Followers

Nuffnang

ALHUSSEYN

Posted by Unknown | Posted on 3:12 PTG | Posted in

sumber :-

ALHUSSEYN


Keluar Pas bukan keluar Islam, tegas Ustaz Ghani

Posted: 06 Jun 2016 08:00 AM PDT


   Kepelbagaian parti politik atas nama Islam boleh diterima kerana perjuangan tidak semestinya khusus pada parti berjenama Islam semata-mata, tegas Timbalan Penasihat Umum Amanah, Ustaz Abdul Ghani Shamsuddin.

 Menurutnya, Pas hanya salah satu daripada pelbagai jemaah Muslimin di negara ini dan tidak bererti keluar dari Islam sekiranya meninggalkan parti itu.

 "Berlapang dadalah kerana kepelbagaian ini satu perkara sihat selagi jelas tidak lari daripada perjuangan bersekongkol dengan pemerintah zalim," ujarnya ketika ditemui sempena penamaan calon PRK Sungai Besar semalam.

 Mengulas lanjut dakwaan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kononnya tidak taat pada Pas seperti hilang akidah pada ucapan penggulungan di muktamar parti itu baru-baru ini, beliau berkata, kenyataan itu jelas melampau dan membahayakan pemikiran umat.

 "Menganggap parti seumpama akidah tidak harus berlaku. Ulamak termasuk Yusuff Al Qaradhawi pun menegaskan Islam menerima kepelbagaian parti," jelasnya yang juga Pengerusi Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura).

Ustaz Abdul Ghani Shamsuddin
  Ditanya tentang pemilihan Ustaz Azhar Ab Shukur sebagai calon bertanding di Parlimen Sungai Besar, beliau berkata, keputusan Amanah meletakkan tokoh usahawan itu lambang perpaduan blok pembangkang melalui Pakatan Harapan. 

 "Amanah didukungi PKR dan DAP serius untuk mengambil tempat (pemerintahan) dari BN yang terlalu lama berkuasa tapi menyeksa rakyat.

 "Lebih menarik apabila kehadiran calon kita lebih 'segar' dan belum ada bebanan tugas lain berbanding calon BN dan Pas.

 "Kedua-dua calon dari parti itu sudah cukup tanggungjawab dan tidak perlu dibebankan dengan tugas lain," tambahnya lagi.

 Untuk rekod, seramai 42,655 pemilih berdaftar bakal membuang undi pada PRK Sungai Besar, 18 Jun ini. ~ SUMBER

Tidak ada makna untuk mengundi Pas, kata Rafizi

Posted: 06 Jun 2016 03:00 AM PDT

Undi Pas bererti undi BN. Maka sia-sia beri undi kepada Pas!
  Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli berkata, ia akan menjadi sia-sia untuk menyokong Pas dalam pilihan raya kecil di Kuala Kangsar dan Sungai Besar kerana parti itu tidak dapat membawa perubahan dengan sendiri.

 Ahli Parlimen Pandan itu berkata, kemenangan kepada Pakatan Harapan, akan menghantar mesej kuat kepada kerajaan bahawa gabungan itu menggerunkan.

 "Kali ini, keputusan itu adalah mudah. ​​Sama ada kekal dengan Barisan Nasional atau mengundi untuk perubahan melalui Pakatan Harapan.

 "Saya tahu rakan-rakan PAS turut bertanding. Tetapi kemenangan bagi Pas tidak akan mempunyai kesan ke atas kehidupan manusia atau pada peluang yang kerajaan boleh diganti," katanya.

 Beliau berkata pilihan raya kecil berkembar ini adalah kali pertama gabungan baru, yang ditubuhkan berikutan kejatuhan Pakatan Rakyat, boleh menguji sokongan.

 "Ini bukan satu kempen satu parti. Kami membuat keputusan untuk masuk sebagai Pakatan Harapan. Strategi kempen adalah usaha bersama. 

 "Di bawah konsep ini, PKR dan DAP bersama-sama sebagai jentera utama, sama seperti Amanah."

 Beliau berkata Dr Ahmad Termizi, yang dia kenali rapat, telah aktif dalam kerja-kerja kebajikan, sambil menambah bahawa pencalonannya akan meningkatkan peluang PH.

 Kuala Kangsar akan menyaksikan pertandingan satu lawan pelbagai penjuru, dengan PH menghadapi BN Mastura Mohd Yazid, Pas, Dr Najihatussalehah Ahmad bebas Izat Bukhary Ismail Bukhary.

 Di Sungai Besar, Amanah Azhar Abdul Shukur akan menghadapi BN Budiman Mohd Zohdi dan Pas Dr Abdul Rani Osman.

Ceramah Pas dapat sambutan luar biasa

Posted: 05 Jun 2016 10:18 PM PDT


  Ceramah Perdana PAS pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kangsar yang turut dihadiri kepemimpinan tertinggi parti itu malam semalam dilaporkan kurang mendapat sambutan.

  Menurut portal Berita Harian Online, ceramah yang berlangsung di padang di Taman Bunga Raya, di Kuala Kangsar yang adalah ceramah sulung PAS sempena PRK kali ini itu hanya dihadiri kira-kira 200 hadirin termasuk penyokong parti.
 
  Antara pemimpin PAS yang hadir termasuk presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang serta naib presidennya, Ahmad Idris serta calon parti itu, Dr Najihatussalehah Ahmad. Portal itu melaporkan Abdul Hadi yang juga ahli parlimen Marang menggunakan pentas berucap pada malam semalam bagi memberi penjelasan berkenaan keputusannya membentangkan usul Rang Undang-Undang (RUU) pindaan Akta Mahkamah Syariah.

 Malah, beliau juga menempelak sikap DAP yang secara berterusan mempersoal usaha PAS membawa usul bagi membentangkan RUU itu di Dewan Rakyat, biarpun berpuluh penjelasan dibuat.

 "Pindaan ini adalah apa yang pegawai agama negeri mahukan, malah mufti juga perjuangkan, ini untuk menambah hukuman dan tiada kaitan dengan orang bukan Islam," katanya.~ SUMBER

Comments (0)