Followers

Nuffnang

Taipingmali (tm)

Posted by Unknown | Posted on 1:03 PG | Posted in

sumber :-

Taipingmali (tm)


#PRKKUALAKANGSAR #KEKALBN : CALON PAS CALON TERBAIK?

Posted: 06 Jun 2016 12:19 AM PDT


PRK Kuala Kangsar dan Sungai Besar  mencetuskan senario baru dalam politik tanah air. Jika sebelum ini semua parti pembangkang yang terdiri daripada Pas, Pkr dan Dap akan mengembleng tenaga dan kekuatan mereka untuk menumbangkan UMNO Barisan Nasional.

Pada tahun 1988 Pas bergabung dengan Semengat 46 dan Dap. Selepas S46 bubar, muncul pula PKR dan sekali lagi Pas bergabung dengan Pkr dan Dap. Jadi kerjasama Pas/Dap adalah lebih lama berbanding kerjasama Pas/Pkr.

Pas berpecah selepas team Mat Sabu tewas dalam muktamar 2015 dan akibatnya ialah Mat Sabu membawa pengikutnya menubuhkan parti baru PAN.

Walaupun tak sampai setahun jagung PAN sudah berani mengembangkan sayapnya ke Sarawak dan bertanding dalam PRN baru-baru ini namun parti Pan kalah teruk.

Menurut sumber, Pas telah kehilangan 200 ribu ahli akibat penghijrahan tersebut.

Sudah 10 kali PRK telah dijalankan dalam tempoh 3 tahun sejak 2013 dan Barisan Nasional telah memenangi 5 kerusi daripada 10 kerusi dun dan parlimen.

PRK kali ini memberikan tamparan hebat kepada Pas kerana mereka terpaksa berseorangan tanpa teman lama mereka iaitu Dap.

Pas terpaksa meletakkan calon recycle untuk dua PRK.  Istilah recycle adalah sinonim dan kerap bermain dilidah pembangkang setiap kali Umno BN meletakkan calon yang pernah kalah atau calon lama.

Kali ini ayat calon recyle kembali kepada Pas kerana meletakkan calon yang pernah tewas di Dun N38 Belanja pada PRU 13  dan seorang lagi calon recycle iaitu Adun Meru.

Namun Ketua Pemuda Pas Perak menyatakan calon mereka yang pernah kalah di Belanja adalah calon pilihan terbaik buat rakyat. Jika dia calon terbaik bagaimana boleh tewas?

Oleh itu dalam Prk Kuala Kangsar, dakwaan Pas yang menyatakan calon recycle adalah pilihan terbaik untuk rakyat adalah disanggah dan ianya tidak benar sama sekali, tambahan pula dia bukan pengundi di parlimen tersebut. Jadi bagaimana dia hendak berkhidmat kepada penduduk Kuala Kangsar kerana rumahnya dan kliniknya bukan di Kuala Kangsar.

Kepada calon PAN yang mendakwa dia adalah anak tempatan, cuba lihat di mana dia mengundi?

#KEKALBN : Fokus WaibiBudiman kepada kampung nya Sungai Besar.

Posted: 05 Jun 2016 06:57 PM PDT

Meningkatkan akses terhadap pendidikan dan tahap ekonomi penduduk, menjadi dua fokus utama calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar, Budiman Mohd Zohdi.

Budiman, 44, mengakui dua faktor berkenaan mampu menjadi pemangkin kepada pembangunan Parlimen Sungai Besar dalam cara yang tersendiri.

Beliau berkata kawasan Parlimen itu kaya dengan pemandangan sawah padi menghijau serta suasana kampung yang menjadi tarikan kepada pelancong dalam dan luar negara.

"Kita di Sungai Besar tidak memerlukan gedung membeli-belah yang besar, kita tidak mahu mengubah landskap, biarlah suasana kampung ini dikekalkan.

"Tetapi kita mahu penduduk mempunyai ilmu yang tinggi sekali gus dapat berfikir untuk menjana pendapatan daripada sumber sedia ada," katanya kepada Bernama di sini.

Sebagai contoh, katanya tanaman seperti ubi kayu dan kelapa boleh ditambah nilai dan dijadikan produk komersial untuk dipasarkan dalam dan luar negara.

Justeru, katanya bagi mencapai hasrat itu, beliau akan memastikan infrastruktur pendidikan dibangunkan dengan lebih rancak di kawasan Sungai Besar, jika BN terus diberikan mandat oleh rakyat.

Budiman berkata beliau juga berjanji akan menjadi orang tengah antara kerajaan dan rakyat dalam menyelesaikan segala permasalahan berbangkit dalam kawasan Parlimen itu.

"Saya lahir di sini, bersekolah di sini, malah uri saya juga ditanam di sini, jadi saya mampu menyelami denyut nadi orang di sini," katanya.Sent from Samsung tablet.

