada 22 Ogos lalu Presiden Amanah Mohamad Sabu dipetik berkata, Malaysia ketandusan ulama yang berani menentang korupsi dan salah laku dalam pentadbiran negara, sehingga kini ujarnya, belum ada ulama yang lantang menyatakan kritikan dan penentangan terhadap salah laku ini.
Pada 25 Ogos Datuk Husam Musa ketika bercakap dalam Wacana Harapan: 1MDB ke Mana Hujungnya? turut menyebut isu membabitkan 1MDB tidak dianggap sebagai 'jenayah agama' dikalangan golongan agamawan di negara ini dalam konteks berkerajaan.
Pada 29 Ogos  dalam kolum  Ahli Parlimen Kuala Terengganu  turut menyebut jika Mufti Perlis Datuk Dr Mohamad Asri Zainul Abidin berani untuk bercakap mengenai 1MDB bagaimana pula dengan mufti lainnya.
Menjawab persoalan tersebut Harussani berkata, pemimpin politik berhak menyuarakan rasa kurang senang mereka terhadap ulama dan mufti yang enggan menyuarakan pandangan mengenai isu 1MDB secara rasmi seperti dilaporkan oleh DoJ.
Read More / Baca Lagi >>

Lagu patriotik zaman dulu lebih memukau

Posted: 30 Aug 2016 09:28 PM PDT

Penyanyi, Roy dan Dr Sam berkata lagu patriotik perlu menggunakan rentak march yang lebih pantas dan perubahan zaman menyebabkan masyarakat tidak lagi mendengar lagu patriotik.
roy-dr-sam
PETALING JAYA: Meskipun lagu patriotik masih ditulis dan dirakamkan, yang terus melekat di minda kebanyakan rakyat Malaysia hingga kini ialah lagu dari zaman 1980-an dan 1990-an, termasuk lagu patriotik seperti "Saya Anak Malaysia" dan "Sejahtera Malaysia".
FMT menemu bual 2 penyanyi lagu patriotik untuk mendapatkan pandangan mereka mengapa kebanyakan rakyat Malaysia nampak lebih gemar lagu dari zaman dulu.
"Lagu lama ada rentak 'march' yang kuat," kata Mohammed Rauzan Alwi, atau lebih popular dengan nama Roy.
"Mungkin kerajaan sekarang mahu menarik generasi muda dengan rentak balada atau genre moden yang digemari anak muda hari ini, tetapi anda perlu cipta lagu dengan rentak march yang tegas. Itu karakter utama dalam lagu patriotik.
"Lagu patriotik dulu juga lebih ringkas dan mudah diingat dan dibina hingga ke puncak, sama ada dalam melodinya atau lirik," katanya.
Pada 1990-an, Roy sering tampil dalam siaran di RTM menyanyikan lagu patriotik seperti "Malaysiaku Gemilang", "Perpaduan Teras Kejayaan" dan "Wawasan 2020".
Terkini, beliau banyak membuat persembahan dalam majlis makan malam dan melatih pasukan koir di kolej. Beliau juga mengendalikan kelas vokal untuk kumpulan paduan suara dan individu serta menjadi pensyarah jemputan di Universiti Kebangsaan Malaysia.
Komposer dan penyanyi utama lagu "Saya Anak Malaysia", Salim Ibrahim atau lebih dikenali sebagai Dr Sam Rasputin berkata perubahan dalam industri muzik menyebabkan pendedahan kecil untuk lagu patriotik yang baharu.
"Artis tidak lagi keluar dengan album dan sebaliknya memasarkan muzik mereka menerusi Internet seperti laman web YouTube dan SoundCloud.
"Jadi, daripada keluar dengan satu album mengandungi banyak lagu, mereka terpaksa bersaing di pasaran dengan hanya satu atau dua single, yang perlu cukup bagus untuk menarik perhatian penonton. Dan anda tidak boleh buat begitu kepada lagu patriotik. Anda buat begitu dengan lagu cinta," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Mengisi erti kemerdekaan, rakyat berjiwa merdeka

Posted: 30 Aug 2016 09:27 PM PDT

OLEH : Mohamad Raimi Ab Rahim
Bersempena dengan sambutan Hari Kebangsaan ke-59 tanah air tercinta, Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) ingin mengucapkan selamat menyambut ulang tahun kemerdekaan negara buat seluruh saudara setanah air.
Tarikh bersejarah 31 Ogos 1957 adalah detik penting untuk sama-sama kita syukuri dan hayati. Sesungguhnya harga kemerdekaan amat mahal tak ternilai.

