Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 10:21 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


PH: Kami sedia jika Muhyiddin mahu tubuh parti baharu

Posted: 12 Jul 2016 10:09 PM PDT

PETALING JAYA – Pakatan Harapan akan sentiasa menghulurkan tangan persahabatan sekiranya bekas Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu menubuhkan parti baharu.

Menjelaskan sifat keterbukaan Pakatan Harapan, Ketua Setiausaha Pakatan Harapan, Datuk Saifuddin Abdullah, pihaknya sentiasa akan memberikan ruang dan peluang kepada Muhyiddin dan parti baharunya dalam pakatan pembangkang.
Tambahnya lagi, Muhyiddin adalah ahli politik yang berpengalaman dan berpengetahuan luas dalam arena politik tanah air.
"Sama ada mahu menubuhkan parti baharu atau menyertai parti-parti sedia ada, itu adalah pilihan beliau.
"Jika Muhyiddin mahu menyertai kami, kami sudah cukup berterima kasih kepada beliau.
"Namun seandainya beliau buat keputusan untuk menubuhkan parti baharu, itu tidak menghalang untuk kita untuk bekerjasama asalkan kita mempunyai satu matlamat yang sama," katanya ketika ditemui Sinar Online selepas sidang media Majlis Presiden Pakatan Harapan yang berlangsung di Ibu Pejabat Pakatan Harapan, di sini, hari ini.

Dua Tokoh Politik Parti Agama Bakal Sertai AMANAH ?

Posted: 12 Jul 2016 10:07 PM PDT

Oleh Mohd Sayuti Omar
Dua orang ahli politik yang boleh dianggap tokoh dan dikaitkan dengan parti agama Pas akan mengumumkan penyertaan mereka ke dalam Parti Amanah Negara (Amanah) dalam masa terdekat.
Ahli politik berkenaan katanya sudah pun membuat keputusan untuk menyertai Amanah dan meninggal Pas.
Penyertaan mereka ke dalam Amanah bakal memberi kekuatan tambahan kepada Amanah dan menyuntik semangat di kalangan anak-anak muda untuk menyertai parti berkenaan.

Senator AS dakwa penyeludupan manusia di Malaysia serius

Posted: 12 Jul 2016 09:59 PM PDT

Tahun lalu, anggota kongres dan kumpulan hak asasi manusia AS berkata penarafan di beberapa negara ditukar atas alasan politik.
Trafficking_report_600
WASHINGTON: Wakil rakyat Amerika Syarikat (AS) bimbang Malaysia dan India diberikan penarafan istimewa tahun ini dalam laporan penyeludupan manusia Jabatan Negeri meskipun laporan itu kurang dipengaruhi oleh politik berbanding tahun lalu.
Jabatan Negeri AS memerhati secara dekat laporan Penyeludupan Manusia (TIP) yang dikeluarkan pada 30 Jun.
Selepas laporan tahun lalu yang mencetuskan kontroversi, Hubungan Luar Senat dan Jawatankuasa Dewan Hal Ehwal Luar mengadakan pendengaran untuk menyemak dapatan tahun ini, semalam.
Ranking bawah memberikan tanda hitam kepada reputasi negara berkenaan dan tertakluk kepada hukuman terhadap kerajaan dengan akses terhad bantuan daripada AS, Tabung Kewangan Antarabangsa dan Bank Dunia.
Tahun lalu, anggota kongres dan kumpulan hak asasi manusia berkata penarafan di beberapa negara ditukar atas alasan politik.
Sebagai contoh, berikutan bantahan terhadap pakar Jabatan Negeri, Malaysia dinaik taraf pada 2015, meskipun pihak berkuasa menemui kubur besar mangsa penyeludupan manusia dan kumpulan hak asasi melaporkan kegiatan buruh paksa berterusan di ladang kelapa sawit, pembinaan dan industri elektronik.
Semalam, wakil rakyat sekali lagi mempersoalkan mengapa Malaysia masih tidak diturunkan taraf.
"Sukar untuk difahami mereka ada membuat sebarang perkembangan pada 2016," kata Senator Ben Cardin, ketua Demokrat Jawatankuasa Hubungan Luar Senat.
Susan Coppedge, yang mengetuai bahagian penyeludupan Jabatan Negeri memberitahu wakili rakyat, Malaysia dan India membuat beberapa penambahbaikan.
Beberapa wakil rakyat dan kumpulan hak asasi berkata ranking Malaysia bagi 2016 nampaknya mencerminkan peranan pentadbiran Presiden Barack Obama dalam pakatan 12 negara Perjanjian Trans Pasifik (TPP), yang turut disertai Malaysia.
Read More / Baca Lagi >>

Pas cadang gencatan senjata antara pembangkang

Posted: 12 Jul 2016 09:58 PM PDT


Tuan Ibrahim Tuan Man cadang gencatan senjata di kalangan pembangkang dan senjata dihalakan kepada musuh sebenar iaitu Umno dan BN.Tuan Ibrahim Tuan Man cadang gencatan senjata di kalangan pembangkang dan senjata dihalakan kepada musuh sebenar iaitu Umno dan BN.Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mencadangkan agar gencatan senjata dibuat di kalangan parti pembangkang dan memberikan tumpuan kepada musuh bersama iaitu Umno dan Barisan Nasional.
Cadangan ini dibuat sebagai jalan keluar untuk menghadapi masalah serang menyerang antara satu sama lain yang berlaku sekarang, katanya.
"Parti-parti pembangkang perlu melaksanakan gencatan serangan sesama sendiri bagi memberi fokus kepada musuh sebenar (Umno-BN).
"Jangan pedulikan tulisan murahan cybertrooper yang suka melagakan antara satu sama lain. Golongan ini akan ada di setiap zaman dan tempat," kata Tuan Ibrahim dalam kenyataannya dengan latar belakang Pas kalah teruk dalam dua pilihan raya kecil baru-baru ini.
Tuan Ibrahim juga teruk diserang ekoran kenyataan beliau bahawa kerajaan perlu melakukan sesuatu agar rakyat tidak boleh dikelirukan oleh Sarawak Report lagi ekoran pendedahan laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB yang diOSAkan oleh kerajaan BN.
Turut menyerang beliau adalah Presiden Amanah, Mohamad Sabu yang kesal dengan dakwaan beliau laporan Sarawak Report mengelirukan rakyat.
Bagi Tuan Ibrahim, apa yang penting dilihat ialah masa depan negara.
Ini kerana masa depan rakyat, agama, bangsa bahkan parti politik hanya akan wujud bila adanya kestabilan negara, katanya.
Beliau juga meminta agar ada titik kompromi, di mana ia tentu akan memerlukan tolak ansur satu sama lain.
"Namun, jalan kompromi ini tidak mudah," kata Tuan Ibrahim dalam kenyataannya itu dipercayai merujuk kepada ketajaman hubungan antaranya dengan DAP dan parti pecahan darinya iaitu Amanah.
Beliau akui, tiada satu ubat mujarab yang dapat menyembuhkan luka mendalam di hati antara parti-parti pembangkang.
Isunya juga, katanya, ialah apakah perkara yang perlu dikompromi dan apa yang tidak boleh dikompromi?
"Banyak persamaan yang perlu diutamakan berbanding hanya beberapa perkara sahaja yang berbeza. Dalam mewujudkan toleransi politik yang baik, tentulah usaha perlu diambil bagi memperbesarkan persamaan dan mengecilkan ruang perbezaan," katanya.
Menurut beliau, dalam setiap kali kerjasama politik, sejarah telah membuktikan bahawa PAS sebagai parti lama selalu mengambil sikap berjiwa besar mengorbankan kerusi, berkongsi jentera serta memberikan bantuan kewangan kepada rakan-rakan parti.
"Apakah ini tidak cukup sebagai rakan parti," soal beliau.
Read More / Baca Lagi >>

