Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 9:58 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Kalau Tun Mahathir Kaki Gaduh, Najib Kaki Apa ekk.. ??

Posted: 27 Aug 2016 09:07 PM PDT


Ku Nan tak dapat fahami Dr M

Posted: 27 Aug 2016 08:57 PM PDT

Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor bingung dengan sikap Tun Dr Mahathir Mohamad meminta maaf atas tindakannya mengekang kuasa Yang di-Pertuan Agong.
Katanya bekas perdana menteri itu juga adalah orang yang bertanggungjawab menjamin kebebasan Internet namun kemudian menyesalinya.
"Saya pun tak faham Dr Mahathir.
"Dulu dia buat (pinda perlembagaan untuk hadkan kuasa sultan), dia juga suruh kita sokong.
"Sekarang ni bila dia tengok benda ini tak memihak kepada dia, dia kata dia salah," katanya kepada media di Putrajaya hari ini.
Beliau sebelum itu melepaskan konvoi Kembara Jalur Gemilang di pekarangan Istana Kehakiman di Presint 3.
Tengku Adnan yang juga setiausaha agung Umno diminta mengulas kenyataan Dr Mahathir pada 25 Ogos lalu yang meminta maaf kerana meminda Perlembagaan Persekutuan pada 1988.
Biar dia dengan dunianya
Melalui pindaan itu kelulusan dan tandatangan Yang di-Pertuan Agong tidak lagi diperlukan untuk menjadikan sesuatu akta sebagai undang-undang.
"Ia kelihatan (oleh) kerana pindaan itu, (Akta Majlis) Keselamatan Negara yang baru, telah mula berkuatkuasa, walaupun Yang di-Pertuan Agong tidak menandatanganinya," tulis Mahathir dalam blognya.
Bagaimanapun, Dr Mahathir menegaskan apa saja yang mempunyai kaitan dengan hak Yang di-Pertuan Agong untuk mengisytiharkan darurat, masih memerlukan tandatangan baginda.
Ketika menubuhkan Koridor Raya Multimedia pada akhir 1990-an Dr Mahathir membuat kenyataan terbuka bahawa kerajaan tidak akan menyekat kebebasan Internet dalam usahanya menarik pelabur asing.
Pada 2013 - selepas beliau berundur daripada kerajaan - Dr Mahathir menyatakan rasa kesalnya atas jaminan berkenaan dan menganggap ia punca berlaku salah guna kebebasan.
Kata Tengku Adnan dengan keadaan begitu sukar untuknya memahami apa yang disampaikan bekas presiden Umno berkenaan.
"Biarlah dia dengan dunia dia, OK? Saya tak nak campur," katanya.
Sementara itu Tengku Adnan berkata penting untuk kerajaan terus menyelesaikan masalah rakyat.
Justeru katanya rakyat perlu bersama-sama dengan kerajaan untuk memastikan mereka mendapat keselesaan kehidupan.

"Jadi kita dalam kerajaan, kita akan teruskan apa yang kita nak laksanakan," katanya.

Kenapa BN selalu menang, dedah Tun M

Posted: 27 Aug 2016 08:36 PM PDT

'Apa sebab Amerika nak bagi Najib jatuh, bukankah Obama kawan golfnya?' - Tun M

Posted: 27 Aug 2016 08:36 PM PDT

Muhyiddin: 'Gani Patail tunjuk duit masuk dalam akaun peribadi Najib, macam nak pengsan'

