Followers

Nuffnang

Anak Sungai Derhaka

Posted by Unknown | Posted on 10:26 PG | Posted in

sumber :-

Anak Sungai Derhaka


Jangan Biar Sarawak Report Terus Perdaya Rakyat - Tuan Ibrahim

Posted: 10 Jul 2016 09:30 AM PDT


PAS bersetuju dengan pendirian kerajaan yang mahu rakyat tidak terpedaya dengan laporan dikeluarkan laman sesawang Sarawak Report mengenai 1MDB.

Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim berkata seperti dinyatakan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak laporan lengkap mengenai agensi pelaburan milik kerajaan itu adalah seperti disiapkan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).

Apa yang didedahkan Sarawak Report pula, kata Tuan Ibrahim, didakwa telah "menyimpang jauh daripada kebenaran."

"Bagi menyelesaikan kebimbangan Salleh dan kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak, dan untuk menghalang Sarawak Report daripada terus memperdayakan rakyat, PAS mendesak agar laporan ketua audit negara mengenai 1MDB yang tulen mesti didedahkan segera," katanya dalam kenyataan dikeluarkan hari ini.

Semalam Salleh mendakwa Sarawak Report cuba memperdayakan orang ramai mengenai laporan siasatan Ketua Audit Negara ke atas 1MDB.

Dalam kenyataan dimuat naik di blog beliau Salleh berkata penemuan audit bukan laporan akhir mengenai 1MDB sebaliknya sekadar satu daripada komponen dapatan PAC mengenai 1MDB.

"Laporan ketua audit negara bukanlah laporan muktamad mengenai 1MDB. Ia hanyalah salah satu komponen yang membentuk laporan PAC. Dan sini Sarawak Report secara nakal memperdayakan orang ramai.

"Malah, laporan ketua audit negara bukannya lengkap kerana ia hanya menangani satu aspek 1MDB.

"Laporan lengkap adalah daripada PAC kerana ia bukan sahaja mengambil kira laporan ketua audit negara tetapi semua maklumat yang lain yang dikumpulkan," katanya.

Sarawak Report bagaimanapun mendakwa telah memperolehi laporan itu dan membocorkan beberapa petikan dan dokumen berkenaan sejak empat hari lalu.

Justeru Tuan Ibrahim berkata mendedahkan laporan ketua audit negara - yang kini diklasifikasikan sulit mengikut Akta Rahsia Rasmi - perlu dilakukan.

Dengan itu kata beliau kerajaan melalui medianya boleh menunjukkan di mana kesilapan Sarawak Report dan membuktikan bagaimana rakyat diperdaya laman sesawang berkenaan seperti didakwa Salleh.

"Diharap kerajaan BN terutama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dapat mengambil langkah proaktif ini.

"Bukankah kemenangan besar di pilihan raya kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar memberikan keyakinan penuh kepada perdana menteri dan BN bahawa tiada apa yang perlu dirisaukan lagi dengan skandal 1MDB?

"Ini hanyalah satu laporan audit - seperti kata Salleh - dan cuma satu komponen kecil untuk PAC menyediakan laporannya terhadap 1MDB.

"Bukan itu sahaja, malah semua pengkritik dalaman mengenai 1MDB seperti Tun Dr Mahathir Mohamad, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Shafie Apdal bukan lagi ahli Umno.

"Jadi, apa yang perlu dirisaukan? Lawan fakta dengan fakta," katanya lapor MalaysiakiniDBKL Menjawab Isu Bendera Koyak

Posted: 10 Jul 2016 07:45 AM PDT


Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan mengkaji semula kualiti bendera Malaysia yang dikibarkan di sekitar ibu negara berikutan bendera yang dikibarkan di Dataran Merdeka koyak akibat angin dan hujan.

Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Seri Mhd Amin Nordin Abdul Aziz berkata usaha itu perlu diambil agar bendera yang merupakan lambang negara tahan lebih lama, tidak cepat koyak dan 'tahan lasak' berbanding yang sedia ada.

Beliau berkata Jalur Gemilang yang koyak itu telah diturunkan pada Jumaat lepas dan akan diganti dengan yang baharu esok.

"Bendera yang dikibarkan di ibu negara diganti dengan yang baharu setiap tiga bulan," katanya kepada Bernama hari ini.

Mhd Amin mengulas mengenai penyebaran gambar bendera Malaysia di Dataran Merdeka yang koyak melalui media sosial baru-baru ini.

Beliau menjelaskan bendera itu koyak ekoran angin kuat dan hujan lebat pada Rabu dan Khamis lepas lapor AstroAwani

Apa punya alasan entahlah.. sepatutnya sebelum dibeli dikaji dulu kualitinya tapi yang ni pulak dah terbalik.. dah beli dan guna hingga koyak rabak baru cakap nak kaji.. ha.. ha.. ha..Comments (0)