Semua Isu Dalam 1MDB Punya Persamaan Iaitu Tidak Ikut SOP: Bukti Wujudnya Satu Kuasa Yang Buat 1MDB Macam Bapak Dia Punya

Posted: 12 Jul 2016 09:57 PM PDT

Secara kasarnya, skandal 1MDB ini boleh berlaku kerana wujudnya SATU KUASA dibelakang tabir pengurusan syarikat yang begitu besar pengaruhnya sehingga segala check and balance yang diwujudkan, langsung tidak diperdulikan oleh pihak yang menjalankan tugas mengikut telunjuk KUASA itu.

Semua masalah yang berkaitan dengan 1MDB berlaku bila keputusan dibuat tanpa diberitahu atau tanpa mendapat persetujuan dari pihak ahli lembaga pengarah sebagaimana yang sepatutnya. Kalaupun diberitahu kepada lembaga pengarah, ianya adalah selepas berlakunya transaksi itu.

Dan berlaku juga kes di mana pihak pengurusan langsung tidak mengendahkan arahan yang diberikan oleh lembaga pengarah.

Pendek kata - Ada SATU KUASA yang berikan arahan seolah2 dana 1MDB itu bapak dia yang punya !

Terbitan bon yang pertama semasa 1MDB masih dikenali sebagai TIA berlaku tanpa kelulusan lembaga pengarah. KUASA itu perlukan satu dana yang besar untuk dibelanjakan, maka si balaci yang menurut perintahnya itu, berusaha ligat supaya pinjaman bon RM5 bilion yang pertama itu diluluskan juga.

Projek kontroversi usahasama 1MDB-Petrosaudi yang menelan modal awal USD1 bilion di pihak 1MDB di'paksa jadi' walaupun keseluruhan proses sehingga perjanjian usahama ditandatangani hanya mengambil masa 8 hari !

Samada pihak lembaga pengarah setuju atau tidak, ada bantahan atau tidak, semuanya tidak relevan. Yang penting, duit modal dipam keluar dari 1MDB seberapa segera dan mengikut perancangan yang sudah diatur.

Seolah ada satu KUASA yang mendorong si balacinya supaya bertindak merempuh apa jua yang menghalang. Buat dulu, cerita kemudian.

Begitu juga dengan pinjaman melalui bank Yahudi Goldman Sachs ..... Semuanya dibuat tanpa terlebih dahulu mendapat persetujuan dari lembaga pengarah.

Langsung tidak ada sebarang prosedur sebagaimana lazimnya perlu dipatuhi dalam mana2 syarikat milik kerajaan maupun swasta. 1MDB dibuat macam milik bapak orang yang memegang KUASA itu.

Serius beb .... kajilah balik apajua skandal yang kita tahu berlaku dalam 1MDB..... SEMUANYA ada satu persamaan iaitu TIDAK MENGIKUT PROSEDUR.

Prosedur2 itu pula bukannya prosedur2 khas yang dicipta untuk 1MDB tapi merupakan SOP yang umum untuk mana2 syarikat apalagi milik kerajaan bilamana mahu berurusan dalam perniagaan. Kenapa perlu dipatuhi prosedur2 itu ? Untuk menjaga kepentingan pemilik/pemegang saham ( iaitu rakyat ), supaya sebarang risiko diambilkira, supaya perniagaan untung, supaya tidak ditipu baik oleh pihak luar mahupun pihak dalaman sendiri.

Read More / Baca Lagi >>

Pengerusi PAC nafi salah laku jual tanah, teruskan saman fitnah

Posted: 12 Jul 2016 09:55 PM PDT

Dakwaan seorang pemimpin Pemuda PKR berhubung penjualan tanah itu berniat jahat dan merupakan satu percubaan memburukkan namanya, kata Hasan.
hassan-arifin
PETALING JAYA: Datuk Hasan Arifin bertegas meneruskan saman fitnah RM5 juta terhadap Ketua Penerangan Pemuda PKR, Lee Chean Chung sekiranya permohonan maaf tidak dibuat dalam tempoh 14 hari yang diberikan.
Hasan, kini pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), berkata tuduhan Lee berhubung penjualan sebidang tanah 14 tahun lalu berniat jahat dan merupakan percubaan untuk memburukkan namanya.
"Ternyata, Chean Chung berniat jahat dan cuba memburukkan nama saya kerana fakta dinyatakan tidak benar," katanya kepada FMT ketika diminta mengulas keengganan Lee untuk memohon maaf.
Hasan turut mempersoalkan dakwaan Lee yang beliau merupakan timbalan menteri besar Pahang ketika tanah itu dibeli.
"Pada tahun 2002, saya tidak lagi menjadi timbalan menteri besar Pahang. Semasa membeli tanah tersebut dengan Pasdec Holdings Bhd (anak syarikat Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang), tanah tersebut bukan 'Malay reserve' dan keluasannya tidak seperti dinyatakan.
"Saya tidak ada kepentingan dalam Pasdec. Semasa membeli tanah tersebut, saya bukan ahli lembaga pengarah Pasdec," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Alkisah si politikus dan pembikin filem