Posted: 27 Aug 2016 07:56 PM PDT

Najib tak nak dengar cakap saya, kata Muhyiddin

Posted: 27 Aug 2016 07:55 PM PDT

Henti raikan ‘kemerdekaan’ Malaysia pada 31 Ogos

Posted: 27 Aug 2016 07:53 PM PDT

Meraikan Hari Kemerdekaan pada 31 Ogos adalah tidak betul kerana Malaysia tidak pernah dijajah atau dimerdekakan, sebaliknya Malaysia adalah Persekutuan baru yang dibentuk pada 16 September.
merdeka
Oleh Dewitt Ferrer Motijun
Apabila tiba saja bulan Ogos pada setiap tahun, akan timbul persoalan tentang tarikh kemerdekaan Malaysia yang sebenar. Sesetengah pihak mendakwa Malaysia merdeka pada 31 Ogos, dan ada juga yang mempertikaikan tarikh tersebut dan mengatakan Malaysia sebenarnya hanya merdeka pada 16 September.
Harus diingat Malaya, Sabah dan Sarawak diperintah dan dikawal secara berbeza semasa zaman penjajahan British dan diberikan kemerdekaan secara berasingan. Persekutuan Malaya dimerdekakan British pada 31 Ogos 1957, manakala Sabah dimerdekakan pada 31 Ogos 1963. Sarawak pula mendapat kemerdekaan lebih awal daripada Sabah, iaitu pada 22 Julai 1963.
Fakta sejarah jelas menunjukkan Malaysia tidak pernah dijajah atau dimerdekakan kerana Malaysia adalah satu Persekutuan baru yang dibentuk bersama oleh Sabah, Sarawak, Singapura dan Malaya secara rasmi pada 16 September 1963 (Singapura meninggalkan Persekutuan Malaysia pada 1965). Persekutuan Malaysia dibentuk melalui Perjanjian Malaysia yang ditandatangani di London pada 9 Julai 1963.
Adalah jelas Malaysia sebagai satu Persekutuan baru hanya terbentuk pada 16 September 1963 dan bukannya 31 Ogos. Tidak ada "kemerdekaan" Malaysia yang harus diraikan pada setiap tahun kerana Malaysia dibentuk dan bukan dimerdekakan. Apa yang harus diraikan ialah Hari Malaysia pada 16 September.
Sekiranya kerajaan serius menyatukan rakyat dan membina satu Persekutuan bersatu dan stabil, kerajaan seharusnya memberi pengiktirafan yang lebih kepada tarikh 16 September dan berhenti meraikan "kemerdekaan" Malaysia pada 31 Ogos, sebaliknya hanya meraikan Hari Malaysia pada 16 September.
Penggunaan nama 'Hari Kebangsaan' sebagai panggilan rasmi perayaan dengan tidak menyebut bilangan ulang tahun sambutan tidak menyelesaikan isu ini, kerana yang menjadi persoalannya adalah tarikh 31 Ogos.
Read More / Baca Lagi >>

Umno: Dr Mahathir berbohong isu tanda tangan surat penahanan ISA

Posted: 27 Aug 2016 07:41 PM PDT

"Saya seorang tahanan ISA untuk disoal siasat pada 1987 ketika Operasi Lalang dan saya yakin Dr Mahathir yang mengeluarkan arahan untuk penahanan itu," kata Tajuddin.
tajuddin-mahatir-ISA
GEORGE TOWN: Penafian Tun Dr Mahathir Mohamad dalam isu menandatangani surat penahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) adalah satu pembohongan, kata Anggota Majlis Tertinggi UMNO Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman.
Beliau berkata Dr Mahathir yang cuba membersihkan namanya berhubung isu berkenaan tidak boleh diterima kerana hanya Menteri Dalam Negeri, yang ketika itu disandang bekas perdana menteri itu, yang berkuasa mengeluarkan arahan penahanan tersebut.
Beliau berkata tindakan Dr Mahathir yang cuba mengalihkan tanggungjawab berkenaan kepada bekas Timbalan Menteri Dalam Negeri, Allahyarham Tan Sri Megat Junid Megat Ayob adalah tidak adil.
"Saya seorang tahanan ISA untuk disoal siasat pada 1987 ketika Operasi Lalang dan saya yakin Dr Mahathir yang mengeluarkan arahan untuk penahanan itu.
"Sebagai tahanan, saya diberitahu selagi Menteri Dalam Negeri tidak menandatangani surat perintah bebas dalam tempoh 60 hari, saya tidak boleh dibebaskan," katanya kepada pemberita selepas perasmian persidangan perwakilan Pergerakan Puteri dan Pemuda UMNO Bahagian Bayan Baru di sini hari ini.
Pada Rabu lepas, Dr Mahathir menafikan dakwaan yang mengaitkan namanya sebagai pihak yang bertanggungjawab dalam isu menandatangani surat penahanan ISA.
Dr Mahathir berkata Datuk Megat Fairouz Junaidi Megat Junid iaitu anak kepada Allahyarham Megat Junid lebih mengetahui berhubung dakwaan tersebut.
Megat Fairouz sebelum ini, meminta Dr Mahathir berhenti mendakwa arwah bapanya sebagai individu yang bertanggungjawab menandatangani perintah tahanan ISA sepanjang 11 tahun menjadi Timbalan Menteri Dalam Negeri.
Perkara itu timbul berikutan baru-baru ini, beberapa blog menyiarkan kenyataan bekas perdana menteri itu yang mendakwa tindakan penahanan ISA bukan dilakukan olehnya tetapi oleh Megat Junid.
Read More / Baca Lagi >>

