Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Admin Direktori Blog | Posted on 10:01 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Saman DOJ: Demo jika IGP tidak bertindak , kata Lim Lip Eng

Posted: 21 Jul 2016 09:28 PM PDT

SKANDAL 1MDB: TINDAKAN "CIVIL FORFEITURE" OLEH DOJ (DEPARTMENT OF JUSTICE) USA ADALAH PROSEDUR KES JENAYAH

Posted: 21 Jul 2016 09:26 PM PDT

Ramai yang terkeliru dan dikelirukan dengan perkataan sivil dan jenayah dalam isu tindakan Department of Justice (DOJ) USA mengambil tindakan Mahkamah untuk menyita dan mendapatkan semula aset-aset (civil forfeiture) yang dikaitkan dengan penyelewengan 1MDB. Tindakan ini diambil di bawah program yang dikenali 'Kleptocracy Asset Recovery Initiative' untuk mendapatkan semula harta negara asing yang disonglap atau diseleweng melalui perbuatan-perbuatan jenayah.

Menteri dan pemimpin Umno termasuk Ketua Penerangan Tan Sri Annuar Musa dan Menteri Undang-undang Dato' Seri Azalina Othman cuba menggunakan perkataan sivil tersebut untuk menunjukkan yang tindakan yang diambil oleh DOJ tidaklah serius kerana ia bukanlah tindakan jenayah.

Adakah benar ia hanya satu tindakan sivil sepertimana yang kita faham di Malaysia sepertimana tindakan sivil untuk kecuaian atau tuntutan gantirugi? Kenapa US Attorney General Criminal Division yang mengetuai tindakan ini?

US Code (USC) adalah Undang-Undang bertulis di Amerika Syarikat.
Di dalam tindakan DOJ ini, mereka telah menggunakan peruntukkan 18 USC 981 (Title 18 Section 981) iaitu Civil Forfeiture atau Penyitaan Sivil untuk menyita harta-harta alih atau tidak alih yang mereka percaya berdasarkan kesalahan 18 USC 1956 (Title 18 Section 1956) yang dalam siasatan mereka adalah hasil daripada kegiatan jenayah ataupun penggubahan wang haram.

Apakah Title 18 US Code? Title 18 US Code adalah Undang-Undang Jenayah dan Prosedur Undang-Undang Jenayah. Di Malaysia kita menggunakan Penal Code dan Criminal Procedure Code. Boleh rujuk di link http://uscode.house.gov/browse/prelim@title18/part1&edition=prelim

§981. Civil forfeiture

18 USC 981: Civil forfeiture Text contains those laws in effect on July 20, 2016
From Title 18-CRIMES AND CRIMINAL PROCEDUREPART I-CRIMESCHAPTER 46-FORFEITURE

(a)(1) The following property is subject to forfeiture to the United States:

(A) Any property, real or personal, involved in a transaction or attempted transaction in violation of section 1956, 1957 or 1960 of this title, or any property traceable to such property.
18 USC 1956: Laundering of monetary instruments Text contains those laws in effect on July 20, 2016

§1956. Laundering of monetary instruments

From Title 18-CRIMES AND CRIMINAL PROCEDUREPART I-CRIMESCHAPTER 95-RACKETEERING

(a)(1) Whoever, knowing that the property involved in a financial transaction represents the proceeds of some form of unlawful activity, conducts or attempts to conduct such a financial transaction which in fact involves the proceeds of specified unlawful activity-

Walaupun seksyen-seksyen yang disebut tersebut adalah civil forfeiture tetapi tindakan yang diambil oleh DOJ adalah tindakan dibawah Undang-Undang Jenayah Amerika Syarikat. Adakah rakyat masih lagi boleh ditipu dan diperdayakan dengan cara membodohkan minda rakyat yang tidak celik undang-undang.

Tindakan civil forfeiture ini adalah tindakan permulaan sebelum tindakan di bawah peruntukan undang-undang jenayah diambil.

Walau apapun, fakta-fakta yang dibentangkan di dalam Pernyataan Tuntutan tindakan civil forfeiture ini konsisten dengan fakta-fakta penyelewengan 1MDB yang didedahkan selama ini yang mengaitkan penglibatan dan faedah yang diterima PM Najib Razak.

Bagaimana Polis Diraja Malaysia tidak menemui sebarang salahlaku jenayah sedangkan FBI menemuinya. Bagaimana Peguam Negara USA boleh mendapati ada salahlaku jenayah sedangkan Peguam Negara Malaysia boleh membersihkan PM. Perkara yang berlaku ini jelas memalukan negara di mata antarabangsa yang pasti memandang rendah sistem undang-undang dan keadilan negara yang korup.
Read More / Baca Lagi >>

Skandal 1MDB: Jangan campur tangan urusan AS, kata Mat Sabu

Posted: 21 Jul 2016 09:10 PM PDT

Parti Amanah Negara (AMANAH) menggesa semua pihak agar tidak mencampuri urusan dan menghormati hak Amerika Syarikat bagi mengambil tindakan berhubung wang haram yang masuk ke negara itu.
Presidennya, Mohammad Sabu berkata sebelum ini kerajaan menentang campur tangan Amerika Syarikat ke atas mana-mana negara, justeru Malaysia juga tidak boleh campur tangan dalam hal-hal negara lain.
"Amerika Syarikat sekarang ini mahu mendakwa mereka yang terlibat membawa wang haram masuk ke negara mereka. Mereka tidak berkompromi kepada orang yang melakukan kesalahan di negara mereka.
"Maka jangan pula kita campur tangan jika mereka mahu mengambil tindakan kepada individu membawa wang haram ke negara mereka, seperti juga kita tidak mahu mereka campur tangan hal ketenteraan dan kepolisan dalam negara kita," kata Mohammad dalam satu kenyataan.
Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) Rabu lalu mengemukakan saman sivil untuk menyita lebih AS$1 bilion aset didakwa diperolehi melalui dana 1MDB.
Ia sebahagian daripada dana AS$3.5 bilion yang disalahgunakan dan aset lain yang terlibat termasuk rumah agam dan mewah, karya seni, jet peribadi dan kutipan filem 'The Wolf of Wall Street'.
Dalam saman DOJ Amerika Syarikat yang difailkan, AS$731 juta dana 1MDB didakwa mengalir ke akaun bank rasmi 'Malaysian Official 1'.
DOJ menyifatkan tokoh itu sebagai "pegawai berpangkat tinggi dalam kerajaan Malaysia yang juga mempunyai kedudukan berkuasa dalam 1MDB".
Mengulas lanjut Mohammad atau lebih mesra dengan panggilan mat Sabu meminta semua pihak tidak terlalu naif dalam perkara tersebut.
"Jangan kita terlalu naif. Apabila Amerika Syarikat mahu memburu pesalah wang haram masuk ke negara mereka, kita pula kata Amerika cuba nak campur tangan urusan negara," kata Mat Sabu.
Menurutnya, di Malaysia peguam negara yang mahu memulakan siasatan ke atas 1MDB telah dipecat manakala pegawai yang mahu menyiasat kes tersebut dijumpai 'mati di dalam tong drum'.
Malah, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) disiasat oleh polis dan beberapa pegawainya juga dipecat serta ditukar ke bahagian lain, dakwanya.
"Timbalan perdana menteri, menteri dan menteri besar dan pegawai tinggi kerajaan yang mempersoal 1MDB, juga kemudian dipecat.
"Tiada penjelasan menyeluruh terhadap pembunuhan dan pemecatan ini. Ini semua menimbulkan spekulasi buruk ke atas Malaysia.
"1MDB dan perdana menteri dilihat begitu kebal dalam isu ini. Sepatutnya sudah ada satu Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat keseluruhan isu ini," tambah Mat Sabu.

Skandal 1MDB: 'Ada konspirasi Cabar Kedaulatan Negara' Kata Pemuda UMNO Kedah?

