Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

Posted by Unknown | Posted on 10:21 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


P067: 'Ada tak boleh mengundi kerana dipindah kawasan'

Posted: 17 Jun 2016 10:18 PM PDT

Beberapa orang pengundi yang selama ini mengundi di Jalan Kangsar, mendapati mereka tidak boleh mengundi kali ini.
Ini kerana mereka telah dipindahkan ke kawasan lain, kata Pengarah Pilihan Raya AMANAH, Hatta Ramli.
Katanya, beliau mengetahui mengenai perkara itu apabila lima daripada 10 pengundi hadir di 'pondok panas' mereka untuk menyemak pusat pengundian mereka.
"Saya rasa ini boleh menjejaskan keputusan kami," kata Hatta.
Seorang pengundi wanita juga memberitahu wartawan di pusat pengundian bahawa ramai pengundi terkejut mereka tidak boleh mengundi hari ini.
Hatta berkata mereka akan membawa perkara itu kepada SPR.

Laporan Lintas Langsung PRK P.093 Sungai Besar

Posted: 17 Jun 2016 10:04 PM PDT

Pasport Tun M Akan Ditarik Jika Burukkan Najib

Posted: 17 Jun 2016 10:04 PM PDT

'Pak Pandir' Tak Boleh Jadi PM

Posted: 17 Jun 2016 10:03 PM PDT

'Habis Semua Jadi Buta Tuli Disumbat Dedak' - Tun M

Posted: 17 Jun 2016 10:03 PM PDT

PRK Sg Besar: Bapa Azhar Uzur, Tak Keluar Mengundi

Posted: 17 Jun 2016 10:02 PM PDT

Suasana Sungai Besar tenang kerana BN dan PAS bersama - KM Melaka

Posted: 17 Jun 2016 10:01 PM PDT

Pengundi 107 tahun di Sg Besar tetap mengundi walaupun 'uzur'

Posted: 17 Jun 2016 10:01 PM PDT

Penyokong parti ditegur, kibarkan bendera 50 meter dari pusat mengundi

Posted: 17 Jun 2016 10:00 PM PDT

Pertengkaran tercetus wartawan dilarang ambil gambar

Posted: 17 Jun 2016 09:57 PM PDT

'Pengulas politik' misteri di Sg Besar curi perhatian

Posted: 17 Jun 2016 09:56 PM PDT

Violence erupts in Kuala Kangsar following 'balik Tongsan' comment

Posted: 17 Jun 2016 09:56 PM PDT

Rakyat Terus DiTipu Secara Mega Oleh 1MDB - Mejar Annuar

Posted: 17 Jun 2016 04:01 PM PDT

Tabung Haji Bersekongkol Amalan Riba Yahudi Melalui 1MDB - Akhramshah

Posted: 17 Jun 2016 04:00 PM PDT

1MDB Curi Tabungan Rakyat ! - Khairuddin

Posted: 17 Jun 2016 03:59 PM PDT

Najib Takut Kerana Salah ? - Anina

Posted: 17 Jun 2016 03:58 PM PDT

Jangan Undi BN Kerana Presidennya Penyangak, Penyamun, Perompak ! - Anina

Posted: 17 Jun 2016 03:57 PM PDT

RM12 juta : Siapa Bohong...Siapa Belit...!!!

Posted: 17 Jun 2016 03:51 PM PDT

Zahid Hamidi kata keluarga bagi duit tu kepada cawangan khas PDRM. Kemudian mereka kata RM12 juta tu diserahkan kepada badan amal di Filipina. Tup² KPN pula kata wang tu keluarga serahkan sendiri kepada penculik melalui pihak ketiga. Mana satu betul? Lebih kurang isu 2.6 billion la ni. Pakat² cuba belit. Akhir sekali diri sendiri terbelit.

PERSOALAN..

(1) Disalurkan kepada badan 'NGO Islam tertentu' ?.. SIAPAKAH 'NGO Islam' itu ??

(2) Apa sebenarnya yg dah berlaku pada RM12 JUTA TERSEBUT ??

