Followers

Nuffnang

Taipingmali (tm)

Posted by Unknown | Posted on 1:04 PG | Posted in

sumber :-

Taipingmali (tm)


Siasatan premis tidak halal

Posted: 24 May 2016 10:03 PM PDT

IPOH - Kerajaan negeri sedang melakukan siasatan terperinci berhubung dakwaan sebuah premis makanan di Kuala Kangsar menggunakan sup babi dalam kuah mi kari yang dijual.

Exco Kerajaan Negeri, Datuk Samsudin Abu Hassan berkata, ketika ini siasatan mendapati premis berkenaan tidak mempunyai sijil halal yang diiktiraf Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

“Serbuan dibuat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Perak dan Jakim sejak dua hari lalu.

“Hasil serbuan kita dapati kedai itu tidak mempunyai sijil halal dan pengusaha premis berkenaan merupakan orang bukan Islam,” katanya.

Menurut beliau, premis berkenaan boleh dikenakan tindakan penguatkuasaan sekiranya terbukti sup babi digunakan sebagai ramuan dalam kuah mi kari yang dijual.

“Bukan sahaja berkaitan sup babi tetapi ada tiga pekerja Melayu yang bekerja di situ dan ia nampak nak mengaburi mata orang ramai yang datang ke premis tersebut,” katanya.

Beliau turut menasihatkan orang Islam yang berkunjung ke Kuala Kangsar sempena PRK 18 Jun depan, berwaspada dan membeli makanan di premis yang mempunyai logo halal.

“Kalau boleh carilah premis makanan yang diusahakan orang Islam. Kalau rasa was-was dengan kedai makanan tersebut, tinggalkan, cari yang lain dan terbukti halal dan bersih,” katanya.

Sebelum ini, premis mi kari yang beroperasi selama 30 tahun itu diserbu KPDNKK Kuala Kangsar dan Jakim selepas mendapat maklumat daripada orang ramai.

Petronas nafi sedang berunding jual aset

Posted: 24 May 2016 10:00 PM PDT

25 MEI: Petroliam Nasional Bhd. (Petronas) menafikan firma itu sedang berundingan dengan syarikat dalam industri yang sama dari Rusia, Zarubezhneft untuk menjual aset-asetnya.

Petronas “Petronas merujuk kepada beberapa laporan media baru-baru ini yang berpunca dari Rusia mengenai rundingan penjualan ‘aset-aset’ dan ‘kepentingan’ tertentunya.

“Kami ingin menjelaskan bahawa Petronas tidak pernah, dan pada masa ini tidak, berbincang dengan mana-mana pihak di Rusia untuk tujuan seperti yang disebut di atas.” kata Petronas dalam kenyataan hari ini.

Ia sebagai maklum balas ekoran laporan oleh agensi berita Rusia, Tass, pada Jumaat lalu, yang memetik Menteri Tenaga Rusia, Alexander Novak yang mengatakan Zarubezhneft berminat dengan aset-aset Petronas.

“Zarubezhneft menunjukkan minat dalam mengkaji aset-aset Petronas. Pihak-pihak sedang mengadakan perundingan mengenainya,” Novak dilaporkan berkata.

“Bagi Zarubezhneft, ia sedang meninjau peluang untuk menjalankan projek-projek Malaysia.

“Zarubezhneft mempunyai banyak pengalaman untuk meningkatkan keberkesanan dalam lapangan semasa dan menawarkan perkhidmatan serta penyertaannya,” tambah Novak.

Penipuan melibatkan 1MDB semakin terbongkar

Posted: 24 May 2016 09:37 PM PDT


Simpanan rekod berkenaan dengan dua individu yang didakwa dengan pelbagai kesalahan melibatkan hubungan antara BSI dan 1MDB.
--
Individu pertama : Yeo Jiawei (bekas pekerja BSI Bank) dengan 9 pertuduhan setakat ini.

Pertuduhan pertama  (22 April): Membeli hartanah menggunakan dana secara haram di mana beliau menerima SGD200K melalui akaun di Bank of China yang melambangkan “hasil daripada penipuannya”

Pertuduhan kedua (28 April): Menipu BSI dengan merahsiakan penerimaan kira-kira AS$1.6 juta setahun. Jumlah berkenaan, menurut kertas pertuduhan adalah sebahagian daripada yuran pengurusan tahunan yang dibayar oleh Brazen Sky Ltd milik 1MDB kepada Bridge Partner Investment Management (Cayman) Ltd.