Posted: 21 Jul 2016 09:04 PM PDT

"Sepertimana ghairahnya suatu ketika dahulu pihak Amerika memomokkan kononya Iraq memiliki senjata pemusnah besar-besaran "weapon of mass destruction" (WMD) sebagai justifikasi untuk menakluki Iraq untuk kuasai minyaknya, saya tidak hairan jika modus operandi sama digunakan dalam kes yang dikatakan ada kaitan dengan 1MDB.. katanya..

Kah..kah..kah.. Alooo Brader Amerika takluk Iraq memang benar untuk mencuri minyak tapi kalau dikatakan 1MDB akan digunakan Amerika untuk menakluk Malaysia itu lawak bodoh..

Amerika tak perlu menakluk Malaysia sepertimana yang dilakukan terhadap Iraq sebab Amerika sudah menakluki ekonomi Malaysia melalui TPPA yang telah ditandatangani oleh pemimpin UMNO sendiri..

Singapura pun sita juga harta benda berkaitan denga siasatan terhadap 1MDB tu.. jadi Singapura pun nak cabar kedaulatan negara kita ke?

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Salleh Said Keruak sendiri dah kata "Itu bukanlah konspirasi. Mereka (DOJ) menjalankan kerja mereka berdasarkan laporan yang dibuat.

"Mereka mengendalikannya (siasatan) berdasarkan undang-undang dan peraturan di negara tersebut,"

Tapi mamat ni memandai-mandai pulak...

KUALA LUMPUR: Pemuda UMNO Kedah yakin wujud konspirasi bermotifkan politik pada peringkat tertinggi untuk mencabar kedaulatan negara dalam isu syarikat pelaburan strategik negara, 1Malaysia Development Berhad (1MDB). 
Ketuanya, Datuk Shaiful Hazizy Zainol Abidin berkata, Kerajaan juga perlu memulakan siasatan terhadap beberapa individu yang mempunyai jaringan antarabangsa dan bersekongkol ingin mencabar kedaulatan negara secara terang-terangan. 
"Sepertimana ghairahnya suatu ketika dahulu pihak Amerika memomokkan kononya Iraq memiliki senjata pemusnah besar-besaran "weapon of mass destruction" (WMD) sebagai justifikasi untuk menakluki Iraq untuk kuasai minyaknya, saya tidak hairan jika modus operandi sama digunakan dalam kes yang dikatakan ada kaitan dengan 1MDB. 
"Persoalannya kenapa dengan tiba-tiba Jabatan Keadilan Amerika boleh mengeluarkan kenyataan untuk membekukan aset yang dikatakan dibeli melalui salah guna wang 1MDB? Kenyataan itu pula jelas merujuk berdasarkan aduan awam dan siapakah pula gerangan pihak awam yang dimaksudkan? 
"Melainkan jika aduan ini ada kaitan dengan segelintir pihak dalam negara yang sekian lama merancang untuk menjatuhkan dan memalukan kepimpinan negara, maka tidak salah usaha ini boleh kita katakan sebagai konspirasi terancang tahap tertinggi melibatkan elemen subversif dalaman negara dan golongan berkepentingan di peringkat antarabangsa," katanya kepada Astro AWANI di sini pada Khamis. 
Read More / Baca Lagi >>

Skandal 1MDB: 'Riza tuai apa yang disemainya kerana jual diri kepada syaitan'

Posted: 21 Jul 2016 08:59 PM PDT

Anak tiri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Riza Aziz menuai apa yang disemainya kerana 'menjual diri kepada syaitan', tulis adiknya di Facebook.
Riza yang dinamakan dalam saman Jabatan Keadilan Amerika Syarikat kerana didakwa menggunakan wang yang dicuri daripada firma pelaburan negara, 1MDB.
"Jika Riza menjual dirinya kepada syaitan untuk memiliki apa yang tidak sepatutnya miliknya, bayangkan hutangnya yang dikumpul bersama syaitan dan yang bakal mereka kumpul lagi itu," tulis Azrene Soraya Abdul Aziz, seorang perunding imej.
Seperti Riza, Azrene adalah anak tiri Najib, yang lahir hasil perkahwinan pertama, isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor dengan suami pertamanya.
Bagaimanapun beliau berkata, Riza masih dan adalah seorang yang dikasihi oleh keluarganya, walaupun kasih mereka 'tidak cukup untuk beliau' dan orang sekelilingnya.
"Dia memilih, seperti orang lain sebelumnya, untuk memiliki kemasyhuran, kekayaan dan sanjungan," katanya.
Azrene mendakwa abangnya kini membayar harga kerana dosa yang dilakukannya walaupun Malaysia tidak bersedia untuk memberi keadilan seperti didoakan rakyat tetapi Amerika Syarikat memberikannya.
"Mereka yang mengenali saya tahu bahawa saya kambing hitam keluarga - tetapi itu tidak bermakna saya tidak sayang keluarga saya.
"Orang ramai boleh mengatakan saya kejam untuk apa yang saya tulis hari ini tetapi saya sentiasa menegakkan apa yang sepatutnya dan melakukan apa yang betul, demi kebenaran dan keadilan walaupun terpaksa membayar harga yang tinggi dan ini bermakna melakukan perkara yang tidak popular.
"Saya sering menegaskan bahawa jika Riza menggunakan dan mendapat keuntungan daripada dana yang dicuri dia perlu membayar apa yang dilakukannya itu.
"Jika dia berdiri sebagai proksi atau sebagai pemegang amanah untuk apa yang bukan miliknya atau mana-mana individu yang meminta beliau menjadi 'anak berbakti', dia perlu membayar untuk itu," katanya.
Tidak kira apa alasan yang diberikan untuk mewajarkan apa yang dilakukan oleh abangnya, Azrene berkata jika tindakannya itu menjejaskan negara dan rakyat maka ia adalah salah, dan perlu diperbetulkan.
"Bagi mereka yang fikir saya tidak berhati perut hari ini, sila ingat, doa saya adalah untuk kebenaran dan keadilan. Sama seperti rakyat Malaysia yang lain, telah dijawab hari ini dan akan terus dijawab," tulis perunding imej itu.

DOJ dedah isu yang pernah sebabkan The Edge digantung kerajaan BN

Posted: 21 Jul 2016 08:47 PM PDT

"Demokrasi bukan hanya tentang pilihan raya, ia juga tentang integriti institusi, kedaulatan undang-undang dan kebebasan media," kata Nazir.
NazirKUALA LUMPUR: Nazir Razak merujuk insiden tahun yang lalu di mana akhbar The Edge digantung kerana mencetak berita mengenai aliran dana 1MDB, perkara yang sama kini didedahkan oleh Jabatan Penghakiman Amerika Syarikat (DOJ).
Dalam muat naik Instagram terbarunya, Nazir yang juga adik kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, menyiarkan rakam layar muka depan akhbar niaga yang digantung permit penerbitannya selama tiga bulan.
Nazir menulis, betapa artikel bertajuk 'Bagaimana Jho Low dan PetroSaudi menipu Malaysia dengan RM1.83b tunai (dan keuntungan kertas RM400 juta juta) dengan bantuan dari eksekutif 1MDB' kini diulangi oleh Peguam Negara AS dalam tindakan undang-undang DOJ yang telah dibuat secara terbuka pada hari Rabu.
"Tepat 12 bulan yang lalu, tajuk ini menyebabkan mereka digantung.
"Hari ini, Peguam Negara AS mengatakan perkara yang hampir sama," tulis Pengerusi Kumpulan CIMB itu malam tadi.
Menurut tindakan undang-undang DOJ yang difailkan di Los Angeles, lebih daripada AS$3.5 bilion telah disalahgunakan oleh firma pelaburan negara 1MDB.
Jabatan itu kini dalam usaha merampas aset termasuk penthouse, rumah-rumah, karya seni, jet peribadi dan hasil daripada filem "Wolf of Wall Street".
"Demokrasi bukan hanya tentang pilihan raya, ia juga tentang integriti institusi, kedaulatan undang-undang dan kebebasan media," katanya.
Muat naik status berkenaan pada pagi ini telah mendapat lebih 1500 "likes" dan diikuti gesaan supaya Nazir membantu memastikan keadilan dicapai.
Pemilik Instagram azizjohari menulis, "Kami harap anda menjadi Perdana Menteri Malaysia. Malaysia Official1 adalah satu penghinaan kepada negara dan semua rakyat Malaysia. Dan Riza Aziz pula saudara rapatnya," katanya, merujuk kepada individu yang disebut dalam tindakan undang-undang DOJ sebagai Malaysia Official1.
Read More / Baca Lagi >>

