Followers

Nuffnang

Anak Sungai Derhaka

Posted by Unknown | Posted on 10:27 PG | Posted in

sumber :-

Anak Sungai Derhaka


Ezam Turut Kritik OSA Diguna Pakai Untuk Laporan 1MDB

Posted: 12 Jul 2016 04:15 AM PDT


Bekas senator Umno Mohamad Ezam Mohd Nor hari ini mengkritik pengelasan laporan ketua audit negara berkaitan 1MDB bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Katanya, OSA tidak boleh diguna pakai melainkan untuk melindungi negara daripada ancaman keselamatan sahaja.

"Guna pakai OSA dalam laporan 1MDB jelas salah dan perlu diperbetul," katanya di Twitter.Bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini turut menuntut kerajaan mengubah status laporan itu.

Desakan itu dibuat atas alasan supaya rakyat dapat mengetahui kedudukan sebenar dakwaan penyelewengan wang puluhan bilion ringgit dalam urus niaga 1MDB lapor MalaysiakiniZuraida Menjawab Isu '9 Kereta Mewah'

Posted: 11 Jul 2016 11:00 PM PDT


Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin menyifatkan dakwaan yang mengaitkan beliau sebagai memiliki sembilan kenderaan mewah adalah berniat jahat dan palsu.

Beliau yang juga anggota parlimen Ampang berkata, dakwaan tersebut adalah satu pembohongan semata-mata yang mengatakan salah sebuah kereta yang digunakan milik seorang 'tauke cina' atau mana-mana syarikat swasta.

"Saya melihat tuduhan-tuduhan tidak bertanggungjawab dan bermotifkan politik ini secara serius dan sedang berunding dengan peguam saya," kata Zuraida dalam kenyataan, hari ini.

Pada 20 Jun yang lalu, pengguna Facebook dengan nama 'Rafi Awang Kechik' mendakwa Zuraida milik lapan kereta mewah dan satu motosikal dengan turut menyenaraikan jenama serta nombor plat dalam laman itu.

Rafi Awang Kechik turut mendakwa bahawa salah sebuah kereta Zuraida yang berjenama Mercedes- Benz didaftarkan atas nama 'syarikat Cina'.

"Gaji anggota parlimen (MP) ialah RM16,000. Adakah anda fikir ia sepadan dengan pendapatan beliau?" kata Rafi Awang Kechik lagi.

Dakwaannya itu turut disebarkan oleh beberapa blog pro-Umno lain yang menuntut jawapan daripada Zuraida.

Mengulas lanjut, Zuraida menegaskan, beliau hanya memiliki tujuh kereta dan sebuah motosikal yang didaftarkan di bawah nama beliau.

Beliau juga bukan pemilik bermanfaat, katanya lapor Malaysiakini


Berikut adalah kenyataan media dari Zuraida..

Press statement

I refer to the recent malicious and false allegations and insinuations revolving around 9 luxury cars allegedly owned by me.

I state as follows:-

1. First, these are not luxury vehicles; they are mostly japanese models and includes a van and pickup truck.

2. There are no 9 cars; there are only 7 cars and 1 motorcycle registered in my name.

3. Although these 7 cars and 1 motorcycle are registered in my name, I am not the beneficial owner. Only one of these cars are for my personal use, whereas another 3 cars are for the use of my family members who contributed to the purchase price and loan repayment.

4. The other 3 remaining vehicles although under my name are paid for and used by party associates. These facts can be verified by those who are the actual users and beneficial owners of the vehicles.

5. Finally, I state that it is a complete lie that I am using a car owned by a "tauke cina" or any other private company. I view these irresponsible and politically motivated allegations seriously and am consulting my lawyers.

Zuraida Kamaruddin
MP for Ampang
Wanita Chief of Keadilan
12 July 2016

Dia dah jawabkan?.. siap minta nasihat peguam lagi..Selepas Batu Sapi, Umno Beluran Pula Bakal Ucap Selamat Tinggal?

Posted: 11 Jul 2016 05:30 PM PDT


Keputusan ahli Umno Sabah beramai-ramai meninggalkan parti itu ekoran pengumuman bekas Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, yang juga anggota Parlimen Semporna, minggu lalu bertindak keluar parti.

Menurut sumber, tindakan ahli Umno di Beluran yang merupakan salah satu daripada 25 bahagian keseluruhannya di Sabah dijangka dimuktamadkan selewat-lewatnya minggu depan.

Difahamkan keputusan tersebut turut didorong rasa tidak puas hati pemimpin tempatan di Beluran terhadap penguasaan individu dari Kalabakan dalam projek membina jalan raya yang dikatakan bernilai RM30 juta.

Mengulas gelombang pengisytiharan keluar ahli Umno Sabah itu, Pengerusi Amanah Sabah, Hamzah Abdullah berkata, fenomena tersebut mengulangi sejarah kejatuhan parti Berjaya yang tumbang di tangan Parti Bersatu Sabah (PBS) pada 1985.

"Ini adalah permulaan kepada mitos yang Sabah kononnya adalah deposit tetap kepada Umno-BN. 'Fixed deposit' kini sudah bertukar menjadi 'fake deposit' atau deposit yang sudah tamat tempoh," tegasnya ketika dihubungi Malaysia Dateline hari ini.

Beliau memberitahu melalui maklumat daripada beberapa pimpinan Umno tempatan, teori domino yang bakal menyaksikan satu demi satu Bahagian Umno Sabah keluar parti bukan satu perkara mustahil.

Dalam perkembangan berkaitan, Pengerusi Gerakan Akar Umbi Umno Malaysia (GAUM) Zulkarnain Mahdar memaklumkan terdapat 25 bahagian Umno di Sabah dengan 5,676 cawangan dan 546,879 anggota seluruh negeri itu.

Untuk rekod, Shafei Apdal yang juga Ahli Parlimen Semporna adalah pengasas Umno di Sabah.

Beliau sebelum ini digantung keahliannya oleh Lembaga Disiplin dan Majlis Tertinggi (MT) Umno tanpa dipanggil terlebih dahulu untuk memberi keterangan lapor MalaysiaDatelineComments (0)