Followers

Nuffnang

Taipingmali (tm)

Posted by Unknown | Posted on 2:12 PG | Posted in

sumber :-

Taipingmali (tm)


Kelentong Nizar di Jerlun #PRKKualaKangsar

Posted: 10 Jun 2016 10:44 PM PDT

Malam tadi bekas menteri besar Perak Nizar Jamalaluddin telah berceramah di Jerlun Kuala Kangsar, Bukan main sedap mulut Nizar melambung tinggi mengangkat bakul kononnya parti Pan adalah sebuah parti yang membela rakyat, tidak perkauman

Isi ceramahnya adalah seperti berikut


 1. Parti Pan adalah parti gunung emas yang baik untuk rakyat
 2. Hantar mesej kepada Najib bahawa orang Kuala Kangsar mesti ubah kerajaan
 3. Umno parti perkauman 
 4. Umno hanya tahu Hidup Melayu Hidup Melayu
 5. PAN tidak perkauman, Kita akan jaga semua kaum, Cina, Melayu, Kadazan, dll
 6. PAN adalah pati yang adil kepada seluruh rakyat Malaysia
 7. Umno tak bagi kebebasan kepada rakyat
 8. GST menyusahkan rakyat
 9. Rakyat kata GST tak baik, hanya Umno sahaja kata GST baik.
 10. Dr Termizi seorang baik dan amanah, dia tahu kehendak orang Kuala Kangsar
 11. Najib dan Zahid banyak jahat. dia curi 3 wakil rakyat, sekarang kita mahu ajar sama dia
 12. 11 bulan jadi MB 1000 hektar tanah kepada 9 sekolah cina untuk buat ladang sawit
 13. 11 bulan jadi menteri besar kita bagi tanah kampung baru yang orang cina duduk kita luluskan geran hak milik .

Apa yang dapat dikatakan terhadap PAN dan Nizar ialah, Nizar juga seorang yang tak boleh dipercayai kerana suka kelentong rakyat. 

Adil kah pentadbiran 11 bulan beliau hanya meluluskan geran tanah kepada penduduk kampung baru yang terdiri satu kaum sahaja iaitu kaum cina dengan geran 999 tahun tetapi tidak pada kaum-kaum lain. Jadi cakap Nizar bahawa Umno perkauman dan tidak kepada pembangkang adalah dongeng sahaja. 

Begitu juga halnya nya mengenai 11 sekolah cina diberikan 1000 hektar tanah untuk perladangan tetapi tidak memberikan tanah kepada sekolah tamil, sekolah kebangsaan dan juga sekolah agama rakyat.  

Jadi dalam ucapannya malam tadi dengan sendirinya menjelaskan ketidak adilan telah dilakukan beliau semasa memerintah 11 bulan.

Seterusnya tuduhan Nizar menyatakan Umno hanya jaga Melayu dan tak jaga bangsa lain. Ini juga satu tuduhan dangkal yang cukup meleset.  Kita semua maklum Umno adalah parti yang ditubuhkan oleh orang Melayu,, manakala oran Cina menubuhkan MCA dan Orang India menubuhkan MIC. Jadi ketiga-tiga komponen ini telah berjaya menubuhkan PERIKATAN  yang kini dikenali sebagai BARISAN NASIONAL yang mempunyai 14 komponen parti. Paling banyak komponan ialah dari parti-parti kecil dan besar di Sabah dan Sarawak.

Sejak merdeka 1957 dan 1963 penubuhan Malaysia, Kemajuan Malaysia sudah jelas dapat dinikmati oleh rakyat.

Malah Nizar Jamaluddin pun dapat pergi belajar ke United Kingdoms pun berkat kemajuan pemerintahan kerajaan Barisan Nasional. 

Oh Nizar dan Termizi, sedarlah sikit, tanpa kerajaan yang adil kedua-dua anda tidak dapat hidup mewah seperti rakyat negara lain.

Cukup lah setakat ini, akhir kata, NIZAR SEMEMANG KUAT KELENTONG....

