Followers

Nuffnang

Duke of UMNO

Posted by Unknown | Posted on 2:00 PTG | Posted in

sumber :-

Duke of UMNO


WARKAH TERBUKA DARI DUKE Part I

Posted: 21 Aug 2016 08:15 AM PDT


Sudah berkali-kali saya nyatakan kepada rakan-rakan sama ada di blog mahupun di luar sana bahawa jiwa dan perjuangan saya hanya bersama UMNO. Tapi masih ada lagi yang cuba "memancing", kononnya mampu menggoyah pendirian saya untuk bersama mereka menentang UMNO.

Beginilah. Saya tegaskan buat kali terakhir di sini bahawa UMNO adalah pilihan saya. Jadi, tak perlulah cuba racun saya lagi. Muktamad. Sebarang racun dalam bentuk rayuan secara lisan mahupun bertulis, tidak akan dilayan... heh!

Tolonglah hormati pendirian saya. Benar saya hormati Tun M. Tapi tidak semestinya saya ikut beliau untuk memusnahkan UMNO. Saya bukan jenis taksub kepada seseorang. Saya orang parti dan bila disebut "orang parti" maka saya perlu patuh pada prinsip berjemaah.

Jika saya solat berimamkan seorang Imam yang dipilih oleh ahli-ahli qariah, maka saya perlu patuh pada setiap pergerakan Imam tersebut ketika solat. Jika tak puas hati padanya, saya tak boleh meluru keluar saf dan tolak Imam itu ke tepi. Itu tidak dibenarkan dan dilarang oleh Islam.

Saya taat pada Tun M suatu ketika dulu ketika beliau menjadi Presiden. Di zaman beliau dulu pun banyak skandal jugak, cuma mas itu tidak ada media sosial dan taklah kecoh macam sekarang. Dalam Islam, saya wajib taat pada pemimpin yang dipilih secara majoriti oleh jemaah saya selagi tidak melanggar hukum syarak.


Tentang tuduhan-tuduhan terhadap DS Najib sekarang, saya berlapang dada menegaskan tidak ada satu pun mahkamah yang menjatuhkan hukuman beliau sebagai bersalah. Semuanya hanya berdasarkan tuduhan mulut, hearsay dan bersumberkan dari Claire Brown. Jadi, pada saya, Najib tidak melakukan apa-apa kesalahan.

Bukan mudah untuk menuduh seseorang itu sebagai bersalah. Dalam Islam, bukan mudah untuk tuduh seseorang itu berzina, merompak, mencuri dan sebagainya. Ia perlu ada bukti-bukti kukuh, pelbagai syarat yang ketat dan disepakati oleh hakim untuk diadili seadil-adilnya.

Saya ambil contoh jenayah zina. Bukan saja perlu 4 saksi, malah saksi-saksi itu pun perlu mempunyai ciri-ciri yang sangat ketat seperti tidak fasik, jelas penglihatannya dan melihat perlakuan zina itu seperti "cincin disarungkan ke cincin". Bukan mudah di zaman ini untuk mencari orang yang tidak fasik, amat jelas penglihatannya dan melihat perlakuan yang saya sebutkan itu.

Benarlah ada sumpah qasam. Tapi sumpah qasam itu perlulah turut diakui oleh pihak yang bersalah dan syarat-syarat yang lebih ketat perlu dipatuhi oleh mereka yang bersumpah itu. Dalam hal ini, DS Najib sudah berkali-kali melakukan sumpah qasam menegaskan beliau tidak bersalah.

1MDB? Sudahlah. Muak untuk disebut. Ia seolah sama saja seperti PM-PM terdahulu. Tidak ada bezanya. Yang saya tahu, Najib disahkan tidak bersalah oleh beberapa agensi yang diminta untuk menyiasat, termasuk PAC yang di dalamnya ada beberapa pemimpin pembangkang. Noktah untuk kes 1MDB. Muak saya hendak bertengkar.

DOJ? DOJ tidak mendakwa Najib. Yang didakwa oleh mereka yang dikatakan kenal dengan MO1 yang digembar-gembur sebagai Najib. Jika MO1 itu Najib, apa masalahnya? MO1 tidak didakwa pun. Jika ada pun yang diragui, mungkin ia berkaitan dengan boss-boss 1MDB sebelum ini, saya yakin ia tidak membabitkan Lembaga Penasihat sebab dibawah lembaga tersebut ada berlapis-lapis lagi yang membuat keputusan untuk 1MDB tanpa perlu merujuk kepada Lembaga Penasihat.

Tidak perlulah berdolak-dalik lagi. Melanggar UMNO, itu bermaksud melanggar saya. Melanggar Presiden UMNO, Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Kedah, maka samalah ia melanggar Imam-Imam saya dalam perjuangan jemaah politik.

