Followers

Nuffnang

RIDHUAN TEE

Posted by Unknown | Posted on 3:52 PG | Posted in

sumber :-

RIDHUAN TEE


Kenapa MCA suka buka-buka?

Posted: 19 Jun 2016 03:31 PM PDT

Kenapa MCA suka buka-buka? (Sinar Harian, 20.6.16)

Saya cukup teruja dengan pandangan Pengerusi, Persatuan Peranakan Cina Kelantan (PPCK), Lim Kham Hong, berkata mereka menyambut baik usaha yang dilakukan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan, memberi kaunseling kepada wanita berpakaian ketat, menjolok mata dan seksi. Malah turut mengalu-alukan jika pendekatan sama dibuat kepada wanita bukan Islam dengan syarat ia tidak melanggar batas tertentu.

Secara peribadi kata Lim, beliau bersetuju sekiranya bukan Islam berpakaian sopan, sebab kalau terlampau mendedahkan aurat dia akan menjatuhkan imej masyarakat Cina Kelantan.

Terus terang, orang Cina seperti inilah yang selalu saya puji dan hormat serta diramaikan. Tidak ultra kiasu. Saya tidak label semua Cina ultra kiasu.

Peliknya kenapa MCA dan ultra kiasu lain gatal punggung? Bukan kena pada merekapun. Masih tidak kenal MCA dan rakannya? Musuh atau kawan? Syukurlah saya telah meninggalkan parti anti Islam ini? Melayu beri kemenangan, dia tentang balik Melayu. Wahai Melayu, sudah sampainya masanya untuk saudara bertindak. Kuburkan MCA dalam PRU akan datang jika masih berkeras mencari tempat baharu majoriti Melayu untuk ditandingi.

Kenapa Cina Kelantan sebegitu lunak? Pertama, disebabkan oleh proses asimilasi. Cina Kelantan sudah tidak ada beza dengan Melayu. Mereka sangat memahami cara hidup dan sensitiviti orang Melayu.

Bukan seperti MCA. Mereka lebih memilih segregasi. Jenguklah laman web MCA, sepatahpun BM tidak digunakan, kecuali Bahasa ibunda dan BI. MCA tinggal di mana? Hong Kong? Taiwan?

Jika tidak percaya, mari kita buat pertandingan debat dalam BM kalangan pemimpin dan ahli MCA. Berapa ramai yang akan bercakap… lu tatak, gua tatak. Haiya! Ini olang pun ala kah?

Malang sekali menjadi MCA yang bertindak lebih Cina daripada Cina di China. Saya cabar pemimpin mereka berbaju Melayu dan bertanjak dalam pembukaan parlimen akan datang atau ketika berkunjung ke rumah terbuka PM sempena hari raya, jika MCA beranggapan bahawa Umno adalah rakan Melayu sejati mereka.

Pemimpin Umno dan Melayu lain telah tunjukkan keterbukaan dengan berpakaian Cina dan makan bersepit ketika menghadiri rumah terbuka Tahun Baharu Cina. Memanglah pakaian bukan segala-galanya, tetapi sekurang-kurang dapat menunjukkan siapa kita?

Kedua, sejak dahulu MCA tidak pernah lunak dengan Islam. Apa jua nilai-nilai Islam yang cuba diterapkan mesti ditentang. Misalnya, kaunter mengikut jantina, bonceng motosikal bukan mahram dan lain-lain lagi. Jangan cakaplah soal mahkamah syariah dan Akta 355.

Ketiga, pemimpin MCA dan kalangan ultra kiasu memang suka yang singkat. Nak kata budaya Cina tidak juga. Sebab pakaian tradisi Cina amat bersopan. Tidakkah mereka merasa malu apabila berseluar pendek lebih pendek daripada boxer lelaki?

Selepas ini MCA dan ultra kiasu akan berhujah, jaga kain sendiri, ramai Melayu bertudung terjebak dalam gejala sosial, tidak kurang juga di Kelantan. Dalam budaya mereka hari ini, anak bersekedudukan tidak mengapa, suka kawin, tak suka tak pe. Ini perkara biasa. Kepada mereka yang nak berkahwin dengan orang MCA jaga-jaga, takut dah ditebuk tupai. Kecuali mereka masuk Islam.

Keempat, MCA begitu agresif menyerang saya daripada DAP, hanya kerana saya lantang bercakap tentang sifat ultra kiasu mereka. MCA mahu kata apa lagi. Silakan. Semakin banyak MCA bercakap, semakin hilanglah undi Melayu. Jika mahukan undi Melayu, fahamilah Melayu sebelum MCA lingkup.

Kelima, atas alasan apa MCA mempertahankan pakaian seksi? Hak asasi manusia? Atau apa? Semuanya berpunca MCA dan sekutu ultra kiasunya tidak mahu nilai-nilai Islam mengakari negara ini. Mereka bimbang, jika ini berlaku, ia akan membawa kepada perlaksanaan hukum Islam.

Keenam, sudah sampai masanya MCA membina kekuatan di kawasan majoriti Cina, bukan menumpang undi ehsan orang Melayu. Ketika itu, saya bersetuju dengan lantikan menteri yang diberikan. Jangan jadikan Melayu serba salah untuk mengundi apabila MCA bertanding di kawasan majoriti Melayu. Akhirnya, pembangkang yang menang, MCA kalah.

Ketujuh, kepada pemimpin Umno, jika MCA masih berkeras untuk bertanding di kawasan Melayu sebelum ini dan meminta lagi kawasan baharu, yang mana kita sudah tahu dengan meletak MCA akan kalah, maka jangan dilayan parasit ini sebelum Umno hilang kuasa pada PRU akan datang.

Kelapan, punca segalanya adalah ekonomi. MCA takut perniagaan haram dan bank mereka terjejas jika Islam dilaksanakan. Jangan sama sekali kerajaan luluskan sebuah lagi bank MCA, Bank Koperasi Kojadi. Jika lulus, akan berleluasa lagilah perniagaan haram mereka dan menjadi ancaman kepada negara dan Melayu. 

Kesimpulannya, strategi politik matang ini mesti dilakukan sebelum terlambat. Trend pengundian politik Malaysia masih tidak dapat lari daripada garisan kaum, berbanding dengan negara barat yang lebih terbuka.

Terus terang, saya lebih suka pemimpin Cina BN daripada Sabah dan Sarawak dilantik menjadi menteri menggantikan MCA, kerana mereka lebih memahami kehidupan bermasyarakat majmuk daripada parti tidak sedar diuntung ini.


Jika MCA ikhlas, buktikan dengan menyokong RUU 355 ini. MCA tidak rugi apa-apa sebab MCA akan terus menang di kawasan majoriti Melayu yang ditandingi. Kecuali MCA boleh buktikan mereka boleh menang satu kerusi di kawasan majoriti Cina. 

Comments (0)