Sambutan orang muda dan wanita tambah keyakinan Amanah Kelantan

Posted: 27 Aug 2016 07:38 PM PDT

Sambutan meluas golongan muda dan wanita bersama Parti Amanah Negara (Amanah) di Kelantan menambah keyakinan untuk parti itu terus maju bagi mencipta kejayaan.
Pengerusi Amanah Kelantan, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah berkata selepas menyempurnakan penubuhan kawasan-kawasan, kini operasi Amanah Kelantan adalah penubuhan cawangan-cawangan di seluruh negeri.
"Saya agak terkejut kerana selain golongan veteran yang menyambut baik kehadiran Amnanah, golongan muda dan wanita turut bersama dengan rancak sekali," katanya ketika ditemui Malaysia Dateline selepas merasmikan penubuhan Amanah cawangan Gual Tok Deh di Rantau Panjang.
Jawatankuasa baru Amanah cawangan Gual Tok Deh bergambar bersama pimpinan Amanah Kelantan selepas majlis penubuhanJawatankuasa baru Amanah cawangan Gual Tok Deh bergambar bersama pimpinan Amanah Kelantan selepas majlis penubuhanMengambil contoh Rantau Panjang beliau berkata, kawasan ini dipimpin sekumpulan anak muda yanmg diketuai seorang doktor muda (Dr. Shah Jahan) dan hari ini saya terkejut apabila cawangan Gual Tok Deh yang dirasmikan ini terdiri dari majoriti golongan wanita.
Datuk Wan Rahim dalam ucapan beliau sebelum itu berkata, walaupun baru setahun ditubuhkan, Amanah kini menjadi parti yang mampu berada di pentas politik negara seiring dengan parti-parti sedia ada.
"Alhamdulillah perlembagaan baru parti Amanah telah diluluskan dan kita mempunyai keyakinan penuh ia akan menjadi kerangka kerja parti Islam yang lebih sesuai dengan perjuangan Islam di masa hadapan," katanya.
Amanah pada peringkat awal katanya memang ditubuhkan akibat pertembungan antara dua kumpulan dalam Pas, tetapi sekarang parti itu tidak lagi terikat kepada bekas ahli Pas semata-mata.
"Kini parti ini diterima semua kategori masyarakat Islam dari golongan bawahan hingga kepada kumpulan-kumpulan profesional," katanya.
Menyentuh cadangan bertanding 30 kerusi Dun Kelantan dalam pilihanraya akan datang, beliau berkata perkara itu dibuat hasil kajian dan perbincangan pelbagai pihak.
"Kita bincang hal ini di peringkat pimpinan parti dan juga menerima pandangan daripada badan-badan kajian berwibawa sebelum membuat keputusan," katanya.
Bagaimanapun kata beliau, cadangan ini belum muktamad kerana keputusan sebenar adalah apabila perundingan pembahagian kerusi antara parti-parti gabungan pembangkang dibuat.
"Saya yakin PRU 14 akan memberi harapan cerah kepada parti-parti bukan Barisan Nasional untuk menang.
"Penubuhan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) bakal memberi faktor baru dan persaingan politik negara," katanya.

Yang kaya terus kaya, yang miskin papa kedana, benarkah UMNO bela Melayu?