Jangan risau. Saya tetap meletakkan Islam ditempat yang paling atas. Namun dalam konteks parti politik, saya taat, patuh dan setia pada UMNO serta kepimpinan parti. Tidak sesekali saya akan derhaka pada UMNO, Presiden dan Pengerusi Perhubungan Negeri yang diamanahkan.

Terserahlah sama ada untuk bersetuju dengan saya atau tidak. Masing-masing punya pendirian masing-masing. Jika mahu orang hormat pendirian kita, belajar-belajarlah hormat pendirian orang lain. Kematangan dalam politik perlu di zaman ini.

Najib hadir ke Kedah hari ini. Ya. Saya berada di sana menunjukkan sokongan saya tidak berbelah bagi padanya. Jika mahu hina saya, hinalah. Namun saya tidak akan berganjak dari pendirian saya mempertahankan UMNO dari dimusnahkan.

Maaf. Saya bukan jenis bodek jilat atau seumpamanya. Saya jenis berterus terang. Saya akui, mungkin saya hanyalah seorang pejuang kecil di medan maya ini. Memang ramai lagi yang lebih handal. Saya mungkin tidak sehebat sahabat-sahabat lain, tapi saya ada pendirian saya dan itulah dia pendirian saya dulu, kini dan selamanya.

Harap maklum. Terima kasih.

Sehari Bersama Sahabat-Sahabat Seperjuangan

Posted: 21 Aug 2016 06:30 AM PDT


Diberi kesempatan oleh Allah SWT untuk terus bernyawa dan berjuang menyumbang keringat yang ada untuk parti UMNO di Kedah sudah cukup untuk membuat saya bersyukur kepadaNya. Saya akui memang getir, tapi saya tetap akan terus berjuang demi Islam, Melayu dan Tanah Melayu.

Saya baru-baru ini diberikan kesempatan untuk bertemu dengan beberapa pejuang maya pro-UMNO dan BN di Kedah. Dari yang lama, hinggalah yang baru. Semuanya hebat-hebat belaka dan saya menghormati mereka sebagai sahabat seperjuangan.

Benarlah kata Tok Bashah, menangnya UMNO dulu di Kedah adalah atas dasar Muafakat. Jadi, amat sesuailah jika konsep yang sama beliau terapkan dalam pentadbiran kerajaan negeri mahupun di dalam gerakan parti di seluruh negeri.

Jika dirujuk pada konsep ini, semua pemimpin UMNO sama ada di peringkat Bahagian hinggalah ke Cawangan, mereka saling hormat menghormati dan sanggup mengenepikan perbezaan ideologi serta kepentingan peribadi demi MuafakatKedah dan MuafakatPolitikKedah.

Pada saya, tidak terkecuali juga kami sahabat-sahabat media maya pro-UMNO di Kedah. Kami juga perlu bermuafakat sesama kami dan mengenepikan perbezaan demi mempertahankan penguasaan parti di negeri ini.

Saya dimaklumkan bahawa selepas TMK beralih arah kepada Bersatu yang mahu "melanggar" UMNO, maka Allah telah takdirkan TCK sebagai penggantinya. Pada saya, TCK tidak kurang hebatnya jika dibandingkan dengan TMK dulu. Tidak perlulah saya perkenalkan mereka kerana mereka sememangnya terkenal di ruang media maya khususnya di Kedah.

Alhamdulillah, saya melihat perkara ini sangat positif. Mereka berada di posisi yang betul, di atas landasan yang mantap dan kelihatan begitu bersemangat dalam perjuangan mereka. Saya secara peribadi salute habis kepada jentera-jentera muda pro-UMNO/BN Kedah itu. Tahniah bro dan teruskan perjuangan, memang mantap!

Saya sebagai orang lama, amat berbesar hati dengan semangat dan perjuangan yang ditunjukkan oleh TCK. Dalam kepayahan mereka berjuang, mereka tetap komited. InsyaAllah, saya akan terus memberi sokongan kepada TCK seikhlas mungkin... 

Apa yang saya nampak, kita mungkin berdepan dengan tugas getir nanti. TMK pun hebat juga kerana mereka sebelum ini memang "well train", khususnya di zaman UMB dulu. Ditambah pula dengan jentera maya parti pembangkang, mungkin kita perlu bersedia dengan perancangan yang lebih mantap.

Namun saya yakin, TCK mampu harungi segala cabaran getir itu. Saya positif. Kenapa? Kerana saya lihat TCK mempunyai kekuatan yang tersendiri yang tidak ada pada mereka. Tidak perlulah didedahkan, mana ada orang cerita strategi sendiri pada orang, kan? Heh! Kipidap bro!

Saya tidak sangsi. Teruskan usaha-usaha terbaik dari TCK demi perjuangan UMNO di bumi Kedah ini wahai sahabat-sahabat semua. Dengan MUAFAKAT, insyaAllah, saya yakin Allah akan redha dan merestui perjuangan kita semua. Selamat berjuang!

Comments (0)