Followers

Nuffnang

Duke of UMNO

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 2:07 PTG | Posted in

sumber :-

Duke of UMNO


IMBAS GAMBAR-GAMBAR NOSTALGIA PRU 13 DULU...

Posted: 15 Aug 2016 07:00 PM PDT

Tok Bashah dan Datin nampak muda 3 tahun.. heh!
Lepas makan ubat tadi, rasa ngantuk sangat. Tapi dok gagah juga celik biji mata depan laptop sambil buka album-album lama dalam laptop ni.. maklum la laptop dah usang zaman batu purba kala ni banyak berjasa kat saya dan perjuangan.. sayang sesangat...

Dok belek-belek album lama tu, ternampak pulak gambar-gambar yang pernah saya rakam dulu. Mungkin takdak makna bagi sesetengah pihak, tapi tetap kenangan pada diri saya...

Subjek gambar-gambar tu ialah pemimpin tertinggi kerajaan Kedah sekarang ni. Dulu time PRU13, boleh kira dengan jari berapa kerat yang sanggup ikut Tok Bashah. Ya la time tu semua dah maklum Mukhriz akan jadi MB Kedah kalau BN menang. Sapa la yang nak dok keliling Tok Bashah time tu...

Saya tak maksud nak kata kat sesiapa. Maklum la time PRU tu memang masing-masing ada tugas masing-masing dan kadang-kadang memang tak sempat nak follow Tok Bashah..

Tapi saya ingat sampai sekarang masa BN diisytihar menang malam tu, semua bersorak kat tingkat 8.. saya turun pelan-pelan ikut tangga ke tingkat 6.. masa tu sayu sangat hati saya tengok Datin Seri terlentok tertidur kat sofa tingkat 6 bangunan tunku tu.. 

Takdak sapa time tu kecuali Datin Seri.. Saya pulak baru turun pi toilet kat situ dan bila saya keluar dari toilet, saya tengok Tok Bashah baru turun ke tingkat 6, pun pakai tangga jugak.. Sayu sangat saya tengok wajah Tok Bashah time tu.. bergenang ayaq mata saya tengok dia...

Kat wajahnya, saya lihat wajah seorang bapa, seorang komander, seorang general perang, seorang strategis, seorang yang sabar, seorang yang benar-benar berjiwa UMNO... Masa tu hanya ada 5-6 orang saja dengan Tok Bashah, antaranya Haji Kadir dan Syed Hafiz.. 

Saya takkan lupa detik tu seumur hidup saya. Wajah puas Tok Bashah menyatukan UMNO Kedah, membawa kemenangan kepada BN Kedah, wajah yang letih, tapi tetap masih tersenyum walau hanya untuk menyedapkan hati isteri yang tertidur kepenatan di sofa buruk tingkat 6...

Sebenarnya, office Tok Bashah di tingkat 7 masa tu.. Datin Seri boleh je tidur sat kat bilik Tok Bashah... tapi mungkin atas rasa hormat pada Datuk Seri Mukhriz, mungkin segan nak guna bilik tu.. salute saya untuk Tok Bashah dan Datin Hizam... 

Bodek? Sorry.. sapa yang tahu saya, memang say bukan jenis bodek punya kaki... lepas BN menang kat Kedah, memang saya tak jejak kaki kat bangunan tunku.. biarlah Bro Mukhriz bekerja dengan hati yang tenang... dia pun ada orang dia sendiri... buat apa saya nak menyebok?

Tapi time PRU13 tu pendirian saya tetap sama. Saya memilih untuk bantu Tok Bashah walaupun dia tak jadi MB. Sebab? Sebab pada saya Tok Bashah time tu Pengerusi UMNO Kedah dan saya perlu jaga air muka dan maruah dia supaya menang lebih majoriti berbanding sebelumnya...

