Followers

Nuffnang

DIALOG RAKYAT

Posted by Unknown | Posted on 4:20 PTG | Posted in

sumber :-

DIALOG RAKYAT


SELCAT tidak peduli aduan pengadu tak berkredibiliti - Haniza Talha [TONTON VIDEO]

Posted: 21 Aug 2016 07:06 AM PDT

Oleh Nur Atiqah Abdul Samad
Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (SELCAT) tidak akan membuat pendengaran awam terhadap dakwaan yang dikemukakan oleh individu yang tiada kredibiliti.
 
Ahli Jawatankuasanya Haniza Mohamed Talha berkata, usul yang dibuat pegawai khas Datuk Teng Chang Khim, Abdul Razak Ismail bersabit isu Paya Indah Wetlands itu menimbulkan kesangsian, sedangkan beliau tidak terlibat dalam keputusan mengubah status tanah kawasan itu. 
 
"Siapa Abdul Razak ni? Dia mewakili siapa? NGO? Persatuan penduduk ke? (Atau) kepentingan awam ke? Kalau tak silap usul ni dibawa secara individu.   
 
"Kalau tengok dari segi etika, (cara) itu tak betul dan perkara itu bukan dalam bidang kuasa dia (Razak). Dia bukan bersama (dengan kerajaan negeri) buat keputusan tu.
 
"Lagi pula dia pegawai yang tak ada kena mengena dengan keputusan tu, dia (Razak) cuma kerani di pejabat (Datuk Teng)," katanya kepada Antarapos.
 
Terdahulu, Razak melalui posting laman Facebooknya mendedahkan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) membuat kesilapan semasa meluluskan pengezonan semula lot tanah 68054 milik Paya Indah Wetlands.
 
Jelas beliau, kesilapan MMKN adalah terlepas pandang bahawa lot tanah tersebut adalah sebahagian daripada milik Paya Indah Wetlands, sekaligus meminta SELCAT memanggil sidang khas bagi membincangkan 'kesilapan' itu.
 
Haniza kemudiannya mempersoalkan usul yang dikemukakan Razak kerana hanya bersandarkan kepada laporan minit mesyuarat.
 
Minit mesyuarat itu secara jelas menunjukkan Menteri Besar Selangor terdahulu, Tan Sri Khalid Ibrahim menolak permohonan sebuah syarikat swasta untuk menukar status tanah daripada pertanian kepada komersial kerana ia sebahagian kawasan Paya Indah Wetlands dan berdepan risiko jika ia dibangunkan.  
 
"(Macam-mana) Pegawai kerja dengan Exco lepas tu pegawai tu suruh SELCAT siasat keputusan Exco, sebab Datuk Teng adalah sebahagian daripada eksekutif yang buat keputusan tu.
 
"Jadi peliklah macam mana pegawai kat pejabat dia sendiri (Datuk Teng) buat tuduhan terhadap majikan dia? Macam dari segi etika itu tak betullah.
 
"Dia (Razak) hanya berpandukan dokumen minit mesyuarat MMKN dan lot nombor tanah tu," jelas beliau lagi.
 
Isu ini mula didedahkan Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin tetapi exco bertanggungjawab Elizabeth Wong menafikan tuduhan bahawa kerajaan negeri melakukan pelengkungan semula sebidang tanah pertanian di Paya Indah Wetlands. 
 
Sebaliknya menjelaskan lot yang dinyatakan oleh Badrul Hisham atau lebih dikenali sebagai Chegubard itu adalah milik persendirian.
 
Chegubard bertegas kenyataan Elizabeth bercanggah dengan kenyataan Khalid dalam minit mesyuarat (yang sama dirujuk Razak) bahawa kawasan itu adalah milik Paya Indah Wetlands.
 
Justeru Chegubard berkata Elizabeth dan kerajaan Selangor sedang menyembunyikan sesuatu daripada pengetahuan rakyat negeri itu.
 
Chegubard pada 26 Ogos ini akan membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung kes itu. Siapa sahaja boleh minta SELCAT diadakan - Xavier

Posted: 21 Aug 2016 07:02 AM PDT

Oleh Shuhaniza Said
Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Sesiapa sahaja boleh menulis surat kepada Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (SELCAT) bagi meminta diadakan pendengaran awam berhubung sesuatu dakwaan.
 
Bagaimanapun menurut Ahli Jawatankuasanya, Dr Xavier Jayakumar, keputusan akhir tetap bergantung kepada jawatankuasa itu untuk menentukan sama ada mahu mengadakan pendengaran awam atau sebaliknya selepas melalui prosedur tertentu.     
 