Posted: 12 Jul 2016 09:54 PM PDT

Syawal kali ini walau semeriah tahun lalu, di sudut hati rakyat Malaysia berbangsa Melayu dan Islam semacam merajuk dengan polemik murahan seorang politikus dan si pembikin filem.
p-ramlee
Oleh Edwin Michael
Tanyalah seorang kanak-kanak apakah yang menggembirakan hatinya pada pagi hari raya. Lalu, jawab anak kecil itu pastinya bukan tentang baju raya baharu mahupun keenakan pelbagai juadah pagi raya.
Tetapi nilai setiap sampul hari raya yang diterimanya daripada ibu bapanya, adik beradiknya, saudara mara hinggalah kepada jiran sekampungnya. Setiap sampul mengandungi setiap cerita yang menjadi kenangan. Kenangan inilah yang akan membuatkan anak kecil ini menanti sabar Syawal tahun depan.
Tanyalah seorang dewasa apakah yang menggembirakan hatinya pada pagi hari raya. Lalu, jawapannya mungkin ringkas tetapi pasti mencuit sanubari kita. Kegembiraan orang dewasa seperti kita ialah apabila insan yang kita sayangi menghulurkan tangan memohon maaf lalu kita berikan sekeping sampul yang berisi duit raya dan kegembiraan yang terpancar pada wajah insan yang menerima sampul itulah hakikatnya kegembiraan sejati yang kita peroleh.
Ini suasana Hari Raya. Belum pun diceritakan suasana perayaan Tahun Baru Cina, Deepavali, Krismas dan lain-lain perayaan yang menyatukan kita sebagai masyarakat majmuk.
Namun apabila ada ahli politik rakus dan berotak sempit yang menghina sambutan perayaan sesuatu kaum dengan cukup kotor maka siapa yang harus dipersalahkan? Ahli politik itu sendiri atau partinya yang semacam diam seribu bahasa seolah-olah menyokong kenyataan murahannya itu?
Malah di mana ahli parti berbangsa Melayu yang sebelum ini mendabik dada mencanang seluruh negara parti inilah yang memperjuangkan nasib semua kaum termasuk Melayu dan hakikatnya parti ini jugalah yang merendahkan martabat Syawal dan mengaibkan Aidilfitri.
Di mana hilangnya mereka ini? Atau apakah mereka disuapkan dengan dedak agar berdiam diri daripada mengkritik kesalahan yang tiada maaf ini?
Apa dosa P Ramlee
Setiap seorang daripada kita membesar dengan menonton filem arahan dan lakonan allahyarham Tan Sri P Ramlee. Filem itu seni. Filem itu ekspresi. Filem itu kehidupan. Elemen inilah yang mewarnai setiap filem hitam putih arahan dan lakonan allahyarham.
Apakah hari ini kita memiliki filem yang mampu menguasai setiap ruang emosi kita seperti Ibu Mertuaku? Atau apakah hari ini kita memiliki filem yang mampu membuatkan kita ketawa hingga melupakan segala masalah dalam jiwa kita tanpa unsur komedi slapstick seperti Do Re Mi mahupun Seniman Bujang Lapok? Jauh beza antara filem komedi absurd arahan dan lakonan beliau dengan filem komedi yang hanya reti memperbodohkan penonton.
Apakah hari ini kita memiliki seorang penerbit filem yang hanya mahukan sesuatu yang terbaik buat industri perfileman negara dan bukannya mahukan keuntungan semata-mata dengan mengeksploitasi penonton melalui filem murahan semata-mata?
Siapa kita mahu berbicara tentang hidup mati seorang seniman? Apa jasa kita sehingga kita merasakan status kita melebihi dengan legenda yang subur meredah zaman ini?
Apa pula selepas ini?
Read More / Baca Lagi >>

PARTI BARU MEMBUKA RUANG LEBIH LUAS UNTUK PERUBAHAN....

Posted: 12 Jul 2016 09:52 PM PDT

Bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad dilaporkan dalam peringkat akhir untuk menubuhkan sebuah parti politik baru sebagai wadah pilihan bagi meneruskan usahanya untuk menjatuhkan Najib Razak yang terpalit dengan skandal kewangan terbesar serta untuk memulihkan kembali imej negara yang sudah tercalar teruk di peringkat antarabangsa.

Difahamkan bahawa beliau akan mengambil alih sebuah parti politik sedia ada yang tidak aktif dan kemudian akan menukar nama serta perlembagaannya mengikut kesesuaian perjuangan yang ingin dibawanya.

Parti baru ini akan memberi fokus untuk menarik ahli-ahli UMNO yang tidak setuju dan menyampah dengan Najib untuk menyertainya, selain rakyat biasa yang sealiran dengan perjuangan bekas Perdana Menteri itu.

Bersama Muhyiddin Yassin dan Mukhriz Mahathir yang akan turut bersama parti baru itu, ia akan bekerjasama dengan Pakatan Harapan untuk menentang BN dalam pilihanraya umum akan datang.

Tun Mahathir bagaimanapun tidak akan bertanding dalam pilihanraya, sebaliknya hanya berperanan untuk memastikan kelancaran perjalanan parti dan  kerjasama mantap dapat dijalinkan dengan Pakatan Harapan.

Shafie Apdal diberitakan kemungkinan besar tidak bersama parti baru ini, sebaliknya akan menubuhkan sebuah parti lain yang memberi fokus untuk Sabah, tetapi tetap bekerjasama dengan Pakatan Harapan untuk memastikan leburnya "simpanan tetap"  BN di negeri itu .
Dengan adanya parti baru inisiatif Tun Mahathir ini, ia adalah peluang terbaik untuk rakyat dan pengundi membuat pilihan yang lebih baik bagi menyelamatkan negara dalam pilihanraya nanti. Ini kerana, walaupun UMNO dan BN ada jasa-jasanya yang tersendiri, selagi ia dipimpin oleh Najib, segala-galanya tidak bermakna lagi dan lebih memudaratkan negara.

UMNO, BN dan kerajaan di bawah Najib tidak lebih sebagai alat mengumpul kekayaan dan mencuri harta negara atas nama ketuanan Melayu yang hanya dibalas dengan "jemput-jemput manis" bernama BR1M tanpa mereka sedari ia kemudian ditarik balik  melalui GST, pembatalan beberapa subsidi serta penambahan beberapa kenaikan kos kehidupan lainnya.
Read More / Baca Lagi >>

Tak faham kartun? Zunar tawar kursus ‘ketawa’

Posted: 12 Jul 2016 09:51 PM PDT

Kartun 'dedak' dan 'derma' itu timbul kerana isu hangat melibatkan wang derma RM2.6 bilion
Zulkiflee Anwar Ulhaque
PETALING JAYA: Kartunis politik Zulkiflee Anwar Ulhaque atau Zunar hari ini mempersoalkan respon marah terhadap sebuah karikatur mengenai duit raya, dan berkata ia tidak salah dari segi etika dan budaya.
"Jika kartun begini dianggap jenayah, kartun-kartun satira lain seperti 'Senyum Kambing' juga jenayah dan juga patut disiasat. Saya tidak faham IQ dan mentaliti orang-orang berkuasa di Malaysia," kata Zunar merujuk kartun terbitan Utusan Malaysia yang kerap menghentam pembangkang.
Zunar berkata rujukan "dedak" dan "derma" dalam kartun itu merupakan rententan isu hangat yang diperkatakan di Malaysia.
"Ia timbul selepas ada orang mengambil wang 2.6 bilion dan dikatakan sebagai derma dan kemudian memberi imbuhan (dedak) kepada pengikut-pengikutnya supaya menutup mulut.
"Memang menjadi tanggungjawab kartunis untuk membawa isu-isu semasa dalam setiap karya-karyanya," katanya.
Kartun yang menjadi kontroversi itu menggambarkan dua orang kanak-kanak, di mana salah seorang bertanya, "Tahun ini, kami tak mintak duit raya, kami mintak derma," dan dibalas, "Tak dapat derma, dedak pun OK."
Sebelum ini, Ahli Parlimen Taiping Nga Kor Ming menafikan memuat naik kartun tersebut di laman Facebooknya.
Read More / Baca Lagi >>