Tidak sedikit darah dan air mata perjuangan yang mengalir sepanjang empat abad perjuangan pembebasan tanah air ini , yang dicatat sejarah seawal abad ke-16 dengan Perang Melaka-Portugis.
Dengan semangat keinsafan yang penuh kesyukuran ini, marilah kita bermuhasabah dan pertanyakan dengan ikhlas; sejauh manakah kita sebagai warganegara telah setulennya melaksanakan amanah dan tanggungjawab mengisi kemerdekaan dan pembinaan negara yang bebas lagi berdaulat.
Kemerdekaan dan Kebebasan
Kemerdekaan amat terkait dengan kebebasan dan misi pembebasan.
Dalam tradisi Islam seperti yang dibahaskan oleh para ulama dalam perbicaraan berkaitan konsep 'hurriyyah', kemerdekaan merupakan lawan kepada perhambaan.
Namun lebih daripada itu, 'rajulun hurrun' yakni insan yang bebas menurut tafsiran ulama' bukan sekadar bermaksud bebas dari cengkaman sebagai hamba abdi, bahkan bebas sering digandingkan dengan kalimah 'karim' yang bermaksud kemuliaan.
Justeru 'al hurr al karim' membawa konotasi bahawa seseorang itu bukan sekadar perlu merdeka dari perhambaan, tetapi mestilah hidup mulia dengan penuh kehormatan seperti yang disimpulkan oleh Hashim Kamali sebagai "a true gentleman, a person who is pure in his human dignity, a person of integrity possesing a free conscience unrestrained by material considerations".
Dalam erti yang setulusnya, kemerdekaan turut terkait rapat dengan maruah dan kehormatan, baik maruah insaniah sebagai individu mahupun maruah sebuah bangsa dan negara.
'Give me liberty, or give death! ', begitulah ucapan mashyur pejuang kemerdekaan Amerika Syarikat, Patrick Henry yang menggambarkan betapa orang sanggup mati bagi menghirup udara kebebasan dan demi sebuah hidup yang bermaruah!
Di Uruguay, slogan kemerdekaan dengan makna seerti – 'Libertad o con gloria morir – diabadikan dalam bait lagu kebangsaannya.
Dalam hubungan ini, pejuang-pejuang heroik kemerdekaan tanah tumpah darah kita sendiri telah membuktikan kesanggupan mereka mempertahankan maruah negara, agama dan bangsa dengan nyawa.
Negara Bermaruah
Namun dalam era pasca kolonial, maruah bangsa, seperti yang diamati oleh Syed Hussein Alatas bukan lagi dibelenggu dan diragut oleh penjajah asing tetapi dek pemimpin anak bangsa sendiri yang bermakar siang malam untuk menipu rakyat dan merompak khazanah negara.
Read More / Baca Lagi >>

'Masih guna akta penjajah walaupun 59 tahun merdeka'

Posted: 30 Aug 2016 09:25 PM PDT

Hukuman penjara ke atas individu yang didakwa di bawah Akta Hasutan 1948 menunjukkan undang-undang itu masih 'berbisa dan merbahaya', kata kumpulan pendesak Gerakan Hapus Akta Hasutan (GHAH).
Malah, penyelaras GHAH Amir Abd Hadi berkata keputusan menggunakan akta 'lapuk peninggalan penjajah' itu dibuat sehari sebelum sambutan hari kemerdekaan Malaysia yang ke-59.
Beliau merujuk hukuman penjara lapan bulan terhadap Naib Presiden AMANAH, Fakhrulrazi Mohd Mokhtar dan Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) Abdullah Zaik Abdul Rahman yang didenda RM2,000 kerana menghasut.
"Hukuman 8 bulan penjara ke atas Mohd Fakhrulrazi Mohd Mokhtar serta denda RM2,000 ke atas Presiden ISMA membuktikan bahawa taring Akta Hasutan masih berbisa dan merbahaya.
"Malah ia dibuat sehari sebelum sambutan hari kemerdekaan Malaysia yang ke 59, sedang kita semua tahu Akta Hasutan adalah akta tinggalan penjajah," katanya.
Khamis lalu, Fakhrulrazi didapati bersalah memberi ucapan berbaur hasutan semasa perhimpunan Kita Lawan pada 21 Februari di hadapan Kompleks Beli Belah Sogo.
Abdullah Zaik didenda semalam kerana kenyataan yang disifatkan sebagai menghasut yang disiarkan di laman web rasmi NGO itu pada 2014.
Kedua-dua kes dibicarakan di bawah Akta Hasutan walaupun Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berjanji untuk menghapuskan undang-undang itu pada tahun 2012, bersama-sama dengan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Merdekakan sambutan kita daripada konsert karut