"Itu keputusan Selcat, ada prosesnya. Sesiapa pun boleh menulis kepada Selcat untuk minta pendengaran tapi keputusan itu akhir sekali bergantung kepada Selcat," kata beliau kepada Antarapos.
 
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan seorang pegawai khas kepada Exco Selangor Datuk Teng Chang Khim yang menulis surat kepada Pengerusi Selcat, Hannah Yeoh untuk meminta satu pendengaran awam bagi membincangkan isu ubah status tanah bernombor lot 68054 yang dakwanya milik Paya Indah Wetlands. 
 
Pegawai berkenaan, Abdul Razak Ismail terdahulu mendedahkan keputusan yang dibuat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) pada 17 Februari 2015 terlepas pandang bahawa tanah yang diubah status itu adalah milik Paya Indah Wetlands.
 
Sehubungan itu Abdul Razak bertegas, sesi pendengaran awam itu penting bagi memperbetulkan kekhilafan yang berlaku di samping mencari jalan penyelesaian terhadap isu itu.
 
Bagaimanapun menurut Xavier yang juga ADUN Seri Andalas, kontroversi tanah Paya Indah Wetland seperti yang mula dibangkitkan Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin atau Chegubard itu sudah pun dijawab oleh kerajaan negeri. 
      
"Saya ingat kerajaan negeri sudah jawab isu ini semua dengan data dan fakta dan sebagainya. Apa yang kita lihat yang dikeluarkan oleh Chegubard itu fitnah saja," katanya. 
 
Kontroversi tukar status tanah Paya Indah Wetlands mula didedahkan Chegubard dengan mendakwa Menteri Besar, Datuk Seri Azmin Ali memulakan usaha pelengkungan semula (ubah status tanah) selepas mengambil alih jawatan menteri besar daripada Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada Februari 2015.
 
Exco Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Pengguna Selangor, Elizabeth Wong kemudiannya menyangkal dakwaan Chegubard dan mengatakan kerajaan negeri tidak melakukan pelengkungan semula sebidang tanah pertanian di Paya Indah Wetlands. 
 
Malah jelas Elizabeth, tanah lot yang sebenarnya milik Paya Indah Wetlands adalah bernombor 4827 dan 3974 dan bukannya lot 68054 seperti yang didakwa Chegubard.
 
Beliau kemudiannya menyifatkan dakwaan Chegubard sebagai palsu yang bertujuan mencemar imej kerajaan negeri. 
 
Chegubard dalam reaksi balasnya mendakwa Elizabeth dan kerajaan negeri sedang menyembunyikan sesuatu daripada pengetahuan rakyat Selangor.
 
Bekas pemimpin PKR Rembau itu kemudiannya nekad akan membuat laporan kontroversi itu kepada Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) pada 26 Ogos depan.
 
 

SPRM ambil keterangan MP BN

Posted: 21 Aug 2016 06:53 AM PDT

Misteri
Gambar hiasan


SHAH ALAM - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan pihaknya  telah  mengambil keterangan seorang ahli Parlimen BN yang juga pengerusi sebuah syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Dalam satu kenyataan SPRM memaklumkan, keterangan yang diambil daripada ahli Parlimen itu bagi membantu siasatan di bawah Akta SPRM 2009.

"Beliau telah diambil keterangan di Ibu Pejabat SPRM, Putrajaya bermula pukul 10 pagi hingga 3 petang ini (semalam)," petik kenyataan itu.

Siasatan  SPRM itu, difahamkan  berkaitan dengan beberapa unit pelaburan amanah yang dibuat oleh agensi itu.


Wajah Chong Wei hiasi akhbar Malaysia

Posted: 21 Aug 2016 06:51 AM PDT

Wajah Chong Wei hiasi akhbar Malaysia
Muka hadapan akhbar utama negara hari ini, yang memaparkan wajah Datuk Lee Chong Wei dan pencapaian atlet Malaysia lain yang berjaya melakar nama di pentas Olimpik Rio, Brazil.


SHAH ALAM - Pencapaian jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei yang mendapat pingat perak di pentas Olimpik Rio 2016 malam tadi menghiasi muka depan akhbar-akhbar utama negara, hari ini.

Meskipun tidak berjaya merangkul emas pertama negara, pencapaian Chong Wei yang kalah  menentang pemain dari China, Chen Long semalam dengan aksi dua set 21-18,21-18 tetap memberi khabar gembira buat rakyat Malaysia.