Posted: 27 Aug 2016 07:31 PM PDT


Satu masa dahulu ada seorang bekas menteri mengisytiharkan bahawa pendapatan purata rakyat Malaysia ialah RM5,900 sebulan. Semua orang, terutama pemimpin UMNO bersorak gembira. Inilah hasil perjuangan UMNO kata mereka. Setiap biji beras yang kita makan, adalah hasil perjuangan UMNO, jerit seorang pemimpinnya.
ariff (1)Saya faham konsep purata. Saya percaya ramai lagi yang faham konsep purata. Antara persepsi dan realiti, ada perbezaan besar.
Tapi angka yang disebut itu terlalu luar biasa. Ianya tidak dapat diterima sebahagian besar rakyat Malaysia. Jika seorang Syed Mokhtar masuk ke dalam kumpulan yang hendak dihitung, tentulah pendapatan purata semua orang akan meningkat. Pendapatan Syed Mokhtar seorang akan menaikkan pendapatan semua orang lain.
Sebenarnya, kesenjangan pendapatan antara yang terkaya dan yang termiskin makin melebar. Ertinya dalam bahasa mudah, yang kaya semakin kaya, yang miskin bertambah miskin.
Saya ke pasar minggu Raub, timbul satu soalan, bolehkah saya mendapat RM5,900 sebulan dengan menjual buah?
Perkara ini terjadi bukan sebab ianya kejadian dan peraturan masyarakat yang semula jadi. Ianya bukan ketentuan Tuhan. Tidak juga ia terjadi sebab rezeki secupak tidak jadi segantang. Kenapa orang kampung yang rajin berkerja masih mendapat pendapatan yang rendah?
Ia terjadi akibat dari institusi politik dan ekonomi. Institusi politik mengagihkan kuasa antara kumpulan-kumpulan dalam negara kita. Institusi ekonomi pula menentukan bagaimana sumber pengkayaan diagihkan dalam negara kita.
Kuasa terus berpusat dalam tangan orang atasan dan bangsawan- yakni golongan terpilih. Faedah ekonomi terus berpusat dikalangan yang berkuasa dan yang sedia kaya.
Pemimpin UMNO akan pergi ke merata kampung dan berkata; lihat dari segi purata, orang termiskin, yakni yang 40 peratus terbawah sudah bertambah pendapatan. Dasar kerajaan baik. Pilih dan sokonglah kerajaan. Kerajaan Najib jaga kebajikan rakyat. Najib jaga 30 juta rakyat Malaysia.
Angka purata dan angka peratusan tidak membawa kegembiraan pun kepada golongan Melayu termiskin. Memang benar, jika kita banding tahun 2012 dengan 2014, pendapatan kasar purata Melayu 40 peratus terbawah meningkat sebanyak 40 peratus! Wow, itu besar!
Tapi dari segi pertambahan mutlak, pendapatan kasar purata untuk melayu 40 peratus terbawah hanya RM681 berbanding dengan pertambahan mutlak Melayu 20 peratus teratas sebanyak RM1,964.
Bagi kaum Melayu; meski dari segi peratusan, golongan Melayu yang 20 peratus teratas hanya bertambah 18 peratus pendapatan, realitinya, itu lebih baik untuk mereka. Melayu 40 peratus yang terbawah pula bertambah 40 peratus pendapatan. Namun, pertambahan 18 peratus lebih baik dari pertambaan 40 peratus. RM1,964 tentulah lebih baik dari RM681.
Read More / Baca Lagi >>

Apa dosa mahasiswa?

Posted: 27 Aug 2016 07:25 PM PDT


IMG_1156


Akhir-akhir ini, penglibatan mahasiswa dalam ruang politik seperti demonstrasi dan gerakan aktivisme menjadikan mahasiswa semakin berani bersuara. Tatkala mereka ditentang oleh masyarakat, mereka masih berjuang untuk generasi sekarang dan akan datang.
Maksudnya di sini, menuju ke negara yang lebih baik dan bersih dari segi skandal rasuah. Tidak dinafikan ada antara mereka diugut dan dikecam, namun tidak sesekali ia melunturkan semangat mereka untuk berjuang demi masa depan bersama rakyat.
Sekiranya era 70-an ada tokoh aktivis pelajar seperti Dato' Seri Anwar Ibrahim dan Hishamuddin Rais sebagai contoh pada era tersebut, kini kita ada Adam Adli, Safwan Anang, Bawani dan yang terkini, Anis Syafiqah yang menjadi jurucakap bagi Gabungan Tangkap Malaysian Official 1.
Mereka berdemostrasi dan beraktivisme untuk menuntut hak mereka sebagai mahasiswa seperti pendidikan percuma dan peluang pekerjaan yang relevan untuk anak muda. Selain itu, mereka juga menuntut pihak autoriti atau yang berkepentingan untuk menjelaskan sesuatu isu dengan tepat dan benar. Perjuangan sebegini kita patut diraikan dan bukan dicemuh. Suara dan usaha penat lelah mereka masih relevan untuk masyarakat kebanyakan.
Namun demikian, terdapat segelintir pihak tertentu beranggapan bahawa aktiviti demonstrasi atau memberi peluang banyak ruang mahasiswa berpolitik boleh mengundang ancaman kepada kerajaan. Ruang awam mahasiswa untuk berpolitik sudahlah disekat sekiranya telibat dalam anjuran parti pembangkang, ditambah lagi sebagai satu kesalahan atau dosa bagi mereka untuk menyertai.
Satu surat pekeliling dari Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi yang bertarikh 23 Ogos 2016 kepada semua institut pengajian tinggi telah diedarkan mengenai larangan penglibatan mahasiswa menyertai sebarang aktiviti yang dikatakan melanggar undang-undang negara. Hal ini jelas menutup ruang untuk mahasiswa bersuara untuk mengetahui apa yang betul dan salah.
Saya sempat membaca sebuah buku hasil tulisan ZF Zamir yang berjudul 'Masharakat Melawan Mahasiswa' terbitan Dubook Press. Pandangan, kritikan dan perbahasan yang dikupaskan oleh beliau memang tidak saya nafikan. Namun begitu, meletakkan kesalahan ke atas mahasiswa dan masyarakat tidak memerlukan mahasiswa dan universiti adalah kurang tepat.
Tidak sepatutnya kita memukul rata semua mahasiswa sebegitu. Kita, sebagai masyarakat, seharusnya memberi peluang kepada mahasiswa untuk terlibat dalam program masyarakat. Sesetengah mahasiswa juga terdiri daripada golongan keluarga yang susah dan ingin berbakti kepada masyarakat.
Read More / Baca Lagi >>