Posted: 30 Aug 2016 07:17 PM PDT

Sudah-sudahlah penganjuran konsert ambang merdeka yang impaknya entah kan ada entah kan tidak.
merdeka
Seminggu dua lepas, saya menonton teater Mencari Sumaiyah yang dipentaskan di Istana Budaya sempena 15 tahun penubuhan Puteri Umno.
Di permulaan persembahan, dinyatakan metafora yang berbunyi lebih kurang seperti ini: "kita umpama benang, berbeza warna tapi ditenun bersama untuk dijadikan kain".
Kain yang dihasilkan gabungan benang itu menggambarkan perpaduan masyarakat majmuk dalam negara ini.
Hari ini, hari kemerdekaan Malaysia ke-59, maka berdentam dentum, di sana sini orang bercakap mengenai perpaduan negara ini yang rakyatnya berbilang kaum dan suka atau tidak, kita sentiasa berdepan isu perpaduan.
Maka, menjadi terlalu klise untuk bercakap mengenai perpaduan sempena Hari Kebangsaan. Klise, terlalu klise. Isu perpaduan itu, klise.
Jadi, saya memilih untuk menulis tentang cara sambutan hari kemerdekaan rakyat Malaysia. Enggan menyentuh isu perpaduan menerusi artikel ini, saya ingin berkongsi idea bagaimana sambutan hari merdeka sepatutnya diadakan.
Sudah-sudahlah penganjuran konsert ambang merdeka atau forum perdana yang impaknya entah kan ada entah kan tidak. Apa kata bermula tahun depan, tidak perlu lagi konsert yang hanya menganjurkan pesta maksiat dan hedonisme semata-mata.
Tak ada kesan apa pun dan sebenarnya konsert seperti itu tidak ada kena mengena langsung dengan kemerdekaan. Merdeka apa ya, sekadar menyanyi sikit-sikit lagu yang kononnya patriotik, mungkin bersajak serba sederhana dan kemudian diakhiri pertunjukan bunga api dengan laungan Merdeka! Merdeka! Merdeka!
Saya cadangkan, rakyat Malaysia terutama generasi pasca kemerdekaan ditunjukkan bagaimana proses kemerdekaan berlaku. Tunjukkan pada mereka rentetan kisah demi kisah apa sebenarnya kejadian dalam negara ketika berada dalam cengkaman penjajahan.
Maksudnya begini, sambutan hari merdeka di negara ini sewajarnya disambut dalam satu bentuk lakonan. Negara ini jadi pentas besarnya dan rakyat jadi pelakon. Orang Malaysia kan ramai yang pandai berlakon, daripada peringkat atasan hinggalah golongan marhaen, bakat berlakon seolah-olah ada dalam darah masing-masing.
Sila jangan keliru. Lakonan yang saya maksudkan di sini ialah, kenakan perintah berkurung di rumah (pada masa tertentu, pastinya), ala-ala zaman darurat. Dua, tiga hari sebelum 31 Ogos, turunkan lebih ramai askar dan polis berkawal di pusat bandar. Arahkan mereka membuat pemeriksaan kad pengenalan dalam pengangkutan awam – sama seperti yang pernah berlaku pada zaman tok nenek kita dulu, ketika Tanah Melayu dicemari askar Jepun.
Dalam tempoh itu, mungkin boleh diselitkanlah dengan flash mob di pusat bandar dengan gambaran seperti negara yang sedang dirundung sedih kerana dijarah orang jahat.
Pada masa sama, tayangkan semula klip-klip video zaman dulu kala tentang kekacauan di negara ini menerusi siaran TV. Dan jangan lupa rakaman ucapan para pejuang kemerdekaan juga perlu ditunjukkan untuk dijadikan pengukuhan, dengan harapan rakyat Malaysia, terutama golongan muda tahu menghargai hasil tuaian nilai merdeka yang dinikmati sekarang.
Pastikan juga rakaman video berkenaan ditayangkan berulang kali, beberapa hari sebelum menjelang merdeka supaya ia menggerakkan hati rakyat. Biar sampai muak orang menontonnya, asalkan ia terkesan di jiwa mereka.
Pendapat saya, rasionalnya idea saya ialah perlu diwujudkan rasa bimbang dan gusar dalam kalangan masyarakat, cetuskan di benak mereka satu persoalan; bagaimana agaknya jika Tanah Melayu tidak pernah merdeka.
Read More / Baca Lagi >>

'Saya hairan masih ada ahli bersama Pas' - Husam

Posted: 30 Aug 2016 06:53 PM PDT

'Saya hairan masih ada ahli bersama Pas'
CYBERJAYA - "Selamat tinggal bahtera Pas. Saya hairan bagaimana ahli boleh duduk dalam bahtera yang berpusing-pusing,".
Demikian ucapan Datuk Husam Musa yang secara rasmi mengucapkan selamat tinggal kepada parti lamanya (Pas) untuk secara rasmi menyertai parti Amanah malam tadi.
Beliau mendakwa, Pas telah mengkhianati perjuangan rakyat dan oleh itu baginya Amanah adalah wadah baharu untuk beliau meneruskan perjuangan tersebut.
"Anda tuduh barisan ini (Amanah) pengkhianat tapi pemimpin Pas yang khianat rakyat," katanya dalam majlis Makan Malam Merdeka di restoran My Taste, Cyberjaya di sini, malam tadi.‎
Antara yang hadir dalam majlis itu Presiden Amanah Mohamad Sabu,Timbalan Presiden Salahuddin Ayub, kepimpinan tertinggi Amanah seluruh negeri, pimpinan DAP dan lain-lain.