Akhbar Sinar Harian memilih tajuk 'Masih wira negara' dengan memaparkan gambar Chong Wei bersama pingat perak disertakan dengan gambar rakyat Malaysia mengibarkan bendera negara tanda bangga dengan pencapaian Chong Wei di pentas olimpik.

Sementara akhbar Utusan Malaysia pula menggunakan tajuk 'Pencapaian terbaik' merujuk kepada pencapaian Chong Wei dan atlet negara kita yang bertanding di Rio.

Manakala Berita Harian mengangkat tajuk 'Saya sudah berikan segala termampu: Chong Wei', 'Perdana menteri bangga dengan semangat dipamerkan Chong Wei'.

Muka depan akhbar Kosmo pula memaparkan 'Chong Wei tetap juara di hati rakyat' dengan hiasan wajah Chong Wei beserta gambar suasana rakyat Malaysia yang menonton perlawanan beliau semalam di Dataran Putrajaya.

Dalam pada itu akhbar Harian Metro pula menaikan tajuk 'Maafkan saya' dengan memaparkan luahan Chong Wei selepas perlawanan menentang Chen Long semalam.

Manakala akhbar bahasa Inggeris, The Star turut memaparkan wajah Chong Wei dengan menaikan tajuk 'Thank You, Chong Wei'.

Akhbar New Straits Time pula memaparkan wajah Chong Wei dan atlet Malaysia yang berjaya di Rio, dengan  mengangkat tajuk 'We're proud of all of you'.

Akhbar Sundaymail pula menggunakan tajuk 'Chong Wei!, Chong Wei!, Chong Wei!, a great, wonderful hero. Thanks for uniting us.'.


Hanya Tuhan saja yang tahu pengorbanan Chong Wei - Abang

Posted: 21 Aug 2016 06:46 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Hanya Tuhan yang tahu pengorbanan beliau, kata abang sulung kepada Datuk Lee Chong Wei mengenai pencapaian jaguh badminton negara itu bagi mengakhiri kemarau pingat emas di temasya Sukan Olimpik.
 
Lee Chong Hoon yang menyaksikan perlawanan final badminton di sebuah restoran di Sri Hartamas, turut menangis selepas adik kesayangannya tewas kepada pemain China, Chen Long.  
 
"Untuk mengatakan ia sedih adalah kurang benar, hanya tuhan yang tahu berapa banyak Chong Wei sudah korbankan untuk sampai ke tahap ini," kata Chong Hoon dipetik The Malay mail Online.
 
Dalam pada itu Oriental Daily memetik Chong Hoon sebagai berkata, beliau gementar untuk menyaksikan perlawanan set kedua selepas adiknya tewas di set pertama.
 
"Saya benar-benar harap beliau boleh lakukannya, mungkin ini adalah gelaran juara (dalam Olimpik) yang tuhan hutang kepadanya.
 
"Saya harap beliau janganlah sedih sangat. Memang adat permainan ada menang, kalah dan juara hanya satu. Saya tahu beliau sudah berusaha sedaya upaya," katanya.
 
Chong Wei terpaksa berpuas hati dengan pingat perak selepas tewas di final perseorangan lelaki di Pavilion 4 Riocentro, malam tadi.
 
Chong Wei tewas kepada pemain China, Cheng Long selepas diikat 18-21, 18-21 dalam masa 73 minit perlawanan.
 
Kekalahan itu menyaksikan harapan negara untuk memenangi pingat emas pertama di Sukan Olimpik tidak kesampaian.
 
Ini adalah kekalahan ketiga berturut-turut Chong Wei, 34, di pentas final Olimpik selepas tewas kepada Lin Dan di Beijing 2008 dan London 2012.
 
 

Rasuah: Lagi tiga kakitangan TNB ditahan

Posted: 21 Aug 2016 06:44 AM PDT


jurutera
Jurutera berkenaan (kanan) menutup kepala dengan kain pelikat dan dua juruteknik bertutup jaket dibawa keluar dari kenderaan SPRM menuju ke bilik reman.


KOTA BHARU - Seorang jurutera dan dua juruteknik TNB Kelantan ditahan reman tujuh hari di Mahkamah Kota Bharu, di sini, tadi, bagi membantu siasatan berhubung kes rasuah.

Perintah dikeluarkan Majistret, Ahmad 'Adha 'Amir Yasser Amri.

Ahmad 'Adha membenarkan suspek berusia antara 30 dan 50 tahun itu ditahan berkuat kuasa hari ini sehingga 27 Ogos ini bagi membantu siasatan.