Skandal 1MDB : Rakyat perlu lebih prihatin

Posted: 21 Jul 2016 08:43 PM PDT

Kenyataan media berkenaan skandal 1MDB dari pihak kerajaan AS tersebut disiarkan secara langsung melalui satu sidang media khas pada malam 20 Julai lalu.Kenyataan media berkenaan skandal 1MDB dari pihak kerajaan AS tersebut disiarkan secara langsung melalui satu sidang media khas pada malam 20 Julai lalu.
 Biro Integriti, Anti-Rasuah dan Salahgunakuasa Perkasa, memandang serius dakwaan Jabatan Keadilan Amerika Syarikat mengenai 1MDB seperti yang siarkan oleh rangkaian-rangkaian berita terkenal seluruh dunia pada 20 Julai lalu.
Kerajaan Amerika Syarikat mahu menyita aset bernilai lebih USD1 billion dari 1MDB sebagai hasil dari penyalahgunaan dana bernilai USD3.5 billion oleh 1MDB.
Kerajaan AS mendakwa bahawa USD1 billion dari 1MDB tersebut telah dialir ke dalam bidang perhotelan, hartanah mewah seperti kawasan Manhattan, Beverly Hills dan London.
Ia turut digunakan untuk mendanai karya seni lukisan, jet peribadi dan filem dari Hollywood arahan anak tiri Datuk Seri Najib Tun Razak, Riza Aziz yang bertajuk "Wolf of Wall Street".
Kenyataan media berkenaan skandal 1MDB dari pihak kerajaan AS tersebut disiarkan secara langsung melalui satu sidang media khas.
Dakwaan secara terbuka oleh salah satu agensi kerajaan negara asing seperti AS ini boleh mencemarkan maruah serta reputasi Malaysia di pentas dunia lebih-lebih lagi jika tiada sebarang usaha serius diambil bagi membuktikan semua dakwaan tersebut adalah fitnah semata-mata.
Sejak dari awal lagi pihak Perkasa menyokong agar Datuk Seri Mohd Najib Razak menyaman mana-mana pihak termasuk portal berita luar negara yang cuba mengaitkan nama beliau dalam dakwaan skandal 1MDB tersebut.
Dalam masa yang sama Biro Integriti, Anti-Rasuah dan Salahgunakuasa Perkasa tetap istiqomah dalam mendesak supaya diwujudkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat skandal 1MDB ini dari pelbagai sudut dengan lebih adil, terbuka dan bebas.
Pihak Perkasa juga mahu agar laporan audit terhadap 1MDB tidak diklasifikasikan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) supaya rakyat negara ini mengetahui kebenarannya.
Timbalan Pengarah Biro Siasatan Persekutuan (FBI) USA, Andrew Mc Cabe ketika membuat kenyataan media telah berkata "rakyat Malaysia ditipu dalam skala yang besar".
Dan penyitaan aset 1MDB oleh pihak Unit Anti Korupsi Jabatan Keadilan USA tersebut merupakan yang terbesar dalam sejarah negara tersebut.
Penyitaan aset 1MDB tersebut secara tidak langsung bagaikan menyita aset negara Malaysia di luar negara kerana 1MDB merupakan syarikat pelaburan yang dinaungi kerajaan Malaysia yang melibatkan dana negara (wang rakyat Malaysia) yang digunakan oleh 1MDB tersebut kononnya untuk aktiviti pelaburan.
Kerajaan Malaysia pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak perlu bertindak tegas bagi menghalang sebarang bentuk penggadaian aset negara kepada pihak asing walaupun aset tersebut tidak berada dalam negara. Ini kerana sebarang penggadaian aset 1MDB oleh kuasa asing hanya akan merugikan ekonomi negara dan rakyat Malaysia secara umumnya.
Read More / Baca Lagi >>

DALAM KEADAAN BEGINI PUN, PEMIMPIN KITA MASIH MENGATAKAN TIADA KECURIAN WANG 1MDB

Posted: 21 Jul 2016 08:21 PM PDT


Apa yang jelas dan nyata berikutan tindakan Jabatan Kehakiman AS melakukan penyitaan hartanah dan aset terbesar dalam sejarah negara itu ialah kerana mendapati adanya penyelewengan dan kecurian wang melibatkan dana 1MDB.
Kecurian wang yang dikesan oleh Jabatan Kehakiman AS ialah sebanyak AS$3.5 bilion atau RM14,000 juta. Hartanah dan aset yang mahu dibekukan dalam saman Jabatan Kehakiman ialah sebanyak AS$1 bilion atau RM4,000 juta.
Berdasarkan Laporan Audit 1MDB yang bocor dan masih diOSAkan serta Laporan PAC yang sudah dibentangkan, wang 1MDB yang tidak dapat dikesan atau tidak dapat disahkan ke mana perginya ialah sebanyak AS$7 bilion atau RM28,000 juta.
Dalam kenyataan Jabatan Kehakiman AS dab FBI, mereka juga berulangkali menyebut mengenai kecurian wang berkaitan 1MDB yang bukan saja digunakan untuk membeli hartanah dan aset, bahkan juga berhibur dan berjudi di kasino.
Sehari selepas Jabatan Kehakiman AS mengambil tindakan penyitaan itu, Singapura juga memaklumkan mereka telah membekukan aset bernilai RM710 juta berkaitan Jho Low susulan siasatan terhadap 1MDB serta aktiviti penggubahan wang haram.
Bersama penyitaan oleh Amerika dan Singapura serta jumlah keseluruhan wang 1MDB yang dipercayai hilang, bermakna banyak lagi yang masih lesap entah ke mana.
Berdasarkan tindakan kedua-dua negara itu, akal yang waras akan mengatakan wujud bukti yang sahih berkaitan kecurian, kehilangan atau penggelapan wang melibatkan 1MDB.

Jika tidak, bagaimana pembelian harta, bangunan, kondo, jet, lukisan mahal, berhibur, berjudi dan sebagainya boleh dilakukan dan semuanya pula ada dalam rekod FBI dan Jabatan Kehakiman AS?
Malah dalam kenyataan Jabatan Kehakiman AS, turut juga disebut ialah mengenai wang 1MDB sebanyak AS$731 juta atau kira-kira RM3,000 juta yang dimasukkan ke akaun peribadi Malaysian Official 1.
Masyarakat seluruh dunia yang menonton video Jabatan Kehakiman AS pasti juga turut percaya wujud salah laku, kecurian dan penggunahan wang haram melibatkan 1MDB dalam sebuah negara bernama Malaysia kononnya dibanggakan dengan Islam sederhananya.
Tetapi, apa reaksi pemimpin, menteri dan macai-macai UMNO yang selama ini selalu terjelir tekak menjerit mengatakan mereka berjuang untuk rakyat dan negara?
Apa pula kata Peguam Negara Malaysia?
Salleh Said Keruak mengatakan, 1MDB tidak pernah mengatakan wangnya hilang atau dicuri. Sebelum itu, beliau juga menyifatkan serangan berterusan terhadap 1MDB adalah bertujuan menjatuhkan sebuah kerajaan yang sah.
Abdul Rahman Dahlan terus cuba mempertahankan Perdana Menteri dengan mengatakan tiada nama Najib disebut dalam kenyataan Jabatan Kehakiman AS itu.
Ketua Penerangan UMNO, Annuar Musa disebalik mengucapkan selamat berjaya kepada pembangkang yang mengaitkan nama Najib dengan tindakan Jabatan Kehakiman itu, turut berusaha memesongkan pemikiran rakyat dengan mengatakan bahawa 1MDB tiada aset di Amerika.
Yang lain-lain pula, termasuk Pemuda UMNO mengatakan semua ini adalah percubaan mencabar kedaulatan negara, cuba menjatuhkan kerajaan serta menyamakan dengan serangan Amerika terhadap Iraq dahulu.
Read More / Baca Lagi >>

