Followers

Nuffnang

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted by Unknown | Posted on 12:02 PG | Posted in

sumber :-

Dialog Dewasa Kritik Berasa


ULASAN: DAP AKAN KALAH TEROK PRU14 JIKA LIM GUAN ENG KEKAL KETUA MENTERI, SEBALIKNYA DAP AKAN KEKAL PERINTAH JIKA LGE LETAK JAWATAN

Posted: 02 Jul 2016 09:00 AM PDT

Lim Guan Eng bukan sahaja Setiausaha Agung DAP yang diwarisi daripada bapanya Lim Kit Siang. Cara DAP ialah jawatan itu adalah jawatan warisan, tidak mungkin diberikan kepada orang lain melainkan keturunan Lim Kit Siang sahaja. Mereka sangat malu untuk berkata itu kronisme.

Begitu juga jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang. Sebagai Setiausaha Agung DAP, jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang tidak akan diberikan kepada Pengerusi DAP Pulau Pinang walaupun dia lebih berhak.

Jika ianya berlaku di dalam UMNO dan PAS, mereka sebut amalan kroni, jika berlaku dalam DAP mereka malu-malu kucing.

Dari segi akademik, persenyawaan politik dan kerajaan boleh berlaku. Dari segi moral ianya tidak sepatutnya berlaku.

Selepas Lim Guan Eng menjadi Ketua Menteri, dia memperkenalkan slogan CAT (Cekap, Akauntabiliti, Teguh) dan dirinya diandaikan konon laksana Khalifah Umar Abdul Aziz. Mantan MB Kelantan, TG Nik Aziz pun tidak diberi gelaran Khalifah Umar Abdul Aziz atau mana-mana Khalifah Islam yang unggul. Kini slogan CAT sudah menjadi bahan ketawa orang ramai.

Sekarang, Lim Guan Eng akan dibicarakan di Mahkamah Tinggi kerana amalan rasuah yang diyakini benar-benar berlaku oleh Jabatan Peguam Negara. Pihak SPRM telah menjalankan berbulan-bulan siasatan sehingga Jabatan Peguam Negara yakin benar-benar ada bukti, barulah dakwaan dilakukan.

Walaupun sebelum ini, ramai pihak mendesak Jabatan Peguam Negara mendakwa lebih awal, tetapi Jabatan Peguam Negara bersikap profesional dengan meminta SPRM menjalankan siasatan demi siasatan sehingga benar-benar ada bukti sahih, barulah Jabatan Peguam Negara melakukan pendakwaan.

Bukan setakat Lim Guan Eng, malah ramai pemimpin politik telah kena antaranya Dr Khir Toyo, TS Mohamad Taib, DSP Pairin Kitingan dan sebagainya. Ketiga-tiga mereka telah meletak jawatan kerana isu rasuah.

Lim Guan Eng sepatutnya berkorban, dengan cara meletak jawatan untuk menjaga nama baik DAP.

Lim Guan Eng jangan membiarkan Tsunami Cina melanggar mereka sebagaimana pengundi Cina di DUN Sekinchan dalam PRK Sg Besar telah menolak DAP baru-baru ini. Itu adalah satu clue bahawa masyarakat Cina semakin persoal kejujuran pemimpin-pemimpin DAP.

Akan ada dua kesan jka Lim Guan Eng tidak meletak jawatan. Pertama, DAP akan dilanda Tsunami Cina kerana masyarakat Cina khususnya intelektual Cina, generasi muda Cina dan pengundi Cina atas pagar akan menolak DAP dalam PRU14 kelak.

Sebaliknya, jika Lim Guan Eng meletak jawatan, DAP akan kembali menerima respectable daripada kelompok masyarakat Cina tadi. Jika Lim Guan Eng menyayangi DAP, dia akan meletak jawatan. Jika Lim Guan Eng menyayangi jawatan Ketua Menteri, dia tidak akan meletak jawatan.

Jika Lim Guan Eng tidak meletak jawatan, ianya satu advantage politik kepada UMNO, Gerakan dan BN di Pulau Pinang. Langkah Perdana Menteri melantik Presiden Gerakan sebagai Menteri Penuh baru-baru ini satu petanda momentum Gerakan yang kembali diberi perhatian oleh masyarakat Cina.


Terpulang kepada Lim Guan Eng !

Comments (0)