'Umno bukan lagi pejuang negara’

Posted: 27 Aug 2016 07:21 PM PDT

'Umno bukan lagi pejuang negara'
KOTA BHARU –  Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengakui beliau kini terpaksa menerima hakikat bahawa Umno bukan lagi parti yang berjuang untuk negara dan orang Melayu.
Walaupun sedih dengan keadaan melanda Umno dan BN kini, satu usaha untuk memulihkan kepincangan yang berlaku pada negara perlu dilakukan dengan segera.
 "Parti ini (Umno) mesti dikalahkan dan kita perlu parti yang lebih kuat daripada Umno. Saya sayang Umno, sebab begitu lama saya berada dalam Umno dan apabila Datuk Seri Najib (Tun Razak) buat benda yang tidak baik, saya fikir pada mulanya mahu singkirkan sahaja perdana menteri dan kita selamatkan Umno.
 "Tetapi itu pada mulanya. Kini saya dapati Umno juga sudah tidak boleh diselamatkan. Kenapa? Sebab pemimpin mereka sudah tidak jadi pemimpin, mereka tidak boleh bersuara apa-apa pun, mereka ikut saja," katanya ketika ceramah Bicara Rakyat di Ketereh, kelmarin.
Tan Sri Muhyiddin Yassin, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali juga turut hadir dalam majlis itu yang dihadiri lebih 3,000 masyarakat sekitar.
 Beliau berkata, walaupun sedih dan kecewa, tetapi ia tetap tidak boleh mengatasi perasaan tanggungjawab kepada negara apabila melihat mereka yang terlibat menyeleweng dan tidak lagi patuh pada asas perjuangan Umno dan BN.
Read More / Baca Lagi >>

ADAKAH TUN RAZAK JUGA PENGKHIANAT KERANA BEKERJASAMA DENGAN PEMBANGKANG SELEPAS TRAGEDI 1969?

Posted: 27 Aug 2016 07:18 PM PDT

Berikut ini adalah tulisan seorang "bangsa Kelantan" yang menetap di luar negara berdasarkan tontonannya secara live ucapan Tun Mahathir Mohamad di Ketereh pada 26 Ogos lalu.

Tulisan ini sudah banyak tersebar di media sosial serta grup Whatsapp dan dikongsikan di sini untuk kebaikan kita bersama, mudah-mudahan perubahan semakin dekat dengan hati kita.


1. Malam tadi saya menonton lintas langsung program Bicara Rakyat di kampung saya, Ketereh. Kelantan. Program tersebut menampilkan Tun Dr Mahathir, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

2. Saya bersengkang mata hingga jam 2:00 pagi waktu Hobart untuk menonton kesemua ucapan dimana Tun M menjadi penceramah terakhir.

3. Telah menjadi kebiasaan saya sejak dari kecil, saya cuba untuk tidak melepaskan peluang mendengar atau membaca ucapan Tun M, terutamanya dalam program-program politik.

4. Ini kerana ucapan beliau sarat dengan maklumat-maklumat dan fakta-fakta yang menarik.

5. Dalam ucapan malam tadi, beliau menyentuh tindakan pemimpin-pemimpin BN yang mengutuk beliau kerana bekerjasama dengan pembangkang.

6. Beliau menekankan bahawa di dalam politik, strategi amatlah penting. Menurut Tun M, selaku belas Pengerusi BN, rahsia BN menang di dalam pilihanraya ialah kerana mereka tidak bertanding melawan sesama sendiri.