SEKIAN..Baru jenguk tempat kelahiran?

Posted: 10 Jun 2016 08:47 PM PDT

Patutlah mengundi  pun di Shah Alam!  Sent from Samsung tablet.

Azmin dipersimpangan

Posted: 10 Jun 2016 07:52 PM PDT

https://youtu.be/j4-9IF1fSh4

Cara BN Berkempen Adalah Cara Terbaik Dan Mengikut Ajaran Islam – Shahidan Kassim

Posted: 10 Jun 2016 03:26 PM PDTPosted: 10 Jun 2016 09:25 AM PDT

KUALA KANGSAR, 11 Jun – Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Shahidan Kassim berkata, pendekatan berkempen yang dilakukan oleh Barisan Nasional (BN) di Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kangsar adalah satu pendekatan yang terbaik dan mengikut ajaran Islam.

Jelasnya, walaupun sibuk berkempen bagi meraih undi tetapi cara Islam itu haruslah dipatuhi tambahan pula dalam bulan Ramadhan ini

DSC_4458_SLIDER"Dalam Islam ada Ramadhan. Kita tahu bulan Ramadhan adalah bulan di mana kita boleh melipat gandakan kebaikan. Manusia tidak boleh mengubah pendekatan Ramadhan ini.

"Jika pembangkang fikir mereka boleh ubah pendekatan Ramadhan di PRK Kuala Kangsar, boleh maki orang dan sebagainya maknanya mereka silap. Jika mereka bercakap pasal Islam dan dalam masa yang sama memaki orang itu bukan cara Islam.

"Sebab itu bagi saya pendekatan BN adalah yang terbaik. Itulah pendekatan Islam. Cara sederhana. Biar orang nak maki… yang akan tentukan adalah Allah. Manusia boleh buat apa sahaja," ujarnya kepada UMNO-Online.

Tambahnya lagi, biarlah ribuan fitnah yang dilemparkan oleh pembangkang namun BN akan tetap meneruskan agenda menceritakan kebenaran dan kebaikan.

"Mereka perlu tahu fitnah itu dilarang sama sekali tidak kira di bulan puasa atau tidak.

"Biarlah mereka hendak fitnah tapi kita tetap dengan cara kita menceritakan kebenaran dan kebaikan dan sentiasa memikirkan kebaikan rakyat.

"Sebagai contoh, baru-baru ini Perdana Menteri telah umumkan semua kakitangan kerajaan mendapat RM500. Inilah kebaikan dan di Kuala Kangsar ini pula Perdana Menteri umumkan semua pekebun-pekebun kecil dan penoreh getah mendapat jumlah yang sama.

"Walaupun kerajaan berada dalam keadaan ekonomi yang terhad tetapi negara masih mampu untuk memberikan keutamaan kepada rakyat ini kerana negara sentiasa memikirkan kebaikan untuk rakyat," katanya lagi. – MediaUMNOSent from Samsung tablet.

PCM mahu saman Kerajaan Pulau Pinang dan Zenith-BUCG

Posted: 10 Jun 2016 09:22 AM PDT

GEORGE TOWN: Parti Cinta Malaysia (PCM) akan mengemukakan saman fitnah terhadap kerajaan Pulau Pinang dan sebuah syarikat yang telah diberi tiga projek lebuh raya oleh pentadbiran tempatan.

Naib Presiden Parti Cinta Malaysia (PCM) Datuk Huan Cheng Guan berkata beliau perlu mengambil tindakan undang-undang setelah digelar penipu oleh kerajaan Pulau Pinang dan Consortium Zenith-BUCG Sdn Bhd.

Huan telah menjadi perhatian kerana mendedahkan penyelewengan yang didakwa semasa mengendalikan projek mega yang bernilai RM6.3 bilion termasuklah projek terowong dasar laut dan juga projek tiga lebuh raya.