Skandal 1MDB: Berhenti lindungi ‘Malaysian Official 1’ dengan ulasan ‘pelik-pelik’

Posted: 21 Jul 2016 08:19 PM PDT

Pemimpin Umno-Barisan Nasional (BN) dan pihak berwajib di Malaysia disaran tidak memberi pelbagai ulasan 'pelik-pelik' berhubung 'Malaysian Official 1' semata-mata mahu menzahirkan kesetiaan kepada individu tertentu.
Ahli Parlimen Batu, Tian Chua, berkata individu yang disebut dalam tuntutan mahkamah sivil Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) difailkan semalam mirip kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
"Peguam Negara Amerika merujuk inidividu yang mirip Perdana Menteri Malaysia. Adalah wajib Najib jawab secara ikhlas apa peranan beliau dalam skandal 1MDB ini.
"Anak Datin Seri Rosmah Mansor (isteri Najib) iaitu Reza Aziz juga dinamakan secara terang terlibat dan istilah yang digunakan adalah dana milik negara Malaysia dicuri," katanya ketika dihubungi SelangorKini, di sini, hari ini.
Tian-ChuaTian Chua berkata, istilah 'dana milik negara Malaysia sudah dicuri' itu juga menguatkan lagi bahawa skandal terbabit melibatkan orang paling berkuasa dalam negara.
"Pendedahan ini amat memalukan imej negara kerana memiliki pemimpin yang begitu korup.
"Rakyat kesuluruhan menunggu penjelasan Najib. Jika Najib gagal menjelaskan perkara ini, rakyat tiada pilihan selain bangkit untuk mendesak beliau meletak jawatan," katanya.
DOJ menyebut berulang-kali individu dirujuk sebagai 'Malaysian Official 1' dalam saman mereka menyebabkan banyak spekulasi mengenai identiti tokoh berkenaan.
Walaupun Najib tidak dinamakan dalam saman itu, tetapi terdapat banyak spekulasi bahawa 'Malaysian Official 1' merujuk kepadanya.

Skandal 1MDB: ‘Apakah Yahudi akan dituduh dalang tindakan AS?’

Posted: 21 Jul 2016 08:16 PM PDT

Ariff Sabri berkata Umno yang mengaku pejuang agama dan akidah kini dimalukan.
Mohd Ariff Sabri
PETALING JAYA: Ahli Parlimen DAP Datuk Mohd Ariff Sabri mempersoalkan sama ada pemimpin Barisan Nasional (BN) akan menggunakan taktik menyerang Yahudi bagi meraih sokongan orang Melayu susulan tuduhan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat terhadap 1MDB.
"Adakah mereka akan guna taktik lama dengan menipu rakyat Malaysia khususnya orang Melayu bahawa ini semata-mata sebuah konspirasi jahat dengan Jabatan Kehakiman Amerika dikuasai Yahudi?
"Pada masa yang sama menuduh Yahudi memang bengang dengan Najib yang dianggap penjaga dan pembela akidah Ahlus Sunnah Wal Jamaah, pelopor wasatiyah dan penganjur maqasid syariah?" soal wakil rakyat Raub itu dipetik lidah rasmi DAP, Roketkini.com.
Ariff berkata saman yang dikemukakan Peguam Negara AS dua hari lalu itu memalukan, dan berlaku ketika pemimpin Umno yang mengaku "pejuang Melayu dan Islam" sibuk dengan isu kafir harbi dan isu dikaitkan agama yang lain "tetapi membutakan mata dengan penyelewengan rasuah terbesar yang dilakukan pemimpin".
"Malaysia ialah sebuah negara Islam yang ada belasan mufti, ribuan Qadhi, jutaan ustaz yang sibuk mengkafir-harbikan orang lain tapi tutup kedua mata, bila orang Islam sendiri mencuri dan rasuah," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Skandal 1MDB: Najib perlu berhenti, Zahid naik jadi PM...

Posted: 21 Jul 2016 08:15 PM PDT

Apa yang sedang "berbagar-bagar" dan bermain dalam kepala anda kini? Dan apakah harapan yang ada nantikan daripada apa yang sedang anda fikirkan? Iya, kepala kita yang sayang kepada negara dan merasakan negara sudah berada di ambang kehancuran, terkesimak dengan apa yang meletus semalam, pendendahan oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) mengenai saman awam yang berkaitan langsung dengan maruah dan "keselamatan" negara kita.
Najib perlu berhenti, Zahid naik jadi PM...Ianya mengenai skandal 1MDB syarikat pelaburan strategik milik kerajaan yang diperkatakan sejak beberapa tahun ini. Pendedahan DOJ semalam memberi maklumat dan menjadi akses baharu menyebabkan kita semua "terkejut beruk" dengan apa yang berlaku. Pendedahan itu juga sekaligus memadamkan pesepsi terhadap 1MDB yang dicorakkan oleh kerajaan, (Najib Razak) sebelum ini sebagai berjalan dengan teratur dan terhindar daripada sebarang penyelewengan.
Kenyataan demi kenyataan yang dikeluarkan oleh mereka (yang dibeli dan diupah Najib), menunjukkan skandal memburuk dan membusukkan negara itu hanya rekaan pembangkang dan permainan Dr Mahathir Mohamed semata-mata dalam merebut kuasa sahaja, kononnya jauh dari kebenaran. Sebermula ia didedah dan dipersoalkan oleh Anwar Ibrahim sejak tahun 2012 semua prejudis kepada maklumat itu sebagai tindakan jahat oposisi.
Namun pendedahan DOJ semalam, kian menjawab persoalan itu. Kohong makin menyumbat hidung. Ia merupakan maklumat terbaharu perkembangan skandal berkenaan yang sungguh merujakan kita. Apakah Amerika kecewa dengan sesuatu di Malaysia atau dengan Najib, maka pihak Jabatan Kehakimannya bertindak demikian? Rasanya tidak. Jabatan itu lebih ke arah membuktikan kebertangungjawabannya sesuai dengan kedudukan negara berkenaan dan sebagai mengawal wibawanya. Amerika walaupun dikenali dengan negara jahat, tetapi ia sangat obses kepada mengawal jenayah di negaranya.
Kenapa ia mengejutkan, kerana pada saat-saat isu atau skandal berkenaan seakan reda dan mahu berakhir apabila ia disandiwarakan dan dikosmetikkan demikian rupa oleh mereka yang diupah oleh Najib, tiba-tiba pula DOJ mendedahkan perkara itu. Ia semacam bom jangka yang dipasang tetapi gagal dimusnahkan, maka bila tiba masanya ia meletup.

Ertinya usaha Najib untuk memalsukan bom jangka berkenaan dengan berbagai-bagai cara sebelum ini termasuk pecat Peguam Negara, dan diganti dengan orang kepercayaanya, gangguan siasatan SPRM, guna polis dan pacar-pacar hina dalam kabinetnya, gagal sama sekali.