7. Tun M menegaskan bahawa kita perlu ingat yang Tun Razak menubuhkan Barisan Nasional selepas tragedi 13 Mei dengan bekerjasama dengan parti-parti pembangkang di waktu itu seperti Gerakan, PPP (People's Progressive Party), SUPP dan juga PAS. Menurut Tun M, DAP pada masa itu juga dijemput untuk bersama, tetapi parti tersebut menolak.

8. Oleh itu, menurut Tun M, bukanlah sesuatu yang pelik sekiranya BERSATU bersedia bekerjasama dengan parti-parti pembangkang yang lain. Tun Razak bekerjasama dengan pembangkang pada waktu itu untuk mewujudkan sebuah kerajaan yang kukuh.

9. Ini satu hujah yang amat menarik!
Read More / Baca Lagi >>

#TangkapMO1: Anak muda bawa mesej ubah urus tadbir negara

Posted: 27 Aug 2016 07:12 PM PDT


KUALA LUMPUR - Himpunan #TangkapMalaysianOfficial1 (#TangkapMO1) yang berlangsung semalam, membawa mesej mahukan perubahan dalam urus tadbir negara.
Himpunan anjuran mahasiswa itu, mengambil tempat di beberapa lokasi seperti pusat beli belah Sogo dan Masjid Negara sebelum berarak ke Dataran Merdeka.
Sekitar jam 1 petang, peserta  mula berkumpul di lokasi utama dengan pemimpin pembangkang dan aktivis politik memberikan ucapan.
Bawa mesej ubah urus tadbir negara Antara pemimpin yang kelihatan ialah Pengarah Komunikasi Amanah, Khalid Samad; Setiausaha Organisasi DAP, Anthony Loke; Naib Presiden PKR, Tian Chua; Ketua AMK, Nik Nazmi Nik Ahmad; Ketua Pemuda DAP (Dapsy), Wong Kah Woh; Ketua Pemuda Parti Amanah Negara (Amanah), Sany Hamzan; Pengerusi Bersih, Maria Chin Abdullah dan aktivis Hishamuddin Rais.
Peserta yang mula bergerak ke Dataran Merdeka, bagaimanapun terpaksa berkumpul di tepi dataran memandangkan kawasan itu ditutup untuk raptai Hari Kebangsaan.
Situasi mula hangat apabila peserta dari dua lokasi bergabung di Jalan Raja Laut dan Jalan Tun Perak sekitar Dataran Merdeka.
Pada awalnya, perjalanan himpunan #TangkapMO1 berlangsung aman, namun di pertengahan kerancakannya terganggu apabila bas awam melalui lokasi himpunan.
Difahamkan peserta himpunan tidak memberi kerjasama sewaktu diminta membuka laluan.
Lokasi himpunan kemudian ditukar ke Jalan Raja Laut di hadapan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Wang hilang akibat skandal 1MDB boleh biaya mahasiswa 15 tahun

Posted: 27 Aug 2016 07:09 PM PDT


Perhimpunan TangkapMO1. Foto Malaysia Dateline oleh Wan Zahari SallehPerhimpunan TangkapMO1. Foto Malaysia Dateline oleh Wan Zahari Salleh
Jumlah wang yang diselewengkan akibat skandal 1MDB boleh digunakan untuk menampung perbelanjaan mahasiswa untuk sekurang-kurangnya 15 tahun.
Ketua Sosialis Muda DAP (DAPSY), Wong Kah Woh ketika berucap di perkarangan Masjid Negara sebelum berarak ke Dataran Merdeka semalam berkata, dana yang didakwa dicuri itu sepatutnya disalurkan kepada mahasiswa yang memerlukan dana untuk melanjutkan pelajaran.
"Tapi sebaliknya pula yang berlaku, pinjaman PTPTN (Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara) pula tidak diberikan sepenuhnya," kata Adun Canning itu.
Roketkini melaporkan dalam perhimpunan di ibu kota itu, sekitar 3,000 individu dari pelbagai latar kaum, agama dan peringkat usia hari ini berarak ke Dataran Merdeka bagi menuntut supaya individu yang dikaitkan dengan penyelewengan dana awam 1MDB diberkas.
Perhimpunan #TangkapMO1 itu bersurai secara aman petang tadi setelah dikendalikan sejak tengah hari tadi sepenuhnya oleh sekumpulan mahasiswa. Ia turut disertai dan disokong oleh penggiat seni tempatan, aktivis dari pertubuhan bukan kerajaan (NGO) serta pemimpin parti politik.
Sasterawan Negara yang juga anggota DAP, Pak A. Samad Said pula berkata, beliau 'merestui' perhimpunan yang diadakan itu.
"Apa yang saya banga, buat kali pertama, sesudah beberapa dekad (yang lepas), mahasiswa bangun," katanya.
MO1 atau Malaysia Official 1 yang disebut sebanyak 36 kali dalam saman sivil Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat lebih satu bulan lalu bagi menyita aset bernilai US$1 bilion yang didakwa dicuri daripada IMDB itu dipercayai ramai pihak sebagai Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Ekoran pendedahan itu, perhimpunan petang tadi menuntut supaya Perdana Menteri mendedahkan identiti MO1, sekaligus menafikan tuduhan pelbagai pihak terhadap beliau.
Perhimpunan berakhir setelah jurucakap Gabungan Tangkap MO1, Anis Syafiqah melakukan gimik meletakkan patung MO1 ke dalam sebuah sangkar.
Patung yang kelihatan seakan-akan Perdana Menteri itu turut dipamerkan bersama patung-patung mirip Jho Low, anak tiri Najib Riza Aziz dan ibunya Datin Seri Rosmah Mansor

