Followers

Nuffnang

Kelab Greenboc

Posted by Unknown | Posted on 2:37 PG | Posted in

sumber :-

Kelab Greenboc


Prof Agus Belasah Pentaksub Tegar PAS

Posted: 09 Jul 2016 12:32 AM PDT

Sudah dua hari saya marahkan pentotok tegar PAS. Saya sudah terlalu kasar dan gunakan perkataan 'saya benci' dengan puak ini. Itulah gambaran kemarahan saya.

Kenapa marah? Kerana apabila saya menulis meminta kerajaan negeri memperhatikan keselesaan dan keselamatan rakyat sempena Hari Raya, mereka ini menasihati pula saya supaya tidak mengkritik kerajaan negeri.

Saya tidak mengkritik pun, saya cuma menegur dan memperingatkan kerajaan negeri supaya beri perhatian kepada masalah air, jalan dan sampah. Buatkan rakyat negeri bangga dengan negeri dan kerajaan mereka. Tidak ada soal politik pun.

********************************

Malangnya, pentaksub tegar ini menganggap teguran saya kepada kerajaan negeri sebagai satu kesalahan yang bertentangan dengan agama. Mereka mengatakan kerajaan tidak boleh dikritik; kerajaan hanya boleh ditegur secara berhemah. Bagi memperkuatkan hujah, diselitlah hadis-hadis berkaitan.

Saya tanya balik pentotok ini? Apakah kerajaan negeri maksum sehingga tidak boleh dikritik? Jika kerajaan negeri tidak boleh dikritik, apakah PAS tidak mengkritik kerajaan BN semasa kempen PRU 1999, 2008 dan 2013 ketika PAS berada dalam pakatan BA dan PR?

Mereka menjawab pertanyaan saya dengan menyatakan kerajaan negeri tidak boleh dikritik kerana kerajaan negeri adalah kerajaan Islam. Bagi mereka, tidak mempertahankan kerajaan negeri akan menerima balasan Allah nanti.

Inilah yang saya tegur. Apa kaitan mempertahankan kerajaan negeri dengan meminta kerajaan negeri menjaga kebajikan rakyatnya? Tanpa menjawab pun pertanyaan saya, alih-alih saya pula yang dimarah oleh pentaksub tegar ini.

Mereka dakwa puila saya hanya berani tegur kerajaan negeri. Mengapa tidak kritik kerajaan pusat yang rasuah dan lainnya. Mereka juga suruh saya balik Kelantan dan buat sama baiki air dan kutip sampah. jangan sekadar hanya bercakap dan mengkritik, kata mereka.

Apakah bangangnya pentaksub ini? Saya tegur kerajaan negeri untuk keselesaan rakyat yang hendak beraya, biarlah saya selesaikan hal ini dahulu. Mengapa pula perlu dikaitkan dengan kerajaan pusat? Lain saya tulis, lain mereka bahas.

Inilah yang menyebabkan saya marah dengan pentaksub ini. Bagi saya puak ini adalah perosak agama, imej parti dan pemecah belah masyarakat.

***************************

Saya tidak bermaksud menujukan tulisan ini kepada kawan-kawan saya dalam PAS dan penyokong PAS kerana saya tahu pemikiran kita tidak sebegitu.

Saya menulis ini untuk menunjukkan kemarahan saya kepada pentaksub tegar ini yang sememangnya bangang tahap gaban, tetapi perasan lebai dan cerdik.

Jika saya jumpa pentaksub sebegini, saya akan bawa mereka ke pakar psikiatri untuk mendapat rawatan jiwa sebelum terus merosakkan keharmonian bangsa dan negara ini.

Selamat berbuka.

Mohammad Agus Yusoff


ULASAN GB

Demikian satu status yang diperolehi dari FB Prof Mohammad Agus Yusoff beberapa hari sebelum menjelangnya Hari Raya. Dihantar oleh seorang rakan.

GB tak mahu ulas panjang tapi demikianlah apa yang ditulis oleh Prog Agus tersebut adalah kebenaran yang perlu didedahkan bahawa pentaksub tegas PAS suka mengkritik tetapi tidak suka dikritik.

Bagi mereka kerajaan PAS Kelantan tidak boleh dikritik kononnya kerana kerajaan Kelantan adalah kerjaan Islam.

Demikian taksubnya pegangan ahli-ahli PAS.

Sedangkan jika kerajaan Kelantan itu kerajaan Islam sewajarnya ia telus dan terbuka untuk dikritik oleh sesiapa juga.

Segala kelemahan, segala penyelewengan dan segala unsur rasuah perlu ditutup semata-mata kerana kononnya ia kerajaan Islam.

Jika demikian, yakinlah kerajaan Kelantan pasti tumbang kerana anai-anai yang merosakkan kerajaan dibiarkan tanpa pembetulan dengan pandangan bahawa segala kelemahan itu tidak boleh dikritik.

Memang tepat kata Prof Agus: pentaksub tegar ini yang sememangnya bangang tahap gaban, tetapi perasan lebai dan cerdik.

Comments (0)