Saya mempunyai sebab untuk menyaman kerajaan negeri dan Zenith-BUCG kerana kerajaan telah membuat andaian bahawa saya berbohong walaupun saya memetik sumber yang dikenali termasuk daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

“Saya bercakap bagi pihak orang ramai tetapi mereka pula menyuruh saya berhenti,” Huan berkata dalam sidang akhbar hari ini.

Beliau mengulas berkenaan saman fitnah terhadap beliau dan pihak itu seperti yang diumumkan oleh Zenith-BUCG awal minggu ini.

Huan kecewa kerana Zenith-BUCG telah membuat keputusan mengugut untuk membuat tuntutan mahkamah terhadapnya dan Parti Cinta Malaysia (PCM) atas alasan remeh temeh daripada menjawab soalan-soalannya berkenaan perkembangan projek mega tersebut.

“Ia adalah hak saya sebagai ahli politik dan rakyat Pulau Pinang untuk bertanya tentang projek mega tersebut. Biar saya mengingatkan kerajaan Pulau Pinang bahawa berbilion dana awam dan tanah kerajaan (pembayaran kepada syarikat melalui pertukaran tanah) yang diberi.

“Biar juga saya mengingatkan anda bahawa ini bukan tanah bapa kamu, seperti yang dikatakan oleh Ketua Menteri Lim Guan Eng. Saya risau kerana Jawatankuasa Kira-kira telah menangguhkan projek tersebut berkali-kali,” katanya.

Diterjemah oleh : KKMM

Sumber: http://www.nst.com.my/news/2016/06/150931/pcm-initiate-defamation-suit-against-penang-govt-zenith-bucg

Rafizi ini sememangnya mental dan tidak waras #KEKALBN #PRKKUALAKANGSAR

Posted: 10 Jun 2016 08:40 AM PDT
Dalam kempen PRK Kuala Kangsar jelas menunjukkan dia putus wayar pada saraf otak kiri dan kanan.

Antara isi kempennya ialah dia mahu pengundi memilih  Dr Termizi sahaja bukannya Pas yang tidak boleh buat apapun kerana Pas berseorangan dan hanya berkawan dengan parti Kita yang tidak ada ahli.

Rafizi lupa bahawa Pkr juga parti yang hanya bergantung kepada Pas untuk menang dalam PRK dan PRU sejak penubuhan parti itu pada tahun 1999. Tanpa Pas sudah lama PKR mampus.

Sedar lah sikit wahai Rafizi yang muka tak tahu malu menghina Pas sedemikian rupa. Nampaknya sah PRU 14 Pkr dan Rafizi akan berkubur begitu sahaja tanpa batu nisan.

Satu lagi yang melucukan ialah  Rafizi cuba mengajar Dr Termizi untuk bersikap kurang ajar dalam dewan rakyat dan mengikut telunjuknya. Paling buruk nak suruh Termizi baling bom nuklear kepada Najib.

Dalam ceramah malam tadi Rafizi bangkitkan isu kapal terbang dengan kira-kira bodohnya. Katanya sewa jet 1jam ialah RM 60 000 dan jika 2 bulan jumlah sewaan RM 86 juta.  Dengan 86 juta ia boleh tanggung 86 orang pelajar untuk buat ijazah pertama diluar negara selama 3 tahun.

Rafizi juga mengutuk kapal terbang yang dibeli oleh kerajaan, katanya baru beli setuhun sudah rosak dan tak boleh terbang. Pada hal kapal terbang tersebut menjalani servis berkala. Bengan sungguh lah sotong !

Dia ingat macam zaman dia pergi belajar dulu kut, seorang kos 1 juta selama 3 tahun.

Rafizi juga mahu PRK ini sebagai referendum kepada Najib dan Rosmah supaya jangan makan rasuah, curi kiri kanan dan belakang.

Menang PRK ini adalah Referendum ini penting untuk rakyat, Pkr, Dap dan Pan menawan Putrajaya dan bahas belanjawan dan akhirnya ambil Najib letak dalam trak dan bubuh dalam penjara Sungai Buloh.

Oleh itu kata Rafizi hanya Dr Termizi mampu berbuat demikan dan Pas tak akan boleh buat apa-apa dalam dewan .