ARIF dan Medic Team dapat pujian bertugas di himpunan #TangkapMO1

Posted: 27 Aug 2016 07:08 PM PDT


Sumbangan ARIF dapat penghargaanSumbangan ARIF dapat penghargaan
Pemuda Parti Amanah Negara (Amanah) merakamkan sepenuh penghargaan dan terima kasih kepada sekalian petugas (ARiF dan Medic Team) serta seluruh demonstran yang berhabis wang ringgit dan masa untuk sama-sama menjayakan Himpunan #TangkapMO1 petang tadi.
Naib Ketua Pemuda @ Pengarah Mobilisasi Pemuda Amanah, Shazni Munir Mohd Ithnin berkata, komitmen tidak berbelah-bahagi ini sama sekali tidak terbayar dan amat bernilai dalam usaha kita melawan rasuah, penyalahgunaan kuasa dan penyelewengan dana negara.
"Setiap keringat dan lelah dalam hela nafas kita sepanjang fatrah #TangkapMO1 ini pastinya tidak akan tersia-sia dan bakal memperoleh ganjaran selayaknya di akhirat kelak," katanya.
Kini kata beliau, masa untuk bergerak perlahan atau 'alon-alon' kata orang Jawa, telah berlalu.
"Keadaan genting amat menuntut untuk kita bermati-matian mengukuh organisasi parti dan memperkemas jentera pilihanraya, berdepan juak-juak kleptokrasi di medan demokrasi,"katanya.
Beliau memuji sikap golongan muda yang kuat, berjiwa muda dan cekal menghadapi hari-hari mendatang.

#TANGKAPMO1 :Rangkuman himpunan dari Sogo ke Dataran Merdeka

Posted: 27 Aug 2016 07:01 PM PDT

Wakil rakyat BN perlu jaga 'political base' sembang Najib

Posted: 27 Aug 2016 07:00 PM PDT

Mahathir: Umno can no longer be saved

Posted: 27 Aug 2016 06:59 PM PDT

Mahathir: Najib is Obama's friend, why would US try to topple him?

Posted: 27 Aug 2016 06:59 PM PDT

Isytihar harta: Tidak perlu tunggu keputusan parti - Rafizi

Posted: 27 Aug 2016 05:39 AM PDT

isytihar harta
Rafizi (dua, kanan) dalam pelancaran Invoke peringkat negeri Kedah.
ALOR SETAR - Wakil rakyat dinasihatkan supaya tidak perlu berasa takut mahupun menunggu keputusan parti untuk membuat pengisytiharan harta dimiliki masing-masing.
Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli berkata, dia sendiri sudah pun bertindak mengisytiharkan harta secara terperinci dalam bentuk akuan bersumpah pada tahun lepas.
"Pada pandangan saya, wakil rakyat perlu isytihar harta, malah tindakan sedemikian sememangnya merupakan satu tuntutan yang tidak boleh dielakkan.
"Mengikut pengalaman saya sendirilah, mula-mula memang rasa cerewet. Namun adalah lebih baik, kerana tiada ancaman keselamatan dan kedudukan kewangan ahli parlimen pembangkang diketahui rakyat," katanya ketika ditemui dalam pelancaran Invoke peringkat negeri Kedah di Kompleks Perniagaan Utama, di sini, semalam.
Turut hadir, Ahli Parlimen Alor Setar, Gooi Hsiao Leung dan Ahli Parlimen Kuala Kedah, Dr Azman Ismail.
Rafizi berkata, salah satu sebab utama beliau mengisytiharkan harta adalah supaya rakyat mengetahui dan memahami kedudukan kewangan ahli parlimen sepertinya yang tidak memiliki peruntukan.
Katanya, tindakan  itu sememangnya membantu apabila rakyat dilihat amat sensitif dengan memahami keadaan dan tidak meminta ataupun mengharapkan sesuatu diberi kepada mereka.

