Followers

Nuffnang

Cursing Malay : Terus Terang

Posted by Unknown | Posted on 10:16 PTG | Posted in

sumber :-

Cursing Malay : Terus Terang


Adakah Kita Beli Gajet Untuk Anak Supaya Anak Diam?

Posted: 01 Aug 2016 09:26 PM PDT

1. Mak ayah kita, datuk nenek kita, mungkin tak dapat nak bagi anak-anak dia barang-barang macam apa yang kita mampu bagi anak-anak kita sekarang.

2. Tetapi mereka mampu bagi anak-anak mereka masa.

3. Kita pula, adakah kita beri anak-anak kita barang-barang, gajet dan permainan, sebab kita terpaksa kedekut masa dengan mereka?

4. Kita boleh baca banyak banyak rujukan yang mampu menjadikan kita ibu bapa yang lebih baik.

5. Kita rasa kita lebih baik.

6. Tapi anak-anak ni, kau bagilah dia beratus gajet dan permainan sekalipun, yang dia paling nak dari kau, sebenarnya masa.

7. Apatah lagi makin ramai yang bagi gajet pada anak dan kata "nah, ini adik punya."

8. Kita selalu selamatkan diri kita dengan ayat 'kanak-kanak sekarang, biarlah dia terdedah dengan teknologi.'

9. Tapi jujurnya, kita bagi gajet tu mostly bukan 100% untuk tumbesaran dia kan?

10. Sebenarnya untuk keselesaan kita sekali, kan? Kita nak anak kita duduk diam.

11. Sebab kita tak berapa ada masa untuk dia.

12. Buku boleh ajar kau macam mana nak jadi "The Best Parents in The World."

13. Tapi mak ayah kita, atuk nenek kita, tak ada pun buku-buku ni untuk dibaca. Best parent juga mereka, kata kita.

14. Sebab bila mereka nak kita diam, diorang jerkah kau sampai diam. Itu bonding tu. Sampai sekarang aku ingat tiap-tiap kali arwah ayah aku mengamuk dengan aku.

15. Anak kita takkan nak ingat kenangan dia dengan gajet je?
Mohamad Sahar Mhd Noor

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/178395
Mohamad Sahar Mhd Noor

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/178395

Comments (0)