Saya boleh ja pilih untuk bantu bro Mukhriz sebab saya dah lama kenal dia sebelum dia dapat gelaran Datuk lagi.. lebih glemer pulak tu... cuma saya tak pilih dia sebab saya perlu jaga dan bantu Pengerusi UMNO time tu.. Saya rasa mamalukan jika Tok Bashah kalah atau dapat kurang dari majoriti undi pada PRU 12 dulu... biar tak glemer, asalkan hati saya puas..

Jadi, ke hulu ke hilirlah saya ikut Tok Bashah time tu. Sepatah pun saya tak keluar cakap apa-apa. Macam orang bisu ikut berkempen. Hanya kamera berbicara. Mulut tutup kecuali time makan, kena la buka mulut. Tu pun jenoh Puan Seri ajak makan...

Saya ingat lagi time tu, orang yang iring Tok Bashah sendiri tak kenal saya. Sampai satu masa, ada yang mai tanya saya ni sapa. Tapi Tok Bashah kata takpa, dia tau sapa saya dan apa saya buat. Perghhh.. lega! Kalau tidak, memang naya la kena halau macam tu saja.. hahahaaa...

Tapi saya respect la antara pengikut-pengikut setia Tok Bashah time tu. Masa tu semua orang tau dia tak jadi MB, tapi depa ikut jugak teman Tok Bashah ke hulu ke hilir. Merata kami pi.. sampai Dun Alor Mengkudu pun kami redah bantu Kak Pah...

La ni Tok Bashah dah jadi MB.. Kak Pah pun dah jadi Ketua Wanita UMNO Negeri.. tahniah la sebab Allah angkat juga akhirnya walau pun agak lewat. Bak kata omputih, better late then never, kan? 

Ni haaa.. antara gambar yang sentuh nostalgia saya time 2013 dulu. Hampir sebulan dok tempek buat muka tebal walaupun semua orang dok perati sapa la yang ikut depa naik kereta buruk tu.. kecik pulak tu.. hahahaaaa.... layan!

Kelihatan Ketua Pemuda UMNO Bahagian Alor Setar, Syed Hafiz ada dalam gambar...

Ni kalau tak silap kat Alor Semadom... 




Datin Seri ajak minum... takpelah Datin Seri.. saya minum ayaq mineral dalam kereta jer.. 

Spotted.. dah "kantoi" dah time ni... tapi saya masih ikut prinsip tutup mulut.. amik gambaq jaaa...

Ni bilik gerakan BN Parlimen Alor Setar masa PRU 13 dulu... dah lewat dah time ni.. tapi Tok Bashah singgah sat,,

Tu diaaaa.. spek mata dah angkat naik dah... tanda mata dah penat dah tu... 

Hj Kadir.. antara orang kuat Tok Bashah yang setia sampai sekarang...

He's just a humble servant of God.. trying to serve people within his neighbourhood...

Ada surat untuk saya dak? Hahahaaaaa....

Macam biasa.. saya dok belakang... 

Taktau apa Tok Bashah sembang dengan pakcik tu... tapi "settled"...

Heheheee...

Baguihnya Tok Bashah ni, dia tau nama tok tu... saya pun heran.. rupanya dia memang jenis mudah ingat nama orang


Minum ayaq sat kat area Kg Berjaya...

Haippp... isap rokok daun?

Cuba perati rokok daun tu.. ada api dak? ada asap?

Masih lagi kat area Kg Keda di Kg Berjaya

Tengok bumbung... ganti baru...

Alhamdulillah..!

Amboi... seronok kak tu Tok Bashah pegang tongkat dia...heheee

Ni orang lama UMNO... otai.. kawan Tok Bashah... 


Ahhh sudahhh... dok main tunjuk pulak dah... lari... lariiikkkk..!

Bumbung bocoq lagi... tukaq mana hat rosak...

Tok Bashah memang pandai amik hati orang tua...