(3) Ke mana perginya duit sejumlah RM12 juta itu ??

(4) Sapa sapu RM12 juta tu ??

Mastura disabotaj ahli UMNO sendiri ??

Posted: 17 Jun 2016 03:46 PM PDT

Walau apa pun.. Hari ini, pengundi di Sungai Besar dan Kuala Kangsar bakal membuat keputusan, mereka akan memilih berdasarkan isu semasa, penawaran dan apa yang terbaik untuk mereka...

Selamat mengundi dan buatlah keputusan yang bijak..

42, 067 pengundi Sungai Besar, 32, 632 Sungai Besar layak mengundi hari ini

Posted: 17 Jun 2016 03:39 PM PDT


PRK Sungai Besar dan Kuala KangsarPRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar
Seramai 42,067 pengundi Sungai Besar dan 32, 632 pengundi Kuala Kangsar layak untuk mengundi mulai jam 8.00 pagi ini apabila pusat mengundi dibuka di kedua-dua pilihan raya kecil kali ini.
Mereka adalah pengundi biasa yang akan membuang undi selepas pengundi awal sudah berbuat demikian sebelum ini.
Di Kuala Kangsar,  Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memaklumkan, sebanyak 23 pusat mengundi dengan 21 daripadanya adalah sekolah, manakala dua lagi dewan orang ramai akan dibuka mulai pukul 8 pagi hingga 5 petang.
Sebanyak 11 daripada pusat mengundi itu terletak di dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Chandan, manakala 12 lagi di DUN Manong yang semuanya melibatkan 69 saluran.
Sebanyak 312 daripada pemilih berdaftar itu merupakan pengundi awal yang menunaikan tanggungjawab itu pada 14 Jun lepas manakala lima ialah pengundi tidak hadir.
PRK Parlimen Kuala Kangsar menyaksikan pertandingan empat penjuru antara calon Barisan Nasional Datin Mastura Mohd Yazid, Dr Najihatussalehah Ahmad (PAS), Prof Dr Ahmad Termizi Ramli (Parti AMANAH Negara) dan calon Bebas, Izat Bukhary Ismail Bukhary.
Bagaimanapun, daripada keempat-empat calon itu hanya Mastura yang berdaftar sebagai pengundi di Parlimen Kuala Kangsar, manakala Dr Najihatussalehah merupakan pengundi di Parlimen Parit, Dr Ahmad Termizi (Shah Alam, Selangor), manakala Izat Bukhary (Kelantan).
Parlimen Kuala Kangsar mempunyai sebanyak 32,949 pengundi berdaftar dan daripada jumlah itu 22,496 adalah Melayu; Cina (7,757); India (2,287); Orang Asli (330); Bumiputera Sarawak (16); Bumiputera Sabah (13) dan lain-lain 50
Di Sungai Besar pula, pertandingan tiga penjuru antara calon Barisan Nasional (BN), Budiman Zohdi, calon Amanah, Azhar Abdul Shukur dan calon Pas, Dr Abd Rani Othman.
Kedua-dua PRK ini diadakan berikutan kematian wakil rakyat masing-masing  dalam nahas helikopter di Sebuyau, Sarawak pada 5 Mei lepas.

Jangan bazir undi, undi protes boleh kalahkan BN, kata Ilham Centre

Posted: 17 Jun 2016 03:38 PM PDT


Keputusan kajian untuk parlimen Kuala Kangsar oleh Ilham Centre.Keputusan kajian untuk parlimen Kuala Kangsar oleh Ilham Centre.