Pertuduhan ketiga (28 April): Cubaan untuk memutarbelitkan proses keadilan dengan meminta Encik Goh Sze-Wei Samuel mengatakan bahawa AS$1.6 juta yang diterima adalah perlaburan daripada beliau.

Pertuduhan keempat (5 Mei): Menipu BSI dengan menyembunyikan fakta bahawa beliau menerima sebahagian daripada bayaran yang telah dibuat kepada Pacific Harbor Holding menerusi Bridgerock Investment, syarikat milik Yeo.

Pertuduhan kelima (5 Mei): Memutarbelit proses keadilan dengan sengaja apabila meminta Kevin Swampillai untuk berbohong kepada polis berkenaan sejumlah wang yang telah dipindahkan oleh Samuel Goh Sze-Wei kepada Bridgerock Investment dan GTB Investment.
Pertuduhan keenam (5 Mei): Memindahkan $500,000 daripada akaun Malaysia Banking Berhad atas nama Bridgerock Investment Inc ke dalam akaun Oversea-Chinese Banking Corporation (OCBC). Dokumen-dokumen mahkamah telah mengisytiharkan jumlah berkenaan sebagai ‘hasil daripada perbuatan jenayahnya”.

Pertuduhan ketujuh (12 Mei): Pemalsuan dengan memalsukan tandatangan surat sokongan kepada Ketua EMEA Pencegahan Pengubahan Wang dan Sekatan Pematuhan Citigroup agar mempercayai surat berkenaan ditandatangani oleh pihak berkuasa BSI Bank untuk memudahkan proses pemindahan AS$11.95 juta (S$16.3 juta) daripada SRC International (Malaysia) kepada Affinity Equity International Partners.

Pertuduhan kelapan (24 Mei): Menipu BSI dengan merahsiakan sebahagian daripada bayaran yang diterimanya oleh Pacific Harbor Holdings (PHH).

Pertuduhan kesembilan (24 Mei): Menipu BSI dengan merahsiakan sebahagian daripada bayaran yang diterimanya daripada Devonshire Capital Management (DCM).
--
Individu Kedua: Kelvin Ang dari NRA Capital dengan 1 pertuduhan:

Pertuduhan pertama (20 April): Berlaku tidak jujur dengan memberi wang suapan sebanyak S$3,000 di antara tahun 2013 dan 2014 kepada penganalisis penyelidikan Lee Chee Waiy untuk mempercepatkan penyediaan laporan penilaian yang positif yang dikeluarkan oleh firma penyelidikan ekuitinya.
--
Pada masa yang sama, BSI cawangan Singapura telah diarahkan untuk menutup beberapa cawangannya  - yang memberi sejumlah 41 pertuduhan dalam tempoh setahun.

Audit MAS pada tahun 2011 menemui polisi dan proses luput serta penguatkuasaan kawalan fungsi yang lemah.

Audit MAS 2014 juga menemui penyusutan yang serius dalam  pemeriksaannya ke atas aset pendasar kepada struktur dana pelaburan bagi pelanggannya.

Manakala, pada audit tahun 2015 telah menemukan pelbagai  perlanggaran peraturan anti pengubahan wang haram dan corak ketidakpatuhan yang berleluasa.

Sehingga kini, tiada sebarang pertuduhan – sama ada di sini ataupun di Switzerland terarah kepada pegawai-pegawai 1MDB, menjelaskan apa yang telah dinyatakan oleh 1MDB bahawa pihak mereka belum dihubungi oleh mana-mana badan penyiasatan daripada Singapura dan Switzerland.

Switzerland turut menyiasat bekas pegawai 1MDB (di mana beliau tiada sebarang kaitan dengan pihak tertinggi 1MDB yang lalu atau sekarang), dua bekas pegawai Kerajaan Abu Dhabi dan pegawai BSI Bank di atas ketidakpatuhan.