Ketiga-tiganya ditahan di Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Kelantan, di sini, pada jam 4 petang, semalam.

Mereka tiba di mahkamah dengan kawalan ketat anggota SPRM pada jam 12.30 tengah hari dan selesai direman pada jam 1 tengah hari.

Kes disiasat mengikut Seksyen 23 Akta SPRM 2009 kerana menggunakan jawatan atau kedudukan untuk meminta suapan.


ANGAN-ANGAN NAJIB

Posted: 21 Aug 2016 06:41 AM PDT

shahbudindotcom

 

 
 
Siapakah yang sebenarnya merosakkan UMNO dan kerajaan?

Di antara semua Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia selama ini, siapakah yang paling banyak membawa kerosakan kepada parti dan kerajaan sehingga menyebabkan sokongan serta kepercayaan rakyat terus menguncup?

Siapakah yang menukar Peguam Negara secara tergesa-gesa dan melantik calon pilihannya sebagai pengganti?

Siapakah yang melakukan kacau ganggu terhadap SPRM dan ugutan terhadap Bank Negara ketika mereka melakukan penyiasatan berkaitan isu 1MDB dan wang RM2,600 juta?

Siapakah yang menyebabkan hutang negara meningkat, pembaziran dan kemewahan berleluasa serta menekan rakyat dengan cukai dan kos sara hidup yang tinggi?

Siapakah yang menyebabkan nama negara tercemar di seluruh dunia melalui isu 1MDB dan skandal kewangan yang melibatkan dirinya?

Di bawah kepimpinan siapakah, tujuh negara telah melakukan penyiasatan, malah Jabatan Kehakiman Amerika dan FBI telah membuat pendedahan yang menggemparkan dunia?

Semasa siapakah menjadi Perdana Menteri, isterinya bebas menggunakan jet dan harta kerajaan serta dikenali seantero dunia kerana gemar membeli belah dan memiliki perhiasan mewah-mewah?

Jika semua jawapan kepada pertanyaan di atas tidak merujuk kepada Najib Razak, mungkin kita boleh meyakini jika beliau mengatakan mahu menyerahkan UMNO dan kerajaan yang kuat kepada penggantinya.

Bagaimana orang yang telah terbukti membawa kerosakan dan keruntuhan mahu membuat pemulihan dan pembaikan, kemudian berjanji untuk menyerahkan UMNO dan kerajaan yang kuat kepada penggantinya?

Tidakkah orang seperti itu lebih mungkin disingkir dan ditanggalkan kuasanya oleh rakyat daripada terus diberi peluang?

Kiranya sebelum ini Zahid Hamidi mungkin mula "geli-geli" bila Perdana Menteri berjanji tidak akan mengkritik penggantinya secara terbuka, pasti kali ini beliau langsung tidak terasa geli dengan apa yang disuarakan Najib ini. 


Tindakan sekat aktivis tidak matang, kata Amanah

Posted: 21 Aug 2016 06:15 AM PDT

Tindakan sekat aktivis tidak matang, kata Amanah
Cubaan sekumpulan mahasiswa untuk masuk ke Universiti Teknologi Mara (UiTM) Seri Iskandar, di sini bagi Jelajah Mahasiswa #TangkapMO1 gagal semalam.
 
 
SHAH ALAM – Tindakan menyekat aktivis untuk bertemu mahasiswa adalah tindakan yang kurang matang, kata Pemuda Parti Amanah Negara (Amanah) Perak.

Pengarah Komunikasi Pemuda Amanah Perak, Muhammad Faeez Azahar berkata, tindakan tersebut  secara tidak langsung menafikan kemampuan berfikir mahasiswa.

"Mahasiswa adalah golongan yang sudah berkemampuan untuk berfikir, bukan mudah untuk dipengaruhi oleh mana-mana pihak.

"Bagi kami, kebebasan terhadap mahasiswa untuk menggerakkan amalan demokrasi haruslah disuburkan," katanya dalam kenyataan hari ini.

Semalam, sekumpulan mahasiswa untuk masuk ke Universiti Teknologi Mara (UiTM) Seri Iskandar, di Perak bagi menyertai Jelajah Mahasiswa #TangkapMO1 gagal apabila mereka ditahan pihak keselamatan universiti itu, lewat petang semalam.

[ARTIKEL BERKAITAN: Tiga mahasiswa ditahan, cuba masuk UiTM]

Wakil kumpulan mahasiswa itu, Suhail Wan Azahar, 22, berkata, dalam kejadian yang berlaku sekitar jam 6.45 petang itu, mereka pada awalnya sudah mengadakan rundingan selama 45 minit dengan pihak keselamatan untuk masuk ke kawasan kampus berkenaan bagaimanapun kebenaran tetap tidak diberikan.