Sukan melangkaui batas perkauman, Dr Ridhuan Tee usah fikir bukan-bukan

Posted: 30 Aug 2016 06:51 PM PDT

Seorang atlit yang cemerlang dan bagus patut diberi peluang yang adil, dan bukannya berdasarkan kaum.Seorang atlit yang cemerlang dan bagus patut diberi peluang yang adil, dan bukannya berdasarkan kaum.
Dalam bulan kemerdekaan ini, timbul isu yang dibangkitkan oleh seorang yang bernama Ridhuan Tee Abdullah berhubung ahli sukan berbangsa Cina menjadikan sukan sebagai lubuk duit, perniagaan, dan populariti, dan patriotism hanya dibibir bukan dihati. Setelah membaca artikel ini, ramai yang marah, ada yang tersinggung malah ada yang melenting dan memendam rasa.
Namun, bagi saya kenyataan sebegini amat menggelikan hati dan ini tidak sedikitpun memeranjatkan bagi seseorang yang selalu menggelar masyarakat Cina sebagai ultra kiasu dan mengejar populariti dengan kenyataan-kenyataan yang menyentuh sensitiviti perkauman. Jika bukan kerana memetik kenyataan-kenyataan yang agak sensitif, siapa kenal Ridhuan Tee Abdullah?
Saya agak sedikit terkilan apabila sukan yang sepatutnya menyatukan rakyat dan seluruh negara tanpa mengira kaum memberi sokongan, dan sambutan kepada atlit-atlit negara Sukan Olimpik yang baru tiba di tanahair lebih kurang seminggu lalu, telah dicemari dengan ayat-ayat yang kurang sensitif dari seorang yang bergelar Profesor Dr.
Di sini saya ingin berkongsi pandangan saya dengan beliau. Bagi seseorang ahli sukan digelarkan sebagai juara, mereka perlu memenuhi beberapa kriteria, dan yang penting sekali adalah minat terhadap sukan tersebut sejak kecil, ditambah dengan bakat tersendiri dalam sesejenis sukan, jurulatih pertama yang mengesan dan mengasah bakat tersebut dan peluang mengikuti program pusat latihan mahupun sekolah sukan.
Kriteria luar pula adalah seperti kemampuan keluarga menampung kos latihan dan peralatan sukan. Jadi bagi saya, tidak timbul isu seseorang ahli sukan menceburi sesuatu sukan hanya untuk wang, dan dikritik sebagai tidak memiliki ciri-ciri patriotik, kerana sejak dari mulanya kanak-kanak berkecimpung dalam sesuatu sukan hanyalah kerana minat. Mereka tidak tahu suatu hari nanti mereka akan menjadi juara atau dapat mewakili negara.
Sekali lagi tendangan penalti Dr Ridhuan tersasar jauh dari gawang apabila menyifatkan kaum Cina sebagai tidak berminat dengan sukan berpasukan seperti bola sepak dan hoki kerana mengejar populariti dalam sukan individu seperti badminton.
Dr Ridhuan tidak boleh lari daripada kenyataan sebenar dalam sukan bahawa sukan bola tampar dan bola keranjang juga adalah sukan berpasukan. Beliau tidak harus membuat andaian, dan tidak mengaitkan sukan-sukan berpasukan tersebut yang banyak dimainkan oleh kaum Cina untuk dijadikan contoh perkauman dimana sukan bola sepak dan hoki rata-rata diwakili oleh kaum Melayu.
Untuk pengetahuan Dr Ridhuan, pendapatan pemain bola sepak professional yang mewakili negara dan negeri di negara kita boleh mencecah puluhan ribu ringgit sehingga melebihi seratus ribu ringgit sebulan. Adakah Dr Ridhuan masih setuju bahawa hanya sukan individu yang dikaitkan dengan lubuk duit? Walhal sukan seperti bola keranjang yang diminati kaum 'ultra kiasu' pula hampir pasti tidak mungkin mendapat habuan yang lumayan kerana tiada pencapaian yang baik. Namun, 'ultra kiasu' masih menyarung jersi Malaysia dengan bangga.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia, Negaramu Hanya Satu

Posted: 30 Aug 2016 06:47 PM PDT

JANGAN engkau bakar rumahmu
Kerana di dalamnya
Ada pijat, nyamuk dan kutu
Engkau racun dan buang mereka
Agar rumahmu bahagia semula.
Jangan engkau bakar benderamu
Kerana tiangnya condong
Dan angin mati
Maka tidak ia berkibar lagi
Carilah tiang yang panjang
Ikatkan pada pohon yang tinggi
Di puncak gunung yang banyak angin
Supaya ia berkibar kembali.
Jangan engkau sisihkan negaramu
Kerana engkau benci
Kepada pembesarnya yang rakus
Yang merompak mencuri tanpa malu
Sambil mendabik dada mengaku berjasa
Dan lantang menuduhmu derhaka
Kerana engkau tidak mencium tangan mereka.
Ini rumahmu
Ini benderamu
Ini negaramu
Pertahankan ia
Dari tangan-tangan celaka
Kerana rumahmu
Benderamu
Dan Negaramu
Bukan dua atau tiga
Hanya satu
Itulah Malaysia.
Maka anak-anakku
Sambutlah panji-panji ini
Dari tanganku yang lesu
Arahkan ia tinggi-tinggi
Jangan sekali-kali
Biarkan ia jatuh menyembah bumi
Dipijak, dikoyak, dicaci.
Rumahmu hanya satu
Benderamu pun begitu
Apatah lagi negaramu
Tidak dua
Tidak tiga
Hanya satu
Itulah Malaysia.
Merdeka
Merdeka
Merdeka.
Wallahuaklam.
 