KANTOI BN MENIPU !!!

Posted: 27 Aug 2016 05:24 AM PDT

Di sinilah penipuan page2 BN pengampu makan dedak yg cuba memutarbelitkan data2 Laporan Ketua Audit Negara 2015 demi memperdayakan & perbodohkan rakyat..

TAHUKAH ANDA, pada tanggal 20/2/2015 kerajaan BN telah berjanji bhw sbyk 2,000 rumah (RKB) untuk mangsa banjir di Kelantan akan disiapkan oleh Kerajaan Persekutuan sebelum Ramadan TAHUN LEPAS..

AUTA VS FAKTA

Posted: 27 Aug 2016 05:22 AM PDT

Salah satu SIFAT WAJIB & ciri2 nak jadi pemimpin Umno adalah WAJIB BODOH DAN SANGGUP MENIPU RAKYAT.

Polis semakin faham hak rakyat, akui Suaram

Posted: 27 Aug 2016 05:19 AM PDT


Rakyat berbilang kaum berhimpun secara aman sepanjang demonstrasi Tangkap MO1 tadi, akui Suaram.Rakyat berbilang kaum berhimpun secara aman sepanjang demonstrasi Tangkap MO1 tadi, akui Suaram.
Sukarelawan Suaram, Hisyam Shahrin ketika ditemui selepas himpunan berakhir memberitahu pihaknya mendapati tiada sebarang provokasi melampaui batas berlaku sepanjang himpunan.
Beliau yang bergerak bersama-sama peserta dari Masjid Negara menuju ke Dataran Merdeka berkata, pihak polis dilihat semakin faham dengan hak rakyat untuk berhimpun berbanding siri protes rakyat seperti Bersih beberapa tahun kebelakangan ini.
Ditanya apa mendorong minatnya menjadi sukarelawan Suaram, pekerja swasta memberitahu, beliau mahu melihat sendiri sejauhmana benarnya dakwaan pihak tertentu kononnya demonstrasi bersifat ganas.
"Tiada berlaku elemen ganas pun. Masing-masing berbilang kaum, tua muda ada yang sanggup dari utara tanah air datang semata-mata mahu mendesak Malaysian Official 1 ditangkap.
"Selama ini kita dimomokkan kononnya demonstrasi haram. Kalau ikut Perlembagaan, rakyat tak salah berhimpun. Jadi, pihak polis sepatutnya bertugas untuk memastikan himpunan berlangsung secara aman bukan menyekat," ujar Hisyam lagi.

Demo MO1, suara anak muda tuntut perubahan

Posted: 27 Aug 2016 05:18 AM PDT

Pendedahan Department of Justice Amerika Syarikat DOJ berhubung identiti pelaku rasuah seorang individu dinamakan Malaysian Official 1 (MO1) membuka ruang seluruh rakyat untuk menuntut polis menjalankan siasatan dan menahan individu terbabit.
Gesaan tersebut dibuat menerusi penganjuran demostrasi aman Tangkap Malaysian Official One anjuran Kumpulan Mahasiswa dan aktivis seluruh negara.

IMG_1778Demostrasi diketuai Mahasiswa Universiti Malaya, Anis Syafiqah yang diadakan di Dataran Kuala Lumpur hari ini.
Ketika berita itu ditulis, beberapa pimpinan utama mahasiswa sedang berucap di perkarangan Sogo sebelum berarak ke Dataran Merdeka.
Antaranya, Safwan Anang yang menyifatkan penganjuran demostrasi berkenaan diyakini mampu menjadi signal perubahan ke arah Malaysia yang lebih baik menerusi suara mahasiswa.
"Anak muda membawa suara perubahan demi Malaysia yang kita cintai ini," ucapnya sambil mendapat tepukan peserta.
Dalam perkembangan itu, kira-kira 300 mahasiswa, aktivis dan pimpinan tertinggi parti politik hadir berkumpul di sini.
Sementara itu, sebuah lagi kumpulan demostrasi mahasiswa kini berkumpul di Masjid Negara untuk berarak ke Dataran Merdeka.

Comments (0)