Hebat sungguh lah jika pembangkang jadi kerajaan. Bar Kaunsel tutup, mahkamah pun tutup sebab tidak ada lagi perbicaraan dalam mahkamah. Pan dan Pkr akan jadikan Malaysia sebagai negara Republik dan sistem kuku besi, di mana semua musuh mereka akan dihumban ke dalam penjara tanpa bicara. Ini lah yang diwar-warkan mereka sejak sekian lama.

Seterusnya isu 1MDB. kata Rafizi semua hutang 1MDB yang berjumlah RM 20 bilion hutang pokok dibayar menggunakan wang rakyat.

Bayar hutang selama 25 tahun dan faedah hutang sahaja berjumlah RM28 bilion. Jadi selama 20 hingga 25 tahun wang rakyat yang dicuri oleh 1MDB ialah RM78 bilion wang rakyat yang diambil.

Tiap-tiap tahun kerajaan bayar RM3.3 bilion dan rakyat yang bayar hutang. Jika kita tak bayar hutang kita boleh buat 2 buah universiti tiap-tiap tahun. Dalam 20 tahun kita akan ada 40 buah universiti. Oleh itu semua rakyat Malaysia boleh masuk universiti dengan pendidikan percuma. Tak perlu pinjam PTPTN.

Wah hebat betul politiking Rafizi. Bermakna kalau PKR memerintah mereka akan buat syarikat pelaburan seperti DEIG dan pinjam duit berbilion dari bank dalam dan luar negeri tetapi yang akan bayar hutang ialah rakyat bukannya syarikat seperti 1MDB,

Nampak? Rafizi sudah bagi gambaran awal apa yang mereka akan buat jika jadi kerajaan, Kita semua maklum bahawa 1MDB adalah syarikat dan sudah semestinya syarikat lah yang membayar hutang, Bukannya rakyat seperti yang disuarakan oleh Rafizi.

Nak tanya Rafizi sikit, Unisel tu berapa buah yang kerajaan Selangor buat? Sebab duit peninggalan Tan Sri Khalid Ibrahin pada 2014 ialah RM3.35 bilion. Berapa buah Unisel di tambah cawangannya? Adakah 100 peratus pelajar Unisel tidak dikenakan sebarang yuran pengajian dan sewa atau caj asrama? Harap Rafizi kaki kelentong boleh jawab.


Senario Kempen PRK Kuala Kangsar #KEKALBN

Posted: 10 Jun 2016 05:15 AM PDTKempen pilihanraya kecil di Kuala Kangsar amat menark antara Pan dan Pas. Ini kerana orang kuat Pan adalah Adun Changkat Jering manakala orang kuat Pas yang menjadi Pengarah Pilihanraya Kuala Kangsar pula adalah Ahli Parlimen Bukit Gantang. Dun Changkat Jering berada dalam parlimen Bukit Gantang.

Sememangnya wujud konflik antara Nizar dan Idris.  Pas mahukan Nizar mengosongkan kerusi yang dimenangi atas tiket Pas tetapi Nizar yang juga Penyelaras Pan Perak enggan berbuat demikian walaupun telah melanggar baiah. 

Mengenai calon Pan Kuala Kangsar iaitu Dr Termizi, YB Idris Ahmad  juga memberi amaran supaya berhati-hati dan jangan menghentam Pas kerana Pas tahu sejarah Dr Termizi semasa dalam Ikram.

Menurut Idris, Salah satu perjanjian atau baiah ialah ahli Ikrim boleh menyertai Umno dan boleh meninggalkan Pas. 

Ikram wujud selepas JIM dimansuhkan pendaftarannya. Jim dan Ikram ini adalah NGO yang bergerak aktif di semua universiti tempatan. Pertubuhan ini juga condong menyokong Abim dan perjuangan Anwar Ibrahim. 

Mengenai rahsia yang lain, Idris belum berhasrat untuk mendedahkan, tetapi jika Pas terus diserang, rasanya semua rahsia calon Pan akan terdedah.