 A Kadir Jasin

Jualan Proton lemah, DRB-Hicom rugi

Posted: 30 Aug 2016 06:40 PM PDT

Syarikat itu berkata kejatuhan berlaku kerana keadaan industri lemah pada April hingga Jun apabila jumlah jualan keseluruhan kenderaan di Malaysia jatuh 6.3% berbanding tempoh sama tahun lalu.
drb-proton
KUALA LUMPUR: DRB-Hicom berkata pendapatan daripada perniagaan utamanya iaitu automotif menjunam 21% tahun ini, dan antara sebabnya ialah akibat penurunan jumlah jualan kereta Proton dalam tempoh suku pertama tahun ini.
Dalam satu kenyataan, syarikat automotif dan logistik itu berkata kejatuhan itu berlaku susulan keadaan industri yang lemah sepanjang April hingga Jun apabila jumlah jualan keseluruhan kenderaan di Malaysia jatuh 6.3% jika dibandingkan tempoh sama tahun lalu.
Memetik laporan Nikkei Asian Review, jualan kenderaan penumpang, yang membabitkan hampir 90% nilai keseluruhan industri di Malaysia, jatuh 15% antara Januari hingga Jun, menurut data Persatuan Automotif Malaysia sementara kenderaan komersial, yang merangkumi jualan selebihnya jatuh 13% sepanjang tempoh itu.
Sehubungan itu, DRB-Hicom berkata ia akan terus memfokuskan kepada tindakan menyatukan perniagaannya selepas peningkatan ketara kerugian bersihnya pada suku pertama fiskal tahun ini, berbanding tahun lalu.
Nikkei Asian Review melaporkan kerugian bagi 3 bulan pertama berakhir 30 Jun bagi syarikat itu berjumlah RM169.3 juta, berbanding kerugian RM19.7 juta tahun lalu, kata syarikat itu.
Pendapatan suku tahunan menurut 18% dari tahun ke tahun kepada RM2.5 bilion daripada RM2.95 bilion setahun sebelum ini.
"Melihat kepada keadaan pertumbuhan ekonomi keseluruhan dan pasaran kompetitif, kumpulan itu akan kekal fokus kepada penyatuan perniagaannya untuk memastikan pertumbuhan dan kemapanan perniagaan yang berterusan.
"Dengan pertumbuhan ekonomi keseluruhan yang lebih perlahan, pencapaian kumpulan bagi tahun kewangan berakhir Mac 2017 akan terus kekal mencabar," kata DRB-Hicom.
DRB-Hicom, yang turut memasang kenderaan seperti motosikal Honda dan kereta Audi, bergelut dengan kerugian membuat Proton sejak pengambilalihan daripada syarikat pelaburan negara, Khazanah Nasional pada 2012.
Awal tahun ini, kerajaan bersetuju memberikan geran pinjaman mudah RM1.5 bilion kepada Proton. Sebagai tambahan, Proton perlu mendapatkan rakan kongsi strategik bagi membantunya dalam penyelidikan dan bersaing di peringat antarabangsa dalam tempoh setahun, sebagai sebahagian perjanjian pinjamannya.
Bagi memotong kebergantungan sepenuhnya terhadap perniagaan automotif, DRB-Hicom menyasarkan untuk meningkatkan sahamnya dalam perniagaan berorientasikan perkhidmatan dan pendapatannya kepada 50% dalam tempoh 5 tahun.
Read More / Baca Lagi >>

7 mahasiswa, peserta himpunan #TangkapMO1 beri keterangan polis esok

Posted: 30 Aug 2016 06:37 PM PDT

Seramai tujuh mahasiswa dan peserta akan diambil keterangan oleh pihak polis pada Isnin ini.Seramai tujuh mahasiswa dan peserta akan diambil keterangan oleh pihak polis pada Isnin ini.
 Seramai tujuh mahasiswa dan peserta perhimpunan #TangkapMO1 pada Sabtu lalu dipanggil oleh pihak polis untuk memberikan keterangan esok di Ibupejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi Kuala Lumpur.
Kordinator Penerangan Gabungan TangkapMO1 Agilah Zainuzi dalam satu kenyataan mereka yang dipanggil oleh pihak polis akan hadir bersama pada jam 11 pagi di IPD Dang Wangi.
Mereka yang akan memberikan keterangan berkaitan perhimpunan #TangkapMO1 pada 27 Ogos lalu adalah Anis Syafiqah, Aqilah Zainuzi, Amir Abd.Hadi, Luqman Hakim, Luqman Nulhakim ,Suhail Wan Azahar dan Isaiah Jacob.
Mahasiswa dan peserta dijangka akan berhimun di restoran berhadapan IPD Dang Wangi pada jam 10 pagi.
'Diharapkan kawan-kawan dapat hadir bersolidariti bersama rakan yang lain bagi menunjukkan semangat setia kawan bersama rakan mahasiswa," ujarnya dalam kenyataan itu hari ini.