Larangan Azmin Berkempen Di PRK Sungai Besar Tindakan Pelik, Luar Tabiee

Posted: 05 Jun 2016 02:57 PM PDT

#KEKALBN

Walaupun secara tiba-tiba Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali muncul pada hari penamaan calon namun bagi  Yang Dipertua Mubarak (Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia) Selangor, Tan Sri Dr Abu Hassan Omar  'arahan' Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebelum ini agar Azmin Ali tidak terlibat dengan urusan Pakatan Harapan, khususnya dalam dua Pilihan Raya Kecil (PRK) yang akan diadakan pada 18 Jun ini pelik dan luar tabiee.

Sambil menyifatkan keadaan tersebut menggambarkan pembangkang sedang dilanda tsunami kemelut yang amat besar, beliau berkata tindakan Wan Azizah itu jelas agak tidak kena dan janggal memandangkan Azmin adalah seorang ketua pentadbir di Selangor.

Abu Hassan Omar

"Mungkin kehadirannya semasa penamaan calon sekadar wayang politik. Hakikatnya Azmin seorang ketua pentadbir negeri malah menjawat jawatan sebagai Timbalan Presiden PKR. Bila ada pilihan raya di negeri pimpinannya, dia pula tidak dibenarkan berkempen.

"Alasan Wan Azizah kononnya arahan itu bertujuan menjaga keharmonian pentadbiran kerajaan negeri Selangor yang masih di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat tidak boleh diterima sama sekali kerana lazimnya menteri besarlah yang akan mengetuai jentera atau setidak-tidaknya menjadi orang penting dalam menggerakkan kempen pilihan raya," ujarnya kepada UMNO-Online.Sent from Samsung tablet.

Kak Mas : Biarlah pengundi menilai khidmat saya

Posted: 05 Jun 2016 08:54 AM PDT


#KEKALBN
#PRKKUALAKANGSAR
Calon Barisan Nasional (BN) di Kuala Kangsar, Datin Mastura Mohd. Yazid enggan melayan pihak yang mempertikaikan pemilihannya kerana hanya semata-mata bukan berasal dari kawasan Parlimen tersebut.

Balu kepada penyandang kerusi Kuala Kangsar Allahyarham Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad itu berkata isu sama ada calon tempatan atau bukan tidak wajar dijadikan isu kerana beliau sudah berkahwin dengan arwah suaminya selama 27 tahun dan sudah berkhidmat lama untuk masyarakat setempat.

"Saya wanita Kuala Kangsar dan telah 27 tahun berkhidmat bersama arwah suami untuk masyarakat di sini," kata Mastura pada Ahad semasa sidang media di rumahnya.

Mastura menyerahkan kepada pengundi di Kuala Kangsar untuk membuat pilihan dengan bijak dan menilai sendiri sepanjang khidmat beliau bersama arwah suaminya disitu.

"Saya berkahwin dengan orang sini dan telah bekerja bersama arwah suami, untuk masyarakat Kuala Kangsar.

"Biarlah apa orang mahu kata, masyarakat di sini lebih tahu cara kerja kami dan saya yakin serta serahkan kepada orang Kuala Kangsar untuk membuat pilihan yang bijak," kata Kak Mas 
Sent from Samsung tablet.

AZMIN SUDAH MENILAI, PAN PERLU DIBANTU SEBAIK MUNGKIN UNTUK KEMENANGAN MUTLAK PRK SG BESAR

Posted: 05 Jun 2016 05:14 AM PDT

Azmin dipersimpangan delima, ingin ke sana salah ke sini juga salah, maka satu jawapan perlu diberikan juga, akhirnya dia tetap turun membantu Pan.

Tetapi strategi azmin ini mudah nak faham, berbaik dengan Pan, tapi dalam diam membantu juga Pas.

Dia pasti tidak mahu spikulasi berkenaan pentadbirannya yang korup dan rasuah terpalit.

Pasti juga kaitan itu tidak mahu dikaitkan dengan Pas. Sedangkan Pas yang menjadi penyelamat untuk jawatan MB yang disandang Azmin sekarang.

Azmin pening kerana serangan Rafizi terhadapnya juga memungkinkan jawatan MB yang disandangnya dalam bahaya.

PRK Sg Besar juga membuktikan, Pakatan Harapan dan Pas tidak mampu bersatu hati. Malah mereka bertelagah sehingga ada yang mengejek sama sendiri pada penamaan calon pagi tadi. Katanya Taressa kok kena 'boo' dengan penyokong Pas ketika berjalan di laluan penyokong Pas, sehingga unit Amal Pas membantu memberi laluan keluar kepadanya.

Jadi kepada pengundi Sg. Besar, relevan lagikah parti pembangkang?

#scs93 #prksgbesar#PrkSgBesar#KekalBN #InilahBudiman #BN4SGB

http://headbomb.blogspot.my/2016/06/azmin-sudah-menilai-pan-perlu-dibantu.html?m=1

Comments (0)