Lawak je, jangan ambil serius ‘PM=Pencuri’, kata Afdlin

Posted: 12 Jul 2016 09:49 PM PDT

Tak perlu sekat kemasukan dia ke Malaysia, dia hanya berlawak. Kita sebagai rakyat Malaysia, jangan terlalu sensitif.
Fakkah Fuzz
PETALING JAYA: Gesaan sekumpulan penggiat seni melarang masuk pelawak Singapura, Fakkah Fuzz susulan jenakanya menyamakan istilah perdana menteri dengan "pencuri" adalah tidak wajar, kata Afdlin Shauki.
"Secara peribadi, saya kenal Fakkah Fuzz dan saya tahu niat beliau hanya sekadar berlawak," kata pelawak dan pelakon itu kepada FMT.
Fakkah baru-baru ini mengundang kontroversi selepas video persembahan lawaknya menjadi viral.
Dalam sedutan video itu, Fakkah berkata di Singapura, perkataan "thief" dalam Bahasa Melayu adalah "pencuri", tetapi di Malaysia ia juga disebut "perdana menteri".
Fakkah kemudian memohon maaf dan berkata beliau tidak berniat menghina sesiapa.
Susulan itu, Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) pada 4 Julai mahu Fakkah dilarang memasuki negara.
Ini kerana, katanya, artis Malaysia tidak mengkritik pimpinan negara lain.
Bagaimanapun, Afdlin berkata tidak perlu melatah dengan isu sebegini.
"Fakkah berlawak di Singapura, bukan di Malaysia. Saya rasa sekiranya beliau menggunakan lawak itu di sini, bolehlah jadi isu besar.
"Tak perlu nak sekat kemasukan dia ke Malaysia. Dia hanya berlawak. Kita sebagai rakyat Malaysia, jangan terlalu sensitif dengan isu kecil ini," katanya.
Sementara itu, seorang lagi pelawak terkenal, Harith Iskandar, enggan memberi komen.
"Fokus beliau untuk masa depan, bukan masa silam," kata seorang jurucakap Harith ketika dihubungi.

Masa untuk berdamai, PAS pelawa pembangkang

Posted: 12 Jul 2016 09:48 PM PDT

Negara menghadapi 'kerosakan yang sangat menakutkan' tetapi pembangkang menghalakan senjata sesama sendiri, kata Tuan Ibrahim.
tuan-ibrahim-pkr-dap
PETALING JAYA: Kesal dengan kekeliruan dan tuduh-menuduh di kalangan parti pembangkang, Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man hari ini menyeru "gencatan serangan" supaya fokus dialihkan kepada musuh sebenar mereka, Barisan Nasional.
"Rakyat teramai keliru dan ada yang ketawa sendirian dan ada yang menggeleng kepala melihat keadaan politik pembangkang hari ini.
"Semua tersekat di dalam lumpur. Nak ke depan tak jelas jalan mana. Nak undur ke belakang rasa nak ke hadapan. Nak kekal tak jadi sebab dah tahu pasti tenggelam. Inilah yang sedang dirasai rakyat teramai," kata pemimpin kanan PAS itu dalam satu kenyataan hari ini.
Katanya sejak kebelakangan ini, parti pembangkang "masing-masing ingin menjadi hero" dalam serangan mereka terhadap parti pemerintah.
"Maka, sesiapa yang berpotensi menjadi hero mesti dihapuskan dahulu kerana masing-masing percaya bahawa diri sendiri sahaja yang layak menumbang musuh," katanya.
PAS bukan sebahagian Pakatan Harapan, gabungan antara PKR, DAP dan Amanah yang menggantikan Pakatan Rakyat yang terkubur selepas pertelingkahan PAS-DAP mengenai hudud tahun lalu.
Sambil memberi amaran negara menghadapi "kerosakan yang sangat menakutkan", Tuan Ibrahim yakin pembangkang boleh mencari titik pertemuan untuk berkompromi.
Kegagalan berbuat demikian, akan hanya menghancurkan pembangkang pada pilihan raya umum akan datang, tambahnya.
"Jika titik kompromi dijumpai, percayalah yang menjadi abu hanyalah satu, iaitu Umno-BN."

Tanpa PAS, gandingan Mahathir-Pakatan tak mampu tawan Putrajaya - Dr Jeniri Amir

Posted: 12 Jul 2016 09:47 PM PDT

Mana-mana pakatan parti politik perlu mendapat kerjasama PAS untuk mengelakkan pertandingan pelbagai penjuru yang sudah tentu menguntungkan BN.
jeniri-amir-mahathir-pas
PETALING JAYA: Gandingan Pakatan Harapan (PH) dan parti baharu yang dikatakan akan diterajui Tun Dr Mahathir Mohamad bakal menjadi kuasa disegani, tetapi apakah ia mampu merampas Putrajaya?
Bagi Prof Madya Dr Jeniri Amir dari Universiti Malaysia Sarawak (Unimas), usaha itu tidak akan berjaya tanpa penglibatan PAS.
Jelasnya, jika parti Islam itu tetap mahu bersendirian, sukar untuk mengalahkan BN.
Keadaan itu seterusnya akan membawa kepada pertandingan pelbagai penjuru yang menguntungkan Barisan Nasional (BN), tambahnya.
Bagaimanapun, beliau berkata pengaruh parti itu tidak boleh diketepikan.
"Umno tidak patut memandang rendah Dr Mahathir, ia (parti baharu itu) akan menjadi satu kuasa disegani, terutamanya jika mereka boleh berdepan BN dalam pertandingan satu lawan satu," katanya.
Menurutnya, pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar bulan lalu bukan petunjuk terhadap kekuatan Dr Mahathir mahupun pembangkang kerana ada perbezaan PRK dan pilihan raya umum (PRU).
Bagaimanapun, Jeniri berpendapat, lebih baik Dr Mahathir dan orang-orang di kemnya menyertai salah satu daripada tiga parti komponen PH.
"Tidak mudah untuk sebuah parti baharu terus berkembang, lebih-lebih lagi dalam tempoh singkat sebelum PRU14.
"Orang akan mempersoalkan motif dan kredibiliti parti. Mereka akan bertanya mengapa sekumpulan bekas pemimpin Umno tubuh parti baharu hanya selepas mereka keluar dari Umno," katanya sambil menambah ada pihak yang akan menganggap ia agenda peribadi.
Lewat
Bagi Dr Wong Chin Huat pula, Dr Mahathir sepatutnya menubuhkan parti baharu sebelum PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar, serta menurunkan anaknya, Datuk Seri Mukhriz di Kuala Kangsar.
Jelasnya, tidak pasti berapa banyak sokongan yang akan diperolehi parti baharu itu dari Kedah dan Johor, tempat asal bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, kerana sentimen akar umbi mungkin kini sudah hilang.
Read More / Baca Lagi >>