Demikian lumrah alam dan sunatullah, kebenaran itu tidak dapat ditutup.
Yang kita semua tunggu dan nanti kini apakah sikap dan reaksi Najib dengan pendedahan oleh DOJ itu? Apakah dia terus bertahan dengan sikap dan gaya lembut kenyataan hari ini, ataupun bersikap sama seperti presiden Pas, "berklu klik" macam ikan keli dalam besen? Apakah Najib sudah berbai'ah doa dan cara berpolitik daripada Hadi Awang?
Dalam pada itu pendedahan DOJ itu menyebabkan pemimpin parti pembangkang, menjadi kian galak. Pendedahan DOJ itu menyokong apa yang mereka perkatakan sebelum ini. Ia diharap akan membuka mata pihak-pihak yang sengaja memicing mata untuk melihat kebenarannya. Ini termasuk juga pihak Majlis Raja-Raja yang diharap menjadi payung pelindung rakyat. Diharap pendedahan DOJ itu memberi pengetetahuan baharu kepada mereka dan membuat tindakan sewajarnya dengan kedudukan mereka.
Beberapa orang pemimpin pembangkang telah pun memberi reaksi awal dan sekaligus memberi jalan keluar kepada Najib. MB Selangor Mohamed Azmin Ali menggesa Najib mengosongkan kerusi. Katanya Najib tidak boleh berselindung lagi dan kena berterus terang dengan apa yang berlaku dan tidak terus berdalih dengan menganggap skandal ini bukan memalukan negara.
Bekas Naib Presiden Pas, Husam Musa pula meminta sebuah Siasatan di Raja yang ahlinya bukan pilihan PM ditubuhkan. Pandangan Husam itu sejalur dengan pandangan Presiden PKR, Dr Wan Azizah Wan Ismail yang mendesak Yang diPetuan Agong menitah agar ditubuhkan Siasatan di Raja.
Sikap dan reaksi para pemimpin itu tidak perlu dilihat mereka bersuara demi kepentingan politiknya, sebalik semua dibuat adalah untuk rakyat. Ini sesuai dengan apa yang diucapkan oleh Timbalan Pengarah Biro Penyiasatan Awam Amerika Syarikat, Andrew McCabe dalam mengulas mengenai tindakan Jabatan itu, katanya;
Read More / Baca Lagi >>

Amalkan ketelusan, Washington beritahu Malaysia

Posted: 21 Jul 2016 06:20 PM PDT

AS berkata sektor niaga amat memerlukan ketelusan dan iklim pelaburan yang baik sebelum mempertimbangkan Malaysia
The White House
WASHINGTON: Kerajaan Amerika Syarikat berkata Malaysia perlu menunjukkan tadbir urus baik dan ketelusan.
Seruan itu dibuat sehari selepas Jabatan Kehakiman AS memfailkan permohonan menyita aset berkaitan syarikat milik negara, 1MDB, bernilai AS$1 bilion (RM4 bilion), atas tuduhan salah laku dan pengubahan wang secara haram.
Saman sivil itu dilihat sebagai duri dalam hubungan antara kedua-dua negara yang bertambah akrab di bawah pentadbiran Presiden Barack Obama yang sudah dua kali melawat Malaysia.
Jurucakap White House, Josh Earnest berkata Obama pada tahun lalu memberitahu Najib pentingnya ketelusan dan tadbir urus baik.
"Bagi sektor niaga yang mempertimbangkan Malaysia, mereka mahu melihat petanda negara itu mempunyai iklim perniagaan yang baik," kata Ernest.
Najib semalam berkata Malaysia akan memberi kerjasama penuh kepada penyiasat antarabangsa kes 1MDB, susulan tindakan Jabatan Kehakiman itu.
Bagaimanapun, Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali mempersoalkan "tuduhan dan sindiran" terhadap Najib dalam saman itu.
Katanya, tidak ada satu pun siasatan pihak berkuasa di serata dunia terhadap 1MDB mendapati salah guna dana.
Tindakan AS merupakan kes terbesar pernah dibawa sebuah unit "kleptokrasi" di bawah Jabatan Kehakiman yang bertujuan merampas hasil daripada kegiatan rasuah luar negara.

Nazir: Edge digantung kerana siarkan apa AS kata sekarang

Posted: 21 Jul 2016 06:15 PM PDT

Pengerusi CIMB Datuk Seri Nazir Razak menyatakan bagaimana The Edge pernah digantung kerana menyiarkan mengenai dakwaan aliran dana 1MDB, yang diulang semalam dalam saman sivil yang difailkan oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) untuk menyita harta dan aset individu yang dikaitkan dengan dakwaan skandal dana tersebut.
"Tepat 12 bulan yang lalu, tajuk ini menyebabkan mereka digantung.
"Hari ini, peguam negara AS mengatakan perkara yang hampir sama," tulis adik kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak itu, dalam satu catatan Instagram malam tadi.
Komen ini dibuat bersama dengan gambar artikel muka depan yang menyebabkan akhbar perniagaan itu menghadapi masalah dengan pihak berkuasa.
Nazir berkata artikel 'How Jho Low and PetroSaudi cheated Malaysia out of RM1.83b cash (and RM400m million paper profit) with help from 1MDB executives', memperincikan dakwaan yang sama mengenai penggunaan aliran rangkaian bank dan akaun untuk menggelapkan pemindahan wang rakyat dari 1MDB ke tangan swasta.
Walaupun beliau tidak menyebut tentang abangnya dalam catatan tersebut, Nazir menyentuh secara tidak langsung apa yang pengkritik dakwa sebagai kegagalan pentadbiran Najib.
"Demokrasi bukan hanya tentang pilihan raya, ia juga mengenai integriti institusi, kedaulatan undang-undang dan kebebasan media," kata Nazir dalam catatan itu.
Najib telah menegaskan bahawa semua tindakan terhadap 1MDB dilakukan oleh mereka yang berusaha untuk menyingkirkan beliau daripada jawatannya yang dipilih secara demokrasi, walaupun pentadbiran beliau menyaksikan Malaysia di tahap paling rendah dari segi integriti institusi kerajaan dan kebebasan media
Malah, ini bukan kali pertama Nazir mengkritik pentadbiran abangnya itu di media sosial.
Sebelum ini, beliau telah mencatatkan mesej-mesej lain yang dilihat dengan maksud yang tersembunyi di Instagram, dan mendapat pujian beberapa pihak tetapi mengecewakan mereka yang mahu beliau mengatakan apa yang sebenarnya dimaksudkan oleh beliau, bagi membantu membetulkan perkara itu.