Seterusnya mari kita rujuk apa kata wartawan mainstream media
Barisan Nasional (BN) dilihat konsisten dalam strategi kempen mereka pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kangsar, sekalipun calonnya menghadapi kekangan berkempen kerana dalam edah.

Walaupun menerima pelbagai tohmahan dalam laman sosial dan kempen untuk PRK itu, calon BN Datin Mastura Mohd Yazid, jelas tenang, malah memaafkan mereka yang memfitnahnya.

Penganalisis Politik Negara dan Rantau Asia-Pasifik, Prof Madya Dr Baharuddin Aziz berkata walaupun Mastura tidak dapat turun padang, namun faktor dirinya sebagai balu kepada penyandang kerusi itu, dilihat memberi keyakinan penduduk Kuala Kangsar untuk memilihnya bagi meneruskan agenda pembangunan Allahyarham Datuk Wan Mohammad Khair-il Annuar Wan Ahmad.

"Datin Mastura (calon BN) mempunyai kelulusan ijazah sarjana dalam bidang perundangan, sudah tentu beliau boleh melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan sempurna.

"Namun ia memerlukan keikhlasan semua pihak untuk membantu beliau di samping memberi semangat serta motivasi untuk beliau memikul dan melaksanakan tugas serta tanggungjawab dengan sebaiknya," katanya yang juga Penyelia Tesis di Pusat Pengajian Siswazah di Universiti Islam Antarabangsa (UIAM) kepada Bernama.

Dr Baharuddin berkata pengundi akan lebih melihat kepada hala tuju yang mampu dibawa calon yang bertanding daripada terpengaruh dengan pelbagai dakwaan tidak berasas. Semalam, Mastura dam satu sidang media di kediamannya, menggariskan lima agenda yang beliau akan perjuangkan untuk penduduk Kuala Kangsar jika dipilih sebagai anggota Parlimen kawasan tersebut.

Katanya agenda itu adalah menaik taraf Kolej Universiti Islam Sultan Azlan Shah (KUiSAS) kepada universiti awam dan menyegerakan kelulusan projek jambatan Manong.

Selain itu, Mastura juga akan memohon kelulusan projek membesar dan melebarkan jalan Manong-Kuala Kangsar, menaik taraf Hospital Kuala Kangsar kepada hospital pakar serta membangunkan semula lembah dan tebing Sungai Perak sebagai pusat pelancongan.

"Semua senarai ini merupakan pemikiran arwah datuk (Datuk Wan Mohammad Khair-il Annuar Wan Ahmad) sendiri tapi tak kesampaian. Saya harap saya akan jadi ejen ke arah merealisasikan semua ini demi orang Kuala Kangsar," katanya.

Mastura juga jelas mendapat sokongan padu daripada semua jentera Barisan Nasional yang dilihat bersepadu membantunya berkempen, antaranya menerusi program kempen wanita Umno, Puteri Umno, Kempen Media Sosial oleh Biro Teknologi Maklumat Umno menerusi aplikasi Facebook, WhatsApp, Telegram dan Twitter; selain sokongan padu parti-parti komponen seperti MCA, MIC dan Gerakan.

Selain itu BN turut menggunakan tiga unit lori dilengkapi skrin LED yang ditempatkan di beberapa lokasi strategik, bagi memudahkan interaksi pengundi dengan Mastura.

Sokongan anak-anak Mastura - Wan Emir Astar, 26, Wan Imar Izzat, 25, Wan Iskandar, 23, dan Wan Muhammad Amar, 19, yang turun padang mewakili ibu mereka untuk berkempen, juga dilihat sebagai penyambung hubungan Mastura dan masyarakat setempat.

PRK Kuala Kangsar menyaksikan pertandingan empat penjuru antara BN, Pas, Amanah dan Bebas.

Kempen Amanah pula dilihat lebih mencetuskan kontroversi apabila kenyataan Timbalan Pengerusi Parti Amanah Negara (Amanah) Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin terhadap Mastura, yang disifatkan biadap oleh banyak pihak.