Calon Barisan Nasional (BN) boleh dikalahkan dalam dua pilihan raya kecil Kuala Kangsar dan Sungai Besar jika pengundi tidak membazirkan undi mereka dengan mengundi Pas yang sudah pasti kalah atau undi protes di kalangan ahli Umno mengundi Amanah dalam pilihan raya kecil esok.
Demikian kesimpulan yang boleh dibuat berdasarkan kajian yang dilakukan oleh penyelidik bebas Ilham Centre, kata Pengerusi Eksekutifnya, Hisomuddin Bakar.
Bagi beliau, ketika keputusan hampir menjadi milik BN, keputusan upset boleh berlaku saat-saat akhir sekiranya jentera BN gagal menangani elemen protes senyap dalaman parti Umno.
"Malapetaka kepada BN ini boleh disumbangkan oleh undi protes dalaman Umno tinggi, undi bukan Melayu solid kepada Amanah, undi kelompok anti BN dan undi 'fence sitter' beralih mengundi pembangkang," kata Hisomuddin dalam analisisnya terhadap kajian mereka.
Kajian Ilham Centre berbeza dengan kajian oleh Amanah sebagaimana yang dumumkan oleh presidennya Mohamad Sabu yang mendapati sokongan sudah memihak kepada mereka. Menurut Ilham Centre, peratusan besar respondan yang menjawab 'Tidak Tahu' menyebabkan BN berada di depan berbanding dengan Amanah.
Hisomudin mengaku, perubahan pola kesan daripada kempen agresif oleh Tun Dr Mahathir Mohamad sedikit sebanyak menggoncang titik kekuatan Umno di kawasan pedalaman yang mempunyai nilai sentimental dengan negarawan itu mengheret mereka membuat analisa sehingga saat akhir tempoh pengundian.
"Ketika fasa awal kajian sebelum penamaan calon, kami mendapati BN selesa di hadapan manakala PAS mengekori rapat di dua-dua kawasan ini dan Amanah hampir tidak dikenali oleh majoriti pengundi.
Keputusan kajian Sungai Besar oleh Ilham CentreKeputusan kajian Sungai Besar oleh Ilham Centre"Ketika kami meninjau pergerakan kempen selepas penamaan calon, prestasi Amanah dilihat berkembang dengan mendadak.
"Kehadiran Menteri Besar Selangor memberikan sokongan kepada calon Amanah telah melenyapkan teka-teki pendirian beliau yang dilihat seolah-olah tidak mahu memihak kepada Amanah mahupun PAS," katanya.
Menurut Hisom, kemuncak gegaran kempen di pihak Pakatan Harapan yang diwakili Amanah apabila Tun Mahathir bersedia untuk turun berkempen.
"Kehadiran beliau di Sungai Besar dan Kuala Kangsar merubah trend politik tradisi pengundi tegar BN.
"Bagaimanapun kajian kami menunjukkan Amanah masih bergelut untuk mengatasi kubu tradisi Barisan Nasional di Sungai Besar dan Kuala Kangsar terutamanya di kawasan majoriti Melayu," katanya.
Kajian ini dilakukan serentak di dua kawasan pilihanraya melibatkan 420 responden di Sungai Besar dan 402 responden di Kuala Kangsar. Kajian akhir dilakukan bermula 11 hingga 16 Jun 2016. Laporan kajian disiapkan pada 17 Jun 2016.
Faktor Tun Mahathir Signifikan di Dua Kawasan PRK
Read More / Baca Lagi >>

PRK P067 & P093: AMANAH PENGUNDI

Posted: 17 Jun 2016 03:37 PM PDT

Hari ini pengundi Sungai Besar dan Kuala Kangsar akan membuat pilihan mereka dan harapan semua orang yang sayangkan negara ini, tidak saja harapan Tun Mahathir Mohamad, ialah agar calon BN bukan saja kalah, bahkan kalau boleh hilang wang depositnya.

Hanya dengan kekalahan BN saja membuatkan Najib Razak mampu lebih memahami mesej perubahan yang dikehendaki rakyat.
Untuk itu, dua pilihanraya kecil ini terletak amanah yang besar kepada pengundi dalam membuat pilihan mereka.

Ia juga amanah yang tentunya akan terus diperjuangkan oleh Pakatan Harapan yang didalamnya ada PKR, DAP dan Amanah.

Amanah yang sama turut tidak harus diabaikan oleh ahli dan penyokong Pas. 