U.S. Targets $1 Billion in Assets in Malaysian Embezzlement Case

Posted: 21 Jul 2016 06:03 PM PDT


Prime Minister Najib Razak, center, of Malaysia leaving the Time Warner Center in New York, where he has an apartment, in 2014. Credit Michael Appleton for The New York Times
A $30.6 million penthouse at the Time Warner Center in Manhattan, overlooking Central Park. A $39 million mansion in the Los Angeles hills. A $17.5 million tear-down in Beverly Hills. Each was bought anonymously, the source of its financing hidden.
On Wednesday, the Department of Justice charged that these lavish properties were among the more than $1 billion in United States assets bought with money stolen from Malaysia's sovereign wealth fund by people close to that country's embattled prime minister, Najib Razak.
The story line of sudden riches and lavish spending by people close to Malaysia's prime minister has been told many times over the last year, amid rising discontent with his government and corruption investigations at home and abroad. But federal prosecutors offered the most scathingly detailed version yet as they filed a complaint to seize the assets in federal court in California.
According to the complaint, the stepson, close friends and associates of the prime minister diverted more than $3 billion from Malaysia's sovereign wealth fund — called 1Malaysia Development Berhad, or 1MDB. Some came from an international oil deal and some from bond deals managed by Goldman Sachs.
Then, the complaint said, they transferred more than $1 billion of the embezzled funds into the United States using shell companies and the client bank accounts at the white-shoe law firm Shearman & Sterling. They rose up the social ladder, spending on celebrity-studded parties, purchasing high-end real estate, financing movies like "The Wolf of Wall Street" and buying paintings by the likes of Picasso and Monet.
"The money was raised by the Malaysian sovereign wealth fund and it was supposed to be used for investments that would return profits that would be used to support the Malaysian people," Leslie R. Caldwell, the assistant attorney general who heads the department's criminal division, said in an interview. "What happened instead was corrupt officials within 1MDB and others siphoned off a very large percentage of the money that was raised to the tune of $3 billion and used it in ways that provided absolutely no benefit to people in Malaysia other than themselves."
The forfeiture complaint, issued by a unit known as the Kleptocracy Asset Recovery Initiative, represents the largest such case brought by the Justice Department. It comes at a time of heightened concern about secrecy, shell companies and illicit money flow around the world.
In the spring, the leak of the so-called Panama Papers cast light on secret offshore accounts held by politicians and other wealthy people from around the world. The Treasury Department announced recently that it would begin requiring banks to identify customers who use shell companies. And the department began a test program this spring requiring people who buy expensive properties in New York and Miami using cash and shell companies to report their actual identities.
The United States is among several governments, including Malaysia, Singapore and Switzerland, that have investigated 1MDB. The inquiries began last year after an investigative report in The New York Times. As part of a broader examination of the use of shell companies in high-end real estate in the United States, The Times traced the purchases of about $150 million in residential properties in New York and in the Los Angeles area, as well as several works of art, to relatives or associates of Mr. Najib.
The Justice Department named three of those people in its filings. One, Riza Aziz, is the stepson of Mr. Najib and a Hollywood film producer. Another, a financier named Jho Low, is a longtime friend of Mr. Aziz and his family. The third is Mohamed Badawy al-Husseiny, a former official at a government fund in Abu Dhabi, United Arab Emirates, that participated in deals with Malaysia's fund. Prosecutors also cited Khadem al-Qubaisi, who was an official at a related fund in the United Arab Emirates, as well as another individual who was an associate of Mr. Low.
The people named in the complaint have not been charged with crimes. The defendants in an asset forfeiture case are the properties that the government wants to seize. But an asset complaint does not preclude criminal charges.
Mr. Aziz's movie company, Red Granite Pictures, said in a statement that it was confident that "when the facts come out, it will be clear that Riza Aziz and Red Granite did nothing wrong."
Mr. Low, Mr. Husseiny and Mr. Qubaisi did not respond to requests for comment. In the past, representatives for Mr. Aziz and Mr. Low have acknowledged that their clients own United States properties but have said that they did nothing improper.
The complaint does not name Mr. Najib, but it does cite "Malaysian Official 1," described as a high-ranking government official who oversaw the fund and is a close relative of Mr. Aziz.
Tengku Sariffuddin, Mr. Najib's press secretary, said in a statement issued early Thursday that Malaysia would cooperate with "any lawful investigation." If any wrongdoing is proved, he said, "the law will be enforced without exception." He said the investment fund had been the subject of several investigations in Malaysia and that authorities found no crime was committed.
One of the targeted properties is the Montalban House in Los Angeles.
The immediate effect of the Justice Department's action is effectively to freeze the assets. The forfeiture process is lengthy. First, a court must make sure that no other interested party has a valid claim to the properties. Once true ownership is determined, the court must decide whether the money used to buy those assets was, in fact, earned illicitly. Only then can the government permanently seize the assets.
Read More / Baca Lagi >>

U.S. Seeks to Recover $1 Billion in Largest Kleptocracy Case to Date

Posted: 21 Jul 2016 06:00 PM PDT

FBI Deputy Director Andrew McCabe speaks at a press conference announcing U.S. efforts to recover more than $1 billion in assets tied to international public corruption and a global money laundering conspiracy.
FBI Deputy Director Andrew G. McCabe speaks at a press conference announcing U.S. efforts to recover more than $1 billion in assets associated with a fund owned by the Malaysian government.
The U.S. government is seeking to recover more than $1 billion in assets tied to international public corruption and a global money laundering conspiracy in what Department of Justice officials describe as the largest single action ever brought under the Kleptocracy Asset Recovery Initiative.
At a press conference today, Attorney General Loretta E. Lynch announced civil forfeiture complaints to recover assets associated with a fund owned by the Malaysian government that raised nearly $8 billion to benefit the Malaysian people. Instead, much of the money was diverted by high-ranking fund officials and their associates to purchase yachts, hotels, a $35 million jet, artwork by Vincent Van Gogh and Claude Monet, and to bankroll the popular 2013 film The Wolf of Wall Street.
"This fraud went on around the world," said Special Agent Darryl Wegner, chief of the FBI's International Corruption Unit, which investigated the case along with the Internal Revenue Service's Criminal Investigative Division. "At least $1 billion traceable to the conspiracy was laundered through the United States and used to purchase assets here."
From 2009 through 2015, according to the complaints, more than $3.5 billion in funds belonging to 1Malaysia Development Berhad (1MDB) was allegedly misappropriated.
The fund was created by the Malaysian government to promote economic development in that country through global partnerships and foreign direct investment. But members of the conspiracy—which included 1MDB officials, their relatives, and other associates—diverted billions of dollars using a web of shell companies with bank accounts in Singapore, Switzerland, Luxembourg, and the U.S. These complex schemes were intended to conceal the origin and ownership of the funds.

Attorney General Loretta E. Lynch discusses 1MDB case. other speakers included, from left, FBI Deputy Director Andrew McCabe; Leslie Caldwell, assistant attorney general for the Criminal Division; Eileen Decker, U.S. attorney for the Central District of California; and Richard Weber, Internal Revenue Service Criminal Investigation chief.
Attorney General Loretta E. Lynch discusses the 1MDB case. Other speakers included, from left, FBI Deputy Director Andrew McCabe; Leslie Caldwell, assistant attorney general for the Department of Justice Criminal Division; Eileen Decker, U.S. attorney for the Central District of California; and Richard Weber, Internal Revenue Service Criminal Investigation chief.

Read More / Baca Lagi >>

US may take movie, music roles in asset seizure

Posted: 21 Jul 2016 05:57 PM PDT

The case of 1MDB announced on Wednesday is unusually large and involves some out-of-the-ordinary assets, such as rights associated with the dark comedy film starring Leonardo DiCaprio as a corrupt New York stockbroker.
1mdb
WASHINGTON: The US government may become a movie and music industry player, at least temporarily, after moving to seize $1 billion in assets that prosecutors said were bought with money looted from the Malaysian state development fund.
The 2013 movie "The Wolf of Wall Street" and an interest in the rights of EMI Music Publishing are among the targets of civil lawsuits that are filled with allegations that Malaysian officials, their relatives and associates laundered the fund's money and hid it in property, artwork and luxury goods in the United States.
Seizures of assets by government authorities are fairly common, but they more typically involve sports cars, yachts and jewellery bought with drug trafficking proceeds or with profits from white-collar crime.
The case of the Malaysian sovereign wealth fund 1MDB announced on Wednesday is unusually large and involves some out-of-the-ordinary assets, such as rights associated with the dark comedy film starring Leonardo DiCaprio as a corrupt New York stockbroker.
The film could make another $100 million in the near future, a box office analyst said.
According to the lawsuits, a Malaysian national involved in creating 1MDB, Low Taek Jho, used about $10 million from 1MDB to invest in the film and separately used about $107 million to buy "a substantial interest" in EMI, the world's third-largest music publishing company by revenue.
Low did not respond to requests for comment sent to his Hong Kong-based company, Jynwel Capital.
US government-seized assets are usually sold off at auction to raise money for victims. Until that can happen, US authorities must maintain the assets, officials said.
The US Marshals Service manages and auctions seized assets. If a judge approves the seizure of 1MDB-linked assets, the usual process would be followed, Justice Department spokesman Peter Carr said.
The assets would be initially restrained so their owners could not sell or transfer them. Any profits generated would be held in escrow until the case was resolved, Carr said.
"We would sell those interests and, if possible and appropriate, use the proceeds of those sales for the benefit of the victim citizens in Malaysia," Carr said in an email.
In the 1990s, the government owned shares in a California casino and through a trustee helped to manage it, putting Washington for a short time in the gambling business.
A Marshals Service spokeswoman said she did not immediately know if the agency had previously auctioned film and music royalty rights. The agency had 17,564 assets on hand as of September 2015, valued at $3.1 billion, its website said.
Read More / Baca Lagi >>