Saya serahkan diri untuk perjuangan Amanah, kata Husam

Posted: 30 Aug 2016 06:35 PM PDT

Bekas Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa menepati jangkaan ramai apabila mengumumkan menyertai Amanah.
husam-musa-amanah
CYBERJAYA: Bekas Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa akhirnya menepati jangkaan ramai apabila mengumumkan menyertai Amanah.
Beliau membuat pengumuman itu dalam majlis khusus 'makan malam ambang merdeka bersama Husam Musa' anjuran Amanah Putrajaya di Cyberjaya malam tadi.
"Saya berdiri di sini dengan nama Allah, bertawakal, saya serahkan diri pada perjuangan Amanah.
"Saya telah tandatangan borang permohonan (menyertai) Amanah" kata Adun Salor itu.
Pada 6 Mei lalu, PAS mengambil keputusan memecat Husam atas sebab melanggar Perlembagaan PAS, ekoran kritikan lantangnya terhadap parti dan Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang terutama berhubung dakwaan kerjasama parti itu dengan Umno.
Selama 4 bulan beliau hanya membisu berhubung parti yang bakal disertainya, walaupun pernah membantu kempen Amanah dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar yang lalu.
Bekas Exco kanan kerajaan Kelantan itu sekali lagi mempersoalkan keputusan parti lama yang memecatnya hanya kerana memberikan teguran.
"PAS telah pecat saya dan saudara kena tahu saya tidak pernah minta untuk dipecat…Islam benarkan kita untuk menegur," katanya.
Antara yang hadir dalam majlis itu ialah Presiden Amanah Mohamad Sabu, Timbalan Presiden Salahuddin Ayub, Pengarah Strategi Dr Dzulkefly Ahmad dan Naib Pengerusi DAP Teresa Kok.

'Kemerdekaan sebenar ' apabila Husam masuk Amanah, kata Mohamad

Posted: 30 Aug 2016 06:34 PM PDT


Mohamad Sabu Mohamad Sabu Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) Mohamad Sabu berkata beliau merasakan kemerdekaan sebenar apabila Datuk Husam Musa mengumumkan penyertaannya ke dalam parti itu malam tadi.
"Saya rasa merdeka apabila Datuk Husam memerdekakan dirinya dengan menyertai Amanah malam ini," katanya.
Husam yang merupakan bekas exco Pas Kelantan sebelum itu menyerahkan borang permohonan menyertai Amanah kepada beliau dalam majlis makan malam Ambang Merdeka di Cyberjaya malam tadi.
Mohamad menyifatkan tindakan Husam itu tepat pada masanya dalam membina Amanah yang inklusif.
"Penyertaan Datuk Husam ini sangat tepat pada masanya. Kita memerlukan orang seperti beliau yang sangat banyak kepakarannya," katanya di hadapan kira-kira 500 orang yang hadir.
Husam yang juga bekas naib presiden Pas, pernah menzahirkan hasratnya untuk menyertai parti Amanah ketika beliau berucap pada ceramah umum Amanah di Kota Lama Kanan, pada Jun lalu.
Husam yang juga Adun Salor ini dipecat dari  Pas berkuatkuasa 23 April selepas Jawatankuasa Tatatertib Pas mendapatinya melakukan tindakan dan perbuatan yang bersalahan dengan Fasal 82(1)(b), (c), (d), (e) dan (f), Perlembagaan Pas.
Ini ekoran beliau lantang mengkritik Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang berhubung isu kerjasama parti Islam itu dengan Umno serta kepimpinan parti berhubung isu hudud
Malah, Husam sebelum itu juga pernah berada sepentas dalam program anjuran Amanah sempena majlis makan malam Amanah Kelantan di Petaling Jaya, Januari lalu.
Bagaimanapun Husam tidak membuat sebarang keputusan muktamad berhubung hasratnya itu sehingga pada malam tadi, beliau secara rasmi mengumumkan menyertai Amanah.
Datuk Husam Musa (empat dari kiri) bersama kepimpinan utama Amanah ketika menyerahkan borang keahlian kepada Presidennya Mohamad Sabu.-Foto Malaysia Dateline oleh Wan Zahari Wan Salleh.Datuk Husam Musa (empat dari kiri) bersama kepimpinan utama Amanah ketika menyerahkan borang keahlian kepada Presidennya Mohamad Sabu.-Foto Malaysia Dateline oleh Wan Zahari Wan Salleh.
Read More / Baca Lagi >>

