Followers

Nuffnang

Anak Sungai Derhaka

Posted by Unknown | Posted on 9:18 PG | Posted in

sumber :-

Anak Sungai Derhaka


Mat Sabu Tak Kisah Digelar 'Mat Sabun' Oleh Penceramah PAS..

Posted: 07 Jun 2016 01:00 AM PDT


Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) Mohamad Sabu tidak ambil hati terhadap perbuatan menghina beliau dengan kata-kata buruk sebagaimana yang viral di media sosial.

"Ada yang kecam saya. Naik atas lori panggil saya dengan nama yang buruk.

"Saya tak marah. Saya rasa adik-adik itu berlatih berceramah. Saya faham sangat adik-adik saya dalam parti Islam itu," katanya.Mengulas soal penghinaan salah seorang penceramah Pas terhadap namanya yang digelar 'Mat Sabun' pada hari penamaan calon semalam, Mohamad berkata beliau tidak mengambil hati soal itu.

Beliau sebaliknya menyeru "adik-adik dalam Pas" untuk mengundi calon Amanah pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kangsar dan Sungai Besar kali ini.

Sambil membahasakan dironya sebagai "abang", bekas timbalan presiden Pas itu berkata, ahli Pas perlu sedar bahawa sejarah membuktikan parti Islam itu tidak pernah menang pilihan raya ketika bersorangan.

"Kepada saudaraku ahli Pas, adik-adikku yang ku kasihi. Kamu boleh terus undi calon Pas, tapi tak boleh menang pilihan raya. I'm sorry to say that.

"Oleh itu saudaraku, adik-adik yang berada dalam parti Islam, nak kekal dalam parti itu silakan, tapi tolong undi parti Amanahmewakili Pakatan Harapan. Ini sahaja yang boleh mencabar Barisan Nasional," katanya pada ceramah kelompok di Lembah Sayong malam tadi.

Mohamad berkata, hanya selepas mengadakan tahaluf dengan parti lain, barulah Pas menang termasuk di Kelantan selepas bersama Semangat 46 dan di Kedah dan Perak pada 2008 ketika bersama dalam Pakatan Rakyat.

Lonjakan paling ketara katanya pada pilihan raya umum 2013 apabila Pakatan Rakyat mendapat 52 peratus undi popular berbanding BN.

"Formula inilah ditakuti oleh BN. Tapi sayang Pakatan Rakyat telah berpecah. Dan yang paling gembira adalah BN.

"Sebab itu dengan cepat kita tubuhkan Amanah dan mengusahakan bersama dengan rakan-rakan lain tubuhkan Pakatan Harapan" katanya.

Mengulas lanjut, Mohamad berkata, beliau tidak pelik dengan jumlah ahli Pas yang ramai hadir semasa hari penamaan semalam kerana ahli parti itu memang terkenal dengan sikap taat dan sukarela bekerja.

Namun katanya, pilihan raya adalah soal jumlah undi dan bukan soal kekuatan anggota parti semata-mata.

"Sebab itu bila setiap kali pilihan raya kita tak dapat capai kemenangan," katanya merujuk kepada parti yang pernah disertainya lebih 36 tahun itu lapor MalaysiaDateline

Selepas 3 Hari Penamaan Calon, Poster Calon Amanah Belum Ada lagi?

Posted: 06 Jun 2016 10:24 PM PDT


Ketiadaan poster calon Parti Amanah Negara (PAN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kangsar, Dr Ahmad Termizi Ramli di sekitar kawasan Parlimen ini, selepas tiga hari proses penamaan calon tidak menjejaskan usaha parti itu memperkenalkan calon kepada pengundi.

Pengerusi PAN Perak, Asmuni Awi, berkata poster dan kain rentang calon parti itu dalam proses untuk disiapkan dan dipasang dalam tempoh terdekat dan ketika ini mereka hanya memasang bendera di kawasan strategik.

Beliau berkata, paling penting sekarang parti itu mengamalkan pendekatan berkempen dari satu kawasan ke kawasan lain, selain ceramah berkelompok untuk memperkenalkan calon dan menyampaikan misi beliau.

"Biarlah parti lain memasang poster dan papan iklan merata tempat, bila mereka penat kita pula bekerja. Kita bekerja secara berperingkat, bukan seperti anai yang merosakkan sebuah rumah hanya dalam tempoh semalam," katanya pada sidang media di Pejabat PAN Kuala Kangsar, di sini hari ini.Mengenai dakwaan Pengarah Pilihanraya PAS PRK Kuala Kangsar, Dr Idris Ahmad kononnya tindakan PAN meletak calon di kawasan itu hanya memberi tongkat kepada UMNO dan Barisan Nasional (BN), Asmuni berkata, parti itu sepatutnya sedar siapa yang beri tongkat kepada lawan.

"Selepas BN kehilangan tongkat berikutan kekalahan besar parti komponennya seperti MCA, MIC dan GERAKAN, siapa yang datang membantu. Saya tidak perlu sebut parti itu kerana semua orang tahu membuat penilaian," katanya.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/161719

Comments (0)