Followers

Nuffnang

Anak Sungai Derhaka

Posted by Unknown | Posted on 9:12 PG | Posted in

sumber :-

Anak Sungai Derhaka


Nama Saja Serambi Mekah Tapi Banyak Maksiat, Kata Nazri

Posted: 04 Jun 2016 09:30 PM PDT


Kelantan beria-ia mahu melaksanakan hukuman syariah kerana penduduk negeri itu tidak gentar dengan hukuman sedia ada, dakwa Datuk Seri Nazri Aziz.

Menteri pelancongan dan kebudayaan berkata mereka berbeza daripada penduduk di negeri-negeri lain seperti di Selangor yang lebih taat kepada ajaran Islam.

"Kelantan (digelar) Serambi Mekah (tetapi) berlaku banyak (maksiat), sebab itu (PAS) hendak buat (undang-undang syariah).

"Orang Kelantan kena denda RM5,000 mereka tidak takut, tetap hendak buat (kesalahan) juga.

"Kenakan (penjara) lima tahun pun tidak takut, sebat enam kali lagi tidak takut," katanya di Sungai Besar seperti dilaporkan Malaysiakini hari ini.

Beliau mengulas pembentangan rang undang-undang persendirian presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Parlimen yang ingin menambah kuasa mahkamah syariah.

Abdul Hadi, ahli parlimen Marang, minggu lalu membentangkan Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016.

Beliau kemudian mencadangkan usul itu dibahaskan pada persidangan akan datang di bawah peraturan mesyuarat 15 (5).

Usul itu, yang selalu dikaitkan dengan pelaksanaan enakmen hudud di Kelantan, disenaraikan dua kali dalam aturan mesyuarat sebelumnya, namun hanya dapat dibentangkan 26 Mei.

Namun Abdul Hadi dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, yang meminta rang undang-undang itu dipercepatkan, menafikan usul pindaan itu ke arah pelaksanaan hudud.

ProjekMMO sedang mendapatkan reaksi pemimpin Kelantan berhubung dakwaan menteri ini.

See more at: http://www.themalaymailonline.com/projekmmo/berita/article/nama-saja-serambi-mekah-tapi-banyak-maksiat-kata-nazri#sthash.wOOlvpzl.dpuf

Mahathir Kelu Lihat Buku Fahmi Reza

Posted: 04 Jun 2016 05:30 PM PDT


KUALA LUMPUR, 4 Jun - Kegembiraan Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini tidak berpanjangan apabila terlihat karikaturnya, sebagai seorang "diktator" pula, sedang menujukkan jari tengah.

Karikatur dalam buku mewarna ABC Politikus Malaysia dihadiahkan kepada mantan perdana menteri oleh pelukisnya Fahmi Reza dalam satu acara di sebuah pusat beli-belah di sini.

Pelukis grafik itu dan pengkritik politik itu menyerahkan bukunya ketika majlis pelancaran buku terbaru Mahathir Dr M: Apa Habaq Orang Muda di Publika, petang tadi.

"Aku kata, 'ini buku mewarna ABC Politikus Malaysia. Mula-mula dia senyum," cerita Fahmi.

"Tetapi semasa aku menyerahkan buku itu, aku membuka muka surat 'D untuk diktator' yang dihiasi dengan lukisan wajahnya yang menunjukkan [isyarat lucah] jari tengah.

"Dia tergamam, tidak berkata apa-apa tetapi aku boleh dengar bunyi dengusan tanda tidak setuju daripadanya," coret aktivis itu di laman Facebook.

Fahmi akan dihadapkan di mahkamah Isnin ini bawah Akta Komunikasi dan Multimedia berhubung karikaturnya yang menggambarkan perdana menteri sebagai "badut".

Petang ini, beliau ditahan oleh polis Sentul, dipercayai berhubung penjualan baju T "kita semua penghasut", slogan dalam siri kritiknya terhadap Datuk Seri Najib Razak.

Selain Dr Mahathir, buku mewarna itu yang diterbitkan tahun lalu turut memaparkan gambar Najib dan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Ia juga menyindir tokoh-tokoh pembangkang, seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim mewakili huruf G bagi "gagalis" dan Lim Kit Siang pula E untuk "egomania".

Buku terbaru bekas tokoh Umno itu mengandungi koleksi ungkapan menarik yang diambil daripada ucapan, temubual dan tulisan beliau.

Dr Mahathir, yang kini memimpin gerakan anti-Najib, meyampaikan mesej tentang demokrasi, perpaduan, pendidikan, ekonomi, budaya dan sistem nilai.

Dr M: Apa Habaq Orang Muda juga memuatkan ulasan berhubung isu-isu mutakhir yang menjadi subjek fokusnya.

Majlis pelancaran dan diskusi itu sebahagian program pameran dan jualan buku indie KL Alternative Bookfest selama dua hari sehingga esok di situ lapor The Malay MailAhmad Bashah Dimasukkan Ke ICU Setelah Rebah..

Posted: 04 Jun 2016 09:00 AM PDT


The MAlay Mail melaporkan Ahmad Bashah dikejarkan ke Pusat Perubatan Kedah (KMC) sejurus pengsan dan dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) sekitar 7.30 malam.

Difahamkan, beliau sepatutnya mempengerusikan mesyuarat jentera Umno Kedah yang akan dihantar membantu kempen PRK Kuala Kangsar yang dijadual berlangsung pada 7.00 malam.

Bagaimanapun keadaan beliau tidak serius namun ditahan di ICU untuk pemeriksaan lanjut.

KUALA LUMPUR, June 4 — Kedah Mentri Besar Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah is currently warded at the intensive care unit in an Alor Setar hospital after he collapsed earlier this evening.

The Star Online cited an anonymous source saying the 65-year-old was in a meeting with state Umno leaders who were to hit the campaign trail in Kuala Kangsar, Perak for the June 18 by-election.

"He arrived at KMC at about 7.30pm, and he had attended the meeting at the Grand Alora Hotel at about 7pm," the news portal cited the source as saying.

KMC is the Kedah Medical Centre ~ The Malay Mail
Comments (0)