Followers

Nuffnang

Cucu Tok Selampit

Posted by Unknown | Posted on 2:14 PTG | Posted in

sumber :-

Cucu Tok Selampit


Kempen BERSIH 5 Di Komtar, Apa Kata Marina Chin Dan @Ambiga_S ?

Posted: 04 Aug 2016 06:45 PM PDT


Pada 28/07/2016, Ketua Menteri Pulau Pinang, Joseph Lim Guan Eng beria-ia untuk mengadakan pilihanraya tergempar (snap election) untuk Pilihan Raya Negeri (PRN) Pulau Pinang. Tujuannya tidak lain dan tidak bukan kononnya adalah untuk menyelamatkan Pulau Pinang dan Malaysia daripada kekejaman pemerintahan Barisan Nasional (BN).

3 hari kemudian, pada 31/07/2016, Joseph Lim Guan Eng telah membatalkan rancangan untuk mengadakan PRN. Adakah ini bermakna Joseph Lim Guan Eng tidak berminat lagi dengan rancangan asalnya untuk menyelamatkan Pulau Pinang dan Malaysia? Adakah Joseph Lim Guan Eng sejenis spesis lidah bercabang?


Pada Rabu, 03/08/2016, Pengerusi BERSIH, Maria Chin mengumumkan akan menganjurkan perhimpunan aman Bersih 5 susulan pendedahan yang dibuat Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) tentang dakwaan penyelewengan wang yang berlaku melibatkan 1MDB. Bagaimanapun, tarikh, masa, tempat serta bentuk perhimpunan yang akan dibuat masih belum ditetapkan dan akan diumumkan kelak.

Berlainan kali ini dimana Marina Chin selaku Pengerusi BERSIH 5 dilihat seperti teragak-agak untuk mengumumkan tarikh dan tempat demo ini. Nyata sekali, BERSIH bimbang penganjuran demo kali ini tidak mendapat sambutan seperti apa yang mereka lakukan sewaktu demo GST pada April lalu.

Lantaran itu, kami di CTS mencadangkan agar demo BERSIH 5 diadakan di KOMTAR Pulau Pinang. Bukan apa, dakwaan DoJ masih di peringkat awal siasatan lantaran adanya rungutan dari pihak ProTun di Malaysia. Sedangkan Ketua Menteri Pulau Pinang sudahpun didakwa dengan dua tuduhan rasuah yang melibatkan Kanun Keseksaan. Bukankah BERSIH mahukan pemimpin yang bersih? Demo di Pulau Pinang Marina Chin?Comments (0)