White House calls for transparency in wake of scandal

Posted: 21 Jul 2016 05:55 PM PDT

The civil lawsuits present a potentially thorny issue for the two countries that have grown closer during the administration of President Barack Obama.
The White House
WASHINTON: The White House urged Malaysia on Thursday to demonstrate good governance and a transparent business climate, a day after US prosecutors sued to try and seize $1 billion in assets they said were bought with money stolen from a state development fund.
The civil lawsuits present a potentially thorny issue for the two countries that have grown closer during the administration of President Barack Obama, who has visited the southeast Asian nation twice in the last two years.
The lawsuits will likely affect relations, but they did not come as a surprise, said a US congressional aide. "It has been a concern of a lot of people for a long time. Corruption in Malaysia is a huge problem," the aide said.
No criminal charges have been filed in the scandal surrounding Malaysia's 1MDB sovereign wealth fund, which was overseen by Malaysian Prime Minister Najib Razak.
Obama spoke generally with Najib on a visit to Malaysia last year about the need for transparency and good governance, White House spokesman Josh Earnest said at a news briefing.
"For business interests who are considering doing business in Malaysia, they're going to be looking for signs that there is good business climate," Earnest told reporters.
The Malaysian government "should be conspicuous about making clear that they're committed to transparency and good governance, and the kind of rules that will encourage people who are considering investing in Malaysia's fast-growing economy to have confidence that they can do so fairly," Earnest said.
Najib said in response to the lawsuits that his government would give its full cooperation to international investigations of the 1MDB case.
Malaysia's Attorney-General Mohamed Apandi, however, expressed "strong concerns at the insinuations and allegations" of wrongdoing against Najib in the lawsuits.
Read More / Baca Lagi >>

THE AZIZ CHILDREN'S DOOR - 1MDB

Posted: 21 Jul 2016 05:48 PM PDT

One day a boy slept, someone came knocking at his door
He opened it a tad bit and a voice called out from the great outdoors.
It asked him what he wanted in exchange for some shelter and succour
His mind warned him as did his body- do not take what is offered
But his traitorous heart heard what was laid out by the door and it rocked him to the core.
It was all he had ever wanted and so much more.

His hand reached out and he let it in and that was the end of his solace
Because he took the offering laid at his door.
One day a little girl slept and a knock pounded on the door
A voice asked if there was anything in the world she wanted more
She answered peace, justice and all things right
For her children to sleep safe at night
She reached out and let it in, widening the door but never shutting it tight.
Both got what they wanted, but paid so much more.
Because God has determined
You reap what you sow-
You get what is yours and not a penny more.
So... Thank you to all my friends and family for your concern this morning. For those who have been asking how i feel about all that is going on at the moment, here is my official statement:

Riza was and still is someone we all love very much. Unfortunately, our love was not enough for him and those he chose to surround himself with. He chose, like many others before him, to have fame, wealth and adulation. He is now paying the price for it. If Malaysia is not willing to give the justice that the Malaysian people have prayed for and the justice my family have each night prayed for then the US has- in its own way that only they can justify.

Those who know me know that i am the black sheep of the family- but that does not mean i do not love my family. People can call me heartless for what i write today but i have always stood for and done what is right, for truth and for justice even if there is a high price to pay and if it means doing the unpopular thing. I have always maintained that if Riza did indeed use and profit from stolen funds he needs to pay for what he has done. If he stood as proxy or as a trustee for what does not belong to him or any individual who asked him to be the "dutiful son", he needs to pay for it. Nevermind the reasons justified for doing it, if it hurts the country and the people then it is wrong. A wrong must be righted.

I am not a politician and i hope never to have anything to do with politics. If the USAG and the US have decided to cop out by leaving the term "corrupt government officials and 1MDB officials" as an open ended thing, i hope and pray for the sake of this country and what is right that the right individuals be brought to justice.
Read More / Baca Lagi >>

Dapatkah Misteri "Siapa Malaysia Official 1" Dijawab?

Posted: 21 Jul 2016 05:45 PM PDT

'Malaysian Official 1' sangat hampir dengan Najib, dakwa Tun Mahathir

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mendesak satu tribunal bebas ditubuhkan bagi menyiasat perdana menteri Datuk Seri Najib Razak berhubung dakwaan jabatan kehakiman Amerika Syarikat terhadap syarikat berkaitan 1MDB dan menyifatkan individu yang dinamakan sebagai 'Malaysian Official 1' sangat hampir dengan Najib.

Mahathir berkata, tribunal tersebut tidak boleh melibatkan Najib kerana beliau merupakan orang yang perlu disiasat.

"Rakyat mesti menuntut pengunduran perdana menteri, menuntut siasatan segera oleh tribunal bebas bukan tribunal yang dinasihati oleh perdana menteri kerana perdana menteri orang yang perlu disiasat.


"Tribunal ini perlu ditubuh secara bebas," kata belia dalam sidang media di Yayasan Kepimpinan Perdana, Putrajaya hari ini.

Semalam Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (US Department of Justice, DOJ) menyatakan Kerajaan Amerika Syarikat akan mengambil alih aset bernilai lebih RM4 bilion (USD1 bilion) yang berkait dengan satu konspirasi antarabangsa untuk mengubah wang haram daripada 1MDB.

DOJ juga telah menamakan individu-individu yang didakwa terlibat iaitu Riza Aziz (anak tiri kepada Perdana Menteri Dato' Sri Najib Razak), Jho Low, Khadem Abdulla Al-Qubaisi dan Mohammed Ahmed Badawy Al-Husseiny.

Sidang media DOJ tersebut dengan jelas menyatakan RM4 bilion itu adalah sebahagian dari lebih RM14 bilion (USD3.5 bilion) yang dikenal pasti dilarikan dari 1MDB antara 2009 hingga 2015.

Mahathir turut mendakwa 'Malaysian Official 1' yang disebut dalam laporan tersebut sangat hampir dengan batang tubuh Najib.

"Nama beliau berulang kali disebut dalam laporan.

"Kes ini perlu dibawa ke mahkamah dan mendakwa perdana menteri dan kerajaan yang mencuri duit rakyat," katanya lagi.

Pegawai Amerika juga menggunakan perkataan 'A close relative of a senior 1MDB official' sebagai antara penerima faedah dari penyelewengan ini.

Mahathir turut meminta referendum rakyat diteruskan bagi mendesak Najib berundur.

"Memandangkan perdana menteri tidak magu berundur dengan sendiri rakyat mesti meneruskan referendum yang telah kita mulakan," katanya. -Hazayani/MD

Siapa 'Malaysian Official 1' dalam saman sivil DOJ?

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak dinamakan dalam tindakan undang-undang yang difailkan oleh Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika, semalam kerana aduan adalah hanya untuk merampas aset, kata Peguam Negara Amerika, Loretta E Lynch.

Ditanya sama ada wujudnya perjanjian untuk tidak menamakan Najib, beliau berkata: "Perjanjian kami hanya untuk merangka aduan seperti yang kami lakukan dalam hal pelucutan hak sivil dan ia adalah aduan terhadap wang atau aset sebenar berbanding terhadap individu.

"Kami tidak mempunyai pengumuman berhubung sesiapa yang tidak dinamakan.


"Jadi ini, akan menjadi aduan yang bertujuan untuk menyita dan merampas aset tertentu yang dinyatakan," katanya pada sidang akhbar Jabatan Kehakiman di Washington DC yang disiarkan secara langsung melalui internet.