Setelah dikecam pelbagai pihak, bekas menteri besar Perak itu akhirnya memohon maaf berhubung isu ceramahnya di Lembah Sayong, yang mengaitkan kematian suami Mastura itu sebagai balasan ALLAH.

Bagaimanapun Adun Changkat Jering itu tetap menyalahkan media yang didakwa menyalah tafsir ucapannya.

Mohammad Nizar dalam ceramahnya semasa berkempen untuk calon Amanah (Prof Dr Ahmad Termizi Ramli) yang bertanding di PRK itu dipetik berkata "ALLAH mahu orang Kuala Kangsar 'mengajar' (memberikan kekalahan kepada) BN menerusi PRK Kuala Kangsar.

Presiden Amanah Mohamad Sabu ketika berceramah di Kampung Sayong Lembah baru-baru ini turut mengakui peluang mereka nyata sukar di PRK itu sekiranya tidak mendapat sokongan daripada pengundi Pas.

"Kita tak kuat...jadi kita mengharapkan undi daripada Pakatan Harapan dengan ahli-ahli Pas sekali," kata Mohamad Sabu.

Pas pula nyata mahu berjuang sendirian apabila Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi dengan tegas berkata mereka akan meneruskan perjuangan tanpa perlu kerjasama daripada parti pembangkang lain.

Kempen Pas dilihat lebih fokus kepada kaedah meraih undi di kawasan-kawasan tumpuan ramai seperti bazar Ramadan, kawasan tumpuan awam dan kediaman penduduk sekitar Kuala Kangsar selain ceramah berskala kecil di beberapa kampung khasnya pada sebelah malam.

Calon Pas Dr Najihatussalehah Ahmad yang fasih berbahasa Mandarin pula dilihat terpaksa bekerja keras meraih pengundi orang Cina selepas parti itu tidak lagi bekerjasama dengan DAP.

Sementara itu calon Bebas Izat Bukhary Ismail Bukhary yang pada awalnya cuba membangkitkan isu gender, nyata mendapat kritikan banyak pihak apabila beliau 'terlupa' bahawa kawasan itu pernah diwakili tokoh wanita (Tan Sri Rafidah Aziz) selama tujuh penggal (sejak tahun 1986 hingga 2008).

Parlimen Kuala Kangsar mempunyai 32,949 pengundi berdaftar terdiri 22,496 Melayu, Cina (7,757), India (2,287), Bumiputera Sarawak (16), Bumiputera Sabah (13) dan Orang Asli (330). - Bernama

RAFIZI KANTOI LAGI, KIRA SEWAAN PESAWAT MEWAH GUNA MATEMATIK MUDAH

Posted: 10 Jun 2016 03:47 AM PDTBagi sesiapa tidak belajar ilmu bisnes, tentu 'terlopong' percaya tohmahan jahat Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli konon kerajaan Malaysia membayar RM86.4 juta untuk menyewa sebuah jet mewah.

Bertambah sensasi angka tersebut dirumus sendiri oleh Ahli Parlimen Pandan, Selangor itu berdasarkan congakan mudah sukatan matematik sekolah rendah yang menyerlahkan lagi tahap kebodohan Rafizi dalam ilmu ekonomi.

Sebenarnya bagi petugas media yang membuat liputan sidang akhbar beliau di Pejabat PAN Kawasan Kuala Selangor sempena Pilihan Raya Kecil (PRK) di sini Khamis, ada 'geleng kepala' tidak percaya itu kos sewa pesawat mewah.

Apa yang diharapkan wartawan ialah salinan invois daripada syarikat pembekal jet kontroversi itu menunjukkan butiran amaun perlu dibayar dan bukan kiraan congak sendiri Rafizi macam budak baharu belajar kira ilmu hisab!

Hakikatnya, pemimpin PKR itu yang sering mencipta sensasi bodoh tersebut mahu menghasut rakyat Malaysia khasnya pengundi di Kuala Kangsar konon berlaku pembaziran 'duit rakyat' oleh kerajaan Barisan Nasional (BN).