Malah kelompok dalam UMNO yang ingin perubahan dan malu dengan imej negara  sekarang  mesti ada keberanian untuk beramanah sama.

Mereka yang atas pagar, orang  tidak berparti dan pengundi luar tidak terkecuali dituntut untuk bersama-sama Amanah.

Semua pengundi ada amanahnya yang dinanti-nanti esok hari, tidak kira dari kelompok mana dan siapa mereka. 
Amanah untuk perubahan itu tidak lain ialah untuk kebaikan rakyat, negara dan kita semua.

Selagi amanah dan memilih Amanah - selamatlah kita.

ANGIN PERUBAHAN MAKIN KETARA

Posted: 17 Jun 2016 03:35 PM PDT

Baik di Sungai Besar mahu pun Kuala Kangsar, angin perubahan yang memungkinkan calon Amanah yang mewakili Pakatan Harapan mampu mencipta kemenangan, kelihatannya semakin ketara.

Dalam tinjauan singkat ke Sungai Besar pagi tadi, beberapa penduduk yang ditemui nampaknya memberi respon yang cukup baik kepada calon Amanah, Azhar Abd Shukur.

Malah ada pihak yang membuat tinjauan umum secara khusus mengenai trend pengundi turut memberitahu bahawa arus menolak UMNO dan BN yang dikaitkan dengan Najib juga menunjukkan perkembangan sangat positif.
Selain Tun Mahathir Mohamad, Muhyiddin Yassin juga berada di Sungai Besar hari ini. Tun Mahathir seperti biasa menghadiri beberapa program bersama pengundi, manakala Muhyiddin meninjau-ninjau di sekitar pasar dan pasar tani.

Walaupun Muhyiddin dikatakan bergerak sendiri, tetapi kalau bukan calon Amanah yang disokongnya, siapa lagi?

Lagi pun lawatannya itu diiringi oleh Gabungan Ketua-Ketua Cawangan Malaysia atau GKCM yang sudah pun mengisytiharkan sokongan terbuka kepada calon Amanah sebelum ini.

Di Kuala Kangsar, melalui maklumat yang diterima juga memaklumkan keadaan yang hampir serupa. Malah maklumat lain mengatakan, peluang untuk Amanah di Kuala Kangsar lebih baik berbanding di Sungai Besar.

Diharapkan momentum ini akan kekal atau terus bertambah baik sehingga ke hari pengundian hari esok. Teruskan bekerja dan memantau apa-apa yang perlu, tetapi jangan lupa bahawa "kepala Agong"  di pihak BN mungkin mula bermaharajalela pada malam ini. 

Momentum dan sokongan boleh saja berubah bila-bila masa.

Sokongan terhadap calon Amanah kini 55% dahului BN, kata Mohamad Sabu

Posted: 17 Jun 2016 03:34 PM PDT


Mohamad Sabu memberitahu calon Amanah kini berada di depan berbanding BN dan PasMohamad Sabu memberitahu calon Amanah kini berada di depan berbanding BN dan Pas
Menjelang hari pengundian esok, Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) Mohamad Sabu memberitahu sokongan pengundi terhadap calon Pakatan Harapan kini melepasi 50 peratus mendahului calon Barisan Nasional (BN) dan Pas dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) di Sungai Besar dan Kuala Kangsar.
"Kita harap menang sahaja, sekarang ni 55/45 peratus, BN dibelakang kita, Pas dah jauh kebelakang.
"Kalau kita menang, Amanah akan teruskan keyakinan politik di kalangan pengundi dan penyokong baru yang akan menambah bilangan ahli kita kelak," ujarnya ketika ditemui Malaysia Dateline.
Beliau ditemui ketika menghadiri siri Kempen Tun Mahathir bersama grup Deklarasi Rakyat di Tali  Air Lapan, Sekinchan pagi tadi.
Dalam kempen yang berbaki hanya sembilan jam lagi sebelum malam ini, Pakatan Harapan katanya akan terus berkempen seperti yang telah dijadualkan.
"Daripada hari penamaan calon kita (Amanah) hanya underdog, orang lihat calon kita terkebawah kerana Amanah parti yang belum lagi setahun usianya.
"Bila bermula kempen kita tonjolkan calon Amanah di Sungai Besar dan Kuala Kangsar dengan kerja keras dalam kempen sudah nampak sokongan itu.
Read More / Baca Lagi >>