PAKATAN mula gubal belanjawan, kempen bawa Najib ke pengadilan diteruskan

Posted: 12 Jul 2016 07:16 PM PDT

PKR02Rakyat terus dibebankan dengan pelbagai pemotongan peruntukan dan perbelanjaan ekoran kedudukan kewangan Kerajaan Persekutuan yang lemah akibat skandal besar pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, berkata antara skandal yang memberi kesan paling teruk terhadap kewangan Kerajaan Persekutuan adalah 1MDB.
"Majlis Presiden Pakatan Harapan (PAKATAN) telah mengarahkan supaya pasukan ekonomi PAKATAN mula menggubal Belanjawan Pakatan Harapan.
"Sementara usaha sedia ada membawa kebertanggungjawaban kepada skandal besar 1MDB diperhebatkan," katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Majlis Presiden PAKATAN di Ibu Pejabat KEADILAN, Tropicana di sini, hari ini.
Katanya, PAKATAN juga tidak akan mensia-siakan harapan dan kepercayaan rakyat sekali gus mengembalikan negara ini di landasan betul.
"Majlis Presiden Pakatan Harapan mengucapkan terima kasih kepada semua rakyat Malaysia di atas pandangan, teguran dan harapan ke atas kami.
"Harapan itu tidak akan disia-siakan," katanya lagi.

Karikatur Hari Raya: Saya tawarkan kursus "Mari Ketawa" kepada NGO Baju Merah dan KPN

Posted: 12 Jul 2016 05:35 PM PDT


ISU karikatur dalam media sosial Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming.
Setelah saya membaca, didapati karikatur tersebut tidak mempunyai sebarang kesalahan dari segi etika, budaya atau undang-undang. Kartun harus dibaca dari dua aspek - subjek dan objek. Subjek dalam kartun ini ialah isu semasa manakala sambutan Hari Raya hanyalah objek latar belakang untuk memperkukuhkan isu. Kartun tersebut menggambarkan dua orang kanak-kanak datang ke rumah seseorang untuk berhari raya. Dialognya - "Tahun ini, kami tak mintak duit raya, kami mintak derma," dan dialog satu lagi berbunyi "Tak dapat derma, dedak pun OK."
Kartun ini tidak bercerita tentang Hari Raya. Isu yang hendak disampaikan adalah "derma" dan "dedak." Kedua-dua isu ini bukanlah ciptaan kartunis atau Nga. Ia adalah isu yang hangat diperkata di Malaysia sekarang ini. Ia timbul selepas ada orang mengambil wang 2.6 bilion dan dikatakan sebagai derma dan kemudian memberi imbuhan (dedak) kepada pengikut-pengikutnya supaya menutup mulut. Memang menjadi tanggungjawab kartunis untuk membawa isu-isu semasa dalam setiap karya-karyanya. Dan ia sangat menepati kriteria kartun-kartun satira.
Jika karikatur itu tidak menyalahi etika melukis kartun, kenapa pula menjadi kesalahan apabila Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming menyiarkan dalam media sosialnya? Ahli Umno membuat laporan polis dan semalam, kira-kira 200 orang NGO berbaju merah mengadakan tunjuk perasaan di depan pejabat DAP kerana katanya kartun itu mengguris perasan Melayu dan Islam.
Bagaimana mereka boleh terguris sedangkan memberi wang kepada tetamu yang datang ke rumah bukanlah ajaran Islam. Dan budaya wang dalam sampul "Ang Pow" jelas berasal dari budaya mesyarakat Cina, bukan budaya Melayu. Saya difahamkan, karikatur ini pun dilukis oleh seorang kartunis Melayu dan Islam.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakarpula mahu Nga di siasat di bawah Akta Hasutan. Jika kartun begini dianggap jenayah, kartun-kartun satira lain seperti "Senyum Kambing" juga jenayah dan juga patut disiasat. Saya tidak faham IQ dan mentaliti orang-orang berkuasa di Malaysia.
Bagi saya, kartun tersebut jelas tidak menyalahi dari sudut etika dalam lukisan kartun. Kartun ini juga tidak bertentangan mana-mana budaya atau agama. Kartun ini juga bukanlah satu kesalahan di bawah undang-undang jenayah.
Orang yang waras akalnya, apabila membaca kartun tersebut, pasti akan terhibur. Saya tidak faham kenapa ahli-ahli Umno, KPN dan NGO baju merah tidak melihat kartun ini sebagai bahan ketawa ringan. Apakah ahli-ahli Umno, KPN dan NGO baju merah ini manusia berhati batu yang tidak mempunyai deria ketawa?
Jika begitu keadaannya, saya dengan ini ingin menawarkan kursus "mari ketawa" kepada mereka secara percuma. Saya sanggup menerima jemputan untuk mengadakan kursus tersebut di mana juga. Saya khuatir kerana kurang ketawa boleh meningkatkan depression dan mengundang berbagai penyakit. Saya percaya tidak ada sebuah bangsa yang akan maju jika mereka sudah tidak tahu ketawa.

Zunar
Kartunis Politik
12 Julai 2016

Dalam Ini Negara..!!!

Posted: 12 Jul 2016 05:30 PM PDT
Pemuda Umno lempar 'wang neraka' depan pejabat DAP

Posted: 12 Jul 2016 05:20 PM PDT

KUALA LUMPUR: Seramai 200 ahli Umno Wilayah Persekutuan dan Gerakan Merah berkumpul di hadapan Ibu Pejabat DAP hari ini bagi menyatakan bantahan terhadap Ahli Parlimen Taiping (DAP) Nga Kor Ming yang memuat naik gambar pemberian duit raya sebagai 'Dedak' di media sosial minggu lalu.

Gerakan yang diketuai Pemuda Umno Wilayah Persekutuan Mohd Razlan Muhammad Rafii mula berarak sejauh satu kilometer dari Ibu Pejabat Umno Cheras menuju ke Pejabat DAP di Jalan Pudu sambil melaungkan lagu 'Inilah Barisan Kita' dan membawa plakad 'Tindakan Tegas ke atas Nga Kor Ming', 'Jangan menghina Islam' dan 'DAP rasis'.

Dalam perhimpunan yang bermula pada jam 2.30 petang, seramai 60 anggota polis ditugaskan untuk membuat sekatan bagi menghalang peserta memasuki bangunan DAP, bagaimanapun berlaku rempuhan diantara pihak polis dan ratusan peserta yang hadir.

Sejurus kemudian, selepas tidak dibenarkan memasuki perkarangan pejabat DAP, kedengaran letupan mercun yang dilempar oleh peserta untuk mencetuskan provokasi.