Diterjemah oleh: KKMM

Rasuah Wang, Seks : Rafizi Boleh Didakwa Di Bawah Akta 212 Kanun Keseksaan

Posted: 24 May 2016 08:40 PM PDT


KUALA LUMPUR,  24 Mei – Seorang pengamal undang-undang, Kamaruddin Ahmad berkata, Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli sepatutnya bertanggungjawab melaporkan salah laku berhubung skandal rasuah dan seks seperti yang tersebar  dalam perbualannya di aplikasi Whatsapp kepada pihak berkuasa sama ada pihak polis mahupun kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia tentang salah laku tersebut.

Jelas beliau, sekiranya Rafizi gagal berbuat demikian, beliau boleh didakwa dan dikenakan tindakan di bawah seksyen 212 Kanun Keseksaan kerana melindungi pesalah, kerana perbuatan meminta suapan dalam bentuk wang ringgit mahupun khidmat wanita merupakan satu kesalahan.

Rafizi Bodoh1"Tak kisahlah sama ada individu itu wakil rakyat atau orang biasa, perbuatan meminta suapan seperti itu tetap merupakan satu kesalahan. Sekiranya Rafizi gagal berbuat demikian, maka beliau boleh dikenakan tindakan di atas akta 212 kanun keseksaan kerana melindungi individu tersebut.

"Dakwaan Rafizi itu merupakan satu dakwaan yang serius kerana ia melibatkan kredibiliti kerajaan negeri Selangor. Tanggungjawab beliau adalah untuk melaporkan hal berkenaan kepada pihak polis atau SPRM bagi membolehkan siasatan dibuat," jelas dalam satu temubual eksklusif UMNO-Online di sini hari ini.

Sementara itu, Ketua Penerangan UMNO Selangor, Datuk Zein Isma turut senada dengan kenyataan pengamal undang-undang, Kamaruddin Ahmad, serta mendesak Rafizi Ramli agar melaporkan perbuatan salah laku individu yang dimaksudkan di dalam perbualan whatsapp tersebut kepada pihak polis dan juga SPRM.

"Kenapa Rafizi cuba menafikan perkara tersebut sedangkan perbualan whatsapp yang telah tersebar itu jelas bukan fitnah atau direka-reka kerana beloau mengakui bahawa perbualannya di dalam grup whatsapp Solidariti Untuk Anwar adalah tulen.

"Sepatutnya, Rafizi yang selama ini kononnya memperjuangkan intergriti mestilah melaporkan perkara tersebut kepada pihak berkuasa dan bukannya bertindak menafikan perkara itu seolah-olah beliau mahu melindungi individu yang dimaksudkan di dalam perbualannya itu," tegasnya.

Zein seterusnya berkata, sekiranya Rafizi terus mendiamkan perkara ini dan tidak melaporkan kepada pihak berkuasa seperti polis atau SPRM, maka beliau mewakili UMNO Selangor akan membuat laporan kepada pihak polis agar menyiasat perbualan whatsapp  Ahli Parlimen Pandan itu berhubung perbuatan salah laku rasuah yang berlaku di dalam pentadbiran kerajaan negeri Selangor.

"Kami berikan Rafizi tempoh lima hari untuk membuat laporan polis berhubung dakwaanya tentang perlakuan rasuah dan seks yang berlaku dalam pentadbiran kerajaan negeri Selangor. Sekiranya beliau  gagal, maka kita akan membuat laporan polis meminta  kenyataan beliau disiasat di bawah akta 212 Kanun Keseksaan kerana melindungi individu yang melakukan perbuatan jenayah," ujarnya.

Baru-baru ini, whatsapp perbualan Ahli Parlimen Pandang itu di dalam grup whatsapp Solidariti Untuk Anwar telah tersebar meluas di mana di dalam perbualan tersebut, Rafizi mendakwa berlakunya salah laku di kalangan kakitangan awam dalam pentadbiran kerajaan negeri yang meminta rasuah wang ringgit dan khidmat wanita.

Bagaimanapun, Menteri Besar Selangor, Azmin Ali menafikan perkara tersebut serta menyifatkan ianya sebagai  tindakan  jijik tanpa bukti sebagai kempen cubaan untuk memburukkan pentadbirannya yang diusahakan oleh pihak tertentu.-MediaUMNOSent from Samsung tablet.

Comments (0)