Aduan yang difailkan di Los Angeles menamakan anak tiri Najib, Riza Aziz, rakan mereka dan ahli perniagaan, Jho Low serta dua pegawai kerajaan Abu Dhabi.

Saman itu juga membuat rujukan kepada "Malaysian Official 1".

Disoal mengapa individu itu tidak dinamakan, Lynch berkata aduan awam menjejaki pergerakan aset dan hanya "mendakwa apa yang kita perlukan untuk mendakwa bagi mendapatkan apa yang perlu kita dapat".

Beliau berkata matlamat utama adalah untuk mengembalikan dana yang dipercayai disalahgunakan, sebanyak kira-kira AS$3 bilion kepada rakyat Malaysia.
Read More / Baca Lagi >>

Skandal 1MDB: Hari Ini Dalam Sejarah...

Posted: 21 Jul 2016 05:43 PM PDT


Duta AS di Putrajaya bincang tindakan sita aset 1MDB

Posted: 21 Jul 2016 05:39 PM PDT

Pertemuan diadakan di Putrajaya dan Malaysia menyatakan kesediaan memberi kerjasama sepenuhnya.
Datuk Seri Anifah Aman
KUALA LUMPUR: Malaysia belum menerima sebarang permintaan dari Amerika Syarikat bagi mendapatkan maklumat atau bukti untuk memfailkan saman sivil untuk mendapatkan kembali aset-aset yang dikatakan dikaitkan dengan 1Malaysia Development Bhd (1MDB).
Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman menyatakan perkara ini dalam pertemuannya dengan Duta Amerika Syarikat ke Malaysia, Joseph Y. Yun di Kementerian Luar di Putrajaya semalam.
Pertemuan itu diadakan susulan sidang media oleh Peguam Negara Amerika Syarikat pada 20 Julai mengenai tindakan memfailkan saman sivil, menurut kenyataan dari kementerian.
"Bagaimanapun, Malaysia bersedia memberi kerjasama sepenuhnya dengan mana-mana siasatan ke atas syarikat Malaysia selaras dengan protokol antarabangsa asalkan Malaysia dan Amerika Syarikat bekerjasama dalam perkara ini," kata kenyataan itu.
Kementerian berkata Malaysia amat menghargai hubungan dua halanya dengan Amerika Syarikat dan meminta negara itu memperakui pelbagai langkah yang diambil oleh kerajaan Malaysia bagi menangani isu 1MDB.

Merungkai misteri ‘Malaysian Official One’

Posted: 21 Jul 2016 05:37 PM PDT

Siapakah yang menepati ciri-ciri 'Pegawai Malaysia Satu' yang dinamakan dokumen Jabatan Kehakiman AS?

KUALA LUMPUR: Ada tiga perkara yang mencirikan "Malaysian Official one" atau "Pegawai Malaysia Satu", nama samaran salah seorang yang didakwa terlibat dalam korupsi dalam dokumen Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat baru-baru ini.
Tiga ciri itu ialah beliau seorang pegawai tinggi kerajaan Malaysia, memegang kedudukan berautoriti dalam 1MDB dan mempunyai pertalian dengan Riza Aziz, anak tiri perdana menteri yang merupakan orang di sebalik filem "The Wolf of Wall Street".
Perkara itu dinyatakan pada perenggan 28 dan 29 dalam dokumen kira-kira 130 halaman yang disediakan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) yang menyenaraikan salah laku pelbagai pihak yang dituduh menggunakan wang berkait 1MDB.
Hanya satu nama yang padan dengan ketiga-tiga ciri ini, sekurang-kurangnya dalam prasangka rakyat Malaysia.
Misteri ini antara hal yang paling banyak diperkatakan di media sosial hari ini, berikutan langkah DoJ mahu menyita aset 1MDB.
"Rakyat Malaysia tahu siapakah Malaysian Official one tersebut," dakwa Ketua Pemuda DAP Kebangsaan Wong Kah Woh.
Malah, Kah Woh menuntut Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memberi penjelasan dan meletak jawatan atas apa yang disifatkannya sebagai 'pengkhianatan mega' terhadap rakyat Malaysia.
"Busuk ikan dari kepalanya, busuknya kini dapat dibau seluruh dunia," dakwanya lagi.
Di sebalik nama seperti Riza dan ahli perniagaaan Low Taek Jhow (Jho Low), DoJ atas pertimbangan tertentu tidak mendedahkan identiti sebenar individu yang menurutnya menjadi penerima akhir kepada sejumlah wang yang dilesap.
BBC melaporkan Peguam Negara AS Loretta Lynch enggan menjelaskan mengapa nama "Malaysian Official One" tidak dinyatakan secara terus.
Read More / Baca Lagi >>

Siasatan Amerika Syarikat terhadap 1MDB malukan negara

Posted: 21 Jul 2016 05:36 PM PDT


Nik Nazmi Nik AhmadNik Nazmi Nik AhmadInisiatif Jabatan Keadilan Amerika Syarikat menyiasat dana yang diselewengkan, 1MDB amat memalukan negara memandangkan kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak sering mempertahankan 1MDB dan melepaskan anak syarikat Kementerian Kewangan itu daripada sebarang kesalahan.
Ketua Angkatan Muda Keadilan, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, walaupun negara-negara lain seperti Singapura, Switzerland, Hong Kong dan Amerika Syarikat terus menyiasat kes 1MDB berdasarkan aktiviti-aktiviti penipuan yang dijalankan, kerajaan pimpinan Najib tetap menidakkan penyelewengan yang berlaku dan sehingga kini masih belum mengambil sebarang tindakan terhadap mana-mana individu, malah menutup kes ini.
"Semalam merupakan hari yang sungguh bermakna di dalam sejarah negara kita dan dunia, kerana Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (AS) sudah memfailkan satu kes ke atas beberapa individu yang berkait dengan 1MDB dalam satu inisiatif perolehan aset. Ini juga merupakan kes terbesar di dalam sejarah AS.
"Pegawai kerajaan AS menyatakan bahawa pegawai-pegawai 1MDB telah menggunakan dana pelaburan negara itu seperti akaun bank peribadi, dan rakyat Malaysia telah ditipu dalam skala yang begitu besar sekali," ujarnya.
Ahli keluarga Najib sendiri iaitu Riza Aziz dan juga rakan karibnya, Jho Low telah dinamakan sebagai individu yang disiasat kerana dipercayai membeli aset di AS serta membiayai produksi filem Wolf of Wallstreet menggunakan dana yang diperolehi daripada 1MDB.
Siasatan yang bakal dilakukan Jabatan Keadilan AS ini, jelas Nik Nazmi sedikit sebanyak memberi harapan kepada negara yang telah dirompak oleh mereka yang diamanahkan untuk mentadbir.
"Setiap tuduhan yang dibuat, dan seringkali dinafikan oleh pihak berkuasa, bagaikan telah dibuktikan dengan jelas melalui tindakan ini.
"Sememangnya perkara ini masih belum jumpa penyelesaiannya, namun begitu apa yang jelas di sini adalah kerajaan wajib membuka semula penyiasatan terhadap kes ini, dan bertindak dengan jujur untuk membawa mereka yang bertanggung jawab terhadap skandal besar ini ke muka keadilan," tegas beliau.
Read More / Baca Lagi >>

Terima Kasih Najib Razak...!!

Posted: 21 Jul 2016 05:35 PM PDT


SATU DUNIA TAHU... Nama Malaysia semakin 'harum' semerbak di persada antarabangsa..

Posted: 21 Jul 2016 05:31 PM PDT

Mudah lah kerja menteri pelancongan Nazri Aziz goyang kaki. Tak yah susah2 bazir duit kementerian juta2 ringgit negara promote nama negara serata dunia...

Tuah ayam nampak dikaki, TUAH NAJIB WAJIB KENA TERAJANG KA**...

Comments (0)