Pihak polis kemudiannya membenarkan sekumpulan kecil pimpinan itu untuk memasuki perkarangan bagi bertemu wakil DAP untuk menyerahkan memorandum bantahan dan desakan permohonan maaf daripada DAP.
Read More / Baca Lagi >>

Puad Zarkashi lebih cerdik daripada Kerajaan UK? soal MIC

Posted: 12 Jul 2016 05:15 PM PDT

KUALA LUMPUR: Pemuda MIC hari ini menyeru Pengerusi Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) Mohd Puad Zarkashi supaya menghentikan segala kenyataan yang hanya memfokuskan populariti individu.

Sayap tersebut turut menegas bahawa tidak pasti apakah Puad Zarkashi ingin membuktikan bahawa beliau cerdik daripada Kerajaan United Kingdom dalam menangani isu pendakwah kontroversi Dr Zakir Naik yang kini dilarang masuk ke beberapa negara Eropah termasuk UK.

"Saya berpesan Puad Zarkashi, MT untuk berfikir sebagai seorang rakyat malaysia sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan yang hanya memfokuskan populariti individu," kata Setiausaha Kebangsaan Pemuda MIC, K Arvind dalam satu kenyataan.

"Apakah Puad perlu diingatkan bahawa Zakir telahpun dilarang masuk ke beberapa negara di Europa termasuk di UK. Tidak pasti bahawa adakah Puad ingin membuktikan di sini, dia lebih cerdik daripada Kerajaan UK dan negara-negara lain dalam memahami implikasi yang akan diterima di kalangan rakyat dengan membenarkan Zakir masuk ke negara," tambah beliau.

"Sedangkan Ketua Polis Negara Khalid Abu Bakar yang bertanggungjawab dalam menjaga keselamatan dan kedamaian di negara kita telah pun memahami keseriusan isu berkenaan Zakir dan berjanji akan siasat kandungan ceramah-ceramah beliau, kenapa Puad begitu degil ataupun jahil untuk memahami kebimbangan perkara ini," tegasnya.

Terdahulu, Puad Zarkashi yang juga Ahli Majlis Tertinggi Umno menepis pandangan MIC yang minta Kerajaan Malaysia supaya melarang Zakir ke negara.

Malah, Puad turut menjemput Ketua Pemuda MIC C Sivarraajh supaya menghadiri ceramah Zakir sebelum membuat sebarang andaian terhadap pendakwah yang berasal dari India itu.

"Tidak perlulah ketua pemuda MIC untuk menghadiri ceramah Zakir untuk memahami kandungan ceramah beliau seperti kata Puad. Seluruh dunia tahu akan implikasi ceramah Zakir yang mengalakan rakyat untuk mengamalkan sikap ekstremisme dalam mengikuti ajaran islam," kata Arvind.
Read More / Baca Lagi >>

Zuraida cabar lapor SPRM bukti terima rasuah beli 9 kereta mewah

Posted: 12 Jul 2016 05:07 PM PDT

Zuraida mengaku mempunyai tujuh kenderaan dan sebuah motosikal yang didaftarkan di bawah namanya, namun hanya sebuah daripada kenderaan itu digunakannya sendiri.
zuraida-sprm
PETALING JAYA: Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin mencabar pihak yang mendakwa beliau menerima suapan untuk membeli sembilan kenderaan mewah supaya membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Beliau yang dipetik Nanyang Siang Pau bersedia membuktikan dirinya tidak bersalah melalui saluran sah.
Menurutnya, sebelum menyertai politik, beliau memegang jawatan penting dalam bidang korporat dan ketika itu sudah memiliki kereta Toyota serta Honda yang bukannya kenderaan mewah.
"Berdasarkan kemampuan kewangan saya sebelum ini dan suami saya yang merupakan seorang peniaga, anak-anak juga sudah bekerja, saya tidak perlu merasuah dan terima suapan untuk membeli barangan mewah," katanya kepada akhbar berbahasa Cina itu hari ini.
Ahli Parlimen Ampang itu bagaimanapun mengaku mempunyai tujuh kenderaan dan sebuah motosikal yang didaftarkan di bawah namanya, namun hanya sebuah daripada kenderaan itu digunakannya sendiri.
Jelasnya, tiga kenderaan lain digunakan ahli keluarganya dan baki tiga lagi untuk kegunaan parti yang masing-masing dibiayai individu atau pihak yang menggunakannya.
"Kenderaan yang kononnya mewah itu sebahagian besarnya adalah kereta jenama Jepun, termasuk sebuah van dan trak pikap," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

1MDB: Tony Pua gesa tiga entiti didakwa terlibat pengubahan wang haram disiasat

Posted: 12 Jul 2016 05:04 PM PDT

tony-pua_1mdb_600_2
KUALA LUMPUR, 12 JULAI: Sarawak Report semalam mendedahkan bahawa syarikat asing milik penuh 1Malaysia Development Berhad (1MDB), 1MDB Global Investment Limited (GIL) telah membuat pembayaran hampir US$1.28 bilion kepada sebuah syarikat yang disyaki palsu, iaitu Kepulauan British Virgin (BVI).
Pembayaran yang dibuat antara 12 September dan 4 November oleh 1MDB itu dipersoalkan Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua ekoran pendedahan sebelum ini yang menunjukkan bahawa syarikat BVI yang diperbadankan Aabar Investment PJS Limited sebagai entiti palsu yang kononnya beroperasi sebagai anak syarikat Petroleum Investment Corporation Abu Dhabi (IPIC).
Beliau dalam satu kenyataan medianya hari ini turut mempersoalkan bagaimana dana itu diperoleh 1MDB dan dibayar kepada BVI kerana terdapat beberapa percanggahan daripada kenyataan yang diberi Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Arul Kanda kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) berhubung dana yang digunakan.
Pada March 2013, menurut Tony Pua, 1MDB GIL telah membuat pinjaman sebanyak US$3 bilion untuk projek usahasama dengan syarikat Aabar Investment PJS yang berpangkalan di Abu Dhabi bagi tujuan membangunkan projek Tun Razak Exchange di Kuala Lumpur.
Bagaimanapun, katanya, usahasama berkenaan gagal.
"Jika usahasama itu benar-benar berjaya, seperti dalam keterangan Arul Kanda kepada PAC pada Januari 2016, mengapa 1MDB GIL membuat pembayaran US$1,279 bilion kepada Aabar (BVI) pada 2014 yang beliau tidak dedahkan kepada PAC?
"Tambahan pula, mengikut penyata kewangan 1MDB, 1MDB GIL mempunyai baki US$1.56 bilion yang dilaburkan 'dalam pelbagai portfolio pelaburan di bawah jagaan sebuah institusi kewangan berlesen'.
"Selebihnya dana telah habis digunakan 'untuk tujuan modal dan pembayaran balik hutang bekerja' pada 31 Mac 2014.
"Arul Kanda juga telah memberi keterangan bahawa US$1.56 bilion pelaburan 1MDB GIL masih utuh dan akan mungkin digunakan sebagai sebahagian daripada langkah rasionalisasi 1MDB.
"Walau bagaimanapun, jika US$1.56 bilion adalah sesungguhnya utuh, maka bagaimana 1MDB GIL mendapatkan US$1,279 bilion daripada bayaran tunai kepada Aabar (BVI)?" soalnya.
Read More / Baca Lagi >>