Sasarannya ialah isteri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak iaitu Datin Seri Rosmah Mansor yang menaiki pesawat bernombor pendaftaran ACJ319 A6-CJE untuk menghadiri program di Istanbul, Turki pada 26 Mei lalu.

Kelakarnya, Rafizi memperoleh angka RM86.4 juta itu hanya berdasarkan sumber daripada sebuah firma penyewaan jet mewah, Paramount Business Jets LLC yang mengenakan kadar mengikut jam iaitu AS$15,000 setiap jam.

Maka beliau congak AS$15,000 X 24 jam X 2 bulan yang disewa kerajaan Malaysia daripada syarikat penerbangan Emiriah Arab Bersatu (UAE) iaitu Emirates Airlines di Dubai dan kemudian ditukar ikut kadar mata wang ringgit.

Begitulah mudahnya Rafizi kira macam budak sekolah sebelum melemparkan persepsi jahat nilai RM86.4 juta 'dibazirkan' Rosmah itu sepatutnya boleh digunakan rakyat miskin khasnya menanggung biasiswa pelajar susah.

Jika beginilah gaya pemikiran singkat Rafizi, amatlah malang penyokong pembangkang sekiranya Pakatan Harapan memerintah Malaysia kerana mendapat pemimpin cukup 'kurang cerdik' dalam bidang makro ekonomi moden.

Realitinya untuk menyewa pesawat tidak seperti sewa kereta murah atau sewa bilik hotel bajet yang mengikut jam, sebaliknya kadar AS$15,000 dinyatakan Rafizi itu ialah kadar sewa harian biasa, bukannya kadar pajakan kering.

Emirates-A319ACJ-A6-CJE
PESAWAT EMIRATES ACJ319 A6-CJE. – GAMBAR HIASAN
Dalam istilah bahasa Inggeris, amaun disebut Rafizi merujuk charter rate, bukannya dry lease rate iaitu formula pengiraan lazim digunakan mana-mana kerajaan atau syarikat udara di dunia untuk pajak tempoh jangka pendek.

Kadar sewa meliputi semua krew, bahan bakar dan segala caj berkaitan manakala terma kadar pajakan kering pula bermaksud pembekal cuma hantar pesawat tetapi penyewa mengurus semua hal termasuk juruterbang dan minyak.

Justeru tiada orang bodoh dalam dunia (selain Rafizi) tergamak sewa pesawat mengikut jam dan sewa lebih sebulan lamanya waima jika sewa teksi selama sebulan pun si pemandu akan mengira kadar penuh bukan lagi mengikut jam.

Untuk rekod, berdasarkan semakan kiraan mudah untuk pajakan sebuah pesawat model Airbus A319, ia ditetapkan standard mengikut kadar semasa pajakan kering iaitu daripada serendah AS$120,000 hingga AS$320,000 sebulan.

Usia jet A319 bernombor A6-CJE yang dipajak kerajaan Malaysia daripada firma pengeluar dan dihantar kepada pihak Emirates pada 29 September 2011 iaitu sudah pun lima tahun dengan kadar pajakan AS$200,000 sebulan.

Kebiasaannya bagi sebuah jet paling mahal dan terbaharu di pasaran, kadar pajakan kering selama dua bulan akan dikenakan caj kira-kira AS$640,000 atau RM2.56 juta. Anehnya, daripada mana Rafizi dapat congak RM86.4 juta?

Walhal dari segi fakta, jika anda 'kaya' mampu sewa pajakan kering pesawat gergasi terkini Airbus 380 sebanyak AS$2 juta (kira-kira RM8 juta) sebulan, angka RM86.4 juta itu setara lima buah Airbus A380 selama dua bulan.

Tohmahan Rafizi lagi konon Rosmah hanya menaiki jet itu selama 26 jam untuk pergi dan balik dari Turki baru-baru ini, sedangkan pesawat tersebut disewa dua bulan juga menimbulkan persoalan yang disorokkan oleh Rafizi.