Katanya, selepas cubaan untuk masuk ke dalam kampus tersebut gagal, mereka terdiri daripada mahasiswa seramai 20-25 orang melakukan 'flashmob' di hadapan pintu utama universiti tersebut.


Mahathir: Bersatu sedia penuhi syarat RoS

Posted: 21 Aug 2016 06:15 AM PDT

Tun Dr Mahathir Mohamad
Mahathir Mohamad


KUALA LUMPUR - Parti Peribumi Bersatu (Bersatu) sedia memenuhi apa sahaja syarat dan peraturan yang diletakkan Pejabat Pendaftar (RoS).

Pengerusinya, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, setakat ini pihaknya sudah memenuhi semua peraturan dan syarat tetap yang dikenakan dan kini pihaknya hanya menunggu jawab balas daripada RoS.

"Kami bersedia memenuhi kehendak dan peraturan yang ditetapkan RoS.

"Sekiranya masih ada syarat lain yang dikenakan (oleh RoS) kita akan penuhi kesemua yang ditetapkan demi penubuhan parti," katanya dalam sidang media  Barisan Penaja Bersatu di sini, hari ini.

Kata Mahathir lagi, buat masa ini, beliau terpaksa menolak borang keahlian Bersatu yang diterima kerana Bersatu masih menunggu kelulusan daripada RoS.

"Sejak parti ditubuhkan dan didaftarkan, banyak persoalan yang diterima. Ada juga yang buat permohonan daftar (sebagai ahli) secara persendirian.

"Bagaimanapun kita tidak boleh terima sebarang permohonan (sebagai ahli) buat masa sekarang kerana RoS masih tidak luluskan permohonan," katanya lagi.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa Bersatu, Datuk Seri Mukhriz Mahathir ketika ditemui Sinar Online selepas sidang media berkata, RoS mungkin akan mengambil sedikit masa untuk membuat keputusan berhubung permohonan parti itu.

Tidak pasti dengan masa yang diambil RoS untuk memberi kata putus berhubung penubuhan Bersatu, Mukhriz berkata, pihaknya dijanjikan sebulan bagi RoS untuk meneliti permohonan yang dikemukakan oleh Bersatu.

"Kalau kita tengok Parti Amanah Negara (Amanah) pihak mereka ambil masa yang agak lama untuk mendapatkan kelulusan daripada RoS. Amanah bukanlah benar-benar parti baharu, sebaliknya mereka ambil alih parti lain (Pertubuhan Pekerja-pekerja Malaysia) dan hanya gunakan nama lain (ditukar kepada Amanah) semasa buat permohonan.

"Sepatutnya permohonan mereka hanya  mengambil masa yang singkat untuk diluluskan. Untuk Bersatu, kita tidak pasti berapa lama masa yang akan diambil.

Katanya mungkin sebulan, mungkin lebih lama," katanya ketika ditemui Sinar Online selepas sidang media berlangsung.


TMJ bakal tinggalkan JDT

Posted: 21 Aug 2016 06:12 AM PDT

TMJ
Tunku Ismail
 

PEMILIK Kelab Bolasepak Johor Darul Ta'zim (JDT) Tunku Ismail Sultan Ibrahim, memberi bayangan

mungkin akan berehat daripada kancah bola sepak pada penghujung musim ini.

Menurutnya, keputusan itu mungkin akan dibuat mengikut perkembangan semasa pasukan selatan tanah air tersebut selepas berakhir saingan liga pada musim ini.

Beliau turut menyatakan hasratnya untuk melihat kemajuan dan perkembangan JDT meskipun tanpa kelibat dirinya di tampuk pentadbiran kelab bola sepak tersebut.

"Sememangnya kehilangan saya dalam kelab ini memang ditunggu-tunggu oleh beberapa pihak yang kurang senang dengan pencapaian yang diraih pasukan sejak tahun 2013 yang lalu.

"Jadi sekiranya saya berehat sebentar, saya mahu lihat kemajuan dan perkembangan kelab sentiasa berjalan kerana semua perancangan telah diatur dan dirangka," katanya.

Beliau berkata, selain daripada mahu merehatkan minda daripada pasukan, Tunku Ismail turut meluahkan kekecewaannya berikutan kehadiran penyokong yang semakin berkurangan sejak kebelakangan ini.


Comments (0)