UMNO perkenal pelbagai undang-undang, tapi gagal bendung keganasan Daesh

Posted: 12 Jul 2016 05:01 PM PDT

KUALA LUMPUR, 12 JULAI: Majlis Presiden Pakatan Harapan menyifatkan kejadian keganasan yang didalangi Daulah Islamiyah (Daesh) baru-baru ini sebagai kegagalan kerajaan UMNO-BN menangani ancaman seumpama itu meski undang-undang bagi mengekangnya telah diwujudkan.
"Walaupun Datuk Seri Najib Tun Razak menggunakan ancaman keganasan sebagai alasan untuk memperkenalkan pelbagai undang-undang yang menyekat hak kebebasan rakyat seperti POTA, Akta Hasutan dan SOSMA, pentadbiran beliau gagal mengekang ancaman ini," kata Majlis Presiden Pakatan Harapan dalam satu kenyataan bersama hari ini.
Sehubungan itu, Majlis Presiden Pakatan Harapan menegaskan bahawa satu jawatankuasa merentas parti mengenai ancaman keganasan perlu ditubuhkan bagi memberi peluang kepada pemimpin pembangkang memainkan peranan menangani ancaman keganasan.
Kenyataan berkenaan ditandatangani oleh Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang, Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu dan Presiden Parti Keadilan Rakyat (Keadilan), Datin Seri Wan Azizah.
Minggu lalu negara dikejutkan dengan kejadian letupan bom di sebuah kelab malam di Puchong yang disahkan polis didalangi oleh Daesh.
Dalam perkembangan berkaitan, Majlis Presiden Pakatan Harapan juga berhasrat untuk meneruskan program-program bertujuan bagi meningkatkan persefahaman antara rakyat yang berasaskan rasa hormat kepada pegangan dan aman setiap kaum di negara ini.
Inisiatif itu dilaksanakan berikutan cubaan sesetengah pihak yang cuba untuk memecah belahkan perpaduan kaum di negara ini dengan melabel golongan bukan Islam sebagai kafir harbi.

Idea politik Blok Ketiga PAS semakin meriah

Posted: 12 Jul 2016 04:59 PM PDTOleh Abdul Rahman Malik

Idea dan pemikiran baru perlu dicerap bagi menghasilkan strategi dan pendekatan politik lebih berkesan untuk 'memintas saingan' dalam pergolakan siasah di Malaysia.

PAS, umpamanya, mulai memperkenal dan menggerakkan budaya politik matang dan sejahtera. Dalam kata mudah, seberapa mungkin ia tidak mahu politik jadi gelanggang sengketa tanpa sempadan. 
 
PAS juga cuba menghindar konfrontasi. Berpolitik tidak bermakna harus bersengketa. Keinsafan ini mungkin berputik daripada pengalamannya ketika menganggotai Pakatan Rakyat dari tahun 2008 hingga 2015.
 
Bermula dengan harapan yang tinggi mahu mencapai sasaran bersama menamatkan monopoli kuasa Umno-BN, PAS sanggup menangguhkan sasaran perjuangannya melaksanakan syariat Islam. 
 
PAS bersetuju mendepani isu tuntutan pelaksanaan  syariat apabila ada keperluan apabila tiba masanya. Ini semua dilakukan demi mengisi tuntutan tahaluf siyasi. 
 
Maka tidak hairanlah PAS bersedia bekerjasama dengan parti dominasi Cina seperti DAP meskipun akur bahawa parti itu tidak mempunyai toleransi tinggi terhadap inti perjuangan PAS.
 
Apabila tiba masanya untuk mengumpulkan kekuatan memperluaskan pelaksanaan syariat Islam di wilayah politiknya seperti Kelantan, barulah PAS menyusun langkah berhadapan dengan DAP. 
 
Apa yang berlaku kini sudah menjadi sejarah. Tiada titik persefahaman ditemui dan DAP pun mengisytiharkan Pakatan Rakyat sudah berkubur kerana DAP tidak berkenan dengan cita-cita teokrasi PAS mahu melaksanakan hukum Islam. 

Kerjasama PAS, PKR tak perlu dikaji semula
 
Bagaimanapun itu tidak bermakna PAS mahu meleraikan slogan 'PAS for All' (PAS untuk semua) yang dijunjungnya dalam pilihanraya umum ke-13. Setiap ahli PAS yakin Islam itu adil dan tidak akan menganiaya mana-mana pihak. 
 
Momokan DAP dan sekularis Melayu-Islam tidak menjejaskan keyakinan PAS. Projek meraikan Budaya Matang dan Sejahtera (BMS) kini semboyan baru PAS.
 
"Kita akui bersendirian tidak mampu untuk kita meraih lebih banyak kerusi. Jadi perlu ada gabungan dan kita mengajak PKR bersama dengan Blok Ketiga.
 
"Biarkan DAP hendak bersama Amanah. Tetapi kita nak ajak PKR bersama PAS dalam Blok Ketiga," kata ahli Jawatankuasa Pusat PAS, Dr Fuad Salleh.
 
Beliau berkata, kerjasama di antara PAS dan PKR, lebih-lebih lagi menerusi rekod pentadbiran kerajaan Selangor, tidak perlu dikaji semula.
 
Ini kerana PKR sedia maklum kekurangannya dan kelebihan yang ada pada PAS bagi melengkapi keperluan agenda politik masing-masing.
 
"PKR juga tahu kedudukan mereka. Kerusi-kerusi yang dimenangi PKR sekarang di kawasan campuran sebahagiannya datang daripada undi penyokong PAS. Jadi sanggupkah PKR memperjudikan nasib kawasan-kawasan mereka? 
 
"Kerusi Bukit Antarabangsa dan Gombak yang merupakan kawasan Menteri Besar adalah kerusi yang asalnya milik PAS dan diserah kepada PKR," kata Fuad.
 
Sebab itu PAS mula berfikir di luar kerangka politik lama. Ia melamar Parti Ikatan Rakyat Malaysia (Ikatan) dan Badan-badan bukan kerajaan (NGO) untuk menyertainya menubuhkan blok pembangkang baru. 
Read More / Baca Lagi >>

LAPORAN AUDIT 1MDB, MANA SUARA ZAHID HAMIDI?

Posted: 12 Jul 2016 04:53 PM PDT

Setelah berhari-hari sejak Sarawak Report membuat siri pendedahannya berkaitan Laporan Audit 1MDB yang masih dirantai Akta Rahsia Rasmi atau OSA, barangkali antara yang ditunggu-tunggu juga ialah apakah reaksi Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi mengenai perkara itu.

Jika bersetuju bahawa laporan audit itu masih perlu diOSAkan, kenapa sehingga ini beliau kekal mendiamkan diri?

Bercakaplah dengan media atau tulislah sepatah dua ayat sokongan mengenainya di laman Facebook atau Twitter miliknya.