Sebetulnya ia disewa dua bulan bukan semata-mata untuk kegunaan Rosmah tetapi sebagai ganti kerana pesawat yang sedia ada milik kerajaan Malaysia iaitu model A320 kebetulan sedang menjalani penyelenggaraan skala besar.

Ini bermakna pesawat gantian itu merupakan sebahagian daripada jet rasmi kerajaan Malaysia yang dinaiki individu berkelayakan antaranya kerabat diraja, menteri Kabinet dan juga isteri Perdana Menteri mengikut protokol rasmi.

Jelaslah Rafizi ada cenderung memutar belit fakta bagi menyemai perasaan benci terhadap BN tetapi lucunya, beliau tergamak mencongak menggunakan kepala lutut.


Sent from Samsung tablet.

EMERGENCY JUMP-START: WHEN IN DOUBT, REFER TO PROTON OWNER'S MANUAL

Posted: 10 Jun 2016 02:41 AM PDT

SUBANG JAYA, 9 June 2016 – PROTON Holdings Berhad ("PROTON" or "the Company") would like to refute the recent image that has been circulating on social media, alleging not jump-starting certain Proton models as it will cause irreparable damages to the Transmission Control Unit (TCU). We wish to reiterate that all cars can be jump-started.

However, like other OEMs, Proton cars have been equipped with electronic systems which are sensitive to power surge. We wish to provide a more accurate guide on this subject and assure Proton owners that it is safe to use jumper cables to start the engine as long as proper steps are followed, as stated in the Proton car Owner's Manual.

In view of this, PROTON would like to take this opportunity to clarify that the right procedure to jump-start the car would be to connect the (+) battery from the assisting car to the (+) terminal of the battery of the affected car. However, the (-) terminal from the assisting car must be connected to the body of the affected car, NOT to its (-) terminal. When in doubt, please always refer to the Owner's Manual.

The steps to be taken as stated in the Manual when using jumper cables connected to a battery from another vehicle, include:

Vehicles should be close enough so that the jumper cables can be connected, but be sure that the vehicles aren't touching each other. If they are, it could cause an undesirable ground connection. It will not be possible to start the vehicle, and the bad grounding could damage the electrical systems (Transmission Control Unit, TCU).

The assisting vehicle must have a 12-volt battery and the capacity (Ah) of the booster battery should not be significantly lower than that of the discharged battery, this is to avoid damage of circuit shorting both vehicles.

·         Only use jumper cables with insulated battery clamps.

·         Vehicle must be positioned in "P" (PARK) for automatic transmission and "N" (NEUTRAL) for manual transmission.

·         Turn off the ignition on both vehicles beforehand.

·         When connecting the booster cable, do not connect the positive (+) cable to the negative (-) terminal or it can cause sparks and battery can explode.

·         The negative jumper cable (black) must never be clamped to fuel lines with metal sheath or to the fuel filter or brake lines as this could cause a fire.

·         Start the engine in the vehicle, which has the booster battery, let the engine idle for a few minutes and then start the engine in the vehicle with the discharged battery.

·         After the engine is started, disconnect the cables in reverse order.

For a more detailed guide, Proton car owners are advised to refer to their vehicle Owner's Manual prior to performing any emergency start to the battery. PROTON has always ensured its cars are built to the highest safety standards and will not compromise customers' safety.

For further inspection and battery replacement, kindly call our Customer Care Hotline 1800 888 398 or email to customercare@proton.com for any enquiries and assistance.

Terowong Genting Sempah hala Timur ditutup sementara

Posted: 10 Jun 2016 02:28 AM PDT

ANIH Berhad ingin memaklumkan bahawa Terowong Genting Sempah hala Timur akan ditutup kepada lalu lintas bermula jam 8 pagi, 13 Jun hingga 12 tengah malam, 17 Jun 2016. Penutupan ini adalah bagi memberi laluan kepada pelaksanaan kerja-kerja penyelenggaraan sistem dan pembaikan jalan di dalam terowong.

Comments (0)