Dato Onn Jaafar: Jiwa yang hidup untuk Rakyat

Posted: 30 Aug 2016 06:31 PM PDT

Mulutnya sendiri mengungkap kata-kata hikmat iaitu 'Raja itu rakyat, rakyat itu raja' kerana ia sebati dengan jiwanya yang hidup untuk rakyat.
Dato-Onn-Jaafar
Oleh Mohammad Fakhrurrazi Rashid
Hari Kebangsaan masa yang bermakna bagi rakyat Malaysia mengamati bait-bait sejarah perjuangan dalam menggapai erti kebebasan daripada kolonial Inggeris. Sengketa dan pengorbanan pemimpin negara sentiasa menjadi liputan media massa dan rakyat Malaysia dalam menghayati hari yang bermakna ini.
Slogan 'Merdeka' yang sinonim dengan simbol kebebasan merupakan fitrah dan kehendak manusia. Bermulanya perkembangan zaman itu kebanyakannya berkisar tentang kehendak untuk membebaskan diri daripada cengkaman kesusahan untuk menuju maghfirah yang lebih bebas dan sejahtera.
Dalam usaha mengapai kemerdekaan, kita dapat lihat betapa pentingnya peranan pemimpin dalam membebaskan rakyatnya. Nabi Muhammad S.A.W memainkan peranan penting dalam membebaskan bangsa Arab dengan langkah memerdekakan hamba, pemikiran, sasiah bangsa Arab dan sistem ekonomi mereka daripada kongkongan amalan jahiliyah. Begitu juga pemimpin yang lain seperti Mahatma Gandhi, Sukarno, dan Martin Luther King yang memperjuangkan kemerdekaan dan kebebasan untuk kesejahteraan rakyat.
Bagitu juga di Tanah Melayu waktu itu. Pemimpin memulakan gerakan kesedaran untuk bersatu dan merdeka. Cabarannya begitu hebat kerana kesedaran rakyat masa itu masih rendah dan tidak yakin akan anjakan kemerdekaan tersebut. Baik fahaman kiri dan kanan, mereka menyumbang kepada gerakan kemerdekaan tanah air. Tidak sekadar erti bebas daripada British, tetapi lebih dari itu,'membebaskan' rakyatnya daripada kemelaratan hidup selama ini.
Dato Onn Jaafar, seorang pemimpin negara yang sering dilupakan dalam membincangkan ruang lingkup sejarah kemerdekaan tanah air. Pelbagai usaha yang dilakukan bagi menyatukan rakyat Tanah Melayu ketika itu, khususnya umat Melayu. Tiada siapa sangka bagaimana rakyat boleh berhimpun dan bersatu menentang hasrat British menubuhkan Malayan Union. Kemampuannya harus menjadi teladan pemimpin Malaysia dalam erti menuntut sebuah negara yang bebas dan berprinsip.
Pemimpin lantang dan berani
Bermulanya usaha Dato Onn Jaafar dalam menjaga kebajikan orang Melayu tidak seharusnya bermula dengan penubuhan United Malay National Organization (UMNO) pada tahun 1946. Beliau merupakan pemimpin Melayu Johor yang lantang menyuarakan pandangan dan memegang penuh prinsip kebebasan bersuara dalam mengkritik sesuatu dasar dan pemerintahan.
Dato Onn Jaafar secara lantang mengkritik Sultan Ibrahim mengenai isu pemilikan harta secara terbuka ketika bekerja di Pejabat Penasihat Johor. Sikap ini tentunya dipandang sebelah mata oleh orang Melayu kerana mencabar kuasa Sultan Johor pada waktu itu. Namun, kebenaran bagi Onn Jaafar lebih utama daripada berselindung daripada pengetahuan dan telinga rakyat.
Tidak semua pemimpin Melayu waktu itu memiliki kemampuan untuk mengkritik pemerintah secara vokal demi kepentingan rakyat. Dato Onn Jaafar merupakan contoh terbaik pemimpin tempatan yang menggunakan kebebasan bersuara dan kedudukan bagi rakyat jelata. Bukan seperti pemimpin sekarang, menyembunyikan batil demi mempertahankan 'kerusi' dan kuat mengampu.
Sembilan tahun dalam pembuangan negeri bukanlah satu masa yang mudah. Kelantangannya mengkritik Sultan Ibrahim kerana menyiarkan salah guna kuasa Sultan Ibrahim menggunakan JMF untuk membina tempat lumba kuda dan membuka ladang di Pagoh dan Pasir Pelangi menyebabkan beliau dibenci dan dibuang negeri ke Singapura.
Mereka yang berbeza pendapat tentunya melihat pembuangan negeri itu hanya perkara biasa kerana terdapat pemimpin-pemimpin juga dihukum lebih teruk dari itu. Tetapi, sedar atau tidak, Dato Onn Jaafar menerima nasibnya atas tanggungjawab menentang pemerintah yang menggunakan rakyat. Beliau tidak keluh-kesah semasa pembuangan, tetapi menerima risiko tersebut dengan berlapang dada.
Penyatuan dan perjuangan untuk Merdeka
Perlu diperjelaskan bahawa laungan 'Merdeka' tidak dimulakan oleh pemimpin UMNO, tetapi ia merupakan impian setiap gerakan rakyat ketika itu. Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) lebih awal mencetuskan kesedaran untuk 'Merdeka' hasil daripada kemerdekaan Indonesia di bawah Sukarno.
Namun, Dato Onn juga berjaya menggerakkan kesedaran menentang penjajah dalam kalangan orang Melayu pada waktu mereka berpecah mengikut negeri dan tidak membayangkan bahawa mereka mampu bersatu demi melawan Malayan Union. Demonstrasi secara besar-besaran menentang Malayan Union merupakan usaha bersungguh-sungguh Dato Onn Jaafar mempertahankan kedaulatan perlembagaan Johor dan nasib Melayu ketika itu. Hasil keringat tenaga ini juga, ramai orang Melayu mula mempunyai kesedaran untuk merdeka.
Read More / Baca Lagi >>

UMNO dan Kencing-Fitnah BERPISAH TIADA !!!

Posted: 30 Aug 2016 06:27 PM PDT

Tiada pemansuhan kuota bumiputera seperti yang didakwa oleh AMENO dan SEKUTU MUNAFIK mereka...

Kenapa sini susah sangat nak namakan siapa MO1?

Posted: 30 Aug 2016 06:26 PM PDT

Media antarabangsa sebut dgn nyata. Malaysian Official 1 a.k.a. #MO1 itu NAJIB !!!

Kalau berita tersebut satu tuduhan palsu, BERANIKAH NAJIB mahupun KERAjaan M'sia nak saman media a'bangsa tersebut !!!

SPRM, AWAK KAT MANA !!!

Posted: 30 Aug 2016 06:24 PM PDT

Satu Tan Sri pengerusi bank ditahan SPRM. Akaun peribadi hampir RM1 juta.