Misi mustahil Pakatan Harapan

Posted: 17 Jun 2016 03:32 PM PDT

Penulis kemuka lima sebab BN nombor satu di Sungai Besar dan Kuala Kangsar
amanah-pas
Oleh Dominic Chia
Kawasan Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar akan menyaksikan kemuncak perang kempen di antara BN, Amanah dan PAS. Pemerhatian sejak bermulanya kempen pada 5 Jun 2016 hingga hari ini, mendapati bahawa Pakatan Harapan ketandusan idea untuk menarik perhatian para pengundi. Mereka terpaksa bermodalkan isu-isu nasional yang jauh daripada hati penduduk di Sungai Besar dan Kuala Kangsar.
Pakatan Harapan bermodalkan isu-isu nasional
Antara isu yang kerap diutarakan oleh Pakatan Harapan dalam kempen mereka adalah isu GST dan 1MDB. Sungguhpun isu-isu ini diketahui umum, ia belum tentu memberi impak yang secukupnya kepada rakyat tempatan yang lebih memberi tumpuan kepada kehidupan harian mereka yang jauh lebih mudah daripada isu-isu nasional tersebut.
Beberapa gelagat kempen jentera kempen pilihan raya Pakatan Rakyat dan PAS dijadikan bahan sendaan oleh Barisan Nasional (BN) bagi menunjukkan kepada umum bahawa pasukan kempen Amanah dan PAS ketandusan idea untuk meraih undi penduduk tempatan Sungai Besar dan Kuala Kangsar.
Malah BN juga melaungkan mengundi parti Amanah adalah serupa mengundi DAP. Manakala, Pakatan Harapan pula kerap mengingatkan penduduk di kedua kawasan Parlimen tersebut bahawa menolak BN adalah seolah-olah menolak GST.
Kelebihan sebagai calon tempatan
Seperti mana kita sedia maklum, calon PRK BN Budiman Mohd Zohdi merupakan anak kelahiran tempatan manakala Datin Mastura Mohd Yazid telah lama mendiami Kuala Kangsar. Itulah kelebihan mereka pun untuk meraih undi. Tindakan calon-calon parti Amanah dan PAS mengatur jadual untuk berjumpa dengan penduduk tempatan seolah-olah mengukuhkan lagi kedudukan Budiman dan Mastura yang sedia berkhidmat kepada rakyat setempat bila-bila masa sahaja.
BN selamatkan nelayan Cina
Tambahan lagi, Pakatan Harapan hanya mampu melihat kejayaan kerajaan BN membebaskan dua nelayan berbangsa Cina daripada Sekingchan, yang ditahan oleh pihak berkuasa Indonesia kerana mencerobohi kawasan perairan republik tersebut. Kejayaan kerajaan BN ini dipercayai akan meningkatkan undi kaum Cina kepada calon BN khususnya di Sungai Besar.
Kengganan Rafizi
Di samping itu, keengganan Rafizi Ramli, Naib Presiden PKR untuk berjumpa dengan Rizal Mansor, pembantu Khas Rosmah Mansor berhubung isu penggunaan jet peribadi oleh isteri PM itu, sedikit sebanyak memberi kesan negatif kepada usaha Pakatan untuk meraih undi daripada penduduk di kedua kawasan Parlimen tersebut. Hal ini dikatakan demikian kerana, umum akan membuat tanggapan bahawa keengganan Rafizi bertemu dengan Rizal Mansor adalah kerana beliau tidak mahu memberi penjelasan berhubung penggunaan jet peribadi oleh Tun Dr Mahathir dan pengikutnya, untuk berkempen.
Faktor Hukum Hudud
Read More / Baca Lagi >>

Comments (0)