Seronok sungguh layan Tok Wan tu.. rupanya Tok Wan tu dok geram ada orang mai pacak bendera PKR kat situ.. nak buang tak buleh sebab depa ikat kuat sangat... hahaaahahaa... sabaq Tok Wan...sabaq...

Depa ajak lepak minum pulak dah... 

Haaa.. ada kuaci... hmmmmm....

Lepas tu singgah tengok Tok ni sat... kesian Tok ni... dia sakit tua...

Haaaa... hat ni memang otai UMNO kat area ni... veteran habis.. Tok Wan ni kenai Tok Bashah dan Tok Bashah pun kenai Tok Wan ni... undi gerenti BN... heh!

Tok Bashah spent time lama gak kat sini borak dengan Tok Wan ni...

Cuba tengok.. gaya macam pak dengan anak... bukan dibuat-buat.. memang spontan sebab Tok Bashah yang saya tahu memang tak pandai berlakon... hahahahaaaa... sorry Tok Bashah!

Seronok depa ni Tok Bashah mai jengok depa... Pun sokong BN.. tengok kat tepi pintu rumah depa.. tak ramai bukan Melayu yang sanggup pelekat sticker lagu tu kat rumah depa...

Ni kat PDM Kg Tok Batin kalau tak silap saya... time ni la ada yang mai tanya.. "hang ni sapa haaa..?" hahahahaa... lariiii..!

Depa ingat saya ni dari Utusan, NST atau The Star la kottt... heh! Padahal kamera cap ayam!

Yang ni confirm Aloq Semadom...ramai yang turun time ni...


Singgah sat kat Taman Uda....dekat pukul 12.30 malam dah masa ni.. saya ingat masa sebab dah letih dah seharian dok ikut Tok Bashah.. esok nak ikut lagi... hahahaaa...

Tok Bashah sembang sat...

Ingatkan dah nak balik... tapi pusing pi sini pulak... saya lupa tempat ni PDM mana...

Pusing pulak pi sini... tengok kat banner tu PDM mana...

Sorry gambaq kelam... kamera cap ayam dulu kini dan selamanya...heh!

Ada airwolf.. ada meriam katak.. balikk..! 

Yang ni saya lupa hari ke berapa yang saya ikut Tok Bashah... 

Yang ni pulak masa program dengan...?

Jeng! Jeng! Jeng! Tun Daim Zainuddin... taikun ekonomi... bekas menteri MOF...

Haaaa... gambaq ni confirm dirakam dah lebih dari pukul 12 tengah malam.. Takkan lupa...masuk Dun Aloq Mengkudu...

Walau bertanding kat Bakaq Bata, Tok Bashah sempat jengok Kak Pah kat sini... dalam gambaq ada Hj Kadir...

Saya ingat perkara ni sebab Datin Seri berkali-kali suruh saya makan... takpa.. saya rakam gambaq sat.. "ishhh mai makan.."... okay..okay Datin...hehehe... (sampai kena paksa makan!) sebab tu tak lupa...

Ni la calon Dun Alor Mengkudu time tu.. Kak Pah.. Ketua Wanita Alor Setar... sekarang ni dah jadi Ketua Wanita UMNO Negeri... saya yakin seyakin-yakinya dia memang tak kenai saya.. hahahahaaaa...!

Mintak tolong la semua.. kita kena kerja keras bantu kemenangan untuk Kak Pah.. selebihnya kita serah kat Allah.. 

Haaaaaa... Tok Zuza..antara orang kuat time tu... sebelum Syed Hafiz, Datuk Zuza la Ketua Pemuda Alor Setar...

Kak Pah kalah bertanding Dun.. tapi Allah angkat Kak Pah dengan cara lain.. Tahniah Kak Pah.. 

Saya lupa ni program apa... tapi saya jumpa gambaq ni.. 

Ya.. inilah Tok Bashah... MB kita sekarang.. memang humble down to earth.. cuma saya juga yakin dia tak tau saya blogger... hahahahaaaaa... lariiiikkkk!

Comments (0)