Kenapa satu Dato' Sri MO1 pengerusi 1MDB yg miliki akaun berbilion tak ditahan?

Merdeka Dari Penjajahan Umno@Bn...!!!

Posted: 30 Aug 2016 06:21 PM PDT

"Banyak AGENDA saya yang belum selesai..." -Najib Razak, 4/6/2015

"Saya juga boleh pimpin negara 22 tahun" -Najib Razak, 18/5/2015.

"Sambutan Merdeka hanyalah sambutan ulang tahun UMNO," tegas Mat Sabu

Posted: 30 Aug 2016 06:04 PM PDT

'PAS 'goyang kaki' perintah Kelantan, AMANAH minta izin ambil alih' - Husam

Posted: 30 Aug 2016 06:03 PM PDT

'Kalau Tok Guru masih ada, dia akan ikut saya sertai AMANAH' - Husam

Posted: 30 Aug 2016 06:02 PM PDT

Husam pilih jersi 'oren', ucap selamat tinggal jersi 'hijau'

Posted: 30 Aug 2016 06:01 PM PDT

Husam kini sarung 'jersi oren' secara rasmi

Posted: 30 Aug 2016 08:00 AM PDT

Husam kini sarung 'jersi oren' secara rasmi
Husam berucap selepas diumumkan secara rasmi menyertai Amanah, sebentar tadi.
CYBERJAYA - ‎Bekas Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa mengumumkan secara rasmi beliau kini menyertai Parti Amanah Negara (Amanah).
Berucap dalam majlis Makan Malam Ambang Merdeka bersama beliau di restoran My Taste, Cyberjaya Husam berkata keputusan itu dibuat ‎bagi membolehkan beliau membuat pembaharuan dalam politik tanah air.
"Saya kini sudah meninggalkan jersi Pas. Saya berdiri kerana ALLAH, pada hari ini saya serahkan diri pada perjuangan Amanah,"‎ katanya di sini hari ini.
‎Antara yang hadir dalam majlis itu Presiden Amanah Mohamad Sabu,Timbalan Presiden Salahuddin Ayub kepimpinan tertinggi Amanah seluruh negeri,‎pimpinan DAP dan lain-lain.
Sebelum itu, Muhammad Sabu dalam sidang medianya menyatakan, beliau menyambut baik keputusan Husam itu.
"Kita sambut siapa sahaja yang mahu menyertai kita," katanya.
Husam dipecat daripada Pas pada 6 Mei lalu selepas dilihat tidak lagi seiring dengan parti Islam itu, selain seringkali ‎mengkritik kepimpinan parti, termasuk Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Kini, selepas empat bulan 'berlayar' tanpa arah yang jelas, Husam telah mengumumkan secara rasmi beliau menyarung 'jersi oren' untuk meneruskan perjuangan beliau dalam arena politik negara.

Umno khianat sebab itu kami masuk DAP, kata ahli Melayu DAP

Posted: 30 Aug 2016 07:56 AM PDT

Sekumpulan ahli Melayu DAP membidas Ketua Pemuda Wilayah Persekutuan Mohd Razlan Rafii yang didakwa mengatakan parti mereka tidak menghormati orang Melayu.
dap-umno
PETALING JAYA: Tindakan Umno yang mengkhianati dan tidak mempedulikan nasib orang Melayu mendorong mereka menyertai DAP, kata sekumpulan ahli Melayu parti itu.
Kumpulan 14 orang itu mengeluarkan kenyataan bersama membidas Ketua Pemuda Wilayah Umno Wilayah Persekutuan Mohd Razlan Rafii didakwa mengatakan DAP tidak pernah menghormati orang Melayu dan akan terus bersikap demikian jika memiliki kuasa.
Mereka meminta Razlan melihat masyarakat sekeliling dan menyedari semakin ramai orang Melayu sedar Umno yang "meletakkan mereka di bawah telapak kaki" parti itu.
"Melayu di bawah Umno diternak seperti ayam daging, diberi dedak sehigga gemuk dan sihat, sebelum disembelih dengan masalah seperti GST, 1MDB serta ancaman ekonomi lain.
"Ayam yang dibela Umno ini disumbat rasa takut hilang kuasa dan takut kepada Cina. Inilah Melayu yang dididik Umno agar boleh disembelih dengan mudah bagi melanjutkan kuasa elit dalam parti itu," kata kenyataan itu.
Razlan didakwa mengatakan demikian dalam wacana 'Politik Malaysia: Di mana Melayu?" anjuran Sinar semalam.
Kenyataan itu dikeluarkan antaranya oleh Ahli Majlis Eksekutif DAPSY Kebangsaan Dyana Sofya, Ahli Jawatankuasa DAP Selangor Young Syefura Othman dan Edry Faizal Eddy Yusof, dan Penolong Setiausaha Publisiti DAP Pulau Pinang Syerleena Abdul Rashid.
Mereka menggesa Razlan supaya mengikut jejak langkah bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dengan meninggalkan Umno.
"Umno-lah masalahnya sekarang, dan Razlan serta juak-juaknya wajar mengikut jejak langkah Mahathir meninggalkan parti berkarat itu, berbanding menjunjungnya sebagai parti keramat," kata mereka.

Comments (0)