Followers

Nuffnang

Cucu Tok Selampit

Posted by Unknown | Posted on 2:17 PTG | Posted in

sumber :-

Cucu Tok Selampit


Tokong Berpeluang Bertemu DS @NajibRazak Bersemuka, Kenapa Tak Tanya Siapa MO1?

Posted: 13 Aug 2016 08:34 PM PDT

Ini adalah wajah-wajah hipokrit Ketua Menteri Pulau Pinang, Joseph Lim Guan Eng ketika bertemu Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak dalam Mesyuarat Majlis Pihak Berkuasa Perlaksanaan Koridor Utara (NCIA) dan majlis memateri oerjaian NCIA dengan 4 syarikat hari Khamis lepas.

Dibelakang Perdana Menteri penuh kejian dan makian dilemparkan. Pelbagai tuduhan dilemparkan di hadapan penyokong-penyokongnya. Apabila diberi peluang bertemu dengan Perdana Menteri kenapa makian dan cacian tidak diutarakan?

Kenapa tidak ditanya persoalan yang membelenggu beliau dan pemimpin-pemimpin DAP selama ini iaitu siapa Malaysian Official 01 (MO1) yang terdapat di dalam laporan Department of Justice (DoJ) Amerika Syarikat? Kenapa menjadi seperti pepatah tikus berak kapur atau peribahasa pijak semutpun tak mati ketika berhadapan dengan Perdana Menteri?

Lanjutan Lesen Pengusaha Pengangkutan Perdagangan Akan Diteliti Pihak SPAD

Posted: 12 Aug 2016 07:00 PM PDT


Penyelesaian terbaik bagi menangani isu lanjutan lesen pengangkutan perdagangan yang perlu diperbaharui dua tahun sekali yang didakwa membebankan syarikat pengangkutan akan dilakukan oleh pihak Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD). Pengerusinya, TS Dr Syed Hamid Albar berkata perbincangan itu akan membabitkan pelbagai perkara termasuk isu keselamatan, pengurusan pentadbiran atau mengenai lanjutan tempoh lesen sehingga tujuh tahun. 

TS Syed Hamid berkata, SPAD sedia maklum dakwaan permohonan pengendali pengangkutan perdagangan yang mengatakan lesen perlu diperbaharui setiap dua tahun, selain membabitkan bebanan kertas kerja dan tempoh pemprosesan yang memakan masa. SPAD masih melihat kepada perkara ini. Oleh kerana ia membabitkan isu keselamatan, selain isu pentadbiran iaitu permohonan bagi melanjutkan lesen daripada perlu perbaharuinya setiap dua tahun. 

SPAD katanya akan menjalankan kajian termasuk perbincangan, jika ia sesuatu yang munasabah, akan ambil tindakan yang sewajarnya dan akan memanggil setiap pertubuhan bagi membincangkan perkara ini. Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Ekspo Bas Trak dan Komponen Johor (JBTC) di Johor Bharu, semalam. 

TS Syed Hamid berkata, pihaknya juga akan meneliti perbincangan mengenai lanjutan tempoh lesen berkenaan sehingga tujuh tahun seperti yang pernah dilaksanakan oleh Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP). Katanya, jumlah permit bagi kenderaan perdagangan awam di Johor mencatatkan sebanyak 53,969 lesen sejak awal tahun ini, dengan kira-kira 35,000 daripada jumlah itu adalah pengangkutan lori.

Comments (0)