Kalau boleh bercakap mengenai IS, Daish, pengaruhnya di universiti dan visa berkaitan pengganas, mustahil Zahid tak boleh menyelit untuk bercakap mempertahankan keperluan Laporan Audit 1MDB itu terus diOSAkan sebagaimana yang sudah tiga kali dilakukan oleh Salleh Said Keruak.

Mungkinkah diamnya Zahid kerana dalam hatinya lebih banyak berakar perasaan tidak setuju laporan itu terus diOSAkan, tetapi tidak upaya berbuat apa-apa dan kerana lebih sayangkan jawatan serta kedudukannya dalam kerajaan?

Disebabkan berada dalam dilema, maka berdiam diri adalah sebaik-baik pilihan yang mampu dilakukannya.

Sekali fikir, memang merbahaya kepada kedudukannya jika Zahid cuba-cuba untuk berbeza pendirian yang boleh ditafsirkan sebagai tidak mempertahankan Najib berkaitan Laporan Audit 1MDB yang kini sudah menjadi bualan ramai berikutan pendedahan yang dilakukan oleh Sarawak Report.

Dengan cengkaman Najib dalam UMNO dan institusi awam yang semakin kukuh dan bagaimana beliau telah menyingkirkan musuh-musuh yang cuba menggugat kedudukannya, memang terlihat sukar untuk Zahid mengambil langkah menongkah arus.

Tetapi jika Zahid berfikir lebih daripada sekali, peluang bagaikan sedang terbuka luas untuk beliau melonjakkan dirinya dari segi sokongan rakyat jika segera memberanikan diri bersuara meminta agar Laporan Audit 1MDB itu dibebaskan daripada OSA.

Ia tidak bermakna, dengan berbuat begitu, beliau seperti mahu berbalah dengan Najib atau senada dengan Muhyiddin Yassin atau Ezam Mohd Nor yang lebih dulu membuat desakan demikian, tetapi kerana itulah yang terbaik dan dikehendaki rakyat buat waktu ini.
Read More / Baca Lagi >>

Tolong jangan temberanglah Najib..!!

Posted: 12 Jul 2016 04:48 PM PDT


Khairuddin mahu cabar Salleh berdebat isu 1MDB dan Laporan Ketua Audit Negara

Posted: 12 Jul 2016 04:44 PM PDT


(kiri) Datuk Seri Salleh said Kruak  dan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan.(kiri) Datuk Seri Salleh said Kruak dan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan.Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan  mahu mencabar Datuk Seri Salleh Said Kruak untuk mengadakan debat mengenai 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) dan Laporan Ketua Audit Negara melalui stesyen televisyen rasmi kerajaan.
Bekas naib ketua Umno Bahagian Batu Kawan itu membuat gesaan berdebat berikut katanya, Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak selama ini senantiasa mempertahankan kenyataan bahawa tiada unsur salahlaku serta penyelewengan dalam kes membabitkan 1 Malaysia Development Berhad (1MDB).
Justeru katanya, menteri di Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia itu, perlu menerangkan kepada rakyat melalui siaran secara lansung di stesyen televisyen rasmi kerajaan.
"Dulu ketua audit negara kata status laporan ketua audit negara akan hilang status OSA apabila laporan PAC dibentangkan di parlimen.
"Tetapi kenapa sehingga kini masih lagi mengklasifikasikan laporan ketua audit negara sebagai OSA?
"Mintalah Salleh Said Kruak menyediakan penerangan melalui siaran RTM agar seluruh rakyat dapat mengetahui segala fakta-fakta dari laporan ketua audit negara itu.
"Kalau beliau asyik 'menegak benang yang basah' dan hanya buat kenyataan-kenyataan yang tak masuk akal mengenai kes 1MDB, adalah lebih baik untuk beliau berdebat secara terbuka dengan saya dan biarkan 30 juta rakyat Malaysia menghakimi siapa yang bercakap benar dan siapa yang berbohong selama ini," ujarnya kepada Malaysia Dateline.
Khairuddin yang juga Ahli Jawatankuasa Sekretariat Deklarasi Rakyat ini berkata, jika Salleh mendakwa laporan oleh Clare Brown dari Sarawak Report tidak mempunyai asas kebenarannya, sudah tiba masa ketika yang sesuai untuk beliau dan  kerajaan ujarnya, mengumumkan secara terbuka dan telus mengenai isi kandungan sebenar laporan tersebut.
"Orang tua-tua selalu kata berani kerana benar dan takut kerana salah.
"Kalau Salleh dan kerajaan tidak berani menzahirkan fakta laporan ketua audit negara secara terbuka lagi telus ini membawa erti mereka bersalah.
Read More / Baca Lagi >>

Mahathir belum belajar daripada kesilapan – Nazri

Posted: 12 Jul 2016 04:41 PM PDT

Nazri berkata, tidak murah untuk membiayai sebuah parti politik dan ia bakal menjadi pengajaran mahal buat Dr Mahathir.
nazri-bung-mahathir-1
PETALING JAYA: Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz yang mengalu-alukan berita Tun Dr Mahathir Mohamad mungkin menubuhkan parti baharu, menyifatkan ia adalah cara demokratik yang sah untuk menentang kerajaan.
"Saya ucapkan yang terbaik dan semoga berjaya kepada beliau. Berambuslah sampah," kata Ahli Majlis Tertinggi Umno itu kepada FMT hari ini.
Mengulas lanjut, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan itu berpendapat, selepas berdekad berkecimpung dalam bidang politik, bekas perdana menteri itu masih belum belajar daripada kesilapan dan ia bakal menyaksikan dirinya gagal sekali lagi.
"Langkah terbaru itu akan menjadi satu pengajaran mahal untuknya kerana tidak murah untuk membiayai sebuah parti politik dan apabila tiba pilihan raya nanti, saya pasti beliau akan kalah teruk.
"Lihat sahaja pilihan raya kecil berkembar di Kuala Kangsar dan Sungai Besar. Semua tempat Mahathir pergi, pembangkang mengalami kekalahan memalukan," katanya.
Nazri berkata demikian sebagai mengulas pendedahan bekas Naib Ketua Umno Bahagian Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan bahawa sebuah parti baru yang diterajui Dr Mahathir mungkin ditubuhkan dengan kerjasama Pakatan Harapan untuk menjatuhkan BN.
Menurut Khairuddin, antara mereka yang bakal menyertai parti itu adalah ahli Umno yang tidak berpuas hati serta bekas pemimpin Umno seperti Tan Sri Muhyiddin Yassin, Datuk Seri Mukhriz Dr Mahathir dan Datuk Seri Shafie Apdal.
Nazri yakin parti baharu itu tidak akan memberi kesan atau ancaman kepada Umno, sebaliknya ia bakal memanfaatkan parti pemerintah.
"Apabila Muhyiddin, Mukhriz dan Shafie meninggalkan Umno, tidak ada kesan sama sekali. Orang-orang yang tidak berpuas hati dengan parti boleh keluar kerana mereka kini mempunyai rumah baru," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Comments (0)